hángörienidiocc

Latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc?

Idiotac.

Isa?

Fontos!!!

Még mielőtt elkezdenél alázni egy kommentben, kérlek olvasd el a RAGYA-t!!!
A nem nyilvános alázásokat pedig kéretik a verszegeny@gmail.com (egyszerű eset: nickre katt!) címre küldeni, de túl sokat nem kell ezektől a levelektől várni, mert kéjes mosolyok között fogom törölni mindet.

Friss topikok

Innen olvasnak

Hódacska, Fődecske, felhőcske

Ezen képecskéért meg millió köszönet az Időkép.hu portálnak:

Felhőkép

Népszavazási szilánkok

2008.02.02. 18:43 Vérszegény éjszakai dúvad

Nemsoká mehetünk ikszelgetni a szavazófülkékbe arról, hogy akarunk-e vizitdíjat, kórházi napidíjat, valamint tandíjat fizetni. Nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy megsejtsük a végeredményt, a zemberek értelemszerűen nem akarnak fizetni. Nem csak az állami szolgáltatásokért, de más egyéb szolgáltatásokért sem. Na, de tulajdonképpen nem erről a tipikus emberi attitűdről akarok írni.

De még mielőtt ténylegesen belecsapnánk a lecsóba, nézzük a népszavazást magát. Azt hiszem, hogy óriási hiba volt ezekben a kérdésekben népszavazást kezdeményezni. Egész egyszerűen azért, mert az átlagpolgár - legyen bármilyen érdeklődő is a köz ügyei iránt - képtelen átlátni az egészségügyi, vagy az oktatási rendszer egészét. A Magyar Orvosi Kamarán belül is megoszlanak a vélemények arról, hogy mennyit segített a vizitdíj bevezetése, hát akkor mit gondoljon a szegény átlagpolgár, aki csak akkor találkozik az egészségügyi rendszerrel, ha éppen betegeskedik. Szóval ezek színtisztán olyan kérdések, amelyekről a Parlamentben kellene dönteni, persze a kamarák, szakszervezetek, stb., szóval a teljes szakma bevonásával az egyeztetésekbe.

Szóval, amióta tudjuk, hogy március 9-én fogunk ikszelgetni (aki egyáltalán elmegy ikszelgetni), egyre magasabbra csapnak az indulatok, és ezzel együtt gyakran az abszurditás is.

Itt van kezdetnek az Szdsz kampánya:

Ez az, amiről Kóka azt állítja, hogy nem ötágú, és nem vörös csillag. Ennél nagyobb baromságot már csak akkor mondhatott volna, ha azt is hozzáteszi, hogy ez egyáltalán nem is csillag.

Persze, értem én, hogy mire akarnak ezzel kilyukadni, kádárizmus vs. kapitalizmus, de ez a csillag akkor is ötágú marad, ha az alsó kettőt takarja a nemzetiszínű szivárvány. Pont úgy, ahogy  egy horogkereszt is horogkereszt marad attól, ha eltakarunk belőle egy részt. Az ötágú vörös csillag pedig a tiltott önkényuralmi jelképek közé tartozik, erről vitát nyitni nem lehet, úgyhogy az Szdsz-nek és Kókának is jár egy hatalmas feketepont. (Meg elvileg egy feljelentés is, bár nem tudom lesz-e olyan, aki veszi magának a fáradságot egy olyan perhez, ami még a vége előtt elveszti majd az aktualitását).

Na, menjünk tovább. Kijött a Medián egy felméréssel, melynek talán a legérdekesebb eleme az, hogy csökken a 'kormányváltó hangulat'. Nem hiszem el, hogy létezik olyan ember ebben az országban, aki komolyan vette a  Fidesznek azt a szólamát, hogy egy elsöprő sikerű népszavazás esetén a kormány le fog mondani. Nem, nem fog lemondani. A kormány akkor fog lemondani, ha (adott időn belül egymás után többször is) megbukik a bizalmi szavazásokon. Csakhogy mivel Magyarországon a képviselőket inkább a saját párt iránti (illetve annak vezetői iránti) szervilis és mindenáron lojális magatartás jellemzi, a kormány bukására 2010 előtt semmi esély nincs. Maximum talán minisztercserékre. Egyébként a Fidesznek ez már évek óta jól bevett kommunikációs stratégiája, ha más nem is, az azért csak feltűnhetett mindenkinek, hogy a Fidesz szerint ez a kormány már számtalan szavazás, választás során (legutóbb épp az önkormányzati választások alkalmával) megbukott, mégis még mindig a helyén van, és nem voltak rendkívüli választások.

 Aztán megszólalt Balsai István is. Sajnos. Amire aztán Répássy Róbert is rátett egy lapáttal. Hogy ugyanazok a kormány és az Mszp frakció érvei? Hát szerintem ez logikus. És szerintem az is logikus, hogy a népszavazás kapcsán a kormány is elmondja az érveit, egész egyszerűen a hallgattassék meg mindkét fél elve alapján. (Ugyanakkor azt érdemes lenne megvizsgálni, hogy, ha az Mszp külön kampányt folytat a kormányétól, akkor azt milyen pénzből teszi. És ezt a vizsgálatot érdemes lenne lefolytatni az Szdsz-nél is). Mindenesetre, ha egy kicsit ellophatom az Index által címet, azt mondanám, hogy Balsai, Répássy kuss! Vagy legalább gondolkodjanak egy picit, mielőtt beszélnek. (Másrészt az is érdekes kérdés lenne azért, hogy a kormány tájékoztatója mennyiben tekinthető tájékoztatónak, és mennyiben propagandának, és ha propaganda, akkor vajon tényleg lehet-e köze hozzá a kormánynak. Azonban szerinem ez nem az OVB hatáskörébe tartozó kérdés, sokkal inkább jogi-alkotmányjogi).

A desszert a végére: Megszólalt Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke is. Szerinte a vizit-, és a kórházi napidíj bevezetése nem járt jelentős bevételemelkedéssel. (Közben pedig az Egészségügyi Minisztérium szerint(!) a MOK alelnöke, Kertai Aurél azt mondta, hogy a vizitdíj a rendelők bevételének negyedét adja. Aztán, most hogy a negyed jelentős-e, vagy sem, egy olyan kérdés, amit esetleg a MOK-on belül kell megbeszélni). De a lényeg azon van, hogy Éger szerint, ha majd eltörlésre kerül a vizitdíj, akkor:

a Magyar Orvosi Kamara mindent elkövet, hogy az ezzel kapcsolatban jelentkező bevételkiesést a következő év költségvetésébe megjelenítsék

Nem tudom, érthető-e. Ez kb. azt jelenti, hogy a népszavazás innen kezdve értelmét veszti, leginkább csak arról szól, hogy a vizitdíjat a háromszáz forint formájában közvetlenül az orvosnak fizetjük-e, vagy az állam fizeti ki helyettünk, azaz ugyanúgy meg fogjuk fizetni a vizit-, és kórházi napidíjat, csak közvetve, az állami újraelosztó-rendszeren keresztül.

 (Minden bizonnyal folyt. köv. a jövő héten)

74 komment

Címkék: mszp szdsz népszavazás egészségügy kóka jános propaganda éger istván répássy róbert balsai istván magyar orvosi kamara kertai aurél

A bejegyzés trackback címe:

https://hangorienidiocc.blog.hu/api/trackback/id/tr6322380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

., (törölt) 2008.02.02. 21:15:08

Ja!
A csillag meg úgy nem öt águ, ahogy a rovásírásos karszalag,vagy mi a fasz, nem nyilaskereszt.

2008.02.02. 21:42:03

Ez az Szdsz reklám azért undorító, mert éppen ők alkalmaznak a szocializmusból ismerős módszereket. Elveszik az embertől a kórházi napidíjat, aztán kegyesen visszaadják műzli-szelet, meg tízórai gyümölcs formájában. Hát ennél tipikusabb államszocialista viselkedés nincs! És teszik ezt azután, hogy úton-útfélen azt hangoztatták, hogy hagyjuk az embereknél a pénzt, mert ők tudják azt a legjobban elkölteni. Áldom a sorsom, hogy semmi közöm a liberálisokhoz, mert most tényleg nagyon szégyellném magam.

Holden 2008.02.02. 21:53:52

Az pedig büszkén vallom, hogy a nyolc általános nem tudtam elvégezni, de így azért még szavazópolgár vagyok, MAGYAR EMBER, nekem ez a legfőbb.

moralisa 2008.02.02. 21:55:53

Az e heti HVG-ben is olvasható a nagyszerű Kertai Aurél azon, több helyen hangoztatott véleménye, hogy márpedig azzal, hogy a vizitdíjat a háziorvosoknak kell beszedniük, mintegy a TB pénzbegyűjtőivé silányulnak. Nem akarok a HVG fecskeszárnyaival ékeskedni, de ők is ellentmondásosnak érezték, hogy ez a fajta fínyásság nem jelentkezik a hálapénz átvételekor, esetleg a magánpraxison (nem ritkán számla nélkül) bevasalt honorárium begyűjtésekor.

Az egészről nekem az az álláspontom, hogy amíg a magyar lakossága több mint fele nem fizet SZJA-t (ami az Éger által követelt pénz egyik lehetséges fedezete lenne), a maradék javarésze pedig szintén nincs tisztában olyasféle összefüggésekkel, hogy amit az állam ingyen ad, azt valakinek mégiscsak ki kell fizetnie, pl. neki, addig ez a fajta ingyenesség-demagógia politikailag igencsak kifizetődő+működőképes.

Dezzie 2008.02.02. 22:36:05

A vizitdíj bevezetésével lecsökkentették az orvosoknak adott térítéseket. Épp ez volt a gond, hogy a gyerekorvosok ezt nem tudták kikpótolni a várható vizitdíjjal, hiszen a gyerekek után nem kellett fizetni. Valahol ott az a pénz akkor, mert a befizetett járulékok nem lettek kevesebbek...

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2008.02.02. 23:27:06

jövő 7en?? addig gondolkozol rajta? vagy nincs net otthon? oljan szépen indul, aztán ezzel a zígéretel abbahagy...

blaise 2008.02.03. 00:32:14

moralista: mar megbocsass, de a maganrendeles dijat, a halapenzt meg a vizitdijat ugyancsak botorsag egy kalap ala venni, elso kettot ugyanis akkor fizeted, ha akarod (i.e. ha nincs penzed nem mesz maganrendelesre, hanem mesz az ugyeletre), a vizitdij meg kotelezo. Valszeg sokaknak nehez felfogni, de tenyleg vannak olyan emberek az orszagban, nem is kevesen es sajnos egyre tobben, akiknek az a haromszaz forint is szamit. Ertem en amit mondasz, valaki valahol ugyis fizet. Csak az a nem mindegy, hogy ki es mikor. Illetve egyeseknek latszolag mindegy, a kisembert nyilvan sokkal egyszerubb megfejni, mint a nagykutyakat, legfeljebb kimennek kicsit demonstralni oszt jovan, na es, madj hazamegy a hulye hulignja. A nagykutyak meg, vagy osszevonjak a szemoldokuket, vagy befenyegetnek, hogy mit mond majd a NAGY magassagos "PIAC", ami valojaban nem is letezik, mindig elfelejtjuk, hogy kis orszagunkban a "piac" legfeljebb egy tucat ceget es azok megmondoembereit jelenti oszt kesz, kerdes kinek a szekeret akarjuk tolni. En a kisemberre szavazok, en is az vagyok. Szocialis kormanyt akarok!

El Condor 2008.02.03. 00:33:20

Szemét komcsi, zsidók ezek mind! Gyurcsánynak és bandájának a magyarság teljes megsemmisítése a célja. Mikor mind kihalunk, akkor ők uralkodhatnak mindenen. Külömben is, minden lóvét lenyúlnak, a betegeket meg megdöglesztik. LOL

NégySzög 2008.02.03. 01:08:06

Na igen, a döntéshozó képviselő uraknak, sokminden nem számít, a trövény se mindig, a 300 Ft-os vizitdíjat észre se veszik. A premizált miniszterek biztos nem, persze az is egy kérdés, ha szűkös a kassza, akkor miért kapnak a miniszterek prémiumot, aztán meg ha már annyira beváltak, miért cserélik őket?
Fura is lenne, ha számítana, amikor milliós tételben kapják a lóvét elszámolás nélkül, miközben kisember meg néha azt se kapja vissza, ami visszajárna neki, vélelmezett magánhasználatot fizet a céges telefonra ... meg mindenhol ráfizet... Szóval ilyen kondíciók mellett (bevételek csökkennek, kiadások növekednek) sajna a többségnek számít a 300 Ft. A nyugdíjast hol kompenzálja bevétel ezekért?? Mert ugye ők gyakran látogatják az orvost és nem teljesen önszántukból. Teljesen megértem azokat, akik a vizitdíj ellen szavaznak és nem akarják végiggondolni a nagy rendszerek működését, mert az számukra úgy jön le: azok úgy működnek, hogy a fent levőket fennt tartsák.

sbf (törölt) 2008.02.03. 01:40:58

El Condor, ha minden magyar kihal akkor kin uralkodnak?vagy nem az mindenki?

amúgy jó post!grat!

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2008.02.03. 01:56:54

Hat igen, a regi nota, hogy hogy a fenebe is ertenenk mi ezekhez a kerdesekhez, ha egyszer a szakemberek sem tudnak dulore jutni folotte (tfh vannak olyanok, akik nem partkatonak). Es ha mi nem tudjuk, akkor a Gizineni, meg az utcasepro bacsi honnan tudja?

Arrol, hogy a vizitdijnak van-e ertelme az orvosok szempontjabol pedig mindenki kerdezze meg a haziorvosat. Az enyem szerint (csaladtag) neki jo. Meg ugy altalaban is jo, mert az orvosok kozt (szerinte) eleg igazsagtalan a jovedelem eloszlas (lasd halapenzek, es halas posztok).

blaise 2008.02.03. 02:12:55

atleta.hu:
En viszont ugy latom, anelkul, hogy a haziorvosod velemenyet megkerdojeleznem, a rendszer hianyossagait ne a Gizi neni fizesse meg. Illetve ne csak o, a beveteleihez kepest aranytalan modon. Ha a haziorvosod nincs megelegedve a keresetevel es egyebkent jogosan irigykedik a halasabb teruleten dolgozi kollegaira, az a rendszer hibaja. Es nem helyes, hogy a rendszer kiigazitasa helyett tehetseges kormanyunk a Gizi nenit pumpolja. Mert az nem megoldas, legfeljebb a problema elodazasa. Lehetne, de mint tudjuk a vizitdij egyebkent is csepp a tengerben, vagy inkabb a sivatagban, Gizi neni beveteleihez kepest viszont aranytalanul sok. Szocialis kormanyt!

Kvasztics 2008.02.03. 05:11:39

Mit akarsz folyton a szociális kormánnyal? Nem vagy te propagandista? A szociális kormánynak, honnan lenne pénze, hogy kifizesse Gizinéni helyett a vizit díjat? Ha Gizinéninek nincs 300 forintja a vizit díjra, honnan lessz 2000 a gyógyszerre? A rendszerhibákat nem lehet egy "jobb" vezetővel orvosolni. Olyan rendszert kell létrehozni amely magától működik. Pl.: ha nem vagyok megelégedve a háziorvosommal, nem adok neki vizitdíjít, hanem el viszem egy másik háziorvosnak, ha nem vagyok megelégedve a kórházzal, nem fizetek, ápolási díjat, elviszem egy másik kórházba. A gazdagok, nem járnak háziorvoshoz (eddig sem jártak), azok vellnesz hétvégéken előzik meg a betegséget, a számlát pedig leírják az adóból.

is 2008.02.03. 05:22:12

le van írva világosan: az orvosnak fizetés kell. ha TB-t sem fizetsz eleget, meg vizitdíjat sem, akkor az állam csak egyet tehet: becsukja az állami kórházakat, aztán mehet mindenki a magánorvoshoz, ott meg alkudozhat, hogy ő most kisemeber, vagy nyugdíjas, és őt gyógyítsák ingyen. van ilyen orvos is, most is van, aki nem akarta beszedni a vizitdíjat.

cserébe annyit javaslok, hogy aki ingyen gyógyítást akar, az dolgozzon maga is ingyen. mutassa meg, hogy tényleg ezt akarja.

Kvasztics 2008.02.03. 05:38:14

Nem minden szavazó MAGYAR EMBER. De minden magyar állampolgár lehet szavzóképes.

blaise 2008.02.03. 05:42:24

Kvasztics:
A mindenkori kormanynak van penze. Sok penze van. Peldaul az o kezei kozott landol az en fizetesem kozel fele minden honapban, meg a tied is. Csak rosszul gazdalkodik vele, veszteseget termel, hiteleket vesz fel, amit megintcsak te meg en fogunk kifizetni, de meg az ukunokaink is. Es ha mar nem jonnek a hitelek, mert elboszmeskedik, akkor johet a Gizi neni a haromszaz forintjaval. Ami olyan, mintha szaraz kutat akarnal kiskanallal megtolteni.
Amugy megint kimarad a szamitasbol, hogy van akinek a 300 forint is sok. Foleg ha egyszer elmegy a beutaloert, aztan elmegy a szakrendelesre, visszamegy az eredmenyekkel esatobbi, ket-harom ilyen kor es tuti hogy nem marad 2000 forintja gyogyszerre.
Masik haziorvost meg vizitdij nelkul is lehet valasztani.
Es mi ez a hayekianus maszlag? Onmagat szabalyozo gazdasagi renszerekben hinni meglehetos naivitas manapsag, a multicapak vilagaban... A privat toke profitjat ki fogja megtermelni? Azt a penzt ki teszi be a rendszerbe?
A propagandista az valami csunya dolog?

blaise 2008.02.03. 05:44:44

is:
Es szerinted mi keves TB-t fizetunk? Ez lenne a gondja a magyar egeszsegugynek?

blaise 2008.02.03. 05:48:16

is:
Ingyen gyogyitas, lattal te mar fizetesi csekket kozelrol? Tudod mennyit keresnel ha nem fizetnel Tb-t meg anyamkinnyat? Meg ha a munkaltatod is oddaadna azt amit utanad fizet?
Kezdek megvilagosodni, is szerint a magyar egeszsegugy azert kerult a vegromlas szelere, hogy mar csak a megvalto privat toke mentheti meg, mert a joravalo mindenkori kormanyaink hiaba kertek a nyakas kuruc allampolgaroktol tobb penzt, mi rendre megkemenyitettuk a szivunket es csakazertsem adtunk. Es lam, most mi isszuk meg a levet. Bravo.

Kvasztics 2008.02.03. 06:46:35

balaise
A mindenkori kormánynak csak onnan van pénze, hogy velünk és a munkáltatónkal befizetteti a pénzt, kb 25-30 ezer Milliárdot. Ezt tudja elosztani az intézmények működtetésére. Ha ez nem elég, átmeneti hitelt vehet föl a lakosságtól, vagy a nemzetközi piacon. Ha folyamatos a hiány, emeli az adókat, illetékeket, járulékokat, stb, stb, stb. Ezt a végtelenségig nem csinálhatja ám, mert olyan magasak lesznek az árak, hogy senki nem fog magyar árút venni, és Magyarországon foglalkoztatni.
Ezt nevezik önszabályozó rendszernek.
A multinak, nem kell a zsebébe tenni a profitot,mert ennek az önszabályozó rendszernek a következtében, már akkor benne van, amikor egy beruházásról döntöttek.
A Gizinéni 300 forintjára nem azért van szükség, hogy a hiányt megszüntessék, hanem, hogy működjön az önszabályozó rendszer, és a hiány ne termelődhessen ujra.
Akinek a 300 forint is sok azok nem fizetnek, vagy visszakapják. A lakosság 40%-ka mentesül a vizitdíj és a kórházi napidíj fizetési kötelezettsége alól.
Nem mindeggy, az önszabályozó rendszer szempontjából, hogy van e pénzügyi következménye annak, hogy háziorvost váltok, vagy csak az elhagyott háziorvosnak lessz kevesebb dolga.

Oguz 2008.02.03. 07:35:46

Ez tényleg maszlag. :)
Az önszabályzó rendszer, aminek a Gizinéni vizitdíja az emeltyűje.
LOL

tanárÚr 2008.02.03. 08:16:15

A szemét gonosz törpe hataloméhsége elvesz 5milliárdot erre a gagyi szavazásra...Szemétláda kis Hitler! ...és bármi a végeredmény toporzékolhat tovább, mert a kormány a helyén marad a reform sikeres lesz (amitől fél ez a kis geci), és a 2010 es választást is az MSZP nyeri!-- ..I..hehehe

neutral 2008.02.03. 08:16:36

ez a blog is csak a Qrmámypártok szekerét tolja :(

anyuci 2008.02.03. 08:18:00

Aki munkanélküliségről igazolást kap a jegyzőtől, annak nem kell vizitdíjat fizetnie. Ő aztán se eü. hozzájárulást, se vizitdíjat nem fizet. Csak feketén dolgozik.
Én viszont nagyon szép summát perkálok le az államnak, mégis kell vizitdíjat fizetnem.
Mi lenne, ha vihetnék egy igazolást, hogy és "marhasokat" fizettem és nekem ezért már nem kell vizitdíjat fizetnem. Ezen a megoldáson még nem gondolkodott senki?
Ingyenesség.... Aha...
Ez a vizitdíj ügy ilyen módon egy bújtatott járulékemelés.

anyuci 2008.02.03. 08:26:20

Ha a lakosság 40%-a mentesül akkor miről beszélünk? Arról, hogy akit lehet megfejjük, akit nem, azt békén hagyjuk.
Szerintem vizitdíjat és napidíjat éppen annak kellene fizetnie, akiről megállapítható, hogy nem fizeti a járulékokat. Aki fizeti, annak miért kell még ezt is fizetnie?
Ez elvi kérdés.
És azért, mert mindig kilóg a lóláb, mindig van valami ordas hazugság a dolgok mögött.

2008.02.03. 08:29:18


Éppen tegnap mesélte egy idős néni:
Körzeti orvos /300/ elküldi vizsgálatra /300/,
ahonnan a szakorvoshoz kell menni a lelettel /300/, majd vissza a körzetihez /300/ a szakorvosi véleménnyel. Ez így 4 x 300 = 1.200,- Ft.
Már csak az alábbi kérdés marad:
Vajon a havi 60.000,- Forintos nyugdíjából hányszor kell adott hónapban a rezsi és patika-költségek mellett még ezt a pénzt is kifizetnie?

anyuci 2008.02.03. 08:45:27

Blaise tökéletesen igazad van. Én egészséges vagyok és sokat keresek, ami után sok közterhet viselek. Soha nem veszem igénybe olyan mértékben (évi egy influenza) az eü. szolgáltaásait, mint amennyit befizetek. Nehogy már ne bírják ebből kifizetni néhány nyugdíjas néni vizsgálatát, aki szintén végig fizetett a szociban. Mert ott is doloztak ám, csak éppen újraelosztási rendszer volt, amit nem önszántukból választottak.
Nem kell eltapsolni a milliárdokat, ésszerűen kell gazdálkodni és akkor jut belőle mindenre.
Meg kell fizetni az orvost, közzé kell tenni, hogy 3-4-5 százezer forint a havi fizetése és majd akkor nem adunk neki hálapénzt.

ebp.hu · http://www.ebp.hu 2008.02.03. 09:15:52

Ha pártsemlegesen szeretnétek tájékozódni az egészségügy helyzetéről, akkor látogassatok el a www.ebp.hu-ra.

kutyacica 2008.02.03. 09:23:18

né: egy évben max 6000 ft. Tehát a válasz: havonta félszer, egész évben. omg.

egyébként amit az Éger lenyilatkozott, az a humor h ugyanez igaz a tandíjra is. az okm már többször kinyilatkoztatta (pl. Manhertz) hogy ez nem befolyásol semmit (már a szavazás), a felsőoktatás költségvetése 3 évre fixálva (lásd 3 éves megállapodások, teljesítménymutatók stb.) és ez így is marad. Szóval bohózat az egész.

Amit mindig elmondok, a legnagyobb baj az, hogy a hülyeséggel jön megint az ellenzék így érdemi kritika nincs a kormánnyal szemben. Mert hogy ahogy csinálják, az igenis gyenge, sokkal átgondoltabb is lehetne ez. Csakhát, amíg olyan a kritika, hogy "de mér nincs ingyér!!" akkor minek erőltesség meg magukat, nemde? Minimális intelligencia és tájékozottság mellett már így is ők tűnnek értelmesnek, amúgy meg az istenadta nép meg fel sem fogná.

ez a szomorú, mert én sajnos hiába várok többet ennél a liberálisoktól, ha nem érdemes megerőltetniük magukat.

xy 2008.02.03. 09:39:17

Nem is értem, miért kellene fizetni vizitdíjat, napidíjat. Tessék mondani miért fizetem az egészségügyi járulékot, egészségügyi hozzájárulást? Mire költik ezt a pénzt? Az Szdsz-es Miki Egérnek pedig azt üzenem: a szocializmust az Szdsz tartja felszínen, mivel összeállt a nevében is szocialista, köpönyegforgató Mszp-vel. Az Szdsz a leghataloméhesebb "párt". Csak azért állt össze a komcsikkal, hogy kormányon legyen, s így megszedje magát. Kuncze is jobb, ha hallgat. Elég volt a süketeléséből.

Kvasztics 2008.02.03. 09:41:45

Úgylátom, hogy a legtöbben, a saját érdekei szerint ítéli meg a vizit díjat és a járulék fizetést, aztán a másik érdekeire, helyzetére, hivatkozva ítél el mindent, ami változást jelenthetne.
Egy hajóban utazunk: középréteg, még funkcionáló alsó rétrg!
A gyönyörű szép országunkban, 2 Millió ember állítja elő a jelenlegi életszínvonal biztosításához szükséges pénzt. A legnagyobb részt az ide települt multik által tudjuk megtermelni.
A mezőgazdaság hivatalból nem adózik (őstermelő).
A vendéglátás, építőipar, nem adózik, nem fizet áfát, TB-t, 500 ezer, embert foglalkoztatnak napi 3-400 forintal hitelesíthető kiskönyvel, atöbbit annélkül.
Ki tud itt rendet tenni?
Mikor ismerik fel az emberek, hogy mivel járnak jobban?
A nyugat nem fog eltartani bennünket. Ideadják azt a 8.000 Milliárdot, és tovább nincs. Majd nekünk kell támogatni az új, még nálunk is fejletlenebbeket.

Ringlósztár 2008.02.03. 09:43:37

Én nem tudom, valaki valahol elmagyarázta-e a Gyurcsány és bandája által genocidium alá helyezett maroknyi magyarnak, hogy a vizitdíj legfontosabb oka, hogy egy orvos ne tudjon egy napi munkaideje alatt 148 kuncsaftot elszámolni (mert megkérdik?, hol a hiányzó 80 vizitdíj bizonylata), a tandíj meg szerintem arra jó, hogy nevenincs diplomagyárakban ne legyen érdemes eltölteni 3-5 évet, aminek az eredménye a diplomás munkanélküli.

Neoprimitív 2008.02.03. 09:48:46

Anyuci: ha nem vetted volna észre, a szar oka az, hogy a te általad ma befizetett pénzből kell a mai betegeket gyógyítani, nem lehet félretenni akkorra, mikor te leszel beteg. Igazad van ki lehet fizetni belőle a nyugdíjasok vizitdíját. A nénike is dolgozott és fizetett a cucializmusban, jár neki. Meg ette a 3,60-as kenyeret, használta az 1Ft-os BKV-t, nyaralt balaton-parti SZOT üdülőben az nevetséges költségtérítésért, ja és persze elment néha az ingyenes orvoshoz is. Az akkor megtermelt milliárdok nem magánzsebekbe vándoroltak (a legnagyobb botrányt kavaró Czinege villája és vadászatai közröhej tárgya lenne ma jobb körökben), hanem többek között a Gizi néni is segített a felélésükben és boldog volt, mikor évekig azt mondták neki, hogy hozzánk nem fog "begyűrűzni" a világpiaci áremelkedés. OK, nem önszántából választotta, de ettől még az akkor teljes foglalkoztatottságra és ingyenes szolgáltatásokra eltapsolt milliárdok hiányoznak ma a rendszerből és hiányozni is fognak örökké, ha a struktúra marad a rendszerváltás előtti.
Az orvosoknál maradva: szerinted a professzor úrnak, vagy a bali telelésből éppen visszatért szülész-nőgyógyásznak azért fizet az operácoóra váró beteg vagy a kismama, mert azt hiszi, hogy nyomorog? Éppen ez a kör az, amelyik foggal-körömmel tiltakozik bármilyen változás ellen.

Fogalmam sincs, hogy jó lesz-e ez a reform - gyanítom, hogy nem, mert előzetes próbák nélkül, a szakma nagy részének az ellenállásával próbálják bevezetni, ez pedig tökéletes lehetőség az egész elszabotálásra, bármilyen legyen is. A gond az, hogy ahogy az Éger úr nyilatkozatából is látszik, a szakma(i képviselet) csak a változatlan viszonyok melletti több pénzben érdekelt, minden mástól elzárkózik. Hogy ez hová vezet, az jól látható pl. a magyar foci jelenlegi állapotán...

x 2008.02.03. 09:49:34

Először is: a vizitdíj nem az orvos saját bevétele! Az e-alap bevételét képezi, így bármely pillanatban megmondhatják neki mire is költse el, vagy ugyan már utalja tovább, mondjuk majd az ebp számlájára.
Igen, van olyan háziorvos, akinek a bevezetés előtti elvonás mértékét meghaladó a jelenlegi vizitdíj bevétel, és van olyan is, akinek nem. Körzetben a jelenlegi viszonyok között így enyhíthet is a finanszírozási gondokon.
A kórházak vizit és napidíj bevételeinek jelentősége igencsak kérdéses. A beszedés feltételeinek megtteremtése már elviszi jelentős százalékát, a többiből előírt pl. dolgozók "bérjavítása" dolgokat kell megvalósítani. Aki ismeri az eü finanszírozását, a bér és dologi költségek arányát, a vizitdíjbevételek összegét az tudja, hogy ez csepp sem a tengerben.
Higgyük el, hogy az ebp-k majd jól lesznek. A jelenlegi pénzből vajon :
- hogyan szünteti meg a várólistákat
- hogyan pótolja az amortizációs költségeket
- miből rendezi a megalázóan alacsony eü dolgozói béreket
mindúgy, hogy még egy kis profitkát is kellene termelni.
Csak nem az állam fogja majd pótolni ezeket a kiadásokat az eü bevételek egyéb adóforintokból való kipótlásával?
ha mégis így lenne, akkor jelen rendszerben miért nem hajlandó ezt megtenni?
jaaa...nem a barátok zsebébe vándorolnának a pénzek

azta 2008.02.03. 09:50:07

ez most csak a vizitdíjról szól?

azt azért megkérdezném: mit vásárolok a 300 Ft-ért? ha már egyszer piacgazdaság... mert árut nem, az biztosnak tűnik. viszont szolgáltatást sem, mert azt a TB fedezi. de akkor mit? van olyan szolgáltatás, áru, hogy: lehetőség?

Ace 2008.02.03. 10:43:24

Kormány nem fog bukni? Már most távoztak kulcsfigurák a kormány mellől. A kormány átalakítása elkerülhetetlen lesz , ha Gyurcsók perecel.Most 2008 van.Jövőre ep választás, utána meg országgyűlési. Már nem lehet arra hivatkozni, hogy a ciklus felénél nem számít a népszerűség.
És még egy dolog. El kell menni szavazni, mert minden ember számít!

Shore 2008.02.03. 10:58:34

anyuci
"Nem kell eltapsolni a milliárdokat, ésszerűen kell gazdálkodni és akkor jut belőle mindenre."

Ha ez ilyen egyszerű, akkor tök jó a minimálbéres szerencsétleneknek is. Nem kell eltapsolni az ezreseket, ésszerűen kell gazdálkodni...

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2008.02.03. 11:06:37

Né: Ugyanez az idős néni a vizitdíj előtti időkben azért időnként az orvosa zsebébe csúsztatott egy-egy ötezrest, összekuporgatva kevéske nyugdíjából, mert úgy gondolta, így illik, hiszen olyan kedves vele doktorbácsi-doktornéni. Bocs, nem akarok általánosítani, de rengeteg kisnyugdíjas így tesz.

lion 2008.02.03. 11:26:03

Az egész kormánypropagandában az a legundorítóbb, hogy miközben európában elsők között vagyunk a fizetésekből levont és az ÁLLAMBÁCSINAK befizetett adók-járulékok mértékében, állandóan azt vágják a képembe, hogy nincs semmi ingyen, fizessek vizit- meg tandíjat, meg gondoskodjak magamról.
Hát majd fogok tudni gondoskodni magamról, ha a fizetésemnek nem a 47%-át fogom megkapni.
Kedves szavazópolgárok! az egészségügy ma NEM INGYENES!! Kiszámoltátok már, hogy egy év alatt mennyi pénzt fizettek az OEP kasszájába?
egyébként ez a népszavazás már régen nem a 300 ft-os vizitdíjról szól, hanem arról tanúskodik hogy az emberek és az állam között létrejött íratlan társadalmi szerződést a szoclibsi kormány megszegte azzal, hogy mindent ellopott, hogy megemelt adókkal egyre kevesebb szolgáltatást nyújt, hogy a szemedbe hazudik éjjel, nappal meg este. Ennek előbb vagy utóbb vége lesz. Rajtunk- és ezen a szavazáson is múlik, hogy ez előbb történjen meg mindannyiunk érdekében.

Kvsztics 2008.02.03. 11:58:29

x!
Nem túl rosszindulatúak a feltételezéseid?
Úgy érted, hogy talán önkény uralom van Magyarországon? Gondolod, hogy senkinek nem lenne, lehetne kifogása, ha a vizitdíjat nem az kapná akinek jár?
A vízitdíj és a K. napidíj nem kifejezetten a költségek fedezetére szolgál, hanem az elszámolási bizonylatok ellenőrizhetősége érdekében van rá szükség, és azért, hogy, ha nem megfelelő az ellátás, lehesen reklamálni, mert számla van a kezedben.
Mindennek van egy eljárási, és bizonylatolási rendje. Kell valamijen bizonlat amire hivatkozni tudsz, ha kifogásod van. A szó elszáll, ahogy szokták mondani.
Ha elhisszük, ha nem, a betegbiztosítási pénztárak nem fognak több pénzt kapni, mert nem lessz a parlamentben az a többség amely ezt megszavazná.
Mindent törvények által irányítunk. Ezért van szükség az eü törvényre is, különben már rég megcsinálhatták volna.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2008.02.03. 12:00:17

Lion: gondolom, azt is felmérted, Európán belül hol tartunk abban, hogy a felnőtt munkaképes lakosság hány %-a tartja el ezt az egész országot....
Az adózási morál úgy sz@r, ahogy van. És tedd a szíved a kezedre: te is csalnál, hamegtehetnéd, ha lehetőséged adódna. Embertelenek a terhek, de vegyük már észre, azért embertelenek egyeseknek, mert a "kettesek" a nyakunkon élősködnek.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2008.02.03. 12:07:54

Shore: A minimálbéres "szerencsétleneket" nem fogom sajnálni. Felnőtt, önálló döntésekre képes emberek. Ne mástól, máshonnan várják azt, hogy jobb legyen nekik. Igen csekély számú kivételtől eltekintve ezeknek az embereknek igenis van választási lehetőségük, hogy minimálbéren tengődnek, csúnyán hangzik, de az ő döntésük. Csak könnyebb a kifogásokat keresni. Majd akkor jutnak előrébb, ha erre rájönnek. De nem fognak, mert a folyamatos panasztól nem látnak az orruknál tovább, és még rá is segítünk, mert megsimogatjuk a buksijukat, hogy jaj szegénykéim...

alkalom szüli az anarchistát 2008.02.03. 13:47:18

a legnagyobb gond szerintem az, hogy nem a jó kérdéseket teszik fel, az egész csak a nép félrevezetésére szolgál. nem a vizitdíj meg a napidíj számít igazán, hanem a struktúrális változások a finanszírozási rendszerben. nem változik semmi, ugyanúgy az állam szedi be a jövedelemfüggő (mert olyan szép a szolidaritás, és egyébként is, a hatalom imád olyan helyzeteket teremteni, amiben szembefordulhatnak egymással az emberek. oszd meg és uralkodj, ugye) járulékokat, amiből nincs tőkeképzés, hanem még a befizetés évében ki is folyik a pénztárból, viszont ezúttal nem a konkrét szolgáltatást nyújtó gyógyító intézményeknek, hanem egy extra vámszedő rétegnek, az úgynevezett magánbiztosítóknak, akik szépen leveszik a pénz 40%-át, mert ki kell fizetni a költségeket, munkabéreket, és a menedzsment is megérdemli majd a prémiumokat, meg a cégautókat, és ezen felül a max 2% profit, pont kigazdálkodható, ügyesen.
összefoglalva, a politikai elit egésze érdekelt ebben a reformban (including fidesz - lásd még járai magánpénztárát), ezért vannak értelmetlen kérdések, melyekre a megfelelő válasz az érvénytelen szavazat. mert számít igazából, hogy a dokinál fizetsz 300-at, vagy más formákban? ugye, hogy nem. le kell leplezni ezt a megalázó színjátékot, mielőtt késő lenne.

anyuci 2008.02.03. 17:05:09

lion! Ott van a pont.
Egyébkén azért fizetek adót, járulékot, vámot, illetéket, díjat, meg hozzájárulást minden lehetséges megmozdulásomra - jövedelmem felét Állam bácsinak juttatva -, hogy az állam szedje be a zsetont az adócsalóktól és rúgja seggbe azokat az eü. intézményvezetőket (tudom, mind csókos!), akik rosszul gazdálkodnak. És ne velem fizettessen még vizitdíjat meg napidíjat is csak azért mert tehetetlen.
És igenis sajnálom a pénz egy olyan kalapba betenni, ahonnan tocsikolni, meg zuschlagosítani lehet. Mert nem az a baj, hogy ezek a férgek lopnak, hanem az, hogy egyáltalán van olyan jogcím, hogy elvileg legálisan le lehet nyúlni komcsiifjak szórakozására pénzt akkor, amikor a nyugdíjasnak vizitdíjat kell fizetni.
Szerintem erkölcstelen dolog velem, a rendesen fizető polgárral szemben arra hivatkozni, hogy mások nem fizetnek, ezért kevés az állam pénze.
Az állam tegyen rendet, azért tartom.
Ne azt fejje tovább, akit lehet.

Kvsztics 2008.02.03. 19:25:00

Az államot nem lehet felelődégre vinni. A politikai vezetést lehet, 4 évente. Hiába szidod az államot, hogy miért nem csinálja jobban a dolgát, nem fogja, hiszen ott állami alkalmazottak dolgoznak, akik szarnak a te érdekedbe valamit is tenni, ha nincsenek számon kérve. Ki kéri őket számon? Az állami alkalmazottak. Kinek számolnak el a pénzel? Az állami alkalmazottak nak.
Racionális, jól szervezett, hatásos munkát, csak akkor fog végezni a magyar közigazgatás, ha a magánérdekeltség ellenőrző szerepe meg tud jelenni.
Miénk a kórház, az iskola a polgármesteri hivatal, de az ott dolgozók munkájába, hogyan tudunk bele szólni? Sehogy! Örülünk, ha fölveszik valamelyik, nem túl rossz iskolába a gyereket, vagy nem fektetnek az elfekvőbe, a kórházban.
Azok a tőkés társaságok amelyek részt tudnak vállalni a betegbíztosításba, javarészt kis betételhelyezők pénzét kezelik. A nyugati "proletárokét", akiknek a demokratikus berendezkedés, lehetővé tette, hogy valamennyit fel tudjanak halmozni.

anyuci 2008.02.03. 19:48:59

Látod a bankokat? A biztosítókat? Az áruházláncokat? A mobilszolgáltatókat? A lakossági eneriaszolgáltatókat? Sorolhatnám tovább.
Mind átverik és csőbehúzzák az ügyfelet, mindegyik pofátlanul feji az embert, mindegyiket csak a felügyeleti szervük és a fogyasztóvédelem, meg olykor a versenyhivatal bírja megregulázni valamelyest.
Te tényleg erre vágysz? Azt akarod, hogy az eü. hozzájárulásodból profit legyen, meg jakuzzi az igazgatótanács tagjának? Meg sítúrával egybekötött szakmai értekezlet? Te egy ilyen bagázst akarsz eltartani?
Az egészségügy nem termelőüzem, ami profitot termel! Azt tőled nyúlják le!
Ezt egyszerűen nem hiszem el!!!
Egyébként a kormány tagjai az államhatalom gyakorlói a minisztériumokon keresztül irányítják a szakterületüket és az ő dolguk számonkérni az állami alkalmazottakat.
Az államot tehát felelősségre kell vonni. És az államnak igenis jó gazdának kell lennie.

Kvsztics 2008.02.04. 03:31:26

Nagyon jó a meglátásod, hogy a piaci szereplők működésének a szabályozását az államnak kell ellátnia. A szabályok betartását azután már az érintettek, de bárki követelheti az állami szerveken keresztül.
Azonban, ha a bank is, a biztosító is, a telefon társaság is stb. az ÁLLAM, akkor, kitől fogod kérni az ellenőrzést. Kitől fogod számon kérni a szabályok betartását.
Profitot azért kell kinyerni az egészség biztosítási és a nyugdíj biztosítási alapból, hogy az emberek ezekbe az alapokba rakják be a pénzüket és onnam hozadékra számíthassanak. Különben nem teszik bele a pénzt, hiszen ki az a hülye aki nem vár el kamatot a banktól a betéte után.
A befektető társaságok gondoskodnak arról, hogy az intézmény működtetése eredményes legyen és ne kerüljön horror összegbe. Még, az állami intézmény létszáma folyton emelkedik, a működés színvonala pedig állandóan csökken (munkát kell adni, sógornak, komának, Torgyán Beatrixnak).
A befektető társaságoknak azért kell a pénzel jól bánni, mert különben más társasághoz viszik az emberek a pénzt. Persze, nem a nincstelenek pénzéről van szó, hanem azokéról akik képesek megtakarítani, de a nincstelenek is, csak ebből a megtakarításból részesedhetnek.

anyuci 2008.02.04. 21:03:54

Alkotmányos demokráciában az államhatalom normális körülmények között a néptől ered (ok, itt nem attól, de ez egy másik történet), így tkp. a saját meghatalmazottaimtól követelem a szabályozást és az ellenőrzést. Ha nem teszik a dolgukat gondos, jó gazda módjára, akkor mást hatalmaz meg a nép. Ez ilyen egyszerű lenne.
Az emberek pedig ne befektessenek, hanem befizessenek az eü alapokba. Akkor van benne zseton és a profitot, meg a tupírozott működési költségeket is meg lehetne spórolni.
Akinek befektethetnékje van, az fektessen be más területre.
Elképzelhető lenne az is, hogy az állami egészségbiztosítás mellett önkéntes alapon kiegészítő magánbiztosítást kössön a polgár. És az ilyen másodlagos magánbiztosítóba befektetheti e pénzé, aki akarja.
Nem kellene lenyúlni az egész eü. bizniszt.
Ez miért nem jó nektek???? Ilyen rendszerben az is elképzelhető, hogy lassan, fokozatosan elhal az állami eü. biztosítási rendszer és biztonságosan, bizalmi alapon kiépül a magánbiztoítási rendszer. Miért kell mindig mindent erőből felforgatni, lenyúlni és bezsebelni??? Helyrehozhatatlanul eltüntetni? Ez a nemzet végignézte a mocskos privatizációt. Miért bízna most ebben a foggal-körömmel kicsikart, ráerőszakolt un. reformban?

morpho 2008.02.04. 21:41:29

Ha valaki egyetemre jár,akkor fizesse ki!Arról akarnak népszavaztatni,hogy ne ő fizesse ki,hanem én.Hát tudjátok mit?Egy lófaszt.Azt.Az Alkotmánybíróság,aki ezt jóváhagyta,meg az államfő,aki ezt kiírta,szintén eljárhatna "felelős vagyok Magyarországért" tanfolyamra.
Ha meg annyira hülyék a népek,hogy ezt megszavazzák akkor visszatolják az áfa felső kulcsát 25%-ra oszt jónapot.Akkor aztán mindenki fizetheti a hülyegyerek egyetemét,meg a nénikék traccspartiját a rendelőben.Lehet ideológiákat keríteni hozzá,de most arra kérnek minket,hogy mások helyett fizessünk és ezt szavazzuk meg.Szavazzátok bazmeg.Ha fizetni akartok szavazzátok meg,mer ettől a kormány ugyan nem mozdul egy centit sem.

anyuci 2008.02.04. 23:15:19

Szerintem senki ne fizessen semmiféle közterhet. Én pl. nem vagyok hajlandó kifizetni az autópályát, amin mások járnak, mert nekem nincs autóm. Ha ezt nem fizetném, lenne pénzem taníttatni a gyerekemet. Én más helyett fizetem az autópályát.
Ja! Hogy ezen hozzák a reggeli kiflimet és kávémat is?
Hát az meg kit érdekel?
Az orvostanhallgató fizessen azért, hogy tanulhat. Ja! Hogy engem is ő fog majd gyógyítani?
Hát az meg kit érdekel?

Bunkó!

morpho 2008.02.05. 01:45:46

Az autópályát az fizeti ki,aki használja.Úgy hívják,hogy autópálya díj.Hoppá,itt valami nem stimmel! Egyszer már kifizettük az autópályát a befizetett adónkból,vagy nem?Akkor miért fizetünk autópályadíjat és erről miért nincs népszavazás?
Az orvostanhallgató elvégzi közpénzen az egyetemet,aztán elhúz praktizálni Londonba.Ha meg itt marad és magyarokat gyógyít,akkor meg fizetést kap a mi pénzünkből és a hálapénzbe még bele sem mentem.
Hát az meg kit érdekel?
A bunkót is feltalálta valaki az őskorban és neki nagyobb esélyei voltak elejteni egy mamutot,mint akinek nem volt olyan.Lehetett volna tartani egy népszavazást,hogy mindenkinek legyen bunkója!

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2008.02.05. 11:08:26

Anyuci: miután kifizetted az orvostanhallgató egyetemét, ugye hálapénzt is szívesen adsz neki, hogy gyógyítson?

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2008.02.05. 11:12:00

Egyébként, Anyuci, nem kell ahhoz egyetem (se magad fizette, se mások által fizetett), hogy tudd: az értelmes vita kategóriájába nem igazán fér bele a bunkózás. Az érvek helyett szokták elkövetni....

nemakartambeleszólni 2008.02.05. 15:02:18

anyuci,
tényleg nem szokásom kommentelni, de ez megütötte a szememet: "Ja! Hogy ezen hozzák a reggeli kiflimet és kávémat is?" Már bocsánat. Azért fizessek az autópályáért, amit soha a büdös életben nem használok, hogy a kiflimet meg a tejemet meg bármimet ne a faluban vagy a saját városomban vegyem meg, hanem drága pénzen idehozassam? Ez nonszensz, már ne is haragudj... Sőt mi több, röhejes. A személyeskedés meg tényleg nem illik ide...

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2008.02.05. 16:14:55

Morpho: Egyszer kifizeted a lakásodat, amikor megveszed (felépíted). Csak nem gondolja bárki is, hogy akkor is Te fogsz fizetni, amikor fel kell újítani (rendbe kell hozni, javítani kell bármit stb.). Újabb hoppá. Van még hoppá, ami nem stimmel? :)

morpho 2008.02.05. 17:54:21

Majd összeírjuk az összes hoppát,aztán kezdhetjük is gyűjteni az aláírásokat:)

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2008.02.05. 20:10:37

Lassan kezd a dolog pelenkareklámra hasonlítani... csak ott "nincs több hoppá" :)))

anyuci 2008.02.05. 21:06:08

Cyr! Miért fizetnék hálapénzt? Te talán fizetsz?

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2008.02.05. 21:50:37

Időnként muszáj, ez a mostani rendszer rákfenéje. Ha nomen est omen, vagyis szültél már, tudhatod. Egyébként meg, úgy vagyok a tandíjkérdéssel, szívesen fizetem majd INKÁBB a saját gyerekeim tandíját - ha valóban tanulnak. Ha nem hajlandók tanulni, az övéket sem.
Nekem egyik főiskolámat sem fizette senki, mégsem óbégattam. Munka mellett tanultam. Nem halasztottam, nem szórakoztam el a dolgot, mert az én pénzem bánta volna.
Szerinted a közpénzen lébecolók nagy része így fogja fel? Nem. Hát fizessék a Tűzdelt Szülők, vagy a kedves diák (legalább egy részét). Rögtön nagyobb értéke lesz a dolognak. És nem beszélek könnyen, hiszen magam is az egyik fizető szülő leszek tizensok év múlva. Más téma, hogy erre már most gondolok.

anyuci 2008.02.07. 20:11:56

Cyr! Vizitdíjat muszáj. Hálapénzt nem muszáj.
Tandíj ügyben akár egyet is érhetnénk. Úgy gondolom, hogy ha az állam elvonja a jövdelmem 47%-át, és a nettó jövedelmemből 20%-kal áfáztatja a fogyasztásomat, akkor nem akarok olyan nagyon tandíjat fizetni (mert mi a túrót csinál a pénzemmel???). Ha mondjuk a jövedelmem 20%-á elvonja és 8%-kal áfáztat, akkor van miből fizetnem a tandíjat. Én az útálom, hogy leszívom a véredet, de aztán gondoskodj magadról, mert nincs ingyen semmi. Ez ugyanis hülye ballib demagógia.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.02.10. 16:47:56

Tehát:

Azt, hogy a kormány tényleg csökentette-e a háziorvosoknak járó fejpénzt én nem tudom. Lehet, hogy igen, lehet, hogy nem (Na, és többek között pont az ilyenek miatt kellene erről a kérdésről a Parlamentben, a szakma bevonásával dönteni). Az azonban tény, hogy az utóbbi években egyedül tavaly lett nyereséges az egészségügyi alap. (A jelenlegi járulékok meg iszonyat magasak. A nyugdíjalapba szumma 33,5%, az egészségbiztosítási alapba szumma 11% kerül a foglalkoztatótól és az alkalmazott-tól közösen, és ez még csak két járulék...)

Szvsz a vizitdíj nem sok, pláne úgy, hogy évente max. húsz alkalommal kell megfizetni. Inkább az a felháborító, hogy huszonegyedik alkalommal is fizetni kell, majd a kis igazolással besétálni az önkormányzathoz, hogy ugyanmár térítsék vissza.

A tandíjat most nem fejtem ki részletesen, mert kezd összeállni a fejemben egy bejegyzés erről.

Viszont az utakért fizetsz. Ezért van az autópályadíj, de ez bele is van építve a benzinárba. (Ha egy liter benzint 300 huf-ért veszel, akkor abból a benzin értéke kb. 110-130 huf, a többi mindenféle rápakolt díjból jön ki). Sőt mi több, ha vállalkozó vagy, akkor mindenféle közműhasználatárt fizetsz, mert erre találták ki az iparűzési adót.

anyuci 2008.02.10. 18:00:47

"Tavaly lett nyereséges az egészségügyi alap..."
És az jó???
Komolyan kérdezem.
Ha én nem adok enni a családomnak, nem tisztálkodunk, nem fűtünk, nem világítunk, nem javíttatjuk meg, nem pótoljuk a tönkrement háztartási felszerelést, akkor nyereséges lesz a családi kassza.
Csakhogy én úgy gondolom, hogy a családi kasszának nem az a dolga, hogy nyereséges legyen, hanem az, hogy a családtagok szükégleteit biztosítsa, mégpedig olyan magas színvonalon, ahogyan csak lehetséges.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.02.10. 18:19:02

Jó lenne, ha ez azért történt volna, mert mondjuk már az iskolákban elkezdődik az egészséges életre való nevelés, vagy bármilyen más hosszútávú és tudatos kormányprogram révén a megelőzés kerül előtérbe a gyógyítás helyett. Szvsz az egészségügy legfontosabb feladat a megelőzés lenne (szűrővizsgálatok, stb.). Azonban ez jelenleg nincs meg, és a leendő eügyi törvény sem nagyon erre bíztatja a leendő magánbiztosító tulajdonosokat. (Ugyanis három év múlva vehetnek ki profitot. De szerintem három év helyett harminchárom évet kellett volna kikötni, amíg átáll az emberek gondolkodása a szűrővizsgálatok, a rendszeres mozgás fontosságára, meg az önpusztítás - dohányzás, töményitalok, keménydrogok - alacsonyabb fokára).

Jelenleg viszont pont azért nyereséges az egészségügy, mert baromi nagy az államháztartási hiány, és mindenhol próbálják megfogni a pénzt.

(Egyébként jelenleg szerintem az volna a normális, ha az eügyi alap nullszaldós lenne).

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2008.02.10. 18:44:17

a vizitdíj, napidíj kérdésében azért bennem felmerül
az a kérdés, hogy nem lehetett volna-e értelmesebben megoldani? főleg mivel ha itt lesznek egészségbiztosítók, úgyis első körben ezt fogják átvállalni, majd mindannyiunktól beszedni.

a tandíj ügyében meg megsúgnám többek között anyuci-nak, hogy a kérdést érdemes lett volna el is olvasni... csak az ún. állami támogatottak köre nem fizetett eddig tandíjat, azaz a nappali tagozatosok.

tehát az ingyen egyetem, meg hasonló demagógiákat illene elfelejteni. az éves szinten 100-200 ezer forint valóban sok, de én mint esti tagozatos (szemét senkiházi dolgozó ember vagyok, nem érek rá délben beülni órákra példul) hallgató félévente fizetek ennyit, hogy tanulhassak. úgyhogy hadd ne érdekeljen a nyavajgás, hogy ez sok vagy nem.

másrészt nem kötelező egyetemre/főiskolára járni tudomásom szerint, van rengeteg hiányszakma, ahol lehet ugyanannyit, vagy közel ugyanannyit keresni mint mondjuk diplomás gépészmérnökként.

persze lehet derogál esetleg a kedves szülőnek, hogy a gyermeke mondjuk vízvezeték-szerelőként keres többet mint ő 1,2 vagy akár 3 diplomával...

morpho 2008.02.10. 19:00:38

Az egészségügyi alap nem azért lett nyereséges,mert nem adnak enni a betegeknek,meg nem fűtenek a kórházban.Ezt a marhaságotMikola István hazudja,csak nem igaz.Az alap azért lett nyereséges,mert több mint félmillió ember eddíg NEM FIZETETT JÁRULÉKOT,MOST MEG FIZET.Ennyi!Az összes többi humbuk.

Édes anyuci
Ha egy családi kassza folyton nulszaldós,akkor nyaralni miből mentek,Erste bankhitelből????
A nyaralás nálatok persze lehet,hogy nem szükséglet,de nálam az.
Ez a példa kiváló,egyszerűen zseniális,úgy is mondhatnám,hogy tökéletes.Gratulálok!!!

anyuci 2008.02.12. 21:01:41

Kedves yilon!
Biztos az a probléma, hogy én az estin-levelezőn-távoktatáson, stb. munka mellett gyorstalpalt diplomásokat nem tekintem diplomásnak.
Bocs!
Mindig a tsz-jogász jut eszembe az ilyenekről, ami fogalom volt az átkosban.
Sajnos egyre több ilyen harmatgyenge elméleti alapokkal rendelkező kollégám van. Szomorú.
Tehát, ha egyetem, akkor az számomra csak a jó egyetem napali tagozatát jelenti.
Ja! És a "diplomásság" nálunk nem első generációs jelenség (már a dédnagyapám is jogász volt) és nem is csak a keresetről szól. Tudod, olyan is létezik, hogy családi tradíció....

anyuci 2008.02.12. 21:20:05

Morpho!
Félmillió ember járuléka röhejesen kevés pénz! Ez csak meskete a pozyautasokról. Amit viszont a zsírgazdag gyógyszergyártók és gyógyszerforgalmazók befizetnek, az tényleg tetemes öszeg. Javaslom, menj fel az OEP honlapjára, nézd meg a befizetési előírásaikat.
Ennek pedig lesz még böjtje.... Mert egyiket sem az Irgalmas Nővérek Rendházából szalajtották...
Köztudomású tény, hogy a kórházak nyakig eladósodtak. Azért kell lerohasztani őket, hogy indok legyen a privatizációra. Közben nézegetjük a kasszában a sok pénzt.
Egyébként nekem nincs mitől félnem, folyamatos stabil jogviszonyom és magass keresetem van. A hülye prolik fognak kihullani, akik megszavazták a nyakunkba ezt a tetű bandát.

Jah! Majd' elfelejtettem! Sosem nyaraluk. Nem szükséglet.Sajnáljuk rá a pénzt. Inkább művelődésre és sportra költjük egész évben folyamatosan, mint két hét hopp, aztán kopp.
És mindig csak annyit költünk, amennyit megengedhetünk magunknak.

anyuci 2008.02.12. 21:25:09

dúvad!
A szűrés és a megelőzés senkinek nem érdeke a polgáron kívül... Merthogy ugye a nyugdíjkasszával is gondok vannak ám! Kissé kipucolták a szocielvtársak...:))
Nem tudom miért, de nem gondolom, hogy a biztosítók majd törni fogják magukat azért, hogy minél tovább éljünk és minél tovább fizessék nekünk a járadékokat.

morpho 2008.02.12. 23:32:06

Édes anyuci lehet ám tetű bandázni,meg prolizni,csak jó lenne a dinasztiai vonal jogi alapvetéseit némi matematikával erősíteni.Mondjuk próbálj meg összeszorozni ötszázezret negyvenezerrel.Ha ez nálad röhejesen kevés pénz,akkor valami nem igaz abból,amit magadról írogatsz.Ez a nem megyünk nyaralni,pedíg jól fizetett diplomás vagyok például valahogy nem áll össze.Úgy is mondhatnám,hogy nem felel meg a valóságnak.Neadjisten még azt is feltételezem,hogy nem teljesen sajátból találod ki ezt a csomó életszerűtlen és logikátlan csacsiságot.(Én egyébként kitűnően szórakozom rajta,úgyhogy csak így tovább,édes anyuci)

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2008.02.15. 19:10:13

Hmmm... Látom anyuci nem ismeri a természettudományi oktatást. kioktatni viszont szeret.

Úgy finoman jelezném, hogy egy természettudományi vagy informatikai diploma esti tagozaton _nehezebb_ mint nappalin. adódóan abból, hogy :

1. ugyanannyit kell tudnod, mint a nappalisnak.
2. éreztetik veled, hogy "az estis csak pusztuljon meg". tisztára mint ahogy Te is teszed.
3. hamár a hozzáállás ez, akkor még persze az estis ne is akarjon bukni, mert _a_legtöbb_vizsgára_szabadságot_kell_kivenni_.
Értendő : a vizsgaidőpontok csak a legritkábban vannak ahhoz igazítva, hogy közben valaki dolgozik. És lehet nem azért mert nem vették fel nappalira, hanem mert nincs más választása.
4. ja és természetesen _minden_ díj magasabb mint nappalin, ugye.

"Tehát, ha egyetem, akkor az számomra csak a jó egyetem napali tagozatát jelenti.
Ja! És a "diplomásság" nálunk nem első generációs jelenség (már a dédnagyapám is jogász volt) és nem is csak a keresetről szól. Tudod, olyan is létezik, hogy családi tradíció...."

Röviden : _hülye_vagy_!
Bővebben :

1. Jobb ha felfogod, hogy nincs ma már olyan hogy jó egyetem. vagy maximum a BME-VIK, mert az általuk kiállított diplomákat elfogadják Európában különbözeti vizsga nélkül. Legalábbis 2-3 éve még elfogadták, lehet ma már azt sem.
2. nappali tagozat : Akkor most hadd meséljek el valamit. 2001-ig voltam nappali tagozaton. Sajnálatos módon nem a gazdagabb felébe születtem ezen országban, van ez így. Tehát adott volt a helyzet : havi 20-30 ezer forint hiányzik a családi kasszából a nullszaldóhoz. _Nem kívánom neked ugyanezt_. Választhattam hogy befejezem a nappalit és addigra éhendöglünk, vagy elmegyek dolgozni. Kénytelen voltam egy időre szüneteltetni is a tanulmányokat, mert mondjuk egy ELTE progmat nem épp tsz-jogász képző, de te már csak tudod ugye... ennek megfelelően esti tagozaton, munka mellett (nem mellékesen szakirányú munka, database operator) tanulok. Szintén nem ajánlom neked; nem könnyebb.

3. "már a dédnagyapám is jogász volt"

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2008.02.15. 19:11:20

Röviden : most akkor sírjak vagy röhögjek? Én pl. kifejezetten élvezem a családon belüli diverziót,
és azt hogy egyik szülőm se akart terelgetni, hogy te majd ez meg az leszel, hanem azt mondták: válassz úgy, amit hosszú távon is vállalni tudsz; és akár életed végéig is szívesen csinálnál.

Csak sajnálni tudom azokat, akik nem a saját választásuk miatt, hanem a "családi tradíció" miatt mennek egy pályára, és vágják tönkre a saját életüket...

Mondjuk egy "családi tradíció" nálunk is van: tudunk és szeretünk is dolgozni.

"Félmillió ember járuléka röhejesen kevés pénz! Ez csak meskete a pozyautasokról."

Először is : potyautasokról. hamár olyan büszke vagy a jogi diplomádra, azért legalább gépelni
megtanulhatnál.

Másrészt : ha csak félmillió ember lenne álcából minimálbéren bejelentve, vagy be se jelentve... kész kánaán lenne, nem gondolod?

"Köztudomású tény, hogy a kórházak nyakig eladósodtak. Azért kell lerohasztani őket, hogy indok legyen a privatizációra. Közben nézegetjük a kasszában a sok pénzt.
Egyébként nekem nincs mitől félnem, folyamatos stabil jogviszonyom és magass keresetem van. A hülye prolik fognak kihullani, akik megszavazták a nyakunkba ezt a tetű bandát."

Ismét okos voltál, köszönjük. Kérdezem tőled, hogy amíg a magyar társadalom jó kétharmada (vagy még többen) nem vagy csak minimális tb-t fizet, addig mégis miből is tartjuk fenn az egészségügyet?

Másrészt úgy mellékesen a magas 1 s-sel írandó.
(Tudom, bunkó IT-s hogy merészel a nagy jogásznak beszólni... de a helyesírás még nekem is megy, word ellenőrző nélkül is... egy tanult, diplomás embernek is illene tudnia akkor, nem?)

Itt jegyezném meg, hogy magyar viszonylatban jobb fizetésem van mint az átlagnak, mégis úgy vélem, hogy lehet félnivalónk; még neked is. Javaslom a SiCkO c. filmet megtekintésre. Lehetőleg angolul, felirat nélkül. Sokkal tisztábban átjön az amerikai modell, amerre tartunk, ha nem zavar semmilyen külső tényező.

Viszont : én nem szégyellem, hogy nálunk nem családi hagyomány a diploma. Úgy vélem, hogy nem kell szégyellnem, hogy a rokonaim nagy többsége nem diplomás (mellesleg a diploma kb. 20 éve egyre kevesebbet ér, ráadásul a nappali tagozat színvonala gyorsabban romlik, mint az esti tagozaté... hogy miért? mert azért a tanároknak komoly pénzért kicsit égőbb kevesebbet adni a diákok felé)

Továbbá kénytelen vagyok magamtól idézni, mert úgy néz ki neked derogált elolvasni :

"Másrészt nem kötelező egyetemre/főiskolára járni tudomásom szerint, van rengeteg hiányszakma, ahol lehet ugyanannyit, vagy közel ugyanannyit keresni mint mondjuk diplomás gépészmérnökként.

Persze lehet derogál esetleg a kedves szülőnek, hogy a gyermeke mondjuk vízvezeték-szerelőként keres többet mint ő 1,2 vagy akár 3 diplomával..."

A reakciódat olvasva ennek a második fele kőkemény találat volt. No comment.

A nyugdíjkasszára írt megjegyzésed ismét röhejes :
1996-ban a sokak által szidott Bokros Lajos többek között ezt is rendbetette. Amióta nincs színen ugyanúgy megy a lopás... Namost azóta nem csak a "szocielvtársak" voltak kormányon... És ne gyere azzal, hogy mert a polgári csodakormány nem lopott... mert fel kell fogni végre, hogy ők se különbek... no meg mi se, mert még nem "kergettük el" az _összes_ senkiházi politikust.

Továbbá : a szűrés-megelőzés amúgy a biztosítónak is érdeke a legtöbb esetben, ugyanis olcsóbb mint a műtét. ja és a paciens ha tovább él, több pénzt lehet róla lehúzni. Igaz, ez megdőlt pl. az USA-ban is, mivel ott a nagyobb rablás elve győzött. Pedig okos zsarnokként meg lehet azt is tenni, hogy a paciens tovább éljen és a biztosító is gazdagabb legyen...

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2008.02.15. 19:16:50

"Jah! Majd' elfelejtettem! Sosem nyaraluk. Nem szükséglet.Sajnáljuk rá a pénzt. Inkább művelődésre és sportra költjük egész évben folyamatosan, mint két hét hopp, aztán kopp."

Én meg érdekes módon meg tudom oldani, hogy ha el akarok menni valahová, akkor a művelődés és a sport mellett is jut rá pénz. Pedig nem is vagyok jóárasított jogász. Sőt a dédnagyapám sem volt az, mégis ha el akart utazni, meg tudta tenni a fizetéséből (sőt, a művelődési házban akkortájt még valóban megoldott volt a művelődés, sportolnia meg nem kellett, mivel kézbesítőként az IronMan kerékpáros része megvolt neki minden nap :-))

"És mindig csak annyit költünk, amennyit megengedhetünk magunknak."

Ez viszont nagyon helyes. Én hasonló elgondolásokból megyek majd januárban nyaralni, és nagyon fogom fájlalni, hogy a nálam sokkal jobban kereső jogásznak sajnos nem létszükséglet, így nem is költ rá. A repölőút közben pedig a frissen vett könyveimet fogom olvasni. :-)

De most vissza Pelevin : Számok című alkotásához... :-)
süti beállítások módosítása