hángörienidiocc

Latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc?

Idiotac.

Isa?

Fontos!!!

Még mielőtt elkezdenél alázni egy kommentben, kérlek olvasd el a RAGYA-t!!!
A nem nyilvános alázásokat pedig kéretik a verszegeny@gmail.com (egyszerű eset: nickre katt!) címre küldeni, de túl sokat nem kell ezektől a levelektől várni, mert kéjes mosolyok között fogom törölni mindet.

Friss topikok

Innen olvasnak

Hódacska, Fődecske, felhőcske

Ezen képecskéért meg millió köszönet az Időkép.hu portálnak:

Felhőkép

A borjú és az új kapu esete XII.

2010.07.14. 14:00 Vérszegény éjszakai dúvad

14. Az új identitás

Mi az az identitás, amit a Fidesz nyújt nekünk? Le van írva szóról-szóra a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatában. Illetve inkább körülírva, pontosan kiolvasni nem hiszem, hogy ki lehetne.

A NENYI ugyanis nem politikai nyilatkozat, nem röhejes, és legfőképpen nem szimbolikus szöveg. A NENYI-t szó szerint kell olvasni, érteni és értelmezni.

A megszállás és diktatúra negyvenhat éve után, amely negyvenhat év alatt egy hibás, értéktelen világképet, identitást erőltettek rá az országra, és az átmenet két zűrzavaros évtizede után, amelyre viszont az értékek, világképek, identitások tényleges zűrzavara volt a jellemző, legyen újra béke (a fejekben, az identitásban), szabadság (de nem, nem kommunizmus) és egyetértés (társadalmi szerződés, azaz normalitás, amely a Fidesz által nyújtott identitáson alapul).

A küzdelem a rendszerváltás politikai paktumaival folytatódott’, mert történt ugyan rendszerváltás, a politikai berendezkedés megváltozott, de a magyarok ugyanúgy kiszolgáltatott helyzetben maradtak.

végül szabadság helyett kiszolgáltatottságba, önállóság helyett eladósodásba, felemelkedés helyett szegénységbe, remény, bizakodás és testvériség helyett mély lelki, politikai és gazdasági válságba torkollott’, vagyis, igen, bevalljuk, senki nem értette a posztmodernt, és még most sem értjük.

A magyar nemzet (…) a szavazófülkékben sikeres forradalmat vitt véghez’, mert igen, tényleg forradalom történt. A zűrzavarból rend lett, a káosznak, a kavalkádnak vége. Paradigmaváltás történt, újra van kitüntetett identitás, noha tagadás útján kapja meg a kitüntetettségét.

Mi, a Magyar Országgyűlés képviselői kinyilvánítjuk, hogy a demokratikus népakarat alapján létrejött új politikai és gazdasági rendszert azokra a pillérekre emeljük, amelyek nélkülözhetetlenek a boldoguláshoz, az emberhez méltó élethez és összekötik a sokszínű magyar nemzet tagjait. Munka, otthon, család, egészség és rend lesznek közös jövőnk tartóoszlopai.

A Nemzeti Együttműködés Rendszere minden magyar számára nyitott, egyaránt részesei a határon innen és túl élő magyarok. Lehetőség mindenki számára és elvárás mindenki felé, aki Magyarországon él, dolgozik és vállalkozik.

Szilárd meggyőződésünk, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerében megtestesülő összefogással képesek leszünk megváltoztatni Magyarország jövőjét, erőssé és sikeressé tenni hazánkat. Ez a roppant erőket felszabadító összefogás minden magyar embert, legyen bármilyen korú, nemű, vallású, politikai nézetű, éljen bármely pontján a világnak, nagy reményekre jogosít, és hosszú évtizedek után megadja a lehetőséget, hogy a magyarok végre megvalósíthassák a saját céljaikat. Erre tesszük fel életünk most következő éveit.

Ez magának az identitásnak a megfogalmazása, vagy talán inkább jellemzése. Az ebben megfogalmazott értékekkel (munka, otthon, család, egészség, rend) szemben kifogásokat nem támaszthatunk, azonban engem érdekelnének azok, amelyek kimaradtak, mert ez nyilván nem teljes, ez ahhoz kevés. (Mert a Fidesz pragmatikus is).

Úgy gondolom, ha van értelme keresni valahol ezt az identitást, akkor azt leginkább a Horthy éra alatt érdemes. Ha a Fidesz a Horthy korhoz nyúl vissza, akkor értelmet kap a Trianon nap, illetve a magyar nép önrendelkezésért vívott harca tényleg az 56-os forradalommal kezdődött. (Egyébként az előző Fidesz kormány volt az, amelyik visszaállította a Corvin-láncot 2001-ben). (De ettől még a Horthy-korszak restaurációját sem kell vízionálni).

Ebből a szempontból teljesen érthető a NENYI kifüggesztése. Nem pótcselekvés, és nem is erőfitogtatás ez. Ez ugyanúgy része az identitás erősítésének, mint Schmitt államfővé választása. Látjátok? Ezek vagyunk mi. A NENYI kifüggesztése akkor kap értelmet, ha feltesszük, hogy azt szó szerint kell értelmezni, nem szimbolikus szövegként.

A NENYI már csak azért is szó szerint értelmezendő, mert Orbán szerint csak addig kell kiakasztani, amíg el nem készül az új Alkotmány preambuluma.

A NENYI tulajdonképpen egy protoalkotmány.

 

15.Mi a probléma?

Az már eleve problémás, hogy létezik egy kitüntetett, állami értékrendszer (számomra legalábbis mindenképp). Eleve problémás, hogy úgy tűnik, a Fidesz sem érti a posztmodernt. Problémás, mert a posztmodern létezik, azzal együtt kell élni. Pont úgy, ahogy Géza fejedelem és Szent István felismerte, hogy kereszténységgel együtt kell élni.

A tényleges problémát azonban az jelenti, hogy az, amikor az állam, egy párt határozza meg az identitást, a világképet, a normalitást akár állítással, akár tagadással, végeredményben ugyanoda vezet.

Egy beszűkült, haladni, az újjal lépést tartani nem tudó, a világot nem értő társadalomhoz, amelyben szakképzettség, tudás és tehetség helyett ideológiai képzettségen és hűségen alapulnak a mobilitási lehetőségek, amelyek éppen ezért szűkülnek. Egy kádári pszeudofeudalizmushoz.

Nyilván nem olyan rossz a helyzet, mint volt a kommunizmusban, hiszen már kapitalizmus van, de vannak olyan területek (közszféra, kultúra, művészetek civil szféra – igen, mert Magyarországon a civil szféra is erősen átpolitizált), amelyekből a kapitalizmus jellemzően nem kér. Ezek állami feladatok. Ahhoz egy ország, egy társadalom megfelelően tudjon működni az is szükséges, hogy ezek a területek is jól működjenek. A tehetség és a képességek hanyagolása, az állami kiválasztás nem ebbe az irányba mutat.

Amikor egy borjú csak áll, és bámulja az új kaput, akkor – ha egyáltalán nem hajlandó belépni – a jó gazda bevezeti azon.

Nem pedig visszarakja a régit.

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hangorienidiocc.blog.hu/api/trackback/id/tr302146956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagy Tibi (törölt) 2010.07.14. 18:43:01

Az identitásunk nem egyhamar változik. Hiába van NENYI, hiába akarják a médiát pórázra fogni, meg a kulturális életben a 3 T-t megvalósítani, 4-8 év alatt nem tudják egységesíteni, vagy legalábbis egy fix pontot adni az identitásunknak.
Ehhez évtizedek kellenek és kevés tájékozódási pont.
A Horthy éra a mai internet, világlátó korszakban nem jöhet vissza.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2010.07.14. 18:59:11

@Fedor:
ez egy olvasata az utóbbi hetek-hónapok történéseinek. én elhiszem, hogy a Fidesz nem kommunista, és nem is a kádár korszak restaurációjára törekszik, viszont mégis úgy látszik.
nyilván, ha ezek az alapfeltevések nem jók, vagy az téves, hogy a Fidesz racionálisan cselekszik, akkor az egész mehet a kukába.
azt ellenben komolyan gondolom, hogy a túlzott magyarországi individualizmus jelentős része a posztmodern miatti idenitásválságból eredeztethető. meg amit a mobilitási utak elit általi ellenőrzéséről írtam, azt is komolyan gondolom.

@Nagy Tibi:
restaurálni nyilván nem lehet. sőt, ha igaz, amit írtam tkp. az is kudarcba fog fulladni, mert azért Brüsszel, meg az EU, IMF, odabasz, ha kell, ahogy láttunk is erre példát.
az emberek identitása - még akkor is, ha főleg az egon alapul - elég erős ahhoz, hogy ilyen technikákkal ne nagyon lehessen változtatni rajtuk. a jobbikos ismerőseim pl. morgolódnak és kommunizmust emlegetnek, a fideszes ismerőseim viszont maximum egy kézlegyintéssel túllépnek a dolgon és elkezdenek mocskos emeszpézni.

áldottgyermek · http://aldottgyermek.blog.hu 2010.07.16. 19:11:50

végigolvastam.

egyetértek itt-ott ezzel a nézőponttal.
(és faszán összeraktad *5)

A személyi kultusz résznél van csak véleménykülönbségünk. Sztem O.V. elvárja, kívánja, szeretné. Még azt is megkockáztatom, hogy nem lenne ellenére az sem, ha úgy sülne el ez az egész, hogy az identitás keresése közben meg keressük a horda vezérét is, aki élete végéig a horda vezére. Ö pedig épp jókor lenne jó helyen?!

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2010.07.16. 19:22:31

@áldottgyermek: ő mindig, mindenkor, mindenhol jó helyen van.

Vidéki 2010.07.17. 09:09:10

„Mi a probléma?”

Szerintem:

A rendszerváltás zűrzavarában a diktatúra irányából átlendültünk az anarchia irányába. Akik jókor, jó helyen tartózkodtak, elképesztő előjogokat vívtak ki maguk számára.

A „spontán privatizációs törvény” sokak számára lehetővé tette a közvagyon területén a szabadrablást. Ezzel a Rákosi féle államosításhoz hasonló szintű magánosítás zajlott le.

A közszolgálat területén egyes intézmények dolgozói kivívták maguk számára a teljes függetlenség és ellenőrzésmentesség állapotát. Egyedüli köldökzsinór az államkasszához köti őket, de az ezen keresztül áramló életerőt is gyakran saját ellenőrzésük alatt tartják. Így fordulhat elő, hogy az MNB elnöke kétszer akkora fizetést élvez, mint a 300 milliós USA FED elnöke és fizetése több mint negyvenszerese a magyar átlagbérnek.

A bírák tevékenységének korlátokat nem ismerő függetlensége és ellenőrizhetetlensége oda vezetett, hogy az immár 7 éve húzódó 23 milliárd forintos brókerbotrányban még ma sincsen jogerős ítélet. Nemrég az USA-ban a 170 milliárd dolláros Madoff-féle bonyolult pilótajáték ügyben egy éven belül megszülethetett a súlyos (életfogytiglani) jogerős ítélet.
Az ítélkezés lassúsága aláássa a jogbiztonságot.

Függetlenségük mértéke a „feudális anarchia” korszakára emlékeztet. Majdnem mindent elértek, amit annakidején Csák Máté is elért.

Itt az ideje, hogy a normalitás irányába mozduljunk el.

Szerintem felesleges rettegtetni azzal, hogy haladunk :

„Egy beszűkült, haladni, az újjal lépést tartani nem tudó, a világot nem értő társadalomhoz, amelyben szakképzettség, tudás és tehetség helyett ideológiai képzettségen és hűségen alapulnak a mobilitási lehetőségek, amelyek éppen ezért szűkülnek. Egy kádári pszeudofeudalizmushoz.”

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2010.07.17. 16:36:43

@áldottgyermek:
hát, lehet, hogy szeretné, de azért a magyarok emlékszenek még Rákosira. Próbálkozni lehet, de a személyi kultusz csak a Fideszen és a szavazóikon belül működhet.
Egyébként, hogy van valami gebasz a Fidesz háza táján, az mutatja, hogy Orbán két elvesztett (és egy igazából az ölükbe pottyant) választás után még mindig atyaúristen lehet.

@Vidéki:
Nem volt akkor anarchia, sem negatív, sem pozitív értelemben, hanem spontán átmentés (vagy maradjunk abban, hogy átmentés, ne kezdjünk el rózsadombi paktumozni) történt, törvények ettől függetlenül másokra még vonatkoztak. Egyébként úgy látod, hogy a Fidesz bármelyik ötlete, rendelete, stb. elősegített a törvénykezés gyorsítását? Bedobtak erre valami ötletet? Tettek valamit pl. a közélet megtisztításáért? Gondolod, hogy valaha is választ fogunk azokra a kérdésekre, amelyeket itt tettem fel?
hangorienidiocc.blog.hu/2010/03/08/kutyaknak_a_konc
Valamint tényleg Simor fizetése a legnagyobb gondunk? Belegondoltál már ebbe?
Én nem úgy látom, hogy a Fidesz a normalitás felé mozdulna, hanem úgy, hogy a Fidesz megpróbálja a saját képére formálnia a mindennapokat.
Függetlenül attól, hogy fundamentalisták-e, vagy sem.

Vidéki 2010.07.17. 21:06:38

@Vérszegény éjszakai dúvad:
Kérdezed: "Valamint tényleg Simor fizetése a legnagyobb gondunk?"

Nem ez a legnagyobb gondunk, de jól jellemzi a mai napok "Csák Mátéinak" szilárd pozícióját és pofátlan önzését, amelyet ők és külföldi támogatóik természetesnek vesznek.

A Fidesz a normalitás felé mozdul el, ha nem nyugszik bele az anarchikus helyzetbe.

A normalitás irányába mutat a nemrég elfogadott büntetőjogi szigorítás is, amelytől várható a súlyos bűncselekmények visszaszorítása, valamint az, hogy az úgynevezett "emberjogászok" eddig elhatalmasodott bűnpártoló tevékenysége helyett a törvénytisztelő állampolgárok jogai is megfelelő súlyt kapnak.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2010.07.18. 13:19:49

@Vidéki:
Én mondjuk nem úgy látom, hogy a Fidesz a normalitás felé mozdulna, de ez gondolom abból fakad, hogy mást értünk a fenti fogalom alatt.
Meg gondolom az anarchia alatt is.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.07.27. 01:58:49

bulvár: külföldön is szimbiózisban él a bulvár és a celeb, nem csak itthon nincs nekik termézsetes valóságuk (lásd a legújabb vámpíros őrületet)

individualizmus: szerintem ez a posztmodern természetes abszolútuma, amikor az identitás eredete nem külső, hanem belső. hogy ez hogyan tud együt létezni a közösség érdekeivel, arra jó példa lehetne a kínai filozófia.

szekuláris állam: innen látszik, hogy a fidesz nem építeni akar az individualizmusra, hanem ugyanúgy csupán ellenőrzése alatt tartani, mint valami veszélyes dolgot, így alakítva ki az informatikusok rémét, a "single point of failure"-t.

az identitás védelme: mint a kis herceg a rózsáját, körülveszik a népet egy búrával, és megtanítják, hogy ami más, az vagy nem létezik, vagy eredendően rossz. mind. ebből a szempontból tényleg elég beszűkült és fundamentalista - na nem a párt, hanem az elvárt viselkedési modell.

ne felejtsük el az anarchista mottót: ha az ember sok törvényt akar, azt csak azért teszi, mert biztos benne, hogy a szomszédjának szüksége van rájuk. saját otthonában filiozófia mentes anarchista, aki úgy gondolja, hogy a törvények őrá nem vonatkoznak.

Leeroy of SMV Design 2010.08.02. 21:53:53

NNa akkor erről a mellékvágányról: érdekes, hogy Simor fizetésével is csak most kezdtek foglalkozni, midőn terhes lett a személye, nem lévén bizalmi embere az új kormánynak. Sőt, eleddig egy k***a szó sem esett soha a mindenkori jegybankelnök jövedelméről. Kellemetlen a személye, ezért a létező legkicsinyesebb módon támadták meg, amúgy jó magyarosan: a mások zsebében turkálás egy bevett módszer, a külvilág, az átlagpórnép felé pedig szájbarágósan kommunikálva, hogy mennyit tett zsebre - azt illedelmesen elhallgatva, hogy azért felelőssége is akad ezen összegért cserébe, "csupán" egy ország pénzügyei függhetnek tőle. (Nyilván azért vannak még olyan posztok az országban, ahol hasonló pénzeket keres az élen álló - csak ugye amiről az ember nem tud, az nem fáj.)

Evil Dick 2010.08.29. 20:24:34

Az meg a másik fele, ha a jelenlegi hatalomnak kedves ember kerül a kérdéses posztra, visszaemelik-e a fizetését, vagy csak Simornak szól ez a kedves gesztus?
süti beállítások módosítása