hángörienidiocc

Latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc?

Idiotac.

Isa?

Fontos!!!

Még mielőtt elkezdenél alázni egy kommentben, kérlek olvasd el a RAGYA-t!!!
A nem nyilvános alázásokat pedig kéretik a verszegeny@gmail.com (egyszerű eset: nickre katt!) címre küldeni, de túl sokat nem kell ezektől a levelektől várni, mert kéjes mosolyok között fogom törölni mindet.

Friss topikok

Innen olvasnak

Hódacska, Fődecske, felhőcske

Ezen képecskéért meg millió köszönet az Időkép.hu portálnak:

Felhőkép

Egypárt, kétpárt, sokpárt

2007.09.26. 11:02 Vérszegény éjszakai dúvad

Lengyel László a kétpárti rendszer alkonyát vízonálja a hvg.hu-n - én a magam részéről örülnék neki, ha igaza lenne -, de nekem egy kicsit egyszerűsítőnek tűnik ez az elemzés. Lengyel is kitér rá, hogy azt a szabadon maradott területet - nevezzük középnek - sokan megpróbálták már betölteni, de eddig még senkinek nem sikerült.

Azt mondja Lengyel, hogy van két szauruszunk, és két (hát hivatalosan három - Kdnp -, de inkább kettő) töltelékünk. A két szauruszról kicsit később, nézzük előbb a töltelékeket.

Hogy az Szdsz-nek vége lenne? Hát, sajnos valószínű. Kóka megválasztása - kiegészítve Demszky budapesti működésével - sokaknál betette a kiskaput, Kóka pártelnöksége inkább az Mszp-nek jó, mintsem az Szdsz-nek. Ettől függetlenül az Szdsz még veheti a 2010-es akadályt, de csak nagyon erős Mszp-s segítséggel. Amolyan Fidesz-Kdnp szerű szövetség lesz az övék is.

Az Mdf számomra 2006 óta sötét ló. Mindenki a Parlamentből való kihullásukat várta, de köszönhetően Dávid Ibolya jó szereplésének a tévés vitán, hozták az öt százalékot - és valószínűleg ezzel, ha akaratlanul is, de ismét hatalomra segítették az Mszp-Szdsz koalíciót. Őszintén szólva érdekesnek tartom az Mdf új stratégiáját, egyetlen egy dolog miatt tartok tőlük: Mi van, ha ez a fajta beszéd a populizmus egy, Magyarországon még ismeretlen fajtája? Azokat szólítják meg a Tiszta Kezek Hivatalával, illetve, hogy Orbánnal és Gyurcsánnyal sem léptek koalícióra, akiket hidegen hagy a két nagy jólétet ígérgető populizmusa, és a mai kifejezetten szimbolikus politizálás. 2010-ben sok minden ki fog derülni, ha...

Igen, ha nem lép a színre egy új politikai erő. Lengyel is feltételes módban beszél a cikke végén, hiába van ott szabadon elfoglalható niche, azt valahogy el is kell foglalni.

És itt lép képbe a két nagy párt, amelyeknek az az érdekük, hogy ne jelenjen meg egy új politikai csoportosulás. Természetesen direkt nem zárnak ki senkit, azonban indirekt igen, ennek itta meg a levét többek között a Centrum Párt.

Jobboldalon mindig is több kisebb-nagyobb párt volt, míg a baloldalt az Mszp uralja. Persze voltak régebben egyéb kisebb pártok, azonban egy sem tudta felvenni a versenyt az Mszp-vel sem kapcsolati, sem gazdasági, sem másmilyen tőkében. A jobboldalon viszont nem létezett olyan párt, amely ekkora előnnyel indult volna, ott a Fidesz 2002-re vágott rendet. Vagyis egy kétpárti Parlament valamikori létrejöttére a 2002-es választások után lehetett először gondolni.

2002-ben már létezett a démoni Orbán képe, amellyel az Mszp-nek sikerült aktivizálnia az egyébként nem túl aktív, és rejtőzködésre hajlamos baloldali szavazókat. (Az Szdsz-nek 2002-re pedig végérvényesen megromlott a viszonya a Fidesszel, a parlamenti erőviszonyok megmerevedtek, előre lehetett tudni a leosztásokat.) Orbán azóta is megmaradt démonnak, akinek képével - még ha valami ellen is, de - lehet pluszvoksokat szerezni.

2006-ra megszületett Orbán tükörképe Gyurcsány személyében, aki sok mindenben tényleg hasonlít Orbánra. Például Gyurcsány is egy olyan autoritásra és a saját klientúrára épülő pártszervezetet hozott létre a baloldalon, mint amilyet Orbán a jobboldalon, amelyben a saját véleménynek nincs helye, ezeket elnyomják, vagy jobb esetben önkormányzati választásokat nyernek (Pokorni, vagy Szili, akinek 'kiszúrták' a szemét a házelnöki poszttal).

És pont ez a démonizálás, az ami megakadályozza új politikai csoportok megjelenését, vagy inkább sikeres szereplését a választásokon. A választó egy dologban lehet biztos: A Fidesz és az Mszp biztos, hogy bejut. Ezért ha az egyiket nem szereti, akkor inkább adja a voksát a másik, biztos befutó nagyra, mint egy kicsire, amellyel talán még szimpatizál is, viszont nem biztos, hogy bejut.

És ez az igazi félelemkeltés, nem pedig a Magyar Gárda.

Persze további hátráltatja az új csoportok megjelenését az is, hogy mára már nem maradt olyan személyiség az országban, aki még nem sározódott volna be nyakig. Nincs az elitnek olyan tagja, akiről ne tudódott volna ki, hogy ezekhez, azokhoz húz. Így pedig nehéz politikailag hitelesnek lenni.

Tényleg remélem, hogy bejön Lengyel jóslata, mert nem szeretnék olyan országban élni, ahol az a két választási lehetőségem van, hogy a szart nyomják le a torkomon, vagy a fűszerezett szart.

5 komment · 1 trackback

Címkék: gyurcsány ferenc orbán viktor lengyel lászló szerintem magyar gárda parlamenti pártok

A bejegyzés trackback címe:

https://hangorienidiocc.blog.hu/api/trackback/id/tr49177394

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kis magán szélsőjobb 2007.10.02. 13:36:03

Lenyúlt demokráciaAz oligopólium és a profi politika kellemetlen egymásratalálása kinyírta a valódi közéletet.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

újdondász 2007.09.26. 12:32:26

az MDF egyáltalán nem "akaratlanul" segítette hatalomra az MSZP-SZDSZ koalíciót...

ikarus 2007.09.26. 12:42:28

jóvan, majd megalapítom a független sörpártot :)

teknős 2007.09.26. 13:35:20

A helyzetértékelés nagyon találó.
De ideje lenne a sajtónak a fejéhez kapkodni.
Ugyanis a démonizálás elsősorban a sajtó bűne.
Ők démonizálták a két főszereplőt, mert a zsebük volt a legfontosabb. Ha azon járt volna az eszük, hogy miként lehetne tisztességesen megélni úgy, hogy nem kell csontig benyalni egyik oldalnak sem, akkor nem jutottunk volna idáig.

Ma már kétféle sajtó van. Baráti, amelyikkel úgy bánunk, mint a kutyával és a "nembaráti" amelyikkel szóba sem állunk. Független sajtó pedig nincs. Az Index próbálkozik, de nem emlékszik rá, hogy mit jelent az, hogy függetlennek lenni. Annyira régen történt valami ésszerűen és normálisan ebben az országban.

Óvakodjunk a küldetéses emberektől. Életveszélyesek!

renegade 2007.09.26. 14:13:55

Ha az SZDSZ kihullik, az MSZP hosszú időre elbúcsúzhat a hatalomtól. Egyedül nem tudják megverni a Fideszt. (2010-ben még az SZDSZ-szel is nehezen fog menni, ha egyáltalán.)

morpho 2007.09.27. 02:52:27

Ez mind igaz,bár nagyon sokan leírták már,nincs benne semmi új,vagy érdekes.Hacsak az nem,hogy évekkel egy választás előtt hülyeség jósolgatni.Néhány példa:'90-ben senki nem gondolta,hogy az MSZP 10%-ot kap,aztán mégis.Még a Fideszt is lenyomták.'94-ben a választás előtt egy évvel a Fidesz simán nyerésre állt,aztán bezuhant a székházügy és 8% lett belőle,az MSZP meg kapott 54%-ot,pedíg a komcsikat egyszer már ugye "elzavartuk",vagy mi.'98-ban fél évvel a választás előtt mindenki szoci győzelmet várt,aztán TJ Bubu visszaléptette a jelöltjeit a második fordulóban és így aztán Orbán polgáltárs tudott "színtiszta" polgári kormányt alakítani. 2002-ben a Fidesz még az exitpolok szerint is nyert,aztán kimászott a fű alól kétmillió maszop szavazó és a jövő befejeződött.Szintén 2002-ben mindenki biztos volt benne(a közvéleménykutatók is),hogy a MIÉP simán bejut,a szadesz meg simán kiesik,aztán pont fordítva lett.Arról nem is beszélve,hogyha az MDF nem közös listán indul a Fidesszel,akkor az MDF kérdés ma nem létezne.2006-ban ugyanígy került a Parlamentbe a nemlétező KDNP.
Nem biztos,hogy minden eszembe jutott,de egy ciklus első harmadában még tippelni is marhaság Lengyel László részéről,akinek mellesleg 15 éve prognózisainak realizálódása a zéró irányába mutat.
süti beállítások módosítása