hángörienidiocc

Latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc?

Idiotac.

Isa?

Fontos!!!

Még mielőtt elkezdenél alázni egy kommentben, kérlek olvasd el a RAGYA-t!!!
A nem nyilvános alázásokat pedig kéretik a verszegeny@gmail.com (egyszerű eset: nickre katt!) címre küldeni, de túl sokat nem kell ezektől a levelektől várni, mert kéjes mosolyok között fogom törölni mindet.

Friss topikok

Innen olvasnak

Hódacska, Fődecske, felhőcske

Ezen képecskéért meg millió köszönet az Időkép.hu portálnak:

Felhőkép

Csak egy kérdés 3.

2008.11.20. 08:52 Vérszegény éjszakai dúvad

Ha leütnek, akkor sem tudom megérteni, hogy a következő dolgot miért találták ki.

Egy egyéni vállalkozó minden hónapban saját maga után fizeti meg a különböző járulékait.

Kivéve, ha egy egyéni vállalkozónak a vállalkozói tevékenysége mellett, van egy főállása is, ahol megfizetik utána a járulékokat, akkor - ha nincs a vállalkozásából jövedelemkivét - nem fizet maga után semmit.

Kivéve, ha az egyéni vállalkozó az EVA szerint adózik, mert ekkor hiába fizetik meg utána a főállásában minden hónapban a járulékokat, neki negyedévente akkor is fizetnie kell maga után.

De hogy miért?

7 komment

Címkék: akarom tudni?

A bejegyzés trackback címe:

https://hangorienidiocc.blog.hu/api/trackback/id/tr78778963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2008.11.20. 14:14:43

Azért, mert Magyarországon ami kerek, azt cipeljük, ami szögletes, azt meg gurítjuk. :(

heineken · http://www.heineken.com 2008.11.20. 19:33:13

Hogy minél több píz jusson az állambácsi zsebébe....
egyébként ha nincs főállása a az EVÁS jobban jár,mint egy normál magánváll.

:)

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2008.11.20. 19:55:09

Egyszerű: Az EVA lényege pont az egyszerűségében rejlik. Elméletben ez ugye azért is jó, mert kevesebbet költesz pl. adószakértőre. Kiszámíthatóbb, átláthatóbb költség, és ezzel a járulékfizetéssel sem lesz lényegesen drágább, mint más módon adózni.

A kevesebb, egyszerűbben ellenőrizhető, adminisztráció pedig állam bácsinak is jó.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.11.20. 23:15:29

"egyébként ha nincs főállása a az EVÁS jobban jár,mint egy normál magánváll."

Nem feltétlenül, a kifejtés mindjárt jön alant.

"Kiszámíthatóbb, átláthatóbb költség, és ezzel a járulékfizetéssel sem lesz lényegesen drágább, mint más módon adózni."

Ez viszont tévedés. :)

Az EVA csak azoknak a vállalkozóknak jó, akik szolgáltatnak, azaz tkp. a szaktudásukból élnek. Az EVA az ÁFA-t, és az SzJA-t váltja ki. Ergo, akiknek az éves árbevétel nem éri el az ötmillió forintot (ÁFA határ), azoknak jobban megéri az átalányadózást választani, mert ÁFA-t amúgy sem fizetnének. De, ha az EVA-s adózónak van egy bejelentett állása, akkor ebből következőleg az SzJA-t duplán fizeti, hiszen fizeti a vállalkozásából az EVA-t, ami tartalmazza már eleve az SzJA-t, másrészt a munkahelyén is levonják tőle az SzJA-t (most függetlenül attól, hogy jogosult-e alkalmazotti kedvezményre, vagy sem). Egyrészt. Másrészt mi a francért követelik meg tőle a dupla járulékfizetést is, mikor a bejelentett munkahelyén megfizetik utána?

Az meg nem igaz, hogy az EVA adózó jobban jár, mint más magánvállalkozó, mert az EVA-t általában azok választják, akiknek nincs költségük (pl. nagyon jellemző az EVA a könyvelők, bérelszámolók, könyvvizsgálók, mérnökök, stb. körében). Ismerve az egyéni vállalkozókra vonatkozó adózási szabályokat (ti. a nyereségnek több mint a fele elmegy adóra) egy vállalkozó tud játszani a költségekkel úgy, ahogy neki jó, egy EVA-s viszont nem. A bevételének a negyedét be kell fizetnie.

morpho 2008.11.21. 12:26:55

Alapvetően igazad van,én például ezért sem vagyok EVA-s.De azért azt is vedd figyelembe,hogy amikor valaki az EVA-t választja,akkor pontosan tudja előre,hogy így kell adóznia.Ezt nem menet közben változtatták meg.Ami meg a könyvelőket,stb.illeti,nekik még dupla SZJA-val is jobban megéri az EVA(nem lévén költségük),különösen ha a munkaadó fizeti az egyiket.Az EVA egyébként az államnak ráfizetés(nem is értem,minek van),nyílvánvaló,hogy valamit kompenzálni akarnak.Így aztán dupla SZJA-t szednek,de a vállalkozó ezt végülis nem érzi meg.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2008.11.21. 17:47:41

VÉD: Azért azt ne feledd el, hogy a járulékok jelentős részben arányosak a jövedelemmel. Míg egy olyan vállalkozó aki az adott időszakban nem tesz szert törvényesen jövedelemre az adott válalkozásából a 0 jövedelem alapján fizet járulékokat, az EVAs akinek az egész törvényes jövedelme az a jövedelme után fizet.

És jól írod azok választják az EVAt akiknek jövedelme van.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.11.24. 08:50:09

morpho,

ezt pont menet közben változtatták meg, ti. legjobb tudomásom szerint ez csak idén óta van így.

TheElf,

ebben tévedsz. Ti. a járulékokat a kivett bér után kell megfizetni minden hónapban, teljesen függetlenül attól, hogy adott hónapban volt-e kiszámlázásod, vagy sem. Az EVAt-t azok választják, akiknek nincs költségük, és ha nem lenne az EVA, akkor vszeg vállalkozók sem lennének. (Idén egy egyéni vállalkozónak a nyereségének több, mint 50%-át be kellett fizetnie különböző adók címén. Pl. kb. 350e huf nyereség után 200e huf volt az adó - három fajtából jött össze.)
süti beállítások módosítása