hángörienidiocc

Latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc?

Idiotac.

Isa?

Fontos!!!

Még mielőtt elkezdenél alázni egy kommentben, kérlek olvasd el a RAGYA-t!!!
A nem nyilvános alázásokat pedig kéretik a verszegeny@gmail.com (egyszerű eset: nickre katt!) címre küldeni, de túl sokat nem kell ezektől a levelektől várni, mert kéjes mosolyok között fogom törölni mindet.

Friss topikok

Innen olvasnak

Hódacska, Fődecske, felhőcske

Ezen képecskéért meg millió köszönet az Időkép.hu portálnak:

Felhőkép

Már megint az integráció

2010.02.28. 13:08 Vérszegény éjszakai dúvad

Ha kampány van, márpedig az van, akkor előbb-utóbb (általában előbb) óhatatlanul előkerül a cigányintegráció problémaköre, és óhatatlanul megszólalnak az ún. cigány vezetők politikusok, akik ezen megszólalásaikkal általában elég nagy kárt tudnak okozni ennek az ún. integrációs folyamatnak.

Most éppen - legjobb tudomásom szerint először - Farkas Flórián szólalt meg:

...a szocialista kormány bűncselekményt követett el a cigánysággal szemben, mert nyolc éven át cigányellenes politikát folytatott.

Kell-e mondanom, hogy ez nem igaz? Ugyanis az elmúlt nyolc évben (meg még az előtte lévő tizenkettőben) egyik kormány sem folytatott sem cigányellenes, sem cigánybarát politikát, mert egyáltalán nem volt kidolgozott cigánypolitika. (És most fogadjuk el, hogy szükség lenne cigánypolitikára, amiben én egyébként kételkedem, ti. a cigányok által sűrűn lakott gazdaságilag elmaradottabb régiókban mindenki szegény(ebb), sokan munkanélküliek, azaz a problémák nem csak a cigányokat sújtják, azaz cigánypolitika (integráció) helyett inkább azokat a régiókat kellene pl. állami beruházások segítségével fejleszteni. Szerintem). Cigánypolitika alatt mindegyik kormány a roma integrációs programokba számolatlanul (és sajnos elszámolatlanul) öntött milliárdokat értett, miközben igazából még arra sem vették a fáradságot, hogy meghatározzák mit is jelent pontosan a cigány integráció.

A Lungo Drom elnöke, aki egyben a Fidesz parlamenti képviselője, azt hangoztatta: kormányváltásra van szükség, ezért a Fidesz-KDNP listájára és egyéni jelöltjeire leadott minden egyes szavazat közelebb viszi a cigányságot "egy új és reményteli jövő kezdetéhez". 

Közölte, a kongresszuson elfogadták a Lungo Drom új cigánypolitikai programját, amely új szemléletet tükröz. Ez azt jelenti, hogy a dokumentum nem a gondoskodó, hanem a segítő állam szerepét helyezi előtérbe, hiszen - mint fogalmazott - így válhat a sorsán változtatni akaró és tudó cigányok jelentős része a nemzetgazdaság aktív tagjává, polgárrá.

Folytatta Farkas, én pedig arra gondoltam, hogy a szavazz a Fideszre részt hagyjuk, ellenben kíváncsi lettem volna a Lungo Drom új cigánypolitikai programjára. Így a Google keresőjével rákerestem a Lungo Dromra, és soha nem tudtam meg, hogy mi rejtőzhet a programjukban, ti. a következő kép fogadott:

 
Nem tudom milyen veszélyeket rejthet a Lungo Drom honlapja, de úgy döntöttem, hogy nem is vagyok kíváncsi rá. Megpróbáltam tehát inkább a www.lungodrom.hu helyet, ahol viszont nem volt található kiszolgáló.

Szóval a program helyett maradjunk az integrációnál. A Hírszerző munkatársa egy csokorba gyűjtötte a pártok szociálpolitikai programjainak legfontosabb pontjait, a legtöbbet természetesen a cigányokkal foglalkoznak. Nem sorolnám fel, el lehet olvasni, bár érdekesnek semmiképp nem nyilvánítanám.

Szóba kerül természetesen az iskola és a munka fontossága, no meg az, hogy természetesen minél több cigánynak kell munkát és iskolázottságot biztosítani.

 Ezek persze jó(?) gondolatok, csak ott a probléma, ezek a programok nem gondolnak bele abba, hogy mi van azokkal, akik nem tartják fontosnak sem a munkát, sem az iskolázottságot.

Mert a (cigány)integrációnak alapvetően nem kellene többről szólnia, mint erről. Hogy elfogadják a munkát és az iskolát/iskolázottságot mint alapvető értéket, mint ténylegesen fontos dolgot, mint tiszteletadást a társadalom felé, mint állampolgári kötelezettséget az állam felé. Mert hiszem, hogy azok, akik ezt elfogadják, már integrálódtak is a mai magyar társadalomba, hogy ezt a szűkebb (lakó)környezetük észreveszi és jutalmazza is. (Ettől persze még nem biztos, hogy van munkájuk, de - főleg bizonyos régiókban - ez nem ritka jelenség).

 De hogy lehet azokat integrálni a társadalomba, akik ezt nem fogadják el? Hogy lehet azokat integrálni, akik orrba vágják a tanárt, akik 15 évesen még az ötödik osztályt tapossák, akik terrorizálják az osztálytársaikat (horribile dictu: meggyilkolják - mert hallottunk már ilyenről), akiknek a munkanélküliség, a segélyezettség jelentik az alapvető tapasztalatot az otthoni szocializáció során? Ez innentől már nem "cigányintegrációs" kérdés, mert a perifériára szorultak/szorítottak/vonultak tömegét nem csak cigányok képzik. Kétségtelen, hogy az ún. underclassban a cigányok felülreprezentáltak, azonban nem kizárólagosan alkotják ezt a réteget. (És már csak ezért sem cigánypolitikára van szükség).

Lehet-e, egyáltalán kell-e őket mindenáron integrálni, vagy hagyjuk őket magukra? Kényszerítsünk-e mindenkit munkába, iskolapadba még akkor is, ha ezeket nem tekintik alapvető értéknek? Még akkor is, ha ezen intézményekkel szembeni ellenállásuk miatt olyan viselkedést tanúsítanak, amellyel gátolják osztály-, munkatársaik sikeres integrációját? Nem egyszerű kérdések ezek, nincs rájuk rövid válasz, sőt talán inkább válaszok vannak, hiszen egyes emberek más-más életút bejárásával kerültek a perifériára.

Azonban az biztos, hogy inkább ezek a kérdések azok, amelyekre választ kell találni, mintsem a "cigányintegráció" kérdései. És minél hamarabb meg kell találni a válaszokat, mert ezek fényében kell átalakítani a segélyezési rendszert, a szociális hálót, mert hogy az változtatásokra szorul, gondolom senki előtt nem kétséges.

9 komment

Címkék: szerintem romapolitika farkas flórián lungo drom

A bejegyzés trackback címe:

https://hangorienidiocc.blog.hu/api/trackback/id/tr341796627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vidéki 2010.03.01. 14:42:15

A szerző rendkívül jól megfogalmazza a legfőbb problémát a cigánykérdésben:

” csak ott a probléma, ezek a programok nem gondolnak bele abba, hogy mi van azokkal, akik nem tartják fontosnak sem a munkát, sem az iskolázottságot.”

Cigányszervezetek jól fizetett vezetői, rengeteg „rózsadombi szociológus” és „hivatásosok tömegei” régóta keresik „szarva közt a tőgyit”, de nem találják, mert nem jó helyen keresik.

A témára elköltött sok száz milliárd nem hozott eredményt, mert terméketlen talajra hullt.

A „hivatásosok" pontosan a tudat formálás kérdését hagyják figyelmen kívül, mert kényelmetlen dolog a cigányokat arra emlékeztetni, hogy melyek azok a megkerülhetetlen teendők, amelyeket helyettük senki más nem végezhet el.

A kényelmetlen feladatokat megkerülik, tevékenységük kimerül a követelőzésben és a többségi társadalom rasszistázásában, minden felelősséget áthárítva a többségi társadalomra.

A kormányzatok hibája, hogy elfogadják ezt az alibi tevékenységet azoktól, akik úgy látszik nem a probléma megoldásában, hanem fenntartásában érdekeltek.

Frick László Emlékzenekar 2010.03.02. 04:55:47

Cigányok ezrei, fülbevalós, panktarajas cigány fiúk Győzike feődgyéről le (Tárjánbúú, náá) a nagybüdös alfeődi & kurucmentalitású Alfeődbű föl Pestországba kis rabszógabuszokon (a 23 millió románmunkavállaló helyett is, hehehe, akik az autópályán ezerrel húznak eprészni Spanyolhonba, hahahahahaha 2-3 éves klímás Sprinterekkel hühahóháháháhá!!) cigány asszonyok Kisztimamma csirkebelezőjébe, csoki, kaólagyaárba, föl, föl Pestországba, strici csicska, aki nyáron napi 10ezret keres avval, a fizetésük 50%-át nyúlja le a geőccsönyző .. cigány asszonyok, lányok robotban, napi 2+2 3+3 órát rázatják magukat a kátyus utakon.
Cigánypolitika ??? muchahahhahaha (a politika nem a jelen történelme, hanem a jelen történelmének ELmagyarázása a valóságból[tól, szerintem inkább] és még szerencse, ha csak retorikai eszközökkel

Frick László Emlékzenekar 2010.03.02. 04:57:26

@Vidéki: A cuccujológijusok viszont tudvántudva hazudnak. Ja és az Istenhegyi út felé is...

Álszentfazék · http://alszentfazek.blog.hu/ 2010.03.03. 18:25:26

Jó írás és ha időm engedi szívesen megvitatnék a kapcsán ezt-azt. Most csak egy megjegyzés, az is egy kommenttel kapcsolatos:
Visszatérő dehonesztáló jelzős szerkezet a „rózsadombi szociológus”. Mintha a rózsadomb (általában a gazdag budai rész) a liberális jogvédők fészke lenne. Ez egy városi legenda, mint annyi más a cigánykérdéssel kapcsolatban (is). Meg kellene nézni a választási eredményeket. Szélsőbe forduló jobboldal. A "rózsadombon" tudott utoljára nyerni az MDF, errefelé többnyire "nemzeti" polgármesterek voltak, itt kapott a legtöbb szavazatot a MIÉP ...
Ez a "rózsadombozás" is az előítéletesség szép példája. Ha nem azt mondod, amit én, akkor te "más" vagy, cigány,zsidó, kommunista, nemzetáruló, rózsadombi. Akkor már nem is kell foglalkozni az érveiddel, hiszen "olyan" vagy.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2010.03.04. 13:36:13

@Álszentfazék:
Nemtom ki mit ért ezalatt a kifejezés alatt, nálam a rózsadombi szociológus, az empirikus tapasztalatok nélküli, régebbi szakirodalom alapján pc megállapításokat mantrázó valaki.
pl. aki még mindig a hagyományos cigány kultúráról beszél, és nem veszi észre, hogy pl. a cigány nők min. 90%-a nadrágban rohangál a világban, ami a hagyományos cigány kultúrában elképzelhetetlen, ugyebár...

Álszentfazék · http://alszentfazek.blog.hu/ 2010.03.04. 18:57:37

@Vérszegény éjszakai dúvad: Ezt a definíciót természetesen el kell fogadnom, de szerintem te is érzed, hogy a használók többség nem ilyen finom distinctiok mentén dolgozik. :)

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2010.03.06. 14:00:21

@Álszentfazék:
igazából nem tudom mások milyen értelemben használják :)
biztos van olyan értelmezése is, mint amilyet te mondasz...

esetleg kéne csinálni valamilyen kutatást. majd ha lesz rózsadombi villácskám, akkor megcsinálom :)

Álszentfazék · http://alszentfazek.blog.hu/ 2010.03.07. 19:08:38

@Vérszegény éjszakai dúvad: Rózsadomb már nem menő! Természetvédelmi területen kell építkezni, hogy lássák, nem csak pénzed van, hatalmad is. Az menő. :)

Vidéki 2010.03.08. 08:25:02

@Vérszegény éjszakai dúvad:
Nagyon jól kifejezted azt, ahogyan én is gondolok a "rózsadombiakra":
"nálam a rózsadombi szociológus, az empirikus tapasztalatok nélküli, régebbi szakirodalom alapján pc megállapításokat mantrázó valaki."

A természettudományok úttörői is teóriáikat használták, de ezt alávetették a tapasztalati valóság kontrolljának.

Az úgynevezett "rózsadombiak" nem követik ezt a hasznosnak bizonyult gyakorlatot.
süti beállítások módosítása