hángörienidiocc

Latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc?

Idiotac.

Isa?

Fontos!!!

Még mielőtt elkezdenél alázni egy kommentben, kérlek olvasd el a RAGYA-t!!!
A nem nyilvános alázásokat pedig kéretik a verszegeny@gmail.com (egyszerű eset: nickre katt!) címre küldeni, de túl sokat nem kell ezektől a levelektől várni, mert kéjes mosolyok között fogom törölni mindet.

Friss topikok

Innen olvasnak

Hódacska, Fődecske, felhőcske

Ezen képecskéért meg millió köszönet az Időkép.hu portálnak:

Felhőkép

Kádár János utolsó beszéde - frissített verzió

2008.06.18. 20:26 Vérszegény éjszakai dúvad

Aki régebb óta olvasója ennek a blognak tudja jól, hogy nem vagyok nagy rajongója a fogyasztói társadalomnak, avagy a kapitalizmus jelenlegi formájának. Nem csak azért, mert nem hiszek az "az vagy, amit megveszel" elvben, de azért sem, mert a jelenlegi rendszer bármit felhasznál a profittermelés érdekében, legyen az bármilyen ordas-véres eszme képviselője, mint Che Guevara, legyen az akár bűnöző, mint a viszkis rabló, vagy bármilyen eszme, irányzat, ami pont a fogyasztói társadalom ellen irányul, manapság a kapitalizmus mindezt felzabálja, megrágja, lenyeli, visszaböfögi elénk, majd a végtermék megvásárlására bíztat.

De most vigyázat! Ingyenreklám következik!

Mert néha azonban érdekes dolgokat képes visszaböfögni elénk tálalni, amelyeknek örülni lehet. Ilyen dolog például Kádár János utolsó beszéde - dvd-n.

Az ötvenperces dokumentumfilm során Kornis Mihály próbálja meg értelmezni az értelmezhetetlent, Kádár János utolsó, az MSZMP KB 1989. április 12-én elmondott, zavaros, alig követhető beszédét.

A dokumentumfilm fülszövegében a következőket írják:

(Kádár János) Az utolsó szó jogán - mindenki számára váratlanul - vallani akart 1956-os moszkvai tárgyalásáról (amiről korábban, nyilvánosan sohasem beszélt), majd Nagy Imre elítéléséről, kivégeztetéséről. Ez nyomta igazán a lelkét. (...) Kádár János monológja mintha egyfajta bűntudat elöli szökési és hárítási kísérlet lenne. Képtelen szembesülni, holott szeretne, felelősségével, vállalásaival.
A lényeg az itt idézet utolsó mondatban van.

Ez a beszédet felfoghatjuk talán Kádár János pereként is.

Bár a kb. egy órás beszédből csak(?) tíz perc hallható, azt megállapíthatjuk, hogy bármi oka is volt Kádár beszédének, nem ért vele célt. Noha azt mondja sajnál minden kivégzettet, egyszer bocsánatot is kér, de feloldozást nem. Nem érzi magát bűnösnek, mert hite - a kommunizmusba vetett töretlen hite - szerint ő nem követett el bűnt. De mégis, bármennyire is zavart, mentálisan szétesett, érzi, hogy az 1989-es események - amelyeket értetlenül szemlél - végkifejlete odavezet, hogy történelmileg - amely kifejezést Kádár többször is használja, és amely kifejezésre alapozza Kádár az ő bűntelenségét - megfordul az 1956-os szereposztás. Kádár lesz az áruló, Nagy Imre a hős.

De talán mégis furdalja Kádárt a lelkiismeret valamennyire. Ugyanis a beszéd során nem hajlandó kimondani Nagy Imre nevét. Egyszer a következőképpen említi:


"...az azóta elhunyt ember megtagadott."
(Ti. a szovjeteket behívó levél aláírását.)

De egyszer mégis a nevén említi a nagy ellenfelét:
"És azokat előbb ölték meg, mint a Nagy Imrééket."
Kádár itt ugyanarra hivatkozik, mint amit nemrégen Havas Szófia mondott.

Kissé sietve élesítettem ezt a posztot, amely aztán - most látom - legnagyobb meglepetésemre címlapon van. Azért mondom, hogy sietve, mert miután befejeztem maradt bennem némi hiányérzet, amelyet csak nemrégiben tudtam feloldani.
Kornis azt mondja, hogy Kádár bocsánatot akart kérni, de a meghallgatott tíz perc alapján én ezt nem érzem. Persze Kornis az egész beszédet hallotta, lehet neki van igaza, de én Kádár szavai mögött nem annyira a bocsánatkérést, de sokkal inkább a magyarázkodást érzem. Ez a szerep viszont tényleg idegen lehetett Kádár számára, hiszen más dolog Moszkvában raporton szerepelni, és más dolog itthon magyarázkodni olyan emberek előtt, akik eddig tulajdonképpen Kádártól függtek, és olyan dologban, amely harminc éven keresztül nem képezhette vita tárgyát.

Talán ezért ment olyan nehezen Kádárnak bizonyos szavak kimondása.


Már maga a Kádár beszéd részlete is olyan érdekesség, ami miatt érdemes ezt a dvd-t megvásárolni, azonban olyan kuriózumok is találhatók a lemezen, mint a Nagy Imre perről készült propagandafilmből részletek - az ítélethirdetés, Maléter Pál, Gimes Miklós vallomása -, vagy az 1951-ben felállított - majd 1956-ban ledöntött - Sztálin szobor avatásáról készült film egy részlete.

35 komment

Címkék: ajánló kádár jános nagy imre most láttam

A bejegyzés trackback címe:

https://hangorienidiocc.blog.hu/api/trackback/id/tr60527883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

marosy 2008.06.18. 22:42:20

Én a DVD-ért nem fizetek. Na nehogymá a saját történelmünkért fizessek. Majd megnézem valamelyik könyvtárban.

Spéter46 2008.06.18. 22:54:17

Marosy voltál te már valaha könyvtárban?

morpho 2008.06.18. 22:55:22

Nem egészen értem,hogy mi volt a célja ennek a posztnak?

m. g. 2008.06.18. 22:56:10

érdekesebb lenne mondjuk, ha a teljes beszéd, a propagandafilm, stb. mellé kerül még, elfért volna az 50 perc mellé

Nádasi Balázs 2008.06.18. 22:57:23

Az egész másodpercre pontosan egy órás beszéd talán legmegrázóbb része az, amikor Kádár a vége felé elveszti ítélőképességét, beszélőképességét, amikor tudatában van már, hogy hiába minden, hiába mosdatja saját magát, '56 most már akkor is forradalom, Nagy Imre pedig most már akkor is hős marad. Több, mint 30 év alatt egyszer sem mondta ki a Nagy Imre nevet, tiltó parancsot adott, tabuvá tette ezt a nevet, nem volt szabad senkinek sem leírnia az egész rendszerben ezt a nevet -- és a végén mégis csak kicsúszik ez a név Kádár saját száján; mintha saját maga törné meg az általa előidézett rontó varázst, ő az, aki kimondja: Nagy Imre, és ezzel véget ér 30 évnyi elhallgatás, most már más is kimondhatja: Nagy Imre -- és ezzel véget ér a Kádár-rendszer.

"És azon a napon, amikor a Legfelsőbb Bíróság Nagy Imre perét újratárgyalta, és felmentő ítéletet hozott, 1989. július 6-án reggel kilenc órakor Kádár János meghalt." -- Kornis

www.budapest-photo.hu/Nagy_Imre_2.htm

"hogyha én harminc év távlatából nézem
akkor én mindenkit
sajnálok." -- Kádár

Veder1 2008.06.18. 23:08:16

A poszt akkor lenne teljes, ha megemlítené, hogy a beszédről készült könyv is kapható, a beszéd hanganyagát tartalmazó cd-vel.

"És azon a napon, amikor a Legfelsőbb Bíróság Nagy Imre perét újratárgyalta, és felmentő ítéletet hozott, 1989. július 6-án reggel kilenc órakor Kádár János meghalt."

A perújrafelvételt kezdeményező ügyvéd mesélte nekem, hogy ez valóban így volt. A tárgyaláson egy cetlit adtak a bírónak, ő elolvasta, majd bejelentette: "Kádár János meghalt" Hátborzongató...

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2008.06.18. 23:10:37

Kornis Mihály hirtelen miért lett Kádár-szakértő? Nem lehetne csak a DVD-t kiadni, valami kulturális-történelmi program keretein belül, és az efféle hiénákat kihagyni belőle? Hihetetlen.

2008.06.18. 23:42:03

Kornis író. Nem is rossz. Mi bajod vele?

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.06.18. 23:46:11

morpho,

mindössze annyi, hogy létezik ilyen dvd. De ha már írtam róla, akkor kicsit kiegészítettem a gondolataimmal, érzéseimmel.

Pók,

én csak a dvd-t vettem meg, a könyvről nem is tudtam.
De most már meg fogom szerezni :)

ja, és pluszban még rajta van egy egyórás film az újratemetésről, csak azt még nem néztem meg.

(Kornis egyébként korrekt a filmen...)

Veder1 2008.06.18. 23:48:45

Kornis kommentárja (a könyvben) sok esetben felesleges. Én próbáltam figyelmen kívül hagyni.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.06.18. 23:55:51

A dvd-n inkább a beszéd megszakításai tűnnek időnként feleslegesnek, Kornist már csak a hangsúlyozása miatt is érdemes meghallgatni...

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.06.19. 00:28:54

láttam a tvben, tetszett, elgondolkodtatott

Albu 2008.06.19. 00:56:41

Az utolsó beszédről egy dokumentumfilm ment moziban is pár éve, meg is néztem. port.hu/pls/fi/films.film_page?i_film_id=75252

Ezt a történetet édesanyám is emlegette, hogy Kádár halálának szimbolikus vonatkozása is volt. 6 éves voltam akkor, elsős.

Érdekes és mocskos dolog a történelem. (Katyńt tegnap néztem meg.)

müszi 2008.06.19. 01:20:40

59 éves vagyok. olyan sora a magyar embernek sosem volt,és nem is lessz mint a kádár érában.most divat komcsizni ,rugdosni a döglött oroszlánt. akkor meg nyüszitve bujkált a sok mai nagypofájú csőcselék.azért bántják mert engedte hogy kivégezzék a dezertőr esküszegő malétert ,az érvényes törvényeket megszegő nagy imrét és társát? gondoljuk már végig! kádárnak még fogunk szobrot állitani,ha lecseng ez a mocskolódás

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.06.19. 01:43:27

müszi 2008.06.19. 01:20:40

Oroszlánt? Talán 'hiénát', nagyeszű.

müszi 2008.06.19. 02:07:16

dzsucse harcos! a lényegre figyelj ! kicsinyes vagy fütyike! meg buta!

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.06.19. 02:27:53

müszi 2008.06.19. 02:07:16

Figyelni inkább neked kellene, ha már a törvényességgel jössz: a LB újratárgyalta Nagyék ügyét és felmentette őket. Fentebb olvasható ez is, csak olvasni kell hozzá tudni, nemcsak "figyelni a középiskolában történelemórán", mármint a hetvenes években, hogy felidézzem azt, ahogy már egyszer elbüszkélkedtél történelmi ismereteid eredetéről.

caty 2008.06.19. 03:26:11

Kérdésem: ez a CD illetve bármilyen dokumentum ezzel a Kádár-beszéddel kapcsolatban, hogy lehet üzleti vállalkozás tárgya? Ez valakinek a magántulajdona, esetleg az MSZMP-nek vagy jogutódjának, az MSZP-nek tulajdona? Esetleg önköltségi áron adják?

hunkor (törölt) 2008.06.19. 06:03:42

Kádárt azért támadják mert a népet támogatta és nem a budapesti elitet. Ezért akarják lejáratni a mostani urak.
Kádár rendszer a magyar történelem legnagyobb gazdasági, infrastrukturális, népjóléti fejlődést hozta. Ez fáj a kiváltságos pesti polgároknak.

Werwolf 2008.06.19. 07:05:53

müszi,
te nem csak ostoba vagy, de agressziv is, mert mindjart fütyikezel, meg butazol mast, akinek mas a velemenye, holott a sarki kozertben szoktak ilyen hülyeseget felböfögni ket vegyigyümi utan, mint amiket neked sikerült.

Es hunkor,
az altalad emlitett budapest elitnek sosem ment jobban, mint a kadar-rendszerben. Akkor lett az, a mi. Nyilvan emlexel te is Aczel elvtarsra es a belöle kinövö szdsz-re.

szoval ha titeket nem zavart a munkasörseg, a titkos rendörseg, az 56 utan kivegzettek, az ellehetetlenitettek, a szolasszabadsag hianya, a kontraszelektalt idiotak hianya es a 89-re teljesen padlora küldött gazdasag, akkor megertlek benneteket.

De azert figyelmetekbe ajanlom egy hozzatok nyilvan közelallo langlelkü gondolkodo örökervenyü szavait: Tanulni, tanulni, tanulni! (V.I. Lenin)

müszi, a V.I. nem hatodikat jelent.

Werwolf 2008.06.19. 07:07:33

elgepeltem. Persze: "akkor lett az, ami."

es nem a "kontraszelektalt idiotak hianya", hanem uralma.

nevetőharmadik 2008.06.19. 07:14:55

Werwolf,

ezt úgy mondod, mintha most nem kontraszelektáltak uralma lenne.

Werwolf 2008.06.19. 07:18:42

nevetöharmadik,
ugy hangozhat, de nem ugy gondolom. Az van most is.

Orcsány_Virenc 2008.06.19. 07:36:28

Akit érdekel a teljes beszéd, itt elolvashatja: www.kornismihaly.hu/a_kadar_beszed.pdf

nyekk 2008.06.19. 07:49:50

Undorító hullagyalázás, hogy egy 40 évig jólétet teremtő Kádárról, egy nagyformátumú politikusról úgy kussol a hivatalos mint a sz*r a fűben, kivéve, azt hogy minden féle mocskos kis bérfröcsögők állandóan a nagyon súlyos betegen elmondott beszédén csámcsognak. Szellemi törpék! Kádárról lehet vitatkozni, de ha valami nem jellemző rá, akkor az az utolsó, közvetlen a halála előtti már nem teljesen tiszta tudattal elmondott beszéde. Egy beteg ember szemilyiségi jogainak sárba tiprása, az, hogy hogy sunyi kis csótányok ennek a beszédnek a hurcolászásával, és lobogtatásával akarnak még nagyobbat benyalni a mostani (Kádár nyomába sem érő hazug és tolvaj) hatalomnak.

Werwolf 2008.06.19. 08:02:26

nyekk,
sztem megfeledkezel arrol, hogy kadar et. a beszed elmondasakor meg mindig magasan vezetö pozicioban volt, bar akkor mar nem mint elsötitkar.
Tehat, "politikuskent" tudnia kellett volna, hogy mi az abra. Senki sem kenyszeritette arra, hogy szetesve beszedet mondjon.

Meg erdemes erröl a mondatreszedröl is elgondolkozni: "egy 40 évig jólétet teremtő Kádárról".

Ne hülyeskedj. Azert mert az egesz keleti blokk el volt kurva, azert nagy tulzas altalanos joletröl beszelni.

huta9020 2008.06.19. 08:09:38

A Kádár-rendszer jóléte hazugságra épült. Ezt a rendszert nem katonai puccs döntötte meg, hanem bebizonyosodott, hogy életképtelen. Lehet visszasírni a jólétet, de talán nem ugyanarra az alapra kellene építkezni és nem ugyanolyan életképtelent építeni.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2008.06.19. 08:11:41

Olvtársaim az Úrban!
Müszi láthatóan beteg, beteg embert meg nem bántunk, akkor sem, ha irritálóan hülye.

csongorbela · http://belaba.blog.hu/ 2008.06.19. 08:26:09

Muszi, Hunkor, Nyekk es a tobbiek!

Azt azért ne felejtsétek már el, hogy annak a nagy jólétnek az árát fizetjük még most is. Ezért kaptunk bokros-csomagot, s az elmúlt 5-6 év ugyanilyen jólétéért kaptuk most a gyurcsány-csomagot is.
Én is könnyen teremtek jólétet abból, ha eladom a házadat uzsorakamatra, aztán majd amikor elfogyott az összes eladható cuccod, akkor széttárom a kezemet! Én abban a "jóléti" korban nőttem fel és gyerekként sem éreztem olyan jólétnek a katonáskodó iskolai ünnepélyekkel, pult alól kapható heti egy doboz banánnal (nem mintha a banán hiányozna az életemből). Be voltam szarva, hogy nem vesznek fel e KISZ-be, mert az avatón röhögés lett abból, hogy 14 éves fejjel nemet mondtam a "ha kell a hazát akár fegyverrel is megvédem" mondatra. S nem azért, mert nem lettem volna hazafi, hanem azért, mert nagyon rosszakat tanítottak nekem a Hitler-jugendről. S ennek a tanításnak egyébként még igaza is volt! Végül megúsztam egy igazgatóival és felvettek.
A nagy jólétre visszatérve, abban a nagy fogyasztói kánaánban azért vártál vagy 6-8 évet egy Trabantra a Merkur-nál, és tapasztalhattad meglepetve az üres polcokat a Centrum Flórián-ban. Kádár már tudta, amit a Nyekk által is emlegetett mai ("hazug és tolvaj") hatalom. (miért kell ezt külön kiemelni, ezek a jelzők tökéletesen együtt járnak a hatalom szóval...) Szóval tudta ugyanazt: hogy mivel lehet betömni a nép száját.
Olyan hatékonyan tette, hogy a mai napig visszasírjátok.
Meg kell mondjam, szerintem azért, mert neki nem került ki az öszödi beszéde, csak utólag. Erről vitatkozunk most. Ráadásul ebben a beszédben sem volt képes kimondani - mert Ő még a saját akoljával is ilyen egymástól való félelemre épült kapcsolatban állt - hogy mennyire elk...ta.
Személyiségi jogok? Megdöbbentő, hogy képes vagy egy olyan országvezető személyiségi jogaira hivatkozni, akinek nem ez, hanem minden más emberi jog sem csípte a szemét! Azt gondolom, hogy ez a beszéd, mint ahogy a Nagy Imre per KOMMENTÁROK, PROPAGANDAFILM-MEGJEGYZÉSEK nélküli teljes anyaga is mindannyiunkra ránk tartozik!

Legjobbakat.

panzer78 2008.06.19. 08:36:02

Tisztelt müszi! Szeretném felhívni a figyelmedet, hogy egy idegen hatalmat szolgált ki Kádár, nem a magyarokat szolgálta. 1968 Csehszlovákiába bevonultunk. Mindenki (a nyugat legfőképpen) benne bízott, hogy nem tesszük meg szovjet felkérésre. Caucescu megtagadta a szovjet felkérést, ő nem. 1976-ban jelentkeztek az országban a válság jelei. Ha akkor egy jó gazdaságpolitikával ezt rendbehozza, akkor az példaértékű lehetett volna. 1978-ban beköszöntött a válság és még mindig nem megoldani akarta Kádár. Ha minden jó lett volna, akkor a Kádár-rendszer nem bukik meg. Iskolában felállították azokat akik hioktatásra járnak és felírták nevüket. Családomtól a 60-as évek végén földeket vettek el. A rokonomhoz kijöttek és valami pártfunkcionáriussal el kellett cserélnie a házát egy másfeles panelra. Az ózdi gyárban 14000 ember dolgozott és ebből 9000 naplopó csak a fizetését vette fel, 5000 ember dolgozott a többi helyett is. A kereset pedig nem volt egetverő, mert mindenki MASZEK-olt, ha félre akart tenni egy kis pénzt. Ezek csak azok amiket átéltem közvetlenül. Szóval ne csináljunk már mártírt belőle. Nagy Imre nem törvényt akart áthágni, hanem hogy függetlenek legyünk, erre Kádár behívta az oroszokat. Üdv Mindenkinek!

panzer78 2008.06.19. 08:48:59

Ja még egy apróság! Csernobilban történt egy katasztrófa, aminek most is isszuk a levét. Három nappal később jelentették be, de akkor már leesett a szennyezett eső Magyarország észak, északkeleti részén. Persze a hatalom felső rétege értesítve lett. Elég lett volna a gyógyszertárból beszerezhető jód tablettát bevenni, de nem a kedves elvtársak kiszúrtak a jónéppel. Édesanyám kórházban dolgozik és sok akkoriban született lánynak voltak mindenféle női panaszai (ugrásszerűen megnőtt az előző évekhez képest). Na ez mi volt? Csupa jószándék?

pucaros 2008.12.27. 10:59:36

Először elmesélek egy igaz történet. Élt a közelemben (én még kisfiu voltam 8-éves,) egy nyilas vezető. Aki nyilvánoss helyeken szidta a cigányokat és a zsidókat. Majd jött a pálfordulás és mindenkit meghurcoltak aki érintettvolt, de ezt az embert nembántották. Nagyob lettem furdalt a kiváncsiság, hogy ezt az embert miért nem bántották. Szerényen halkan élt. Kiványcsian kutattam utána. Majd később megtudtam, hogy sok zsidó életét megmentette, bujtatta őket. De a nyilvánosság előtt zsidó gyűlölőnek kellet lennie, mert csak így tudta egy pár ember életét megmenteni.
És most Kádár János-ról és rólam. 56-ban az első perctől az utolsóig harcoltam, Kádárt és bandáját minden élő sejtemmel gyűlöltem, addig! mig mint munkás kijutottam a Szu-ba(1967). Fiatalember voltam, és néha a gyűlöletem mögött gondolkodni kezdtem. Mint kamionsofőr, beutaztam Európát kelettől-nyugatig (Petőfi: hol a zsarnokság megütközik)és meglepett,hogy milyen jól élünk a velünk eggyüt "a béketábor-hoz" tartozó országokhoz képest.Itt kell megjegyeznem a szocializmus megvalósíthatatlan utópia ami volt, és amit szocializmusnak hivtak az valójában a fasizmusnak a lagaljasabb változata.10-Hitler=1 Sztali 10-Sztalin=1-Mao Cetung.
És most öntsünk tisztavizet a pohárba.
Innen a megszállók egy pillanatra sem akartak elmenni.(ha elakarta volna menni, már 1955-ben a Podsdami békeszerződés értelmében távozniuk kellet volna)Öntsünk tiszta vizet a pohárba.A KGB mindenható ura lett a nagykövet, aki nyakon ragadta Kádár-t és választhatott vagy bitó vagy segnyalás. Akasztott Kádár nemtudott volna gulyás szocializmust megvalósitani. Lehetett volna aljasabb Rákosi-nál vagy Csaucsesku-nál stb. De mint a bevezetőben irtam melletvert hangos volt, de csendesen kétszázezer Szovjet katonával a nyakában elfogadható életet teremtett. A ma élő gondolkodásra képtelen embereknek irom le a következő történetet. 1982-ben Teheránból hazafelé Nagyváradon hajnalban patika előtt kb.50-60 nő állt sorba megálltam körbejártam a kocsit mintha rosszlenne majd óvatosan megkérdeztem a sorbaállókat patikában mitfognak osztani a válasz!! megjött a vatta szálitmány. Ettől a perctől kezdve lettem Kádár János nagy tisztelője. Legyőzött megalázott hazánkat lassan óvatosan 35-évalatt kivezette a bolsevik megszállás alól. Kádár János nélkül nemlehetett volna Nagy Imrét ujra temetni.
Én tisztelem minden hivő ember hitét és istenét de Én nem hiszek. De tudom, hogy a legbecsületesebb emberek pártja is ha hatalomra jut aljasá kell válnia, és annak is aki hatalomra akar jutni. Ezért nemleszek soha semmilyen felekezetnek, pártnak a tagja. Egy öreg munkás. Pucáros.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.04.13. 22:52:34

Azt hiszem, ez volt az a beszéde Kádárnak, amiben egy picit megértettem, mit akart, mi volt a célja az országal. Ha jól emlékszem, itt mondta, hogy (nem pontosan idézem): "soha ne kelljen azt mondani a gyereknek, hogy nem lehet már enni, mert a kenyér aludni ment". Ez olyan felejthetetlen gyerekkori éhezésre utal, amin Kádár mindenképpen változtatni szeretett volna. Ezért nem volt neki drága az oroszok uralma alatt, Nagy Imréék kivégzése révén megcsinálni azt a rendszert, ahol az emberek összahasonlíthatatlanul jobban éltek, mint korábban. Anyám nagyon szegény, nagyon rossz gyerekkorra emlékszik vissza. Mi is szegények voltunk, de nekem igenis jó gyerekkorom volt. Ez volt Kádár célja.

(Lehet, hogy nem ez a beszéde volt, és pontatlan vagyok. De a hivatkozott mondatára emlékszem.)

ahasuerus · http://www.ahasuerus.tvn.hu/nevjegy 2009.07.06. 14:38:39

Kornis Mihály könyve Kádár utolsó beszédéről szerintem remek. Én átéltem 18 évesen a Forradalmat,
annak letörését.
A könyv dramaturgiája szenzációs!

Signoflifes 2010.06.30. 10:41:45

Ez a film egy fasiszta baromság, amely teljesen logikátlanul próbálja értelmezni azt a beszédet, amelyet a jelenlévők mind értenek, de Kornis Mihály nem. Teljesen fals baromságokat próbál belemagyarázni csupa ellentmondással. Che Guevarát pedig ne merd gyalázni, te szerencsétlen. Olvass kevesebb Magyar Nemzetet és kurucinfo-t.
süti beállítások módosítása