hángörienidiocc

Latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc?

Idiotac.

Isa?

Fontos!!!

Még mielőtt elkezdenél alázni egy kommentben, kérlek olvasd el a RAGYA-t!!!
A nem nyilvános alázásokat pedig kéretik a verszegeny@gmail.com (egyszerű eset: nickre katt!) címre küldeni, de túl sokat nem kell ezektől a levelektől várni, mert kéjes mosolyok között fogom törölni mindet.

Friss topikok

Innen olvasnak

Hódacska, Fődecske, felhőcske

Ezen képecskéért meg millió köszönet az Időkép.hu portálnak:

Felhőkép

A Fidesz új arca

2007.12.14. 10:25 Vérszegény éjszakai dúvad

A Fidesz régi arca természetesen Orbán Viktor. Nem is kell megszólalnia ahhoz, hogy tematizálja a hazai politikai diskurzust (a balról érkező parlamenti felszólalásokban is rendszeres az "orbánozás"), és hogy két csoportba sorolja be a választók zömét. Viktoriánusokra, és antiviktoriánusokra. De Orbán személyiségének erejét az is mutatja, hogy személye körül és miatt újraértelmeződnek korábbi politikusok is.

Hogy Orbán tényleg ennyire tehetséges-e, vagy csak ennyire megcsinálták, én nem tudom. De azt viszont igen, hogy ő maga mennyire abszurd helyzetet képes teremteni.

Az Orbán teremtette Fidesz régi arca ugyanis, ha emlékeztet valamire, akkor az leginkább az Mszmp. Személyi kultuszt, vagy 'egyeduralmat' emlegetni vele kapcsolatban talán túlzás, azonban az vitathatatlan, hogy pártszervezeten belül személyét nem érheti kritika. Egyrészt. Másrészt bármelyik Fidesz prominens (vagy csak egyszerű tag) csak addig érezheti magát biztonságban (és egyben közel{ebb} a húsosfazékhoz), amíg Orbán (és az általa irányított pártvezetés) kritikus szavaitól nyugta van. Talán nem véletlen, hogy a Hírextra munkatársa a politikusok sajtófóbiájáról értekezve külön kiemeli a Fideszeseket. A helyzet abszurditását (ti. egy demokratikus párt kommunista/szocialista állampárt jellegű felépítésű és irányítású) csak fokozza, hogy, ha a Fidesz lenne kormányon, akkor semmi problémánk nem lenne a reformokkal (Legalább is Tóta W. szerint az erősen tekintélyelvű Fidesz erőből lezavarná, de azt hiszem ezzel a megállapítással nehezen vitatkozhatunk).

Ha léteznek is a Fideszen belül antiviktoriánusok, akkor ők jelenleg a perifériára (vagy polgármesteri tisztségbe?) sodródva várják, hogy elérkezzen a számukra kijelölt idő. Vagy mégsem?

Ugyanis Orbán, mint fentebb írtam, erősen megosztó jellem. Sokan szavaznak mellette és legalább annyian ellene, azaz tulajdonképpen az orbánizmus amennyit hoz a vámon, annyit el is visz a réven. Stumpf István nyilatkozza a következőket a 168 órának:

Azzal a feltételezéssel kezdtük a beszélgetést, hogy a jobboldal előnye behozhatatlan. Nem árt azonban számolni a ténnyel, hogy az „Orbán-veszély” milyen hatékonyan összerántja a baloldalt.

Nem hiszem, hogy az Orbántól való félelem most elég. Felülírja a kormányzat rossz teljesítménye.

A Fidesz zsebében a győzelem?

A Fideszt, ha nem követ el súlyos hibát, semmi nem menti meg a kormányra kerüléstől. De van igazság abban is, amit mondott. Az „antiviktoriánus” szavazók száma jelentős. Ez óvatosságra int.

 De hogyan legyen óvatos a Fidesz? Hogyan fogja meg az antiviktoriánusokat?

Hát talán úgy, hogy Orbán szerepét csökkenteni kell. De hogy lehet úgy orbántalanítlani, hogy a viktoriánusok fanatikussága megmaradjon? Hát talán úgy, hogy miközben Orbán szerepét csökkentjük, közben látszólagosan egyáltalán nem csökkentjük. Talán az lesz a Fidesz új arca, amit Somogyi mond a Fidesz nemrégiben napvilágra hozott programjáról, miszerint az távolodás lenne az orbáni gondolkodásmódtól, miközben a vezér(szónok) még mindig Orbán.

Persze az is elképzelhető, hogy a Fideszben felismerték: 2010-es választási kampányban ugyanúgy a populizmus fog uralkodni, mint az utóbbi kampányokban, csak nem az fog nyerni, aki több jót ígér, hanem az, aki kevesebb rosszat.

8 komment

Címkék: fidesz orbán viktor szerintem

A bejegyzés trackback címe:

https://hangorienidiocc.blog.hu/api/trackback/id/tr91262768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morpho 2007.12.15. 00:07:18

"Személyi kultuszt, vagy 'egyeduralmat' emlegetni vele kapcsolatban talán túlzás, azonban az vitathatatlan, hogy pártszervezeten belül személyét nem érheti kritika."

Ez mi,ha nem személyi kultusz?Leírtad a személyi kultusz iskolapéldáját.
Ezt már régen észrevették a régi kolesztársak és rájöttek arra is,hogy esélyük nics a pártban semmilyen saját álláspont kialakítására. A Szájer már rég lelépett,az Áder most készül lécelni.Kövér és Simicska mintha nem is lenne.Ráadásul már a második generációs csapat is távolodik.Rogán léc,Pokorni dettó.Nóném figurák nyilatkoznak hülyeségeket+a Varga Misi próbálkozik még csórikám. Egyébként az MSZMP vonal nem csak a párt vezetésére,hanem az egész stratégiájára igaz. -Nem kell csinálnotok semmit,csak szavazzatok ránk,aztán majd megoldunk mindent.Mindenkinek kurva jó lesz!Hogy mindezt miből,azt persze nem tudjuk,de ti meg ne foglalkozzatok ezzel,csak merjetek nagyot álmodni.
Kádár elvtárs legszebb korszakát idéző vaker.Akár kormányon,akár ellenzékben,teljesen tökmindegy.Ez az ország még mindíg a szocializmusban él és Orbán Viktor Lesz Magyarországon az utolsó ember,aki beismeri,hogy az már 17 éve véget ért.
Ha ezzel választást lehet nyerni 2010-ben,akkor a stratégia működik.Ha mégsem,akkor is.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2007.12.15. 16:12:21

Azért ez még szerintem nem személyi kultusz. Valszeg két tényező is közrejátszott a jelenlegi helyzetben. Az egyik OV. valamilyen időközben kialakult mentális betetgsége (mert nem hiszem el, hogy az az ember teljesen normális), a másik meg a Fidesz vezetők félelme, hogy mi lesz velük Viktor nélkül. Na, jó, a harmadik meg az lehet, hogy néhányan gusztustalanul és folyamatosan nyalnak a Viktornak, azért, hogy ők is maradhassanak...

morpho 2007.12.17. 01:28:31

Akkor én nem tudom,hogy mi az a személyi kultusz.Akárhol néztem utána,mindenhol az jött ki,hogy a pártszervezeten belül a vezér személyét nem érheti kritika.Valamint szolgalelkű rajongás övezi... A többi kb stimmel.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2007.12.18. 20:29:27

Nézegettem a netet a személyi kultusz után, a wikin találtam egy fogalmat is, de jellemzően a (kommunista) diktatúra logikájából vezeti, az meg itt nem használható.

Mindenesetre ezt is megtaláltam:

www.bedoe.de/politika/kohl/geissler.htm

és valóban, ezek alapján nem túlzás személyi kultuszt emlegetni Orbánnal kapcsolatban.

Kíváncsi vagyok, hogy hogyan és mikor fog távozni a magyar politikából.
A legegyszerűbb talán az lenne, ha felbuktatnák Brüsszelbe.

morpho 2007.12.18. 21:37:58

A Kohl egyébként jó példa,de említhetném a Stoibert a CSU elnökét,vagy a Berlusconit is.Ezek mind az Orbán példaképei.Ráadásul nyúlt is tőlük rendesen.A Forze Italiát például szó szerint levette.A rajongók nagy részének ott a téren meg eszébe sem jut,hogy a hajrá Magyarország sem eredeti orbániáda.

simonmondja... 2007.12.20. 22:24:20

Csányi lesz az új arc - szerintem.
Ha jól emlékszem, ő akart már indulni.

A nagymenő Gyurcsányt egy másik nagymenővel tudnák csak lenyomni.

Nem hiszem, hogy kifutófiúk elegek lennének.
Márpedig a Fidesz már csak kézilányokból és lakájokból áll.

Én egy disznófejű nagyúrral tudom elképzelni a jobbos győzelmet.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2007.12.22. 14:47:47

A Csányi az OTP vezér? Csak mert soha nem tudom pontosan, hogy ki is ő. De ha ő az otp-s, akkor nem hiszem, hogy új arc lesz belőle, mert már csábították, és nem állt kötélnek.

simonmondja... 2007.12.22. 20:17:35

Én is keverem ezeket a csodamilliárdosokat.
De az egyik a három közül, akart már miniszterelnök lenni. Az utolsó választáskor megjelent a porondon.
Én azt mondom, ez lesz a 2010-es kibontakozás.
Hogy győz-é ,azt nem tudom, de átrendeződik a kétpólusú világunk.
süti beállítások módosítása