hángörienidiocc

Latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc?

Idiotac.

Isa?

Fontos!!!

Még mielőtt elkezdenél alázni egy kommentben, kérlek olvasd el a RAGYA-t!!!
A nem nyilvános alázásokat pedig kéretik a verszegeny@gmail.com (egyszerű eset: nickre katt!) címre küldeni, de túl sokat nem kell ezektől a levelektől várni, mert kéjes mosolyok között fogom törölni mindet.

Friss topikok

Innen olvasnak

Hódacska, Fődecske, felhőcske

Ezen képecskéért meg millió köszönet az Időkép.hu portálnak:

Felhőkép

A Nemzeti Együttműködés Rendszerének Adóelképzeléseiről

2010.06.09. 13:50 Vérszegény éjszakai dúvad

Mivel magyar szemmel néztem az adózás questio vexatá-ját {kellemetlen kérdését}, talán túlságosan hosszan időztem rajta, ebben az esetben viszont talán csak azt tudom mentségemre felhozni, hogy olyan országban vagyok, ahol többet beszélnek, mint cselekszenek.

Részlet J. A. Blackwell 1848. február 3-án Sir Robert Gordonhoz írott leveléből.

Tegnap Orbán bejelentette az Új Társadalmi Szerződésen alapuló Nemzeti Egyettműködés Rendszerének a Spekulációt Elvető és a Munka Becsületét Visszaállító Nemzeti Gazdasági-, és Adórendszer főbb pillérjeit(?) alapjait(?). Nem is tudom minek nevezzem.

(De előtte még egy zárójeles megjegyzés: Hallgatva Orbánt, aki szokásához híven ismét rengeteg beszélt, viszont annál kevesebbet mondott, és szinte láttam magam előtt bizonyos szavak elején a nagy kezdőbetűket, egész végig Arthur király és a dagonyázó paraszt beszélgetése járt az eszemben. "-A királyod vagyok. - Én ugyan nem szavaztam rád!" "- És hogy lettél te király? - A Tavak Királynője... a napfény megcsillant aranykelmébe burkolt karján... a magasba emelte a Tó mélyéből a Szent Szablyát, jelképezvén, hogy Isten akaratából én, Arthur legyek annak hordozója. - Hát idehallgass! Egy vízben hancúrozó és karddal hadonászó menyecske nem dönthet az államforma felől.")

Na, de vissza az adózásra: Túl sok rosszat nem tudok mondani a most bejelentett intézkedésekre, igaz jót sem. Annyi látszik, hogy nem fogják engedni megszaladni a költségvetési hiányt, de más igazából nem. Előzetesként csak annyit szeretnék megjegyezni, hogy jómagam leginkább a vagyoni-, illetve a fogyasztási típusú adók túlsúlyától lennék boldog, ami nem nagyon látszódik a mostani bejelentésben, de hát eddig is elvoltunk a jövedelemadóval, azt hiszem ez így lesz a továbbiakban is.

A 10%-os társasági adó rendben van, eddig is volt ilyen. Igazából azt kellene tudni, hogy azok a feltételek, amelyek mellett eddig is igénybe lehetett venni, maradnak-e, vagy csak az 500 millió forintos adóalap jelenti az egyetlen korlátozó tényezőt.

Az egykulcsos családi adózásról beszéljünk majd akkor, ha megtudjuk pontosan mit is jelent. Mindenesetre izgatottan várom, hogy hogyan tesznek majd különbséget a család és a háztartás között, illetve mi lesz egynemű élettársi kapcsolatokkal.

A minimálbér megadóztatása ellen megint nem lehet szólni. Nyilván, aki ténylegesen minimálbért keres, az tud szólni ellene, ugyanakkor kíváncsi lennék, hogy hányan keresnek ténylegesen(!) csak minimálbért. Ami az igazi gondot jelenti az inkább a minimálbérek (illetve inkább a magyarországi bérek) reálértéke, amit valahol a béka feneke alatt kell keresni.

A tíz kisadóról megint akkor beszéljünk majd, ha tudjuk melyek lesznek ezek. Mindenesetre a vízkészletgazdálkodási járulék és az erdővédelmi járulék megnevezéséből sejthetjük, hogy kb. milyen - eddig leginkább ismeretlenségbe burkolózó - kisadókról lehet szó.

Az adózáson kívüli jövedelem bevezetése viszont kifejezetten jó ötlet, ezzel tulajdonképpen visszaállítják a kaláka fogalmát, amelyet az alkalmi munka kifejezetten ostoba értelmezése és szabályozása jóformán eltörölt.

Családi adókedvezmények. Orbán már egy gyerek után is ígért valamiféle adókedvezményt, amivel én nem értek egyet, de hát legyen ez a legnagyobb problémám. (Én inkább annak lennék a híve, hogy bármilyen kedvezményre - sőt családi pótlékra is - csak két gyerek után lehessen jogosult bárki is. Illetve, hogy a kedvezmények - és a családi pótlék is - négy gyerek után érje el a maximumát. Aki bevállal egy ötödik gyereket is, az ugyanmár tudja, hogy mire. A családtervezés klassz).

A banki különadóról csak annyit, hogy bár nehéz szembeszállni azzal az érveléssel, hogy anno az állam segített a bankokon (bár Erdei szerint nem történt ilyen), akkor most rajtuk a sor, azzal bizony számolni kell, amiről Erdei beszél. És ami - szerintem - a legfontosabb: ettől még nem lesz verseny a bankszektorban. Pedig elengedhetetlen lenne.

 Őszintén szólva az adórendszerre vonatkozó pontokat ezzel - sajnos - ki is merítettük. Ez nyilván nem sok, és nyilván leginkább jövőre lehet bármire is számítani. De új adórendszernek ez kevés, ez még az alaphoz is kevés. Orbán egy szót sem szólt a szuperbruttóról, a tevékenység piaci értékéről (amely még az AB előtt van, tehát van rá valami halvány esély, hogy eltörlik) az osztalékot (illetve EV-k esetén a nyereség 25%-os adóval adózó nyereségrészét) terhelő 27%-os EHO-ról, a még mindig félelmetesen magas, és versenyhátrányt teremtő munkáltatói bérterhekről. Illetve nem volt szó arról, hogy bármilyen jól is hangozzék az, hogy büntetés helyett részvételként kell felfogni az adózást, csakhogy kíváncsi lennék, hogy hányan gondolják ezt az adófizetők közül. Szóval ennek megvalósításához minimum szent lászlói szigor szükségeltetik. Mindenhol. A piaci árustól kezdve a minisztériumokig. Ezt nagyon nehéz lesz végrehajtani.

Egyszóval, amit Orbán elmondott az kevés egy új gazdasági rendszer alapjaihoz, azonban egy dolog vitathatatlan: az irány, amit Orbán kijelölt ezzel a beszédével, nehezen vitatható. De neki kell állni az operatív lépéseknek, mert a szép szóképekből hamar elege lesz az embereknek.

8 komment · 2 trackback

Címkék: szerintem adóreform

A bejegyzés trackback címe:

https://hangorienidiocc.blog.hu/api/trackback/id/tr82068667

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Legalább kormányozni kezdtek 2010.06.09. 19:23:16

Azt hiszem, az elmúlt napok bénázása és az elmúlt hetek parttalan és fedezetlen ötletelése után összességében egészen vállalható akciótervvel állt elő a miniszterelnök. A 29 pontból álló program kétségtelen pozitívuma, hogy a jelek szerint végre elkezd...

Trackback: Forradalmi kölcsön 2010.06.09. 14:02:09

  Megérkezett a várva-várt gazdasági program és az ember egy pillanatra azt hiszi, hogy a Fidesz a nagy kapkodásban egy rossz mappát nyitott meg a számítógépen, amelyet az egykori rendszerváltó párt, az SZDSZ hagyott hátra, mintegy végakaratként.E...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

greybull 2010.06.09. 14:01:00

legalább mondott valamit, nem is nagy hülyeségeket, én úgy veszem, mint a választási ígéreteket szokás Amerikában: a választási ígéretek minimuma a választások után rögtön maximummá lép elő! Hát ha a 29 pontból megcsinál, de tényleg, 9-et, akkor má' jók vagyunk....

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2010.06.09. 14:46:13

@greybull:
A "vicces" az egészben az, hogy mindazok ellenére, hogy Orbán nem sokat mondott, még mindig ez az egyik legtisztább (és végrehajtható) elképzelés az utóbbi évekből.
De a Fidesz arra készül, hogy egy teljesen új adórendszert alakítson ki (talán 2012-re), ahhoz ez még alapnak is kevés. És amennyire beharangozták, hogy most aztán megcsinálják, a mennyiség számomra csalódást keltő. Remélem azért minél hamarabb nekiállnak.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2010.06.09. 17:59:16

Egyébként elég vicces az Orbán beszéd fényében olvasni ezt az Oszkó Péter írást:

oszkopeter.blog.vg.hu/2010/06/08/nem-nyilatkozom/

greybull 2010.06.10. 08:59:34

@Vérszegény éjszakai dúvad: ötletelgetek én mán itt egy ideje a következőkkel:
1. Vállalati nyereség nem létezik. Ha főkönyvelőként akarom: van - ha nem akarom nincs! Árbevétel azonban van. Ha tehát egyáltalán meg akarom adóztatni a vállalatokat, akkor csak ez lehet az adóztatás alapja: azaz egyedül az iparűzési adó a jó adó, persze nem 2 %-al, hanem legfeljebb 1%-al, vagy annál is kevesebbel.
2. A társadalmat valójában a magánember tartja el és fenn, azaz a természetes személy.
3. Ha igaz a 2.pont (márpedig igaz), akkor adót érdemben kizárólag a természetes személy kell, hogy viseljen.
4. Mindebből következően ahonnan természetes személy jövedelemhez jut, a kifizetőnek a kifizetés előtt - mondjuk az egyszerű számolás érdekében - le kell vonnia 10% SZJA-at és csak a maradék 90%-ot fizetheti ki. Aki viszont természetes személynek bármilyen jogcímen fizetett, az a 100%-ékot csak akkor vonhatja le költségként, ha igazolta két darab adószám (a sajátja, mint kifizetőé, és a természetes személy, mint juttatotté) feltüntetése mellett, hogy a 10% SZJA-t ÁTUTALTA az Adóhivatalnak. De ez érvényes akkor is, amikor egyik természetes személy a másik természetes személynek fizet valamilyen szolgáltatásért.
5. És most jön a lényeg: a SZOLGÁLTATÁS!!!!! Ugyanis minden olyan tevékenység, ami nem fizikai valóságában létező áru/termék, vagy energia (közüzem), vagy távközlés - nos az úgy tekintendő, mint természetes személynek járó kifizetés, azaz vonandó belőle a 10%!!!!
6. Mit jelent ez - többek között - azt, hogy az ulibuli cégeknek, kiszervezéseknek, külsős megbízásoknak stb. a jövőben semmi értelme, mert ha a szolgáltató nem a fenti valóságos terméket adja el, hanem SZOLGÁLTATÁST, úgy fizeti a 10%-os adót és passz!
6. Hogy néz ez ki a gyakorlatban? Egy cég mondjuk megrendel egy üzemcsarnok festést. A SZOLGÁLTATÓ megveszi a festéket, ecsetet, létrát (direkt egyszerűsítem a dolgot), van rá három TERMÉSZETES SZEMÉLYE, nekiáll megcsinálja. Az árajánlat helyből magában foglalja az előbbi fizikai valóságában létező dolgokat, plusz, amennyit keresni akar a dolgon (azaz a munkabért). A megrendelő azt mondja: szolgáltatás, tehát levonok belőle 10%-ot. Ha a szolgáltató egy cég, akkor ő még a bevételből fizet 0,5 - 0,8 % iparűzési adót, és a maradékot immár adómentesen fizeti ki a munkásoknak, mert helyettük már ki lett fizetve a 10% SZJA.
Mindez mit jelent? Azt, hogy nem kell a jövőben trükközni a könyveléssel, amortizációval játszadozni stb. az állam gyakorlatilag minden kifizetés után kapja a 10% adót, mert senkinek nem éri meg lecsalni, hiszen különben nem tud leírni 90%-ékot!
Na ez az adórendszer, ami elfér egy söralátéten!

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2010.06.10. 20:10:52

@greybull:
Lehet ugyan trükközni, de csak egy bizonyos vállalati méretig. Azon túl pedig vagy van vállalati nyereség, vagy nincs, akkor viszont veszteség van (és pl. a veszteséges cégek jelentős része is fizeti a Hipát, mert ott az árbevételből csak az anyag, áru és a közvetített szolgáltatásokat lehet levonni)
Meg mi van akkor, ha a szolgáltatás igénybevevője természetes személy? Pl. amikor elmész a fodrászhoz hajat vágatni?

greybull 2010.06.11. 09:46:54

@Vérszegény éjszakai dúvad: köszönöm a felvetést, istenbizony pont erre a példára gondoltam, és köszönöm, hogy feltetted a kérdést, a válasz:
Vannak az életnek olyan költségei, amelyeket az állam a természetes személy érdekében, oldalán és javára köteles elismerni. Szerintem ilyen lehet évi mondjuk 12 alkalommal a fodrászat költsége is. Tehát elmegyek a fodrincshoz, vágatok. Oké, fizetésre kerül a sor. Kapom a számlát: 10000.-Forint. Kifizetek 9000-et, és aznap, vagy másnap bankon keresztül átutalok az államnak 10% SZJA-t, 1000.-Ft-ot, amin rajta az én adószámom és a fodrászé. Az állam az adószámok alapján a rendszerben könyveli a tételeket. Azoknál a kiadásoknál, amik nem tartoznak az elismert költségek közé, nos ott is az ADÓ összegét leírhatóvá kell tenni, mert legalább ezért megérte számlát kérni.
Az én javaslatom lényege annak felismerése, hogy végső soron mindent az egyén tart fenn, minden költséget végső soron az egyén visel!
De látom, hogy ez a téma honfitársaink érdeklődését nem nagyon keltette fel, mindenesetre köszönöm szíves figyelmedet és hozzászólásodat, jó egészséget kívánok Neked.

Mille38 2010.06.17. 19:57:59

Osztalék utáni EHO "csak" 14%.

Nem kioktatásként írom, de Orbán is hasonló pontosságot ért el a 29 ponttal. Pl nem kell ingatlan bérbeadásakor vállalkozóvá válni - adószámot kell kérni, viszont ezt meg nem lehet megkerülni, hiszen ez kétségkívül rendszeres gazdasági tevékenység, áfa hatálya alá tartozik (EU!), adott esetben a bérbevevő szintén gazdálkodó, stb, stb. Nincs egy kezdő adótanácsadójuk???

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2010.06.17. 23:29:50

@Mille38:
Nem, idéntől 27%
ami azt jelenti, hogy ezt csak jövőre kell megfizetni, idén még legjobb tudomásom szerint ki lehetett venni 14%-kal.
süti beállítások módosítása