hángörienidiocc

Latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc?

Idiotac.

Isa?

Fontos!!!

Még mielőtt elkezdenél alázni egy kommentben, kérlek olvasd el a RAGYA-t!!!
A nem nyilvános alázásokat pedig kéretik a verszegeny@gmail.com (egyszerű eset: nickre katt!) címre küldeni, de túl sokat nem kell ezektől a levelektől várni, mert kéjes mosolyok között fogom törölni mindet.

Friss topikok

Innen olvasnak

Hódacska, Fődecske, felhőcske

Ezen képecskéért meg millió köszönet az Időkép.hu portálnak:

Felhőkép

Mondd, mennyit ér az ember

2007.12.17. 21:23 Vérszegény éjszakai dúvad

Ha tisztessége gyenge? Énekeltette Tátogtatta Pelsőczyvel Bródy még 1983-ban. Most azt hiszem, hogy újra fel kell tenni ezt a kérdést, bár egy kicsit más kontextusban.

Mondd, mennyit ér az ember, ha újszülött, és gyenge?


Mai hír, hogy egy házaspár elvesztette a makói kórház ellen indított műhibapert. Most lehetne arról elmélkedni, hogy ez a "több szakértői véleményt is kikérünk, hátha az egyik nekünk ad igazat" kissé erőltetett bohóckodásnak tűnik, de inkább tűnődjünk el azon, amiről nem szól a cikk. Mennyit ér egy csecsemő élete? Milyen összegű kártérítésre perelték be a szülők a kórházat? Ötmillió? Tizmillió? Százmillió?

Miféle szánalmas kultúrában élünk mi? Miért képzeljük azt, hogy az emberi életnek pénzben kifejezhető értéke van? Vagy miért gondoljuk azt, hogy bármelyik testrészünknek pénzben kifejezhető értéke van?

Ha valaki egy orvosi hiba miatt veszti el teszem azt a jobb karját, akkor nem a jobb karjának van pénzben kifejezhető értéke, hanem annak, hogy pl. nem tudja folytatni az eddigi munkáját, rokkantnyugdíjba kényszerül, ergo csökken a jövedelme.
Ezért a jövedelemcsökkenésért indíthat kártérítési pert. De az az akárhány millió forint kárpótolja-e azért, hogy ezt a világot kétkezes emberek építették kétkezes embereknek?
 
És mi van azután, hogy fizetett a kórház (ha elvesztette a pert)? A károsult megkapja a pénzét, az orvos meg dolgozik tovább? Az az orvos, aki állítólag műtét közben mobilozott, vajon praktizál még? Letette a Nagy és Szent Esküt, hogy soha többé nem csinál ilyet? Vagy munkakezdéskor le kell adnia a mobilját a portán? (Mindezek fényében biztos, hogy olyan nagy baj, ha beszáll a magántőke is az egészségügybe?)

De itt nem csak arról van szó, hogy az emberek számszerűen kifejezhető értékkel bíró tárgyként tekintenek a saját testükre/gyerekükre, hanem arról is, hogy ezekre az esetekre lassan szinte egy egész iparág települ. Hát persze, hogy az ügyvédek. Hála a mérhetetlen emberi kapzsiságnak, már nem csak a statisztika gondolkodik úgy az emberről (na, jó, a tömegről), hogy annak minden tulajdonsága számokkal kifejezhető, hanem a jog is.

És akkor még szóba sem kerültek (de most ennél hosszabban nem is fognak szóba kerülni) a multinacionális nagyvállalatok, amelyek számára az emberek nem többek, mint önreprodukcióra képes fogyasztó-, és dolgozógépek.

8 komment

Címkék: per egészségügy az köznek állapotja

A bejegyzés trackback címe:

https://hangorienidiocc.blog.hu/api/trackback/id/tr37267524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KEhelyKE · http://kehelyke.blog.hu/ 2007.12.18. 16:07:11

arról nem is beszélve, ha a kórház fizet, és nem az orvos saját zsebből, akkor azzal a kórház többi dolgozójának, és betegének életét is megnehezíti, illetve, ha állambaácsi fizet, azzal ugye kb. azt éri el, hogy a sajaát adójából fizet saját magának, amit aztán úgyis visszafizet az államnak :)

tudomásul kell venni, hogy ha nem vagy orvos, akkor meg kell bíznod egyet, hogy valamit csináljon - ha elromlik az autód, és nem értesz hozzá, akkor szerelőt hívsz nem? és ha valamit elbasz, az benne van a pakliban. az élet persze nem fejezhető ki pénzben, és nem olyan könnyű egy kart pótolni, mint egy olajszűrőt, de az elv hasonló. emberi mivoltunkból kifolyólag hibázunk.ám nem csak az hibás, aki telefonál műtét közben, hanem az is, aki lehetővé teszi, meg azu is aki hagyja...
minden mindennel összefügg...

toxx 2007.12.18. 23:44:19

Én sem értem pontosan, hogy mi a bajod. Hogy általában mi a bajod, azt értem, a pontosat nem értem. Jobban esne, ha pl. a műhibáknál nem lehetne pénzbeli kártérítést kérni, tekintettel az összegszerű kárkifejezés inherens obszcenitására? Vagy az ügyvédekkel van bajod? Jobb volna, ha a karját vesztett, összezavarodott, megfélemlített, félretájékoztatott és a jogban egyébként is járatlan károsult saját maga próbálná képviselni magát a bíróságon a kórház ill. az orvos jólfizetett és minden hájjal megkent jogi képviselőjével szemben?

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2007.12.19. 07:06:30

Nem, a legjobb az volna, ha nem lennének orvosi műhiba miatt karját, vagy bármi mást vesztett emberek.
Egyébként mondani szokták a demokráciáról, hogy nem jó, de nincs jobb. Na, kb. ugyanaz a helyzet ezzel is.
Ami viszont tényleg érthetetlen, az konkrétan az, hogy ötmillió forintot ér egy csecsemő élete? Ezt vajon hogy számolták ki? Hogyan lehet kiszámolni egy emberi élet értékét/árát?
Ja, igen és az zavar a legjobban, hogy tényleg ezzel instrmentalizálják az emberi testet, mintegy elidegenítenek a testünktől. (Mondjuk ebbe más is beletartozik, szépségideálok, talán a kozmetikaszerek és a plasztikai sebészet, meg ilyenek.)

atitata · http://egysegedmunkasemlekei.blog.hu/ 2007.12.19. 08:26:36

Én nem tudok olyan szép idegen szavakat, mint Ti! Mert hülye vagyok, meg tanulatlan...
De azt tudom, hogy egy gyermek elvesztése hatalmas fájdalom. Azt viszont megint nem tudom, (mert hülye vagyok, és tanulatlan) hogy az embernek, mély fájdalmában hogyan jut eszébe a pénzért pereskedés?
Valószínűbb, hogy feljelenti a hibát vétő orvost, bízva a nem létező Magyar igazságszolgáltatásban.
És tényleg: mi pótolhat egy elvesztett gyermeket?
Mennyi pénzt kell adni egy szülőnek, hogy az elfelejtse a gyermeke ölelését? Az örömöt, amit kapott tőle?
Igazából nagyon olcsó az emberi élet. De mégis megfizethetetlen...

Akárki · http://szabadszaj.extra.hu 2007.12.19. 17:54:36

Hogy mennyit ér az ember élete?
Majd a biztosítók (oh, bocsánat, pénztárak) kiszámolják/kiszámlázzák.
Akinek lesz miből az gyógyul, akinek nem lesz miből megdöglik.
Aztán lehet perelgetni. Ha a nagymama meghal a műtőasztalon, muszáj lesz perelni, ha nyer a család, akkor abból jut a kölyök műtétjére.
Új Magyarország...

Akárki · http://szabadszaj.extra.hu 2007.12.20. 15:07:42

Egyébként elgondolkodva a dolgon, nem tudom, én mit tennék hasonló helyzetben. Ha az én lányom halna meg, valószínűleg én is perelnék.
5 vagy 10 millióra? Nem tudom.
Nem azért, mert pénzben ki lehet fejezni egy ember életének értékét. Nem is azért, mert az a pémz kellene nekem.
Azért mert olyan világot élünk, hogy ha valaminek nincs következménye, akkor az a valami másodszorra már könnyebben fog bekövetkezni, harmadszorra meg mégkönnyebben...
Szóval gondolom érti mindenki. Ha a kórház (és az orvos) nem érzi a saját bőrén, hogy a hibának bizony következménye van, akkor a hibák egyre könnyebben következnek be. Sajnos ez így működik.
A pénzt nem tenném el. Oda adnám valamilyen szervezetnek. Mondjuk a rákos gyerekek támogatására, vagy fogyatékos gyerekeknek, valami ilyesmi. Hátha egy-két gyereket meg lehet menteni vele, vagy legalább az életét kicsit jobbá tenni.
Elkölteni (magamra) biztos nem tudnám.

rosencrantzhu 2007.12.20. 23:06:35

Pelsőczy sosem énekelte ezt, mert mindig Varga Miklós volt a magyar hangja.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2007.12.21. 10:15:32

Való igaz, javítva.

Én nemtom, hogy perelnék-e. És remélem, hogy soha nem is kell elgondolkodnom rajta...
süti beállítások módosítása