hángörienidiocc

Latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc?

Idiotac.

Isa?

Fontos!!!

Még mielőtt elkezdenél alázni egy kommentben, kérlek olvasd el a RAGYA-t!!!
A nem nyilvános alázásokat pedig kéretik a verszegeny@gmail.com (egyszerű eset: nickre katt!) címre küldeni, de túl sokat nem kell ezektől a levelektől várni, mert kéjes mosolyok között fogom törölni mindet.

Friss topikok

Innen olvasnak

Hódacska, Fődecske, felhőcske

Ezen képecskéért meg millió köszönet az Időkép.hu portálnak:

Felhőkép

Állam, párt, állampárt

2008.11.13. 19:46 Vérszegény éjszakai dúvad

A következő szöveg a féltudású elit dossziéba tartozik, de az már olyan régen volt, hogy előtte nem árt egy 'a korábbi részek tartalmából' stílusú kis bevezetés.

Az volt a kiindulópont, hogy téves az az álláspont, miszerint minden országnak olyan kormánya van, amilyet megérdemel, hiszen a politika világa inkább amorális, azaz minden eszköz megengedett a hatalom elérésének érdekében, míg a mindennapok világa inkább morális, azaz nem engedi meg a machiavellizmust. Miközben valaki a politikai elit részévé válik, szükségszerűképpen fel kell vennie ezt az amorális magatartást, hiszen egyébként "halott ember" lenne. És amennyiben van is hatás a 'két világ' között, akkor sokkal inkább a politika az, ami csökkenti a mindennapok moralitását, mintsem fordítva. Sőt olyannyira ez történik, hogy jelenleg Magyarországon inkább a politika amorális világa érvényesül a hétköznapokban is. És hogy miért történhetett így, ahhoz viszont vissza kell nézni egy kicsit az elmúlt évtizedekbe.

Magyarország 1945 és 1950 között tulajdonképpen két rendszerváltáson is átesett. Miután Magyarországon véget ért a II. Világháború, esély látszódott arra, hogy az ún. nyugati típusú, demokratikus jellegű berendezkedés alakuljon ki az országban. Ehelyett viszont a másik oldalra 'sorsoltak' bennünket, és a kommunista jellegű államberendezkedés valósult meg. A kettő közti különbség remekül látszik, ha összehasonlítjuk mondjuk a jelenlegi magyar és a jelenlegi osztrák valóságot. Én mégis azt mondanám, hogy a két rendszer között nincs is olyan nagy különbség, csak egy, ez az egy viszont akkora, hogy minden más ebből vezethető le.*

Ez a különbség pedig állam és párt viszonyában rejlik.

Míg a párt fogalmáról már esett szó korábban, az államéról nem, így azzal most foglalkozni kell egy kicsit. Gondolom senkinek nem esne nehezére az állam fogalmára minimum három különböző fogalmat találni, én most úgy fogalmaznék, hogy az állam olyan szolgáltatásokat nyújt, amelyeket az adott területen élő polgároknak kötelező igénybe venniük, ezért cserébe ellenszolgáltatást köteles fizetni, amelyet adó néven nevezünk. Az egészségügyi ellátások intézményei, óvodák, iskolák, önkormányzatok, rendőrség, stb., ezek mind olyan szolgáltatások, amelyeket az állam nyújt, és amelyeket a polgárnak kötelező igénybe venni (egyébként "jól is jár" ezek igénybevételével. Azt meg, hogy ezek hogyan működnek ma Magyarországon, ne elemezgessük - most).
Aztán hozzátehetjük még azt is, hogy az államot mindig egy kormány vezeti, amely tagjait a választásokon győztes párt tagjai adják. Ebben az értelmezésben az állam egy olyan jellemzően bürokratikus szervezet, amely a polgáraival szimbiózisban él, alkalmazottai pedig nem hierarchikus, hanem inkább horizontális kapcsolatot tartanak fent a polgáraival. (Amikor a rendőr elfog egy bűnözőt, akkor nem a letartóztatottal tartja fent ezt a kapcsolatot, hanem az állam összes többi polgárával, akiket ő védett meg attól, hogy a pl. betörő más bűncselekményeket követhessen el - másrészről viszont a rendőr - letartóztatott viszonyt ).

A párttól viszont pont ez a horizontális viszony ápolása áll a legmesszebb. A párt mindig hierarchikus felépítésű, a párt jellemzően önös érdekek alapján viselkedik (általában ez az érdek a választások megnyerése), a vezetőség pedig a legteljesebb kontrollt kívánja biztosítani a tagok felett. Ne legyenek egy kétségeink, egy párt tulajdonképpen megegyezik a bővebb vezetőséggel, mindenki más kb. csak töltelékemberke.

A két szervezet közti viszonyra a demokratikus államokban az a jellemző, hogy kettejük kapcsolatában az állam működésének logikája áll a párt működésének logikája felett. Azaz amikor a kormány és a kormánypárt összetűzésbe kerül, az nem egy rendkívüli esemény, hanem a szervezetek működésének logikájából fakadó természetes dolog.

A kommunista rendszerekben viszont (ahogy az állampárt) kifejezésből is adódik az állam és a párt összemosódik, de a nagyobb baj az, hogy a pártlogika az állami logika fölé kerül, tehát állam és párt hierarchiája megfordul. Az állami alkalmazottak már nem velük egyenrangúakként (avagy nem szolgáltatókként), hanem sokkal inkább beosztottjukként fordulnak a polgárok (elvtársak, ha úgy jobb) felé. Az állampárt a totális kontroll elérésére törekszik, az övével ellentétes gondolatok teljes kiírtására, hiszen törést, nem-egységességet nem mutathat fel a külvilág felé.
Ebből - ti. a viszony megfordulásából - vezethető le (nagyon sok) minden, ami az átkosban Magyarországon történt. Nem véletlenül volt a vallásellenesség, a falusi értelmiség és egyáltalán a falusi társadalom szétverése, a káderképzés, a proletalizálás, ezek mind az állam - ami egyúttal a párt is volt - totális kontrolljánák elérésének érdekében történtek, és talán nem is az ország, hanem a párt fölött, amely viszont már maga volt az ország.

Folyt. köv.

*
Természetesen van több eltérés is, ám úgy gondolom, hogy a rendszerek különbözősége jellemzően ebből az egy eltérésből vezethető le. Van még egy fontos különbség, ez pedig az, hogy a kommunizmus (és a nácizmus is) már eleve valami ellen jött létre, ezekben már eleve van egy beépített (a tőkés, meg a zsidó) ellenségkép, míg a demokratikus eszmék esetében nincs.
Azonban, ha a demokratikus berendezkedésű államokban feltűnik - akár csak egy megfelelően kommunikált - ellenség(kép), a demokratikus államok is hajlamosak arra, hogy csökkentsék a polgáraik személyes szabadságát, és eltolódnak egyfajta rendőrállam irányába (feltételezem erről is beszél Tóta W., amikor Amerika fasizálódásáról ír), noha közel sem annyira, mint a kommunizmus, vagy a nácizmus, amelyeknek ezzel a beépített ellenségképpel együtt természetesen a fenyegetettség-érzés is az eleme.

25 komment

Címkék: szerintem

A bejegyzés trackback címe:

https://hangorienidiocc.blog.hu/api/trackback/id/tr18767471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.11.13. 21:04:58

minket nem sorsoltak. churchil egy vacsora alkalmával felírt egy szalvétára pár országnevet és számot, odacsúsztatta sztálinnak, ő javított páron, majd visszacsúsztatta, és ennyi.
egy szalvétán. vacsora közben. és erre még büszke is, és a könyvért, amiben ezt kendőzetlenül, kis szines anekdótaként leírja, irodalmi nobelt kapott.
hozzánk az volt írva, hogy 80% orosz, 20% egyéb (mármint befolyási övezet).

Sir Nyű 2008.11.13. 22:47:46

Az osztrakok nagyon rossz pelda allam es partok viszonyara. Ott a II. vh. utan felosztottak az orszagot vorosek es feketek kozott es a mai napig minden ebben a keretben zajlik, legyen az bank, rendorseg, ORF, barmi.
Azt mondjak az okosok, ezert volt legalabbis erdekes Haider, mert o beleronditott a ketpolususagba, meg is lehet nezni a valasztas eredmenyet. Viszont Haidernek annyi, most meg ujra nagykoalicio alakulgat.

2008.11.13. 22:49:20

Egyet nem értek: aki ilyen okosságokat (most nem negatív értelemben!) képes kitalálni, az miért nem képes átolvasni a saját irományát? Tele van mondatszerkesztési, -tagolási hibákkal. Az egésznek amolyan hozzászólás pofája van! Totál elveszti így a hitelességét.

is 2008.11.13. 23:38:47

ez meglehetősen tetszett. de ne gondoljuk, hogy nincs kiút: a választáson nem kellene olyan pártra szavazni, amelyik állampártnak képzeli magát. márpedig most mindkét nagy annak képzeli magát, tehát 2010-ben egyikükre sem kellene szavazni. aztán majd meggondolnák.

gravi_t 2008.11.13. 23:49:30

ja, szavazzunk inkább a zezdéeszre. muhahahaha.
vagy a zemdéefre. vááááháháháháhááá.

borzzz 2008.11.14. 02:51:35

gravi_t! Hogy az itt kommentező 5 (most már 6) nick kire szavaz, az édesmindegy. A zemberek továbbra is a két tömegpártra fognak voksolni, még ha megvan is róluk a véleményük (az elvakult rajongók kevesen vannak, azokkal nem lehet választást nyerni).
Ennél lényegesebb, hogy a maszopnak buknia kell, 8 év után akkor sem nyernének újra, ha olyan jól csinálták volna, mint amennyire rosszul. És jön a Fidesz... remélhetőleg tanulva saját 98-02 közti hibáiból. Ahogy a választópolgárok is megint tanultak valamit, pl. azt, hogy egyelőre nincs olyan párt, amit érdemes lenne 2 cikluson át hatalomban tartani.

morpho 2008.11.14. 03:25:15

borzzz,tényleg azt gondolod,hogy a pártokat a választók "tartják" hatalomban,vagy váltják le?Meg hogy a pártok tanulnak a hibáikból,aztán máshogy kormányoznak,hogy a zembereknek tessenek?Ugyan már.Ha a szocik telenyomják pénzzel az emberek zsebét két hónappal a választás előtt,úgy választják meg őket,mint a szél.Lásd önkormányzati választás 2002.Ha a fidesz két hónappal a választás előtt előhúz egy öszödi beszédet,úgy nyerik magukat szarrá,hogy kampányolni sem kell.Lásd önkormányzati választás 2006.Persze úgy tűnik,mintha a szerencsétlen emberek "választottak" volna mindkét esetben,de ha jobban belefigyelsz,akkor azért rájössz,hogy nagyon nem. Véd,nagyrészt igazad van,különösen ami a morális hétköznapi és az amorális politikai magatartást illeti.Az állam és párt viszonya a magyar történelem legnagyobb hülyesége.Sokszor bebuktunk már miatta és úgy tűnik ezen nem akarunk változtatni.Szeretjük emlegetni sírva a balsorsot.Ez egy kicsit mazochista nemzet.Ez van.

cuebler 2008.11.14. 06:13:29

gravi_t-nek igaza van. jelenleg nincs az országban olyan, komolyan vehető politikai erő, akire rábíznám az ország irányítását 2010-ben.
borzzz, te komolyan gondolod, hogy a fidesz tanult 98-02 hibáiból? az orbáni kommunikáció végig egy gondolatsor mentén zajlik: 98-02 között az ország maga volt a kánaán, azóta az mszp-szdsz pedig mindent csak elqrtak. az egész számomra csak azért érthetetlen, mert a bokros-csomag nélkül ők sem tudtak volna olyan szépek lenni 98-02-ben. azaz nem a 98-as választásoktól lett minden jobb az országban. de még ezt sem látták be!
tehát a végkövetkeztetés: hívjuk vissza bokrost és válasszuk meg közvetlenül kormányfőnek :) de legalábbis kérleljük, hogy alakítson egy (kormány)pártot. én biztos rájuk szavaznék. ha jól emlékszem, bokros lajos neve orbán szakértő-kormányában felbukkant lehetséges miniszterelnökként...

Silcon 2008.11.14. 07:06:20

cuebler:
"98-02 között az ország maga volt a kánaán"
Pedig minél tovább van MSZP, annál inkább így látszik :) A Bokros alapozta sikerhez azért más is kellett, ld. Megyó 2 éves "teljesítményét".

is:
"tehát 2010-ben egyikükre sem kellene szavazni"
Ja, majd jön egy új Centrum, amiről a választás után kiderül, hogy belül vörös. Na ne.

Acmee 2008.11.14. 07:35:08

cueber: tökéletesen igazad van!

Ahelyett, h hasonló emberekkel töltenénk fel a parlamentet, mint Bokros Úr (mivel 100%-osan megérdemli ezt a megszólítást), ehelyett villanyszerelők, és hasonló (bocs) "hülyék" (nem hülyék a villanyszerelők, de a politikához sem értenek, a'la saját kaptafa) ülnek országunk "élén"!

Akkor kellett volna a magyar népnek felállni, és egy huszárvágással fejeket a porba hullajtani, amikor "elüldözték" innen Bokrost!
Legnagyobb baja a magyar népnek, h az előző rendszer folyományaként nem hajlanó felállni, és eltörölni a föld színéről a "csibészeket"! (Mert ugye az előző rendszerben ha kussoltál, és tetted a dolgod, akkor no para, megéltél!)

Igen, meg lehet nézni Bokros, Surányi, Simor, Király Júlia önéletrajzát! Ahelyett, h a magyar nép hasonló embereket "kérne fel" kormányzásra (a pénzhez értenek, de ahhoz nagyon), mit csinál? Kipróbál ezt, nemjó, kipróbál azt, az sem jó, hát akkor térjünk vissza az előzőhöz, hátha azóta tanultak valamit, basszus, megint nem jó! Kérem, ez fog menni itt a végtelenségig!
Szívem szerint már 1995-ben eltöröltettem volna a föld színéről a pártokat, és az Akadémiákról, ELTE-ről, és hasonló, szakmai körökben elsőosztályú intézményekből "toboroztam" volna egy - ténylegesen szakértői - kormányt! Nem itt tartanánk, ebben biztos vagyok!

Amíg a magyarság 90%-a nyugodtan ül a babérjain, és - nyögve - de szótlanul viseli a rá nehezedő egyre nagyobb súlyt, addig változásra elég kevés esélyt látok!
A világ szerencsésebb felén már régesrég felpattant volna a nép, közös erejét kihasználva rég lerázta volna magáról a felesleges "terhelést"!

Igen, ezek vagyunk mi! Sajnos a magyar "értelmiség" már régen két irányba ment (külföld és az összemosódás ("beállok "közéjük", jól keresek a hallgatásomért")). A "köznép" (bocsánat, ha valakit megsértek) pedig mindent megtűr és elvisel! Nincs egy ember, aki a média segítségével lerántaná a leplet az országos szintű porhintő gépezetről(nem csak az aktuális kormányról van szó! Egyik kutya, másik eb!!), nincs egy ember, aki végre egy oldalra állítsa a magyarokat, mégpedig az összefogás oldalára, a saját érdekünkben! Miért? Mert aki (talán) képes lenne rá, azt rég megfélemlítették, lefizették, elüldözték!

Még a mostani válság (már tele a tököm vele! Mást sem lehet hallani, holott a "nyugatnak" keményebb érvágás lesz, mint nekünk(nagyobb fogyasztásból nagyobbat kell levágni, h a reális szintre helyeződjenek a dolgok, ami jobban fáj, mint a "kicsit rosszabb lesz"(hőbölgünk kicsit, majd visszaülünk a lócára sóhajtozni, beletörődünk abba, h megint beszoptuk)) kezelésében is mit lát a nép? Huhh... elkerültük az államcsődöt, elhisszük a kormánynak a saját vállveregetését (ja, hogy kerültük el? Ha az IMF nem segít ki minket, már rég a csődtömeg tetején csücsülnénk (amire már így is nagyon hasonlít az ország)!! Nézzük meg az összegeket, mi kaptuk a legtöbbet!! Szerintetek jó, h ekkora összeget kapunk? Egy frászt!! Az IMF nem a hasára csap, és azt mondja, h tessék Ferike, ittvan 2 fillér, javítsd meg a biciklit!! Mérlegelnek, számolgatnak, majd a végén kihozzák, h igen, ennyi kell hozzá, h ne omoljon össze a kártyavár!
MÉRŐSZÁM!! Az IMF kristály tisztán látja a helyzetet!! Ami - úgyfest - Európában (és azon kívül is) - nálunk a legrosszabb!! Még a sokat "fikázott" Románia, Ukrajna is kevesebbet kap, mint mi, ami ugye azt jelenti, h kevesebbre van szüksége, tehát JOBBAN ÁLLNAK, MINT MI!! Ami "nemrég" ugye közel sem így volt!!

Bocsánat, nagyon belefeledkeztem az írásba! Kikapcs.

Acmee 2008.11.14. 07:43:47

Jajj, és a heti legjobb derülésem tárgyát kihagytam! Az APEH-ben 90-es IQ alatt nem lehet "papírokhoz nyúlni"!! Uraim, ezt nem az APEH-ben kell bevezetni!! A Parlamentbe 100-as IQ alatt még a portán se engednek be!! (Bár az "okosabb" jobban "tud" lopni :D )

molaris 2008.11.14. 07:57:31

Bé+tok !
Hol éltek? Itt most ugyan az a vörös mocsok uralkodok, mint 89 előtt. Csak más a ruhája és a cipője. Sőt!!!- oda is talált talpnyalót.

"Acmee",- igazad van, bár jómagam legalább 120- as IQ- hoz kötném. Ennyi elvárható attól, hogy ne magyar- magyar tolmács kelljen ahhoz, hogy Józsi bá' is megértse egy- egy potentát gondolatát.

molaris 2008.11.14. 07:58:37

uralkodok= uralkodik

Acmee 2008.11.14. 08:07:49

molaris: Ahhoz, hogy Józsi bá' is megértse a politikusokat, ahhoz sajnos Józsi bá'-nak kell megtanulnia "politikusul". Az egész világban külön "nyelvezetet" alkot a politikai nyelv! Itthon sajnos a népnek tett nyilatkozatokban sem mellőzik, és ez a baj! Ha mondjuk Józsi bá' nem érti meg az m1-en sugárzott parlamenti élőképet, okés, érthető! Viszont ha Józsi bá'-hoz szólnak a politikusok, akkor tényleg "normálisan" magyarul kellene azt tenni!

rolika 2008.11.14. 08:08:04

molaris, egyetértek. ha nem lett volna rendszerváltás, ugyanazok ülnének a parlamentben, mint most. és ez szörnyű. (kommunista) kutyából nem lesz (demokratikus) szalonna

morpho 2008.11.14. 08:25:31

A rendszerváltás óta legalább egyszer minden mai parlamenti párt volt már kormányon.Most akkor vagy mind kommunista,vagy valami nem stimmel ezzel a vörös mocsok vonallal.
Egyébként ez egy mondvacsinált hülyeség.Ha az országért dolgoznának a pártok mondjuk 90%-ban és csak 10%-ban saját zsebre,akkor kit érdekelne,hogy milyen -ista?Az a gond,hogy nálunk ez az arány pont fordítva van.Tökmindegy,hogy ki van kormányon.Eddig mindig így volt.

tzappa 2008.11.14. 08:58:38

Lehet más a politika? Lehet ezt egyáltalán másképpen csinálni mint gerinctelenül és elvtelenül? Nem tudom, egyelőre nem hiszek benne.
Mindenesetre a cikk a legfontosabb problémát kezdte el feszegetni, mégpedig azt, hogy a pártok nem azért vannak, hogy az emberek érdekeit képviseljék, hanem azért, hogy hatalomra juttassanak egy bizonyos gazdasági érdekcsoportot, amelyet a kormány testesít meg a politika színterén.
Vagyis vannak különböző gazdasági érdekcsoportok, amelyek gyakorlatilag megvesznek maguknak "kilór" egy pártot, majd ez a párt egy olyan kormányt ültet az ország élére, amelyik a közpénzek jelentős részét fiktív, vagy túlárazott megrendelések révén visszaforgatja a szóban forgó gazdasági csoportnak.
A megoldás szerintem most már csak az lehet(ne), hogy minden párt jelölne egy adott miniszteri posztra 1 főt, majd a győztes párt miniszterelnök jelöltje alakíthatna úgy kormányt, hogy a választási eredmények arányában osztanák szét a miniszteri posztokat. Tegyük fel, az eredmény így alakul 2010-ben: FIDESZ 48%, MSZP 42%, MDF 5%, SZDSZ 5%. Ekkor miniszterelnök OV, a miniszteri posztokat pedig 48-42-5-5 arányban szétosztják a pártok között.
Persze, a magyar viszonyokat és a politikai kultúrát ismerve ez egy szép álom, de Barack Obama elnökké választásával szerintem egy csomó politikai paradigma megdőlt, vagy legalábbis példát mutat ahhoz, hogy a jelenlegi gyakorlatok megdőlhetnek.

Érdekes kérdés még, hogy ha egyetértene a nép a fentiekkel, akkor népszavazással ki lehetne-e erőltetni egy ilyen irányú törvénymódosítást? Ha valaki ért ehhez jogilag, legyen szíves írja meg.

Úgy kezdtem: Lehet más a politika?
Talán egy válasz lehet az alábbi honlap:
www.lehetmas.hu
(Ezt ne vegyétek reklámnak, csak egy lehetőséget vetek fel.)

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.11.14. 09:22:22

bs95,
"minket nem sorsoltak"

Azért kapott a kifejezés egy aposztrófot elölre, meg hátulra, nem találtam hirtelenjében jobb kifejezést. De ezt a szalvétás sztorit még nem hallottam.

hungeri,

ez azért lehet, mert jó pár hónapra totál leálltam mindenféle írással. Kell még egy kis idő, amíg visszazökkenek. Én is érzem, hogy a szöveg nem lett a legtökéletesebb, de perpill. ennyire futja.

Egyébként úgy gondolom, hogy a mostani helyzetből egyelőre nem nagyon van kiút. Csak abban reménykedem, hogy idővel majd lesz.
Az LMP egy tiszteletreméltó kezdeményezés, de szerintem nincs sok esélyük egy ilyen végletekig hiszterizált országban.

Nem kommunisták a jelenlegi (és az összes korábbi) Parlament tagjai, anno tényleg rendszerváltást akartak, de sajnos pont a rendszer folytatói lettek, csak bevezették a többpártrendszert.

Dezsőjóska 2008.11.14. 09:46:10

Had adjak egy független politológiai elemzést a választási rendszerünkről.
Az 1990-es választásokon az MDF és az SZDSZ is 30% fölötti eredménnyel szerepelt. Gyorsan meg is egyeztek, hogy olyan választási törvényt fogadnak el, ami a kétpártrendszer felé mutat. Nagyon szimpatikus cselekedet volt tőlük, csak röhögni tudok rajtuk, hogy ez teszi őket sírba 2010-ben. De a lényeg, hogy miért is mutat a kétpártrendszer felé?
A képviselői helyeknek csak 50%-át választják országos preferencia alapján, ide 5% a küszöb. A másik felét egyéni körzetekből töltik fel, ahol könnyű belátni, hogy bár előfordulhat, hogy az első fordulóban valaki csak 30%-al nyert, a második fordulóban a nyertes mindent, tehát 100%ot visz. Akárki akármint mond, az egyéni képviselőket is pártpreferencia alapján választják, tehát egy 5-10% körüli pártnak egyéni helyet szerezni szinte lehetetlen!
Az emberek azt látják, hogy a nagyok csinálják a politikát, ezért a kispártok súlya egyre csökken, csúsznak lefelé a lejtőn, mígnem az 5%-os küszöb is elérhetetlenné válik. Azt hiszem mondanom sem kell, hogy egy ilyen rendszerben, egy új szerveződésnek ESÉLYE SINCS parlamentbe kerülni!
Megoldás?
Egyéni mandátumok megszüntetése, parlamenti küszöb 1-2%-ra leszorítása.

Szerintetek érdeke ez a fityesznek és a maszopnak? Hát nem. Ezt a javaslatot ugyanolyan gyorsan, közösen elutasítanák, amilyen gyorsan meg tudják szavazni a saját fizetésemelésüket!

tzappa 2008.11.14. 11:08:01

A kérdésem továbbra is fennáll, sőt, egyre erőteljesebben fogalmazódik meg bennem:
lehetne-e népszavazást kiírni a választási törvény módosítására? Az ugyanis egyértelmű, hogy a pártoknak nem érdekük megváltoztatni azt. El lehetne töröltetni például a listás helyeket, egy népszavazással?

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.11.14. 12:01:19

Mivel az országgyűlési választásokról az Alkotmány rendelkezik, én úgy gondolom, hogy nem.
De erről vszeg egy alkotmányjogászt kellene inkább megkérdezni.

morpho 2008.11.14. 13:02:40

Ebben az országban bármiről ki lehet írni népszavazást,valamint annak az ellenkezőjéről is.Attól függ,hogy a rendkívül következetes éleslátásáról és jogérzékéről messze földön méltán híres alkotmánybíróságunk tagjai éppen hogy ébrednek.Egy alkotmányjogász is kábé ezt tudná mondani,de ha gondoljátok megkérdek egyet.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.11.14. 13:48:54

Ó, az AB nagyon aranyos. Főleg az állandó különvéleményekkel.

herrbert74 2008.11.14. 16:59:34

Silcon:
"Ja, majd jön egy új Centrum, amiről a választás után kiderül, hogy belül vörös. Na ne."

Fején találtad a szöget:
lehetmasapolitika.blog.hu/2008/11/10/okologiai_ugrast

Csak olvassátok el a programjukat és a hozzászólásokat.

A mai politikai pártok közül egyedül az SZDSZ centrista, a többi állampárti, nincs jobb-, meg baloldal (magyarázat egy ottani hozzászólásomban). Igazi szabadelvű párt nincs.
süti beállítások módosítása