hángörienidiocc

Latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc?

Idiotac.

Isa?

Fontos!!!

Még mielőtt elkezdenél alázni egy kommentben, kérlek olvasd el a RAGYA-t!!!
A nem nyilvános alázásokat pedig kéretik a verszegeny@gmail.com (egyszerű eset: nickre katt!) címre küldeni, de túl sokat nem kell ezektől a levelektől várni, mert kéjes mosolyok között fogom törölni mindet.

Friss topikok

Innen olvasnak

Hódacska, Fődecske, felhőcske

Ezen képecskéért meg millió köszönet az Időkép.hu portálnak:

Felhőkép

Itt van szép karácsony...

2007.11.04. 20:08 Vérszegény éjszakai dúvad

Bezony-bezony. Közeleg karácsony. Bár még csak november eleje van, de beköszöntött karácsonyelő. Ezt abból lehet tudni, hogy a reklámok - különösen ezek két fajtája - elkezdenek az ünnepre koncentrálni. A kettő közül az egyik az áruhiteleket reklámozza. Én erre azt mondom, hogy aki az ünnep miatt költségekbe veri magát, az vagy hülye, vagy praktikus. Praktikus akkor, ha adott terméket (mosogatógép, új tévé, stb.) előbb-utóbb mindenképp meg fogja venni, mert szüksége van rá. Hülye, ha költségekbe veri magát az ünnep miatt, és akkor itt elő lehet venni a régi közhelyesnek tűnő igazságokat az ajándékozásról, meg az ünnepekről, meg a szeretetről.

A karácsony idejében erőteljesen megjelenő reklámok másik fajtája viszont maga a megtestesült gusztustalanság.

Ezek a reklámok a gyerekeknek szólnak, az emberek egy olyan csoportjának, akik még nem képesek kritikusan szemlélni a médiahatásokat. (Médiakutatók szerint ez a képesség kb. 12 év táján köszönt be) Ezek a reklámok kihasználva a gyerekek hiszékenységét, úgy mutatják be a termékeket, mintha... Mintha az akciófigurák maguktól mozognának, miközben a számítógép generálta háttérben szintén számítógép generálta akciók történnek.
A karácsonyi békesség helyett így persze sokszor a karácsonyi fejfájás köszönt be, mert ugyan ezek a játékok "csak" 2-5,000 forintba kerülnek...
De! Mert rögtön jön ez a "de", ha a családban három gyerek van, és a későbbiekben is jön ez a de, mert sokszor a játékok nem egy játékot jelentenek, hanem egy egész játékkollekciót, persze minden darabját külön-külön csomagolva és árulva. És persze a reklám végén még elmondják a gyereknek, hogy "Gyűjtsd össze mind!"

Na, ez az a mondat, amit én a szívem szerint véglegesen kitiltanék minden gyerekeknek szóló reklámból. Bár megszületett egy reklámetikai kódex, érdekes(?) módon azt sem a játékgyártók-, sem a játékkereskedők szövetsége nem írta alá. Már ha létezik ilyen szövetség.

Ráadásul csak érdekességképpen jegyzem meg, hogy noha nekem nincs saját gyerekem, viszont a testvéreimnek igen. Azt figyeltem meg velük kapcsolatban, hogy a legtöbb időt nem egy készen vett játékkal foglalkoztak, hanem egy pl. öblítősflakonnal! Míg a pókember-, és egyéb figurákat elég hamar félrerakják, addig egy öblítős-, tejesflakonnal órákon át képesek eljátszani. De meg lehetne említeni a különböző fadarabokat, vagy egyéb egyszerű dolgokat. Ki érti ezt?

Én lehet, hogy igen. Azt hiszem inkább a fantázia a lényeg, mintsem a játék maga.

19 komment

Címkék: reklám gazdaság karácsony fogyasztói társadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://hangorienidiocc.blog.hu/api/trackback/id/tr46218380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morpho 2007.11.04. 21:33:08

Nem kéne tippeket adni!Már látom a hírdetéseket"EXTRA KOZMOJET ÖBLITŐSFLAKONOK.CSAK VELÜK ÁLLÍTHATOD MEG A DISZEPTIKONOK TÁMADÁSÁT!MENTSD MEG A FÖLDET A KOZMOJET ÖBLITŐSFLAKONOKKAL!GYŰJTSD ÖSSZE MIND A TIZENKETTŐT!!!!
Ami pedíg a hiteleket illeti,hát az eszelős.Nyáron vedd fel a nyaraláshoz, évközben lakásfelújítás,lakáscsere,aztán jön az iskolakezdés,a karácsonyi ajándékozás,tavasszal meg a húsvét.Namost ha ezt én mind hitelből fedezem,akkor vagy 1.nincs jövedelmem,kvázi hitelképtelen vagyok.
2.Elmebeteg vagyok.
3.Tudományos kutatást végzek az emberi hitelfelvételi képeség határáról.
Aki viszont ezt mind törleszteni tudja,annak semmi szüksége a hitelre.
"Reklám,te mosolygó hulla"

bhgycsnd 2007.11.04. 23:26:40

Ha már karácsony a téma, a legdurvább: "Mennyi játék! Szólok anyunak, hogy az idén a Tescoból jöjjön a Jézuska" Legalja, szerintem...

dark future · http://www.andocsek.hu 2007.11.04. 23:53:11

Hitel, hitel... Hülye az állampolgár, igaz? No és akkor az ország nem hülye? Ugyanezt csinálja (csinálta?), csak éppen nagyban.

masterblaster 2007.11.05. 05:37:45

Sok helyen a reklámok egy az egyben ki vannak tiltva a gyerekek műsorsávjából. Nálunk is ez kéne.
Ja, és persze betiltani, hogy egészségesnek állítsanak be nassolnivalókat. Egérke is jól eladta magát, Egy agyoncukrozott édességhez adja az arcát:(

strongpwd 2007.11.05. 07:06:38

Gusztustalan a média. Lelketlen tuskók, pénzéhes szarok mind: a játékgyártókon, -forgalmazókon át a tévés és egyéb marketinmenedzserekig mind, az összes szemétrevaló senki, akik elveszik a gyerekektől a karácsony meghittségét, a várakozás izgalmát, a meglepetés örömét: vagyis a gyerekkor egy részét, lényegét. Az ilyen embereknek megérdemelnék, hogy ne legyen gyerekük.
Csak azt tudnám, hogy ha van ezen a szektorok képviselőinek gyereke, nincs-e lelkiismeret-furdalása??
Aki meg a teszkóban veteti meg a Jézuskával a karácsonyi ajándékokat, sikeres ember nem lehet. Emlékszem, nekem a szüleim annó (úgy kb. 15 éve) a lengyelpiacon vásároltak kalóz Tom & Jerry videókazettát és kvarcjátékot. Nem voltam már annyira kisgyerek, mégis tudtunk a tesómmal ezeknek az apró ajándékoknak örülni. És miért? Mert meglepetés volt.
Ja, és a szüleim sem veerték adósságokba magukat. Érdekes.

decoati 2007.11.05. 08:15:27

Képzeljétek el, amit Kínából komplett teherhajók indulnak el, tele pókember kesztyűvel...és most azt, hogy azt a (tényleg szar) kis műanyag autót, amit a játékboltban 170-ért veszel meg (nagyker áron), a gyártó 5 Ft.-ért adja el.
Iszonyat biznisz. Kit érdekel a szaros gyereked lelke?

Miss Marple 2007.11.05. 08:58:39

Ahogy a régi mondás tartja: amíg lószar van, veréb is van. Ezeket a hiteleket 12 év feletti, mi több, nagykorú, büntethető, választó és válsztható honpolgárok veszik fel. Ugyanazok, akik bornírt játékokat is megvesznek a gyerekeiknek, csak tudjuk le már azt a qva karácsonyt. De nem úgy van az, hogy a marketing akkor hat, ha hagyom? A Tesco marketingje is, meg a gyerekeimé is.

Héttörpe (törölt) 2007.11.05. 09:02:56

A legszebb, hogy karácsony után veri majd a mellét a kormányunk (mint ahogy idén is megtette), hogy nagy a jólét, mert ugye mennyit költöttek az emberek karácsonyi ajándékok vásárlására. Az, hogy ennek 90 %-a szopatós hitel, már nem szerepel a híradásokban.

bazalt 2007.11.05. 09:07:31

Az egyik legkirályabb hirdetés az ersztebankos: "Tegye emlékezetessé a karácsonyt!" Aztán a végén ott van hogy mivel is: áruhitel (naná!), 84 hónapos futamidővel!!! Csupán 7 év, és már vissza is van fizetve! Ez a karácsony tényleg emlékezetes lesz: legalább 7 évig fogják emlegetni...

DarkJedi 2007.11.05. 11:19:35

Héttörpe: Arról talán mégse az állam tehet, hogy hülyék az emberek;)
Érdekes én el tudom dönteni, hogy mennyi hitelt tudok bevállalni, hogy az adott termékre valóban szükségem van-e, és még 1-2 ilyen alapvető kérdés nem okoz számomra problémát:D

Nite 2007.11.05. 13:06:28

Sztem az ilyen emberek gyerekeit nem igazán érdekli a karácsony meg a Jézuska, inkább hanukáznak. (tudom, kimoderáltok)
nekünk már nincs TV előfizetésünk egy éve. Úgy nézem, nem is lesz. A DVD-ken meg szerencsére nincs reklám... lehet hogy akárki más gyereke olyan rossz volt, hogy a szüleinek kell megvenni az ajándékot, de az én lányomnak az igazi Jézuska fogja hozni az tuti :D

SevenDeadlySins 2007.11.05. 13:12:26

Praktikus ember prakikus élet, praktikus álmok, paktikus lények. Könnyű kezelés, mosás előtt öblítés, ha praktíkus kell kérem hívjon, beszállítok nagyker nívón.


A hitelt nem játékra veszik butácskák, hane mosogpre, hűtőre, plazmatévére hifire...

Persze mi, spiriutális középfölde lakói szívremegés nélkül legyintünk ezekre a földi bóhóságokra, de lássuk be, a gumlik sem olyan hülyék hogy pókemberért lelkük egy darabját adják, örökös zálogként

strongpwd 2007.11.05. 14:19:17

SevenDeadlySins, úgy látszik, nem jártál mostanában játékboltban. A játékokat mostanság aranyárban mérik. Ha szeretnél "megfelelni", és van 2-3 gyereked plusz még esetleg unokatesók és egyéb rokonságok gyerekei, hát könnyen összejön mosógépnyi érték.

Kozika · http://www.k-1.hu 2007.11.05. 14:53:21

Én szép fokozatosan, 2-3 éve nevelem rá (vissza) szűkebb környezetem, hogy a karácsony nem az ajándékozás, hanem a szeretet ünnepe.

kritikus? 2007.11.05. 15:30:12

darkjedi!
Igazad is van, meg nem is.
Amikor minden politikus szónokol, hogy a magyarok mekkora pénzügyi analfabéták, de egyáltalán nem tesznek semmit, csak rénkszabadítják az egyik legaljasabb figurát Tömör Professzort, akkor nem várhatjuk el, hogy az emberek tudják melyik hitel fogja földhöz b*szni őket.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2007.11.05. 15:47:55

Mi a karácsonyi dolgot úgy oldjuk meg, hogy már csak a gyerekek kapnak ajándékot.

A plazmatévé, ha jól hallottam, vicces dolog, mert kb. három-négy év alatt kiég. De nem baj, mert legalább jó drága. Egyébként meg ha az ember valami játékgéppel akarja megdobni a gyerekeit, akkor az bitang drága is lehet. Persze azt nem értem, hogy akkor miért nem vesznek inkább számítógépet ilyen nintendo izé helyett. Lehet, hogy a szgép drágább, de többet is tud.

Nite!
Ha szeretnéd, akkor kimoderállak, egyébként nem :)

Rókica!
Hülyék ezek az amerikaiak. Plüss szifilisz... Mi lesz a következő? Plüss zombi? Gumipedofil a gyermek szexuális vágyainak kielégítésére???

bldo 2007.11.05. 17:42:24

Hogyhogy mi? Természetesen plüss lóf.sz! Méghozzá magyar seggbe magyar... Hitelre.

morpho 2007.11.05. 21:19:05

"Persze azt nem értem, hogy akkor miért nem vesznek inkább számítógépet ilyen nintendo izé helyett."
Azért,mert amíg a Wii-vel játszik,addíg én tudok dolgozni a számítógépen és közben azt is tudom,hogy mit játszik a konzollal.
süti beállítások módosítása