hángörienidiocc

Latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc?

Idiotac.

Isa?

Fontos!!!

Még mielőtt elkezdenél alázni egy kommentben, kérlek olvasd el a RAGYA-t!!!
A nem nyilvános alázásokat pedig kéretik a verszegeny@gmail.com (egyszerű eset: nickre katt!) címre küldeni, de túl sokat nem kell ezektől a levelektől várni, mert kéjes mosolyok között fogom törölni mindet.

Friss topikok

Innen olvasnak

Hódacska, Fődecske, felhőcske

Ezen képecskéért meg millió köszönet az Időkép.hu portálnak:

Felhőkép

A 'Mein Kampf'-ot az iskolákba!

2007.08.03. 15:50 Vérszegény éjszakai dúvad

Egy német történész szerint ideje lenne megjelentetni Németországban a 'Mein Kampf' kritikai kiadását. Ez a javaslat természetesen nagy felháborodást keltett, pedig egyáltalán nem ostobaság.

A 'Mein Kampf' annak ellenére, hogy Magyarországon nincs betiltva, nehezen hozzáférhető könyv. A kilencvenes évek elején - közepén kiadta ugyan egy kifejezetten antiszemita szövegek megjelentetésével foglalkozó cég, de kis példányszámban, és gondolom a könyvesboltok zömébe nem jutott el. (A kilencvenes évek végén kb. egy évig könyvnagykereskedésben dolgoztam, a nyilvántartás szerint volt nálunk tíz példány, de valószínűleg kint voltak a cég saját boltjaiban, mert a raktárban nem találtam őket.) Azaz: Nehezen hozzáférhető, de hozzáférhető, sőt manapság, hála az internetnek bármikor hozzáférhető. A Google-ba beütve a könyvcímet, a találati listát egy olyan cím vezeti, ahol az írás gond nélkül elolvasható, sőt ki is nyomtatható.

És akkor itt bukik meg az a struccpolitika, amit Magyarország, de talán egész Európa folytat.

 Hitler nevét még ki sem szabad ejteni a szánkon, mert különben antiszemiták és náciszimpatizánsok vagyunk. Az iskolában a történelemórákon elmondják a tanárok, hogy Hitler egy istenverte szörnyeteg volt, a lelkén szárad többmillió ember halála, ráadásul rengetegük kínhalált halt. Mindez vitathatatlan, és pont ez a baj. Vitázni kellene róla.

De nem tesszük!

Aha, a kínos csönd tényleg jó megoldás. Inkább hagyjuk, hogy otthon, csendes magányában olvassa el a könyvet az, aki akarja, így még a lehetőségét is kizárjuk annak, hogy megcáfoljuk Hitler állításait. Pedig én biztosra veszem, hogy a szöveg a manipuláció csimborasszója. Mindez még megspékelve egy kis antiszemita dumával a szélsőjobbról (mert mindig benne vannak a híradókban, stb.) és előttünk is áll egy újabb antiszemita, náci-palánta. De az interneten sem nehéz találni a zsidók ellen irányuló propagandát.

Vannak persze válaszok a jelenlegi antiszemita beszédre. Hát, hogyne. De az "Ezek hülyék/antiszemiták", vagy az "Ők tévednek és nekünk van igazunk" típusú válaszok kifejezetten gyengék olyan tényekkel nem bizonyított állítások ellen, amelyeket minden nap hallhatunk, így hatásuk egy idő után egy agymosás erejével ér fel.

Ugyan, ki tudná bebizonyítani, hogy a zsidók nem vásárolják fel az országot? Ki tudná bebizonyítani az ellenkezőjét? Vagy ki ne tudná bebizonyítani ezt, majd rögtön az ellenkezőjét is? Egyáltalán ki tudja ebben az országban a másikról, hogy zsidó-e, vagy nem. Senki! Mégis nap mint nap hallhatjuk a zsidóveszélyről szóló előadásokat, nap mint nap láthatjuk az utcán menetelő kopaszokat, akik a zsidókkal kapcsolatban Hitler példáját követnék.

Tényleg nincs jobb reakció a szolíd szemlesütésnél a nácizmus hallatán?

A képen látható fiatalember német. Korábban baloldali szimpatizánsnak gondolta magát, azonban nacionalista lett. Olvasta a 'Mein Kampf'-ot, és úgy gondolja, hogy Hitlernek igaza van. (Szedett-vedett fordításban, sajnos a szövegben nincs arra utalás, hogy a nacionalistává válás előtt, vagy utána olvasta-e Hitler könyvét.)

Azonban az figyelemre méltó, hogy Ronny egy olyan országban olvasta el a 'Mein Kampf'-ot, ahol az be van tiltva. Ne gondoljuk azt, hogy Magyarországon senki nem olvasta/olvassa a könyvet. Tényleg azt akarjuk, hogy a mi tizenéveseink is hasonló életpályát fussanak be? (Itt természetesen nem az a gond, hogy baloldali gondolkodásúból lett nacionalista, hanem, hogy egyáltalán nacionalista lett. Egész konkrétan az, hogy Hitler tanainak a követőjévé vált.)

Egy lehetőség

Pedig van válasz. Csak hatalmas mennyiségű tudás és még több kurázsi kell hozzá. Legalábbis a tanárok részéről. Kötelező irodalommá kell emelni az iskolákban a "Mein Kampf"-ot az érettségi, a szakmunkás vizsga évében. Vagy legalábbis bizonyos részeit. Majd pedig beszélni róla. A tanulóknak lesznek kérdéseik, csak válaszolni kell rá. Sőt nem is kell válaszolni, csak beszélgetni velük. Lehet beszél(get)ni az eugenikáról, Lombrosóról, a rasszizmus logikájáról, az általánosításról, a vérvádakról, amely mítosz úgy néz ki még mindig él, sőt jelenlegi eseményekkel kapcsolatban is felmerül. Nagyon sokmindenről lehetne beszél(get)ni. Ha kell, akkor nagyon egyszerűen kell válaszolni: "Gyerekek, Hitlernek nem volt igaza. Hitler világuralomra tört, egész egyszerűen csak bűnbakot keresett."

Nem állítom, hogy ez a legjobb módszer, amit kitalálhatunk. De a mostani szégyenteljes hallgatásnál nincs rosszabb. Úgyhogy csináljunk valamit!

2 komment

Címkék: szélsőjobb rasszizmus szerintem

A bejegyzés trackback címe:

https://hangorienidiocc.blog.hu/api/trackback/id/tr94131436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rokica · http://www.rokica.blog.hu 2007.08.03. 18:38:28

Nos, nekem megvolt a könyv. Egy utcai árusnál akadtam rá, kemény 40 forintomba került. Megvettem, mert úgy gondoltam, csak úgy mondhatok valamire határozott igent, vagy nemet, csak úgy alakíthatok véleményt róla, ha ismerem. A közepe felé tele lett vele a tűcipőm. Dögunalmas, rossz manipulációkkal teli frázishalmaz. Bevágtam a polcomra és amikor valaki elkérte, hát nekiadtam. Nem is tudtam, hogy ilyen "kincs" volt a birtokomban. Mindegy, utólag sem bánom, hogy már nincs meg. Abban viszont tökéletesen igazad van, hogy nem lenne szabad betiltani. Ugyanis, akkor egyből kívánatossá válik, mint az első feles, vagy egy szál joint. Mert ugye, ha tiltják, az csak jó lehet?! Hát, nem az! Igenis, beszélni kell róla. Kérdezni, felelni, érvelni. Ahhoz pedig ismerni kell. Csak úgy kerülhet az egész szemét a helyére.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2007.08.03. 19:45:54

Én nem olvastam. Viszont olvastam róla egy meglehetősen jó elemzést egy kortárs tollából, a Szabó Máté szerkesztésében megjelent 'Az ellenség neve' című tanulmánykötetben.
De ha olyanom volna, akkor bizony bármikor elolvashatnám egy iszlamista honlapon.
Őszintén szőlva azért bele-beleolvasgattam, és tényleg nem túl izgalmas, viszont van annyira manipulatív, hogy hatással legyen az emberre. Pláne, ha valakiben van némi fogékonyság is...
süti beállítások módosítása