hángörienidiocc

Latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc?

Idiotac.

Isa?

Fontos!!!

Még mielőtt elkezdenél alázni egy kommentben, kérlek olvasd el a RAGYA-t!!!
A nem nyilvános alázásokat pedig kéretik a verszegeny@gmail.com (egyszerű eset: nickre katt!) címre küldeni, de túl sokat nem kell ezektől a levelektől várni, mert kéjes mosolyok között fogom törölni mindet.

Friss topikok

Innen olvasnak

Hódacska, Fődecske, felhőcske

Ezen képecskéért meg millió köszönet az Időkép.hu portálnak:

Felhőkép

Szerepjáték a magyar elitnek

2007.11.19. 17:06 Vérszegény éjszakai dúvad

A stratégiai- és/vagy szerepjátékok zöme általában valamilyen kitalált - elképzelt, tolkieni látomásra épülő világban játszódik. Orkok hadakoznak fél-elfekkel, lovagokkal kell lecsapni gonosz varázslók és sárkányok fejét, de közben arról sem szabad megfeledkezni, hogy építgessük - fejlesztgessük a bázisunkat/városunkat/katonáinkat. Csak azt nem értem, hogy a játékfejlesztők miért nem cuppantak rá (például) a mai magyar valóságra?

Ha értenék a játékfejlesztéshez, akkor biztos nekiállnék egy stratégiai játék megírásának, mondjuk 'Demokrácia' címmel. Esetleg még azt is kibuliznám, hogy ne lehessen gyakorló (például) politikus az, aki a játékot nem tudja végigjátszani a legnehezebb fokozaton. Így rögtön lenne egy pár tízezres vásárlói köröm is, hiszen szoftvert ingyenesen letölteni, átmásolni, stb. nem szabad, ezért az, aki politikusi pályára készül, és nem fizetett a programért, akár bele se kezdjen, rögtön megbukott az alkalmassági vizsgán. Persze vásárolhatnának a játékból azok is, akik nem készülnek politikusnak, hogy érezzék milyen lehet politikai vezetőnek lenni. A játéknak lenne kártyás verziója is - mondjuk 'A hatalom kártyái - Napjaink' címmel -, hogy a számítástechnikai analfabéták se maradjanak ki a jóból.

Hogyan is nézne ki a játék?

A helyszín egy éppen a kommunizmus szocializmus alól felszabaduló ország, a játékos feladata, hogy elősegítse egy működő demokrácia kiépülését. Többféle szerep közül lehet választani, úgymint: politikus, rendőri vezető, értelmiségi, újságíró, stb.

Ha politikusként indulsz, akkor az elsődleges feladatod, hogy megnyerd a választásokat. Ha ez sikerül, akkor kormánypárti politikusként sokkal nagyobb a beleszólásod az erőforrások felhasználásába, és sokkal gyorsabban tudod fejleszteni a házadat hazádat. Törekedned kell a gazdasági fejlődésre, valamint polgáraid jólétére is, többek között az állami elvonások szabályozásával. Azonban, ha nem tiszta eszközökkel nyerted meg a választásokat, és ez kiderül, akkor az országban könnyen forradalmivá válhat a hangulat, és egyre több állampolgár próbálkozik adócsalással, mert nem akar az államnak fizetni, hiszen azt feltételezi, hogy úgyis csak ellopnátok, akkor már csak egy - két pillanat választ el a 'Game over' felirattól...

Amennyiben nem sikerül választást nyerned, akkor kisebb a beleszólásod az erőforrások felhasználásába, így inkább azon kell dolgoznod, hogy a következő választásokat megnyerd.

Választhatod a harcos ellenzéki vezető stratégiáját, népszavazásokkal, utcai nagygyűlésekkel, szóvirágos beszédekkel tarthatod ébren a híveidben lobogó lángot. Azonban ha a híveid száma nem gyarapszik, hanem stagnál, és nem vagy képes valós alternatívákat felmutatni, és nem biztos, hogy meg tudod nyerni a következő választásokat, akkor már csak egy - két pillanat választ el a 'Game over' felirattól.

Az ellenzéki lét egyik stratégiája lehet az antipopuláris stratégia. Alkalmazása akkor célszerű, az általad vezetett párt nem számít a nagyok közé, és amikor sokan és sokat ígérgetnek, ráadásul nyilvánvalóan olyan dolgokat, amiket úgysem tudnak majd megtartani. A stratégia lényege, hogy mindig középen kell maradj, de legalább az embereknek tűnjön úgy, hogy te középen vagy. Problémás lehet, hogy így egyik oldal szavazói sem bíznak benned, valamint van rá esély, hogy valamelyik választásoknál le kell tenni a garast valamelyik oldal mellett, így elidegenednek tőled az eddigi szavazóid, és jó esélyed van rá, hogy valamelyik nagy párt platformja válik belőled, vagy kiesel a Parlamentből, így nem lesz beleszólásod az erőforrások felhasználásába. Már csak egy - két pillanat választ el a 'Game over' felirattól.

Az értelmiségiek közé tartozik pl. az újságíró is. Feladatod, hogy végig objektív és korrekt módon tudósíts, ne ferdíts egyik politikai párt érdekében sem. A munkakörödbe tartozik az is, hogy deríts fényt és számolj be a politikusi visszaélésekről.

A karakter erőssége az aránylag magas fizetés, amely biztos megélhetést nyújt, viszont ha sokan feltételezik rólad, hogy azért kapsz ennyi pénzt, mert valamelyik politikai párt bértollnoka vagy és az általad írt cikkeket csak akkor veszik kézbe, ha értesülni akarnak az általad nem kedvelt párt sötét ügyeiről, vagy csak ha egyszerűen oroszjózsi lesz belőled, akkor már csak egy - két pillanat választ el a 'Game over' felirattól.

Indulhatsz liberális értelmiségiként is. A karakter nagyon odafigyel az emberi jogokra, minden mögött annak megsértését látja. Hatalmas akaraterő és odafigyelés kell ehhez a karakterhez. De szinte mindig csak egy - két pillanat választ el a 'Game over' felirattól.

 

A legtöbb mókát kínáló karakter a rendőri vezető.

Tisztában kell lenned minden jogszabállyal, sőt még azzal is, hogy hogyan kell ezeket a jogszabályokat kijátszani, miközben te nem élhetsz a jogszabályok kijátszásának eszközével. Küzdened kell a korrupt alkalmazottaid ellen, és vigyázni arra, hogy rád még csak a korrupció árnyéka se vetüljön. Szolgálnod és védened kell a polgárokat és az állami méltóságokat, de nem kiszolgálni őket. Ha köztudott ténnyé válik, hogy alkalmazottaidat meg lehet vesztegetni, vagy ha te magad keveredsz korrupciós botrányba, vagy ha a fennálló törvényeket vakon alkalmazva fittyet hánytok az alkotmányra, akkor már csak egy - két pillanat választ el a 'Game over' felirattól.

Hát, így nézne ki az én játékom néhány karaktere.

De most visszanézve ezt a bejegyzést, azt hiszem ezt a játékot már játszák is néhányan. És úgy tűnik, hogy szinte mindenki már csak egy - két pillanatra van a 'Game over' felirattól.

10 komment

Címkék: jááááááték

A bejegyzés trackback címe:

https://hangorienidiocc.blog.hu/api/trackback/id/tr32234505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Inno 2007.11.19. 20:05:47

A Demokrácia nevű játék már sok éve, talán 5-6 működik a neten. Talán még ma is, én már egy ideje nem játszom. Magyar fejlesztés, az első online játékok egyike. A Hermész nevet viselő programozó srác fejlesztette. Szerintem ma már haldoklik (a játék :) ), ahogy a valódi demokráciánk is.

aranyhaj.blogspot.com · http://aranyhaj.blogspot.com 2007.11.19. 20:47:46

Nagyon ötletes, a képekkel együtt :-) Ha legközelebb szerepjátékról írok, fontolóra veszem.

aranyhaj.blogspot.com

vajon 2007.11.19. 21:03:56

utánlövés, az index vagy fél éve megírta igazi politikusokkal, jobb is volt

hokuszpk 2007.11.19. 21:14:08

keresd meg, es jaccal 'suli'-t. anno Tomcat irta a programot :DDD)

Kamasuka 2007.11.19. 21:50:05

Republic - The Revolution pl. ezt a témát öleli fel. www.eidosinteractive.co.uk/gss/republic/main.html Vagy ott van a puccsisták kedven géme, a mai gépeken már erősen játszhatatlan Central Intelligence. www.mobygames.com/game/central-intelligence

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2007.11.19. 22:42:17

A sulit ismerem, játszottam is vele, az a legenda terjed róla, hogy a dirihez lehetetlen bejutni. Mondjuk nekem egyszer sem sikerült. De játszottam a csövessel is anno valamikor...

Az összes többi játékot nem ismerem, jelenleg éppen a civ3-mal kötöm le magam :)

Ami meg az utánlövést illeti, 3-4 napja már reagáltam egy hasonló hozzászólásra, most nem fogok, inkább írok majd egy RGYIH-t (Reagálás a gyakran ismételt hozzászólásokra), aztán kirakom valami jól látható helyre.

simonmondja... 2007.11.20. 19:51:07

Vérszegény éjszakai dúvad.
Miért nem folytatod?
A szerepjátékosok game over után kérdés elé kerülnek, hogy miként folytassák, ha nincs tovább.
Ekkor eléjük kerül az összes lehetőség még egyszer.
Lehetnek politikusok, rendőrök, stb...
Vannak játékosok, akik ugyanazt a pályát akarják nyűni, vannak, akik másik karaktert.
Ekkor...

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2007.11.21. 17:45:19

Folytatni a Game over felirat után? Mindenki elmegy nyugdíjba és kurvára szégyellik a pofájukat és csak akkor szólalnak meg, ha.... szóval soha.

simonmondja... 2007.11.21. 20:17:24

Ahogy te tévedsz.
Mindenki folytatta valahogy. Vagy ugyanott, ahol volt, csak már élőhalottként, vagy egy másik pártban, ott szintén zombizva, volt , aki értelmiséginek ment, volt rendőr, aki politikusnak, politikus, aki érdekvédőnek, stb. stb.
Ez egy olyan játék, amiben senki nem esik le a tábláról.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2007.11.22. 09:41:00

igen, csak a vágyálmaimat írtam le. Legvégső esetben felbuknak Brüsszelbe. Pl. Kovács L.
süti beállítások módosítása