hángörienidiocc

Latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc?

Idiotac.

Isa?

Fontos!!!

Még mielőtt elkezdenél alázni egy kommentben, kérlek olvasd el a RAGYA-t!!!
A nem nyilvános alázásokat pedig kéretik a verszegeny@gmail.com (egyszerű eset: nickre katt!) címre küldeni, de túl sokat nem kell ezektől a levelektől várni, mert kéjes mosolyok között fogom törölni mindet.

Friss topikok

Innen olvasnak

Hódacska, Fődecske, felhőcske

Ezen képecskéért meg millió köszönet az Időkép.hu portálnak:

Felhőkép

A nép meg a kormány

2008.03.16. 23:48 Vérszegény éjszakai dúvad

Az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülését követő időkben a különböző tüntetéseken sokszor elhangzott a következő Széchenyi idézet:

Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek ülnek egy bölcs és becsületes nép nyakára, akkor a nép azokat a silány fickókat minél hamarabb a pokol fenekére küldi. De ha egy hitvány kormány huzamosan megmarad a helyén, akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba …
Tévesen. De nem erről van szó, hanem inkább arról a téves megállapításról, hogy - és most kifejezetten a politikai elitről (meg a későbbiekben is) van szó, de szerintem a közélet más színtereire is vonatkoztatható ez a 'megállapítás' - ők mi vagyunk. Azaz az elit tagjai a mindennapi élet polgáraiból kerülnek ki. Ami igaz, viszont egyben tévedés is.

Nyilvánvaló, hogy az elit tagjai közülünk kerülnek ki, azonban az tévedés, hogy azokat az erkölcsi normákat viszik magukkal, amiket a mindennapi élet folyamán elsajátítottak. Illetve, persze viszik magukkal, azonban nem őrzik meg.

A titok nyitja a szocializácó, illetve a szocializálódás.

Az elit tagjává ugyanis két módon válhat bárki is. Beleszületik, vagy belép. Esetleg belelép. Azonban míg az első esetben magától értedődően elsajátítja a szükséges képességeket, vagy gondolkodásmódot, addig a második esetben van választási lehetősége. (És most ez feltételez valamit, amiről most nem, de a későbbiekben fog szó esni).

Az újonnan belépőnek (és tulajdonképpen annak is, aki beleszületett, noha nála ekkor több kritikai érzékenységre van szükség) két választási lehetősége van. Egyetért, vagy szembeszáll.

Ha egyetért, ergo alkalmazkodik, akkor nincs miről beszélni. Viszont, ha szembeszáll (még ha talál maga mellé társakat is), akkor szintén nincs miről beszélni. Ugyanis a hős-stratégia nem kifizetődő, kivéve, ha valaki egy hollywoodi film főhőse. Mert ebben az esetben néhány közeli rokon/barát halála árán ugyan, de a minden tekintetben übermensch filmsztár végez a gonoszokkal, sőt a film végén még egy jócsajt is tudhat maga mellett.


De a hős-stratégia a mindennapi életben nem jön be. Sokkal inkább a klasszikus megszoksz, vagy megszöksz effektus lép érvényre, és harmadik lehetőség tényleg nincs. Azaz vagy hozzáidomulsz az új közeg normáihoz, vagy felvállaladod azokat az értékeket, amiket ők vallanak, vagy pedig lelépsz. (Persze, választhatod azt is, hogy szembeszállsz velük, de ekkor inkább Hamlet, vagy Antigoné sorsára jutsz, mintsem Steven Segallá válsz...).

Márpedig a politikai elitbe való belépés útjai jelenleg korlátozottak. Vagy végigjársz valamiféle ranglétrát, vagy pedig meggazdagodsz (a la Kóka), és úgy lépsz be. De a választási lehetőségeid mindkét (három, ha hozzászámítjuk a beleszületést is) esetben korlátozottak. Megszoksz, vagy megszöksz.

Mindezekből következik, hogy akik jelenleg ma az ún. politikai elitet alkotják a megszoksz mellett döntöttek.

S hogy mit szoktak meg?

Folyt. köv. a erkölcsök különbözőségével.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hangorienidiocc.blog.hu/api/trackback/id/tr62383875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morpho 2008.03.17. 00:58:05

Ez egy érdekes téma.Nem tudom,hogy tervezted-e,de megemlíthetnénk a politikai elit kapcsán a pénz hatalmát.A tőkét,ami miatt az egész játszma zajlik.A demokráciákban a tőke mondja meg a pártoknak,hogy ki induljon (miniszterelnök)jelöltnek,hogy milyen stratégiával fussanak neki egy választásnak,hogy mit tegyenek,ha megnyerik,vagy elvesztik azt.A tőke finanszírozza a kampányokat és a politikusokat és joggal várja el,hogy a berakott zseton mondjuk állami megrendelések formájába visszacsurogjon neki.A tőke döntési helyzetben van.Eldöntheti,hogy melyik politikai alakulatot támogatja,a haszon reményében.Néha mellé fog.Ilyenkor kifizetetlen számlák tornyosulnak a vesztes párt asztalán és maguk alá gyűrik a párt vezetőjét.Magyarországon ez nem így van.A tőke persze megérkezik,csak a pártvezetés a politikai elit alkalmatlansága miatt kizárólag a saját érdekeit nézi.Ez még akkor is így van,ha az egész társadalommal kibasznak.VIII.Henrik jutott az eszembe,aki még azt is bevállalta,hogy milliókra toljon rá egy új vallást,csak azért,hogy elválhasson.Ő elvált,aztán meghalt a vallása meg itt maradt.
süti beállítások módosítása