hángörienidiocc

Latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc?

Idiotac.

Isa?

Fontos!!!

Még mielőtt elkezdenél alázni egy kommentben, kérlek olvasd el a RAGYA-t!!!
A nem nyilvános alázásokat pedig kéretik a verszegeny@gmail.com (egyszerű eset: nickre katt!) címre küldeni, de túl sokat nem kell ezektől a levelektől várni, mert kéjes mosolyok között fogom törölni mindet.

Friss topikok

Innen olvasnak

Hódacska, Fődecske, felhőcske

Ezen képecskéért meg millió köszönet az Időkép.hu portálnak:

Felhőkép

Romapolitika - volt? van? lesz?

2007.10.08. 23:03 Vérszegény éjszakai dúvad

Idézet az Index.hu mai parlamenti közvetítéséből:

Farkas Flórián sajnálja, hogy nincs benn a miniszterelnök (erre az egyik MSZP-s képviselő azt kiabálta be: És a főnököd?), mert szerinte az ő cigánypolitikája csak vakerolás. Konkrét problamok helyett mellébeszélés van. Egy cigánymondatot megtanulni a miniszterelnöknek 5 perc. Ezzel eltakarhat valódi bajokat, ez csak PR.

Lamperth Mónika nagyon hosszan válaszol, de a lényegét nem tudjuk megfogni, mert nem nagyon értjük. Ahogy látjuk, Farkas Flórián sem.
(A "konkrét problamok" kifejezés feltételezem, hogy konkrét programokat jelent.  Ha mégsem, akkor elnézést kérek az Index.hu-tól, vagy Farkas Flóriántól)

Na, most akkor még egy idézet, csak ez 2001-ből:
„Szomorúan sok lakás sorsa lett az Magyarországon, hogy szépen fölépítették, beköltöztek a roma családok, és akkor azt látták az emberek, még egy év sem kellett, hogy elteljen, hogy ezek a lakások teljes egészében lezüllöttek, föltépkedték a parkettát, tönkrementek a nyílászárók”.
Még mielőtt bárki agyvérzést kapna a fene nagy találgatásban, hogy ezt mégis ki mondhatta, elárulom, ő volt 2001-ben Magyarország miniszterelnöke. Itt megtekinthető a teljes cikk.
No, most természetesen nem arról akarok értekezni, hogy a cigányok tényleg felszedik-e a parkettát és eltüzelik, vagy sem, a belinkelt cikkben a kommentezők zöme azon a véleményen van, hogy ez nem urban legend, míg a cikk szerzője azon, hogy de az. Sokkal inkább arról, hogy Farkasnak teljesen igaza van, a jelenlegi kormánynak nincs romaprogramja. Csak az a probléma, hogy Farkas főnökének, Orbánnak sem volt, sőt a rendszerváltás óta egyik kormánynak sem volt.

Nem nehéz kitalálni, hogy miért.

Először lássunk egy táblázatot, amely különböző csoportok elfogadottságát mutatja be:


A táblázat értelmezéséhez: "A kérdőív első kérdésében a megkérdezetteknek 1-től 9-ig terjedő skálán kellett megjelölniük, mennyire rokonszenvesek nekik az adott csoport tagjai. Az alábbi táblázatban a különböző csoportokat, és azok szimpátia-értékeit láthatjuk. Az 1994-es és a 2000-res értékek a Székelyi-Örkény-Csepeli kutatás eredményei, amelyek a teljes népességen készült, reprezentatív kutatás volt. A 2006-os számok a mi kutatásunk 151 megkérdezettjének véleménye alapján kirajzolódó átlagértékeket mutatják." Ez az egész innen lopva.

Jól látható, hogy a (feltehetőleg) nem cigány társadalom a cigányoknál csak két ellenszenvesebb csoportot ismer: a kábítószereseket és a bőrfejűeket. (Egy zárójeles megjegyzés: Egyébként nem tudom, hogy az ilyen típusú lekérdezésekből mennyire kaphatunk hiteles adatokat. Az előítéletesség mértéke sokkal inkább a lokalitásban létezik, mintsem az egyénben, ezért szerintem a 2006-os adatok - mivel nem reprezentatívak - használhatatlanok. Legalábbis nem látom sok értelmét reprezentatív adatokkal való összevetésnek. De a táblázat a cigányok megítélésének illusztrálására azért használható.)

Kettes számú tényként elfogadhatjuk, hogy jelenleg a roma társadalom és a nem roma társadalom között méretes szakadék tátong, amely eltüntetésére komoly erőforrásokat kellene elvonni a nem roma társadalomtól, amely azért nem áll olyan jól gazdaságilag, hogy ne érezze ezt meg az életszínvonalán. (Akkor megint egy zárójeles megjegyzés: Az előbbi mondat így, ebben a formában természetesen nem igaz. De az átlagot, vagy az átlag körülit, vagy a jellemzőt azért elég tisztességesen körülírja.) Egyszerűbben mondva: a romák integrációjára (asszimilálciójára?) fordított pénzeket a nem romák támogatásából kellene elvenni.

Hármas számú tény (szerintem, de úgy vélem, hogy ezzel lehet vitatkozni), hogy az ún. roma elit, ahova Farkas Flórián is tartozik, abszolút nem képviseli a romák érdekeit. Az Országos Cigány Önkormányzat nem cigányokért tenni akarók csoportja, hanem a nagy politikai pártok által marionett bábuként rángatott cigányok csoportja. (Tisztelet a kivételnek) Farkas Flórián is volt OCÖ elnök, az ő regnálása alatt sem történt igazából semmi, ugyanúgy marták egymást, ahogy az idei alakuló fórumon. Mindehhez tegyük hozzá, hogy a romák integrációjára fordított pénzt mindenféle állami ellenőrzés nélkül költik el az iskolák, civil szervezetek, kisebbségi önkormányzatok,stb., jelenleg senki nem tudja, hogy mire. (Ismétlem: Tisztelet a kivételnek!)

Négyes számú tényként pedig fogadjuk el, hogy az aktuálisan hatalmon lévő pártok legfőbb célja az, hogy a következő választásokat ismét megnyerjék. Ez úgy kapcsolódik ide, hogy egyrészt nem tehetik meg, hogy a nem roma népesség támogatásától hosszabb távon nagyobb pénzeket vonjanak el, másrészt pedig a folytonos ígéretekkel roma szavazókat maguk mellé csábítani. Aztán, hogy az ígéretek nem teljesülnek, mutogathatnak az OCÖ-re, akik rendszerint pártállástól függően marják egymást. Érdekességként álljon még itt egy idézet a korábbi kisebbségi ombudsmantól, Kaltenbach Jenőtől, aki mandátumának lejártakor nyilatkozott a Hvg.hu-nak:
Egy idő után rájöttek (ti. a hatóságok VÉD), hogy nem kell minden ajánlásomat elfogadni, meg arra is, hogy színleg elfogadhatják a megállapításaimat, de közben szabotálhatják a változtatásokat. Ezzel együtt összességében még mindig kedvezőbb az összkép, mint a megválasztásom idején gondoltam.
Ötös számú tényként (ezt eddig csak egy embertől hallottam, országos szinten valószínűleg soha nem fogják kimondani) pedig állapítsuk meg, hogy annak a társadalmi problémának, amit manapság cigányproblémaként emlegetnek jelenleg nincs rövidávú megoldása. Sőt, a közeljövőben nem is várható, hogy lesz bármilyen reális ötlet. Megoldási kísérletek, próbálkozások mindig is lesznek, de javulás nem várható, addig a pontig, amíg figyelembe nem veszik a szubszidiaritás elvét.

Hogy miért lenne fontos ezt az elvet alkalmazni? Hát azért, mert Magyarországon nem létezik olyan cigányság, amilyet a Parlamentben, különböző médiumokban, stb. kommunikálnak nekünk. A hazai cigányság nem egy homogén csoport, hanem egy kulturálisan, nyelvileg, stb. heterogén csoportok összessége, amelyet mindössze a külső antropológiai attribútumaik alapján homogenizál a többségi társadalom. A cigányok és a nem cigányok kapcsolata még egy régión belül is településenként eltérő lehet. Egy ilyen helyzetet pedig nem lehet egy központi rendelettel megoldani, a kereteket kellene megteremteni, és hagyni, hogy a helyi vezetők azt megtöltsék tartalommal. Ehhez pedig olyan ellenőrzési rendszert kellene kialakítani, amely sok jelenlegi szereplő 'érdekeit' sértené. Ld.: hármas számú tény utolsó mondata.

Mindezekből pedig megállapítható, hogy tényleges, nem pedig csak tűzoltó jellegű romapolitika nem volt, most sincs, és nem is lesz. Mert tulajdonképpen nem áll senkinek sem az érdekében, kivéve a romákat. De hát ők meg kit érdekelnek, nem igaz? Náluk jobban csak a drogosokat és a bőrfejűeket nem szeretjük.


8 komment · 1 trackback

Címkék: orbán viktor rasszizmus szerintem az köznek állapotja romapolitika kaltenbach jenő farkas flórián

A bejegyzés trackback címe:

https://hangorienidiocc.blog.hu/api/trackback/id/tr8190723

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egyiket sem! 2007.12.10. 16:28:34

CigánybűnözésHál' istennek ideért Európa.Természetesen, felesleges lenne belekeverni ebbe az egészbe a faji hozzátartozást, ha a bűnözés minden típusára lenne megfelelő karhatalmi válasz, kezdve az alapkutatásokkal, a  megelőzésen és a közbe...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morpho 2007.10.09. 01:33:30

Arról nincs adatod,hogyha a bőrfejűek összecsapnak a romákkal,akkor a társadalom ki mellé áll?Gondolom,ha arab vs kínai párharc van,akkor kábé x-re jön ki.Egyébként a Flóritól nem ártana megkérdezni,hogy mit keres a fidesz frakcióban(gondolom elég sokat+adómentes költségtérítés)valamint azt is,hogyan van az,hogy amikor a miniszterelnök beszél,akkor ovis módjára kivonul,amikor meg felszólal(felolvas),akkor ki van akadva,hogy miért nem ül ott a kormányfő?Kérdeznék tőle mást is,de azt most inkább nem írom le.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2007.10.09. 08:11:23

Ilyen felmérés nincs, de gondolom attól is függne a dolog, hogy mi robbantotta ki az összecsapást. De ezekkel a felmérésekkel az a vicc, hogy össze lehetne állítani egy olyan listát is, ahol a cigányok verik az összes többi csoportot.
Flóri meg díszcigány. Tök jól lehet mutogatni, aztán kész.
Teljesen vicces volt, hogy idén, amikor még biztos volt abban, hogy ő lesz az OCÖ elnök, összefogást emlegetett, aztán amikor megtréfálták, akkor meg habzó szájjal kivonult.

rokica · http://www.rokica.blog.hu 2007.10.09. 09:15:07

Nagyon érdekes és felettébb elgondolkodtató az írásod. Körülbelül értem, miért választottad ezt a témát a dolgozatodhoz is. Amiért mégis kételyeket ébreszt bennem, arra van egy alapvicc a hazugság fokozatairól:
1. csúsztatás,
2. ferdítés,
3. hanta,
4. lódítás,
5. félrevezetés,
6. hazugság,
7. statisztika.

Hogy a magam gondolataiból is tegyek hozzá:
Baromira nem mindegy - ahogy Te is írod - hogy hol, milyen környezetben élsz. Akinek volt/van cigány a családjában, az biztos nem utolsó helyre sorolja őket. A Síp utca környékén élők között nem utolsó helyen lesznek a zsidók, akinek pedig bőrfejű a gyereke (vagy drogos) az nem fogja őket utálni. nekem például vannak kínai ismerőseim. Nagyon bírom őket, amíg az araboktól szeretek három lépésnyire lenni. Mert a 9/11-gyel kapcsolatosan a szememben igen rossz a píárjuk.
Persze, en nem más, mint szájtépés. Ettől még a problémák nem fognak megoldódni.

Ardarich 2007.10.09. 10:25:23

Korrekt. Annyit tán hozzá, hogy a legfőbb gond, hogy a többségi társadalom még mindig nem fogta föl, hogy mi az oka a cigányok múlt században rohamosan növekvő munkanélküliségének. Tíz emberből kilenc (frászt: százból kilencvenkilenc)a "lusta cigány, nem dolgozik" panelben gondolkozik. És eszébe sem jut, hogy kik adták Magyarország patkolókovácsait, szegkovácsait, bádogosait, edényfoltozóit, vályogvetőit kemencetapasztóit, lókupeceit századokig. Ja, hogy ezeket már a Monarchia alatt se tekintették "tisztességes" munkának, mert a szántóvető magyar parasztnak akkor is derogáltak, ha egy négyzetölnyi földje sem volt? Valóban. Csakhogy nem azért, mert laza melók voltak, hanem mert rosszul fizető, szar melók voltak (többségükben). Na, a múlt században pont ezekre a mesterségekre szűnt meg teljesen a magyar társadalom igénye. És mivel a cigány társadalom amúgy is szegény volt és alulképzett, képtelen volt alkalmazkodni a krízishez. Törvényszerű, hogy ilyenkor felüti a fejét egy rétegben a bűnözés. Az ingyenlakások lelakásán meg kár meglepődni. Általános emberi tulajdonság, hogy amit az ember ingyen kap, nem becsüli meg. Akár cigány, akár nem. Hoszzú-hosszú évek kellenek ehhez, és elsősorban nem ingyenlakás, meg segély, mert az csak a tűzoltás. Azzal a cigány társadalom a seggét törli ki, és igaza van, ha kitörli vele. Diploma és munkahely kéne, kedves magyar állam, meg igenis pozitív diszkrimináció a felsőoktatásban és munkavállaláskor. Csak persze ezt senki nem meri bevállalni, mert akkor a maradék egy helyre azonos képességek esetén nem Szenthágotay Kázmérkát vennék fel, hanem Lakatos Józsit, és akkor Szenthágotay Kázmérka szülei valamint rokonaik és üzletfeleik nem fognak a szegény pici politikusra szavazni legközelebb, ha ezt bevállalja.

Vacskamati 2007.10.09. 20:31:56

Ahogy Rokica írta, baromra nem mindegy, milyen környezetben élsz. Életem nagyobbik részét a VIII. kerületben lakva töltöttem, és hát voltak "kisebbségi" szomszédok. Csak annyit mondanék, csak a baj volt velük. Úgyhogy inkább a bőrfejűek.
Valahogy azt nem veszi be a gyomrom, (tudom, mi erre a magyarázat, de mégis) hogy maguk a cigányok mintha csak elvárással közelednének az ún. többségi társadalomhoz, miközben maguk nem tesznek az ügy érdekében semmit. Tehát nekik csak jogaik vannak, kötelezettségük nincs. A gyerekek nyugodtan iskolát kerülhetnek, a csp alanyi jogon jár.
Amit Ardarich mond, nagyon szép és érthető, de az emberek _többségének_ kellene diploma és munkahely, ám ezért tenni is kell. Sőt, mondok valamit: nem kell diploma a boldoguláshoz, de egy jó szakma nem árt. Ebben az országban nincs elég jó szakmunkás, mindenki tudja, aki festetett már. Vagy bármi más. Csakhogy a szakmát tanulni kell, nem elég hozzá 5 általános.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2007.10.09. 23:25:26

Való igaz, baromira nem mindegy, hogy hol lakik valaki.
Én jártam már teljesen cigány faluban, olyan helyen, ahol a helyi cigányok beilleszkedtek a társadalomba, illetve olyanon is, ahol szegregáltan, a falu szélen laktak, no meg azért ismerem a budapesti helyzetet is. Ezeken a helyeken nem alkalmazható egy Budapesten kitalált programcsomag.
Ezt a jellegű felmérést meg én sem szeretem, de egyelőre nincs más. Meg azzal is tisztában vagyok, hogy egy kérdőíves felmérés eredményét már a célcsoport kiválasztásával manipulálod...
Egyébként meg az sem igaz, hogy Mo-n cigányprobléma lenne, ugyanis a cigányok és nem cigányok közti viszonnyal van a gond. Az ebben való előrelépéshez viszont mindkét csoportnak engedményeket kellene tenni...

Hm. Gondolkodtam már azon, hogy mégis elindítok egy romás blogot, nemtom, lehet, hogy a közeljövőben belevágok

Enemy 2007.10.25. 14:38:21

Véleményem!
Sajnos megváltozni nem tudnak!-Tisztelet annak a néhány kivételnek !!!!
A jogait mind tudja tán még jobban mint a fehérember. Nem vagyok rasszista. Ha rongáláson- lopáson kapják öket azonnal tudja a helyi képviselő jól beszélő nem dolgozó góré számát, aki mindent eldobva és népes családját elhozva nagy hanggal üvőltve rendet tesz. Persze előkerülnek a jogok meg hogy azért mert ő kissebbségi .. de az nem egy percig sem hogy ö kárt okozott..
Sajnáljuk persze.. engem nem segít senki sem dolgozok adózok fizetem a járulékokat. Nincsen támogatás.. na ez az amit ök soha nem tudnak..soha nem fogank beilleszkedni.. szeretném megtudni honnan van pénz benzinre ha nem dolgoznak? mert a zsiga egyfolytában megy.. Kisgyerekek 12-14 évesek ezerrel JAnikát megszégyenitve veszik a kanyarokat néha egy egy fát kidöntve jogsi nélkül.. ha baleset van és kárt okoz ki fizet.. mert ugye a kocsin se biztosítás se müszaki.. és egy rendszámmal több azonos színű autó üzemel..ha nem az autó akkor a motor robogók romettek 2-3-4 fövel a motor megszakad összevissza néha gumi nélkül bukó nélkül.. aztán ha baleset van sirnak hogy a szabályosan közlekedő hogy tehette velük..!
Ja .. más megtermeli a gyümölcsöt.. de keritésen belül is ugy gondolják ez mindenkié.. és amikor elsül egy egy légpuska akkor háború van!
Nálunk kinézték mikor nem vagyunk ott és elvitték a felujítás alatt álló ház komplett radiátor rendszerét..majd 1-2 hét mulva jött egy ember és igyszólt: azt a néhány alumonium darabot nem vihetném el tezsvérem? .. vajon honnan tudta..

De van kivétel talán 5-10 % aki értékeli saját és mások értékeit. Aki megtanulta mi az dolgozni..

Magyar 2007.12.09. 18:55:42

Túl sokan tűrik el niggereket ebben az országban inkább mindenki cigányozik! A végén úgy fogunk járni mint Franciaország.Pedig niggerekre semlehetünk büszkék...
süti beállítások módosítása