hángörienidiocc

Latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc?

Idiotac.

Isa?

Fontos!!!

Még mielőtt elkezdenél alázni egy kommentben, kérlek olvasd el a RAGYA-t!!!
A nem nyilvános alázásokat pedig kéretik a verszegeny@gmail.com (egyszerű eset: nickre katt!) címre küldeni, de túl sokat nem kell ezektől a levelektől várni, mert kéjes mosolyok között fogom törölni mindet.

Friss topikok

Innen olvasnak

Hódacska, Fődecske, felhőcske

Ezen képecskéért meg millió köszönet az Időkép.hu portálnak:

Felhőkép

Tisztázásképpen

2010.10.13. 16:52 Vérszegény éjszakai dúvad

Van egy dolog, ami elég erősen keveredik a fejekben a vörösiszap katasztrófával kapcsolatban. A felelősség és a kártérítés kérdése.

 

Tolnay Lajos nyilatkozta, hogy a Mal Zrt nem felelős a katasztrófáért. Én elhiszem, hogy a dolgozók betartották az előírásokat, ha megeröltetem magam, akkor még azt is hajlandó vagyok elhinni, hogy az ellenőrzések során - amelyek nyilván voltak - semmilyen, a katasztrófára utaló jeleket nem találtak.

Azt, hogy ki a felelős ezért a tragédiáért, majd az idő, illetve a vizsgálat fogja eldönteni (legalábbis remélem). Felelősnek lehet majd nyilvánítani a gát építőitől kezdve, a fenntartóin át, az ellenőrzést végzőkig közül bárkit, vagy akár mindenkit.

Ad abszurdum fel lehet vetni az állam felelősségét is, azonban tényleg olyan törvényeket kellene hoznia a Parlamentnek, hogy kéretik olyan gátat építeni, amelyik nem szakad át? Vagy kéretik a gátra figyelni, hogy ne történjék gátszakadás?

Az a tulajdon, amelyet hétfő óta annyira féltenek, nem csak jogokkal jár, de kötelezettségekkel is. Ha kutyát tartok, akkor jogom van megsimogatni, ellenben kötelezettséget vállalok a mindennapos etetésére is. Ez gátak esetében is nyilván így működik (persze a gátakat nem simogatjuk és nem etetjük...). Büszkélkedhetek azzal, hogy milyen egy remekbeszabott gátam van, de ha átszakad, akkor bizony tartanom kell a hátam. Pont úgy, mint amikor a kutyám kiszabadul, és megharap valakit. Nem engedtem ki/el, nem bíztattam arra, hogy harapjon meg valakit, végeredményben nem én vagyok a okozója a harapásnak, hanem a kutya, viszont a felelősséget (esetleges kártérítés) nekem, mint gazdának kell állnom.

Ezen egyszerű logikánál fogva a kártérítést, a kármentesítést - a felelősséget - mindenképpen a Mal Zrt-nek kell viselnie, függetlenül attól, hogy ténylegesen ki volt, vagy volt-e egyáltalán felelőse a katasztrófának.

És ebből a szempontból egyáltalán nem probléma, hogy felügyelet alá vonták a Mal Zrt működését.

A kommunizmus, rákosizmus, putyinizmus kiabálásával meg várjunk addig, amíg ténylegesen lesz rá okunk.

3 komment

Címkék: szerintem vörösiszap

A bejegyzés trackback címe:

https://hangorienidiocc.blog.hu/api/trackback/id/tr32368984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2010.10.14. 16:11:12

A suttyóizmussal van a baj, nem azzal, hogy az állam most szerepet vállal a MAL üzemeltetésben.

Azzal is baj van, hgoy a miniszterelnök letartóztatásokat (na jó, őrizetbe vételt...) jelent be a parlamentbe, és ehhez a parlament java része még lelkesen tapsol is....

Ezekkel van a baaaaaj. :)

szürke_tapir · http://akozert.blogspot.com 2010.10.14. 19:00:13

"Ezen egyszerű logikánál fogva a kártérítést, a kármentesítést - a felelősséget - mindenképpen a Mal Zrt-nek kell viselnie." — ez önmagában teljesen vitathatatlan.
DE! Ha már ott tartunk, hogy mi a helyzet a törvények betartásával: ha vannak a felelősséget szabályozó törvények, és azok be is tart(at)hatók, akkor miért is kell a céget állami kezelésbe venni?

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2010.10.15. 15:27:36

@szürke_tapir:
ha vannak a felelősséget szabályozó törvények, és azok be is tart(at)hatók, akkor miért is kell a céget állami kezelésbe venni?

a probléma pont ez. mire kijön bármiféle bírósági végzés - hiszen a Mal nem vállalt fel semmilyen felelősséget - a cégnek már rég nincs vagyona. és ez teljesen törvényes. ezt az állami kezelést egyelőre úgy képzelem el, mint valamiféle házi őrizetet, vagy előzetes letartóztatást. aztán várjuk meg, hogy mire használják ténylegesen ezt a törvényt, mert kétségtelen, hogy vissza lehet élni vele.

@immortalis:
hát, kérdezz meg néhány fidesz-fanatikust, vagy akár csak szavazót. ők is lelkesen fognak tapsolni. ez színtiszta populizmus, nem véletlen, hogy Bakonyit el is engedték. ellenben ettől Orbán egy cselekvő és szimpatikus embernek tűnik a zemberek szemében, a fidesznél az meg sokat számít. és baromira nem fognak azon gondolkodni - néhány embert kivéve -, hogy ez mennyire törvénytelen.
süti beállítások módosítása