hángörienidiocc

Latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc?

Idiotac.

Isa?

Fontos!!!

Még mielőtt elkezdenél alázni egy kommentben, kérlek olvasd el a RAGYA-t!!!
A nem nyilvános alázásokat pedig kéretik a verszegeny@gmail.com (egyszerű eset: nickre katt!) címre küldeni, de túl sokat nem kell ezektől a levelektől várni, mert kéjes mosolyok között fogom törölni mindet.

Friss topikok

Innen olvasnak

Hódacska, Fődecske, felhőcske

Ezen képecskéért meg millió köszönet az Időkép.hu portálnak:

Felhőkép

Építkezős játszadozások

2007.12.20. 21:26 Vérszegény éjszakai dúvad

Mondjuk egy háznak a felépítése úgy általánosságban nem egy nagy feladat. Az ember kiválasztja a helyszínt, megteremti a forrásokat  (ami rendszerint hitel+önerőt szokott jelenteni), elkészíti a terveket, beszerzi a megfelelő papírokat és anyagokat, aztán vagy mesterembereket fogad, vagy pedig felhúzza kalákában. Persze maga a kivitelezés már sokkal fárasztóbb, de a folyamat végén ott áll az ember orra előtt egy saját kis kégli. Sőt az építkezéshez még túl sok ész sem kell, hiszen azt mindenki hamar kitalálhatja, hogy érdemes először az alapokat kiásni, mintsem összeácsolni a tetőszerkezetet, hiszen a tető a falakra kerül rá, ami meg az alapra, ergo alap híján nincs fal, és akkor mire rakjuk fel cserepeket? Egyeseknek azonban mégsem elég egyszerű feladat az építkezés. Három példa.

Kormányzati negyed


Itt van első számú példának a leendő(?) kormányzati negyed. Eleinte úgy tűnt, hogy minden passzol. Megpályáztatták a helyszínt. A Nyugati Pályaudvar környéke nyert, úgyhogy a hely már meg is volt. Aztán megpályáztatták a tervezést. Hát lett is izibe' egy helyre, jellemzően zöld színű épületegyettes. Szóval a tervek is megvoltak.
Aztán a források. Hát, mivel ez egy állami beruházás, nem attól kellett félni, hogy nem lesz rá elég pénz, hanem attól, hogy csak annyit nyúljanak le az új negyed felépítésére tervezett összegből, hogy a megfelelő összeg tényleg megmaradjon. Szóval úgy tűnt, hogy minden szép és jó. Egész addig, amíg az Szdsz el nem kezdte pedzegetni, hogy talán nem is olyan jó ötlet ezt az új negyedet most felépíteni. (Egyébként Horn Gábornak valami hihetetlen logikája van: Támogatja, illetve támogatta (és vele együtt gondolom az Szdsz is) a tervet, mert úgy látta, ezzel fel lehet számolni a Nyugati pályaudvar mögötti zárványterületet. Most viszont elszállt a támogatás, mert szerintük nem lehet 2009-re befejezni. 2010-ben talán nem lehet zárványterületet felszámolni? Erre csak a 2009-es év állása a megfelelő? Ezt mondják a csillagok, vagy mi?). Aztán a mai hírek szerint már a kormány sem támogatja, mert:
Kifogás mindenesetre akad elég a visszavonuláshoz, a rendezetlen tulajdoni viszonyoktól, a sok tucat nehezen beszerezhető engedélyen át a közlekedési anomáliákig.

Mindezeken túl még Demján Sándor is kiszáll az építkezésből. (Egyébként sokszor hallottam azt a pletykát, miszerint csak azért nyert a Nyugati mögötti terület, mert ott Demjánnak vannak telkei). A lényeg mindenesetre annyi, hogy Demján pálfordulásától eltekintve, a helyszín kiválasztásánál már tudhatták mindazt, amit most kifogásként felsoroltak. (Lehet, hogy mégis igaz a pletyka?)
Szóval hiába a nagy rákészülés, valószínűleg nem lesz új kormányzati negyedünk, az egyetlen jó hír az egész történetben, hogy legalább nem kezdték el az építkezést.

 

Négyes metró

Ellenben biztos, hogy lesz négyes metrónk. De az meg minek, mondhatjuk joggal, hiszen egy harmincéves tervet valósítanak meg, a kritikák figyelembevétele nélkül. Persze korántsem akkorra lesz négyes metrónk, amikorra ígérték (amin gondolom senki nem lepődik meg), hiszen jelenleg azt sem lehet tudni, hogy a Fővám téri megálló a Hídépítő nélkül, vagy a Hídépítővel fog-e elkészülni, azt meg aztán pláne nem tudni, hogy 140, vagy 200 hét alatt.
De a négyes metró igazán sarkalatos pontja mindig is a finanszírozás kérdése volt. Egész konkrétan az, hogy a projekt folyamatosan drágul, illetve, hogy a források még mindig nem állnak rendelkezésre. Példának okáért még mindig nem lehet tudni, hogy az Európai Unió fogja-e támogatni a beruházást, bár igazából nem ez a kérdés, hanem az, hogy mennyivel fogja támogatni. Ikvai-Szabó Imre, budapesti főpolgármester-helyettes is csak reménykedik a Hírextra cikke szerint. A négyes metró esetében tehát nem csak a tervezet hiányosságaival voltak tisztában az építkezés megkezdése előtt, hanem a finanszírozáséval is. Mégis elkezdték.


Radar Pécsen(?)


Na, igen, a radar, amelynek felépítésére kötelezettséget vállaltunk. Gondolom az előzmények mindenki számára ismertek, a Zengőre tervezett helyszín ellen a környezetvédők tiltakoztak, a tubesi helyszín ellen, pedig szinte Pécs teljes lakossága, még akkor is, ha lustaságból(?) nem mentek el szavazni. A pécsi önkormányzat azonban úgy gondolta, hogy ez nem a lustaság jele, hanem a radarral való egyetértésé, így zöld utat adott az építkezés megkezdésének - az ellenzék minden tiltakozása ellenére.
Egészen eddig. Most viszont a pécsi Mszp-s önkormányzat is úgy gondolja, hogy a radarnak nincs helye a város felett. A pálfordulásra magyarázatot nem adnak, Tasnádi még azt sem magyarázza meg, hogy azok a szempontok, amik miatt korábban nem rendeltek el változtatási tilalmat, most vajon miért vesztették el az érvényességüket.
Ugyanakkor ezt a radart Magyarországnak mindenképp fel kell építenie. Ha nem a Zengőn, és nem a Tubesen, akkor a harmadik varáció egy síkságon felépített állomás, amelynek azonban a kivitelezése sokkal drágább, mint egy hegycsúcsra épített radarállomásnak. Természetesen előre lehet borítékolni, hogy ha ez utóbbi verzió lép majd életbe, akkor azok a tiltakozó hangok fognak felerősödni, amelyek szerint a jelenlegi nehéz költségvetési helyzetben pazarlás egy ilyen konstrukciójú radart felépíteni. Abból a szempontból igazuk van, hogy ennek a radarnak már régen állnia kellene. De nem áll, mert képtelenek a megfelelő helyet kiválasztani.

Szóval egy építkezés jellemzően csak akkor átlátható folyamat, ha az államnak nincs hozzá semmi köze, mert egyébként csak katasztrófa (közeli állapot) lesz belőle.

39 komment

Címkék: radar kormányzati negyed négyes metró tasnádi péter ikvai szabó imre demján sándor

A bejegyzés trackback címe:

https://hangorienidiocc.blog.hu/api/trackback/id/tr33270794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2007.12.20. 22:29:26

Pécsett vagy Pécsen.. mondjuk részletkérdés

nakivok 2007.12.20. 22:44:33

Mindegyik úgy épül, mint a szocializmus. Ebbe\' van gyakorlatuk. Hiába no!
Röhej az egész banda!

Té, mint Tamás 2007.12.20. 22:57:23

A radar ügyében nem vagyok benne biztos, hogy szinte Pécs teljes lakossága ellenezte. Inkább azt mondanám, az ellenzők hangja jóval nagyobb volt, mert a morális elvek puffogtatására kevesen merték nyíltan felvállalni nézetüket, és azt mondani: igen, szerintem kell ide ez a radar.
De hogy a lustaság-e az oka az alacsony részvételnek? Ebben még kevésbé vagyok biztos. Ami számomra tény: én úgy okoskodtam - pécsi vagyok -, hogy hiába megyek el a radar mellett letenni voksomat, a szavazók többsége biztos ellene szavaz, hála a hatalmas kampánynak. Ezért inkább el sem mentem, és erre bíztattam a velem egyetértőket is, hiszen így legalább az alacsony részvétel miatt nem lesz érdekes, mi is az eredmény.

osztovata 2007.12.21. 00:31:50

És tulképp mi a francnak kell a radar?Ha jön a gaz ellenség? Honnan? A ruszkikat amik ezer műholddal figyelik. Szerbia? A seggük kilóg a gatyájukból, épp átestek saját Trianonjukon, szerintem örülnek, ha élnek. Olaszok? Mint a Kádár éra alatt amikor mi kellett volna hogy megvédjük a béketábort? Ugyan má...

A metró meg demszky mániája, áldoma rossz sorsát, hogy nem ő fogja avatni (ha elkészül) De talán nem. Jó lesz az alagút óvóhelynek ha vki mégis támad:))

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2007.12.21. 01:05:18

A radar azért kell, hogy időben elérjük a 4-es metrót! (o:

Prophet 2007.12.21. 01:13:03

A radar azért kell, mert Pécs lesz jövőre (?) Ojrópa Kultúrális (?) fővárosa. És valamit valamiért. Nomármost nem értem, miért kéne a környezetet, a látképet egy ilyen vasháromlábbal hazavágni, rádásul az alapba (ami ugye köll) az anyagot nem talicskával vinnék fel a kubikusok, sokkal inkább erőgépekkel. És a földet, meg az erdőt ez általában megviseli. Ezért nem értem, miért jó neked a radat? Mi hasznod származik belőle? De nem vagyok pécsi, nem érthetem. Egyébként az érdektelenséggel, és a lustasággal magyaráz6ó a távolmaradás. Meg biztos ment a Texasi kopó, vagy a Barátok közt, ez már igazolt távolmaradás.

A 4-es metróhoz annyit fűznék hozzá, hogy javítani kéne a szöveget: nem nekünk lesz 4-es metrónk, a pestieknek lesz. A vidéki infrastruktúra meg valahol a háttérben kullog. Nem vonz annyi szavazatot?

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2007.12.21. 01:17:42

Ráadásul nem elfelejteni, hogy a vidék közlekedésfejlesztési EU kerete nagyjából rámegy. Ja, hogy a vidék nem a ballibekre szavazott?

midrovertalt 2007.12.21. 05:23:08

A 4-es metró összege nagyobb(!) mint az Észak-Alföldi Regionális Operatív Program megvalósítására szánt összeg... Vidék? Ugyan... Budapest! Tele liberális szavazókkal, meg vöröskönyves szocikkal. Ilyen marhasággal, mint a 4-es metró, be lehet hülyíteni az embert. Egyeseknek az a lényeg, hogy legyen valami, másoknak meg az, hogy milyen áron... Bumm!

pinggg 2007.12.21. 07:13:52

A radaros szavazólapra jó lett volna feltenni egy ellenörző kérdést is: Ön a NATO csatlakozás mellett szavazott? IGEN/NEM. Akik igen választ adtak, azoknál automatikusan a radar kérdés is igennek számít.

Emlékszem annó mekkora kampány volt a NATO mellett a csatalkozási ceremóniára vágyó akkori nagyemberek vezetésével, hiszen ha jön az ellenség (az urak úgyis imádják a külső ellenséggel való riogatást, nem mintha a környezetünkben lenne legalább 1 olyan hadsereg, ami bármilyen harcértéket képviselne.

Azóta meg mit hallok? Nekünk semmi nem kell ami a NATO tagsághoz tartozik, se repülő, se képzett, (harctéri) tapasztalattal rendelkező katona, se radar, se semmi, minket csak védjenek meg, a katonáink meg had mehessenek csere nyaralásra az adria partjára?

Gery Greyhound · http://www.bestofgyurcsany.hu/news.php 2007.12.21. 07:52:36

Demszky bizonyítványa gyenge elégséges,
Neki metróépítésből soha nem lett meg a négyes
Óh igen, igen-igen! :)

Prophet · nemigazorszag.blog.hu 2007.12.21. 01:13:03

Én Demszkyjgrádban élek, de én is javítanám a szöveget: nem nekünk lesz négyes metrónk, hanem a helyi elitnek lesz szép játékvasutacskája, amit mutogathat a többi gyereknek, hogy ő milyen ügyes hogy ilyet tud.

Egyébként kedves vidékiek, nem kell lenézni Pestet úgy ahogy van, tudtommal tavaly áprilisban elég sok megye vörös színű lett a térképen... Itt a fővárosban is vannak normális, értelmes emberek, akik képesek tisztán látni pl a négyes metró kapcsán. Meg aztán vidéken is folynak el pénzek furcsa dolgokra, mint például a kőröshegyi síkvidéki viadukt meg egyebek.

Gera 2007.12.21. 08:00:26

Azt a radart már valóban rég fel kellett volna építeni, csak nem a Tubesre, hanem a Zengőre. Az égvilágon semmiféle baja nem lett volna a természetnek tőle. Sőt, lezárt katonai területet kellett volna csinálni az egész hegyből, 10 év múlva egyedülálló természeti környezet lenne :) Sajnos a köztársasági elnökünk is beállt a legsötétebb zöldek közé ebben a kérdésben.

Négyes metró? Különösebben nem lep meg, hogy már vagy 2x annyiba kerül, mint pár éve, amikor azt sem tudják, mit építenek. A tervek ugyanis még mindig nincsenek meg teljesen. Nyilván nem volt elég az az uszkve 10 év, mióta megszületett a döntés, hogy megépítik.

A kormányzati negyed pedig szerintem egy jó ötlet volt, kár volt elkúrni.

körökör 2007.12.21. 08:21:47

Pécs potom 35 milliárdért lesz EU kult.főv-a.Erről bezzeg nem szavazhatunk.Meg az 500 milliárdos metróról,ami a budapestieknek sem kell hát még Mari néninek Vezsenyben.

VicGilson · http://spiritus.blog.hu 2007.12.21. 08:23:14

Építsünk Magyarország helyére egy 93.000 négyzetkm-es gödröt! Közös, nagy, össznépi-összmagyar összefogással!
Természetesen hitelből!!

Építsük tovább közösen ezt a büdös nagy semmit (bal és jobb oldal egyaránt - amelyek tkp. ugyanannak a kizsákmányoló, néphülyítő éremnek a két oldalai) - és akkor hátha végre tényleg eltűnik a Haza!
Ne zavarja ez a tízmillió magyar ember már itten a nagy nyugatot meg keletet a létezésével, kéremszépen!

A tartásunkat már eladtuk, a tehetségünket aprópénzre váltottuk: az ország még úgy-ahogy megvan...

DE: lesz ez jobb is! Csakazértis!!

Boldog Ünnepeket!
:)

tribonianus 2007.12.21. 08:25:16

Gery Greyhound

A Kőröshegyi völgyhíd nem vidéki beruházás abban az értelemben, hogy azt is az állam döntötte el és vitte végig. Nem sok köze volt hozzá a területi önkormányzatoknak kivéve az érintett települési önkormányzatot, ami minél távolabb akarta tudni az autópályát a saját területéről. Ahelyett, hogy az olcsóbb megoldást keresték volna nyilván jó volt ez a haveri körnek, mert rengeteget lehetett belőle megtakarítani saját és mások zsebére. Állítólag a franciáknál ekkora méretű szintkülönbséget simán áthidalnak egy normális pályatesttel és némi kapaszkodó sáv evetésével.

Grün 2007.12.21. 08:32:13

Egyet mondjatok már meg, lécci. Ahelyett, hogy végtelen politikai vitát tartanánk, amiben maga a lényeg sikkad el.

Mi a bánatos Atyaúristennek nekünk a radar?
De most komolyan.

Ki fél a mai európai helyzetben kintről, a déli szomszédaink felől jövő támadástól?
És nem utolsósorban, ha megtudnánk, hogy 100 km-re tőlünk a földközelben jön valami (messzebbről a 30 m magasan közeledő repülőgépeket az ottani hegyvidéktől meg nem látni, legfeljebb egy repülő radarjáról) mit csinálnánk ellene?
Ráznánk az ég felé a nevetséges francia Matra rakétáinkat, vagy riasztanánk a gripenjeinket, amikhez nincs meg a fele cucc sem, hogy mire felszállnak, éppen lássák a bombaterhétől megszabadult, távolodó repülőgépeket? Mert ugye nem gondoljátok, hogy a Mecsek fölött játszadozva elkapják őket, amikor lendületből 10 perc alatt az egész országot át lehet repülni?
Nevetséges. Ez az egész pusztán politikai (és lenyúlási, hiszen tisztes jattok néznének ki egy megépítés során) vita, a szakmai érvek totális figyelmen kívül hagyásával. Országunk mára egyszerűen kicsi az egész repülős-bohóckodáshoz. Ez már a XXI. század! Nincs más esélyünk, mint szomszédainkkal összefogva együtt védekezni.
NATO-ígéret? Hátráljunk ki belőle, és ígérjünk mást, ami legalább olyan fontos.
Nem az első ígéretünk a NATO felé, amit nem tartunk be. Nem is a második. A többi dumánk betartásának, hogy lesz ütőképes, külföldön is bevethető hadseregünk, amellyel a NATO tevékenységébe beszállunk, sokkal nagyobb hatása lett volna. Ehelyett szétbarbárkodtuk még azt is, amink van. Vettünk röhejes gripeneket az f-16-osok helyett, pilótáinkat szélnek eresztettük, morálisan lezüllesztettük a hadsereget.
Valóban a radar lenne a legsürgősebb feladat?

körökör 2007.12.21. 08:42:17

A radart az amerikaiak akarják. De ha akarják, telepítsék Ohioba vagy a k. annyukba.Demszky építkezési alpelve: ahol híd van oda alagút kell,ahol alagút van oda meg híd.Ahol villamos van oda metro,ahol nincs villamos? No, ez a mai visszapinges kérdés.

körökör 2007.12.21. 08:47:52

A belépjünk-e a Nato-ba kérdés mellett nem volt ott,hogy ez milyen kötelezettséggel jár. Arról nem volt szó,hogy radart telepítenek még a tökünkre is.Mert ez csak az első.A taszári repteret is itthagyták,mint eb a szarát.

Gera 2007.12.21. 09:34:20

Valóban vannak olyan kretének, akik azt hiszik, hogy a NATOhoz tartozni annyit jelent, hogy megvédenek minket, ha megtámad valaki, de az ő véleményük nem számít.

Akinek viszont van egy csepp esze, az felfogja, hogy a szervezethez tartozni kötelezettségeket is jelent. Ezek között egy radar telepítése, ha a szervezetnek köll, nagyjából az abszolút minimum. Ha ezt nem vagyunk képesek teljesíteni néhány fa kivágása miatt (miközben pl az utak téli sózása miatt tízezerszám pusztulnak évente), akkor tényleg mi a fasznak léptünk be?

Vidéki 2007.12.21. 22:07:18

Egy réges-régi vicc „Sztálin elvtárs legjobb magyarországi tanítványát „, Rákosi elvtársat Mórickához hasonlította, aki akkorát akart fingani, mint a nagyapja és beszart.
A mai vezetőink is hasonlóan viselkednek, amikor a terveiknél nem az ország lehetőségeiből indulnak ki, hanem a jövő nemzedékek terhére újabb és újabb hiteleket vesznek fel és akarnak megvalósítani olyan terveket, ami presztizsüket növeli, közben az ország eladósodottsága évről évre növekszik és nem tudni sikerül-e megállítani ezt a folyamatot.
A mai helyzetben ilyen értelmetlen presztizs beruházásnak tartom a 4-es metró és a kormányzati negyed építését.
A tubesi radar állomással kapcsolatban viszont az a véleményem, hogy meg kell építeni, mert a NATO szövetség tagjai vagyunk és nem tehetünk úgy, hogy elvárjuk a szövetség védelmét, de mi a kis újjunkat sem mozdítjuk a védelem érdekében.

morpho 2007.12.21. 22:51:23

Radar.
Nálam Gera hozzászólása nyert. A radart már rég fel kellett volna építeni a Zengőn.Magyarország a NATO csatlakozás mellett döntött.Van róla egy érvényes népszavazás.A bazsarózsák meg a turisztikai felelős Sólyommal együtt felejtősek.Én kérek elnézést.
Metró.
Engem kurvára nem érdekel,hogy a nyíregyházi zöldséges szerda hajnalban autópályán megy-e a budapesti nagybani piacra,de ő se nézzen rám csúnyán,mert nem akarok reggelente a 7-es buszon nyűglődni,miközben mehetnék metróval is.Mehetnék,de nem megyek,mert aktuálpolitikai szempontok miatt még ma sincs kész az a kibaszott alagút és aki azt mondja,hogy nem kell metró egy kétmilliós világvárosban,az hazudik.Szarok rá,hogy Gyánuageregyében ez nem érdekel senkit.Magánügy.
Kormányzati negyed(nyolcad).
Nem értem igazán,hogy miért nem?Hamár egyszer eldőlt,hogy igen.A minisztériumok jelenlegi épületei alkalmatlanok arra,hogy tényleges operatív ellenőrzést végezzenek onnan egy tárcánál.Ezek XIX.századi kúriák,amit egy német,olasz,holland túrista örömmel lefényképez oszt jónapot.Ha valamit nagyon meg kéne csinálni,az a kormányzati negyed.Nem tudom pontosan,hogy miért pöcsölnek rajta,de ötleteim azért vannak.
Ami az államadósságot illeti,az most special pont csökken.(még Vidéken is)

Vidéki 2007.12.21. 23:15:32

Morpho! Honnan veszed, hogy az államadósság csökken!? Talán a hasadra ütöttél? Nekem pont az ellenkezőjéről vannak adataim. Az államháztartás hiánya idén jó esetben a GDP 6%-a körül várható!
Van egy közmondás: addig nyújtózkodjál ameddig a takaród ér. Sok embernek jobban esne Suzuki helyett Mercedesszel járni, de mégsem teszi, mert nem akarja gyerekei fölül a fedelet eladni. Szerintem mi is most ilyen helyzetben vagyunk, ezért értelmetlennek tartom a 4-es metro és a kormányzati negyed beruházást. A minisztériumok nincsenek olyan sanyarú körülmények között, hogy emiatt ne tudnák ellátni feladataikat.

morpho 2007.12.22. 01:10:46

"Az államháztartás hiánya idén jó esetben a GDP 6%-a körül várható!"
Tavaly meg majdnem 10% volt a hiány. Szerinted melyik a nagyobb szám te csodálatos elme??Nem ártana tanulgatni ezt-azt.Ugye nem kell elmagyaráznom,hogy ez hogy függ össze az adóssággal?
Te melyik minisztériumban jártál utoljára,hogy ennyire képben vagy???Tudod,hogy a PM,vagy az FVM hogy néz ki?Tájékozódj ember.

Vidéki 2007.12.22. 09:18:11

Morpho! Előző hozzászólásodban pontosan ezt írtad: „Ami az államadósságot illeti, az special most pont csökkent”. Talán már elfelejtetted mit írtál?
Ha az államháztartás hiánya tavaly 10% volt, idén pedig 6%, ez szerinted azt jelenti, hogy csökkent az államadósság!
Mit gondolsz mivel fedezik az államháztartás hiányát? Talán égi mannával? Nem azzal, hanem állami hitel felvételekkel fedezik! Újabb hitelfelvétel pedig az államadósság növekedését jelenti.
Rád is vonatkozik az a közmondás: „ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna”. Nem ártana gondolkoznod, mielőtt leírsz valamit, amihez annyit sem értesz, mint hajdú a harangöntéshez. Persze lehet, hogy számodra a gondolkodás fárasztó, és arra is lusta vagy hogy a KSH-adatokban utána nézz annak, hogy igazat állítasz e!? Ehelyett kitalálsz egy minden alapot nélkülöző tételt és ebből vezeted le mondanivalódat, ahogy a propagandisták szokták, akiket a tények nem befolyásolnak és úgy gondolják, ha sokszor ismételgetik hazugságaikat, sok embert sikerül meggyőzniük.

morpho 2007.12.22. 10:45:29

"Ha az államháztartás hiánya tavaly 10% volt, idén pedig 6%, ez szerinted azt jelenti, hogy csökkent az államadósság!"
Igen,ez azt jelenti.Nem szerintem,hanem mindenki szerint.Ha valami tavaly 10 volt,idén meg 6,akkor az néggyel kevesebb te nagyon hülye.Ha kevesebb akkor csökken.

Cut here.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2007.12.22. 14:18:29

Az államadósságnak egy ilyen év után csökkennie kellett, más lehetőség nincs. Jövőre valszeg majd jobban csökken, mert 2008 valszeg még 'ilyenebb' lesz.

A radart szvsz nyugodtan vissza lehetne vinni a Zengőre, de akár meg is lehetne építeni a Tubesen is, mert nem hiszem, hogy olyan veszélyes lenne, csak csinálják már meg végre, mert évről-évre egyre drágább lesz felhúzni, márpedig valamikor fel kell húzni.
A négyes metrót illetően (ha a pénzügyi anomáliákat nem számítjuk), nekem leginkább a nyomvonallal van bajom.
A kormányzati negyeddel meg az van, hogy persze, biztos kell, de először talán valamilyen egységes informatikai rendszert kellene bevezetni, mert jelenleg úgy néz ki, hogy az állam jobbkeze, kurvára nem tudja, hogy mit csinál a bal.

Vidéki 2007.12.22. 15:18:48

Morpho! Ha szerinted az államháztartás hiánya egy év alatt 10%-ról 6,%-ra csökkent, ez azt jelenti, hogy csökkent az államadósság, akkor kérd vissza az iskolapénzt!
Ez csak azt jelenti, hogy az állam ismét többet költött el, mint amennyi bevétele volt, csak a többlet költekezés mértéke volt kisebb, mint 2006-ban. Ha ezt képtelen vagy felfogni, akkor nem egy nyelven beszélünk, vagy csak megjátszod a hülyét!?
Ugyanez a helyzet Vérszegény hozzászólásának első mondatával kapcsolatban is.
Ha itt ilyen alapokon folyik a vita, maradjatok magatok között!

morpho 2007.12.22. 19:08:46

Véd
Én feladom,próbáld meg felhomályosítani a Vidéki arcot,hátha neked sikerül.Mindenesetre szórakoztató a figura,azt meg kell hagyni.

simonmondja... 2007.12.22. 22:45:17

Lófaszt szórakoztató.

Ugyanezt a - presztizsberuházás mind a kettő - dumát nyomják minden blogon.
Tele van a tököm velük.
Már megint kiadtak nekik egy egymondatos eligazítót és
árad a papagájszöveg mindenhol.

Nem vidékiek ezek, hanem szórólapjuk van.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2007.12.22. 23:20:27

Egy költségvetés (államháztartás) egyenlegének háromféle kimenetele lehet.
Deficit, nullszaldó, szufficit.
Deficit = hiány.
Nullszaldó = a kiadások és a bevételek megegyeznek.
szufficit = többlet (több a bevétel, mint a kiadás)

Azaz, ha ebben az évben Magyarország hiánya csökkent (10%-ról 6%-ra), akkor az azt jelenti, hogy idén szufficitesek voltunk. Azaz Magyarország adósságállománya 4%-kal csökkent. (persze ez leginkább elméleti fejtegetés, hiszen az eladósottságot általában a GDP százalékában mérik, viszont idén a növekedés kb. 1% körül volt, azaz az háztartási hiány mértéke mindenképp csökkent.)
Elméletileg jövőre is csökkennie kell, azonban kétségekre adhat okot, hogy sem a szociális jellegű kifizetéseket, sem az állam saját fenntartására fordított költségeket nem csökkentik, márpedig a leginkább ezeken lehet spórolni.

morpho 2007.12.23. 00:55:18

simonmondja...
Azért hagy röhögjek rajta,mert ha valaki szerint a 10forint kevesebb,mint 6forint,az engem szórakoztat.

Véd
Azon kell el morphondírozni,hogy az államadósság sok dologból tevődik össze.Egy jelentős részét államkötvény formájában a magyar emberkék csengetik ki.Ezért külön hülyeség összevetni magunkat,magunkkal.A másik része külföldi hitelfelvétel,de ezt két dologra is el lehet költeni.Egyrészt fogyasztásra(lásd:legvidámabb barakk),másrészt beruházásra.A beruházás megéri,a fogyasztás meg nem,de van Magyarországnak egy konvergenciaprogramja is,amit az EU folyamatosan ellenőriz.Három kritériumnak kell megfelelni(államadósság,hiány,infláció.)Ha bármelyik elszalad,kurvanagyot basznak az orrunkra.

morpho 2007.12.23. 01:02:32

Még valami.Idén nem 1%körül volt a növekedés.
Ezt honnan tudod decemberben?
Várjuk meg az éves adatot,aztán kiderül.
Soksok fenyőfát,ajándékot és konvergenciát kíván mindenkinek a morpho.

makic 2007.12.23. 08:20:48

A költségvetés semmiképpen nem lehet szufficites,mert akkor pozitív lenne az egyenleg. A hiány mértéke csökkent,ahogy azt itt már korábban írták.Idén nem 2000 milliárddal,hanem csak 1400 milliárddal csesztünk el többet,mint kellett volna.Ezt többségében külföldiek finanszírozzák,államkötvényeket vásárolván.Az állomány most több, mint 3000 milliárd forint.Ez tartja erősen a forintot is.

Vidéki 2007.12.23. 12:31:36

Vérszegény! Érdekesen érvelsz. Egy logikai bukfenccel a deficitről azt mondod, hogy az szufficit. A szavak tényleg elveszítették becsületüket.
Javasolom menjetek tovább. Ismételgessétek sokszor: kétszer kettő egyenlő öttel. Ha elég sokszor sulykoljátok a fejekbe, biztos lesznek olyanok, akik sajnálják a fáradságot, hogy utánanézzenek és annyira bíznak bennetek, hogy elhiszik amit állítotok. Ha még többször ismételgetitek, talán még magatok is elhiszitek, amit mondtok!

Vidéki 2007.12.23. 18:27:59

Simonmondja hozzászólása nagyon tanulságos .A vitához érdemi hozzászólása nincs, viszont azt keményen kijelenti, hogy minden más, övétől eltérő vélemény ellenséges aknamunkánk tekintendő. Ebből következően az ilyen érveket figyelmen kívül kell hagyni, felesleges, sőt nem is szabad ezeket fontolóra venni.
Ez nagyon hasonlít a pártállami logikára, amikor ha valaki a Párt éppen érvényes irányvonalával nem egyező nézeteket mert hangoztatni, ráütötték a pecsétet: ellenség. Az ilyen embert nemcsak a vitából, hanem gyakran az életből is kiiktatták.
Nem volt szabad zavarni az egyformán gondolkodók szent áhítatát!

morpho 2007.12.23. 19:51:14

"ellenséges aknamunkánk"

Elszólta magát...:-))))))

Akárki · http://szabadszaj.extra.hu 2007.12.23. 23:54:07

"Ezt mondják a csillagok"

No-no! Mire célozgatunk kérem szépen? Nem szeretem ezt a burkolt antiszemitizmust.
Nyilván a Dávid csillagra célozgatunk itten, hogy az SZDSZ dávidcsillagos párt ugye, aminek a dávidcsillagok mondják meg a frankót...
Micsoda antiszemita népség!
Pfúj.
:D

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2007.12.24. 08:39:25

Azon túl, hogy lehet, hogy makicnak van igaza, meg kell különböztetni az államadósságot és a költségvetés éves egyenlegét.
Az állammadósság göngyölített, az évenkénti változás pedig megegyezik az állami költségvetés éves egyenlegével. (Meglehetősen lecsupaszítva a dolgokat)
Ha idén csökkent a hiány, akkor az lehet abból, hogy szufficites volt a költségvetés, de valóban abból is következhet, hogy nagymértékű állampapír kibocsátás történt. (A tb alapok idén spec. nyereségesek voltak, kb. először azóta, amióta léteznek)
Ja, az 1%-os növekedés tényleg nem éves adat. De nemrégiben valami hasonló számot hoztak nyilvánosságra, gondolom, akkor félévre vonatkozó ráta lehet.

Tábornok 2007.12.25. 09:06:45

A radar nem repülőgépek ellen kell elsősorban, hanem rakéták ellen, illetve rakéták időbeni észlelésére.
A katonai radarok a polgári légiközlekedést is figyelik, az utóbbi időben megnövekedett a légiforgalom a déli régióban, ezért is kellene.

morpho 2008.01.06. 01:16:55

Na ezért kedvelem a nyomtatott sajtót.Friss,gyors üde.nol.hu/cikk/476337/
süti beállítások módosítása