hángörienidiocc

Latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc?

Idiotac.

Isa?

Fontos!!!

Még mielőtt elkezdenél alázni egy kommentben, kérlek olvasd el a RAGYA-t!!!
A nem nyilvános alázásokat pedig kéretik a verszegeny@gmail.com (egyszerű eset: nickre katt!) címre küldeni, de túl sokat nem kell ezektől a levelektől várni, mert kéjes mosolyok között fogom törölni mindet.

Friss topikok

Innen olvasnak

Hódacska, Fődecske, felhőcske

Ezen képecskéért meg millió köszönet az Időkép.hu portálnak:

Felhőkép

Havas Tanárnő

2007.10.05. 20:33 Vérszegény éjszakai dúvad

Havas Szófia a névrokona, Havas Henrik babérjaira törekszik, már ami a beszólásokat illeti. A Tanár Úrnak voltak jó beszólásai, de voltak nagyon durvák is - legalább is egy biztosan -, amik miatt kirúgták a Tv2-től. Most Havas Szófia is megeresztett egy durva beszólást. Méghozzá meglehetősen kényes témában, az 1956-os forradalom kapcsán.

A Hvg-nek adott interjújában a következőket mondja:

- Nem szeretnénk ezen lovagolni, hiszen a múlt teljesen átértékelődött. Önnél is?

- Én például 1956 esetében nem szoktam forradalomról beszélni, mert a börtönből kiszabadult nyilaskereszteseket nem tudnám semmilyen módon forradalmároknak nevezni. Ahogyan azokat a géppisztolyokkal köröző fiatalokat sem, akik ugyanúgy járták a házakat, mint 1944-ben zsidókra vadászva.

Erre a megjegyzésre persze rögtön ugrottak, meglepő módon nem a jobb, hanem a baloldalról. Lehet, hogy a jobboldali reakcióknak akarták elejét venni a gyors kritikával. Mécs Imre rögtön történelemhamisítással vádolta meg Havas Szófiát.

Nos, ha én is beleszólhatnék a vitába, akkor azt mondanám, hogy mindketten tévedtek.

Nyerges András, író a Magyar Hírlap még 2006-ban feltett azon kérdésére, hogy mikor alakulhat ki konszenzus 1956 megítélésében, az 1848-as események megítélését hozza fel példának:

az 1848-as forradalmat a honvédveteránok egyesületei még 1898-ban sem voltak hajlandók együtt ünnepelni.

Ez - miszerint egy történelmi esemény objektív megítélése addig nem lehetséges, amíg az esemény résztvevői még jelen vannak a társadalomban, egy meglehetősen népszerű álláspont, jómagam is hajlandó vagyok egyetérteni ezzel, szerintem ez a mostani ügy is ennek bizonyítéka.

Mert miről is szól ez a vita? Tulajdonképpen semmi másról, mint az 1956-os forradalom (igen, kedves Havas Szófia, forradalom, mert egy elnyomó rezsim ellen irányult) individualista értelmezéséről.

Míg Havas Szófia apját 1956-ban megölték, és mivel Havas amúgy elég erősen baloldali - a Hvg interjúja alapján szinte kommunista - beállítottságú, ezért az 1956-os eseményekből csak a köztörvényes bűnözők részvételét látja, pedig mint pár sorral fentebb írtam forradalom volt.

Mert igen, kedves Mécs Imre. Tudjuk jól, hogy Kádárék meghurcolták, de az 1956-os forradalom eseményeiben köztörvényes bűnözők is részt vettek. Egy forradalom soha nem lehet annyira magasztos és szent, mint amennyire évtizedekkel, évszázadokkal később beállítják. Sem a Dózsa-féle parasztfelkelés, sem Rákóczi szabadságharca, sem az 1848-as események nem voltak annyira tiszták és szentek, mint amennyire ma látjuk őket. 1956 sem volt az. De majd lesz egyszer, efelől kétségem nincs.

Úgy ötven száz év múlva.

11 komment

Címkék: 1956 havas szófia mécs imre

A bejegyzés trackback címe:

https://hangorienidiocc.blog.hu/api/trackback/id/tr20187488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morpho 2007.10.06. 02:54:29

Igen,ez mind igaz,de hogy jön ide Havas Szófia?
Ki a faszom az a Hamvas Sófia????

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2007.10.06. 15:35:10

Úgy pontosabban fogalmamsincs.
Most került be a Parlamentbe, én a magam részéről eddig nem hallottam róla, mondjuk jobb lenne, ha most sem hallottam volna róla, de hát ezvan.

igor.h 2007.10.08. 08:05:02

Meg hát arról nem is beszélve hogy a nyilaskeresztesek legjava akkor már réges rég a kommunista pártban ücsörgött és nem a börtönben... a szovjet megszállás során ugyanis oda menekültek... ahogy Olofsson Placid atya visszaemlékezéseiben is olvasható, a kommunistáknak nem azokkal volt bajuk Roszinszkij ezredes szerint, "akik akkor nyilasok voltak és most kommunisták, hanem azokkal akik akkor nem voltak nyilasok, és most nem kommunisták."
ezeket aztán el is vitték a gulágra 10-15 évekre, vagy ha "jobban jártak", akkor az ÁVH börtöneiben kötöttek ki.

Steve the Great 2007.10.08. 08:49:15

H.Sz. egyébként Horn Gyula unokahuga (ami önmagában mindegy is), a legendárium alapján Horn azért lett karhatalmista, mert a testvérét megölték a forradalmárok/csőcselékek. Más legendáriumok szerint egy szovjet teherautó ütötte el, szóval bonyolult dolog ez.

Egyébként a "történelmi konszenzus" még hosszabb távon sem egyszerű, lásd pl. 1848 alapvetően ellentétes román-magyar megitélése...

cs242 2007.10.08. 09:44:00

Ügyes dolog ez a "nyilasokból lettek a kommunisták" duma, így tehát tulajdonképpen mindenről a rohadt nácik tehetnek, ők az eredendő bűn hordozói. Érdekes, hogy a szinte zsidó vezetésű kommunista brigád hogyan is tűrhette volna ezt.
Egyébként ez a Havas-némber végezte a kórház-összevonásokat, mert minden bizonnyal ő ért ehhez, meg a történelemhez is. Az MSZP '56-os munkacsoportja (ez biztosan vicc), bár "kárhoztatja és elhatárolódik" a kijelentésektől, de úgy gondolják: „Havas Szófia magánemberként azt gondol, amit akar, akár a magyar történelem eseményeiről is. Értékrendjét és szabad véleményalkotáshoz való jogát, mint minden honfitársunkét, tiszteletben tartjuk."
No srácok, akkor végre lehet nyiltan beszélni a holokausztról is, ugye?

Ardarich 2007.10.09. 10:31:21

Na, cs242, téged össze kéne zárni egy szigetre Havas Szófiával. Kábé annyi agyad van, mint neki.

igor.h 2007.10.09. 16:42:21

cs242: Igen, sok komcsi jött át a nyilasok közül. Volt is erről egy pesti vicc, a zöld tagkönyv pirosra cserélése volt a téma. Ha eszembe jut pontosan, akkor megírom. Rákosi amúgy így fogadta a nyilas jelentkezőket: „Föl kell venni őket, minden országnak csak egy csőcseléke van.” Erről több helyen is lehet olvasni, ha valaki veszi a fáradtságot hogy utánanézzen dolgoknak. A korabeli Magyarországon amúgy általában utálták a nyilasokat, kb. olyasmi volt a hatalomra kerülésük, mint 3 évvel később a komcsiké... Ha akarsz olvasgatni, itt egy cikk:
www.lemontree.hu/egyebkep/linkkep/history/tortenetek/xx_szazad/nyilas_komcsik.htm

Ardarich 2007.10.09. 18:12:17

"A korabeli Magyarországon amúgy általában utálták a nyilasokat"
Nézd meg, hogy 1939-ben hány százalékot kaptak ezek az őrültek a választásokon, úgy, hogy a szavazatszámláláskor a közigazgatás a kárukra mindenütt csalt, plusz egy rakás nyilas aktivistát letartóztattak közvetlenül a választások előtt, és a zsidótörvény-hozó Teleki kormánypártja elszipkázott sok szélsőjobbos szavazatot. Meg fogsz lepődni. Hogy a korabeli társadalom jobb köreiben, az értelmiség nagy részében és a teljes akkori sajtóban a nyilasokon mindenki csak viccelődött, és egy pillanatig sem vették őket komolyan, az más kérdés.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2007.10.09. 19:51:27

Hm.
Rákosiékból igazából csak a bukásuk után lettek zsidók.
Addig elvtársak, vagy a kisebbeknek pajtásak voltak.

A szocializmusban ugyanis masszív antiszemitizmus volt jelen, bár hivatalosan nem volt. De ez még sok más dologgal is így volt...

Rwindx 2008.06.18. 22:41:46

"Hvg interjúja alapján szinte kommunista - beállítottságú"

"szinte" :D

Signoflifes 2010.06.30. 10:45:39

Teljesen igaza van, 56 ellenforradalom volt, vezetői között egyházi klerikálisok voltak, akik szerették volna visszavenni a hatalmat és kiadni az ország piacait az USA-nak. Az ellenforradalom mögött, ott volt az amerikai katonai hírszerzés, a CIA, nézzetek utána az Operation Focus-nak. Ezt valahogy nem tanítják gimnáziumban. Aztán persze azt sem, hogy az ellenforradalmi fegyveres csoportok bűnözők tízezreit szabadították ki a börtönből, KÖZTÖRVÉNYESEKET. És végezetül az elllenforradalmi fegyveres osztagok vezetői között egykori SS-tisztek hosszú névsorát lehetne sorolni...
süti beállítások módosítása