hángörienidiocc

Latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc?

Idiotac.

Isa?

Fontos!!!

Még mielőtt elkezdenél alázni egy kommentben, kérlek olvasd el a RAGYA-t!!!
A nem nyilvános alázásokat pedig kéretik a verszegeny@gmail.com (egyszerű eset: nickre katt!) címre küldeni, de túl sokat nem kell ezektől a levelektől várni, mert kéjes mosolyok között fogom törölni mindet.

Friss topikok

Innen olvasnak

Hódacska, Fődecske, felhőcske

Ezen képecskéért meg millió köszönet az Időkép.hu portálnak:

Felhőkép

Magyar-e vagy?

2008.09.03. 12:05 Vérszegény éjszakai dúvad

Ha van a magyarságnak egy nagy átka, akkor az pont a magyarság meghatározásában rejlik. Illetve pontasan fogalmazva a kirekesztés/befogadás, avagy elutasítás/elfogadás ellenpontok, eljárások felhasználásával annak meghatározásában, hogy adott dolog, személy magyar-e, vagy sem, jellemző-e a magyarságra, vagy sem. Ezen belül legalább két csoportot lehet megkülönböztetni.

Az első csoportba azok tartoznak, akik valakiről próbálják megmagyarázni, hogy (általában) miért nem magyarok. Most nem csak az egyszerű zsidózásra, cigányozásra  stb. gondolok, hanem arra is, ami például a Janics Natasával készített interjú kommentjeiben zajlott. De nyugodtan át lehet böngészni az NSO Bodrogi Lászlóról írt cikkéhez fűzőtt kommenteket is. Érdekes módon(?) ez a diskurzus mindig (él)sportolókkal kapcsolatban bontakozik ki, Vasarelyt, vagy Neumannt, vagy a manapság külföldön boldogulni próbáló tudósokat senki nem bélyegzi hazaárulónak, vagy idegenszívűnek. Persze lehet azon erőlködni, hogy most akkor ki a magyar, és ki nem az, de felesleges.

Ha már szóba került a Janiccsal készített interjú kommentjei, akkor azok között van egy link, amely egy, a második csoportba sorolható ember szerzette cikkre mutat. A cikk témája: cseréljük le a himnuszt, mert olyan szomorú, mert pesszimista, és mert (az überérv!) nem lelkesíti a sportolóinkat a meccs kezdete előtt, hanem inkább letargikus állapotba taszítja.
Na, most nem tudom, ki mit tud a himnuszról (nem a Himnuszról), de ha valaki nem érti a két írásmód közti különbséget, akkor kérem olvassa el először a wikis szócikket. Remélem senki nem fedezett fel ebben a szócikkben semmilyen utalást arra, hogy egy nemzeti himnusznak lenne olyan funkciója, miszerint egy nemzetek közötti sportesemény kapcsán a csapatot kell lelkesítenie. A jelenlegi magyarországi állapotokat, illetve a magyarok mondásos(?) pesszimizmusát a Himnuszra kenni, pedig minimum ostobaság, ha tényleg igaz, hogy a magyarok annyira pesszimisták, akkor annak okát nem a Himnuszban kell keresni, hanem sokkal inkább az utóbbi kb. ötszáz év történeseiben (hiszen szinte végig a nyakunkon ült valamilyen idegen hatalom), azokban a történésekben, amelyekről tulajdonképpen a Himnusz is említést tesz.
Bíró Ferenc másik aduásza a következő:

Gondoljuk meg azonban: - a megszokáson túl- valóban Magyarországot jelenti-e a mostani Himnusz vagy csupán egy letünt, ráadásul azóta „újraértelmezett” korszak keserű emlékét magasztosítjuk fel?

Erre már csak annyit lehet mondani, hogy:

Gondoljuk meg azonban: - a megszokáson túl- valóban Franciaországot jelenti-e a mostani La Marseillaise, vagy csupán egy letünt, ráadásul azóta "újraértelmezett" korszak keserű emlékét magasztosítjuk fel? (Mármint a franciák).
Pedig a Marseillaise pattogós induló ám, de én a nyakam tenném rá, hogy nem a pattogóssága miatt tartották meg a franciák, hanem azért, mert 1789. július 14., amihez tartozik ez a dal, a francia történelem egyik, ha nem a legfontosabb napja. Nos, a magyar himnuszt nem lehet ugyan egy konkrét naphoz kötni, egy annál fontosabb korszakhoz viszont igen.

A Himnusznak ugyanis az a legfőbb feladata, funkciója, hogy 'odatartozás' érzést keltsen, amelyet nevezhetünk hazafiasságnak, nemzeti identitásnak, bárminek, a lényegen úgysem változtat.

De nem csak a Himnuszt, hanem I. Szent István királyt is meg szokták találni kisebb-nagyobb rendszerességgel. Hogy nem is ő volt az államalapító, hogy nem is szent, de véreskezű uralkodó volt, hogy idegenszívű volt, és elárulta az ősi magyarságot.

IGe cikke párhuzamba állítja I. Istvánt Kádár Jánossal. Na, lássuk:

1. I. István és Kádár is hatalomvágyó volt. Lehet. Ezt nem tudom, és I. Istvánról nem is lehet nagy bizonyossággal állítani semmit, hiszen igazán hiteles források nem állnak rendelkezésünkre. Valamint "a népük addigi erkölcsi szokásait felrúgva ragadták magukhoz a hatalmat". Na, ez viszont hülyeség, hiszen Géza volt az, aki felrúgta a szenioritás szokását azzal, hogy Vajkot (Istvánt) jelölte utódjául. István mindössze ragaszkodott ehhez, talán hatalomvágyó volt...

2. "Egyikőjük sem rendelkezett a hatalom megkaparíntásához elegendő belső ideológiai, pénzügyi és katonai támogatással. I. István ezt német páncélos lovagok és papság, Kádár János szovjet tankok és komisszárok segítségét vette igénybe. Ezzel mintegy külső hatalmak bábfigurájává is válltak". Szerintem ez már Kádár esetében sem teljesen igaz, viszont egyrészt a német kapcsolatot elsősorban Géza kereste, másrészt azért csak István volt az, aki miatt a német császár vert serege szégyenszemre kullogott el Magyarország területéről. Szép kis báb...

3. "Mindkettőjük tábora tetteiket azzal védik, hogy különben hazánk elveszik". Hát, mutasson nekem valaki egy olyan népcsoportot Európában, amely nem vette fel a kereszténység valamelyik fajtáját, és még mindig itt vannak. (Persze, tudom, a zsidók, de István korában nem hiszem, hogy zsidó hitűek lettek volna az 'ősmagyarok').

4. "Mindkettőjük keményen és véresen leszámolt ellenfeleivel". Aha, és ki nem? Ez akkor és azóta is teljesen megszokott dolog, legfeljebb manapság már nem feltétlenül csinálják véresen.

Van még másik három, de azokat inkább hagyjuk most. (Az a kiemelés pedig az Új Péteres cikkből egyszerűen zseniális, hiszen a cikk többi részét - amely ponosítja, árnyalja az általa kiemelt részletet - egész egyszerűen figyelmen kívül hagyja).

De ha röviden kéne válaszolni a Szent Istvánt ért 'támadásokra', akkor csak azt mondhatom, hogy nem hiszem el, hogy vannak még olyan emberek az országban (az általános iskolásokon kívül), akik elhiszik, hogy a történelemkönyvek az igazságot írják meg egy-egy történelmi személyiségről, nem pedig azt a képet, amire jellemzően a nemzetállamok kialakulását elősegítő (pozitív értelemben vett) nacionalizmus volt a legnagyobb hatással. Nem hiszem el, hogy vannak még olyan emberek az országban, akik nem tudják, hogy bizonyos események kapcsán (honfoglalás, kalandozások, államalapítás, Szent László uralkodása, Hunyadi László kivégzése, Mátyás király uralkodása, stb.) az igazságtartalom az, ami a legkevésbé érdekli az embereket.

Ja persze lehet ezellen hadakozni. De lehet széllel szemben vizelni is, ugye? Csak éppen felesleges.

131 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hangorienidiocc.blog.hu/api/trackback/id/tr97644627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ftxpmj 2008.09.03. 13:39:35

Szerintem meg ennél felemelőbb, szebb himnusz nincs a világon, ja és egyedülálló a maga nemében. Felháborítónak tartom még csak a cserének a gondolatát is(ez legutóbb egyébként a románoknál merült fel komolyan, nálunk meg Rákosinál, de őt is lebeszélték róla, hogy jól van ez így....)

Akik cserét akarnak azok sajnos nem értik a lényegét. A többi országnak kivétel nélkül nemzeti indulója van és nem himnusza, az hogy mi a többit is himnusznak nevezzük az szerintem csak egy sajnálatos fordítási hiba, mivel . Ha megnézzük a többi ország "himnuszát"(nemzeti indulóját) fordításban, szinte kivétel nélkül azt látjuk, hogy kb. a "Kossuth Lajos azt üzente" nótát énekelnek szövegben és dallamban is, most komolyan el tudná valaki képzelni, hogy mi ilyet énekeljünk?

Egyébként azt is szánalmasnak tartom, ha valaki teli torokból üvölti a Himnuszt( a miénket, mert ez a nagybetűs), mert ezt nem így kell, ilyenkor mindig azt mondom, hogy a mi Himnuszunk Istenhez szól és Istennel nem szokás üvöltözni....

A sportolókkal kapcsolatban: erre fogni az esetleges sikertelenséget elég szánalmas. Az olimpián elve nem játszák el az esemény előtt a himnuszokat(nemzeti indulókat), a csapatsportok előtt sem, az csak a győztesnek jár, márpedig győzelem esetén a dobogón a mérkőzések után nemzeti indulót játszani eleve butaság, mert azt csata előtt kell, tehát a mi Himnuszunk akkor is jó, mert annyira emelkedetté teszi az aranyérem átvételét, hogy annál nincs is szebb.
Itt ugye a futball jöhetne szóba (meg a többi csapatsport), mert ott a meccsek előtt vannak a himnuszok(nemzeti indulók), de kérdem én, ha Puskásék a jelenlegi Himnusszal "a lábukban" verték végig a világot, akkor ne beszéljünk már butaságokat, nem hiszem, hogy a jelenlegi falábúak bármilyen nemzeti indulóval előrébb lennének.

Mégegyszer leírom, NEKÜNK VALÓDI HIMNUSZUNK VAN ÉS NEM NEMZETI INDULÓNK, ebben is egyedülállóak vagyunk, mint megannyi pozitív és negatív dologban.

Nekem egyébként ez a kedvencem:
www.youtube.com/watch?v=19dU_q6lmGM

Aki azt mondja, hogy nem dobban meg a szíve amikor meghallja, az hazudik, én mindig arra gondolok amikor meghallom, hogy most 15 millió magyar szíve dobban, mert annyira felemelő, szép, sokkal szebb ez az áhitat ami benne van, mint amikor a franciák vagy az olaszok, románok teli torokból üvöltik a sajátjukat( a román focisták meg a foci EB-n egyenesen szánalmasak voltak az artikulátlan ordítással).

tetuallat 2008.09.03. 13:40:13

Erkel annyira tehetségtelen volt, hogy fogta az akkori osztrák (mai német) himnusz dallamát (copy right Haydn), lelassította, pár hangot odébb rakott, és kész.

Probáljátok ki szép lassan:
Deutschland, Deutschland a magyart...

Svindler26 · http://svindler.blog.hu 2008.09.03. 13:40:47

Az összes reformer okostojásnak:
Mondjatok még egy nemzetet, akinek a himnusza imádság is egyben.
Aztán cseréljétek le.
Tudjátok mit? írjatok ki rá népszavazást.

is 2008.09.03. 13:44:14

a magyar himusz tempója eredetileg egy lelkesítő tempó volt. másfél évszázad alatt annyira belassították, hogy énekelhetetlen és élvezhetetlen (legutóbb Kocsis Zoltán még a Ferencsik-féle szoci szlveszteri éjféli verziónál is lassabbra vette)

mindenki próbálja meg magában "jó gyorsan" énekelni. harmadikra rájössz, hogy ez a helyes tempoja, és hogy ebben a tempóban tényleg lelkesítő, szövegtől függetlenül.

patrona- · http://gumiketrec.blogter.hu/ 2008.09.03. 13:46:03

Az olasz csimbumcirkuszhoz képest még mindig jobb, de szerintem sem ilyennek kell lennie egy nemzet himnuszának. Illetve ez a himnusz tökéletesen jellemzi a magyarokat: búvalbaszott, önmarcangoló, depressziós nép vagyunk, mint a himnuszunk, úgyhogy megérdemeljük.

Archenemy 2008.09.03. 13:46:29

www.national-anthems.net/

itt meg lehet hallgatni egy csomót

vidám katonaindulós himnusza van kb. minden elmaradott diktatúrának

ezt össze lehet vetni pl. a japán himnusszal ("szomorú")

számomra nem kérdés, melyik a szebb, méltóságteljesebb, igazabb

Gumidomino 2008.09.03. 13:46:43

kedves depresszív kommentelők, ne feledjétek hogy a himnusz nem csak sporteseményeken és szilveszter éjfélkor hangzik fel! :P
esetleg lehet guglizni hogy mikor még és talán rájönni, hogy nem az umca-umca dallam a legfontosabb! :D

tetuallat 2008.09.03. 13:46:58

Ezek szerint Erkel csak a hangokat pakolta át.

Akkor énekeljük lelkesebben:
Deutschland, Deutschland a magyart...

Gumidomino 2008.09.03. 13:53:27

bocs, ezt elfelejtettem az előbb:

a nagypapámat évekig láttam amint szilveszter éjfélkor megkönnyezte a himnuszt és gondolt ilyenkor a háborúra amiben sok szeretett embert elveszített, gondolt a küzdelemre és a sikerekre az életben, a családra és a jövőre, a leendő utódaira, a lehetőségekre, a magyarokra.
kicsi voltam, nem értettem, de most már értem.
ha valaki le akarja cserélni az szerintem nem érti hogy miért "Himnusz"!

wasabii (törölt) 2008.09.03. 13:53:28

A Szózatot himnuszként mondogatni, énenkelni nettó baromság. A benne foglaltak a mai világban nem számítanak előrevivő gondolkodásnak. A maga helyén kell kezelni, egy letűnt kor nemzeti indulójaként. Amúgy is csak egy himnusza szokott lenni egy országnak, szóval a koncepció is meglehetősen egyedi.

A Himnuszt szintén nem tartom többnek, mint egy olyan jól sikerült költeménynek, melynek keserűsége szerencsétlen módon hazánk több elmúlt történelmi időszakban is érvényes volt. Nos, ezek az időszakok is elmúltak már, és nem is vágyunk visszatértükre, tehát nem kéne a legszentebb énekünknek is ezekre emlékeztetni. Szerintem le lehetne cserélni, ugyanis a himnuszoknak általában feladata - wikipédia ide vagy oda - hogy lelkesítsenek. Az öncélú búsongás semmiképp sem feladatuk. Másik része a dolognak a vallásos áhítat, ami nem jellemző az országra, és egy elenyésző méretű, de annál nagyobb hangú kisebbségen kívül senki nem is várja vissza.

A nemzeti pesszimizmus amúgy meg nem a Himnusz miatt van, éppen hogy a Himnusz azért olyan komor hangvételű, mert a magyar már akkor is egy búval bélelt nemzet volt.

céerem 2008.09.03. 13:54:36

szenoirátus, nem szenioritás

kena 2008.09.03. 13:58:37

még szerencse hogy ez nem kívánságműsor ...

céerem 2008.09.03. 14:00:37

van egy olyan része, hogy megbűnhődte már e nép a múltat s jövendőt. halál gáz ez is, hogy előrevetítjük, hogy nekünk már annyira nagyon rossz a meg nem történt jövő miatt is (ami tuti rossz lesz, ha már most bűndhődünk miatta), hogy élni sem érdemes.
kéne optimista himnusz, de ilyenkor megszólal bennem a hagyomány és a tisztelet vmi olyan iránt, aminek sikerült ennyi ideig fennmaradnia...

Neménvótam 2008.09.03. 14:02:29

És ha átírnám rapp-elősre?

states 2008.09.03. 14:05:33

Normális embernek meg sem fordul a fejében, hogy le kellene cserélni a Himnuszt, az viszont igaz, hogy tele van az ország futóbolondokkal, azokat valóban nem ártana lecserélni...

Archenemy 2008.09.03. 14:05:45

"és nem is vágyunk visszatértükre, tehát nem kéne a legszentebb énekünknek is ezekre emlékeztetni"

Ugye nyilvánvalóan nem csak arra szabad emlékeznünk, ami jó volt, sőt, jó, hogy a negatív dolgokról is megemlékezünk, hogy azokkal kontrasztban tudjuk értékelni a jelenlegi jó helyzetünket.

céerem 2008.09.03. 14:07:58

najólvanna, nekem is összeszorul a szívem a jelenlegi himnusz hallatán, mert gyönyörű.
de akkor is szomorú.

Budapester81 2008.09.03. 14:08:02

MINDENKI FIGYELMÉBE:
(boccs a nagybetűkért)

A Himnusz vidám verbunkos volt


"Ugyanis a Himnusz, mint vers és mint zenemű között van egy óriási különbség: a szótagszám.

A Himnusz eredetileg egy magyaros elemekkel, verbunkos formában megírt zenemű volt. Abban a korban úgy gondolták, énekelnek egy gyönyörű imát Istenhez, hogy áldja meg őket jókedvvel, bőséggel, és ezt verbunkos formában kérik. Csak a XIX. század végi, XX. század eleji kottákból kezdtek el először kikopni a magyaros ritmusok. Kimutatható ezen kottákból és a korábbi hangfelvételekből, hogy a Himnusz szép fokozatosan kezdett csak el lassulni"

www.hetek.hu/?q=node/2007

Forrás: Kepes András - Beszélgetések

ftxpmj 2008.09.03. 14:08:58

Szerintem meg amúgy az iskolai oktatáson kellene mindenképpen javítani, mert a hozzászólásokból is kiderül, hogy sokaknak gondot okoz a Himnusz szövegének megértése és ez a Himnusz szövegével ellentétben tényleg szomorú.

AzHofi 2008.09.03. 14:09:53

Aki a himnuszt le akarja cserélni, menjen olyan helyre, ahol jó himnuszt húznak a fülibe. Ahogy egy híres magyar mondta: tessék, el lehet menni.

Kilgore Trout 2008.09.03. 14:10:32

Szóljunk a Zorall-nak. Ők egy csomó lassú számból csináltak jó pörgőset.
Nézzétek meg ezt. www.youtube.com/watch?v=FHx4q_Vno0k&feature=related

wasabii (törölt) 2008.09.03. 14:11:36

Archenemy: itt is összefutunk :) Ha összeszámolod, hogy milyen fajta pillanatokban játszanak himnuszt, akkor nagy többségben boldog eseményeket találsz. A nemzeti ünnepeket elfelejthetjük ebből a szempontból, mind negatív esemény volt, vagy a következményük volt lehangoló, és amúgy is csak 4-5 alkalom van évente. Ezekre a hivatalos ünnepségekre úgysem kiváncsi szinte senki. A boldog eseményeken meg a kutyának nem jut eszébe a 48-as, vagy az 56-os forradalom, de ha meg mégis, ott baj van a fejekben.

wasabii (törölt) 2008.09.03. 14:11:42

Archenemy: itt is összefutunk :) Ha összeszámolod, hogy milyen fajta pillanatokban játszanak himnuszt, akkor nagy többségben boldog eseményeket találsz. A nemzeti ünnepeket elfelejthetjük ebből a szempontból, mind negatív esemény volt, vagy a következményük volt lehangoló, és amúgy is csak 4-5 alkalom van évente. Ezekre a hivatalos ünnepségekre úgysem kiváncsi szinte senki. A boldog eseményeken meg a kutyának nem jut eszébe a 48-as, vagy az 56-os forradalom, de ha meg mégis, ott baj van a fejekben.

2008.09.03. 14:14:06

Szerintem a jeruzsálemi siratófalat kellene lecserélni, olyan régimódi.

Szalahadin 2008.09.03. 14:18:20

A magyar Himnusz szerintem méltóságteljesebb, ünnepélyesebb, mint sok másik. Durva félremagyarázás ezt depressziónak vélni. Az nem az ő hibája, hogy a mostani felszínes, üres, keep smiling világban ódivatúnak tűnik. Az is félreértés, hogy szörnyű jövőképet fest, épp ellenkezőleg, Kölcsey szerint már addig is annyit kapott a magyar nép, hogy ezzel a szenvedéssel a jövőjét is megváltotta. Tényleg van, aki ezt nem érti?
Egy vidám, felszínes, nyáltól csöpögő "póthimnusszal" mekkora azonosulást lehetne remélni? Azt gondolom, semekkorát. Tehát NEM CSERÉLHETŐ LE. Aki egyébként azt állítja, hogy a Himnusztól kap depressziót, annak a depresszión túl is nagyon komoly problémái vannak mentálisan.

Szalahadin 2008.09.03. 14:18:25

A magyar Himnusz szerintem méltóságteljesebb, ünnepélyesebb, mint sok másik. Durva félremagyarázás ezt depressziónak vélni. Az nem az ő hibája, hogy a mostani felszínes, üres, keep smiling világban ódivatúnak tűnik. Az is félreértés, hogy szörnyű jövőképet fest, épp ellenkezőleg, Kölcsey szerint már addig is annyit kapott a magyar nép, hogy ezzel a szenvedéssel a jövőjét is megváltotta. Tényleg van, aki ezt nem érti?
Egy vidám, felszínes, nyáltól csöpögő "póthimnusszal" mekkora azonosulást lehetne remélni? Azt gondolom, semekkorát. Tehát NEM CSERÉLHETŐ LE. Aki egyébként azt állítja, hogy a Himnusztól kap depressziót, annak a depresszión túl is nagyon komoly problémái vannak mentálisan.

AzHofi 2008.09.03. 14:18:31

imperial: meg búvalbaszott is, mi az hogy sirató, ne sirassunk, aggassunk rá fitymát meg pántlikát, futkossanak rajta aprómajmok, éljen a vígadalom, sörd oda, bort oda! :-)

ampierre 2008.09.03. 14:18:36

Lecserélni???!!! Épeszűek vagytok? Meg, hogy nehéz a dallama?! Ehh... EZ A MAGYAR HIMNUSZ! Nem arra van, hogy mosolyogva énekeljük. Épp az a célja, hogy az ember kicsit megrendüljön, amikor hallja, vagy énekli. Katarzist kell átélnie, hogy erősödjön benne az összetartozás érzése. Márpedig a "bajban/rosszban" mindig erősebb az összetartozás érzete(!).. Ezért kell, hogy rávilágítson, hogy "MEGBŰNHŐDTE MÁR E NÉP"... (ERGO most már illene kicsit fellélegezni..)

Azasöndör 2008.09.03. 14:19:54

A Himnusz üzenete igenis pozitív! áldás, jókedv, bőség, vígság: ezeket kéri az Istentől. a balsors pedig tényleg régen tép, akárhogy is nézzük. majd 200 év stabil jósors után lenne ok ezt megváltoztatni!

A Marseillaise szövegét nem hiszem, hogy sok mai francia vállalná magára, amilyen vérgőzös! biztos sokan ismeritek a magyar változatot, nos, az egy finomított változat. az eredeti sokkal véresebb (pl. az egyébként is szerencsétlen "bosszút állnak" ifjon s gyönge lányon a franciában "égorger" = elvágják a torkát). zeneileg pedig egy elég harmadrangú katonainduló. egyébként szeretem! :)

hogy a magyar befogadó vagy kirekesztő-é. szerintem alapjában véve a magyar nem kirekesztő, vagy nem volt az. ha csak ezer évre tesszük itteni tartózkodásunkat, a Kárpát-medence központi, legnépesebb, meghatározó népeként, megnézhetjük, mi történt: a Felvidéken kialakult a szlovákság, Erdélyben a román nép egyre számosabbá és erősebbé válhatott, de éltek szép számmal német vagy délszláv ajkú emberek is, találtak érdemes munkát és hazát. Élhette itt örmény, bolgár, zsidó a maga életét és egyben a Haza életét, egy soknemzetiségű ország polgáraként. integráns és nem asszimiláns folyamatok voltak ezek, ami befogadó szellemet mutat. hogy aztán Trianonnal kisebbségbe került a magyar a saját hazájában - a magyar állam pedig a Kárpát-medencében, ez a proegzisztencia (békés egymásÉRT élés) megszakadt - mellyel az egész térség hatalmasat vesztett. a Kárpátok gazdag fában, fémben, sóban, egyéb ásványokban: hajózható folyók kötik össze a belső részekkel, ahol hatalmas jó termőföldek találhatók. napfény, édesvíz is van bőven. hogy a hegyek lábánál behúzták a határokat, azzal senki sem járhatott jól! már aki itt él!

itt egy szuper cikk a szlovák-magyar kiegyezésről (mely napjaink feladata a témában): www.talaljuk-ki.hu/index.php/article/articleview/82/1/9/ olvassátok el, érdemes!
ugye, milyen furcsa, hogy éppen a szlovákokkal vagyunk a legrosszabb viszonyban? mikor minden huszadik embert Tótnak hívnak hazánkban.. de a magyagyűlölő tótok leghangosabbjaiból is hirtelen elpárologna minden magyar vér, ugyancsak elsápadnának!

keddves 2008.09.03. 14:23:20

A zeneileg legjobb himnusz:
www.youtube.com/watch?v=JBPyx2U3Ll0
Ez aztán nem negatív! Sugárzik belőle a büszkeség.

Azhát 2008.09.03. 14:23:45

Nem kell lecserélni - de nem ártana MELLÉJE egy gyorsabb...
Ahogy az angoloknak van a God save the queen mellett a Rule Britannia...

blügy-blügy 2008.09.03. 14:24:04

Szerintem meg ha egy külföldi meghallja a magyar himnuszt, el kezd röhögni, és lenéz minket

wasabii (törölt) 2008.09.03. 14:26:59

Hagyjuk már ezt az összetartozás baromságot. Mióta ez a hivatalos himnusz? Mennyit nőtt ez alatt az összetartozás? Adott emberkészlet és adott himnusz mellett mitől is változna ez meg a közeljövőben?

tetuallat 2008.09.03. 14:28:29

Sajnos, semmiféle ajnározás nem változtat azon a tényen, hogy Erkel plagizált.
Egy lopott dallamú himnusz azért elég ciki.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.09.03. 14:29:29

Ja, persze. Cseréljük le, lehetőleg 20 évente, mint a románok. Cseréljük le minden kormányváltáskor.

Depressziós hangulatú a Himnusz? Az 1. versszakát szokták énekelni, ennek utolsó 2 sora utal egyáltalán balsorsa meg bűnhődésre, de ezek sem fatalista módon. Szerintem akik ezt a sablondumát ismételgetik a Himnusz depressziós voltáról, azok nem szántak rá 2 percet a szövege végiggondolására, vagy nem is ismerik a szövegét... az előadás módja már nyitottabb kérdés.

Vegaaa 2008.09.03. 14:29:39

én pár héttel ezelött voltam egy esküvön ahol egy magyar srác egy lengyel lánnyal házasodott össze. a lagzin természetesen leadták mindkét himnuszt. a lengyelek tiszta szivükböl és odaadással szinte orditották a himnuszukat, pedig csak huszan voltak. aztán jött a magyar himnusz és a száznál is több magyar vendég valahogy elmotyogta azt jólvan, pedig a mi himnuszunkat lehet szívből és büszkeséggel is énekelni, csak nem tesszük. szerintem ennek az oka nem a szövegben és a megzenésítésben van feltétlen.

Azhát 2008.09.03. 14:30:39

"hogy aztán Trianonnal kisebbségbe került a magyar a saját hazájában"

Ez tévedés. Nagy-Magyarországon voltak a magyarok kisebbségben (pontosabban: a zsidósággal együtt elértük az ötvenvalahány százalékot), viszont Trianon után Magyarország szinte egynemzetiségű lett...

Moha 2008.09.03. 14:31:17

Legyen a Bordal. Minden adott, osszetartozas, lelkesites, Erkel. Jobb mint a Szozat, egyaltalan nem konnyu enekelni azt sem.

Archenemy 2008.09.03. 14:31:56

" boldog eseményeken meg a kutyának nem jut eszébe a 48-as, vagy az 56-os forradalom"

Akkor ott énekeljétek a happy birthdayt. Nekem tetszik, hogy normális, intelligens dallamú és szövegű himnuszunk van, nem valami harmadik világbeli "mi vagyunk a faszagyerekek" katonainduló.

Moha 2008.09.03. 14:34:03

Juj, vagy a Hary Janosbol az Intermezzo :)))

ftxpmj 2008.09.03. 14:35:19

Anyád picsája blügy-blügy!!!!

A külföldieknek igenis tetszik a Himnusz, mert van fülük és hallják, hogy nem aza hagyományos militáris himnusz(nemzeti induló) és ezért nekik különleges. A Youtube-on a kommentekben is lehet látni, valamelyik írja is, hogy igen ő már hallott a magyrok hinuszáról és ez téynleg egy igazi HIMNUSZ, természetesen vannak mocskolódások jellemzően a környező országokból(Románia, Szlovákia stb, sajnos a magyarok is viszont) és persze az itteni okoskodások, hogy gyászinduló stb, van olyan szégyenteljes magyar is, amelyik arra is veszi a fáradtságot, hogy angolul gyalázza Himnuszunkat ország világ előtt, na ez a szomorú.

Nehuzdle Merrosz 2008.09.03. 14:35:20

Cseréjjük! De ne csak a Himnuszt, hanem ezt a búvalbaccott 93ezer négyzetkilométert is, mongyuk Svédországra. Ők gyönnek ide, mi megyünk oda. Heje-huja!
Nem, meggondótam. Cseréjjünk inkább a japcsikkal!

wasabii (törölt) 2008.09.03. 14:35:50

A szövegértelmezés egy vers esetében megállapodás kérdése, nincs abszolút jelentés. Kölcsey Himnusza megállapodás alapján dicső, bátor és hazafias. Valójában egy vallásos szöveg, tele a zsoltárokban rendszeres kisebbrendűséggel küzdő, bűnkoncepiós, depressziós szarsággal. Aki ezt nem látja, az nem szánt rá két önálló gondolatot sem, csak elolvasta az irodalom tankönyvben a vonatkozó fejezetet.

Viktor H 2008.09.03. 14:37:57

Aki szerint a himnuszunk depis meg pesszimista az egy idióta barom .
pont olyan ,mint amilyen a multunk .. aki ezt nem érti az meg hallgassa a geszti féle oláh ibis förmedvényt hátha az jobban fekszik a hallószervének :D

Nekem jó igy a himnuszunk !

Azasöndör 2008.09.03. 14:38:30

Azhát: igen, ez egy pontatlan megfogalmazás volt, a mondandóm pontosabban ez: kisebbségbe került sok magyar (magyarok egyharmada) a saját hazájában (ahol született, él, éltek az ősei), más államba kerülve, a magyar állam pedig kisebbségbe került Közép-Európában. és bár tudom, hogy az etnikai egyneműségre gondolsz, vastag dolog nemzetállamnak nevezni azt, ahol a nemzet egyharmada az államhatárokon kívül él. ugyanígy nem nevezném kisebbségnek egy állam vagy terület központi szerepben, helyzetben levő és legnagyobb létszámú népét.

Kilgore Trout 2008.09.03. 14:43:16

Nehuzdle Merrosz 2008.09.03. 14:35:20
Cseréjjen a rosseb a japcsikkal. Akar a fene mindennapos földrengést. Meg az sem olyan jó, hogy kína közel van. Ha valakivel cseréljünk, azok a spanyolok. Meleg van, tenger, szigetek, jó a gyümölcs stb.

céerem 2008.09.03. 14:44:14

Na, meghallgattam a youtube-on és zstem nem kell a csere. Szép.

frv 2008.09.03. 14:44:15

Akkor már javasolnám a Micimackót...

"Egy napon, mikor Micimackónak semmi dolga nem akadt,
Eszébe jutott, hogy tenni kéne valami nagyon fontosat... "

:)

(Természetesen maradjon az eredeti... )

céerem 2008.09.03. 14:44:55

"skrivbok (4 days ago) Show Hide +2 Marked as spam | Spam When I played this anthem for my girlfriend... she has tears in her eyes, cause of its beauty."

www.youtube.com/watch?v=o3gTftP5CAQ

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.09.03. 14:45:11

wasabii 2008.09.03. 14:35:50

Persze, a francia himnusz meg erőszakos és soviniszta, a lengyel szintén túl fatalista, a holland reakciós feudális koncepciókkal van tele, az amerikai nem számol a geopolitikai realitásokkal (mert az USA-t szuperhatalom helyett túlélésért küzdő államnak mutatja be), az angol megint csak feudális-reakciós, a görög túl elvont... aki ezt a gondolkodásmódot képviseli, az egyszerűen nem érti, mik az állami himnuszok és mi a funkciójuk.

Azhát 2008.09.03. 14:46:10

Árpád apánk, ne féltsd ősi nemzeted... :)

Avatar 2008.09.03. 14:46:13

:)
A Himnuszt már csak azért is le kellene cserélni, mert Istenhez szóló ima, az ország pedig hivatalosan világnézetileg semleges. Ez a himnusz sérti az ateista, buddhista, stb magyar állampolgárokat.
:)

Archenemy 2008.09.03. 14:48:01

"Aki ezt nem látja, az nem szánt rá két önálló gondolatot sem"

Ez minősítgetés, és mint ilyen, vitára alkalmatlan. De ha úgyis ki akarsz menni külföldre, netán már kinn is vagy, szabad akaratodból, a jobb megélhetés reményében (és nem pedig elüldözve/emigrálva), akkor a fasz se érti, mi közöd van a himnuszunkhoz.

wasabii (törölt) 2008.09.03. 14:49:00

Na tessék, máris itt van a te nem is vagy magyar, bibibí mentalitás.

Azhát 2008.09.03. 14:49:46

ÁRPÁD APÁNK INDULÓ

Árpád apánk ne féltsd õsi nemzeted
Nem veszett el, ha eddig el nem veszett.
Sej, haj, õsi bajunk, bánatunk,
Sej, haj, újra élünk vígadunk!
Sej, haj, õsi bajunk, bánatunk,
Sej, haj, újra élünk vígadunk!

Ref.:
Volt is nékem, lesz is nékem boldog, vidám életem.
Árpád apánk gyermekeként ezt a hazát kedvelem.
Nem mennék én más országba sehova a világon.
Jó idõben, rossz ínségben ezt a hazát szolgálom!
Nem mennék én más országba sehova a világon.
Jó idõben, rossz ínségben ezt a hazát szolgálom!

Tud szeretni a magyar szív igazán.
Kit szeressen, ha nem téged szép hazám.
Sej, haj, hû légy hozzá barátom,
Sej, haj, nincs más hazád a világon!
Sej, haj, hû légy hozzá barátom,
Sej, haj, nincs más hazád a világon!

Ref.:
Volt is nékem, lesz is nékem…

céerem 2008.09.03. 14:50:16

Avatar
Mo keresztény ország, keresztény hagyományokkal, ezen nincs mit vitatni.

Azasöndör 2008.09.03. 14:50:22

még akkor se, ha "csak" "ötvenvalahány százalék" "a zsidósággal együtt". most akkor a magyar zsidók magyarok, vagy nem? vagy mire gondolsz?
nemrég találtak Nagykőrösön egy irattemetőt (zsidók a számukra szent iratokat egyházilag eltemetik, ha már szétesnének vagy egyéb veszély fenyegeti őket - ez az irattemető a deportálások idején létesült), ahol többek között a magyar szabadságharc sikeréért imádkozó közösségek imakönyvei találhatók.

tévedés és nagy károkat okoz a zsidókat megfosztani magyarságuktól, a magyart a zsidóságtól.

klassz cikk egy közvetlen érintett tollából:
www.judapest.org/trianon/

szép vers, egy közvetlen érintett szavai:

Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent,
nekem szülőhazám itt e lángoktól ölelt
kis ország, messzeringó gyerekkorom világa.
Belőle nőttem én, mint fatörzsből gyönge ága
s remélem, testem is majd e földbe süpped el.
Itthon vagyok. S ha néha lábamhoz térdepel
egy-egy bokor, nevét is, virágát is tudom,
tudom, hogy merre mennek, kik mennek az uton,
s tudom, hogy mit jelenthet egy nyári alkonyon
a házfalakról csorgó, vöröslő fájdalom.
Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj,
s nem tudja, hol lakott itt Vörösmarty Mihály;
annak mit rejt e térkép? gyárat s vad laktanyát,
de nékem szöcskét, ökröt, tornyot, szelíd tanyát;
az gyárat lát a látcsőn és szántóföldeket,
míg én a dolgozót is, ki dolgáért remeg,
erdőt, füttyös gyümölcsöst, szöllőt és sírokat,
a sírok közt anyókát, ki halkan sírogat,
s mi föntről pusztitandó vasút, vagy gyárüzem,
az bakterház s a bakter előtte áll s üzen,
piros zászló kezében, körötte sok gyerek,
s a gyárak udvarában komondor hempereg;
és ott a park, a régi szerelmek lábnyoma,
a csókok íze számban hol méz, hol áfonya,
s az iskolába menvén, a járda peremén,
hogy ne feleljek aznap, egy kőre léptem én,
ím itt e kő, de föntről e kő se látható,
nincs műszer, mellyel mindez jól megmutatható.

Hisz bűnösök vagyunk mi, akár a többi nép,
s tudjuk miben vétkeztünk, mikor, hol és mikép,
de élnek dolgozók itt, költők is bűntelen,
és csecsszopók, akikben megnő az értelem,
világít bennük, őrzik, sötét pincékbe bújva,
míg jelt nem ír hazánkra újból a béke ujja,
s fojtott szavunkra majdan friss szóval ők felelnek.

Nagy szárnyadat borítsd ránk virrasztó éji felleg.

wasabii (törölt) 2008.09.03. 14:51:39

Amúgy meg pont annyi közöm van hozzá, mint neked. (Netán több?) Ugyanis a véleményem egészen addig számít, amíg a kérdésben rendezett népszavazáson érvényes szavazati jogom van.

Tehéntőgy 2008.09.03. 14:51:55

Egy valamit kéne lecserélni: azt a szokást, hogy a Radetzky-induló majdnem minden egyes március 15-i megemlékezésen elhangzik. Elég groteszk egy az olasz szabadságharc feletti 1849. tavaszi császári győzelmet ünneplő indulóval emlékezni 1848/49-re...

céerem 2008.09.03. 14:52:20

Azasöndör
általában ők kérik ki maguknak a származásukat és a vallásukat.

Azasöndör 2008.09.03. 14:52:47

(az előző Azhát testvérnek szólt, amúgy jó ez az Árpád-induló! :))

wasabii (törölt) 2008.09.03. 14:53:43

Szerintem amúgy lehetne a Monty csárdás, szöveget meg ír hozzá a Szabó Leslie. Lehetne valami pápidápi kezdetű :)

Azasöndör 2008.09.03. 14:54:16

céerem: igen, kétoldali a baj.

Azasöndör 2008.09.03. 14:57:25

kikérem magamnak egyenként a tót, sváb, polyák, krabót származásaimat, meg az ágostai hitvallást. rögtön kisebbség leszek

Sánta Kántor · http://nincskegyelem.blog.hu 2008.09.03. 14:57:42

Szerintem legyen inkább a Volt egyszer egy Vadnyugatból Morricone szájharmónikás zenéje tárogatóra vagy hegedűre áthangszerelve.
Érdekességképpen ilyen az etióp himnusz:
www.youtube.com/watch?v=RVsJd1DxFTE
Jellemző, hogy angolul van, és a Négust élteti. Van nagyzenekari, indulós változat is, de így sokkal jobb.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.09.03. 14:59:08

1. a Himnusz (avagy Hymnus) ténylegesen egy himnusz, ebből fakad sok jellegzetessége.
2. Nem kell cserélni
3. Mo. (és Európa zöme) keresztény alapokon nyugszik. Ezen mit sem változtat a jelenleg vallásosak száma.
(a többiről majd később)
4. Ezt Budapest81 írta, gondolom ide szánta, nem a levládámba:

én láttam a Kepes András műsorát
amelyben verbunkosként játszotta Fisher Iván zongorán a Himnuszt. lelkesitő volt, nem lohasztó.
kár hogy erről csak egyetlen műsorban hallottam eddig. És ha nem Fisher Iván mondta volna lehet hogy el sem hiszem

www.hetek.hu/?q=node/2007

A Himnusz vidám verbunkos volt
2007. március 23. 09:59
Anekdota | Göndör Ottó


Fisher Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere szerint a Himnusz eredetileg nem is volt szomorú darab, hanem egy igazi magyaros verbunkos. Ugyanis a Himnusz, mint vers és mint zenemű között van egy óriási különbség: a szótagszám.

Az Is-te áldd meg a ma-gyart" az hét; a Jó-kedv-vel, bő-ség-gel" az pedig hat. Vajon miért csinált Erkel a 7/6-os ritmusból 8/8-at, miért énekeljük azt, hogy bő-sé-ég-gel" plusz egy szünet? A Himnusz eredetileg egy magyaros elemekkel, verbunkos formában megírt zenemű volt. Abban a korban úgy gondolták, énekelnek egy gyönyörű imát Istenhez, hogy áldja meg őket jókedvvel, bőséggel, és ezt verbunkos formában kérik. Csak a XIX. század végi, XX. század eleji kottákból kezdtek el először kikopni a magyaros ritmusok. Kimutatható ezen kottákból és a korábbi hangfelvételekből, hogy a Himnusz szép fokozatosan kezdett csak el lassulni, ahogy a történelmi tragédiák kezdték súlytani a XX. századi Magyarországot.

A Himnusz tehát eredetileg nem is volt szomorú zenedarab, hiszen mit kértünk benne: jókedvet, bőséget, víg esztendőt, tehát, hogy forduljon jobbra a sorsunk. Remélhetőleg, ahogy az ország sorsa egyenesbe ér, a Himnusz szép fokozatosan újra fel fog gyorsulni.

(Forrás: Kepes András - Beszélgetések)

Azhát 2008.09.03. 14:59:58

"még akkor se, ha "csak" "ötvenvalahány százalék" "a zsidósággal együtt". most akkor a magyar zsidók magyarok, vagy nem? vagy mire gondolsz?"

Én csak arra, hogy a zsidóság egyenjogúsítása csak 189x-ben történt meg, utána volt, hogy a népszámláláskor a zsidókat magyarokhoz számították, csak a vallásban különböztek. Előtte nem így volt.

"többek között a magyar szabadságharc sikeréért imádkozó közösségek imakönyvei találhatók."

Nem tudtam erről, de ebben nincs semmi meglepő: 1848-ban a zsidók szinte kivétel nélkül magyar érzelműek voltak, és a szabadságharc mellett álltak.

Azhát 2008.09.03. 15:01:41

"ahogy a történelmi tragédiák kezdték súlytani a XX. századi Magyarországot...(Forrás: Kepes András - Beszélgetések)"

Kepes András írt ilyet, hogy súLYtani??? :))

Archenemy 2008.09.03. 15:03:31

"Na tessék, máris itt van a te nem is vagy magyar, bibibí mentalitás. "

Nem látom, hol írtam volna, hogy nem vagy magyar; ennek hiányában pedig kénytelen vagyok feltételezni, hogy te bizony hazudol.

Mindössze azt nem értem, hogy ha nem vagy rákényszerítve, hogy meghallgasd, se ünnepnapokon, se máskor, saját döntésed eredményeképpen nem kell vele azonosulnod, akkor mi a fenéért akarsz ennyire belepofázni. Jogod kétségkívül van hozzá (ezt sem vitattam, és nem értem, miért csinálsz úgy, mintha ezt tettem volna).

De nem a jogot kérdem, hanem az okot. Ennek fényében értelmezd újra a hozzászólásomat.

Azhát 2008.09.03. 15:04:11

Tényleg jó ez az Árpád apánk. Nincs benne semmi, csak annyi, hogy magyar vagyok, szeretem a hazám - ennyi pont elég egy himnusz numeró kettőnek :)

nemecsek ernő áruló 2008.09.03. 15:14:48

"Hát, mutasson nekem valaki egy olyan népcsoportot Európában, amely nem vette fel a kereszténység valamelyik fajtáját, és még mindig itt vannak."

Szerintem ez masik iranyba is igaz! Mutasson nekem valaki egy nepet kelet Europaban, aki nem hodolt be a szovjeteknek, es meg itt vannak. Ne feledjuk, akkoriban Roma volt a kor Szovjetunioja!

céerem 2008.09.03. 15:15:43

hódolt be?
LEIGÁZTÁK, ELFOGLALTÁK.

Azasöndör 2008.09.03. 15:21:07

GerzSonka? Róma?!
még hun testvéreink idejében, esetleg! na de az szerencsésebben is alakult! :D

egyébként honfoglalók vallásáról: voltak keresztyének és zsidók is. főleg István idejére egyáltalán nem volt idegen a keresztyén vallás a nép körében. csak épp nem "egyháziasult", innen a nyugati/keleti egyház felé kényszerített integráció.
"pogánynak tartanak, pedig Bizánc jelét magamra vettem" ahogy egy korabeli (hehe) irat jegyzi Koppánytól.

wasabii (törölt) 2008.09.03. 15:22:35

Archenemy, te írtad: "fasz se érti, mi közöd van a himnuszunkhoz"

1. mi közöd van = milyen jogon nyilatkozol róla
2. himnuszunk = a miénk és nem a tiéd

Mivel szerintem a Himnusz a magyaroké, tehát mi = magyarok, te = nem magyar. De persze te írtad, úgyhogy gondolhattál éppen egészen másra is, csakhogy nem ez jött le.

Archenemy 2008.09.03. 15:31:17

"De persze te írtad, úgyhogy gondolhattál éppen egészen másra is"

Na dehát milyen szerencse, hogy itt vagyok, hiszen így el tudom magyarázni, sőt, már el is magyaráztam az előző hozzászólásomban, hogy mit értettél félre.

Most pedig válaszolhatsz érdemben is a kérdésre. Milyen okod van egy olyan himnusz megváltozását kívánni, amitől gyakorlatilag teljesen el tudod határolni magad? Csak annyi, hogy "jogod van hozzá"? Nem érzed-e, hogy ettől súlytalanná válik a véleményed?

wasabii (törölt) 2008.09.03. 15:48:27

Nem értettem félre semmit, te magyarázod máshogy utólag. És hogy milyen okból agyalok a megváltoztatásán? Hát azért, mert időnként hallgatom, amikor olyan alkalom van, hogy játszák. Ugyanis attól, hogy nem Mo-n élek, még időnként megfordulok ott, valamint nézem a tévét, hallgatom a rádiót. Ha majd nem lesz meg az otthoni lakásom, és nem lesz kit felhívnom otthon, akkor nem fog tovább érdekelni a kérdés. 50 év múlva legfeljebb majd a fotelban csendesen nyáladzva elolvasom a vasárnapi lap apró színes hír rovatában, hogy milyen felkelés zajlott a héten abban a nyomorult kis országban, amit a lakói tönkretettek, közvetlen azután, hogy megszabadultak az oroszoktól.

leepisti 2008.09.03. 15:54:41

Hát nem tom kinek mi baja himnusszal, de szerintem fölösleges ezen ennyit rugózni. A pekingi aranyaknál amikor halható volt a himnusz, valaki biztosan magába döfte a kardját mert annyira depressziós lett tőle , hogy csak na.
Meg kell kérdezni egy sportolótól , hogy mit érzett a himnuszt halva, biztosan lelombozódott és többet sportolni sem megy vissza, beül a tévé elé és parlamenti közvetítést fog nézni.

De nem baj le kell cserélni a himnuszt valami csimbum zenére ami lelkesít, én egy pörgős technó számra gondoltam, s ezzel beelőznénk minden más nemzetet a földön. Persze akkor azok is az gondolnák ,hogy ők is lecserélik mert nem haladnak a korral. Ebben persze élenjárnának szomszédaink ,mert írigyelnék is tőlünk de nagyon.
És egyébként is minden sportrendezvényre új magyar himnuszt kéne írni, ezzel támogatnánk a magyarországi zeneszerzőket. Ezt követően az egyik kereskedelmi tv Megahimnusz néven indítana vetélkedőt, hogy mindenki megmutathassa. Persze az első pár adásban azon röhögnénk, milyen alakok jöttek himnusz szerzeményeikkel és, hogy milyen bénák is. A Megahimnusz győztese meg jutalmul a parlamentbe nyerne egy képviselői széket, ahonnan a parlamenti közvetítések alatt bőghetné díjnyertes dalát.

Szóval a himnusz téma egy gumicsont, lehet rajta rágódni, közbe majd jönnek az oroszok és lezuznak minket, persze az amcsik is jönnek , és ők is hozzák a himnuszaikat, majd itt löknék nekünk.

Archenemy 2008.09.03. 16:01:20

Ehh de édes olvasgatni ezeket az önigazoló kis ábrándokat :p

Véleményed köszönettel elolvastam, és súlyának megfelelően kezelem. További jó nyáladzást :p

wasabii (törölt) 2008.09.03. 16:09:01

Forgolódhatsz magad körül, ahogy akarsz, kezelheted a véleményem szájízed szerint. Felőlem még a budipapírodra is rányomtathatod, tőled nem kérek jogdíjat sem. Csak nem hiszed azt, hogy érdekel?!

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2008.09.03. 16:11:32

A Himnusz fantasztikusan szép vers, remek zenemű, viszont himnusznak nem annyira frankó. Én nem bánnám, ha kicserélnénk, de persze tudom, hogy úgyse fogjuk még jópár évig.

leepisti 2008.09.03. 16:12:16


Még annyit, hogyha több arannyal tért volna haza a csapat Pekingből (8-10), akkor senki nem bántotta volna a himnuszt.

A himnuszt kritizálóknak ez jár az agyába:
"A himnusz mondjon le."

Valakinek tényleg le kéne mondania.

De jobb azt rikácsolni, hogy ennek, annak, amannak le kell mondania.

És most ebbe eset bele a himnusz is. Sajnos.

Archenemy 2008.09.03. 16:15:57

"Csak nem hiszed azt, hogy érdekel?! "

De hát ha nem érdekelne, biztosan nem írnád már a hatodik hozzászólásodat pont nekem... :p

wasabii (törölt) 2008.09.03. 16:25:12

A Himnusz lecserélése sok éve már, hogy egyre gyakrabban vetődik fel. Nem új dolog ez, viszont nyilván akkor terelődik rá a figyelem, amikor gyakrabban halljuk. Ekkor jut eszünkbe, hogy de szép, vagy de gáz. Akik viszont dönthetnek erről, azok szavazatvesztési okokból nem hoznak ilyen döntést. Akik nem szeretnék a cserét, azok általában arra hivatkoznak, hogy "szép", ami ízlés kérdése, vagy hogy "bevált", ami történelemmagyarázat, mondhatni politikai hitvallás kérdése. A vége úgyis az, hogy aki a múltban vájkál, és búsong rajta, az ragaszkodik azzal együtt minden más régihez is, aki meg szeretné lezárni az egész szart, és végre a jelenben élni, és a jövőt építeni, az ebben is szeretne tiszta lapot tenni az ország elé. Mivel mi egy rossz sorsú, legtöbbször valamilyen formában elnyomott, megkeseredett, pesszimista nép vagyunk, érthető módon erősek a nemzeti kivagyiság hagyományai, önigazolás képpen. Többségben vannak azok, akik szerint a múlt dicső, a jelen meg a "másikak" bűne, tehát a múltból csak jó fakad. Megnyugtatom hát azokat, akiknek jobban tetszik a régi, mint bármi más elképzelhető alternatíva, hogy valószínűleg nem lesz csere, épp a fentiek miatt.

wasabii (törölt) 2008.09.03. 16:31:28

Archenemy, azért mert szóval illetlek, még ne vedd biztosra, hogy a véleményed fontos számomra. Általában válaszolok, ha szólnak hozzám, sőt gyakran olyankor is megszólalok, ha nem kérdez senki. Ez már csak így megy.

leepisti 2008.09.03. 16:35:50

Le kell cserélni mert régi, avitt, búsuló, múltba révedő?

Ja mindent le kell cserélni, ami nem a mához köthető. Az összes műemléket le kell dózerolni, a régi könyveket el kell égetni, a vallásokat is beszüntetni. Az öregeket is le kell dobálni valami jó magas helyről, mert nem köllenek, mert csak a halál jut róla az eszünkbe róluk és egyébként is csúnyák.

Na ennyit arról, mit kéne lecserélni,azt hiszem lehetne folytatni.

Kb. ide vezet ez a gondolkodásmód.

Bakker ez nem lakásfelújítás, ahol nem tetszik a csengő hangja.

wasabii (törölt) 2008.09.03. 16:45:44

A műemléket, könyvet nem kell bántani, a történelem részei, helyükön kell kezelni őket. A vallásokat ugyanígy. Embereket nem bántunk, amúgy meg igazad van :)

Nem arról van szó, hogy a Himnuszt ki kell dobni, csak azt kell mondani az iskolában, hogy tessék gyerekek, itt van Kölcsey verse, ami 2008-ig volt a hivatalos nemzeti himnusz, ma pedig már másik van, amely megfelel a kor követelményeinek. Vagy szerinted akkor is ennek kell maradnia a himnusznak, amikor már nap mint nap űrhajókon fogunk járni, és idegen lényekkel fogunk ebédelni? :) Vagy akkor már itt lesz az ideje egy másiknak?

Archenemy 2008.09.03. 16:50:56

Jé, abbahagytad a minősítgetést, és értelmes érveket hoztál fel. Van még remény :p

"érthető módon erősek a nemzeti kivagyiság hagyományai"

Ezt nem értem, hiszen a himnuszunk (a miénk, a tiéd meg az enyém is, érted, szóval a magyar himnusz) pont hogy nem a szokásos "mi vagyunk az űbermácsók" sémára épül.

Ha egy olyan himnuszunk lenne, hogy "jöttünk Arpáddal, lenyilaztunk mindent, de jó is volt, hejehuja", igazat adnék neked a nemzeti kivagyiság, önigazolás témakörben.

A magyarság, mint írod, "egy rossz sorsú, legtöbbször valamilyen formában elnyomott" nép, tehát ez a himnusz sokkal jobban jelképezi a magyarságot, mint valami katonai induló.

Tudom, hogy szerinted a himnusz lelkesítő induló kellene, hogy legyen, de szerintem, meg sokak (pölö wikiépdia) szerint meg nem. Ezért nem vagyunk, és nem is tudhatunk egy véleményen lenni azon kérdésben, hogy jó-e a mostani himnusz.

Archenemy 2008.09.03. 16:53:57

"ma pedig már másik van, amely megfelel a kor követelményeinek"

"a kor követelményeinek"

wtf? :p

wasabii (törölt) 2008.09.03. 16:58:50

A logikai lánc pont fordítva működik ebben az esetben. übermacsók vagyunk -> a himnuszunk milyen lehetne, ha nem übermacsó -> nem szabad lecserélni

Nekem nem kell, hogy jelképezze a himnusz a magyarságot, beleértve az elmúlt ezer év magyarjait, hanem az kell, hogy a jelen szép dolgainak meglátására sarkalljon, hitesse el velem, hogy nem egy ásatag múmia nemzet része vagyok, hanem hogy közösen tudunk tenni a jövőért. Ezt a funkciót nem látja el, sőt.

A wikipédiára, mint autentikus forrásra meg nem hivatkoznék, elég egyedi módon működik ott a szelekció, különösen nemzeti és vallási kérdésekben egyoldalú a szerkesztés. Régebben írogattam én is, tudom miről beszélek.

leepisti 2008.09.03. 17:14:47

"amikor már nap mint nap űrhajókon fogunk járni, és idegen lényekkel fogunk ebédelni?"

"a kor követelményeinek"

mer mit követel ma a kor?

Annetkát az űrbe hogy beszélgessen az idegenekkel?

-Csókolom, csókolom a hat kezét és lábát, ... ja bocsi ezek a nemiszervei, akkor izé elnézést csókolom.

leepisti 2008.09.03. 17:20:49

"a jelen szép dolgainak meglátására sarkalljon"

hát írjál ilyen szép dolgokat várom

azt lehetne milyen szépek a magyar nők, egy szexista himnusz szerintem biztos tetszene mindenkinek

ez biztos megfelelne a kor követelményeinek

Archenemy 2008.09.03. 17:33:23

"A wikipédiára, mint autentikus forrásra meg nem hivatkoznék, elég egyedi módon működik ott a szelekció,"

Nah akkor megnyugodtam, hogy független a wikipédia, mert ugyanezt a szöveget hallom széljobbról is :p

"Nekem nem kell, hogy jelképezze a himnusz a magyarságot, beleértve az elmúlt ezer év magyarjait, hanem az kell, hogy a jelen szép dolgainak meglátására sarkalljon,"

>> Tudom, hogy szerinted a himnusz lelkesítő induló kellene, hogy legyen, de szerintem, meg sokak (pölö wikiépdia) szerint meg nem. Ezért nem vagyunk, és nem is tudhatunk egy véleményen lenni azon kérdésben, hogy jó-e a mostani himnusz.

leepisti 2008.09.03. 17:36:27

"nem egy ásatag múmia nemzet része vagyok,"

ha egyébként a magyar történelemről van szó, szerintem az már egy csoda, hogy fennmaradtunk, én így látom pozítívan a dolgokat

a kommunizmusban volt divat eltörölni a multat
és szégyenkezni azon milyen egy szar nép vagyunk, sajnos ez a gondolkodás megmaradt és modernnek hírdeti magát, hát ezt nevezem én identitásválságnak

a multból lehet tanulni a legtöbbet és ezeket felhasználva lehet építeni a jövőt, persze nem rágódni kell rajta, hanem tárgyilagosan nézni a dolgok menetét

ha egy ember egy kicsit sem tud büszke lenni a hazájára, a nemzetére, és egy két történelmi pillanatra (1948, 1956) azzal nem tudom mit lehet kezdeni

majd jön valaki is megmondja

mert a többi nép tán ezerszer különb mint mi?

rokica · http://rokica.blog.hu/ 2008.09.04. 07:08:10

RE: Avatar 2008.09.03. 14:46:13
"A Himnuszt már csak azért is le kellene cserélni, mert Istenhez szóló ima, az ország pedig hivatalosan világnézetileg semleges."

Aha, ja. A szentkoronát szerintem olvasszuk be és csináljunk belőle nemzeti boroskupát, a jogarból pedig legyen koktélkeverő, mert hol van már nálunk király és ki akar valaha is újra?
Aztán töltsük fel jóféle vörösborral, esetleg tokajival és énekeljük, hogy az a szép, az a szép, akinek a szeme kék...
Ja, és a zászlóból lehetne a szalvéta, vagy abrosz. Úgyis olyan tarkán csíkos.
:-)

nemini teneri 2008.09.04. 11:18:29

Hát akkor tessék: itt az "új" Himnusz...
Igaz, ez se túl optimista, de legalább sok igazság van benne. Már csak egy jó zenei alap kellene hozzá..

www.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=3761

Daniel W. Mcload 2008.09.08. 00:50:13

Egyetlen megjegyzést szeretnék hozzáfűzni.
Magyarország világnézetileg semleges ország, és NEM katolikus, vagy más keresztény.
Aki ennek ellenkezőjét állítja az hazudik! (És számoljon el az istenével ennek minden következményéről, mert hazudni BŰN, vallásban és demokráciában egyaránt.)
Többségben vagyunk, és amíg ezt nem tanuljátok meg, hogy nektek is el kell fogadni a nem vallásos embereket, addig mindig is mi leszünk többségben.

A búvalbaszott Himnuszunkat pedig le kell cserélni, valami vidám, pörgős, optimista dalra.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2008.09.10. 22:49:33

csak ne hagyjuk:

Sokak szerint ha I. István példaértékű politikus, akkor Kádár Jánost is annak kell megítélni, mert különben kettős mérce, amely sem erkölcsileg, sem logikailag nem feloldható. Tehát abban az esetben, ha Kádár János tetteit összességében negatívan ítélteik meg, akkor I. Istvánét is annak kell nyilvánítani.

*Mindketten államosították a magánvagyonokat. Kádár már 1956 előtt belügyminiszterként is. I. István király, az akkori magántulajdont, a vérségi szerinti öröklést megszüntette és állami, azaz királyi tulajdonba vonta mások értékeit. Azaz államosított. Aztán Kádárhoz hasonlóan saját klientúrájának osztogatta mások házát, vagyonát. Akárcsak a komcsik, illetve Kádár tette.

*Mindketten egy idegen ideológia internacionalista érdekeit szolgálták és az ország addigi szokásait is annak rendelték alá, azzá alakították át.

*Mindketten a hatalmuk megszilárdítása után, igyekeztek békés és puritán "uralkodónak" mutatkozni.

A történelmi párhúzamból is jól kivehető, hogy I. István, született Vajk nem élt semmilyen általános emberi értékrend szerint példmutató, követendő és tisztelendő életet. Ölt és öletett, megkívánta és erőszakkal elvette mások vagyonát, nem szerette sem ellenségeit, sem családját, sem hazáját. Hazájának lakóira egy idegen hatalom kiszolgálójaként egy idegen ideológiát és vallást erőszakolt.

Fremenx 2008.09.12. 14:12:14

Úgyátom, hogy figyelmen kívűl hagytad a kettőjük közötti 900 év alatt bekövetkezett belhoni és külhoni helyzet válltozásait, és az időközben lezajlott folyamatok következményeit.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.10.01. 19:59:21

Üdv IGe!

ad1: Bocs, de tényleg hetek óta ide se szagoltam.
ad2: rendben, ne hagyjuk.
ad3: Ha sokak szerint a kútba kell ugrani, akkor ugrasz? (Egyébként nemtom kik azok a sokak, akik szerint I. Istvánt példaértékű politikusnak kell tekinteni, én biztos nem tartozom közéjük, szvsz politikusnak meg aztán végképp nem kell tekinteni. A politikus a modern kor gyermeke...)
Államosítás: A XX. században az államosítások jelentős része '56 előtt történt. '56 után már - többek Nagy Imre kormányzása idején bekövetkezett enyhülésnek köszönhetően - csak a még magánkézben lévő termőföldeket államosították - léptették a gazdákat tsz-ekbe, kevésbé erőszakos módon, mint tették azt Rákosiék az ötvenes évek elején.
Ettől függetlenül annyiban igazad van, hogy hatalom/státusz alapját képező vagyon tulajdonlásában brutális átalakulás keletkezett az általad összehasonlított két korban, azonban ezeket egy kaptafa alá venni, enyhén szólva is csúsztatás. Míg István alatt maga a rendszer nem változott (1. az államvallás megváltoztatása nem volt hatással a gazdaság múködésére, max. a tulajdonosokra, mert azt ugye te sem gondolol komolyan, hogy amikor a honfoglaló magyarok elindultak kalandozni, akkor ment mindenki adott területről, ergo itthagyták tanyájukat tök üresen. A honfoglaló magyarság csak egy bizonyos része állt 'katonákból', a maradék a gazdasággal, a megélhetéssel törődött. Arról nem is beszélve, hogy a hétvezér kifejezés eleve feltételez egy olyan hierarchiát, amely szvsz könnyen megfeleltethető a királyi Magyarország hűbéri (a honfoglaló magyarságtól teljesen idegen) berendezkedésnek. 2. Rákosiék egy teljesen új, ténylegesen idegen gazdasági, tulajdonosi struktúrát hoztak létre, amelynek lényege az volt, hogy az államon kívül senki más nem lehet a termelőeszközök (copirájt Marx) tulajdonosa. Hol látsz máshol példát a tervutasításos rendszerre?
ad4: a kereszténység, mint internacionalista ideológia? Ez orbitális tévedés. A kereszténység magasról tesz a hívő nációjára, arról nem is beszélve, hogy István korában egyáltalán nem is beszélhetünk nemzetekről, hanem csak úrról, vagy alattvalóról. (Az a bizonyos példabeszéd a soknemzetiségű országról, az bizony durva ferdítés, ugyanis István nem országról, hanem úrságról(!!!) beszél, azaz egy birtokos (nemes, etc.) által birtokol földtulajdonról, illetve az ezen a területen található falvak lakóiról. Nem az etnikai identitás képezett köteléket az egy királysághoz/császársághoz/birodalomhoz tartozó egyének között, hanem maga az uralkodó személye.
ad5:Ismerős neked a fülbe ólmot öntős sztori? Mert azt se feledd, hogy az a tény, hogy Koppány leverése után a történelemkönyvek már nem nagyon beszélnek István tetteiről (az államigazgatás létrehozását nem számítva), az nem jelenti azt, hogy nem is tett semmi olyat... Amiről a történelemkönyvek inkább szégyellősen hallgatnak.
ad6:
"A történelmi párhúzamból is jól kivehető, hogy I. István, született Vajk nem élt semmilyen általános emberi értékrend szerint példmutató, követendő és tisztelendő életet. Ölt és öletett, megkívánta és erőszakkal elvette mások vagyonát, nem szerette sem ellenségeit, sem családját, sem hazáját. Hazájának lakóira egy idegen hatalom kiszolgálójaként egy idegen ideológiát és vallást erőszakolt."
Na, most azon túl, hogy szerintem Kádár és István között semmilyen párhuzam nincs, Istvánnal kapcsolatban teljesen igazad van, nem tett semmi mást, mint ami szokás volt akkoriban. (Na, most a haza kitételt hagyjuk, az akkoriban tkp. nem létezett). Szóval lehet, hogy mégis volt Istvánnak valami értékrendje????
süti beállítások módosítása