hángörienidiocc

Latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc?

Idiotac.

Isa?

Fontos!!!

Még mielőtt elkezdenél alázni egy kommentben, kérlek olvasd el a RAGYA-t!!!
A nem nyilvános alázásokat pedig kéretik a verszegeny@gmail.com (egyszerű eset: nickre katt!) címre küldeni, de túl sokat nem kell ezektől a levelektől várni, mert kéjes mosolyok között fogom törölni mindet.

Friss topikok

Innen olvasnak

Hódacska, Fődecske, felhőcske

Ezen képecskéért meg millió köszönet az Időkép.hu portálnak:

Felhőkép

Fejlesztés magyar módra

2008.01.14. 12:01 Vérszegény éjszakai dúvad

Pár éve kitalálták, hogy az e-ügyintézés mennyire jó dolog. Ami igaz is, mert ezzel elkerülhető a sorbanállás, egyre több mindenet lehet elintézni a www.magyarorszag.hu portálon. Például ha valaki regisztrál oda, akkor könnyen tudja azt is ellenőrizni, hogy a munkáltatója befizeti-e utána a járulékokat. Aztán van ennek az oldalnak egy vállalkozói része is, ahol elektronikus úton lehet teljesíteni a bevallásokat (sőt most már kötelező), és folyamatosan figyelemmel lehet kísérni az adófolyószámla állását.

Illetve csak lehetne. De jelenleg nem lehet, mert múlt hét hétfőn ez az funkció (az EBEV szolgáltatások) fejlesztésen esett át.

Ennek az lett az egyik következménye, hogy az adófolyószámlát, amit eddig kb. 2 darab kattintással lehetett lehívni, most minimum 5 kattintással lehet lehívni. De az a kisebbik baj.

A nagyobbik baj az, hogy az APEH honlapja iszonyú nagy tévedésben van, amikor azt írja, hogy:

Tájékoztatjuk tisztelt felhasználóinkat, hogy az eBEV portálon a megnövekedett terhelés miatt a folyószámla és járulékadat lekérdezésekor a válaszidő megnövekedhet, de ez az adóbevallások beküldését nem befolyásolja.

Ugyanis a válaszidő nem növekedett meg, hanem egyáltalán nincs válasz. 10 esetből 9-szer valamilyen hibaüzenet ugrik elő (e tekintetben valóban nagy fejlesztések történtek, hiszen legalább 7 féle hibaüzenetet képes generálni az oldal), de az is szánalmas, hogy mindezt a megnövekedett terhelésre fogják, hiszen az oldal azóta használhatatlan, hogy a "fejlesztések" bekövetkeztek.

Tipikus magyar fejlesztés. Van egy működő dolog, nosza, essünk neki és tegyük tönkre! Gondolom mindezt jó pénzért...

13 komment

Címkék: apeh

A bejegyzés trackback címe:

https://hangorienidiocc.blog.hu/api/trackback/id/tr24296708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.01.14. 13:33:43

Az ügyfélkapura a bejutás ma délelőtt tényleg időnként akadozott:
www.netdiag.hu/daily/080114/ndHttp_080114_id060.htm
valószínűleg a hétvége miatt hétfőre tolódó határidő (jan.12. helyett 14.) miatt.

Az ügyfélkapus "csúcsforgalom" az egész magyarorszag.hu portál működését megfogta:
www.netdiag.hu/daily/080114/ndHttp_080114_id059.htm

Az ügyfélkapu működése ettől függetlenül stabil, visszalapozva látszik, hogy tényleges leállás nem volt (utoljára 7-én 6 percre).

Persze az, hogy mi van az ügyfélkapu mögött (azaz belépés után), ebből nem látszik, mert azt csak tranzakciószimulálással lehetne kideríteni (de értesüléseim szerint már készül az is).

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.01.14. 13:43:18

Az ügyfélkapus belépéssel nem volt semmi probléma. Sőt sokszor még azután sem. Teszem azt tegnap minden probléma nélkül küldtem el az összes havi bevallást.
A problémák csak akkor kezdődnek, amikor megpróbálok eljutni az ebev szolgáltatásokig, amelyen a múlt héten végrehajtották azokat a 'zseniális' fejlesztéseket.

Neménvótam 2008.01.14. 13:45:30

Nekem tegnap ragyogóan működött a bevallás és a lekérdezés is. Persze lehet, hogy határidős napon torlódás van, de ezt a rendszert sem kellene arra méretezni, hogy mindenki az utolsó pillanatban akar ügyet intézni.
A hiba bejelentésre és észrevételek megtételére úgy emlékszem működtet az EKK fórumot is, ahol szakemberek válaszolni is szoktak.

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.01.14. 13:52:32

RE: Vérszegény éjszakai dúvad · hangorienidiocc.blog.hu 2008.01.14. 13:43:18

Akkor viszont az APEH teljesen igazat állít: az eBev csak a folyószámlaellenőrzéshez ill. a nyugták letöltéséhez és hibaellenőrzéshez kell, a bevallások beküldéséhez nem. Gondolom azért tették ki a közleményt, hogy senki ne hivatkozhasson arra: ezért nem tudott bevallást küldeni.

Az már az érem másik oldala, hogy az eBev vasát valószínűleg "kissé" alulméretezték, és nem tud megbirkózni a feladatával. De lehet adatbázis-optimalizálási hiba is, ami a tesztek során nem jött ki.

istvn 2008.01.14. 14:03:33

Az APEH oldala is megér egy misét. K*rvara el van dugva rajta minden info.))Az is olyan szép, amikor az adóbevallás útmutatójában hivatkoznak egy akármilyen törvény, akármilyen paragrafusának 1-5 bekezdésére:)) Keresse ki a szerencsétlen ürge, ha van türelme. Ha nem, fizesse a büntit!Van egy olyan érzésem, hogy Magyarországon még az adótörvényket is csak azért hozták meg, hogy rengeteg apehes, adószakértő, könyvvizsgáló, könyvelő, jogász és adóellenőr legyen miből megéljen. Természetesen a politikusok is:))

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.01.14. 14:13:31

RE: istvn 2008.01.14. 14:03:33

No igen, ebben teljesen igazad van. A nagy portálokon (ilyen az apeh.hu, a magyarorszag.hu, de számos bankos oldal is) elég nehéz valamit gyorsan megtalálni. Tök áttekinthetetlenek, más logika szerint épülnek fel, mint várná az ember.

Javaslatom: az összes aloldal számozva legyen csak (tehát ne rakják be könyvtárstruktúrába), a linkek és a keresés viszont többféle tematikára is épüljön: legyen téma szerint linkgyüjtemény (a leggyakoribb problémákhoz) és keresés, legyen felhasználó szerinti csoportosítás, legyen idő szerinti lista, legyen keresési gyakoriság szerinti ("TOP100") stb.
Az nem baj, ha egy-egy cikk vagy aloldal több helyről, többféleképpen is elérhető, sőt...

Az APEH-portálnak viszont van egy nagy pozitívuma: legalább atomstabil (az egyik legstabilabb weboldal, amit eddig láttam):
www.netdiag.hu/daily/080114/ndHttp_080114_id062.htm

Jó lenne, ha ez igaz lehetne a belső, adatbázismotoros aloldalaikra is, nemcsak a statikus héjra és a statikus aloldalakra.

ElChe · http://bigblue.reblog.hu/ 2008.01.14. 14:32:40

Napi könyvelőirodai gyakorlat szemszögéből nézve a mostani állapota az eBevnek tragikus. Azok a lekérdezések elég fontosak, főleg mert az esetleg be nem érkezett (volt már ilyen) bevallások meglétét nem tudod ellenőrizni. De ugyanúgy lehetséges, hogy valakinek szüksége van aktuális folyószámlaadatokra, amihez nehézkesen lehet hozzájutni. Nem lehetetlen, de én is nagyon gyakran találkozok hibaüzenettel, mondjuk az esetek 80 százalékában. A gond az, hogy két hete (pedig aligha volt kisebb a forgalom) még ment minden elfogadhatóan.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.01.14. 14:40:01

Nekem most lekérdezés a legfontosabb funkció, ami pedig az APEH állítása ellenére szinte egyáltalán nem funkcionál. (Jelenleg ugyanis kizárólag egyéni vállalkozókkal foglalkozok - kb. 50 fővel - és február 15-ig a havi adóbevallások és a decemberi anyag rögzítése mellett, egyeztetnem kell a saját könyvelést az APEH könyvelésével.
És az akadozásnak tényleg nem a forgalom az oka, mert ahogy az ebevnek nincs köze az adóbevallási határidőhöz és a kényszeresen utolsó nap bevallókhoz, úgy ez fordítva is igaz.

Az APEH honlapja meg a mindennapi munkához kb. jó, a kitöltési útmutatóktól viszont agyfrászt tudok kapni, főleg mikor egy három oldalas bevalláshoz mellékelnek egy 48 oldalas útmutatót.

dpe8 2008.01.14. 14:55:39

Az ebev-ről lehet akármit mondani meg diagrammokat mutogatni, de nem stabil. Kb. 1 hete gyakorlatilag nem lehet adófolyószámlát lekérdezni ami az egyik legfontosabb funkciója. APEH szerint (már 4 napja nem működött) a hibán a szakemberek éjjel nappal dolgoznak (dolgoztak). Aki régóta figyelemmel követi az eBev-et az tudja hogy még nem volt olxan fél év, hogy ne változott volna. Mire megszokod jön az új felület, új funkciók és egy újabb cég aki sok millió pénzért megcsinálja.

Nekünk is megvannak az utóbbi 10 (legalább) adóbevallásai kitöltési útmutatóstól. A kupacok magassága évről évre magasabb tehát az adózásunk egyre csak "egyszerűbb" lesz. Ez is megérdemelne egy cikket a Homáron.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.01.14. 15:05:02

Most próbáltam meg megint fellépni. Eredmény:

502 Proxy Error.

Asszem mára feladtam.

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.01.14. 15:20:30

RE: dpe8 2008.01.14. 14:55:39
"Az ebev-ről lehet akármit mondani meg diagrammokat mutogatni, de nem stabil."

Az általam írt stabilitás sajnos csak a külső, statikus, adatbázis nélküli héjra vonatkozik. Ezt a könnyebb megoldani, a szerver ilyenkor nem csinál mást, mint (általában cache-ből) nyomja kifelé az oldalakat.

Az eBev adatbázisból megy, így az eBev oldalak összeállítása jóval időigényesebb, jóval melósabb a szervereknek (az ilyen oldalak elkészítésében több gép vesz részt egyszerre). A szűk keresztmetszet tehát itt van. Javítani a dolgán általában kétféleképp lehet: vagy további vasak vásárlásával (lásd elosztott rendszerek, clusterezés), vagy a szoftver és az adatbázis optimalizálásával. Ez meg elég időigényes. Persze szimulált környezetben kijöhettek volna a hibák, és akkor nem élesben kellene kalapálni a rendszert.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.01.21. 21:02:47

Az ma a hülye könyvelők miatt volt, mert mindenki az uccsó pillanatban akarta elküldeni az áfabevallást. Az oldal ilyen határidős napokon rendszeresen behal, és valami egyszerűsített verziót nyomnak ki.
süti beállítások módosítása