hángörienidiocc

Latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc?

Idiotac.

Isa?

Fontos!!!

Még mielőtt elkezdenél alázni egy kommentben, kérlek olvasd el a RAGYA-t!!!
A nem nyilvános alázásokat pedig kéretik a verszegeny@gmail.com (egyszerű eset: nickre katt!) címre küldeni, de túl sokat nem kell ezektől a levelektől várni, mert kéjes mosolyok között fogom törölni mindet.

Friss topikok

Innen olvasnak

Hódacska, Fődecske, felhőcske

Ezen képecskéért meg millió köszönet az Időkép.hu portálnak:

Felhőkép

Minek nevezzelek?

2010.10.11. 16:26 Vérszegény éjszakai dúvad

Azt írja a Népszabadság, hogy Angliában betiltották a cigányozást. Ahelyett, hogy cigányt mondanának, mostantól a "nomád közösség tagjá"-t kell mondaniuk. Persze mindez csak a bíróságokra vonatkozik, de ettől függetlenül azért vannak ellenzői a törvénynek, méghozzá pont a cigányok között.

Persze most mosolyoghatnánk az angolokon, hasonló próbálkozás volt már Magyarországon is Mária Terézia korában. Akkor a letelepedett cigányokat kellett (volna) újmagyaroknak hívni. Aztán persze azóta sem tudjuk, hogy kik az újmagyarok.

De ne mosolyogjuk meg a briteket, az ötlet egyáltalán nem hülyeség. Persze kicsit másképp, mint ahogy a britek csinálták.

A cigányok kifejezés használatát (kifejezetten csak a többes számot) szerintem is be kellene tiltani. Főleg a politikai és egyéb nyilvános kommunikáció során. De persze nem egy nyakatekert megfogalmazással kellene helyettesíteni (mint ahogy a britek teszik), meg nem is azok egyikével, amelyeket a kuruc.info használ előszeretettel a cikkeiben, hanem valami ilyesmivel pl:

"bizonyos cigány csoportok", vagy "egyes cigány csoportok".

Függetlenül attól, hogy valaki éppen cigánybűnözésről beszél, vagy arról, hogy ezek a jófej, Indiából érkezett színes inges cigány férfiak és színes szoknyás cigány nők milyen szépen tudnak gitározgatni és énekelgetni a tábortűz mellett.

Mert ha valaki a fenti állításokban a "cigányok" kifejezést használja alanyként, az nettó faszság, míg a "bizonyos cigány csoportok" kifejezés alanyként való használata mellett kifejezetten van igazságtartalma mindkét állításnak.

7 komment

Címkék: szerintem romapolitika

A bejegyzés trackback címe:

https://hangorienidiocc.blog.hu/api/trackback/id/tr962363194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhesló 2010.10.12. 12:11:44

A PC újbeszél kreatív alkalmazásában felülmúlhatatlan vagy.
A magyar pedig találékonyságba felülmúlhatatlan.
Ezért bármit is próbálsz itt tabusítani a Pc újbeszél törvényei szerint, a magyar nyelveb meg lehet majd találni azokat a kedves és mindenki által jól érthető szavakat, melyekkel az érinthetetleneket és nevükön nevezhetetleneket szólítani fogják.
Ne felejtsétek el a teljes magyar irodalmat (beleértve a szakács és daloskönyveket, közmondásokat is) utólag átírni.
Mindet.
Minden alkalommal, amikor kitaláltok egy ilyen baromságot, mint most angol haverjaitok.

Éhesló 2010.10.13. 20:47:55

Feleslegesen magyaráznám, ha magadtól nem érted mi a különbség a magyar nyelv (Jókai, Petőfi és Gárdonyi nyelve) és a tied- tietek között.
Pedig talán kisiskolás korodban olvashattál is tőlük. :(
Csak már elfedte a kötelező újbeszél.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2010.10.13. 22:19:27

@Éhesló:
Ez most konkrétan félrebeszélés.
Nem csak kisiskolás koromban olvastam a felsorolt szerzőktől, sőt...
de még mindig várom, hogy megmagyarázd, hogy a nyilvános kommunikációban a cigányok kifejezés helyett az egyes cigány csoportok kifejezés használata miért újbeszél.
egyébként meg, ha magamtól nem értem, akkor lécci világosíts fel. úgy alapjáraton elég sok dologra vagyok nyitott.
vagy te is a csak a papírra meredő értelmiségi volnál?

Éhesló 2010.10.14. 08:42:36

Sajnálom, hogy belementem a provokációdba, de ha már beszoptam legyen vége:
Talán mert a PC médiában tálibokról hebegnek, meg palesztinokról, meg magyarokról ha jelölni akarnak egy közösséget, ami valamiféle csoportjellemzőkkel bír. Itt a PC újbeszél törvénye (még) nem érvényesül, mert a csoportok akiket ezzel jelölnek nem "néven-nevezhetetlenek" és nem "bírálhatatlanok".

A cigányok is egy csoportjellemzőkkel bíró közösség.
Maguk tehetnek róla, hogy ez kevés kontextusban pozitív jelentésű.
A megoldás nem a PC újbeszél alkalmazása erre a csoportra, és nem megoldás a köznyelv átalakítása: a csoport PC újbeszél álneveken történő emlegetése.
A magatartásukat kell átalakítani és a csoportjellemzőiket.
Ekkor a nevük nem lesz esetleg negatív töltetű szitokszó sokak számára.
Itt a vége.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2010.10.15. 15:23:07

@Éhesló:
nézd én konkrétan leszarom a tálibokat és a palesztinokat is. sőt még a cigányok nem hazai részét is. elég sokat jártam ahhoz cigányok között, hogy tudjam, nincsenek olyan csoportjellemzőik, amilyeneket a nyilvános kommunikáció során nyilvánítanak nekik. akár a bűnözésről beszélnek, akár romantikusan Indiát emlegetik. függetlenül attól, hogy ezeket a toposzokat maguk a cigány csoportok is szívesen átveszik (ld.:önkolonizáció)
ha csoportjellemzők, akkor azt max. mikrocsoport szinten lehet elképzelni, azonban ezen a szinten minden csoportnak vannak jellemzői.
ezért bármilyen kijelentés - bármilyen népcsoportra vonatkoztatva - csak mikroszinten állja meg a helyét, azaz egyes ......... csoportok. (a pontozott helyre felőlem beillesztheted a tálibokat is).
és igen, a problémám pont az, hogy pl. a médiában nem ezt a beszédmódot használják.
ha ettől megnyugszol, akkor szívesen kiegészítem a bejegyzést a palesztinokkal, a tálibokkal, az örményekkel, de akár a norvégokkal is.
egyébként ez nem provokáció, akkor már inkább neked vannak paranoid hajlamaid.

Studt 2010.12.01. 10:07:12

én ha WC-n vagyok, mindíg arra gondolok, hogy az Nemezti Törpét és bandáját " teszem" ki...DDDDD
Lábamat bele se törölném egyik szarosba sem..:)
süti beállítások módosítása