hángörienidiocc

Latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc?

Idiotac.

Isa?

Fontos!!!

Még mielőtt elkezdenél alázni egy kommentben, kérlek olvasd el a RAGYA-t!!!
A nem nyilvános alázásokat pedig kéretik a verszegeny@gmail.com (egyszerű eset: nickre katt!) címre küldeni, de túl sokat nem kell ezektől a levelektől várni, mert kéjes mosolyok között fogom törölni mindet.

Friss topikok

Innen olvasnak

Hódacska, Fődecske, felhőcske

Ezen képecskéért meg millió köszönet az Időkép.hu portálnak:

Felhőkép

Kísérlet járja be Európát

2010.11.16. 00:30 Vérszegény éjszakai dúvad

Van Lesz új költségvetésünk, biztos lesz, ezzel a kétharmados szavazással biztos nem lesz baj. A költségvetésről Kopits György a következőt mondta: "...a költségvetési törvényjavaslatban kirajzolódó költségvetési politika egy kockázatos terv, amelynek esetleges sikertelensége tetemes károkat okozhat." Lázár János viszont azt, hogy: "A 2011-es költségvetés leginkább azt üzeni, hogy a 2,8 százalékos hiánycél tartása a legfontosabb..." (kopipésztelve ebből a cikkből) Az emberek egy jelentős része viszont a magánnyugdíj befizetések lenyúlásáról fog beszélni. De ez utóbbi egyáltalán nem ördögtől való dolog. Az ördögtől való dolog az teljesen más.

 

 

 A magánnyugdíjak einstandolása, illetve a magánpénztári rendszer már többször is beharangozott feloszlatási szándéka már csak azért sem ördögtől való, mert egyrészt kényszerű, másrészt a jelenlegi viszonyok nem indokolják a megtartását, mint ahogy az akkori viszonyok sem indokolták a bevezetését. Legyünk őszinték: a magánnyugdíj bevezetésével nem értünk el semmi mást, mint közelebb hoztuk az állami nyugdíjrendszer összeomlásának időpontját. Különös tekintettel az azóta eltelt időben folytatott konstans állami/politikusi töketlenkedésre. Amit ördögtől való dolognak lehetne nevezni, az talán ennek a pénznek a felhasználási módja, azaz a jelenlegi kevéssé hatékony, pazarló állam, illetve a magas újraelosztási ráta fenntartása.

De szerintem van ennél rosszabb is.

Sokan említették már - Török Gábor, Palócz Éva, Elmar Brok, de erre utalnak Kopits György szavai is -, hogy az Orbán-kormány egy kísérletet folytat.

Matolcsy azt mondja, hogy a büdzsé három feltevésre épít: a 3%-os gazdasági növekedésre, a 3,5%-os inflációra, valamint a gazdasági válságból való általános kilábalásra.

Érdekelne, hogy a 3,5%-os inflációba pl. beleszámolták-e a különadók hatásait. Tudom, hogy Orbán megígérte, hogy a megadóztatott cégek nem fogják áthárítani a fogyasztókra, ugyanakkor erre a kérdésre még mindig nem kaptunk választ. Vagy kalkuláltak-e a már beharangozott gázáremeléssel? A benzin árával? A minimálbéremeléssel? Ezek ugyanis mind-mind hatnak az infláció mértékére.

3%-os gazdasági növekedés? A III. negyedévben - a II. negyedévhez képest - 0,8%-os növekedést produkált a magyar gazdaság, amivel Európa élmezőnyébe tartozunk. Ezen jóhírekre alapozva már elképzelhetőnek tartják mások is a 3% közeli gazdasági növekedést, azonban ezt alapvetően a fogyasztásélénkítésre alapozva mondják:

"A 2011-es költségvetésbe beépített 2 százaléknyi keresletösztönzés szintén arra utal, hogy a cég jövő évi 2,7 százalékos várakozásánál nagyobb is lehet a növekedés."

De mi van, ha alábecsülték az inflációt? Ha nagyobb az infláció, kisebb a keresletnövekedés, hiszen csökkennek a reálbérek. Arról nem is beszélve, hogy egyáltalán semmi nem bizonyítja, hogy az adóátrendezések következtében a vállalkozásoknál és az embereknél maradó többletpénz ténylegesen fogyasztásnövekedésre és/vagy beruházásokra lesz felhasználva. Azt meg aztán ténylegesen semmi nem bizonyítja, hogy a többletpénz Magyarországon lesz elköltve.

Arra a feltételezésre pedig, hogy a külső gazdasági környezet is folyamatosan javulni fog, szót se vesztegessünk, vagy bejön, vagy nem. Fej vagy írás.

Lázár azt mondja, a hiánycél betartása mindennél fontosabb. Ez tény és való, de korántsem teljes kijelentés. 'A hiánycél betartása mindennél fontosabb, hogy a hosszútávú elképzeléseinket biztonságos gazdasági környezetben tudjuk végrehajtani.' Így nézne ki teljesen helyesen a mondat.

De a hosszútávú elképzelések nem csak Lázár szavaiból hiányoznak, hanem a költségvetésből is. A jelenlegi költségvetési tervezet arra a feltételezésre épül, hogy amikorra elfogy az einstandolt magánnyugdíjjárulék, illetve kivezetésre kerülnek a különadók, a magyar gazdaság felpörög annyira, hogy ezek a bevételi tételek nem fognak hiányozni a költségvetésből.

A németek érdeklődve figyelik ezt a magyar kísérletet, Kopits kockázatos tervnek nevezi. Csak egy dologról felejtkeznek el:

Amikor anno a középiskolában először felcsaptuk a mikroökonómia tankönyvet, az nagyjából az első oldalon a következő, vastagbetűs figyelmeztetéssel kezdődött: Egy közgazdász soha nem kísérletezhet!

Nem, mert bármilyen kísérletnek katasztrófa lehet a vége. Nincs biztonságosan megteremtett, kontrollálható környezet, nincsenek sisakok, védőeszközök, nincsenek felboncolható patkányok, nincs semmi, csak a végeredmény.

Jelenleg éppen vidáman mosoly közepette különböző, ismeretlen vegyszereket öntögetünk ugyanabba a lombikba, remélve, hogy nem képződik semmilyen mérges gáz, mert se gázálarc, se mentő nincs a közelben, vagy nem robban fel, mert sem tűzoltókészülék nincs a közelben, se egy telefon, amin esetleg hívhatnánk a tűzoltókat.

Na, ez az, ami ebben a költségvetésben tényleg ördögtől való dolog.

Ezt pedig sok szeretettel küldöm mindenkinek, aki szereti.

12 komment · 1 trackback

Címkék: gazdaság szerintem

A bejegyzés trackback címe:

https://hangorienidiocc.blog.hu/api/trackback/id/tr122451407

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Beléhátráltak 2010.11.17. 00:23:07

Az alkotmányozó többség alkotmányoz.Abba egy kissé beleléptek, hogy az Alkotmánybíróság jogkörét korlátozni kívánják. Aztán elkezdtek kihátrálni, de benneragadtak abban, ami bűzlik ebben. A közigazgatás dolgozói után – a jól megadóztato...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2010.11.16. 07:26:02

A nyugdíjpénztár-dolog engem, férfiként azért nem nagyon érint _igazából_ mert statisztikailag a nyugdíjkorhatár és az átlagmagyar férfi elhalálozásának várható időpontja elég közel esik egymáshoz... :(

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2010.11.16. 10:19:09

@immortalis:
hja, a nyugdíjam nekem sem okoz álmatlan éjszakákat :(
apám is, nagyapám is a jelenlegi nyugdíjkorhatár alatt volt, amikor meghalt, szóval nagyjából sejtem, hogy mire számíthatok.

Vidéki 2010.11.16. 11:57:33

A szerző nagyon jól látja:

"A magánnyugdíjak einstandolása, illetve a magánpénztári rendszer már többször is beharangozott feloszlatási szándéka már csak azért sem ördögtől való, mert egyrészt kényszerű, másrészt a jelenlegi viszonyok nem indokolják a megtartását, mint ahogy az akkori viszonyok sem indokolták a bevezetését. Legyünk őszinték: a magánnyugdíj bevezetésével nem értünk el semmi mást, mint közelebb hoztuk az állami nyugdíjrendszer összeomlásának időpontját."

Érdekes, hogy erre Kun János,a Bajnai kormány főtanácsadója már másfél éve a közgazdász szakma nyilvánossága előtt hangot adott és a tényekkel a Bajnai kormány is tisztában lehetett. A szükségszerű döntésekhez azonban hiányzott a parlamenti támogatás, mert a közelgő választások MSZP-SZDSZ sikerét veszélyeztette volna a nyugdíj kérdés bolygatása, ami az elkötelezett nyugdíjas szavazóbázist kedvetlenítette volna el.

Nem értek viszont egyet a szerzőnek azzal az "axiómájával", hogy "Egy közgazdász soha nem kísérletezhet!"

"Az élet nem egy habostorta."

Sokszor kerülünk olyan helyzetbe, mint a versenysakkozók, akiknek nem áll rendelkezésre gondolkodáshoz végtelen mennyiségű idő,hanem meghatározott időkereten belül kell döntéseket hozni. Ebből következően nem tudnak bombabiztosan tökéletes döntéseket hozni, csak nagy valószínűséggel jó döntéseket.
Mégis a győzelmet az szerzi meg aki jobb döntéseket hoz.

Ha a tökéletes, kockázatmentes döntés meghozatatlához végtelenül sok idő szüksége, a döntés értelmét veszti.

Ergo: A középiskolás mikroökonómia tankönyv szerzője nem gondolta át eléggé amikor leírta jól hangzó szövegét a kisérletezéssel és a kockázatmentes döntések lehetőségével kapcsolatban.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2010.11.16. 12:29:22

@Vidéki:
Egy közgazdász soha nem kísérletezhet, mert a kísérletének az alanyai emberek. Legalább addig, amíg nem tanítjuk meg a patkányoknak hogyan találják fel a kapitalizmust és a pénznyomtatást.
A közgazdaságtan mindig csak modellekkel dolgozhat, pont úgy, mint a profi sakkozók, akik fejből tudják a megnyitásokat, azokra a leghatásosabb ellenlépéseket, stb. A sakkozók sem kísérleteznek, hanem modellekben (korábbi partik) gondolkodnak, és próbálják kiválasztani a legmegfelelőbbet. És a győzelem azé, aki messzebb lát előre a partiban.
Ez az előrelátás szerintem hiányzik a jelenlegi költségvetésből. Nyugodtan lehet 3,5%-os inflációra, meg 3%-os gazdasági növekedésre apellálni, vagy bejön, vagy nem.
Én mindenesetre szeretnék látni legalább egy forgatókönyvet arra az esetre, ha nem jön be.
Pont úgy, mint a profi sakkozóknál.
Egyébként tökéletes döntés, illetve kockázatmentes döntés nem létezik. Még annak is van kockázata, hogy hol és mikor mész át az úttesten.
Ellenben a döntések kockázatát lehet csökkenteni.

Vidéki 2010.11.16. 15:38:06

@Vérszegény éjszakai dúvad:

Írod: "Egy közgazdász soha nem kísérletezhet, mert a kísérletének az alanyai emberek."

Ha a műszaki életben ilyen mereven gondolkodnának akkor egész iparágakban megállna az élet.

Jól ismert, hogy sok vizsgálati eljárás szórással reprodukálható.

Ilyenkor a várható érték csak végtelen számú mérés eredményéből lenne kiszámítható.

A matematikai statisztika elmélete azonban lehetővé teszi a szórás elemzésből annak kiszámítását, hogy véges számú mérésből számított eredmény mekkora valószínűséggel esik egy adott tűrési tartományba.

Az elfogadhatónak tartott értékeket szabványokba foglalják és a méréseket ennek figyelembevételével "validálják". Ezek kielégítik a gyakorlat igényeit, noha nem tökéletesen pontosak.

Ha a szabványügyi hivatalokban olyan merev gondolkodású doktrinerek üldögélnének, akik a kockázatot teljesen száműzni szeretnék az életből, ezeknél a méréseknél várni kellene a kiértékeléssel addig míg a végtelen számú mérés befejeződik. (Sohanapján, kiskedden ez bekövetkezhet).

A vége felé engedsz a 48-ból:

"Egyébként tökéletes döntés, illetve kockázatmentes döntés nem létezik. Még annak is van kockázata, hogy hol és mikor mész át az úttesten.
Ellenben a döntések kockázatát lehet csökkenteni."

Lehet, hogy vannak bombabiztos, kockázatmentes döntések is, de többnyire meg kell elégednünk azzal is, hogy a kockázatokat sikerül minimalizálni.

Az "ugrás a sötétbe" ugyanúgy nem jó stratégia, mint az ha végtelenségig várunk a tökéletes megoldásra.

Avatar 2010.11.16. 15:56:20

@immortalis: Hacsak annyiban nem, hogy a manyup örökölhető, és talán neked se mindegy mit hagysz hátra az utódaidra.

@Vidéki: "a közelgő választások MSZP-SZDSZ sikerét veszélyeztette volna a nyugdíj kérdés bolygatása, ami az elkötelezett nyugdíjas szavazóbázist kedvetlenítette volna el."

Az MSZP-SZDSZ-nek esélye sem volt a sikerre. A manyup nem a mostani nyugdíjasokat érinti, így ezt a szavazóbázist nem kedvetlenítette volna el.

@post: "Egy közgazdász soha nem kísérletezhet!"

Ez szerintem nem azt jelenti, hogy tilos neki, hanem hogy nincs lehetősége rá, hogy az elméleteit nem éles körülmények között tesztelje.
A lombikba öntögetett vegyszeres hasonlat jó, de sosem tudtuk pontosan, hogy mi van a lombikban. Eddig olyan vegyszereket öntögettünk bele, amiket máshol is öntöttek már hasonlónak gondolt összetételű keveréket tartalmazó lombikba, most új vegyszerekkel is játszunk. Ez valóban nagyobb kockázat, nem konzervatív stratégia.
De persze, ha elpukkan a lombik a kormánynak biztos lesz vészforgatókönyve, (nem úgy mint a MALnak a gátszakadásra) és legfeljebb 2 hét alatt rendet tesznek. ;) Készülnek rá: nol.hu/lap/mo/20100925-pinter_beszelt

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2010.11.17. 08:00:22

@Avatar:
Én kísérletnek tekintem ezt a költségvetést, ti. tudjuk jól, hogy létezne egy másik, kipróbált, biztonságos út is, amelyikről legalább pontosan tudnánk hova vezet (ld.: a kiadási oldal újragondolása). De nem ezt választottuk, hanem mindenféle homályos elképzelésekre alapozva összedobtak egy költségvetést, reménykedve abban, hogy működni fog.
Másrészt egy jó ideje nem bízom már az alapvetően a fogyasztásélénkítésre alapozott gazdasági növekedésben. Láttuk, hova vezethet.
Orbánnak inkább azon kellene gondolkodnia, hogy pl. a Tungsram - amely magyar cég volt, bár a jelenlegi tulajdoni viszonyait nem ismerem - miért Kínában termeltet.
Minap vettünk egy Tungsram izzót, ott virított rajta nagy betűkkel, hogy "Made in China"

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2010.11.18. 06:22:09

@Avatar: jogos, az örökölhetőség nagy megfejtés lehet...alkalomadtán.

Rodeo36 2010.11.19. 05:03:11

"kivezet", "bevezet" e két ige mindíg a marhával kapcsolatos tevékenységekre emlékeztet hogy vemhes legyen meg hogy szaporodjon... azaz a magyar adótörvényből ki kellene vezetni egy csomó baromságot, mint a szuperbruttósítást, az egykulcsosságot, a söralátéteket, viszont be kellene vezetni az egyenlőbb közteherviselést a sokkulcsos adórendszerrel, a sok kulcs közé be kellene spékelni olyanokat, amelyek a munkaerő megbecsülését, a munkaerő alkalmazását, a munkaerő fejlesztését, a munkaerő teljesítményarányos bérezését eredményeznék. mindehhez szükség lenne magyar pénzügyminiszterre, meg fejlesztési beruházási miniszterre, ilyen ugyanis nincsen, és azok akik betöltik eme poziciókat el mehetnének a kiskertjükbe kapálni, kaszálni vagy a dudvát írtani, vagy a magánszférába, hogy megmutassák nagy kapacitásukat... a magyar turulos fülkeforradalmi nemzeti kormányt meg kellene keresni valahol valahol a kocsmai bádogon, mert akik ma a kormány megett mutatkoznak nem találják a kormányt de lehet nincs is kormány elveszett, és most kormány nélkűl megyünk egyre gyorsúlva alejtőn...persze lefelé az inercia törvényei szerint... a nyugdíjakra meg többvariációs magán pénztári befizetés tennék lehetővé törvénnyel életbiztosítás szerűen, a kötelező állami adójellegeű nyugdíjsarcokat kötelezően egyéni számlán vezetnám a az állami pénzügyi számlákon és kamatokat fizetnék a befizetőnek, és garanciát adnék arra, hogy 25 év után felvegye és korábban meg fedezetként használja beruházési hiteleihez, mint lakásvásárlás és egyéb hozalék termelő beruházásokra, ami ma magyar adórendszernek hivatik az olyan mint mint mikor a marhába bevezetik azért, hogy vemhes legyen de nem az amitől vemhes lesz csak egy bot, száraz és csomós...

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2010.11.19. 09:18:36

@Rodeo36:
az alkotmánnyal kapcsolatban szokták azt mondani, hogy toldozott-foldozott, pedig nem az alkotmány az, hanem a teljes magyar adórendszer, illetve ennek törvényi szabályozása. aztán látod mégis inkább mivel foglalkoznak.

Rodeo36 2010.11.19. 10:46:47

@Vérszegény éjszakai dúvad: előszőr is nagyon tetszett a "beszólásod", mint a szike a jó sebész kezében, annyit kell tudnunk -ez tapasztalat- Magyarországon a tömeg olyan szinten műveletlen, hogy azt nem is lehet leírni, de ez nem elég, mert a politikusai még sokkal értéktelenebbek, így azután szakmai kérdésekre nem érkezik hozzászólás mert azt sem tudják mit olvasnak, a politikus sem és így adódik, hogy az egy vezérbarom meg tudja aszondani az összes többinek mi az ábra és merre kell futni, és arra futnak, még akkor is ha menet közben korrekcióra van szükség lásd a Lázárcigány 5000 módosító javaslatát a saját javaslatáról

ez a végzet ezért ezt a népet oda tolják, tosszák ahová akarják, a bürge is jobb az legalább béget de ezek? a tehen is megy a vágóhídon egyirányba

tarts ki, jó egészséget és jó erőt a mindennapokhoz

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2010.11.19. 14:13:47

@Rodeo36:
Beszólás?
hol, mikor, mi?
a tömeg az nem műveletlen, hanem szerintem a tájékozatlanra gondolsz. az informálódás kb. azt jelenti, hogy megnézik, mit mondott ma a kedvenc pártjuk embere, aztán azt visszamondják.
süti beállítások módosítása