hángörienidiocc

Latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc?

Idiotac.

Isa?

Fontos!!!

Még mielőtt elkezdenél alázni egy kommentben, kérlek olvasd el a RAGYA-t!!!
A nem nyilvános alázásokat pedig kéretik a verszegeny@gmail.com (egyszerű eset: nickre katt!) címre küldeni, de túl sokat nem kell ezektől a levelektől várni, mert kéjes mosolyok között fogom törölni mindet.

Friss topikok

Innen olvasnak

Hódacska, Fődecske, felhőcske

Ezen képecskéért meg millió köszönet az Időkép.hu portálnak:

Felhőkép

Leragadva

2011.03.09. 20:47 Vérszegény éjszakai dúvad

Őszintén szólva azt hittem ez is olyan lesz, mint NER. Egy ideig emlegetik, aztán majd szépen leszállnak róla, mint az elvonóba vonult drogos a szerről. De nem, ezen a témán alaposan leragadtak. Hogy miért, nem tudom. Talán azért, mert Orbán megígérte, hogy senki nem járhat rosszabbul az új adórendszerrel? (Orbán pedig - tudjuk jól, hiszen mondta - még sohasem hazudott). De hogy miért is, tulajdonképpen lényegtelen. A lényeg mindössze annyi, hogy Rogán Antal törvénnyel védené a nettó béreket.

Hogy ezt hogy gondolják pontosan végrehajtani, az legyen az ő dolguk. Ellenben épp itt az ideje, hogy ejtsünk pár szót a bérekről.

Mi is a baj azzal, hogy sok embernek csökken a nettó bére? Elmondom: semmi. Illetve ez a legkisebb probléma. (Azt leszámítva, hogy a Fideszben (joggal) veszélyben érzik a szavazótáboruk egy részét).

Ugyanis azzal az égegyadta világon semmi probléma nem lenne, ha az átlagos nettó bér kb. ötvenezer forint lenne. Miért is lenne baj, ha kb. negyvenezerből kijönne a rezsi, meg mondjuk a megélhetés, és akkor még tízezer forint maradna egyéb dolgokra is, teszem azt szórakozásra.

A probléma az, hogy nem jön ki. Nem csak ötvenezer nettóból nem jön ki mindez, de százezer nettóból sem, sőt...

Szóval a nettó bérekkel nincs semmi probléma, még akár a csökkentés is beleférne, ha a magyar reálbérek nem valahol a béka segge alatt lennének.

Arról, hogy a magyar reálbérek miért ilyen alacsonyak, könyveket lehetne írni, könyvtárakat megtölteni. Én csak egy dolgot emelnék ki, amelyen akár (sőt) változtatni is tudna a jelenlegi kormány.

Ez pedig maga az állam.

Honnan van az államnak pénze? Tkp. vagy a beszedett adókból, járulékokból, stb., vagy kölcsönből, ellenben a kölcsön azért nem játszik, mert azt vissza kell fizetni. Kamatokkal, de ezt tudjuk jól. (Nyilván, egy kölcsön kifizetődő is tud lenni (beruházás), ellenben állami szinten erre az utóbbi ... ömmm .... láttunk már erre egyáltalán példát Magyarországon?)

Szóval maradjunk az adóknál, járulékoknál. Ezeket nyilvánvalóan végső soron a polgárok fizetik, ám nem feltétlenül úgy, mint az szja-t, vagy a nyugdíjjárulékot, azaz nem a fizetésből vonják le, de nem is úgy, mint a gépjárműadót, vagy a telekadót, azaz csekken, hanem a fogyasztás révén. Pontosabban: a fogyasztott termékek árában foglaltatik benne.

Amikor tankol valaki, nem csak az áfát fizeti meg, de a jövedéki adót is, mert a benzinkút nem jótékonysági intézmény, hanem profitorientált vállalkozás, nem fogja benyelni a jövedéki adót, hanem szépen beleépíti a benzin árába.

Ugyanígy van bármilyen más termék esetében is. Bármely termék árát, nemcsak a munkaerő költségei, az alapanyagok árai, a szállítási költségek határozzák meg, de az államnak fizetendő adók, járulékok mértéke is.

És mit finanszíroz az állam a beszedett pénzből? Túl a nyugdíjon, egészségügyön (ha az egészségügyet egyáltalán finanszírozottnak lehet tekinteni), egyéb szociális ellátásokon? (Amelyekkel kapcsolatban tudjuk jól, hogy Magyarország olyan szociális hálót működtetett, amely messze meghaladta az ország lehetőségeit)

Hát pl. a korrupciót, a lopást - amelyek miatt mondjuk az M6-os úgy készült el, ahogy, és kvázi a duplájáért, mint amennyiért elkészülhetett volna. Pl. a hatalmas, túlburjánzó bürokráciát. Pl. a korábbi hitelek kamatait, amely hiteleket ostoba módon költöttek el.

Azt, hogy a magyar gazdaság mennyire drágán termel, jól mutatja, hogy a nagyobb bevásárlóközpontok tele vannak szlovák, olasz, meg egyéb országokból érkező UHT tejekkel. A bevásárlóközpontok sem hülyék, és a nacionalizmus láza sem fűti őket, ők csak profitot akarnak, a bevásárlók pedig minél gazdaságosabban elkölteni a pénzüket, így a két akarat találkozik és a magyar bevásárló szlovák tejet visz haza, mert az olcsóbb, és így talán hó végén is tud majd vásárolni valamit.

Ezen - ti. miért termel ennyire drágán egy magyar vállalkozás, hogy olcsóbb külhonból importálni a tejet - pedig sokkal érdemesebb lenne elgondolkodni, mint a nettó bérek megvédésén rugózni.

A válaszok között pedig mindenképp ott lenne a korrupció, a lopás, a bürokrácia. Persze csak többek között.

Ellenben kétharmaddal ezen még változtatni is lehet(ne).

11 komment · 1 trackback

Címkék: gazdaság szerintem hülye törvény

A bejegyzés trackback címe:

https://hangorienidiocc.blog.hu/api/trackback/id/tr222726045

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Paraszt vakít parasztot 2011.03.10. 11:38:38

Paraszt vakít parasztot, és utána vakon vezeti egymást a két világtalan. Ez a mostani alkotmányozási folyamatunk mottója. Az egyik paraszt a kétharmadpolitikus, a másik a szavazópolgár. A parasztvakítás tárgya éppen a tákolmányozó i...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2011.03.09. 23:01:28

a kormány nem lehet hibás. még ha a bankokat adószedői szerepkörrel ruházza is fel. régen se a királyt utálták, mert magasak az adók, hanem az adószedőt.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.03.10. 09:51:35

"Ellenben kétharmaddal ezen még változtatni is lehet(ne)."

Előbb új alkotmányt kell csinálni, az a sürgősebb. Az elvett manyupokból addig lehet halasztgatni. Ki van ez találva.

kewcheg 2011.03.10. 12:05:52

Az új alkotmányban le kellene fektetni, hogy mi az a pénzbeli minimum, amit mindenki, aki dolgozik, meg kell hogy kapjon, mert az nem járja, hogy nyolcórás munkáért vagy pl. tanárként valaki hazavisz egy szájast, nettó, amiről mindenki- az ország vezetői !!!! - is tudják, hogy kevés a megélhetéshez, ám erről mélyen hallgatnak , azt várva hogy majd szép csöndben,lassan telik az idő, oszt valami lesz.Ha tehát alkotmányban lenne rögzítve hogy senki, aki dolgozik nem kereshet kevesebbet attól, mint amiből meg lehet élni, akkor ez az új alkotmány érhetne is valamit....

CubE 2011.03.10. 12:26:42

Valahogy midig kimarad, miért is ilyen alacsony a bér! Nehogymá több könyvet lehetne róla írni. Európában csak nem elolvasták azt a sok könyvet!!!
Lehet itt dumálni mindenről. De egy valamit tisztán kell látni, ha nincs elkölthető pénz akkor csinálhatunk tizezer, bocs (1 millió) patkószöggyártó vállalatot, akkor is beledöglünk. Felülről nem lehet gazdaságot csinálni! Először pénz kell a zsebembe, és az hozza a kínálatot, "oszt jónapot"

TothLali 2011.03.10. 12:44:25

Ad 1. A minimálbérnek semmi köze a megélhetéshez (az a létminimum), csak egy adózási terminus.
Ad 2. A bér évek óta csökken (a reálbér különösen), miért pont most kezdett ez zavaró lenni (már nem a munkavállalónak, hanem a törvényalkotóknak)

krj 2011.03.10. 13:14:09

a csökkenést előre lehetett látni. persze csak, ha a négy alapműveletet és azok megfelelő sorrendiségét ismeri.

nabazzmeg 2011.03.10. 15:16:51

@Humperdickk: namajd ott lesznek még nagy meglepetések, ti. van -e egyáltalán pénz a papírok mögött és ha igen, vajon mennyi? na azt ki fogja majd megmondani?
Most, hogy elvette állambácsi, a pénztáraknak nem érdekük, hogy a betett pénz hozzon is valamit, sőt.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2011.03.10. 17:40:13

@bs395: jó, de régen csak kilenced és tized volt adó,
most meg kilenced vagy tized se marad, ha a burkolt adózást, járulékozást is összeadjuk...

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2011.03.10. 19:17:46

@bs395:
nanáhogy nem a kormány. inkább a fék, a váltó, vagy a pótkerék.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2011.03.10. 19:20:42

@CubE:
nem alacsony a bér, hanem alig van értéke. mégpedig többek között azért, mert a gazdasági szereplők drágán termelnek, az állam rengeteg felesleges teherrel (nem csak anyagival) sújtja a gazdasági szereplőket.

@TothLali:
gondolod, hogy tényleg zavarja őket? ez a bérkommandó ugyanolyan szimbolikus faszoskodás, mint volt pl. a NER.
süti beállítások módosítása