hángörienidiocc

Latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc?

Idiotac.

Isa?

Fontos!!!

Még mielőtt elkezdenél alázni egy kommentben, kérlek olvasd el a RAGYA-t!!!
A nem nyilvános alázásokat pedig kéretik a verszegeny@gmail.com (egyszerű eset: nickre katt!) címre küldeni, de túl sokat nem kell ezektől a levelektől várni, mert kéjes mosolyok között fogom törölni mindet.

Friss topikok

Innen olvasnak

Hódacska, Fődecske, felhőcske

Ezen képecskéért meg millió köszönet az Időkép.hu portálnak:

Felhőkép

Állítsátok meg a világot! Ki akarok szállni!

2009.03.20. 11:20 Vérszegény éjszakai dúvad

Nem tudok szabadulni az érzéstől, hogy valami ilyesmit érzett Szilágyi Ákos is, miközben írta ünnepi beszédét. (Rövidebben a comment.com-on).

Rögtön az elején nem árt tisztázni, hogy egy dologban egyetértek Szilágyival, ez pedig a szólás felelőssége. Azonban ezt a felelősséget nem korlátoznám kizárólag a netes környezetre, hanem az offline világban is érvényesnek tartom. Sőt, az ünnepi beszédekre is.

Mert az egész szövegnek sajnos van egy olyan felhangja, amely szerint Szilágyi a mostani "türannoszokat" visszazavarná a korábbi "rabszolga", vagy "barbár" állapotok közé, és visszatérne a régi korokra jellemző kinyilatkoztatásokhoz. Ez pedig felelőtlen kijelentés. Sőt.

Szilágyi azt hiszi, hogy az internet durvább, mocskosabb, gátlástalanabb, mint a valóság. Nem, nem az, az internet egész egyszerűen csak szabadabb, többek között az arctalanság, a nicknevek miatt. Azok a durva, mocskos, gátlástalan megnyilvánulások egyébként is ott vannak azokban az emberekben, akik ezeket a megszólalásokat el-elejtik egy komment, vagy blogbejegyzés formájában. Szilágyi nem a szólás szabadságát tagadná meg tőlük, hanem a nyilvánosságukat korlátozná. Rövidebben: Szilágyi egész egyszerűen homokba dugná a fejét, mint egy strucc, mondván, amiről nem tud, az nem is létezik. Probléma megoldva, nemdebár?

Persze azt nem tudom, hogy Szilágyi mit tenne az olyan információáramlásokkal, amelyek nem az interneten keresztül zajlanak. Mi van a papír alapú levelezéssel, mi van a telefonbeszélgetéssel, mi van a szemtől-szembeni beszélgetésekkel? Alkalmazzuk a rejtői módszert, és minden beszélgetés mellé állítsunk oda egy "szabad embert"?

Azt pedig szánalmas szóvá tenni, hogy sokan nem rendelkeznek a véleménykifejtés Szilágyi szerint megfelelő képességével, hogy sokan nem képesek olyan agyoncizellált, szóképekkel, hasonlatokkal és idegen szavakkal zsúfolt, minimum 25 szóból álló mondatokkal elmondani azt, amit gondolnak a világról és jelenlegi állásáról, mint Szilágyi. 

Azért, mert nem péknek tanultam, még tudok kenyeret készíteni, főleg ha van a háztartásban egy kenyérsütőgép is. Nem lesz olyan szép, talán nem is lesz olyan finom, mint, ami pl. egy pékségben készül, de akkor tanulok az esetből, és legközelebb megpróbálom szebbre, finomabbra csinálni. Az internet, a blogolási lehetőség tulajdonképpen a véleménynyilvánítás kenyérsütőgépe, persze vannak, akik jobban csinálják, vannak, akik rosszabbul, vannak, akiknek jobb minőségű alapanyagok jutnak, vannak, akiknek rosszabbak.  Na és? Amelyik nem ízlik, azt nem eszem meg, de nem nyavalygok.

Nem tudom miféle ancient régime-hez szeretne Szilágyi Ákos visszatérni, de azt tudom, hogy egy dologról megfeledkezett. Ez pedig az, hogy a technikai fejlődés folyamatos. A technikai fejlődés pedig mindig is hatással volt a társadalomra, a kapcsolatokra, a nyilvánosságra. A mindennapi élet keretei folyamatosan tágulnak, az elsődleges tapasztalokat ma már kiegészítik a média nyújtotta másodlagos tapasztalatok, ma már egyidőben értesülhetek a világ másik felén történtekről azokkal, akik történetesen a világ másik felén laknak. Én nem szeretnék visszatérni a kisbírói kidoboláshoz, még akkor sem, ha ezzel az jár, hogy megjelenik a Szilágyi által megénekelt "mocsok" és "önkényuralom". Inkább kritikusan fogyasztom az internetes tartalmat.

A világot megállítani, a világból kiszállni nem lehet, vagy lépést tartasz, vagy lemaradsz. Más választás nincs.

Mert, ha elkezdesz nyavalyogni, ahogy Szilágyi Ákos tette, akkor maximum csak hülyének fognak nézni.

4 komment

Címkék: médiaipar szilágyi ákos

A bejegyzés trackback címe:

https://hangorienidiocc.blog.hu/api/trackback/id/tr911013000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morpho 2009.03.21. 06:01:37

Szilágyi Ákos egyszerűen gyáva.Nem meri azt kimondani,hogy a net és a blogok elveszik egy csomó "hivatásos"sajtómunkás és médiageci kenyerét és letörik az árakat a sajtóban.Ez amúgy igaz,de ezt így mégsem mondhatja ki.Elég hülyén hangozna,hogy öt éve még tíz rugót kapott háromezer karakterért,most meg csak ötöt és közben infláció is volt.Ezért inkább hablatyol az elveszett sajtószabadságról,ami nettó hülyeség.Tudjuk jól,hogy majd kivadássza az olvasó a sok szemét közül a neki tetsző szemetet.Amiről lehetett volna beszélni,az az,hogy a sok balfasz blogger,attól,hogy mások is elolvassák néha az irományaikat,újságírónak képzeli magát.Ez persze másra is igaz.Soha ennyi fotóművész,zeneszerző,filmkritikus,filozófus,politológus,stb.nem volt még a világon mint mostanság.Nem az a baj,hogy vannak,hanem hogy tényleg annak gondolják magukat.Ettől persze Szilágyinak még nem lesz több pénze.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2009.03.21. 09:31:07

Én leginkább attól tartok, hogy ez a beszéd illeszkedett az alkotmánymódosítással az uszítás ellen című nemrég elkezdett kampányba. (Bár mostanság csend van körülötte).
Szvsz az emberek még olvasnának újságot, pl. én is, ha lenne valamilyen minősége ezeknek a nyomtatott izéknek. De nincsen. Ezért nem is olvasok újságot. (Most az NS nem számít, bár minősége annak sem nagyon van).
Az a blogger meg aki újságírónak, stb. képzeli magát, hát, he-he. Próbálja meg magát felvetetni valamilyen szakmai szervezetbe. he-he.

krystian · http://detektorok.blog.hu/ 2009.03.21. 11:17:24

Hát igen. A világ változik. Néha nehéz ezt elfogadni.
Panaszkodhatnak az újságírók, de addig nem szívesen hallgatom meg őket, amíg nem képesek közvetíteni a "hatalom" és az állampolgárok között oda-vissza. És amíg nem képesek betölteni egyfajta kontroll funkciót a döntéshozók felett.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2009.03.21. 15:51:51

@krystian:
Az a legnagyobb baj, hogy ezt a közvetítő szerepet már senki nem vállalja fel, pedig lenne még egy-két szakma, amely képviselői ugyanúgy tudnának egy effajta szerepet eljátszani.
De inkább mindenki fetreng a langyos posványban.
süti beállítások módosítása