hángörienidiocc

Latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc?

Idiotac.

Isa?

Fontos!!!

Még mielőtt elkezdenél alázni egy kommentben, kérlek olvasd el a RAGYA-t!!!
A nem nyilvános alázásokat pedig kéretik a verszegeny@gmail.com (egyszerű eset: nickre katt!) címre küldeni, de túl sokat nem kell ezektől a levelektől várni, mert kéjes mosolyok között fogom törölni mindet.

Friss topikok

Innen olvasnak

Hódacska, Fődecske, felhőcske

Ezen képecskéért meg millió köszönet az Időkép.hu portálnak:

Felhőkép

Globális idiotizmus

2008.07.15. 00:12 Vérszegény éjszakai dúvad

Úgy gondolom, ha megrendeznék a legszűklátókörűbb politikai elit versenyét, akkor Magyarország jó eséllyel pályázna dobogós helyre (egy Európa-bajnokságon mindenképp), de azért a nemzetközi színtéren vannak erős vetélytársak. Legalábbis bizonyos témákban.

Itt van például a globális felmelegedés. A felmelegedés létének tagadásáról kezdünk ugyan már leszokni (jut eszembe, 31 ezer kiművelt tudós fő, az sok, vagy kevés?), de jobb híján még mindig rá tudjuk fogni a dolgot a tehenekre. Innen kezdve pedig pofonegyszerű a megoldás: le kell mészárolni a teheneket, és minden más kérődzőt. Nagy meló lesz, az biztos, de hát legalább a 100 méternél nagyobb távolságokra továbbra is autóba tudunk majd pattanni. Ja, mondjuk Indiával lehet, hogy lesznek kisebb problémák, de majd legfeljebb indítunk egy jó kis háborút ellenük, az mindig jót tesz az iparnak.

No, de ne legyünk annyira igazságtalanok, hiszen a 31 ezer nyilatkozattevő sem a globális felmelegedés tényét tagadta, csak azt, hogy ehhez bármi köze is lenne az emberiség ipari és más egyéb tevékenységének. Persze nehéz is lenne a felmelegedés létét tagadni, akkor, amikor egy kutatóállomás éppen eltűnni készül a vízben.


  De ha már szóba került az Északi-sark, akkor álljunk is meg itt egy szóra. Álldogálhatunk nyugodtan, nem valószínű, hogy halálra fagynánk, hiszen az Északi-sark éppen olvad. (A felső képen az Északi-sark 1979-es, míg az alsón a 2005-ös állapota látható. A képekhez tartozó Natgeo cikk itt olvasható). Ettől a hírtől aztán sokaknak felcsillant a szeme - persze a jegesmedvéknek biztosan nem. Az Északi-sark alatt ugyanis hatalmas nyersanyagkészletek rejtőznek, leginkább földgáz. Méghozzá akkora mennyiség lehet, amekkoráért az oroszok már a fegyveres konfliktus lehetőségét is felvillantották, mert természetesen hiába tűzték ki az orosz lobogót a tengerfenéken, a szépen lassan felszabaduló területre több ország is pályázik.
Az előbb belinkelt cikk szerint az Északi-sark alatt található a  Föld még feltáratlan kőolaj- és földgázkincsének 25 százaléka. Mondhatnánk, hogy ez akkora mennyiség, amennyiért már érdemes vállalni a fegyveres konfliktust is, azonban, ha elfogadjuk azt a számítást, mely szerint 30 ezer milliárd köbméter földgáz az egész világ szükségleteit mindössze tíz(!) évre fedezi, akkor már korántsem biztos, hogy érdemes milliókat-milliárdokat feccölni egy háborúba. Bármekkora készlet legyen is az Északi-sark alatt, az nem megoldani fogja a világ energiaellátásának a problémáját, hanem csak elnyújtani az agóniát.

A világ energiafelhasználása

(A grafikont innen másoltam)

 Látszik jól, hogy az utóbbi évtizedekben milyen drasztikusan ugrott meg az emberiség energiafelhasználása. Az a mennyiség, amely ötven éve még talán évtizedekre elég lett volna, ma már talán csak évekre elegendő. Tíz-tizenöt év múlva pedig ugyanaz a mennyiség már talán csak hónapokra lesz elegendő, esetleg a kisebb érdekérvényesítő potenciállal rendelkező országoknak egyáltalán nem is jut belőle.
Aztán ezeknek a fránya energiahordozóknak van az a rossztulajdonságuk, hogy előbb-utóbb kimerülnek a készletek. Az nyilvánvaló, hogy ez inkább előbb fog megtörténni, mintsem utóbb, valamint az is nyilvánvaló, hogy ez az előbb napról-napra közelebb kerül hozzánk.

De nem akarom már sokáig húzni, az Északi-sarkért akár a háborút is vállaló országoknak biztos jó indokaik vannak minderre. Ha más nem, hát ők is szeretnének egy-két Roman Abramovicsot, meg Chelsea-t.
Mindössze csak azt gondolom, hogy inkább K+F-re kellene nagyobb összeget fordítani, mivel akár lesz háborúskodás, akár nem, akár kitermelik az Északi-sark nyersanyagait, akár nem, ezek az energiahordozók egyszer el fognak fogyni. És, ha addig nem találunk ki valamit, akkor bizony a magánrepülőgépek és a luxusautók, de a tankok is ott fognak szétrohadni, ahol utoljára fogyott ki belőlük az üzemanyag.

28 komment

Címkék: globális felmelegedés nemmagyar éljenek a jegesmedvék

A bejegyzés trackback címe:

https://hangorienidiocc.blog.hu/api/trackback/id/tr21568569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

winston01 2008.07.15. 09:49:34

Az emelkedő energiaárak politikai előrelátás nélkül is kikényszerítik az átállást. De minél később, annál többe fog kerülni.

rolika 2008.07.15. 09:49:39

amikor találnak valami nagy lelőhelyet, mindig csak azt felejtik el hozzátenni, hogy milyen hamar élné fel az emberiség a jelenlegi fogyasztásával.

tegnap olvastam a nagy hírt az indexen, iránban óriási olajmezőt találtak, 220 millió hordót lehet onnan kiszedni. kár, hogy a napi fogyasztásunk 80 millió hordó, úgyhogy ez három napig sem tartana ki.

Eagle15 2008.07.15. 09:51:19

Állati barom az emberiség, mert azért, hogy Joe - nak 3 yahtja legyen és ne 1, a szaros arab sejknek meg 25 luxus kocsija ( na nem mintha 1 - nél többet használna egyszerre ) a nagy pénz hajhászásban képes a földet befolyásolni. Az ásványi kincsek kimerülnek a profithajhászásban, de nem kell a későbbi generációkkal foglalkozni...! Ilyen hülye rövidlátó vezetők Bush, Putyin, amerikai törvényhozás stb. miatt az unokáim nincsenek biztonságban. A kutatók is politikai megrendelésre "kutatnak" és megnyugtatják a föld lakosságát, hogy amit tapasztalnak, az nincs is. Az ENSZ egy nagy rakás sz@r és mindenki azt csinál, amit akar. Biztos, hogy szép jövő vár a földre....! :(

Eagle15 2008.07.15. 10:02:46

Globalizáció, röhögnöm kell, a haláltáncotokat járjátok....!!! Még talán én is megélem!!!

nevetőharmadik 2008.07.15. 10:04:13

Eagle15: ha csak nem vagy 70 éves, már TE sem vagy biztonságban.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.07.15. 10:11:49

Ensz? Az kb. arra jó, hogy elmismásoljanak dolgokat. Bár azt még el tudom képzelni, hogy álló-, vagy akármilyen fogadásokon még történnek érdemi dolgok.

vicsigabi · http://vicsigabi.blog.hu 2008.07.15. 10:23:15

hát most jól megaszontad. És lesz következménye? A globális idiótáknál nem valószínű!

Eagle15 2008.07.15. 10:32:22

Sajnos nem vagyok 70 éves, így lehet, hogy én is sz@rba vagyok! Persze ha a vezető politikusok ilyen hülyék, akkor még örüljünk annak, hogy a Gyurcsányi és az Ovi jutott nekünk. Kis ország megfelelő politikai elittttt....!

Eagle15 2008.07.15. 10:38:34

Persze az amerikaiak nagyon okosak, mert már vettek a Holdon földeket. Remélem Bush is vett, meg a törvényhozásból is vettek, így érthető...!!! Titokban kikutatták a Holdat! :))))))))))))))))

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.07.15. 10:38:45

vicsigabi,

persze, hogy lesz következménye. Ha nem tudjuk pótolni valamivel a valamikor majd kimerülő energiahordozókat, akkor elég sok minden össze fog omlani. Pl. a közlekedés...
Bár van ez a bioetanol nevű dolog kutatása, de elég sok kavar van ekörül is...

kanbatu 2008.07.15. 10:50:04

Több blogba beírtam már, hogy mennyire csodálom az emberi kreativitást. Főleg olyankor, amikor a két legnagyobb probléma úgy szól, hogy túl sok az energia és túl kevés az energia. Hogy nem jut valakinek az eszébe, hogy másfele keresse a megoldást, mint amerre eddig tették?

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.07.15. 11:16:33

sok? esetleg az energiafelhasználás sok szerintem, de maga az energia(hordozó) már nemigen.

Pszt! 2008.07.15. 11:44:25

Most már egész életemben erről a globális felmelegedés sokkcunamiról fogok hallgatni? Örökké ostorozni fognak, hogy milyen pazarlóan élek? Hát köszönöm, én ebből nem kérek. Leszarom az egészet. Élem az életem, úgy amilyen színvonalon csak tudom, a többi meg legyen a jövő nemzedéké. A legtöbb ember így van vele.

guy 2008.07.15. 12:12:43

Aki csak teheti vegyen konzervet. Sok-sok konzervet.

kanbatu 2008.07.15. 13:04:41

Vérszegény éjszakai dúvad
Sok. A melegség nem csak azt jelenti, amit az ember a szívében érez három unikum után, hanem azt is, amit akkor érez, amikor leönti magát forró levessel, mert abban sok a répa mellett az energia. És a Föld levegője és talaja is melegszik, és nő az energiája.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.07.15. 13:35:51

"És a Föld levegője és talaja is melegszik, és nő az energiája"

Amit aztán éjszakánként kisugároz a világűrba, csak a kisugárzás nagysága függ a felhőrétegtől (ha télen csillagos az ég, akkor kutyahideg lesz éjszaka, mint az közismert), másrészt függ az az üvegházhatású gázok mennyiségétől. Lásd még:

www.zoldtech.hu/lexikon/szocikkek/uveghazhatasu_gazok

blacklord 2008.07.15. 14:05:30

Vérszegény éjszakai dúvad, a Bioetanolra azért ne helyezz nagy téteket - annyira kicsi az energiasűrűsége, hogy egy teljes ciklus 1.3*annyi bioetanolt termel, mint amennyibe az előállítása került: hogy bevesd a földet, betakarítsd és feldolgozd a növényt, szállítsd, stb. Azaz mindent összevetve ha 3l bioüzemanyagot felhasználsz a termelésre, akkor visszakapsz 4l-t. Arról már nem is beszélve, hogy pl. ha Anglia a telje üzemanyagigényét próbálná így fedezni, akkor ahhoz ötször akkora területre lenne szüksége, mint a teljes bevethető föld, ami rendelkezésükre áll. Azaz - jobb, mint a fosszilis energiahordozók, meglevő mezőgazdasági hulladék és másra nem használható földek esetén jó ötlet is, de a jelenlegi felhasználási szintet nem tudná ez soha kiszolgálni (hacsak nem a Föld lakosságának szegényebb 60%-át hagyjuk éhen halni). Azaz a jövő atomerőmű és hidrogénnel fűtött üzemanyagcellák, illetve 50 év múlva remélhetőleg fúziós erőmű és üzemanyagcellák. Szél-, nap-, geotermikus- és vízenergia mind nagyon fontos, de minden lehetőséget számba véve sem megoldható már a jelenlegi energiaigényünk lefedése sem velük. Hát még ha számba vesszük, hogy a következő évben meg fog háromszorozódni az energiafelhasználás... (a gyorsan feljövő fejlődő országok miatt)

blacklord 2008.07.15. 14:06:43

Bocs, a következő 50 évben fog megháromszorozódni az energiafelhasználás (lemaradt az 50).

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.07.15. 14:58:01

A bioetanol körüli hercehurcát már nem nagyon tudtam figyelni, csak annyit, hogy valszeg nem az jelenti a megoldást.
Viszont ez a fúziós erőmű egész durván hangzik.

kanbatu 2008.07.15. 15:25:06

Melegebb van, ezt ki kell használni. Könnyen beszélek, mert nem értek hozzá, de azt tudom, hogy másfajta gondolkodás kell hozzá, mint amit most használunk.

blacklord 2008.07.15. 15:48:04

Igen, az elég szép, amikor a mágneses ketrecen belül az üzemanyag, amiben a könnyű atommagok véletlenszerű ütközések során nehezebbekké olvadnak össze (energiát szabadítva fel), úgy 100 millió fokos, tőle pár méterre meg a mágneses teret létrehozó szupravezető tekercsek -270 C-on vannak... :-)

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.07.15. 16:06:29

kanbatu,

ami a gondolkodást illeti igazad van, azt mondjuk nemtom hogyan lehetne kihasználni a melegedést, én spec. nemrégiben arra gondoltam, hogy narancsligetet kéne alapítani, de ez talán még korai.

Asszem a fúziós erőmű az a pont, ahol a képzeletem már teljesen leblokkol. 100millió fok még a nap közepében sincs, nem?

blacklord 2008.07.15. 16:56:43

A nap közepe környéke ez a nagyságrend, de igazából még annál is kicsit melegebb az optimális (mi kiloelektronvoltokban mérjük a hőmérsékletet, és a D-T fúzió reakció a legerősebben 30 keV-en zajlik, ami kb. 350 millió fok - ld. en.wikipedia.org/wiki/Image:Fusion_rxnrate.svg )

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.07.15. 18:27:45

hú, ez nekem már tényleg sok :)
meg aztán nekem a tríciumról, meg a deutériumról inkább a 22-es csapdája jut az eszembe :)

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.07.15. 18:29:01

A francokat, természetesen a Záróráról beszélek, nem a 22-esről.

blacklord 2008.07.15. 18:48:28

Igen, már gondolkoztam is, hogy volt-e ezekről akár csak említés is... Mondjuk lehetne Yossarian egyik rögeszméje, hogy tríciumos vizet iszik. :-)

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.07.15. 21:32:32

A Zárórában asszem úgy van, hogy szerencsétlen lelkész folyamatosan állami felügyelet áll, mert először nehézvizet vizel, aztán meg tríciumot szellent, és ezért közveszélyes :)

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.07.15. 22:30:37

Ja, ezt meg most olvastam, hát ezt sem gondoltam volna. (Bár mondjuk a telefontöltőt én mindig kihúzom, de a tévét persze hogy nem):

hirextra.hu/hirek/article.php?menu_id=2&cat=4&article_id=85387
süti beállítások módosítása