hángörienidiocc

Latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc?

Idiotac.

Isa?

Fontos!!!

Még mielőtt elkezdenél alázni egy kommentben, kérlek olvasd el a RAGYA-t!!!
A nem nyilvános alázásokat pedig kéretik a verszegeny@gmail.com (egyszerű eset: nickre katt!) címre küldeni, de túl sokat nem kell ezektől a levelektől várni, mert kéjes mosolyok között fogom törölni mindet.

Friss topikok

Innen olvasnak

Hódacska, Fődecske, felhőcske

Ezen képecskéért meg millió köszönet az Időkép.hu portálnak:

Felhőkép

Cui prodest?

2008.04.27. 19:18 Vérszegény éjszakai dúvad

Seneca óta tudjuk: Cui prodest scelus, id fecit. Akinek hasznára van a bűntett az követte el. A krimiírók épp erre az ősi igazságra apellálva pakolják tele regényeiket gyanús személyekkel, akiknek a végrendelet (vagy más egyéb) okán bizony jól jön az áldozat halála. Aztán a kedves olvasó meg válogathat kedvére. Azonban olyan regényről nem tudok, amely hasonló lenne ahhoz, amit az elmúlt egy hónapban a kormánypártjaink produkáltak. Jelen esetben tudjuk(?), hogy ki a "gyilkos", azt azonban nem tudjuk, hogy miért követte el a tettét. Ti. az Szdsz kilépett a koalícióból, de nem tudjuk, hogy miért is pontosan, illetve, hogy mi hasznot remélnek ebből a lépésből. Vagy egyáltalán, melyik párt profitálhat ebből a válságból?

Az ellenzéki pártok egyáltalán nem, csak akkor, ha előrehozott választásokat tartanak. Az Mszp? Mit nyer a kisebbségi kormányzással? Semmit. Eddig az Szdsz-es képviselők, ha nem is értettek egyet egy-egy törvényjavaslattal, de a koalíció miatt mégis megszavazták, május 1. után már erre sem kötelezhetőek.

S hogy mit nyer az Szdsz? Ez jó kérdés. Ez nagyban függ attól is, hogy milyen eredmény születik a megismételt elnökválasztáson (pl.: megvalósítható-e az Szdsz megújítása, ha Kóka marad az elnök?), de ha van ennek az ügynek potenciális nyertese, akkor az az Szdsz. Nem véletlen, hogy mindenáron meg akarják akadályozni az előrehozott választásokat - Orbán visszatérésével indokolva ezt, ez pedig éppen elég a baloldali/liberális hívőknek -, hiszen bármi is a tervük az Szdsz-eseknek, ahhoz időre van szükségük.

Tehát a Cui prodest kérdésre a jelenlegi ismereteink alapján még nem tudunk válaszolni, és egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy valaha is megismerjük majd az igazságot ebben a kérdésben.

Abban viszont biztos vagyok, hogy ismerjük azt a szereplők, akinek egyáltalán nem érdeke, hogy a jelenlegi helyzet - a kisebbségi kormányzás - hosszútávon fennmaradjon. Ez a szereplő pedig Magyarország.

22 komment

Címkék: szdsz kormányválság

A bejegyzés trackback címe:

https://hangorienidiocc.blog.hu/api/trackback/id/tr25444513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

873ujr3rk 2008.04.27. 22:24:20

melyen beleastal a temaba. respect!

Kruger Papa · kruger.blog.hu 2008.04.27. 22:25:32

Azt reméltem megmondod miért is jó ez nekik.
Nem csak olyanok mint a durcás kisgyerek?

Naazértmondom 2008.04.27. 22:48:16

Nos - szigorúan szerintem - az SZDSZ mindenképpen profitálni akar ebből a helyzetből. Leválva a mindinkább lefelé zúgó szocialistákról, így akarnak menteni valamennyi támogatói bázist. Lsd. MDF 2006-ban. Ugyanakkor valószínű. hogy az EÜ reform üzeleti megvalósításában érdekelt vállalkozói csoport így akarja megmenteni jövőbeni helyüket, mintegy megzsarolva a szavazatikra bőven rászoruló és előremenekülő egypárti kormányt.

csiri bá 2008.04.27. 23:08:01

"Nem csak olyanok mint a durcás kisgyerek?"

Finomkodó megfogalmazása ez annak, hogy "menekülnek, mint a patkányok a süllyedő hajóról". :O))

eternity · http://eternity.blogter.hu 2008.04.27. 23:12:53

Ennyi volna a mélyelemzés? :)
Nos, persze, h a szadesz érdeke. Nincs ebben semmi titok, ez egy könnyű kérdés. Fenn akar maradni, és ezt egyen módon érheti el: ha szakít a maszoppal.

beleske 2008.04.27. 23:17:44

Kíváncsi vagyok, 2-3% támogatottsággal hogyan lehet fennmaradni?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2008.04.27. 23:18:16

Hát igen, ezért a cikkért kár volt ide kattintani. Sok blogbejegyzés részletezőbb ennél.

dr. Wilbur Swain 2008.04.27. 23:20:09

Naazértmondom: tökéletes meglátás
nekem úgy tűnik, hogy az szdsz eddig majdnem épp bőrrel megúszta ezt a leválást

beleske 2008.04.27. 23:28:05

És mi lesz egy előrehozott választás után?

Jack__Bauer 2008.04.27. 23:39:21

@beleske: 2/3-os Fidesz, marginalizálódó maszop, eltűnő SZDSZ, MDF, parlamentbe bejutó Jobbik.

6-7 évnyi sodródás és osztogatás majd esztelen, adónövelő, "fűnyíró" "reform" után végre érdemi kormányzás és fejlődés.

Oszt' jónapot!

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2008.04.27. 23:49:01

A Fidesz-cégek tuti fejlődnének. Más nem nagyon... Ja de, a felső és alsó rétegek közti jövedelmi olló, az Latin-Amerikát meg Oroszországot is kenterbe verné.

Gringo 2008.04.28. 00:16:29

Nem lesz előrehozott választás. Jövőre a szocik lecserélik Gyurcsányt egy új arcra, remélem osztanak is vmi lóvét, aztán kb 60-40 arányban nyer a FideSS. 4 év rémuralom (lásd 98-06), a fontos poziciókba elhelyezik az embereiket, akik majd minden eszközzel akadályozzák a balosokat. 2014-ben a nép haragja ellenük fordul, és kezdődik előlről minden. Valszeg az szdsz soha többé nem kerül be a parlamentbe.

mangorlo 2008.04.28. 00:17:23

lárifári

azért érdemi kormányzást, fejlődést fidesztől se várnék. jön majd osztogatás, közszféra kiseprése, esztelen intézkedések és végre nézhető hetihetes :)

judge dredd (törölt) 2008.04.28. 00:27:10

Vegyük tudomásul hogy a négyéves kormányzási ciklusok érdekszférák "kifizetéséről" szólnak. Ezeknek az érdekszféráknak oldaltól függetlenül jelentős átfedéseik vannak. Amire a mostani politikai színjáték következtetni enged, az valami nagyon rossz. Az hogy az szdsz kilép a koalícióból, valószínűleg mindössze egy gesztusértékű lépés a szerintük még létező szavazótáboruk felé. Mer' maj mi mos' megmutassuk! Mer' van gerincünk. Az lehet, de szavazóik már nincsenek. A baj az hogy szerintem az mszp egyáltalán nem készül semmire. Ez azért baj mert ebből arra lehet következtetni, hogy a gáz van. Nem kicsi, nagy. Feca nyáron lelép, osztán maj lesz valami. De nekem ez az egész koalíciós szakítósdi egy eszement nagy parasztvakításnak tűnik, kíváncsian várom a végét.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2008.04.28. 01:41:48

A tied a mai spanyolviasz díj! :D

(ki látott még olyat, hogy egy párt a saját érdekei szerint cselekszik?)

morpho 2008.04.28. 01:51:23

Nézzünk egy teóriát:
Nem gondolnám azt,hogy az MSZP nem készűl semmire.
A szadesz púp volt a hátukon,de úgy gondolták,hogy nélkülük nem lehet választást nyerni.Ezért a szoci szavazók '06-ban irányitottan átszavaztak a listán a szadeszra,hogy tuti parlamenti helyük legyen,mert akkor biztos a győzelem.Ezt most nem kellett volna,mert csak 6 hely hiányzott a szociknak az egyedüli többséghez.Kaptak viszont egy akadékoskodó,macerás pártot,akikkel nem akartak tovább szórakozni és előre néztek.Szép csendben elkezdtek a szoci önkormányzati képviselők átlépegetni az MSZDP-be.Hamarosan parlamenti frakciójuk is lesz.2010-ben két baloldali párt fog indulni.Azok a baloldaliak,akik kiábrándultak a Gyúrcsányból,majd szavaznak a szocdemekre.A maszop bázisa meg feltornázható 25%-ra.Ha a két baloldali párt koalíciót köt,már nincs szükség a szadeszra.Ez nekik is feltűnt és gyorsan léceltek,hátha így be lehet kerülni 2010-ben.Csakhogy nem lehet,mert a szocik nem fognak átszavazni.Észrevette ám ezt a fidesz is és ezerrel támadást indított a Kapolyi ellen,aki történetesen az MSZDP elnöke.Tudják ők jól hogy ha megjelenik egy új baloldali párt,akinek "köze nincs" az elmúlt évek politikájához,akkor baszhatják a mostani hatalmas előnyüket.Két év alatt ezt simán meg lehet csinálni.A szadesz meg nem fogja megbuktatni a kormányt,mert nekik is kell a két év a megújulásra.Szerintem hiba volt kilépniük és nem lepődnék meg,ha néhány politikusuk Mécs-szindróma szerűen átszivárogna a szocikhoz.-Csak teória.

2008.04.28. 06:48:52

Hogy miért lépett ki az SZDSZ? Azt mondták, hogy azért, mert Gyurcsány irányváltásával és pártja előtt mondott beszédével - "a koalíciós szerződés nem szerntírás" - az utolsó reménye is elveszett annak, hogy a liberálisok a saját programjukból megvalósíthassák a legfontosabb pontok legalább egy részét. Ennyi, és ezek után ki tudja miért, mindenki találhat, pedig elég egyértelműen elmondták. Én egyetértek velük.

XCoder 2008.04.28. 07:22:57

Maga a kiváltó ok egyértelműen a népszavazáson kapott zakó, és a közelgő következő népszavazás az EÜ reformról. Az SZDSZ annyira megkötötte megát ehhez a dologhoz hogy kínos lett volna neki ha visszavonják az EÜ pénztár törvényt, ugyanakkor ha nem vonják vissza akkor jön az újabb zakó és végül mégiscsak vissza kell vonni. Ezért jött létre ez a megoldás.

Hasznos ez mindkét csapat számára. Így mind a két fél a másikra tudja kenni az eddigi sikertelenséget. Az SZDSZ-nek amúgy is jól jön a dolog miután kipattant hogy a jelenlegi vezérürüket úgyszólván az utcai járókelők választották meg akik épp betévedtek... És ez még a nagyon jóindulatú verzió.
Most ezt a botrányt elfújta a kilépés szele, a rabmadarak ismét szabadok, visszatérnek a koalíció előtti régi szép idők amikor az SZDSZ-nek még tagsága, sőt szavahihetősége is volt. Legalábbis ezt remélik a vezérek, és talán a még megmaradt hívek is.

Az MSZP szintén jól jön ki a dologból. Végre nem kell kompromisszumokat kötni, lehet szabadon csinálni amit akarunk. Ja, hogy hülyék vagyunk a kormányzáshoz, nyakkendőadó és hasonlók ? Sebaj, végül is, hülyék voltunk koalícióban is, az EÜ reform is mekkora balfékség volt már, igaz még mindig kisebb mint amit az MSZP önállóan tervez megvalósítani. De a szavazók ezt szokták meg, egy értelmes húzás után a hívek beszivárgó FIDESZ-esekről kezdenének suttogni és hova lenne a népszerűség. Ráadásul ez a dolog a koalícióval szépen eltereli a figyelmet a népszavazáson kapott zakóról is, az átlag komcsi szavazó most egy darabig nem csak a FIDESZ-t hanem az SZDSZ-t is szidja, pedig a végén már-már eljutott arra a következtetésre hogy az MSZP az impotencia megtestesülése és talán Fletóéknak tényleg menni kellene.

A forgatóköny ? Az MSZP egyedül képtelen lesz a kormányzásra, szépen összeborulnak az SZDSZ-szel úgy év vége környékére és újra együtt irányítják tovább az országot a szakadék irányába ahogy eddig.

XCoder 2008.04.28. 07:29:51

BM613: A 3x-os áron épült autópályákkal is jól járt valaki és a többi ügylet kapcsán is. Soha akkora korrupció nem volt mint az elmúlt 6 évben.
Dél amerika - mert ez elmúlt 6 év a szociális olló záródásáról szólt mi ? Persze...

Gringo: Én meg remélem hogy nem osztogatnak. Mert amit az MSZP elosztogat azt többszörös áron kell majd visszafizetni. Az elmúlt 4 éves osztogatásukkal úgy 20 évvel vetették vissza az országot. Vicc hogy a románoknak előbb lesz eurója mint nekünk, ha ezt valaki 2002-ben mondja akkor minkét oldalról körberöhögik.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.04.28. 09:08:17

Mélyelemzés most? Amikor éppen csak elkezdődött a sztori? Most ért véget a bevezetés, a lényegi rész eltart majd decemberig...

A nyáreleji Szdsz-es elnökválasztás újrahúzhatja a jelenlegi frontvonalakat valahol egészen máshol.

Ahhoz, hogy az Szdsz meg tudjon újulni, nem elég kilépni a koalícióból, sőt az nagyon kevés, ahhoz inkább új arcok kellenének a pártba, akik még még nem mocskolódtak be teljesen a korrupciógyanús üzletektől.

Vidéki 2008.04.30. 09:31:34

Az SZDSZ sokáig kitűnően tudta zsarolni a nagy koalíciós partnert azzal, hogy kilép a koalícióból, ha nem teljesíti szeszélyeit. Ez elbizakodottságra vezetett, ami kifejezést nyert a koalíciós államtitkár nyilvánosság előtt tett megjegyzéseiben, amelyek a partner mélységes lenézéséről tanúskodott. Ez a helyzet kiábrándulást keltett az MSZP szimpatizánsokban és a szavazó tábor eróziójához vezetett. Az MSZP vezetése felismerte a helyzet veszélyességét és időben végre nemet mondott a zsarolásokra.
Az új helyzetben az SZDSZ is zsarolható az MSZP által. Ha a döntő ügyekben nem támogatná az MSZP-t, az új választások kiírásához vezetne, ami most az SZDSZ szempontjából egy öngyilkossággal érne fel. Igaz, hogy mindig voltak olyanok, akikben a szenvedély úgy elhatalmasodott, hogy öngyilkosságot követtek el, de én az SZDSZ vezetését ennél józanabbnak gondolom.

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2008.05.02. 23:23:04

Ha volt, elnézést.
A témát ekkora terjedelemben képtelenség mélységeiben feltárni, ahhoz sok híranyag pontos ismerete és némi újságírói gyakorlat szükséges.

Azt gondolom, és láttuk, h a két párt a szakítást a szavazóik visszaszerzésére használja majd fel.
Egyik a másikat okolja és fordítva. És ezt az emberek szépen beveszik.
Sem az MDF-nek, sem az SZDSZ-nek nem érdeke az előrehozott választás.
süti beállítások módosítása