hángörienidiocc

Latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc?

Idiotac.

Isa?

Fontos!!!

Még mielőtt elkezdenél alázni egy kommentben, kérlek olvasd el a RAGYA-t!!!
A nem nyilvános alázásokat pedig kéretik a verszegeny@gmail.com (egyszerű eset: nickre katt!) címre küldeni, de túl sokat nem kell ezektől a levelektől várni, mert kéjes mosolyok között fogom törölni mindet.

Friss topikok

Innen olvasnak

Hódacska, Fődecske, felhőcske

Ezen képecskéért meg millió köszönet az Időkép.hu portálnak:

Felhőkép

Sólyom végveszélyben?

2008.04.15. 11:50 Vérszegény éjszakai dúvad

Az történt, hogy Sólyom László ombudsman jelöltjeit ismét nem szavazták meg a parlamenti képviselők. Sólyom szivatása már-már össznépi játékká vált az országgyűlésben, még a Sólymot jelölő pártok is előszeretettel szavaznak a jelöltjei ellen. Nem véletlenül.

Jelenleg csak a konkrét vita folyik a jelöltek alkalmasságáról (hát igazából szólva egyáltalán nem folyik, a nem szavazatok megindoklására egyáltalán nem hoztak fel sem érdemi, sem nem érdemi okokat), hanem, ahogy a Népszabadság is fogalmaz:

Az elutasítás egyébként nemcsak a jelölteknek szólhatott, hanem inkább az elnök jelölési gyakorlatának.

(Hja, egy zárójeles megjegyzés: Esküszöm fizetek öt sört, avagy bort, avagy gintonikot annak, aki meg tudja magyarázni, hogy a cikk végén idézett nyilatkozatok hogy a fenébe kapcsolódnak a cikkhez {konkrétna az ombudsman jelöltek leszavazásához} azon túl, hogy a pártelnökök mondták a Sólyommal történt egyeztetés - amelyet teljesen más témában tartottak - után)

Szóval nem hiszem, hogy a pártoknak a jelöltekkel lenne bajuk, sokkal inkább Sólyommal, akivel tulajdonképpen egy hatalmi harc jellegű csatát vívnak. Sólyom ugyanis egy olyanfajta elnöki tevékenységet szeretne folytatni, mint tette azt Göncz Árpád 1990 és 1994 között, amikor pl. Göncz többször is visszadobta a médiatörvényt, vagyis inkább aktív szereplője volt a törvényhozásnak. Aztán 1994-ben a szocialisták hatalomrajutásával ez az aktivitása megszűnt, inkább a reprezentálásra helyezte a hangsúlyt, majd úgy is maradt a második ciklusának végéig. Mádl aztán folytatta ezt a hagyományt, és ebből a jellemzően reprezentatív funkcióból szeretne most Sólyom kitörni.

Ami persze idegesíti a politikai pártokat, hiszen az elmúlt majd' 15 évben hozzászoktak, hogy az ügyeket egymás között rendezik le. Az Mszp-t azért idegesíti, mert Sólyom jelenleg köp bele rendszeresen a levesükbe, a Fideszt pedig azért idegesítheti, mert 2010-től valószínűleg az ő levesükbe fog köpdösni - ha marad -, úgyhogy a jelenlegi (feltehetően) nem szavazatok egyfajta üzenet-jelleggel bírnak Sólyom felé. (Ráadásul ne feledjük, hogy bár a Fidesz támogatta Sólyom jelölését, azért játszogattak még vele (is) egy kicsit).

Csakhogy Sólyom ebben a csatában meglehetősen bizonytalannak tűnik, ráadásul elnöksége kezdetén elkövetett néhány hibát.

Bizonytalan, mert egyelőre nem látszik, hogy Sólyom egy, a későbbi elnökök által is követhető mintával, avagy Sólyom Lászlóval szeretné-e megtölteni a köztársasági elnök kiüresedett funkcióját.

Bizonytalan, mert amikor 2006-ban aláírta Gyurcsány megszorító csomagját, még meg tudta indokolni (ti. az ország gazdasági helyzete indokolja az aláírást, bár ő maga nem értett egyet vele), azonban arra már nincs magyarázata, hogy az egészégügyi törvényt miért megfontolásra küldte vissza, miért nem az Alkotmánybírósághoz továbbította. Ha másra nem, hát erre a cikkelyre nyugodtan hivatkozhatott volna. Ez a cselekedete nem egyéb volt, mint a felelősség áthárítása az Országgyűlésre (és hát egész konkrétan az Mszp-re, valamint az Szdsz-re).

Hibaként meg szerintem egyértelműen felróhatjuk neki a kézfogásos botrányát, valamint azt, hogy a március 15-i ünnepségek alatt Erdélyben Erdélyben volt.

A kézfogásos (illetve inkább kéz-nem-fogásos) botrányról annyit, hogy maga Sólyom nyilatkozta, hogy nem igaz az az állítás, hogy neki automatikusan alá kellene írnia a kitüntetési listát. Ha tényleg nem kötelező aláírnia a kitüntetettek névsorát, akkor, ha nem ért egyet

a. ne írja alá (ahogy azt megtette Horn Gyula esetében).

b. írja alá, de nevezze meg, hogy konkrétan kik azok, akik kitüntetésével nem ért egyet, és indokolja meg, hogy miért is írta alá.

De az mindenképpen méltatlan egy köztársasági elnökhöz, hogy ilyen bohóckodásokba keveredjen. Mint az ismeretes Sólyom később el is ismerte, hogy ez a gesztus butaság volt tőle.

Ami a március 15-i állami ünnepségektől való távolmaradását illeti, Sólyomnak el kellene fogadnia, hogy ő köztársasági elnökként nem csak valós személy, de egy szimbólum is. Én megértem, hogy ez egy nagyon pozitív üzenet volt az erdélyi magyarság felé, de neki is meg kell értenie, hogy a távolmaradása viszont egy nagyon negatív üzenet volt a magyarországi magyarság felé. Ha már estére vissza tudott érni Budapestre, hogy átadja a kitüntetéseket, jöhetett volna egy kissé hamarabb is, egy kicsit azért megmutatni magát. Ja, értem én, hogy a háta közepére sem kívánta a várható eseményeket, de mégis Sólyom a Magyar Köztársaság Köztársasági Elnöke, akkor is, ha éppen zavargások vannak, akkor is, ha éppen csatározik a politikai pártokkal, szóval mindig.

Egyszóval én tulajdonképpen drukkolnék Sólyomnak, hogy képes legyen feltölteni tartalommal a köztársasági elnök posztját, azonban először talán neki kellene kitalálnia, hogy mi is legyen pontosan az a tartalom. Erre már túl sok ideje nincs, mert ugyanúgy, ahogy Mádlnak, Sólyomnak sem néz ki egy második ciklus.

42 komment

Címkék: sólyom lászló

A bejegyzés trackback címe:

https://hangorienidiocc.blog.hu/api/trackback/id/tr84426375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2008.04.15. 12:35:40

Azért ez a kicsit kiborg "alkotmány őre" szerep még mindig jobb, az időnkénti szociopata megnyilvánulásai ellenére, mint a szenilisen vigyorgó mikulás/kertitörpe/nagyapó imidzs, amit az elődei építettek ki.

Az meg hángérien, nem hángörien. Ez így snassz.

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2008.04.15. 12:47:25

Pók, egyetértek. Sólyom Papi Fan Clubot akarok!
Amúgy én még voltam óráján a Zegyetemen...

mahabharata 2008.04.15. 12:55:44

Nem sok politikus van, aki mögé odaállnék, kampálnyolni , vastapsolni , zászlót lobogtatni stb, sőt csak egyetlen egy van: Sólyom László. hogy miért? Mi motiválja őt?? A hatalom, mint Viktort? Nem! A pénz mint Gyurcsányt? Nem! Szerintem a jogszerűség, a tisztesség, a korrupciómentesség! Minden egyes eddigi döntésével egyetértek! Sólyom Lászlót miniszertelnöknek!!!!

bloodhound v2.0 2008.04.15. 12:58:57

nem törvénykezés (= bíráskodás), hanem törvényHOZÁS.

egyébként meg semmi meglepő nincsen ebben, anno, amikor még Göncz Árpád volt a KE, és Sólyom László az AB elnöke, több AB határozat is született, amelyek "kitűzték" a KE szerepét, meghatározaták helyét az államszervezeten belül. Sólyom most KE-ként hű marad ezen felfogásához, elvtelen korunkban ezt külön erényként értékelem. Elég aktív (aktivista) volt AB elnökként, miért kellene KE-szerepben elveit feladva meghunyászkodnia csak azért, mert a parlamenti pártoknak nem tetszik egy aktív, saját alkotmányos hatásköreit valóban is gyakorló KE...

szóval nem véletlenül népszerű, még a nem jobboldali beállítottságúak között is sokan csípik, és szvsz meg is érdemli a dícséretet.

Yeto 2008.04.15. 13:09:50

Jogászprofesszornak lehet hogy jó, alkotmánybírósági regnálására nem emlékszem, de amit köztársasági elnökként művelt eddig, az tényleg nem túl elkápráztató, különösen annak fényében, amilyen szövegekkel felvezette magát annak idején. Akkor még én is örültem, hogy na végre, erre tessék.

OkoskaTo:rp 2008.04.15. 13:14:55

Sólyom mintapéldája annak, hogy miként lehet fafejű módon, a külvilágról tudomást sem véve ragaszkodni bizonyos elvekhez.

Értem én, hogy Ő jelölheti ezeket a muksókat, tehát a pártok kapják be, és ne akarjanak "közeli" embereket beültetni. De ha nem hajlandó tudomást venni róla, hogy mégiscsak ezeknek a pártoknak kell megszavazniuk (vagy nem megszavazniuk) a jelölteket, és mégsem hajlandó velük minimális egyeztetésre, akkor ne csodálkozzon.

Sólyom mondhatja szépen a magáét, jelölgethet újabb embereket (vagyunk itt tízmillióan), legfeljebb pár évig még nem lesznek betöltve ezek a posztok. A pártok meg majd úgyis leszavazzák.

Páneurópai Harci Kos 2008.04.15. 13:16:10

nekem, nagyon elegem van már belőle.
Igazán eltúőnhetne végre, gusztustalan ahogy "nyal" a jobboldalnak.
Régen becsületesebb embernek nézett ki.

istvan5 2008.04.15. 13:18:05

Én hallottam egy riportot az elnökkel, ahol egyértelműen kimondta, hogy az egészségügyi törvény nem alkotmányellenes, és ezért mást nem tehet csak visszaküldheti az országgyűlésnek. Szerintem ez nem a felelősség áthárítása, hanem pont az, hogy jobb oldal nyomása ellenére ki merte mondani, hogy alkotmányjogilag a törvény rendbe van. Az más kérdés hogy ő ezzel nem ért egyet.
Szerintem egy volt alkotmánybírónak és alkotmánybíróság elnökenek ezt talán el lehet hinni.

fromme 2008.04.15. 13:21:00

"...a Fideszt pedig azért idegesítheti, mert 2010-től valószínűleg az ő levesükbe fog köpdösni,..."

"...ugyanúgy, ahogy Mádlnak, Sólyomnak sem néz ki egy második ciklus."

Némi ellentmondás fedezhető fel a cikkben. Sólyom László mandátuma ugyanis 2010-ben lejár.

fromme

bloodhound v2.0 2008.04.15. 13:25:23

OkoskaTo:rp 2008.04.15. 13:14:55

ja, végül is mi a fasznak az alkotmány? legyen az, amit a pártok akarnak, csak mert ők szavazzák meg (vagy nem)...

tanár úr 2008.04.15. 13:34:03

Ez nem SÓlyom! Ez egy Karon Varjú..a Fidesz karján a Varjú. Minek nekünk köztársaságii elnők egyáltalán? Kúrva drága és csak repibábúnak kell..és ez még feszeng is!
"Csakazértéis" nem egyeztet a párvezérekkel! a azarajancsi. Mi a fasznak az Alkotmány Bróság is? az pártkatonákból áll és egy párt döntéssel országos káoszt okoztak. Menjenek azok is a picsába ( és azok is drágák).
Ombudsmann se kell...drága és szart se ér....Ő legyen a megmondó ember? mi a fasznak?...---utasítani úgysem tud...?
KÚRVA NAGY DEMOKRÁCIA DE KÚRVA DRÁGA!

KopaszMercis 2008.04.15. 13:37:56

Somlyó "Fidesz szóvivő" László egy abberallt idiota...
helyesnek tartom, hogy szopatjak!

Dezsőjóska 2008.04.15. 13:39:25

Nekem egyetlen mondata ütötte meg a fülemet, de az nagyon! "Az atomerőmű kérdésében népszavazést kell tartani!" Azt hittem lerúgom a tévét!
Hát nem lehet annyira hülye, hogy "mer én zöld vagyok", 10 milló tapló ökörre bízza a fiaim energiaszükségletének kérdését!
Amúgy csípem a tisztességbe vetett hitét. Sokkal több ilyen ember kéne!

Önjáró Talajgyalu 2008.04.15. 13:41:42

Nemtom, de az biztos, hogy kene valami partok folotti intezmeny, amely orkodik, es a nagy f*szsagokat visszadobalja. Valoszinuleg a tisztelt partkatonak mar tul regen olvastak II. Ulaszlo megvalasztasanak es a Mohacsi vesznek a tortenetet, vagyis hogy mi tortenik az orszaggal, ha a kiskiralyok felosztjak maguk kozott, es senki sincs, aki azt mondana, hogy elnezest, ezt ne. Ezek alapjan pedig tartok tole, hogy majd a Madlhoz hasonlo vigyorgo bamba kerul oda Solyom utan, aki lehetoleg ket nyalcsorgas kozott barmit alair.

Annak ellenere, hogy egyertetek azzal, hogy Solyom sokat hibazik. Tul sokat. De jobb mint a kozvetlen elode volt, es boritekolom, hogy valoszinuleg sokkal jobb, mint a kozvetlen utoda lesz...

fromme 2008.04.15. 13:44:01

Egyébként számomra is nagyon kiábrándító a tevékenysége. Amikor önmagáról, mint "az elnökről" beszél és valami különös fény jelenik meg a szemében, a küldetéstudaté, amely űzi őt ezt a szerepet betölteni, minden kommentálás, vita, magyarázat és a párbeszéd lehetőségének is a kizárásával. Nos, akkor az a vélekedésem tör elő, hogy itt minimum egy szerepzavaros emberről van szó. De csak azért, mert én olyan jóhiszemű vagyok.

Annak idején azt gondoltam, nincs különösebb politikai mondanivalója, viszont ismeri a köztársasági elnökre, az alkotmányosságra vonatkozó elveket és szabályokat, majd milyen jól eladminisztrálgat köztársasági elnökként. Ami - mármint az "adminisztrálgatás", mint jelző - nem degradálja le az ő tevékenységét. Kétosztatúvá tett, politikai indulatokkal feltüzelt kishazánkban nagyon is jót tenne egy kis lélegzetvételnyi szünet, amit az illetékesek valami különös ötlettől vezérelve dolgaik végzésére használnának ki.

Nos, önálló politikai mondanivalója továbbra sincs, viszont állandó tevékenységi kényszerben érzi magát, amit időnként elszabadult ágyúgolyóként kíván nyomatékosítani. Ha mélyen önmagába néz, ő csodálkozik a legjobban azon, hogyan is lehetett belőle köztársasági elnök.

fromme

bloodhound v2.0 2008.04.15. 13:44:28

Dezsőjóska 2008.04.15. 13:39:25

igen, ezen észrevételedben komoly az igazság, zöld mivoltából több kérdéshez is eleve elfogultan áll hozzá, és az objektivitás ilyenkor bizony csorbát szenved...

bloodhound v2.0 2008.04.15. 13:48:26

tanár úr 2008.04.15. 13:34:03

látom visszasírod rákosit. esetleg szálasit? vagy ez mindegy, egyszerűen csak olyankor tiszták az erőviszonyok, tudod, kinek kell a seggét nyalni, egyszerűbb ez a kis életke?

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2008.04.15. 13:50:22

Szerintem ezzel az örökös önfejűsködéssel jól lejáratja magát meg a Köztársasági Elnök szerepkörét:
jacint.blog.hu/2008/02/29/solyom_a_struccfeszekben

KopaszMercis 2008.04.15. 13:55:10

nemtom soha meg sem a koztarsasagi elnoktol sem az alkotmany birosagtol sem a legfelsobb birsagtol nem hallottam olyat, amire azt mondtam volna "ez igen.. ez korrekt"

fasszopo ven gecik mind

bierkamp 2008.04.15. 13:56:44

TANÁR ÚRNAK IGAZA VAN! Mennyit spórolhatnánk ezeken a felesleges szar posztokon!

bierkamp 2008.04.15. 13:57:18

Kopasz Mercisnél a pont!!!!!!!!

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2008.04.15. 14:01:50

Háát, azért Közt. Elnökre szükség van, és az sem véletlen, hogy nem egyszerre jár le a mandátuma a parlamenttével... Amikor letelik a parlament négy éve, akkor ő írja ki a választásokat, ő a legitim méltóság, amíg a választások le nem zajlanak. Persze ez formalitás, de ez a szerepe... Meg az is, hogy azzal, hogy aláírja a törvényeket vagy küldözgeti ide-oda, egyfajta elméleti, magyarul média kontrolt jelenthet, ami visszatartó erőként is funkcionál(hatna).

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.04.15. 14:02:15

Csak röviden, mert időközben nyakamba szakadt a fél világ.
1. a kommentek között megemlített fasságaimat javítottam.

2. Mindentől függetlenül én inkább szimpatizálok Sólyommal, nem hiszem, hogy jobboldali báb lenne, viszont valami egységes világképet hiányolok eddigi munkássága mögül. Mintha ő maga sem tudná, hogy mit is akar pontosan.

bloodhound v2.0 2008.04.15. 14:07:52

Vérszegény éjszakai dúvad · hangorienidiocc.blog.hu 2008.04.15. 14:02:15

szvsz az is lehet ennek az oka, hogy ebben a kettészakadt országban egyszerűen nem tud olyat lépni, amellyel "kiegyensúlyozó" alkotmányos szerepének megfelelően tudna cselekedni. de ez nem az ő sara.

fromme 2008.04.15. 14:08:19

Vérszegény éjszakai dúvad · hangorienidiocc.blog.hu 2008.04.15. 14:02:15

A javítással okafogyottá vált a következő hozzászólásom: fromme 2008.04.15. 13:21:00

Lehet törölni!

Köszönöm az észrevételemre történt odafigyelést.

fromme

Art Mooney 2008.04.15. 14:16:49

még kisebb hibáival együtt is az eddigi legjobb; ha 386 Sólyom üldögélne a parlamentben, nem itt tartanánk.

zsuko 2008.04.15. 14:43:59

Dúvad azt írod, hogy "Mindentől függetlenül én inkább szimpatizálok Sólyommal, nem hiszem, hogy jobboldali báb lenne,"
Én is így voltam vele Szilivel szembeállítva, de a megválasztásakor már látszottak a rossz előjelek. Úgy tűnik zsarolható is, különben talán nem vállalja magára a hülye szerepét, csak hogy Orbán hazugságát mentse.
Röviden: OV:Az elnök úr megkérdezte készen van-e a fidesz a kormányzásra?
Kulin F: Az elnök ezt nem kérdezte.
Kulin F: helyesbítés, olyasmit is kérdezett az elnök, ami úgy érthető.
Ez bizony botrány, de az index ezen nem lovagol természetesen. A szocik meg ehhez is hülyék, hogy ezt kihasználnák, közben azzal vigasztalják magukat, hogy mi rendesek vagyunk nem akarjuk a KE lejáratni.

fromme 2008.04.15. 14:50:24

"Art Mooney 2008.04.15. 14:16:49
...ha 386 Sólyom üldögélne a parlamentben, nem itt tartanánk."

A sólyom mennyiben tekinthető szabad madárnak? (Persze a honi viszonyok között.)

fromme

Dr Kangörény 2008.04.15. 15:28:09

Sólyom megérdemelten szív. Tényleg lehet mereven ragaszkodni a jogaihoz, de akkor nem kell meglepődni azon, ha mások is élnek a saját jogaikkal.

stoppard · http://forint.blog.hu 2008.04.15. 15:44:04

Sólyom jó arc, minden bakijával együtt is hitelesebb, mint bármelyik másik politikus az országban

winters101 2008.04.15. 15:49:22

Már Hofi megmondta ( vagy Moldova?) mindenki addig megy felfelé a szamárlétrán amíg olyan beosztásba nem kerül aminek a betöltésére alkalmatlan. S.L ott van.
Biztos tudja a jogot de közt. elnök képző isibe nem járt.

Gringo 2008.04.15. 16:44:26

Ez a fideszbérenc mindíg olyat jelöl, aki a jobboldalhoz húz.
Ha az MSZP észnél lett volna már előbb, akkor pont azt csinálta volna, mint a fidesz a hatalomban. Csak saját embert szabad engedni a fontosabb posztokba. A vizitdíjas népszavazás soha nem történhetett meg volna, ha alkotmánybírónak csak baloldali jelöltet engednek.
Úgy látszik tanultak az esetből.

morpho 2008.04.15. 17:46:41

Ahogy megválasztották Sólyom"bazsarózsa"Lászlót,két vakond között,az önmagában olyan volt,hogy egy tisztességes ember azonnal visszalép a jelölti szerepből,az első megalázó forduló után.Hogy ezzel azt állítom,hogy a mi köztársasági elnökünk nem tisztességes?Pontosan ezt állítom!Amikor baszott elmenni okt.23.-a 50.évfordulóján az esti megemlékezésre,de előtte együtt vonult fel az árpádsávos zászlókat lengető igazmagyarokkal a Műegyetem rkp.-on,amikor az ablakából nézte végig,ahogy megalakul a fasiszta Magyar Gárda,akkor nem zavarta saját morális válsága,csak a kormány taszigálta morális válságba az országot.Amikor kiírta a népszavazást,akkor nem említette,hogy kiírja ugyan,mert muszáj,de nem ért vele egyet,mert visszalövi az országot 20 évvel a múltba.
Tudja ő jól,hogy a pénztártörvény nem alkotmányellenes,mert ha egy bolhapöcsnyi esélyt látott volna erre,akkor nem a Parlamentnek dobja vissza.
dúvad
Göncz az első ciklusában valóban harciasabb volt,de ugye arra is emlékszel,amikor fasiszták fütyülték ki okt 23.-án a Kossuth téren,vagy amikor Antall Józsibácsi megpróbálta őt kigolyózni a Visegrádi találkozókról,esetleg arra,hogy a médiatörvényt azért dobálta vissza,mert a Hankisst és a Gombárt teljesen törvénytelenül mondatták le.
Mádl bácsit inkább hagyjuk ő a Vezénylő Tábornok Aki Még Sohasem Hazudott tanára volt.

morpho 2008.04.15. 17:53:02

Ja és még egy apróság.
"Úgy ítélem meg, hogy a helyzet súlyos. Hogyha az Országgyűlés háromszor egymás után ok és indok nélkül nem választja meg az országgyűlési biztosokat, ez veszélyezteti az államszervezet működését"(Sólyom László)

Tisztelt elnök úr
Úgy ítélem meg, hogy a helyzet súlyos. Hogyha a Köztársasági Elnök háromszor egymás után ok és indok nélkül nem egyeztet a pártokkal az országgyűlési biztosok személyéről, ez veszélyezteti az államszervezet működését.
(morpho)

Láttam - olvastam · http://lattamolvastam.blog.hu 2008.04.16. 07:56:04

Elnézést ha hosszó leszek... Az alábnbi emailváltás Lendvai ildikó és köztem

Tisztelt Lendvai Ildikó!

Alábbi levelem szigorúan pártfüggetlen. A téma szempontjából teljesen mindegy ki milyen oldalon áll.

Megdöbbenve olvastam az Ön nyilatkozatának egyik mondatát, ami az új ombudsman-jelöltekkel kapcsolatos.
Az ominózus mondat a következő: „Továbbra sem tartom kívánatos eljárásnak, hogy egy parlamenti funkció esetében nem történik előzetes egyeztetés”

Ön szerint elvárható, hogy előzetesen egyeztetni kellene egy parlamenti funkcióra való jelölés előtt. Felmerült bennem egy másik jelölés. A parlamenti képviselők jelölése. Egyéni választókerületekben nyilvánvaló az „egyeztetés”, ha nem tetszik, nem szimpatikus, nem szavazok rá. De itt kerül elő a listáról bejutó képviselők jelölése. Ezt a listát a pártok állítják össze, a szavazóknak semmi beleszólása nincs, nem történt előzetes egyeztetés. Pedig ez is parlamenti funkció. Könnyen belátható az ellentmondás.

Az ombudsmanok személyéről a képviselők szavaznak, de a Köztársasági Elnök jelöl. Önök, mint szavazók, előzetes egyeztetést hiányolnak.
A listás parlamenti képviselőkről Mi, az emberek szavazunk, de Önök, mint párt jelöl. Mi, mint szavazók, kapunk lehetőséget előzetesen egyeztetni? Nem.

A levelem nem Ön, nem az MSZP, hanem általánosságban a pártok hozzáállásáról szól.

Tisztelettel (XY)

Válasz:

Tisztelt (XY)!
Szerintem a pártok listáinak összeállítása előtt is érdemes konzultálni a helyi civil szervezetekkel, választókkal.
Jól működő megyei szervezetek ezt meg is teszik a megyei lista összeállítása előtt és szerintem ez helyes.
Üdvözlettel
Lendvai Ildikó

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.04.16. 11:11:10

"Jól működő megyei szervezetek ezt meg is teszik a megyei lista összeállítása előtt"

Érdekes, hogy csak megyei szervezetekről beszél, ráadásul elég érdekes alany ez itt. Miféle megyei szervezetek????

Az ombudsmanjelölésekkel azért lehet és azért mernek szórakozni, mert lóf@szt nem változtat semmit, hogy van-e ombudsman, vagy nincs.

Kaltenbach nyilatkozta pár éve, hogy hiába dolgozott ki ő akármennyi javaslatot, akármennyi ajánlást, az ogy. magasról tett az ő véleményére.

Szóval persze, jó dolog, hogy van ombudsman, de csak azért kell, hogy lehessen büszkélkedni velük, vagy az EU felé mutogatni, hogy tessék, mi figyelünk az emberi jogokra. (Ez utóbbi miatt találták ki anno a kisebbségi önkormányzati rendszert...)

Láttam - olvastam · http://lattamolvastam.blog.hu 2008.04.16. 11:35:33

Az ombudsman csak állást foglalhat és ajánlást adhat? Vagy van más jogköreis? Kötelező valakire nézve is? Köszönöm segítségetek

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.04.16. 12:30:08

"A Magyar Köztársaság Alkotmánya V. fejezet, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa és a nemzeti és etnikai kisebbségek országgyűlési biztosa
32/B. §
(1) Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának feladata, hogy az alkotmányos jogokkal kapcsolatban tudomására jutott visszásságokat kivizsgálja vagy kivizsgáltassa, és orvoslásuk érdekében általános vagy egyedi intézkedéseket kezdeményezzen.
(2) A nemzeti és etnikai kisebbségek országgyűlési biztosának feladata, hogy a nemzeti és etnikai kisebbségi jogokkal kapcsolatban tudomására jutott visszásságokat kivizsgálja vagy kivizsgáltassa, és orvoslásuk érdekében általános vagy egyedi intézkedéseket kezdeményezzen.
(3) Az országgyűlési biztos eljárását a törvényben meghatározott esetekben bárki kezdeményezheti.
(4) Az állampolgári jogok, illetőleg a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosait a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés a képviselők kétharmadának szavazatával választja. Az Országgyűlés egyes alkotmányos jogok védelmére külön biztost is választhat.
(5)a bekezdés hatályon kívül helyezve
(6) Az országgyűlési biztos tevékenységének tapasztalatairól évente beszámol az Országgyűlésnek.
(7) Az országgyűlési biztosokról szóló törvény elfogadásához a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges. "

a wikiről kopipészteltem. Szóval egyedi esetekben eljárhat (de ebből értelemszerűen annyi van, hogy nem tudják mindet kivizsgálni), avagy pontosabban: "intézkedéseket kezdeményezhet" (hogy ez pontosan mit jelent tkp. nemtom), de ha jogsérelem oka pl. törvényi hiányosság, akkor erről küldhet egy feljegyzést (figyelmeztetést?, ajánlást?) az ogy-nek, az meg vagy foglalkozik vele, vagy nem.

Pl. az általános ombudsman korábban minden éves jelentésébe belefoglalta, hogy az adójogszabályok állandó változtatása sérti az állampolgárok nemistommilyen jogait. Ehhez képest mára már nem évente, de akár havonta változnak az adózási szabályok.

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2008.04.16. 13:53:41

Na néhány kommentelő leverte az ingerküszöböm. Nem mondok semmit, nem tűrne képernyőt.

Láttam - olvastam · http://lattamolvastam.blog.hu 2008.04.16. 14:18:43

Köszönöm Dúvad

Akkor lényegében van jogköre, de szokás szerint a politikusok tojnak a törvényre..

morpho 2008.04.16. 15:15:51

Nekem ebből inkább az jött le,hogy a nyílvánosságon kívül lényegében nincs jogköre.Az ombudsmani hivatalok létrehozásával a jogalkotónak eredetileg(asszem '96 környékén)az volt a célja,hogy egyfajta nép ügyvédje szerepkört töltsenek be.Valami olyat,ami a pártok felett áll.De hogy a faszba állhat a pártok felett egy olyan hivatal,amelynek a vezetőjét a pártok választják.Ha az eredeti elképzelésből indulok ki,akkor akár még igaza is lehetne az elnöknek,amiért nem egyeztet,de az eredeti elképzelés már régóta nem létezik.
A pártlistás képviselők névsorát pedig a válsztás előtt nyílvánosságra hozzák.Ezért aztán,ha egy párt listája úgy kezdődik,Hogy Budaházy György,Kaja Ibrahim,Zuschlag János,Torgyán József,akkor arra a pártra valszeg nem szavazok a listán.Úgyhogy nem teljesen igaz az,hogy a listás helyekről nem a választó dönt.
süti beállítások módosítása