hángörienidiocc

Latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc?

Idiotac.

Isa?

Fontos!!!

Még mielőtt elkezdenél alázni egy kommentben, kérlek olvasd el a RAGYA-t!!!
A nem nyilvános alázásokat pedig kéretik a verszegeny@gmail.com (egyszerű eset: nickre katt!) címre küldeni, de túl sokat nem kell ezektől a levelektől várni, mert kéjes mosolyok között fogom törölni mindet.

Friss topikok

Innen olvasnak

Hódacska, Fődecske, felhőcske

Ezen képecskéért meg millió köszönet az Időkép.hu portálnak:

Felhőkép

Csak egy kérdés 34.

2010.12.06. 14:28 Vérszegény éjszakai dúvad

Ezen bejegyzés nem jöhetett volna létre a korrektor blog lelkes kommentelői nélkül. Mármint bizonyos kommentelői nélkül.

Először lássunk egy idézetet egy 1847-ben kinyomtatott könyvből, Fáy András: A Béltelky-ház című regényéből.

Éji homály és kelő szürkűlet, kétesen küzdtek még egymással, midőn Gyula lőcsövet vetve vállára, az apai házat elhagyá. Kerten keresztűl közelebb éré a' szabadot, 's arra választá utját. Nyomúla szive, a' mint kertbeli alkotásira végpillantját veté. Édes vonzó érzet él bennünk, még a' lelketlen dolgok iránt is, hogy ha mi adánk lételt azoknak.
Közel a' temetőhöz vitt el útja, 's betért búcsuját venni anyja sírjától. Nyugvó csendben szunnyadt körűlte az élet, faluban és mezőben, ellenetben zajgó keblével. Egymást váltogató érzésekkel borúlt a' sír harmatos hantjára, 's eltökélve kőlt fel arról: tisztán tartani meg szivét az élet zajlásiban, miként hajdan jó anyja oktatgatta volt őt. Mulandóság sejtelme soha sem szál meg bennünket búsabban, mint midőn elhúnyt kedveseink sírjait látógatjuk. Velek tőltött örömeink lelkünk eleibe omlanak, 's elszorítják ezt azon eszméltetéssel, hogy ők 's ezen örömek nincsenek többé! Azon szellő, melly sírjaik bogácsai közt susog, bús sejtést lenget reánk!
 

Mindezek után tegyük fel, hogy 1847-ben (vagy akár 1832-ben) létezett egy Schmitt Pálhoz hasonlóan lelkes nyelvvédőnk, aki - értelemszerűen - mindenképp védeni akarja a nyelvet. Maradjunk inkább 1847-nél, hiszen akkor is legalább olyan forradalmi hangulat volt, mint manapság van. És tegyük fel azt is, hogy ez a nyelvvédő lelkesedés kitartott volna a mai napig.

Szóval mindezek után hogy is állunk azzal a bizonyos nyelvvédelemmel? Tudjuk egyáltalán, hogy miről beszélünk?

4 komment · 1 trackback

Címkék: nyelv akarom tudni? alkotmányozás

A bejegyzés trackback címe:

https://hangorienidiocc.blog.hu/api/trackback/id/tr702497033

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az A8-megmaradás törvénye 2010.12.06. 17:02:08

A Költségvetési Tanácstól elvett pénzeken összekaptak a romaszervezetek (Index.hu)." (...) A romatámogatásokat felügyelő miniszteri biztos, a Lungo Drom-elnök Farkas Flórián berágott a MACIKÁ-s, szintén fideszes Varga József képviselőre, és magána...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2010.12.06. 15:30:40

Meg kellene értenie mindenkinek: a nyelv nem valami statikus dolog, folyamatosan alakul, változik, ahogy az életünk körülményei is változtak.

Nem maradhatunk tovább a XIX. században emberek! Ébresztő!

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2010.12.06. 23:03:40

@immortalis:
hogy te mekkora tévedésben vagy! :)
ezt csak Schmittnek kellene megértenie, a többiek követnék :)

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.07. 08:14:05

Kurva jó a szöveg! Köszönöm, mad my day!

De tudok (nyilván, mindenki tud) jobbat:

"Mënyi milosztben terümtevé elevé miü isëmüköt Ádámot, ës odutta volá neki paradicsumot házoá."

Tegye fel a kezét, aki értené, ha ne tanulta volna az iskolában... Nem beszélve arról, hogy a "miloszt" és a "paradicsum" csúnya idegen szavak, nem is értem, miért nem végezték ki a használóit annak idején... :)

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.07. 08:14:38

made my day, akartam írni... bár úgyse rossz! :)
süti beállítások módosítása