hángörienidiocc

Latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc?

Idiotac.

Isa?

Fontos!!!

Még mielőtt elkezdenél alázni egy kommentben, kérlek olvasd el a RAGYA-t!!!
A nem nyilvános alázásokat pedig kéretik a verszegeny@gmail.com (egyszerű eset: nickre katt!) címre küldeni, de túl sokat nem kell ezektől a levelektől várni, mert kéjes mosolyok között fogom törölni mindet.

Friss topikok

Innen olvasnak

Hódacska, Fődecske, felhőcske

Ezen képecskéért meg millió köszönet az Időkép.hu portálnak:

Felhőkép

A cigánybűnözésről, a cigányokról, meg az ezekről való beszédről

2007.10.25. 13:35 Vérszegény éjszakai dúvad

Tóta W. a mai bejegyzésében a cigánybűnözésről és a fehérbűnözésről értekezik. Én túl sok értelmét nem látom a bűnözők etnikai alapú megkülönböztetésének, ha valaki bűncselekményekből akar megélni, akkor azt fogja tenni, a bőrszínétől függetlenül. (Azt is hozzátéve, hogy tulajdonképpen a rasszizmus bőrszín/származás szerinti megkülönböztetést jelent, függetlenül attól, hogy a megnyilatkozás tartalma pozitív-e, vagy negatív.) A bűncselekmény súlya, fajtája szintén nem a bőrszíntől fog függeni, hanem attól, hogy az elkövető éppen milyen helyet foglal el a társadalmi ranglétrán. Azaz a cigány politikusok ugyanúgy nagy pénzeket lopnak el, mint a nem cigány politikusok, és a nem cigány szegények ugyanúgy fát fognak lopni, mint a szegény cigányok. Ha fognak...

A kommentekben természetesen előkerült a megélhetési bűnözés fogalma, hozzátéve, hogy a megélhetési bűnözők nem láncfűrésszel mennek fát lopni. Hát dehogynem. Ugyanis nem maguknak lopják a fát, hanem más szegényeknek, akik piaci áron nem tudják megvenni a télire való tüzelőt, viszont olcsóbban a lopott fát igen. Azaz ez tulajdonképpen nem megélhetési bűnözés, hanem a szegények társadalmában létező munkamegosztás, amellyel mindkét fél jól jár. Te megszerzed - én nem kérdezem hogy szerezted, és megveszem. A bűncselekményt maximum a lopás célja alapján lehetne besorolni a megélhetési kategóriába, de ezzel meg inkább ne próbálkozzunk, inkább felejtsük a megélhetési bűnözés kategóriát. A tolvajlás az tolvajlás, és az enyhítő/súlyosbító körülmények figyelembevétele nem a mi dolgunk, hanem a bíróságé, mert az lenne a normális, ha minden elkövető bíróság elé kerülne. Lehetőleg minél előbb.

Persze, ha már falopás, akkor itt van a lelőtt baltás tolvaj. Ebből persze könnyű levonni azt a következtetést, hogy akkor ezek ilyenek, és statisztikai százalékokkal dobálózni, de azért én előbb szeretnék látni egy olyan statisztikát, hogy hány fatolvaj támadt rá az erdőőrökre baltával, amikor azok tettenérték őket. És csak ezután lehet bármiféle következtetést levonni.

Néhány hozzászólásban a cigányok kultúrájával, vagy inkább kulturálatlanságával érvelnek. Nos, ez tény és való, a hagyományos cigány kultúrában (igen kultúra!) elfogadott (volt) a gázsó világ kihasználása. Nem csak tolvajlásokkal, hanem kéregetéssel, jóslással, vagy akár az itt a piros, hol a piros játékkal. Miközben a cigány csoportok olyan szolgáltatásokat is kínáltak a nem cigány embereknek, amelyeket a nem cigányok szívesen igénybe vettek, hiszen a nem cigányok ezt nem űzték. Ilyen pl. az üstfoltozás.

Akkor itt van az integráció kérdése. Hogy ezek soha nem fognak beilleszkedni a társadalomba. Hogy soha nem fogják elfogadni a mi normáinkat. Csakhogy mindig is voltak beilleszkedett cigányok! Már a 17. századból vannak olyan feljegyzések, amelyek letelepedett, szőlőtermesztő és adófizető cigányokról számolnak be. Most is vannak integrálódott cigányok, akik ugyanúgy élik a mindennapjaikat, mint a nem cigányok, csak ők inkább láthatatlanok, hiszen nem érdekesek a média számára.

Ehhez még tegyük hozzá, hogy a honi cigányságot véglegesen letelepítenie (azaz elkezdeni az addig kívülállók integrálását) csak kb. negyven éve sikerült a Kádár-rendszernek. Negyven év viszont egy társalmi léptékben nem számít hosszú időnek.

Hosszasan lehetne még folytatni, de nem látom értelmét.

Ugyanis nem az a baj, hogy cigánybűnözésről beszélnek. Hanem az a baj, hogy azok, akik a cigányok mellett érvelnének a rasszista diskurzusból indulnak ki, a rasszista diskurzus elemeit próbálják meg pozitív kontextusba állítani. Azaz tulajdonképpen öngólt lőnek, hiszen alapvetően a rasszisták által kiemelt negatív képekre, toposzokra helyezik a hangsúlyt.

Nem cigányokról kéne beszélni, azaz ugyanúgy általánosítani, ahogy a rasszista diskurzus teszi, hanem a hazai cigányságot csoportokra, egyénekre kellene felbontani, és így beszélni róluk, azt is elmondva, hogy igen, vannak köztük olyan csoportok, amelyek bűncselekmények elkövetéséből akarnak megélni. És ha rendőrkézre kerülnek, akkor rögtön kicsapják az asztalra a rasszista rendőrség ütőkártyát, amelyre aztán ugranak a jogvédők, merthogy szegény cigányok...

16 komment

Címkék: az köznek állapotja romapolitika

A bejegyzés trackback címe:

https://hangorienidiocc.blog.hu/api/trackback/id/tr34207046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Archenemy 2007.10.25. 14:28:48

Nem rossz poszt, emészthető mindkét oldal számára.

mangoorangeicetea 2007.10.25. 14:35:07

Tótawénél klasszisokkal jobb.

Rwindx 2007.10.25. 16:03:48

Egyetértek. Teljesen korrekt. Tótáéhoz nem is hasonlítanám.

Eburafako 2007.10.25. 17:00:59

Kevered itt a dolgokat rendesen. Ha azt mondod, hogy szerinted is vannak kulturalis gyokerei, akkor hulye az, aki nem a gyokerenel fogja meg a problemat.

Az vilagosan kiderult, hogy nem megoldas evente 7 honapra bortonbe dugni oket. Vagy egyedul hagyni oket egy faluban valahol a Zemplenben.

Az is vilagossa valt, hogy nem megoldas az OCO-ba, es a tobbibe esz nelkul onteni a penzt.

Az egyetlen ertelmes megoldas az olyan tokos polgarmester, aki megmondja, hogy addig nincs segely, amig nincs budi.

Es igen, jogos a havasi kerdes (mint totaw, bunko, de igen fejen talalja a szoget), miert nem segitenek a sirankozo cigany szervezetek megteremteni akkor az alapveto higienes viszonyokat.

lofaszt 2007.10.25. 17:22:25

Amit Tótawé művel az már rég nem újságírás, inkább egyfajta demagógia :-) A post jó. Gratulálok.

Mikeske · http://www.duplaforum.hu 2007.10.25. 17:39:50

Na ezzel kapcsolatban nyitottam is egy topicot a duplafórumon, címe: Loptál már? Illetve régebben Cigánykérdés címmel.
Fura azt olvasni amit egyébként mindenki tud.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2007.10.25. 17:52:43

Na, igen, ez már így korrektebb. Ugyan nem megy bele a jelenség aprólékos elemzésébe, de nem i ztykölődik olyan holtvágáony, mint a teljesen elhülyült dupla w.

arvisura · turoczi.blog.hu 2007.10.25. 21:23:20

Tolvaj az feketéknél, mosdatlanoknál, fehéreknél tolvaj! És amennyiben egyenjoguságra törekszünk (politikusok demagógiája), akkor az egyént és nem a bőre színét kell nézni. Miért egyenlőbbek a cigányok -pozitív diszkrimináció-?
Ha nem akarjuk, hogy a balkáni szar, az indiai pária szemlélet ellepje ezt az országot, akkor igenis fel kell számolni ezt a "cigányképviseletret minden kormánylyukba" elvet. A díszcigányok ellopják azt a pénz is amit fennhangon a KISEBBSÉG felemelkedésére fordít szózatában a kormány. A putriban meg ott fagynak meg a csórikámék, miközben büdoslábú józsika golyóálló kocsiba jár a showhivatalába a szart kavarni.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2007.10.25. 21:27:05

Eburafako!

Helyesen mondod a probléma egyik kulcsa a polgármestereknél lenne, a másik az iskoláztatás.
Ezért vicces, hogy az iskolák önkormányzati tulajdonban vannak, és az iskolákból az igazgatók és a polgármesterek inkább megpróbálják kitenni a cigánygyerekeket, mert ha túl sokan vannak, akkor a nem cigányok kiveszik onnan a gyerekeiket, és rosszabbik esetben meg is szűnik az iskola, jobbik esetben csak az oktatási rendszer perifériájára sodródik. Érdekes adat: A tanárképzők min. 60%-ban előítéletes leendő tanárokat bocsátanak ki magukból.
Na, szóval ezért nem tudok belemenni a jelenség aprólékos elemzésébe, mert nincs annyi időm, meg inkább egy külön blog kéne ehhez.

PiciFaction 2007.10.25. 22:25:01

Engem Cigányok akartak megkéselni, Cigányok raboltak ki, és Cigányok rúgdosták össze az arcomat őgy hogy megvakultam majdnem az egyik szememre!
Mikor velük találkozom csak rosszindulatú kiabálást hallok, mikor velük találkozol csak kéregetést és ha nem adsz szídkozódást hallassz!

Nekem Senki ne mondja h rendesek és szarok a gyökerekre nem vagyok rasszista mert nincs bajom a bőrszínnel....a VISELKEDÉSSEL van bajom!! És igen is Útálom őket!

Persze lehet jönni azzal a dumával: \\\"azért mert cigány vagyok?\\\" ezt bezzeg lehet mondani mindenre tudjátok mit? \\\"igen AZÉRT!\\\"

a politkusoknak akik Rózsadombon laknak és Kajmán szigeteki bankszámlájuk van azoknak persze szavazóbázis és pénzelik őket tehát pusztuljanak azok is...
Nem vagyok irígy ember! megvan mindenem, megdolgozott érte a családom és én is. DOLGOZNI Politikusok,Cigányok ismeritek a kifejezést?!

Ennyit szerettem volna!

X-polgártárs · http://graffitik.blog.hu 2007.10.26. 01:03:32

Kanadába kellene integrálni őket...inkább repjegyre kellene elkölteni azt a sok lovét,amit most szoc. segély néven odaadunk nekik.

mimike 2007.10.26. 01:30:38

Törvényjavaslat:
A szegregáció, rasszizmus, stbstb szavakat csak az ejthesse ki a száján, aki igazolja, hogy gyermeke olyen iskolai osztályba jár, ahol a tanulók legalább 20%-a roma származású.

arvisura · turoczi.blog.hu 2007.10.26. 01:33:09

De nem kellenek ott sem a segélyre kácsingók. A sarki róka meg nem szeretné, ha megennék előle a kaját.

arvisura · turoczi.blog.hu 2007.10.26. 01:33:14

De nem kellenek ott sem a segélyre kácsingók. A sarki róka meg nem szeretné, ha megennék előle a kaját.

Ed 2007.10.26. 12:26:52

A politikusoknak néha vannak jó mondataik, a cigánysággal kapcsolatban egyet hallottam, talán még 2002 táján: \\\"A cigányság felemelkedéséhez az út a tanuláson és munkán keresztül vezet.\\\"
Ezt a kettőt kéne erőltetni, és menne a dolog. Nincs segély (családi pótlék stb.), ha a gyerek nem jár iskolába a tankötelezettsége végéig legalább (8 ált. legyen meg), és a szociális juttatásokat feltételekhez kötni. (Korábban a csp-t ténylegesen megvonták igazolatlan hiányzás esetén, ezt ma már nem lehet sajna.)
Tudom, minden adminisztratív eszköz előbb-utóbb kijátszható, de ha elég sok van belőlük, és legalább egy megkerülhetetlen, akkor van esély a javulásra.
Láttam-hallottam postán az ügyintézőt teli szájjal, hangosan szidó fiatal cigány nőt, amiért nem vehette fel a családtagja segélyét/nyugdíját/akármilyét, mert nem voltak nála a megfelelő papírok/igazolások/felhatalmazások. Ennyi volt, a postás csak betartotta a szabályokat, és nem adott pénzt. Lassan majd megtanulják, elvégre a kiskapuk kihasználását is megtanulták eddig mindig.

Ed

Eburafako! 2007.10.26. 16:51:50

Mondjuk akinek mar volt 20 hatranyos szocialis helyzet, kulturalisan kulonbozo, higienesen eros kihivasokkal kuzdo osztalytarsa a 25-bol, az szinten nehezen fog egyetemig elvergodni.

Persze van, aki szivesen nevezi szegregacionak. De kozben azt felejtik el, hogy egyenlo eselyek a kepessegek kibontakozatatasara jar az 5 olyan kissracnak is, aki otthon azt tanulja, hogy a munkabol kell megerni, a munka becsulet,a munkahoz meg vegzettseg kell.

En megertem, hogy kiveszik a gyerekuket. En sem tennek maskent, Te sem tennel maskent. Aki mast mond, hazudik, vagy csak a TV-ben latott meg ciganyt, annak is Lamboja volt...
süti beállítások módosítása