hángörienidiocc

Latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc?

Idiotac.

Isa?

Fontos!!!

Még mielőtt elkezdenél alázni egy kommentben, kérlek olvasd el a RAGYA-t!!!
A nem nyilvános alázásokat pedig kéretik a verszegeny@gmail.com (egyszerű eset: nickre katt!) címre küldeni, de túl sokat nem kell ezektől a levelektől várni, mert kéjes mosolyok között fogom törölni mindet.

Friss topikok

Innen olvasnak

Hódacska, Fődecske, felhőcske

Ezen képecskéért meg millió köszönet az Időkép.hu portálnak:

Felhőkép

Ajánló

2008.01.11. 22:18 Vérszegény éjszakai dúvad

Ezzel a cikkel kapcsolatban akartam egy kicsit elmélkedni, de azt hiszem, hogy nem lesz rá időm. Viszont nem szeretném, hogy ismeretlen maradjon. A lényeg, ami a lényeg, hogy a cikk az Index és az újságírás és a blogok viszonyát boncolgatja. A nem lényeges tudnivalók: az Indexes dolgozók harmada utálja a blogokat, valamint, hogy Tótaw és Szily az Index két flagshipje (ha élhetek egy ujpéteri kétnyelvű képzavarral).

A konklúziót idemásolom, többet azonban nem, mert relatíve friss az írás. Kb. a designváltás előtt egy kicsivel készülhetett a kutatás. (Az Indexes rész kb. a 3. oldaltól kezdődik).

A tanulmány konklúziói a következők. Az Index szerkesztőségében, úgy tűnik, az „objektív egalitáriánus” újságírótípus dominál – ez egy nem elitstátust feltételező, az állampolgárból kiinduló, tényszerű újságírást jelent, a nyilvánosság demokratikus működése iránti korlátozott felelősségvállalással. A szerkesztőségben vannak olyanok, akik úgy vélik, hogy a hitelesség alapjai a blogoszférával való érintkezés folytán átalakulóban vannak: ezek egyre inkább a személyesség, az egy speciális területen való jártasság és a naprakészség, a hatáskeltés, a bloghálózatba való beágyazottság, és egy kozmopolita identitás, amely utóbbi együtt jár a neonomád munkamódszer felé való nyitással. Az online médiá­ban a hivatalos újságírói szerep várhatóan egyre inkább az információmenedzsment felé mozdul el, és feladata lehet a politikai szélsőségesség, a digitális fragmentálódás kezelése, illetve a blogoszférában uralkodó egyenlőtlen hatalmi viszonyok kompenzálása. A civil újságírás asszimilálását érdemes a blogoszféra általános szegmentálódásaként értelmezni, miszerint bizonyos blogaggregátok a professzionális, kereskedelmi média holdudvarába rendeződnek, de azokon belül vagy kívül politikai mozgalmak, non profit szervezetek, oktatási intézmények is generálhatnak civil tartalmakat a hálón. A civil újságírás becsatornázásában az Index-portál bizonyos közösségi blogjain, például a Tékozló Homáron, az úgynevezett hibrid modellt valósítja meg, ami háromféle közösségi blogtípus közül a legtöbb civil tartalmi hozzájárulást eredményezi. Az Index által felvásárolt Blog.hu-n a szerkesztés elvei azzal arányosan lazulnak, minél kevésbé kötődnek a blogok a hírportálhoz. Ezt a stratégiát a bourdieu-i mezőelmélet adaptálásával úgy értelmeztük: az Index puhítja a saját határait, hogy a niche igényeket is ki tudja elégíteni. Közben, mintegy pozitív melléktermékként a közösségépítésben is szerepet játszhat és serkentheti az alulról, spontánul fejlődő civil kommunikációt.

19 komment

Címkék: index kutatás médiaipar

A bejegyzés trackback címe:

https://hangorienidiocc.blog.hu/api/trackback/id/tr23294005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morpho 2008.01.12. 15:13:12

Végigrágtam magam az egészen az összes,hivatkozással együtt.Mindenesetre ki nem vette ezt eddíg észre?Az újságírás klasszikus vonulatai(publicista,sportújságíró,színikritikus,stb) a XX.századdal együtt véget értek.Én teljesen leszoktam a nyomtatott újságok olvasásáról,pedig nem gondoltam volna,hogy ez megtörténhet.Nem akarom,hogy xy publicistától,kritikustól tudjam meg a véleményemet.Sokkal jobban érdekel a bloggerek sokszerűsége,vagy idiotizmusa,mint Nagy N. Péter,vagy Pilhál György megmondomazőszintést publija.Az ,hogy a web2,3,stb bemászott a hírportálokba,az teljesen logikus és okos húzás.Ha a blogger megírja mondjuk a BKV-s tapasztalatait,akkor az újságírónak már nem kell.Tehát nem kell az újságíró sem,csak a szerver,amire az olvasók megírják maguknak a saját újságjukat,az üzemeltető pedig a hírdetési bevételeken keresztül nulla költségvonzattal keresi magát gennyesre.Végül mégis mindenki elégedett,kivéve az újságírót,aki elveszti a munkáját.(az más kérdés,hogy a jelenlegi magyar médiamunkások közül hányat nevezhetünk tényleges újságírónak,mert ha valaki elvégzi a Havas-féle izét és bekerül egy kereskedelmi tv-be bejelentkezematérről emberkének,attól még nem tudja egyeztetni az alanyt az állítmánnyal,az egyes számot a többes számmal.Ráadásul ez az egész honi médiára jellemző.Még az indexre is)

simonmondja... 2008.01.12. 17:42:48

Igaz. Én például néhány heti, vagy havi indexes tapasztalatommal, nem találtam újnak, amit itt olvastam.
A publik és papír olvasásáról én is leszoktam, már kezdő Hirszerzős hónapjaimban. Bár akkor még csak azért, mert a bloggerek elláttak olvasnivalóval. Ma már azért sem olvasok, mert más módon látom a világot. Nem várom meg, hogy megírják helyettem, hanem benyomom a témát oda, ahol épp járok.
Igaz , ez nem nevezhető blogolásnak, inkább csak játék, de mégis több, mint mások agyalásának passzív olvasása.
A szinvonalra nem panaszkodom. Azt is magunknak csináljuk olyanra, amilyenre.
Sőt. A szerkesztőség is talán csak jelzi vele komolytalan hozzáállását.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.01.12. 21:16:06

Én a magam részéről hiányolom a cikkben a az Indexnek valamilyen kontextusban való elhelyezését. Akár a teljes hírszolgáltatói palettán, vagy akár csak a online szolgáltatók körében.
Blogolni már elég sok helyen lehet, az origonál, a népszabinál, vagy a hirszerzőn is.
Azonban a blogokhoz való viszonyban messze az Index tanúsítja a legnagyobb tudatosságot, pl. elég sok cikk, bejegyzés jelenik meg a főoldalon (ilyen lehetőség máshol nem nagyon van). Tulajdonképpen olybá tűnik, hogy a blogokkal az indexesek kiegészítik a saját hírszolgáltatásukat. De ez jó a bloggernek is, hiszen egyébként nem lenne egyszerű kitűnni a blogok tengerében.
A problémát abban látom, hogy míg az újságíróknak van némi bizalmi tőkéjük (bár ide a hitelesség kategória illene inkább, de azt most nem akarom használni) (főleg, ha valamilyen neves(ebb) lapnál, portálnál dolgoznak), addig a bloggereknek nincs.

Azt viszont nem hiszem, hogy a nyomtatott sajtó el fog tűnni. Át kell alakulniuk, hiszen a gyorsasági versenyben lemaradtak mind a netes hírszolgáltatók, mind a televízió, rádió mögött. Szvsz számukra lenne igazán járható út az oknyomozó újságírás, ami jelenleg Magyarországon max. csak tetszhalott állapotban létezik.

Ellenben azt a megjegyzést a korlátozott felelősségvállalásról nem igazán értem. Szerintem, ha az Indexé korlátozott, akkor a médiaiparban dolgozók 90%-ának meg egyáltalán nincs is.

Hja, első körben ennyi, aztán még biztos eszembe jut valami, mert délután még volt valami, ami most kiment a fejemből.

morpho 2008.01.13. 00:30:55

Én nem hiszem,hogy az Indexet bármihez is viszonyítani kéne.Tény,hogy ők állnak legközelebb a blogger jelenséghez,de ez azért van,mert ők ismerték fel előszőr Magyarországon az ebben rejlő lehetőségeket.Fognak még menni utánuk a többiek is,ez tuti. Az úaságírók "bizalmi tőkéjéről" gyökeresen más a véleményem.A politikai újságíróknak elkötelezettnek kell lenniük egy politikai tábor irányába.Muszáj,mert kikúrják őket.Ha megnézed mondjuk a Népszabadságot és a Magyar Nemzetet ugyan azon a napon,olyan mintha két különböző Ország napi híreiről szólnának.(Ellentétes értelmezések,önkényes súlyozások,bizonyos hírek elhallgatása,stb)A bulvárnál pedíg nemlétező híreket kreálnak celebekről jó pénzért.(Párszázezerért megkérik x-et,hogy legyen halálosan szerelmes y-ba,aki jópénzért egy napig viszontszereti.Címlapsztori tálalva.Ráadásul egy hét múlva meg lehet írni(készpénzért),hogy szakított az álompár.Címlapsztori kettő) Ez lenne a bizalmi tőke?? A bloggerekkel ezt nem lehet megcsinálni.Egyrészt szarnak a politikai hovatartozásra,másrészt ha meglátják az utcán a még köszönő viszonyban sem lévő "álompárt",akkor megírják,hogy a bulvár kamuzik.Ők nem kapnak érte zsetont,megtehetik.Ha így nézem,akkor a bloggereknek sokkal inkább van bizalmi tőkéjük.
A nyomtatott sajtó(napilap szinten) biztos,hogy el fog tűnni.Egy év alatt 20%-kal csökkentek a lapeladások.Az ADSL folyamatosan terjed és a hírdetési bevételek is billennek át a net irányába.Az oknyomozás egyébként nekem is hiányzik,de azt te sem gondolod komolyan,hogy meg lehet tölteni napilapokat kizárólag oknyomozó riportokkal.Abban sem vagyok biztos,hogy másnak is annyira hiányzik az oknyomozás mint nekem.Ezer karakternél hosszabb szövegbe az átlagolvasó bele se kezd.
Ami a felelősségvállalást illeti,azt teljesen osztom.Ilyen ugyanis tényleg nincs a magyar médiában.Mindenki azt ír amit akar és ha bebizonyosodik az ellenkezője,akkor nem írja le,hogy hülye voltam,bocs.(Kivéve,ha a bíróság kötelezi,de az egy másik mese)A "hivatásos" sajtómunkások és a bloggerek közt ebben sincs különbség.

simonmondja... 2008.01.13. 10:54:31

Morpho.
A bloggerek és a sajtómunkások közt nem látok olyan nagyon sok különbséget. Főleg, hogy a legtöbben mindkettők - már a közéleti vonalon, legalábbis, ahol nézelődök többnyire.
Elszálltak és lusták. Egymás hülyeségéből akarnak megélni.
A térbe érkező érdekes új infókat vagy észre sem veszik, vagy irígykedve lesöprik őket a színről.
A tévedéseiket pedig beismerik, csak nem azon az oldalon, ahol írják őket. Mondjuk fél évvel később. De ez emberi dolog - változásnak, vagy fejlődésnek szokták nevezni.
A tematikus blogokkal kevés a tapasztalatom, de az sem ment élményszámba. Olyanok, mint a zártkörű klubbok. Szorosan összezáró figurák védik a rituáléikat és a felfogásukat, nehogy megkarcolódjon a hagyomány patinája. Ízlésterror a köbön + dögunalom a nagy egyetértés miatt.
De, mondom, ezt csak néhány heti link nézelődés után szűrtem le.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.01.13. 16:36:37

Most nem tudok hosszabban reagálni, az Index azt hiszem arra használja a saját blogjait (homár, pufturul, subba) (mármint a látogatottság növelésen túl), hogy ezeken a helyeken mondanak ki olyanokat, amiket egy ún. normál cikkben talán nem lehet....

morpho 2008.01.13. 17:07:52

A tematikus blogokkal nekem is ugyanez a tapasztalatom.Kiutálnak egy pillanat alatt.Nemegyszer azt sérelmezték,hogy nem mellékeltem az önéletrajzomat egy-egy hozzászóláshoz.Menjenek nyugodtan a picsába,csak azt nem értem,hogy akkor miért nem egy kocsmában szopják egymás faszát?
Nem vagyok biztos benne,hogy az Index olvasói pontosan tudják,hogy melyik a "normál cikk" és hol kezdődik egy blog.Az olvasók jelentős része ezt összemossa,amire egyébként a tanulmány is utal.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.01.14. 10:35:04

Hát, annyi bizonyos, hogy az internet alaposan megváltoztatta az újságírói metódust. Ahelyett, hogy utánamennének a dolgoknak, a legtöbben inkább bevágják magukat a net elé, aztán szevasz.
Mondjuk egy blogger részéről ez inkább elfogadható magatartás, mert a zömük (vagy talán mindenki) valamilyen munka mellett, szinte hobbiból űzi ezt a "sportot".
A bizalmi tőke (hitelesség?) alatt valami olyasmit értettem, hogy azért egy újságíró igazolvánnyal rendelkező valaki be tud jutni sajtótájékoztatókra, vagy könnyebben tud riportot/infót szerezni a közéleti személyiségektől, míg egy blogger leginkább csak másodkézből tud infókat szerezni. Spec. én is csak itt sasolgatom a netet, aztán, ha eszembe jut valami valamiről, plusz még időm is van rá, akkor megírom. De ezekben az írásokban minden tény, állítás, stb. másodkézből származik, aztán vagy igaz, vagy nem, én max. csak annyit tudok hozzáfűzni, hogy ezt normálisnak tartom-e, vagy sem.
A tematikus blogok meg csak akkor működhetnek, ha a szerzők nem tartják magukat az adott téma atyaúristenének. Persze néminemű alázat azt hiszem mindenkire ráférne. Én a magam részéről nem nagyon szeretem az ilyen tematikus cuccokat, nem is nagyon szoktam olvasgatni őket, de ha tényleg így bezáródnak, az olyan tipikusan magyar...
Ami meg az hírek és a blogok összemosását illeti, nem tudom, hogy az olvasók képesek-e megkülönböztetni ezeket, szvsz nem olyan nehéz, de a lényeg az, hogy bizonyos értelemben sokkal érdekesebbé teszi a hírszolgáltatást. Jellemzően még a Hírextrát szoktam olvasgatni az Index mellett, az informatívabb, viszont szárazabb. Így a kettőből valami egész kellemes élményt lehet összegyúrni.

simonmondja... 2008.01.14. 12:56:24

Vérszegény éjszakai dúvad.
Az nem lenne baj, hogy másodkézből szerzed az információt. Inkább az a baj, hogy a papírújságok is. És még nagyobb baj, ha tudnának igazi híreket adni, de helyette sajtótájékoztatókat adnak macskajancsiktól.
Akkor már jobb a blogos gonoszkodás, mert legalább nem kell - isteni kinyilatkoztatásnak - vennem azt, hogy egy kis gennyláda politikustanonc ma is mondott valamit.
Ujj Péternek ebből a szempontból nagyon igaza van.
Az embereknek tele van a púpjuk a tisztelettel és a komolysággal.
Röhejes közéletről röhejes stílusban.

simonmondja... 2008.01.14. 14:00:28

Ja, Vérszegény.
A blogba kihelyezett megmondó funkciót már kétszer kipróbáltam, de kiradiroztak.
Nem igazán működik, azabaj.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.01.14. 14:42:45

Mármint törölték a hozzászólásod? Vagy letiltottak?

Vagy itt nem műxik valami?

Ja, a blogoszféra sokszínűsége tényleg jó dolog, bár időnként meglehetősén érdekes interpretációkkal lehet találkozni...

simonmondja... 2008.01.14. 19:35:38

Vérszegény éjszakai dúvad.
Nem nagy ügy, te biztos leadtad volna, csak én még tanulom, hogy hova mit lehet.

morpho 2008.01.14. 20:43:59

Nem kell újságíró-igazolvány,hogy bejuss valahová.A sajtótájékoztatókon örülnek,ha valaki ott van.A Parlamentbe is simán be lehet jutni,csak egy telefon kell a titkárságra,meg egy személyi.Nehogy azt gondold,hogy Magyarországon az újságírók kijárkálnak az eseményekre.Mindenki telefonál,meg villanypostázik.A filmkritikákat sokszor úgy írják,hogy a cimbi meséli el,hogy miről szólt a film.A koncerteket,sporteseményeket dettó.A "parlamenti tudósító" a tv-ben nézi a közvetítést,aztán felhívja a fotós kollégát,hogy mi történt a folyosón.Egyedül a fotósnak kell mindenhol ott lenni,mert ő nem tudja telefonon lefényképezni.A sajtótájékoztatón nem kérdezik meg a Gipsz Jakabot,hogy mire tetszett alapozni,amikor azt tetszett mondani,hogy xy milliárdokat lopott,hanem megírják amit mondott,oszt jónapot. simonmondja... jól monja.Ezt csinálják a sajtómunkások kishazánkban már vagy tíz éve,amikor a net meg a blog még sehol nem volt.Szerencsére most van és a sok ingyenélő alkalmatlan újságírónakképzelem magam emberke szívja is a fogát rendesen.Ezt nem a kisujjamból szoptam és nem a haverom haverja mesélte,hanem láttam,látom.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.01.14. 21:49:31

Akkor egyszer ki fogom próbálni ezt a sajtótájékoztatóra való bejutás dolgot.

simonmondja... 2008.01.14. 22:36:24

Na, akkor kérdezzél majd egyet az én nevemben is.
Remélem, nem azért akarsz bejutni, hogy lesd a szavukat, mint a többiek.

morpho 2008.01.14. 23:49:01

Faszom akar sajtájra járni,jártam már épp eleget.

morpho 2008.01.15. 00:09:46

Még egy vicces eszembe jutott.Ezeken a sajtájokon,rendezvénybeharangozó bullereken mindíg nagy zabálásokat,piálásokat rendeznek a sajtó lelkes munkatársainak.A mai napig vannak olyan arcok(főleg az MTI-ben,mert azok olyan sokan vannak,hogy nem tűnik fel senkinek,ha öten jelennek meg egyszerre),akik kifejezetten zabálni járnak.Megnézik a másnapi tükröt(eseménylistát),aztán tízre elmennek a Kempinskibe a Forma1 sajtájra reggelizni(kaviáros szendvics,libamájfalatkák,pezsgő) Délután kettőkor az RTLklub bemutatja új műsortervét a Campónában(vargányakrémleves,bélszín budapest módra,fagylaltkehely,calvados,villányi rozé)Este nyolckor divatbemutató a Jövő Házában,(svédasztal,csapolt sör,a távozáskor ajándékba egy üveg Martini).Aztán fáradtan hazamegy,másnap kezdi elölről és ezért még fizetést is kap.Fasza mi?(A pártok tájékoztatójára azért járnak kevesen,mert ott csak pogácsa van,meg ásványvíz)

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.01.15. 09:15:15

Ja, erről a nagy zabálásokról már hallottam. Egy sportújságíró ismerősöm mesélte, hogy mindig üres gyomorral megy sajtótájékoztatókra.
Mondjuk ő nem igazán teheti meg, hogy bármilyen sporteseményről ne a helyszínrő tudósítson, bár inkább a rádióban szokott lenni, nem a tévében, szóval akár meg is tehetné...

simonmondja... 2008.01.15. 11:40:20

Beetetés újságíró módra. Ennél szánalmasabb szakma kevés van.
süti beállítások módosítása