hángörienidiocc

Latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc?

Idiotac.

Isa?

Fontos!!!

Még mielőtt elkezdenél alázni egy kommentben, kérlek olvasd el a RAGYA-t!!!
A nem nyilvános alázásokat pedig kéretik a verszegeny@gmail.com (egyszerű eset: nickre katt!) címre küldeni, de túl sokat nem kell ezektől a levelektől várni, mert kéjes mosolyok között fogom törölni mindet.

Friss topikok

Innen olvasnak

Hódacska, Fődecske, felhőcske

Ezen képecskéért meg millió köszönet az Időkép.hu portálnak:

Felhőkép

Legyen-e tandíj?

2008.02.26. 09:45 Vérszegény éjszakai dúvad

Erre a kérdésre röviden úgy lehet válaszolni, hogy legyen, de nem most, nem így és nem ezért.

Akkor lássuk hosszabban is.

 De még mielőtt belevágnánk egy megjegyzés: Akik a tandíj miatt a társadalom kettészakadását vízionálják, tévednek. Ugyanis az már megtörtént. Akik megtehetik, nem magyar állami egyetemre küldik a gyerekeiket tanulni, hanem külföldre, vagy olyan magyarországi intézményekbe, ahol a tandíj félévente sokszor százezer forint. Mindenki másnak marad a nagy magyar posvány.

Nem most

A nem most kitétel nem arra vonatkozik, hogy ne most vezessük be a tandíjat, hanem arra, hogy nem most rögtön fizettessük be a hallgatókkal. Tetszik, vagy sem, az évi 105.000 forint sok család számára igenis megterhelő, főleg, ha a gyerekek kb. egyidőben kezdik meg egyetemi tanulmányaikat. (Amit a tandíjról anyagi szempontból tudni kell, azt már az Index összegyűjtötte, nem ismétlem őket).

Persze, a tandíjat ki lehet fizetni diákhitelből is, azonban, ha abból fedezik, akkor megélhetésre mindössze 195.000 forint marad náluk évente (a diákhitel felső határa a nappali tagozatos hallgatók számára 30.000 forint, és tíz hónapra jár). Ebben az esetben a hallgatónak vagy munkát kell vállalnia (ergo eleve nem kerülhet be a tandíjmentes legjobb 15%-ba), vagy a családnak kell valamilyen formában megoldani a megélhetési költségek finanszírozását, amely többletköltség fedezetét nem feltétlenül tudják megteremteni.

Ugyanakkor - szerintem - létezik megoldás.

Nemrég hallottam egy rádióadón, hogy felmerült az az ötlet, miszerint a diákhitel nem a hallgató folyószámlájára kell utalni, hanem az egyetemnek, ahonnan az esedékes tandíj levonása után továbbutalják a hallgatónak. Miért nem lehet a tandíjat egyfajta hitelként felfogni, amelyet majd a munkába állás után kell elkezdeni törleszteni? Az igaz, hogy így azok, akik a diákhitelt is felveszik, rögtön több, mint kétmillió forint adóssággal kezdik az életüket, viszont legalább esélyt kapnak a diploma megszerzésére. Való igaz, hogy ebben az esetben az egyetemek csak kb. öt év késéssel jutnak pluszbevételhez, azonban döntsük el: Az a fontosabb, hogy az egyetemeknek azonnal pluszforrásokat juttassunk, vagy az, hogy a hallgatókat tanulásra ösztökéljük?

 Nem így

Szerintem erősen támadható az a kitétel, miszerint minden hallgató számára 105.000 forint lesz a tandíj, függetlenül attól, hogy milyen szakon tanul. Két dolgot ugyanis nem hiszek el: Hogy ugyanannyiba kerül a képzése egy közgazdasági szakon, egy orvosképzőn, egy mérnöki szakon, egy természettudományi szakon és egy bölcsész szakon tanuló hallgatónak. (Pont úgy, ahogy aztán a diploma megszerzése után is teljesen más lehetőségek várják őket abban a nagybetűsben). A másik dolog: Hogy ugyanakkora értéket képvisel a Budapesti Műszaki Egyetemen megszerzett diploma és a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Karon megszerzett diploma. Aki azt mondja, hogy igen, az vagy hülye, vagy hazudik.

Az Szdsz amúgy is lelkesen hangoztatta a verseny szükségszerűségét az egészségügyi reform kapcsán, de úgy látszik, hogy az oktatási reform "vitájában" ez már nem jut eszükbe. Pedig igenis differenciálni kellene a tandíjat. Tudom, hogy most az oktatási intézmények szabad kezet kaptak ezen a téren, azonban jelenleg úgy tűnik, hogy lefelé nem, csak pár ezer forinttal felfelé térnek el az irányadó összegtől. Persze ahhoz, hogy valamilyen tényleges verseny alakuljon ki az egyetemek között, más is szükséges, konkrétan a hallgatók számának csökkentése, illetve a felvételi visszaállítása. De erről bővebben a következő részben.

Nem ezért

Kóka szerint "a magyar diplomák összehasonlíthatatlanul rosszabb minőségűek, mint a nyugat-európai vagy egyesült államokbeli egyetemek diplomái." Ha viccelni szeretnénk ezzel, akkor mondhatnánk, nyomtassák jobb minőségű papírra. De ne viccelődjünk.

 Ragadjunk le inkább Kóka azon állításánál, hogy a magyar egyetemeken szerzett diplomák rosszabb minőségűek, mint a nyugat-európai egyetemek diplomái.

Ez azt jelenti, hogy a magyar felsőoktatás reformokra szorul.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium honlapján pontokba szedték a 2007-es esztendő legfontosabb összes reformlépését. Ezek a következők:

1. Új felvételi rendszer
2. Új hallgatói támogatási rendszer
3. Új költségvetési támogatások lehetőségei
4. Minőségfejlesztés meghonosítása

Látható, hogy ezek az intézkedések jellemzően technikai, finanszírozási változtatások. Az új felvételi rendszer jelen esetben mindössze annyit takar, hogy a pontszámítást megváltoztatták, tehát nem valami komoly változtatást. (Megjegyzés: A minőségfejlesztéssel nem nagyon tudok mit kezdeni, a felsőoktatás nem egy gyár, ahol a rossz alkatrészeket csak úgy cserélgetni lehetne... Úgy gondolom, hogy ez kb. azt jelenti, hogy az egyetemek odafigyelnek a hallgatói igényekre, ez viszont az én világomban a minimum lenne - már legalább 18 éve).

Ehhez a négy ponthoz még hozzávehetjük a bolognai képzési rendszer bevezetését, valamint a felvételi eljárás kiváltását az érettségivel.

Megtehetnénk, hogy mindezekre ráhúzzuk a reform címkét - és egyúttal fel is higítjuk a kifejezés értelmét -, azonban ne tegyük. Fogalmazzunk úgy, hogy ezek a lépések egyáltalán nem fogják a magyar diplomák versenyképességét javítani, a bolognai képzési rendszer bevezetése sem versenyképessé tesz, hanem csak összehasonlíthatóvá.

A valódi versenyképesség szerintem nem a mennyiségből fakad - amire most a magyar felsőoktatási intézmények koncentrálnak -, hanem a minőségből. Azaz csökkenteni a felvett hallgatók létszámát - hiszen ezt már sokan látják, hogy jelenleg egy diploma nem sokat ér Magyarországon, mert már szinte minden második embernek van -, és ennek egyik legegyszerűbb módja, hogy visszaállítjuk a felvételi rendszert. (Illetve természetesen a finanszírozás újragondolására is szükség van). Hadd döntsék már el az egyetemek, hogy ki alkalmas arra, hogy a padjaikat koptassa, és ne a középiskolai tanárok tegyék ezt az érettségi során.

A versenyképesség szempontjából fontos tényező még, hogy a felsőoktatási rendszer folyamatosan figyelje a munkaerőpiaci igényeket, és tartson kapcsolatot annak keresleti oldalával. Ennek során nagyobb hangsúlyt kell helyezni a gyakorlati képzésre (értsd: milyen képességekkel kell rendelkeznie a potenciális munkavállalóknak), ugyanis jelenleg az elméleti képzésben nagyon jól teljesítünk, azonban, ha a frissdiplomás kikerül a szakmájába, csak néz, mint egy hülyegyerek: Ez mi ez itt? Most mit csináljak? És hogyan?

Biztos hosszan lehetne még sorolni a szükséges lépéseket a felsőoktatás átalakítására, én a magam részéről ezeket tartom a legfontosabbnak.

És még egy utolsó megjegyzés: A felsőoktatási reformot talán érdemes lenne az általános iskolákban kezdeni azzal, hogy megtanítjuk a gyerekeket normálisan olvasni. Ebben az esetben talán egyszer még Ormos Mária is visszatér a katedrára, és Havas Henrik is szigorít egy picit a tesztjein...

125 komment

Címkék: szdsz reform népszavazás oktatási rendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://hangorienidiocc.blog.hu/api/trackback/id/tr57351060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morpho 2008.02.26. 10:04:21

Egy régi vicc jutott eszembe:Tudod mi az a szűzbeszéd?Férfiakhoz első alkalommal közel kerülő hölgyek "ezt ne,most ne,így ne" kezdetű szabványszövege.
Valami ilyesmit érzek ebben a posztban.A problémák felvetéseivel érdemes foglalkozni,mert jelentős részük jogos(nem az összes),de konkrét megoldási javaslatokat nem nagyon írtál.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.02.26. 10:30:23

Mert nem nagyon tudok. Fogalmam sincs, hogy mi alapján választották a tandíj jelenlegi mértékét, mennyibe kerül egy-egy hallgató képzése, továbbá azt sem tudom, hogy pl. mit várnak egy ügyvédbojtártól egy ügyvédi irodában, vagy állami alkalmazásban.

Viszont azt tudom, hogy most van nálunk egy közgázon végzett frissdiplomás, aki valami általam érthetetlen oknál fogva a könyvelést válaszotta életcéljának. Most éppen újratanulja az egész szakmát, és egyelőre olyan feladatokat csinál, amihez talán még a középfokú végzettség is sok.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2008.02.26. 10:50:02

Egy dolog biztos: manapság boldog-boldogtalan főiskolára, egyetemre megy, még azok is, akik kazánkovácsnak is hülyék lennének, viszont a "gyurmaszakokon" tárt karokkal várják őket...hisz kell a suliknak a fejkvóta. A rendszerváltás óta megnégyszereződött a felsőoktatásban résztvevők száma (1989: 108.000, 2006: 420.000, btw, lehet, h nem halálpontos az adat)
Ez szép és jó, csak közben elfelejtünk asztalost, kőművest képezni, és termeljük a pályakezdő diplomás munkanélkülieket, akiknek a tudásuk -tisztelet a kivételnek- hagy némi kívánnivalót maga után...
Szerintem a "néplélek"-nek kellene eljutnia oda, hogy ne legyen "szégyen", ha valaki "csak" asztalos, vagy bádogos, tehát alapvetően mentalitás-beli problémákról beszélünk.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.02.26. 12:13:01

Igen, valami ilyesmire is gondoltam, hogy figyelni kéne a munkaerőpiaci igényekre. Tetszik, vagy sem, egy ekkora országban nincs szükség ennyi diplomásra.

Persze a tandíj, meg a felsőoktatás kérdéséhez az is hozzátartozik, hogy sokan csak parkolópályának, vagy öt évnyi tömény bulilehetőségnek tekintik az egyetemi éveket. De szvsz pont ezeket lehetne kiszűrni a felvételi visszaállításával, meg a felvettek számának csökkentésével. (Vagy csak naív elképzeléseim vannak)

W Joe 2008.02.26. 12:20:04

Kiváncsi vagyok mi lesz a népszavazás eredménye.

Online szavazás a tandíjas népsazavazásai kérdésről:

www.wita.hu/index.php?show=wita&wita=15

Egyetért-e Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetniük?

zolij 2008.02.26. 12:25:26

Már nem azért, de a fer (gondolom arról szól a bejegyzés) nem félévente 105 ezer forint, hanem évente. Szóval elöbb a kedves blogger tanuljon meg olvasni és helyesen szöveget értelmezni.

morpho 2008.02.26. 12:33:18

Ha visszaállítod a felvételit,attól még a gagyi szakok alacsony ponthatárai miatt ugyanúgy bekerülhet bárki és aztán jöhet a bulizás.A felvettek számát megint csak nem lehet csökkenteni.Ez az 50-es évek "helyhiány miatt nem nyert felvételt" feelingje.Ha valaki olyan szakra jelentkezik,amiből a piacon túlkínálat van,de ő ragaszkodik hozzá,hogy nehézvízkutató legyen,vagy halbiológus,akkor végezze el nyugodtan,de fizesse ki.Ha kifizeti,akkor még azt is elhiszem neki,hogy tényleg halbiológus akar lenni és nem bulizni megy az egyetemre.
Egyébként meg ott van a baj,hogyha én nem járok egyetemre,akkor miért én fizessem ki a költségeit annak,aki viszont jár?Erről akarnak most megszavaztatni minket.Mondván ,hogy a diploma az jár.Egyrészt egy lófaszt jár.Ingyen semmi sem jár,másrészt ha nincs ingyen,akkor fizessen érte az,akinek szüksége van rá és ne én,akinek nincs.

movhu 2008.02.26. 12:34:45

A magyar oktatás már csak az emberek fejében színvonalas. Valójában egy rakás felesleges dolgot tanítanak, csak hogy ne kelljen az ottmaradt hulladék tanári gárdát kirakni. A PISA jelentéskor leírtam a véleményem erről:
mover.blog.hu/2007/11/22/oktatasi_reform_kellene_de_nagyon
Erre sok hülye tanár azt mondja, hogy igaz, hogy az utolsó harmadba kullogunk, de annak az elején :(
Fel kellene fogni, hogy milyen tudásnak van gyakorlati értéke. Mert a főiskolákon tanultaknak sokszor fele/kétharmada nem az.

Benkő Pál 2008.02.26. 12:36:56

a parkolópályások/bulizók kiszűrésére jobb a tandíj, mint a felvételi (persze felvételiztessen az egyetem, ha akar, és ez legyen a belügye). a tandíj legyen a tanulmányi eredményekkel fordítottan arányos, ahol az arányossági tényezőt az államnak kéne belőnie valami akkreditációs mechanizmussal (ld. BME vs PTEPMMK, orvos vs bölcsész)... na jó, máris bonyolultabb, mint amit át tudok látni.

Manyizga (törölt) 2008.02.26. 12:37:32

Annyira egyszerű megoldás van a tandíjra... csak akkor be kéne ismerni, hogy nem mindenkinek kell a diploma...

A rendszer a következő lenne:

1, Az első évfolyam első félévében NINCS tandíj
2, Az első félévi tanulmányi eredmények alapján rangsoroljuk a hallgatókat és a felső 10-25%-ot tandíjmentessé tesszük.
3, a tandíjmentes körben maradó (de nem megbukott) hallgatók pedig fizetnének tandíjat.

Ez ismétlődne félévente. :)

Ezek hatása:
1, egészséges verseny a hallgatók között ;)
2, aki az adott szakon/karon megfelelő teljesítményt nyújt, az tandíjmentes automatikusan
3, aki nem tartozik a 2-es pontba, az vagy fizeti a tandíjat (akkor tőlem addig és úgy tanul, amíg akar, akár úri passzióból is), aki meg gyengén tanul és még fizetni se tud, az menjen máshova.

Tök egyszerű. Csak ezzel be kéne ismerni, hogy NEM egyforma a felvételt nyert diákság fejben lévő tudásanyaga és azt nem egyformán tudják bővíteni.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.02.26. 12:39:30

Valóban, csúnyán benéztem, egy tanévre 105e forint, mindjárt javítok a szövegben.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.02.26. 12:44:47

Pár dolog:
- finanszírozás: a nagy refornekibuzdulás hajnalán a HOÖK kvázi a tanulmányi hitel mellett tette le a voksát, azaz ha megvan a dimploma, és a híresen 2.5-szer magasabbb diplomás fizetésedet kézhesz kapod, akkor fizesd ki visszamenőleg, de mivel a kormány okosan úgy döntött, hogy most ugyan kevesebb pénz jön be az azonnali tandíjból, mint az utólagosból 8-10 év múlva, de most kell nekik a zsé nagyon;
- versenyképesség: gyalázatos a legtöbb tananyag, idejétmúlt, használthatatlan. kijön a friss diplomás, és nem lehet mire használni, gyakorlatilag tényleg újra kell tanulnia a szakmáját az alapoktól. talán ha a piaci résztvevőket bevonnák a finanszírozásba (ingyenes eszközöket iztosíthatnának, pénzzel támogathatnák az intézményeket adókedvezménykeért és pr-ért cserébe, lestoppolhatnák a legígéretesebb tehetségeket maguknak, stb) lenne nyomás az egyetemeken, hogy a képzés köszönő viszonyban legyen a valósággal;
- felvételi: vegyes. középiskolában 4-8 évig egyfajta követelményrendszer alapján teljesítesz, majd hirtelen előrántanak a kalapból egy másikat, te meg alkalmazkodj fél év alatt, párhuzamosan továbbvive az addigit. vagy a középiskolai képzést kell méretővé és egymással összehasonlíthatóvá tenni, vagy a szülőknek kell elmagyarázni, hogy szép-szép, hogy a gyerek jó jegyeket kap, de nem ártana fakultációra, különórára és előkészítőre küldeni, ha komolyan gondolják a felvételit. és persze ez sincs ingyért.

Én azt látom itt a legnagyobb gondnak, hogy idehaza elméleti képzés folyik leginkább, ami olyan, mint fejben dugni. Be kéne mutatni a profoknak meg a dékánoknak, hogy mi is az adott szakterület pillanatnyi realitása.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.02.26. 12:46:36

A tandíj el fogj érni a kívánt hatást, máris drasztikusan csökkent a felvételira jelentkezett diákok száma.

Bár nem értem, a butácska, de gazdag szülőkkel rendelkező gyerekből hogy lesz mondjuk szívsebész? Vagy mérnök?
Milyen színvonal lesz itt 5-10 múlva ha ezek munkába állnak?

tanár úr 2008.02.26. 12:46:40

Nem most és nem azonal fizetik a tandíjat!!!!!--- te jól "informált", hanem majd csak jövőre..és akkor is csak azok akik nem jó tanulók!!!!
Igenis a többi lébecolót, discóba járó, Pub ban söröző , Mc Donalds ban zabáló , esetleg cigiző, netán kicsit "könnyű" drogozó, IGENIS CSK FIZESSEN !!!!!!!!--naná majd én fizzessek helyette?

tanár úr 2008.02.26. 12:47:45

Jah..és nem kell annyi felsőoktatású lógós--menjenek tanuljanak szakmát!!!

2008.02.26. 12:49:03

Dúvad: a tandíj csak félig motiválja az embereket. Egész pontosan a szegényeket motiválja. Az a gyerek, akit az apja/anyja nem baszogat a tandíj miatt a továbbiakban is ugyanúgy le fogja szarni a sulit, mint ahogy korábban, hisz a tandíjat nem neki kell fizetnie.

Tehát már megint a csórókkal baszunk ki.

Másrészt aki diplomás, az átlagosan 2-2,5-szer többet keres, tehát egyrészt a magasabb összeg miatt, másrészt a magasabb adókulcs miatt többet ad be a közösbe, így már megint ott tartunk (mint a vizitdíjnál), hogy kétszer fizetünk.

bloodhound v2.0 2008.02.26. 12:49:27

"Az igaz, hogy így azok, akik a diákhitelt is felveszik, rögtön több, mint kétmillió forint adóssággal kezdik az életüket, viszont legalább esélyt kapnak a diploma megszerzésére"

ja, aztán ott állnak a selejt diplomájukkal, munka nélkül, nincs semmijük (munka, szaktudás, szakismeret, vagy csak épp olyan apróság, mint pl. fedél a fejük felett), csak a kétmillkós adósság a nyakukban.

nagy ötlet gratula.

pitaa 2008.02.26. 12:50:12

manyizga,
ja, persze, tanulmányi eredmény alapján... mert az ám a tudás tükre... jártál te valaha is egyetemre? :D

winston01 2008.02.26. 12:50:25

Manyizga: ez mennyiben más, mint a most bevezetett rendszer?

Sabeszre sapka, farkamra kalap 2008.02.26. 12:50:28

Manyizga, én pár hete ugyanerre gondoltam, nyilván a részleteket lehet finomítani, de az elvi részben tökre egyetértünk. Nem vagyok egyedül!!!!
Persze ez még nem oldja meg az alsó és középfokú, ingyenes oktatás problémáit, amit ugye nem lehet fizetőssé tenni. És ez a dilemma számomra: ha az alsó- és középfokú oktatást ingyenesség mellett is lehet jól csinálni, akkor miért is nem lehet a felsőfokút? Ha pedig nem lehet, akkor mikor lesz fizetős az általános iskola? Csak, hogy versenyképes olvasnitudáshoz jussál...

winston01 2008.02.26. 12:51:17

Bloodhound: talán jobban kellett volna pályát, egyetemet választani.

bloodhound v2.0 2008.02.26. 12:51:29

pitaa 2008.02.26. 12:50:12

:D :D :D

pitaa 2008.02.26. 12:52:58

"Igenis a többi lébecolót, discóba járó, Pub ban söröző , Mc Donalds ban zabáló , esetleg cigiző, netán kicsit "könnyű" drogozó, IGENIS CSK FIZESSEN !!!!!!!!"

tanár úr, hol teccik tanítani? :D lehet, hogy ott, ahol én végeztem, a színvonal stimmel...

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.02.26. 12:56:56

bloodhound!

kissé lejjebb azt is leírtam, hogy ezért az oktatásért nem nagyon szabad(na) tandíjat kérni.

Tanár úr!

Valóban. 2008 szeptember nem most van. Akkor majd olvasd el újra ezt a bejegyzést szeptemberben, akkor már minden stimmelni fog...

bloodhound v2.0 2008.02.26. 12:59:50

winston01 2008.02.26. 12:51:17

nem magamról írtam.
nincs igaza a cikkírónak, mert pl:
csóró családból származó gyerek, bejut egyetmre, elvégzi szépen, (ha nem is top 15%-ban, mert az mégis mit takar - sok olyan tárgyam volt nekem is, ahol az előttem felelőket végihallgatva a kettes és az ötös között max. elektromikroszkópal volt kimutatható a különbség - , aztán államvizsgák után ott áll, közel sem biztos, hogy azonnal el tud helyezkedni, vagy olyan munkakört tud elcsípni, ahol megkeresi a törlesztőrészleteket, de még nem lakik sehol (+ rezsi, ha mégis) - ha meg szüleinél lakik, akkor röghöz kötött, ami pluszhátrány mondjuk egy távolabbi munkánál, még nem is evett semmit, stb-stb. de már van több millkós hátránya...

zolij 2008.02.26. 13:03:55

Sabeszre sapka, farkamra kalap

Sajnos a középfokú oktatás igen nagy válságban van. Édesanyám középiskolában tanít matematikát és angolt. Néhány éve még 4-es, 5-ös tanulók jelentkeztek hozzájuk, mára a gyerekszám csökkenése miatt már 2-essel érkező diákokat is fel kell venniük. Ezek a tanulók egyáltalán nem motiváltak abban, hogy középiskolában tanuljanak, esetleg továbbmenjenek főiskolára/egyetemre. A színvonalra jellemző, hogy pl. beleböfögnek az órába. Édesanyám jelenleg pályamódosításon gondolkozik, mert azt mondja, hogy ő ezt nem bírja még 20 évig.

A megoldás talán az lehetne, hogy a tankötelezettséget le kéne vinni 14 évre, mert aki nem való középiskolába, az csak rontja a többiek esélyét.

gravy_t 2008.02.26. 13:04:42

movhu · mover.blog.hu 2008.02.26. 12:34:45
te sem értesz hozzá. a pisa-felmérés a nyugati oktatásban tanulók kompetenciájának mérésére készült, alkalmatlan a közép-európai (poroszos) oktatás minőségének mérésére.ugyanígy egy számunkra összeállított kompetencia-vizsgálaton meg az olaszok, franciák, angolok véreznének el.

artanis 2008.02.26. 13:05:37

105 ezer forint / _ÉV_ ezt tán javítani kéne.

akkor az 52500ft /félév.
legyen mondjuk 4-5 honap egy félév. legyen.. durván 12000Ft/hó.
sztem egy kezemen(és tizes, nem pedig bináris számrendszert használva) meg tudom számolni azokat a szakokat(pl orvosi) ahol a suli mellett nemtud elmenni dolgozni. de 12k-t könyörgöm.. nyamvadt szórólapozásból is össze lehet szedni. vagy ösztöndíjból. egyes főiskolákon csak úgy hozzávágják az emberekhez a pénzt. majd megtanul vele szépen gazdálkodni, és nem veri el minden nap piára.

nézzük már meg hogy 12k-t amugy mire költ még el egy hallgató. aki pedig szegény, az amugyis kap szociális támogatást.. vagy egyszerüen el sem jut odáig hogy ingere legyen a felsőoktatásba kerülni, mert egyszerüen olyan környezetben van. és az eddig se akart felsőoktatásba jutni.

és igen, amig egyes helyek évente kibocsájtanak többezer potenciális pályakezdő munkanélkülit(akiknek persze már egyes munkák nemis kellenek, mert hát ő diplomás), akik utána majd azok adójából élnek, akik tanultak is vmit.. addig szépen fizessenek a papírjukért.

ja és igen. két egyetemet végzek párhuzamosan(nem büfé, ruhatár szakot). mellette dolgozok, nem is keveset, és igen, jövöre énis fizetem a FERT.

jozefk2004 2008.02.26. 13:06:00

tegnap volt egy 21 éves filozófus hallgató a LÖIM-ban, és 10 perc alatt kiderült, hogy fogalma sincs "A nyomorultak" történetéről (majdnem megjelölte, hogy Jean Valjeant váltó hamisítás miatt csukták le), és nem tudta, hogy a billióban hány nulla van.

vagy csak nekem túl magasak az igényeim? :))

gravy_t 2008.02.26. 13:06:29

a tandíj legyen hitel, és diplomázás után kelljen visszafizetni?

ez elég átgondolatlan ötlet. a tandíjjal és a diákhitellel együtt ez máris sokmilliós adósság, és még dolgozni sem kezdtél.

lakás? család? autó? megélhetés?

zolij 2008.02.26. 13:07:48

jozefk2004, a billiós szerencsétlenkedésénél én is fogtam a fejem (meg a Vágó is)

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.02.26. 13:08:22

bloodhound!

Ez csak egy ötlet volt, amit jobbnak gondoltam, mint az azonnali fizetést. Viszont az elméletem szerint a törlesztőrészlet nem újautótörlesztőrészlet magasságú lenne, hanem inkább diákhiteltörlesztőrészlet magasságú (az asszem most a bruttó fizu négy százaléka).
Ha meg akkora peche van valakinek, hogy csórónak született, akkor a lakhatási és egyéb problémája mindenképp fennáll sajnos :(

Az viszont tény, hogy a tandíj, meg a 15% kiötlői nem kalkuláltak azzal, hogy az egyetemeken nagyon sokszor pofára osztályoznak a vizsgákon...

YZ 2008.02.26. 13:09:01

'Kedves' Tanár úr!
Ezen a hozzászóláson egy kicsit el kellene gondolkodnia, még akkor is, ha részben igaza van. Diszkóba járós, bulizós, lerészegedős bagázs vagyunk, igen. De! Azt a részét nem látja a dolgoknak, ami mögötte (illetve időben előtte) történik. A nevéből ítélve gondolom, Ön is volt egyetemista, csak már réges rég elfelejtette, hogy mi is volt. Nálunk ugyanis (BME) bár igen nagyra becsült a diploma, meg is kell küzdeni érte. Jól jelzi, hogy a karon, amelyre járok - és amely mellesleg az egyetem legkisebb, ám mégis legjobban szponzorált és legfelszereltebb kara - évente igen kevés ember (kb. 50-60) ember szerez diplomát. Mindez ahhoz képest, hogy idén pl. 350 új hallgató volt. Hogy hova tűnik a maradék 300? Hát, bizony vagy idegileg-lelkileg nem bírja, vagy bírná, csak a kedves professzor urak gondolják úgy, hogy nem kell ennyi ember. Volt rá példa, - és ha rákeres interneten, biztos meg is talál pár blogbejegyzést ezzel kapcsolatban - hogy az egyetemen előtte is, utána is "közkedvelt" oktató, aki mellesleg a szóbeli vizsgákat harmincnál is több főre délután háromra írja ki, 70-ből 67 embert megbuktatott két vizsgán. Nem hinném, hogy ennyi hallgató lenne a hülye...
De ez nem egy elszigetelt példa az oktatók hozzállására, mivel - és igen nagy tisztelet a kivételnek, vannak néhányan - vannak más tárgyak, ahol 80% felett van a bukási arány, az évfolyam minden igyekezete ellenére. A maradék 20% vagy azért megy át, mert kipuskázza, vagy mert szimpatikus a tanárnak... Vagy azért, mert éjt nappallá téve tanult.
És itt az Ön álláspontjának kérdéses része. Mi a dolga az egyetemistának? Hogy tanuljon. Na igen, de minthogy nem gépek vagyunk, mégis hogy is gondolja ezt? Magánélet és minden szórakozás nélkül? Azt hiszem, a tanulás mellett - mert igen, aki még az első év végi 30 és a második év végi 60 kredites minimumot elérte, az már nem csak lébecolni jött az egyetemre, tehát nem bulizás mellett tanulgat - jogos néha elmenni szórakozni, és igen, ez azzal jár, hogy az ember megiszik néhány italt. A drogfogyasztással abszolút nem értek egyet, tehát arról nem foglalok ilyen szempontból állást.
Az a nagy probléma ezzel, hogy aki kívülről látja az egyetemistákat, azok bizony csak azt látják hogy "ezek már megint részegek", meg "állandóan buliznak". Én csak a saját nevemben tudom mondani, de ezzel valószínűleg nem vagyok egyedül: Kikérem magamnak azt, hogy állandóan beskatulyáznak csak azért, mert néha-néha elmegyek bulizni és - urambocsá' - részegen megyek vissza a kollégiumba az éjszakai buszon.
Ennek a témának a hátterét is nézzük már meg, ne csak a felszínt kapargassuk.

Tisztelettel,
Percy
(Talán megértik, ha nem írok teljes nevet illetve kart-évfolyamot, nem szeretnék emiatt hátrányos helyzetbe kerülni)

ps. A kedvenceim azok a doktoranduszok, akik azért, mert őket végig szívatták az 5 év alatt az oktatók, most kiélik magukat a hallgatókon... Persze ez is szélsőséges példa, a doktoranduszok többsége normális és jóindulatú.

bloodhound v2.0 2008.02.26. 13:09:20

gravy_t 2008.02.26. 13:06:29

háteztmondoménis

Roltii 2008.02.26. 13:09:53

még nem biztos, hogy ingyenes lesz a legjobbaknak, ez csak ajánlás és nem kötelező.
Egyébként meg aki azt mondja, hogy ne az adó forintjaiból fizessék, ezért jó a tandíj, annak közlöm, hogy ugyanúgy adóforintokból megy, az elvileg plussz pénz. Gyakorlatilag ennyivel vagy mégtöbbel kevesebbet kapnak a sulik, de a nagyrészét a tandíjaknak még mindig nem a diák fizeti.
Egyébként meg én is a hiteles finanszírozással értek egyet, ha már leiplomázott, akkor fizesse ki. Egyébként nálunk (BMF) azon volt a különbség, hogy 1-es vagy 2-es....a 2estől felfelé már nem voltak nagy különbségek.

ROBERTO 2008.02.26. 13:10:47

A tandíjat védőknek suttogom csak:
Az egyetemi tankönyvek azokhoz a baromira hasztalan és fölösleges tantárgyakhoz, amikből még komolyabb vizsgát sem kell tenni, de kötelezőek, 3-10 E pénzbe kerülnek, és van belőlük félévente 10db. Továbbá ezek a tankönyvek általában a tanárok választásai, nem a témakör leghatékonyabb leírásai, hanem jobbára a tanár saját írása, mintegy kvázi megfizettetve a diákokkal a saját másodállású bevételét mint tankönyvíró.

Ezen felül ott van még az egyetemfizikai elhelyezéséből adódó utazási és lakási költség ami szintén nem elhanyagolható, még akkor se, ha a diákigazolvány jogosít némi kedvezményre.

Ezeken felül ott van az egyetem tekintélyelvű vezetése és a tudományos hierarchia, amit még a kormány sem mer kikezdeni... naná hogy vannak költségek, amit tovább akar hárítani a diákokra.

A felvetés pedig nagyon telitalálat, hogy a gyerek nem tud olvasni, mert az általános iskola sajnos elvesztette azt a képességét, hogy biztos tudás alapot nyújtson, túl mélyre merít a tananyaggal és ezért még a legfontosabb tudnivalók is csak felszínesek lettek!

Roltii 2008.02.26. 13:12:12

gravy_t: külföldön is kismilliónyi hitellel kezded az életet, itthon is így van. a lényeg a törlesztőrészletek egyensúlyba tartása. Én nem látok ebbe problémát, hisz kevés ember szülei tudnak pici fiuk segge alá egyből lakást tenni, ergo marad a hitel.
Ha meg veszélyes az eladósodás, akkor megkéne tanulni, hogy ha részletre vesz az ember autót, akkor nem olcsóbb,sőt, ergo lehet hogy új suzuki helyett a 8-10 éves is megteszi első saját autónak...Lakásnál ugyanez.
Egyébként egy gond van, azt elismerem, pofátlanul magasak a kamatok azokhoz az országokhoz képest, ahol ilyesmi rendszer már működik (pl usa)

artanis 2008.02.26. 13:13:18

jah.. utólag fizetés.. persze. nem egy emberről tudok, akinek megvolt a diplomája, felvette közben a diákhitelt, aztán már huzott is el.. mondjuk tengerentúlra. na, hajtsd be tőle a pénzt.

artanis 2008.02.26. 13:14:50

roberto: még jó hogy feltalálták a könyvtár intézményét. vagy a netet.

utazni meg tán akkor is utazol, ha nem egyetemre mész.

Roltii 2008.02.26. 13:14:56

artanis: az már más dolog, hogy a tartozást be kell hajtani, de hát ez hogy jön ide? nem ehhez a témához tartozik szerintem...

morpho 2008.02.26. 13:15:09

artanis
Ezt a levelet az Orbánnak is átküldhetnéd.(a teherpályaudvarra)

tanár úr 2008.02.26. 13:15:32

Percy fiam! Nem kell iszogatással , cigizéssel, "bulizással" "szórakozni"( főleg nem pénzköltéssel--mert abból kifizethetné a rossz tanulmányi erdeménye miatti tandíjat), aki komolyan veszi azt a tanulást, az nem sikkből zabálja a szar Mc Donalds kajáit, hanem otthonról hoz valamit.
Akit meg ki kell rúgni, megbuktatni, az tényleg nem is oda való!
Nah Percy fiam tanulj, csak tanulj, kibírod azt a 4 évet!
Leülhetsz!:DDD

artanis 2008.02.26. 13:17:02

Roltii: úgy jön a témához, hogy nemfeltétlenül jó az utólag fizetős megoldás(kommentekben irták), mert könnyü kijátszani.

Roltii 2008.02.26. 13:17:24

artanis: milyen könyvtár? ami bezár délután 3kor? hogy tanuljak ott? vagy szerinted van annyi könyv, hogy mindenkinek jusson? nekünk olyan könyvet is meg kellett venni, ami ppt diákból állt kinyomtatva...azért nem kaptuk meg, mert ne tanítsanak abból máshol...úgyhogy maradt az, hogy fizetünk.
Netről meg nem tudsz mindent lehúzni, persze ha BME vagy Corvinus, akkor sok anyag fennt van, de ez nem mindegyik felsőoktatási intézményre igaz.Ráadásul ahhoz, hogy a felső 15%-hoz tartozz, nem hiszem, hogy minden esetben elég lenne a netes puska letöltése, hisz tudásról van szó elvileg...

tanár úr 2008.02.26. 13:17:54

Én és sokan mások ezt: ,,|,, fizetünk bárkinek is tandíjat!

Roltii 2008.02.26. 13:21:37

tanár úr: szar meki kaja...vicces...igazából meleg kaja van ott, nem túl drágán. Nem biztos, hogy van idő beülni egy kifőzdébe, ahol legalább annyit ott hagyok mint a mekiben (nem szeretem a mekit, de használom, mert sajnos sokszor jól jön).
Egyébként bulizni tényleg nem kötelező, de ne higyjük már, hogy olyan könnyű kifizetni mindenkinek a havi 12 plusszt. Hiszen utazás, kolesz/albérlet satöbbi. Szórakozás meg ahogy Percy is mondta, kell, mert mikor éljen a diák. Majd ha napkeltétől napnyugtáig dolgozik? grat...

artanis: mindent könnyű kijátszani, kezdve az autóhiteltől a BKV bérleten át a diákhitelig...Mellesleg lehet szabályokat hozni, hogy nehezebb legyen kijátszani...Mellesleg valószínű, hogy a fert is majd kilehet játszani valahogy (engem hálisten pont nem érint)...

artanis 2008.02.26. 13:22:13

Roltii: valoszinüsítem hogy azok a könyvek nem csak egy könyvtárban vannak meg az országban.
valoszinüsítem, hogy az anyagot nem csak egyetlen egy könyvből lehet elsajátítani.

(suttogva, de: fénymásold le)sztem meg lehet ezt oldani.

és igen, azok a tanárok meg monnyanak le, akik kötelező teszik, hogy vegyük meg a béna könyveiket egy félévre.
(én a 6 félév alatt eddig kb 3-4 könyvet vettem)

bloodhound v2.0 2008.02.26. 13:22:34

Roltii 2008.02.26. 13:12:12

istenem, ha mindent felsorolnánk, ami tőlünk nyugatabbra működik, és nálunk valahogy mégsem akar... :)

artanis 2008.02.26. 13:13:18

nem tudom, hogy ez viszont miért kellenwe, hogy akadályt jelentsen, ott még hatékony(abb) a végre-/behajtás, mint nálunk, szóval ezzel inkább csak szívességet tesz (legalábbis ebből a szempontból) az egyetemista... :)

Roltii 2008.02.26. 13:24:18

tanár úr: a másnak fizetett tandíjból esetleg közvetett úton még hasznod is van, hiszen az államnak ez egy jó befektetés (elvileg...bár még így is, de tény, hogy sok a kamudiploma).
Akkor már inkább a szabolcsi "brazilnak" ne adjunk több támogatást, mert az tényleg csak elfolyik...csak ebbe valahogy nem mernek már jópár éve belenyúlni...mekkora felzúdulást okozott, mikor Orbánék a segélyeket iskolába járáshoz kötötték...Magyarisztán...

YZ 2008.02.26. 13:24:50

Tanár úr!
Látom, nem jött át az üzenet.
A magázó hangnem, tudom, nem szokás interneten (én sem szoktam), most is csak azért írtam így, hogy legalább a 'tisztelet' hiányába ne lehessen belekötni. De hát látom utóbbi inkább a másik oldalról van meg...
Na de nem baj, nem fogom még egyszer levezetni a dolgot, megyek inkább vissza inni.
Ja, nem, bocs, előbb még be kell mennem délután még 2 előadásra...

Azt nem tudom, miből gondoltad, hogy még 4 évet kell még itt kibírnom. Szerencsére már nincs annyi :)

Ja, és én nagyon ritkán szoktam McDonaldsban enni, (évente max egyszer...), de otthonról sem tudok ételt hozni, mivel édesanyám (aki mellesleg egyedül nevel minket testvéremmel) sajnos túl sokat dolgozik ahhoz, hogy ráérjen nekem főzni, nagyszüleim pedig már nem élnek... Szóval én sem vagyok anyagilag valami rózsás helyzetben, de szerencsére ránk még nem vonatkozik a tandíj, ennek ellenére belegondoltam mi lenne, ha pár évvel később születtem volna, és valószínűleg nem jutnék el idáig, ahol most vagyok...

Éljenek az alkoholista, munkanélküli egyetemisták!

Roltii 2008.02.26. 13:26:10

artanis: fénymásolni se olyan olcsó, ráadásul nem teljesen törvényes... egyébként persze, meglehet kerülni, én se vettem meg túl sok könyvet, de az első félévekben kb 30-40 rugóm elment könyvekre, mire rájöttem,hogy totál feleslegesek.
Tényleg, nem kell valakinek sok kandós könyv?:D

artanis 2008.02.26. 13:26:15

amugy 12k = 400ft os órabérrel.. 30 óra munka. egy hónapban mondjuk 20 nap.. az 1.5 óra /nap.

ROBERTO 2008.02.26. 13:26:58

Artanis: Azok a bizonyos könyvtárak nem feltétlenül tartalmazzák a legfrissebb kiadást, ami egyes skrupulus oktatók elvárása, sőt már olyat is hallottam, hogy megszívatott valakit egy idősb informatikát tanító hölgyemény, mert egy használt könyvet látott nála, miszerint az nem tartalmazza a legújabb anyagot, később összevetve egy új kiadással néhány helyesírási hibajavításon kívül 2 oldalnyi eltérés volt.

Azt, hogy utazni amúgy is kell, nem mindegy, hogy milyen célból teszed, mert ugye a jövedelem szerzés során a jelenkori (havi) jövedelem a fedezet az utazásra, míg az egyetemi évek alatt ez kvázi a jövőbeni bizonytalan jövedelmek terhére történik....

Rosehip 2008.02.26. 13:29:44

Valószínûleg az igazság félúton van. Ha bevezetik a tandíjat, akkor jónéhány család értelmes gyereke nem tanulhat tovább egyetemen, fôiskolán. Azt,
hogy mi a különbség a nappali és az esti diploma között lehet sejteni. Én próbáltam mind a kettôt. Nekem is van olyan ismerôsöm akik négy gyereket nevelnek, mi lenne velük? A felsôoktatás költségei nem állnak meg a tandíjnál: jegyzetek, eszközök, számítógép... Szóval álságos azt mondani, hogy ingyenes lenne az oktatás.
Másrészt a tandíj azt is jelenti, hogy egyetemre nem az okosok körébôl merítünk, hanem a jómódúak körébôl, ami azért nem fedi egymást feltétlenül. Ha pedig egy tehetséges ember elkallódik, attól az egész ország lesz szegényebb.
Ha nincs tandíj, akkor nem komoly az egyetemista lét, infantilizál, nem nevel felelôsségteljes gondolkodásra.

Szerintem minden félév végén meg kéne húzni a határt a tanulmányi eredmények alapján, a legjobb 35-40% legyen garantáltan tandíjmentes, talán a legjobb 5-10% pedig kaphatna ösztöndíjat is, de legalább olyan összegût mint, a mindenkori minimálbér. A maradék 60% fizethetne tandíjat, esetleg a legalsó 10% emeltet is. Azért fontos, hogy %-ban meghatározott legyen a fizetôs réteg és ne tanulmányi átlaghoz kötôdjön, mert hát lehet úgy vizsgáztatni, hogy nehogy átlépje valaki mondjuk a 4,5-ös határt, magyarán ezzel lehet egy kicsit sakkozni. Ez hasonlít Manyizga álláspontjára, de szerintem van olyan szegény, de tehetséges réteg akit támogatni is kéne.
Csak hát az nem fair, hogy felveszünk az egyetemre 105eFt/ félév, vagy év. Aztán szépen emelgetjük. Ez borzasztó megterhelés a családoknak, ráadásul nem kalkulálható, és az élet kis hazánkban így is túl-sokváltozós függvény. A tanulmányi hitelt vissza is kell fizetni, családot is kell alapítani, lakást is kell venni... Szóval a fiatal diplomásnak rengeteg lesz a fizetnivalója és bizonytalan az állása.

Hogy miért nem népszerû asztalosnak, vagy bádogosnak menni? Elég ehhez megnézni,mennyit keresnek és milyen munkával, mondjuk, ha 2-szer 3-szor ennyi jövedelmük lenne, nem lenne gond a szakmunkások számával.

Roltii 2008.02.26. 13:29:59

artanis: a másfél óra / nap már effektív munka...Oda kell menni, el kell jönni onnan, macera-macera-macera. Sok ember van, aki ezt ilyen-olyan oknál fogva nem tudja megtenni. Mielőtt bárki letámad, elsős korom óta dolgozom ennél többet, de tény, hogy az elején nagyon a tanulás rovására ment(passzív félév lett a vége..)

ROBERTO 2008.02.26. 13:30:05

Roltii: Ha ajiba adod, akkor kell :-)

bloodhound v2.0 2008.02.26. 13:30:57

Roltii "ráadásul nem teljesen törvényes" - ezt de szépen mondtad... :)

majd egyébként ha olyan egyetemi könyvtárba is bejuthat a halandó egyetemista, ahol nem a 80-90-ess években kiadott művek (folyóiratok kivételével) lelhetőek csak fel legfirssebb szakirodalomként, persze azok is csak többhetes előjegyzéssel... majd akkor. addig kösz, de nem.

bloodhound v2.0 2008.02.26. 13:31:32

ja, a 2. bekezdés artanisnak szól

artanis 2008.02.26. 13:32:03

ROBERTO: annak az informatika tanárnak meg gratulálok. az ilyet eltávolítani a felsőoktatásból. pont azért, mert tán informatika az a tárgy, amiből leginkább uptodate információk a neten vannak.

MEDVE1978 2008.02.26. 13:32:11

Az egész felsőoktatási rendszerrel van a baj, sőt az egész integrálatlan oktatási rendszerrel.
Jelenleg túl sok ember végez a felsőoktatásban. Sokan erre felkapják a fejüket és azt mondják, hogy mi az, hogy sok? A svédeknél, finneknél stb. szintén ennyien végeznek és azok milyen sikeres nemzetek. Csakhogy nekik olyan gazdasági környezetük van, ahol diplomás takarítónőként is tisztességesen meg tudsz élni.
Nálunk takarítónőként valószínűleg nem ez a helyzet. Tehát egyszerűen a gazdaság (és persze az államigazgatás) nem képes arra, hogy felszívja ezt a hatalmas képzett munkaerőkínálatot.

Jelenleg valószínűleg az lenne a megoldás, hogy vissza kellene süllyeszteni az emberek egy részét középfokra. Ugyanis használható középfokú végzettségű emberből meg kurva kevés van. Kevés a lakatos, a villanyszerelő, a gázszerelő, nem beszélve mondjuk az ápolónőről, szociális munkásról. Ennek az elérési módja természetesen sokféleképpen megvalósítható. A legdirektebb módszer az lenne, ha évente a hiányszakmákról készülne egy felmérés és ezek alapján finanszíroznák az egyes képzőintézmények fejkvótáit. Értsd: ha nem kell jogász, bölcsész, közgazdász, mert bizony kurvára nincs szükség rá, akkor államilag sem kell támogatni.
Természetesen az egész gondolatmenet az egyetemi lobby hatalmas erején bukik. A képlet egyszerű: a politikusok félnek az egyetemektől, attól, hogy majd a tanárok ellenük hangolják a diákokat.

tanár úr 2008.02.26. 13:33:31

Szegény egyetemisták!!!!Majd lesz időm sajnállak benneteket!
Mikor mi jártunk egyetemre akkor az ösztöndíjra hajtottunk , hogy moziba el tudjunk menni, és sokan közülünk "kisegítő munkát vállalt"--pedig ingyenes volt az oktatás. Akkor talán jutott valami ajándékra amit vehettünk a szüleinknek!
Nem volt discó, nem volt, cigi, csak könyvtár!
Hja--tom cucializmus volt!_DDD
viszont most kapitalizmus van_ kellett ez nektek---fizessetek ! senki nem fog nektek fizetni!--állam bácsi se , és mi se!

bloodhound v2.0 2008.02.26. 13:35:03

tanár úr 2008.02.26. 13:33:31

na ja, de mi se fogjuk kipengetni a nyugdíjadat, aranyapám... :))))))))))))))

ROBERTO 2008.02.26. 13:36:11

artanis: mivel az informatikának "nélkülözhetetlen" részét oktatta (azért nélkülözhetetlen, mert kell az aláírás az indexbe ugyi) kénytelenség volt megvenni azt a "bizonyos" Mária által az UML -ről írt nagyon hasznos könyvét. Kvázi gyakorlati hasznosítás = 0
:-(

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.02.26. 13:36:14

Ami a munkát illeti: Én Pécsen húztam le öt évet, próbáltam sokszor állandó munkához jutni, de nem sikerült. Kétszer tudtam hosszabb távon dolgozni, mindkétszer napi nyolc órában: Egyszer délután kettőtől este tízig jártam, persze a délutáni óráim ugrottak, másodjára pedig éjjel tíztől reggel hatig (ez utóbbit nyáron csináltam, szeptembertől pedig ismét nem volt melóm, viszont jártam egyetemre).

A szoctámmal kapcsolatban pedig nem tudom kinek mi a tapasztalata, de én aránylag szegény családból származom, viszont szoctámot soha nem kaptam. Az ok egészen nyilvánvaló: a szüleim bejelentve dolgoztak, így a teljes fizetésük rákerült a kereseti igazolásra. Míg a vállalkozók gyerekei vajon milyen kereseti igazolást adtak le? Naná, hogy minimálbéreset. Akkor tessék találgatni, hogy kik kaptak szoctámot!

Roltii 2008.02.26. 13:36:24

Rosehip: nagyjából egyetértek, bár az általam ismert asztalosok baromi jól keresnek (nagyon sok munkával, ez tény). Havi több százezret összehoznak, ha szépen dolgoznak. PErsze ez bádogosra már nem feltétlen igaz... De a lényeg, hogy vannak jó szakmunkás szakok, amiből már most hiány van (megintcsak ritka a jó asztalos)

Roberto: ajiba...gondolom szereted a Coldplayt...:DDDD

tanár úr: mikor volt ingyenes a felsőoktatás? járulékos költségek mindig voltak és lesznek is.
Mellesleg valami ritka hülye társaságba lehettél ha 0 szórakozás és csak könyvtár. Gondolom nem igazán fogtad fel az egyetemi élet jelentését. Mindig is szánalmasnak tartottam az ilyet.
jah, és elszomorítalak, nem évente 105e-be kerül a felsőoktatás, úgyhogy FIZETSZ ÉS KÉSZ! én meg fizetem a te juttatásaid...ez van, ilyen a rendszer

tanár úr 2008.02.26. 13:36:33

Helyes! ne pengesd kisöreg!--csak a magdéval törödj!
Én gondoskodtam magamról!

artanis 2008.02.26. 13:36:49

Roltii: nyilván nem másfelet dolgozol egy nap. hanem mondjuk 4-6-t, és megint másra jön ki.
a "macera-macera" az pedig eléggé ugy fest.. mintha kibuvo akarna lenni. (ok te dolgozol, tisztelem), de kezdjük már el megszokni, hogy semmi nincs ingyen, és akárhogy csapkodnak az emberek, ez sem lesz.


bloodhound: az egyetemi könyvtáron kivül is létezik könyvtár. szerintem meg lehet oldani. de amíg várod hogy a kezedbe nyomják, és nem teszel semmit, addig marad is a probléma.

tanár úr 2008.02.26. 13:39:18

Rolti járulékos kültségek mindig voltak, de ha figyeltél azt a szót használtam, hogy az "oktatás".
Egyébként a szórakozás megvolt----én Pesti lévén nem tudtam sokat hozzá tenni de a " vidékiek" a hét végéről visszatérve azért elláttak finom borokkal, élelemmel, ---:D ..és azért csaj is volt:)

artanis 2008.02.26. 13:39:28

Roberto: az uml mondjuk hasznos.. de hogy ahhoz külön könyvet vetetni, hát télleg monnyonle. igaz én tudok olyanrol, akit azért huztak el, mert uml-ből az éppen aktuális verziót tanulta meg, és a tanár pedig az előtte levőt kérte vissza. és hajthatatlan volt. az ilyen is mondjon le, mert nemvaló tanárnak.

tanár úr 2008.02.26. 13:40:14

Moziba és Színházba is eljutottunk:)

bloodhound v2.0 2008.02.26. 13:40:51

MEDVE1978 2008.02.26. 13:32:11

egyetértek, csak nem feltétlenül megvalósítható, mert ahhoz az egyetemknek is raugalmasan kellene követniük a munkaerőpiaci igényeket, magyarán az oktatóknak is meg kellene újítaniuk a tudásukat, és nem, sokszor évtizedes, elavult "tudással" kellene tömni a fejeket, ami a kinti életben egy kalap szart sem ér.

nem mondok nevet meg kart (bár elég sejthető lesz), de én 2003-ban láttam olyan elnevezésű faktot, hogy a "társasházak új szabályozása" (márpedig a régi társasházi törvény 1997-ből való volt...) ezt pl. minek???

ROBERTO 2008.02.26. 13:42:16

tanár úr: Az, hogy te az egyetemi évek alatt balek balfasz voltál, nem nagy dicsőség, továbbá azért erős csúsztatás azt hitetni a mostani ifjakkal, hogy anno nem volt meg a diákság szórakozása... Más volt az igény, és más volt a divat.
A mostani egyetemisták többsége is "kisegítő munkát" végez, csak épp rájuk akaszkodott egy csomó pióca! Anno neked a közlekedés jobbára alig volt teher, és akárhogyanis nézzük az állami tankönyvkiadó jelentősen olcsóbb könyveket adott neked, mint a mostaniak, és a könyvtár is jobbára aktuális volt, mert kötelező volt a könyvtáraknak adni jónéhány példányt a tankönyvekből.

bloodhound v2.0 2008.02.26. 13:45:28

artanis 2008.02.26. 13:36:49

a megyeibe jártam én is, mer' az egy fokkal jobb volt, de könyörgöm: a profok polcain a szobáikban a legújabb, idegen nyelvű szakanyag, te meg szúette dohos szarokból tanulj meg bármit is? miért nem lehet akkor legalább kettőt (hármat) venni abból a k. könyvből, hogy a kari vagy az egyetemi könyvtárba is jusson?

szervezés és vezetésből olyan tankönyvet adtak fel vizsgára, amit az ötvenes évek elején adtak ki, és csak egy másik város fősulis könyvtárából tudtam megszerezni véletlenül, a vizsga előtt két nappal!

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2008.02.26. 13:45:46

Hello, ezt nem tudtam megallni:

bloodhound 2008.02.26. 12:49:27
"Az igaz, hogy így azok, akik a diákhitelt is felveszik, rögtön több, mint kétmillió forint adóssággal kezdik az életüket, viszont legalább esélyt kapnak a diploma megszerzésére"

ja, aztán ott állnak a selejt diplomájukkal, munka nélkül, nincs semmijük (munka, szaktudás, szakismeret, vagy csak épp olyan apróság, mint pl. fedél a fejük felett), csak a kétmillkós adósság a nyakukban.

nagy ötlet gratula.


Szoval en a diakhitel megjelenese ota felvettem az utolso evig a legmagasabb osszeget. Akkor az 25K volt. Borzasztonak tunik, de ha az a penz nem lett volna, nem diplomazok le, mert nem tudtam volna megelni! Mikor leallitattam a diakhitel felvetelt - utolso elotti évben - akkor már 600K tartozásom volt. Ekkor szereztem gyakornoki munkát egy cégnél.
Utolsó évben már fizettem vissza a tartozásomat. A diplomázás után - 4-s diplomát csináltam a bme info szakon, 6 év alatt - elhelyezkedtem egy cégnél, ahol már ismertek a gyakornoki időkből. Év végén észrevettem hogy a diákhitelem már 960.000 Ft-ra kamatozott. Kovekező évben összébb húztam a nadrágszíjat és havi 80K-jával év végére visszafizettem a hitelt. Most házra gyűjtök.

Szóval azt akartam mondani, hogy a diákhitelnek köszönhetem, hogy lett diplomám. Teljesen biztos vagyok benne, hogy enélkül nem tudtam volna megszerezni, mert a szüleim nem tudtak támogatni, az ösztöndíj meg nem volt elég mindenre.

Ez az egész olyan, mint sok dolog a világban: kétélű. Van egy évfolyamtársam, ő is akkor vette fel a hitelt, amikor én. A különbség, hogy ő még oda jár, bár már nem sokáig, és elképzelni sem tudom, mennyi adóssága van. Elhelyezkedni még nem sikerült neki. Szerintem ez egy lehetőség, ahol az egyén felelőssége az, hogy mire költi. Mellesleg igen irritált a diákhitel reklámplakátja, ahol a menő csákó a mező közepén laptopozik. Nah, az tipikusan olyan dolog, amire nem kell a diákhitelt felvenni és elkúrni.

ROBERTO 2008.02.26. 13:46:20

artanis: az a néni kidolgozott egy saját rendszert, amit sehol nem használnak. Az UML nem más, mint egy programnyelv csak magasabb szinten, úgyhogy a szükségessége és a hasznossága erősen korlátozott, és mivel kismillió van belőlük, nem kellene egyet kiragadni és szintaktikát tanítani az elvek helyett..

A másik kedvencem pedig a programhelyesség "matematikai" bizonyítása... több mint 15 éve fejlesztek nem kis rendszereket, de ezzel a fassággal még nem találkoztam "élőben".

artanis 2008.02.26. 13:50:06

OFF
roberto:
modellező nyelv pontosan. hasznossága sztem van, szükségessége már függ sok mindentől.

matematika bizonyítás.. igazából a tervezés résznél kell(het). a fejlesztésnél már nyilván nem.

de eltértünk erősen.. szal, én neki is állok a melónak mostmár.. /OFF

Roltii 2008.02.26. 13:50:34

artanis: szórólapoztál már te 4-6 órát? nem mondanám túl lájtos munkának...egyébként az a baj, hogy szórólapozáson és mekin kívűl normális munkát nehéz megszerezni, próbáltam, nem sikerült. Végül csak a szerencsén múlt, hogy lettek munkahelyeim. Viszont szerencséje nem lehet mindenkinek.
Egyébként 12 rugó helyett miért nem végeztetnek a diákokkal központilag munkát...régen asszem volt kötelező gyümölcsszedés vagy ilyesmi. Most tuti hogy van munka minden felsőoktatási intézménybe bőven, nem lenne jó, ha így tudnák le? állam is 0-ba jön ki, a diák meg dolgozott, de mégse aljas vacak munkát
(off: semmi sincs ingyen...valahogy a vizitdíj jutott az eszembe...eddig se volt ingyen, most sincs, csak plusszba még kérnek (én leszarom a 300 hufot, de az elv az nevetséges).)

tanár úr: örülök, hogy volt nő is...a vidékiek biztos ingyen hoztak fel minden piát és hasonlót, meg a nőnek se kellett soha semmit venni, elvinni ide-oda...
jah, akkor ignyenes az oktatás, ha mindent a segged alá tolnak (könyv, számológép, utazás, szállás...).

Dinin: a diákhitel jó dolog, én síelni jártam belőle. Több mint másfél misivel lógok, de valahogy nem tud érdekelni.Legrosszabb esetbe 40-50 éves koromig fizetem vissza, de havonta csak aprót.Simán beleférne a duplája is, és akkor itt a megoldás a tandíjra szvsz.

Egyébként ha nem tudsz elmenni dolgozni a diplomáddal, az már az a kérdés, hogy sok fölösleges szar szak van. De a tandíj sajna nem erről szól, tudtommal nem szüntették meg az 50 kommunikáció szakot....

na,mentem, vége az előadásnak:DDDD

artanis 2008.02.26. 13:54:05

Roltii: nem szórólapoztam, mert más munkát végzek, és akár több mint 4-6 órát.

kötelező gyümölcsszedés :) hogy jönnek elő a régi rendszer dolgai.. a végén még kiderül hogy jobbvolt.. :DDD

MEDVE1978 2008.02.26. 13:54:45

bloodhound 2008.02.26. 13:40:51

Ez a "nem modern" tananyag érzete az egyetemeken két okból táplálkozik:
Az egyik ugye a pénztelenség: az ország kicsi, nincs pénz arra, hogy a legújabb tananyagot lefordítsák, a könyvtár meg nem kap elég pénzt ahhoz, hogy a legújabb dolgokat beszerezze. Az oktató így nagyságrendekkel nehezebben jut új szakirodalomhoz és persze bele is fárad, aztán szarja le.
A másik az egyetem mivolt. Régebben volt a főiskola és az egyetem, előbbi gyakorlati, utóbbi inkább elméleti oktatást adott. Namármost elméletből kevesebb újdonságot, napi használatú dolgot lehet nyújtani. (Az ezredforduló utáni bolognai rendszer miatt átalakulásokat nemigen követtem nyomon). Így az egyetemista (mondjuk jogász) kijött az egyetemről és nézett ki a fejéből, mert az ügyvéd úr azt kérte, hogy írjon meg valami iratot vagy menjen be a földhivatalba, aztán ilyet meg nem tanítanak az egyetemen.

tanár úr 2008.02.26. 13:54:54

kolesz ! !!!! kisgyerek !!! Kolesz! Nem ismereed a kolesz szokásokat mi? Csajt elvittük ide oda---ami ingyenes volt. (mert akkor még volt kultúrház Szegeden is).

bloodhound v2.0 2008.02.26. 13:55:03

Dinin 2008.02.26. 13:45:46

én is vettem fel diákhitelt anno, egy része még megvan, de a nagyját én is visszafizettem már szerencsére. és valóban sokat segített nekem is.

de nem mindenki lehet ilyen szerencsés, mert ez nemcsak egyéni felelősség kérdése. amíg 20.000.000 btk-s, meg egyszakos filozófus (heti 7 (!!!) órával!!!) van, addig annyi diákhitelt el lehet baszni, hogy csak na. magyarán nem kell minden alibiszakra felvenni az ötezer embert, hanem a munkaerőpiaci szükségleteknek megfelelő képzést kellene adni.

"Ez az egész olyan, mint sok dolog a világban: kétélű."
igazad van. pont.

artanis 2008.02.26. 13:56:47

bloodhound: igen, nem kell minden alibiszakra felvenni annyi embert. teljesen egyetértek.
gyüjtünk is hozzá aláírást?:)

bloodhound v2.0 2008.02.26. 13:58:07

"Így az egyetemista (mondjuk jogász) kijött az egyetemről és nézett ki a fejéből, mert az ügyvéd úr azt kérte, hogy írjon meg valami iratot vagy menjen be a földhivatalba, aztán ilyet meg nem tanítanak az egyetemen."

pontosan, én is így jártam anno, amikor kikerültem a "való világba" (nem az rtl-kulbosba, hanem a mátrixosba.. :D), úgyhogy tudom, és ezért basz fel, ha visszagondolok arra, amit jogászképzés címén nyújtottak nekem az egyetemen.

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2008.02.26. 13:58:41

bloodhound: egyetertünk teljesen. Azert mondtam, hogy egyen felelőssége, mert ha valaki elmegy mondjuk vallástudományi bölcsésznek, akkor ő - értelmes emberként ugyebár - tisztában van azzal,hogy nem fog milliókat hazavinni, és élete végéig fizeti a hitelt. Ha neki megéri....

Én tudtam infósként, hogy jó szakmám lesz, és ki tudom fizetni.

Zolis 2008.02.26. 14:00:19

Na, akkor keménykedjünk! Ki tudja jobban megmondani a másiknak, hogy hogy éljen! Sem a cikket sem a hozzászólásokat nem olvastam végig, sztem felesleges. A végeredmény úgyis a "rohadbüdöskölke mennyen dolgozni, neazénpénzemen lógjon a suliban" és hasonló hozzászólások. Bezzeg, ha az ő gyerekéről lenne, szó....Mindegy....

Egyébkétn ha a hozzászólók nagytöbbsée tudná, hogy mi van az egyetemeken (de szetm ez még Hillerpistára is igaz) , akkor teljesen másról menne a téma, pl az adminisztráció megreformálásáról, de mivel ebben az országban mindenki paraszt, és csak ugatni tud, ezért hiszi azt mindenki, hogy a diplomát pénzen meg lehet venni! Kapjátok be!

MEDVE1978 2008.02.26. 14:01:11

tanár úr 2008.02.26. 13:33:31

Tanár úr, nem kellene elfelejteni, hogy a felsőoktatási tanulmányok az ember életének egyik legboldogabb, intenzívebb, szabadabb korszaka.
Sajnos már nekem is elmúltak, de az a véleményem, hogy ebbe az időszakba nagyon is bele kell férnie a csajozásnak, bulizásnak, részegségnek. Nem gépekről van szó, hanem emberekről.

Neoprimitív 2008.02.26. 14:05:06

Érdekes módon Angliában valahogy működik ez az utólag fizetős megoldás. Ráadásul, ha jól tudom nem is azonnal kell fizetni, hanem úgy emlékszem max. 35 éves koráig kell elkezdenie a fizetést, viszont ilyenkor már rövidebb a lauf. A behajtás pedig nem probléma, azoknak az aránya, akik az egyetem után rögtön új nevet és személyazonosságot vásárolnak elég kicsi lenne. Ha a szerződésben benne van, hogy nemfizetés esetén a behajtás költségei is a delikvenst terhelik, még bukta sincs. Egyébként ezen az alapon a diákhitelt sem kellene folyósítani.

tanár úr 2008.02.26. 14:06:07

Valóban, de a kapitalizmusban ezt meg is kell fizetni, vagy nagyon jól tanulni!!!!!

bloodhound v2.0 2008.02.26. 14:08:38

------ 2008.02.26. 14:00:19

szép nick, tartalmas hozzászólás.

Neoprimitív
"a a szerződésben benne van, hogy nemfizetés esetén a behajtás költségei is a delikvenst terhelik, még bukta sincs." minek, jogszabályban benne van itt is. nem ez az igazi gond szvsz, hanem "minden más".

bloodhound v2.0 2008.02.26. 14:21:43

na mi az, meghalt a blogmotor?

bloodhound v2.0 2008.02.26. 14:22:13

vagy mindenki kiírta magából a feszültséget... :)

chop 2008.02.26. 14:25:14

Duvad: hivatkozol ugyan az Indexes tandijcikkre, de szerintem nem olvastad el:
"Szerintem erősen támadható az a kitétel, miszerint minden hallgató számára 105.000 forint lesz a tandíj, függetlenül attól, hogy milyen szakon tanul."

Mig a cikk igy szol:
"A díj összege a legtöbb egyetemen alapképzésben havi 10 500 forint, a mesterképzésben, illetve az egységes osztatlan képzésben (orvos, építész, jogász) 15 ezer forint (félévre 52 500, illetve 75 000 forint). Néhány egyetem ennél nagyobb összeget határozott meg (lásd lejjebb, a Tényeknél)."

Az a nagyon durva (es egyben bosszanto is), hogy van a sok tudalekos egyetem, akik buszkelkednek a nevukkel es diplomajukkal, csak epp pont az a gond, hogy alapvetoen ELMELETET tanitanak, igy a frissdiplomas kikerulve a munkaeropiacra gondban van, mert ugyan ismeri az anyagot, de nem tudja ALKALMAZNI! Erre egy eleg jo pelda, hogy a legtobb egyetemen papiron oktatjak a statisztikat (????), ennek pedig szerintem ertelme nincs tul sok. Egyik tanarom mondta, hogy vannak dolgok, amiket csak hasznalni kell tudni, a mukodesuk nem erdekes. Igaza van.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.02.26. 14:26:46

Kedves --------!

Tisztában vagyok az egyetemi adminisztráció jellegével. Abszurd, manapság jellemzően kettős (index és valamilyen internetes rendszer), stb.

Viszont nem értem, hogy, ha változtatunk az egyetemi adminisztráció jellegén, akkor az egyetem által nyújtott tudásanyag hogyan válik piacképesebbé.

Ergo az adminisztráció ebből a szempontból most mellékes.

Gregor Elmarsson 2008.02.26. 14:39:08

Kedves tanár úr! (Kicsivel írom, mert Te így írod)

Őszinte meggyőződésem, hogy Magyarország a Hozzád hasonló, röghözkötött gondolkodású, rosszindulatú, agresszív, kisstílű emberek miatt vált ezzé a szarkupaccá.

Vitatkozni nem fogok Veled - nincs értelme.

Majd egyszer, 20-30 év múlva, amikor Te és a Hozzád hasonlók már nem lesztek, talán nekünk, pontosabban a gyermekeinknek jobb lehet. Én meg addig próbálok túlélni a pártállami gyermekekből élkapitalistává fejlődött "tanár urak" silányító szellemi és hatalmi gettójában...

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.02.26. 14:43:44

Chop!

Elolvastam, de ezek szerint ma több dolgot is benéztem adott cikkben. Mentségem mindössze annyi, hogy a munkahelyemen készült el ez, és nem hagyták, hogy "nyugodtan dolgozzak rajta"...
Pedig ma elvileg ilyen nem-sokat-csinálós-nap lett volna.

bloodhound v2.0 2008.02.26. 14:45:45

Vérszegény éjszakai dúvad · hangorienidiocc.blog.hu 2008.02.26. 14:43:44

csak nem a magyar 'kedden nincs ügyfélfogadás' közigazgatás? :)

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.02.26. 14:49:50

:)

Nem, könyvelőiroda.

Csak az év eddigi 57 napjából legalább 50 napon dolgoztam, átlagosan 10-11 órát, és sikerült elvégeznem minden nagyon fontos dolgot, úgyhogy ma ilyen tesze-tosza, rendrakosgatós nap lett volna, de délelőtt jöttek egy csomóan.

Egyébként azt szerintem úgy hívják, hogy magyar 'mi a fenét akar itt' közigazgatás. :)

Zolis 2008.02.26. 15:01:22

"Viszont nem értem, hogy, ha változtatunk az egyetemi adminisztráció jellegén, akkor az egyetem által nyújtott tudásanyag hogyan válik piacképesebbé."

Kevés lenne ezt elmondani így írásban. Dióhélyban:

Az egyetemen ugyebár magasan kvalifikált oktatók tanítanak. Ezt azért gondolom nem kérdőjelezi meg senki, mert állandóan a lustahülyegyerek egyetemistát szapulják. Ezek az oktatók viszonylag szabad kezet kapnak a tananyag alakításában, formálásában. Ki az, aki jobban tudná, hogy az egyetemen mint kell tanítani mint az oktatók? Nem hiszem hogy az itt jelen lévők közül bárki is. Tessék oda bízni! Az egyetem egy autonóm intézmény, nem igazán van szüksége "beavatkozásra", elég okos emberek vannak ott. Az viszont, hogy ez nincs normálisan megszervezve, az nyílvánvaló.

Piacképesség: ezen látszik, hogy a legtöbb ember nem tudja, hogy az egyetem miért van. Az egyetem nem arra van, hogy piacképes tudást adjon, hanem hogy alapozzon. Sokat. Akár 5-6-7 éven át is. Erre jöhet majd a való életben megszerzett tapasztalat. Ismételem: az egyetem dolga nem a piacképes tudás, hanem olyan tudás átadása, amit az egyetem döntése alapján oklevél megszerzésére jogosít. Az, hogy az egytemi oklevelet ismerik el, ez a "legjobb papír", az végül is ebből a szempontból lényegtelen.

Neoprimitív 2008.02.26. 15:04:28

Bloodhund:

Cak arra akartam utalni, hogy szerintem nem azzal kellene érvelni az utólagos fizetés ellen, hogy majd jól megszökik a delikvens.

Tanulságos egyébként az is, hogy külföldön számtalan, nem az egyetem által folyósított ösztöndíj van. A városkából kikerült és meggazdagodott pasas alapít egyet, amit csak helybeli nyerhet el és hasonlók. Tudom, ez nálunk ismeretlen, de nagyon sokaknak kint is ilyenekből jön össze a fedezet.

A gondom az, hogy bár alapvetően egyetértek a tandíj szükségességével, ha csak ez az oldal valósul meg (márpedig így néz ki), akkor igen keveset fog érni. A tandíjas rendszerekben ugyanis általában az oktatókkal szembeni követelményrendszer is keményebb. Minősíthetik őket a diákok, kötelező saját magukat is képezni (nem úgy, ahogy itt is említette valaki, hogy a tíz évvel ezelőtti saját anyagát adja le). Ezt a részét egyelőre nem látom a rendszernek, pedig e nélkül csak keveset fog érni.

bloodhound v2.0 2008.02.26. 15:08:43

"Az egyetemen ugyebár magasan kvalifikált oktatók tanítanak. Ezt azért gondolom nem kérdőjelezi meg senki, mert állandóan a lustahülyegyerek egyetemistát szapulják."

Egy tárgyalás, amelyen joghallgatóként - kötelező tárgyaláslátogatás - jelen voltam:
Bíró - "Ügyvéd úr, megérem valaha, hogy egy normális keresetlevelet fog beadni?"
Ügyvéd úr (aki másodállásban magasan kavilfikált egyetemi tanár, és minden előadáson megragadja az alkalmat, hogy lehülyézze a hallgatóságát) hallgat, szégyenpír, stb.

dióhéLYban. sőt dilyóhélyban.

Zolis 2008.02.26. 15:12:10

"Ügyvéd úr (aki másodállásban magasan kavilfikált egyetemi tanár, és minden előadáson megragadja az alkalmat, hogy lehülyézze a hallgatóságát) hallgat, szégyenpír, stb."

De ott van a katedrán, nem? Na, ettől ő magasan kvalifikált tanár. Nem hiszem hogy ezt közületek bárki is megkérdőjelezi, főleg nem vizsga előtt...:)

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.02.26. 15:17:35

Az oktatók a tananyag formálásában teljesen szabad kezet kapnak, ők alakítják a kötelező-, illetve az ajánlott olvasmánylistát is (bölcsészeknék mindenképp). Éppen ezért van, hogy néhányuk tizenegynéhány éve ugyanazzal a listával turnézik végig évente akár több egyetemet is.

Az egyetem által nyújtott tudásnak igenis figyelnie kellene a munkaerőpiaci elvárásokra, akik viszont elméleti síkon szeretnének továbbmozdulni, azaz tudományos pályára készülne, az a magasfokú elméleti tudást nyugodtan megszerezhetné a doktori iskola keretén belül.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.02.26. 15:19:05

Én meg megtanulhatnék pontosan írni, és figyelni az egyeztetésekre...

bloodhound v2.0 2008.02.26. 15:20:39

ott, a tárgyaláson sem kérdőjeleztem meg a saját jól felfogott érdekemben. meg sohol sem, csak elkönyveltem magamban, hogy vannak ilyen érdekességek.

merthogy nem szeretem, ha vki olyasmivel vág fel - és sérteget másokat -, ami egy speckó, szűk szakterületet érint, és amivel az egyetemről kikerülő jogászok egészen szűk szelete foglalkozik majd, de közbben alapvető dolgok terén meg égeti magát.

vagy a másik, egy prof, aki "képben van, hogy mit kell tanítani", de ha az ő okfejtéséből (amit orrvérzésig erőltet a vizsgákon, és csak azt, semmi mást) indulok ki, helyből elbuktam a pert?

Zolis 2008.02.26. 15:26:43

"Az oktatók a tananyag formálásában teljesen szabad kezet kapnak, ők alakítják a kötelező-, illetve az ajánlott olvasmánylistát is (bölcsészeknék mindenképp)."

Ez nincs így. Tudom.

"Az egyetem által nyújtott tudásnak igenis figyelnie kellene a munkaerőpiaci elvárásokra, akik viszont elméleti síkon szeretnének továbbmozdulni, azaz tudományos pályára készülne, az a magasfokú elméleti tudást nyugodtan megszerezhetné a doktori iskola keretén belül."

Na igen, ez most így van, de régebben nem volt így. Sőt, volt olyan, hogy az egyetem doktoriig meg sem állt. (az tényleg régen volt) Az egyetem pedig lassan reagál. Mondok jobbat: Bolognai (így kell írni?) folyamat. Végül is az, amit mondtál. BSc-kel tele lesz a piac, az MSc-ket fogják keresni. Kell az elméleti és lexikális tudás, na!

Zolis 2008.02.26. 15:27:49

"ott, a tárgyaláson sem kérdőjeleztem meg a saját jól felfogott érdekemben. meg sohol sem, csak elkönyveltem magamban, hogy vannak ilyen érdekességek."

Az ilyen érdekességeket én már észre sem veszem.

bloodhound v2.0 2008.02.26. 15:28:35

"Az egyetem nem arra van, hogy piacképes tudást adjon, hanem hogy alapozzon."

előtte 12 éven keresztül alapoznak. ha kettébontják (mesterképzés, meg az alap), akkor rendben, de akkor is lehet úgy alapozni, hogy ne felesleges tölteléktárgyakat tanuljak, hanem célirányos alapozás kell. a vki által említett statisztika erre jó példa, én is tanultam fél évig elméletben, de MINEK?

Zolis 2008.02.26. 15:29:05

"Éppen ezért van, hogy néhányuk tizenegynéhány éve ugyanazzal a listával turnézik végig évente akár több egyetemet is."

Basszus. Erre akartam írni, hogy "nincs így". Legalább is nálunk nem.

Zolis 2008.02.26. 15:30:35

"ne felesleges tölteléktárgyakat"

Te is tudod, hogy ezzel szelektálnak.

bloodhound v2.0 2008.02.26. 15:33:56

Trasher (volt ------) 2008.02.26. 15:30:35

hát nálunk pont nem a tölteléktárgyakkal szelektáltak, ezekből a legsötétebbek is átmentek

bloodhound v2.0 2008.02.26. 15:34:40

jogtörténet, római jog, azok szelektáltak elsőben rendesen bezzeg :)))

chop 2008.02.26. 15:39:44

"Az egyetem nem arra van, hogy piacképes tudást adjon, hanem hogy alapozzon."

Nos,ezzel raereztel a lenyegre es arra, amin a legtobb hallgato elcsuszik: attol, hogy valaki otos diplomaval rendelkezik, meg kozel se biztos, hogy jo szakember, mert lehet, hogy nem jo csapatjatekos, keptelen rendszerben gondolkodni, kreativitasa zero. Es az a bosszanto, hogy valaki vegez XY foiskolan/egyetemen, de nem veszik fel normalis munkahelyre, akkor mivel jon?
"XY foiskola/egyetem nagy szar, nem tudtam elhelyezkedni!"
Holott a hiba lehet, hogy az o keszulekeben van! Majd persze, az allam fogja adni a melot, hogyne! Az mar elmult, viszont a szemlelet kevesbe!

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2008.02.26. 19:21:42

Kedveskéim!
Ne csesszünk ki ennyire szerencsétlen egyetemistákkal (az vagyok én is...), legalábbis ne ennyire. A tandíjpárti, jellemzően alacsonyan iskolázott "közvélemény" azzal jön mindig, hogy ne ők fizessenek értünk. Igen ám, de én a magasabb jövedelmemből adózni is többet fogok, mint te a minimálbéredből...

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.02.27. 10:24:28

Nem hiszem, hogy a tandíjpártiak jellemzően alacsonyabb iskolázottságúak lennének.

Másrészt többet fogsz adózni, feltéve, hogy:

1. A diploma megszerzése után nem dobbantasz külföldre, és
2. Kapsz is a diplomádnak megfelelő munkát, és
3. Be is jelentenek annyival, mint amennyit keresel.

morpho 2008.02.27. 12:12:58

Nálam nagyobb lúzer a világon nincs

1.Én külföldön tanultam egy halom pénzért,aztán hazajöttem
2.Munkát csak úgy kaptam itthon,hogy csinálnom kellett egy saját céget
3.Fizethetem az összes szart magam után

Ezek után néhány idióta,aki nem látott még fényképen sem nyugat-európai egyetemet,azt várja el tőlem,hogy tiltakozzak a tandíj ellen. NEMÁ

Zolis 2008.02.27. 13:04:46

1: Jó, hogy neked volt (van?) annyi pénzed.
2: Mi a fenének csinálsz itthon céget?
3: Még jó hogy, itthon magasak az adók.

Pénzeseknek könnyű.

Zolis 2008.02.27. 13:10:34

Meg úgy összességében annyit, hogy jóhogynemmár lelövetik azt, aki tanulni szeretne. Legyen tandíj, de ne ilyen érzelmi alapon, hogy "én kiperkáltam egy csomó pénzt" meg "a rohadt egyetemistának több pénze lesz". Üzenem az ilyeneknek, hogy: az a te bajod, le vagy szarva.

morpho 2008.02.27. 13:10:51

Ja,azt elfelejtettem odaírni,hogy a pénzt lottón nyertem.Bocs.

Zolis 2008.02.27. 13:15:29

Ok, rendben. Akkor írd le, hogy hogy csináltad. Pontról pontra, nem ám úgy, hogy "megdolgoztam érte", meg "szupermen vagyok, te meg nem".

morpho 2008.02.27. 13:27:27

Pofonegyszerű.Kimentem Frankfurtba, egyetemre jártam és dolgoztam.Elvállaltam minden szart,amit a németek soha nem csinálnának meg.Taxitakarítás,újságkihordás,mosoda,stb.Az első év kurva kemény volt,de a másodikban már kaptam ösztöndíjat,a harmadikban pedíg albérletem is volt.Ezt csinálta rajtam kívűl csaknem az összes külföldi.(A németeknek apuci fizette,de nekik sem volt ingyen) Ez állítólag nem jó így.Hülyék ezek a Németek,meg is látszik az életszinvonalukon.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.02.27. 19:00:06

Az a baj morpho, hogy nem tudom, meg lehetne-e ezt tenni ma Magyarországon. Illetve tudom, hogy Pécsen nem. Még a diákszövetkezeteknél is napi nyolc órás melókat kínálgatnak, és a kreditrendszernek megvan az a gyönyörű oldala is, hogy esetenként úgy is kinézhet az órarended, hogy reggel nyolckor, meg de. tizenegykor, majd du. háromkor van egy órád.
Így meg nehéz...

Egyébként tényleg furcsa életutat jártál be :))

Zolis 2008.02.27. 20:52:59

Na, pedig nem akartam még erre is válaszolni, de....
Vérszegény éjszakai dúvad kolléga jól tette fel a kérdést, én is valami hasonlót akartam kérdezni, pontosabban az órarendedre lettem volna kíváncsi tanulás/órák/munka/alvás tekintetében. És persze belemehetnénk abba is, hogy végül is hogyan kerültél te ki külföldre. Vetted a batyut aztán uzsgyi neki, mi?

Egyébként az én eredeti elképzelésem is valami ilyesmi, hogy lehessen dolgozni az egyetem mellett, csakhogy ahhoz az ADMINISZTRÁCIÓT kell megreformálni, mint ahogy aztat írtam.

Egyébként le merném fogadni, hogy (ha egyáltalán igaz amit írtál) fiatalabb korodban nem volt ekkora a pofád, most viszont ki kell adni a felgyülemlett agressziót. Kérlek, csak tessék! Mondani bármit lehet. Csak az a baj, hogy az ilyen faszkalapok kezébe hatalmat adnak, pedig én még ásót sem adnék.

morpho 2008.02.27. 22:54:18

Én nem tudom,hogy mekkora a pofám,egyébként nem volt ez az egész olyan nagyon régen.Hamár így belemegyünk,akkor nagyobb pofám lett volna,csak még nem tudtam jól németül. Igen vettem a batyut,aztán uzsgyi.Mégpedig azért,mert itthon akkor nem volt olyan szak,ahova én járni akartam.
Lehet,hogy én faszkalap vagyok,de nincs hatalom a kezemben.

nakian 2008.02.28. 07:07:06

Trasher (volt ------)
Nem szoktam kommentelni, az nem az én műfajom.
De most muszáj, mert egyszerűen nem értem, hogy engedheted meg magadnak te vagy bárki, hogy ilyen hangot használj. Azért olvasom ezt a blogot, mert itt aránylag értelmes gondolatok vannak, bár néha magával a kérdésfelvetéssel nem értek egyet. De ha valaki egy nicknév mögé bújva ilyen előítéletesen és bunkón beszél egy ismeretlennel, akkor annak a véleményére tuti hogy nem fogok adni semmit. Megáll az ész. Bocsi.
Egy diplomátlan.

flimo13 2008.02.29. 19:23:49

"Persze, a tandíjat ki lehet fizetni diákhitelből is, azonban, ha abból fedezik, akkor megélhetésre mindössze 195.000 forint marad náluk évente (a diákhitel felső határa a nappali tagozatos hallgatók számára 30.000 forint, és tíz hónapra jár). Ebben az esetben a hallgatónak vagy munkát kell vállalnia (ergo eleve nem kerülhet be a tandíjmentes legjobb 15%-ba), vagy a családnak kell valamilyen formában megoldani a megélhetési költségek finanszírozását, amely többletköltség fedezetét nem feltétlenül tudják megteremteni."

Nyáron lehet dolgozni, hozzáadódik minimum egy százas.

Első évben még nincs tandíj, akkor bekerülhet a 15%-ba.

Megélhetési költsége akkor is van, ha otthon ül. Főleg a kaja, igaz ez olcsóbb a családi konyhán, de azért mégse számoldj teljesen új költségnek.
süti beállítások módosítása