hángörienidiocc

Latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc?

Idiotac.

Isa?

Fontos!!!

Még mielőtt elkezdenél alázni egy kommentben, kérlek olvasd el a RAGYA-t!!!
A nem nyilvános alázásokat pedig kéretik a verszegeny@gmail.com (egyszerű eset: nickre katt!) címre küldeni, de túl sokat nem kell ezektől a levelektől várni, mert kéjes mosolyok között fogom törölni mindet.

Friss topikok

Innen olvasnak

Hódacska, Fődecske, felhőcske

Ezen képecskéért meg millió köszönet az Időkép.hu portálnak:

Felhőkép

Egydimenzióban

2008.11.24. 14:00 Vérszegény éjszakai dúvad

Ha a Darwin által leírt evolúciós folyamatok az államokra is vonatkoznának, akkor a magyar állam már rég kihalt volna. Vagy még mindig kis egysejtűként tengetné az életét a forrongó óceánban, miközben mások már a törzsfejlődés vége felé járnának.
A Kádár-rendszer alatt kialakult egydimenziós gondolkodásmód (ami túl sok mindenre nem elég, talán csak a vegetáláshoz) ugyanis köszöni szépen, azóta is él és virul.

Az történt, hogy két alkalmi munkavállaló lebuktatta az őket alkalmazó céget, hogy csalnak az alkalmi munkavállalói könyv kitöltésével, lényegesen kevesebb napot írnak be, mint amennyit ténylegesen dolgoznak. No, mit mond erre a hivatal?

A munkaügyi felügyelet a Tényeknek nyilatkozó munkatársa szerint ellenőreik előtt nem ismeretlenek ezek a trükkök. Ugyanakkor megoldást az alkalmi munkavállalói könyv eltörlése és egy újfajta nyilvántartás bevezetése jelentene.

Aha, persze. Egy új nyilvántartás megoldana minden gondot. Nem tudom, hogy a nyilatkozó munkatárs ismeri-e egyáltalán a feketemunka fogalmát, vagy csak beszél bele a vakvilágba, de szerintem inkább az utóbbi. Szóval elárulom neki, hogy a feketemunka az a jelenség, amikor a munkavállaló mindenféle nyilvántartásból kimarad. Márpedig, ha egy olyan rendszert szeretnének bevezetni, ahol a feketemunka elképzelhetetlen, akkor ajánlom megvalósításra Rejtő Jenő ötletét, miszerint, ha nem is minden pofon mellé egy közlekedési rendőrt, de minden munkavállaló mellé egy munkaügyi ellenőrt. Aztán ezt a rendszert még tovább is fokozhatjuk, minden adózó mellé egy APEH ellenőrt, sőt minden fogyasztó mellé egy fogyasztóvédelmi ellenőrt.

Így aztán "nincs többé magány" (kopirájt Vonnegut), mert az élet minden pillanatában legalább három-négy ellenőr fog kísérgetni mindenkit, sőt még munkanélküliség sem lesz, hiszen, ha minden egyes állampolgár mellé három ellenőr fog jutni, akkor bizony külföldről kell majd munkaerőt importálni.

A munkaügyi felügyelet tisztelt munkatársa sajnos abból a hibás alapfeltevésből indult ki, hogy azért történt ez a csalás, mert az alkalmi munkavállalói könyv könnyen manipulálható. Nem, nem azért történt, hanem azért, mert csalni akartak a járulékokkal. Az csak egy dolog, hogy a jelenlegi nyilvántartási rendszerben ez könnyen megtehető. Ha kiötlenek egy új rendszert, amelyben nehezebb lesz a csalásokat elkövetni, attól még nem fognak ezek a manipulációk megszűnni.

Sem a rossz adózási morált, sem a korrupciós jelenségeket, sem a feketemunkát nem fogja semmilyen újragondolt nyilvántartási, ellenőrzési, büntetési rendszer megváltoztatni, javítani rajta. Amikor egy paradigma a szar, akkor nem a metodikát, vagy a terminus technicusokat kell újragondolni és megváltoztatni, hanem magát a paradigmát.

Márpedig a magyar állam éppen erre nem hajlandó. Mániákusan elviselhetetlenül magasan tartja a munkabér járulékait, és inkább ellenőrzésekkel és újabbnál-újabb nyilvántartási rendszekkel akarja javítani (tényleg, mit is akarnak ezekkel elérni?) a fizetési morált. Hiába volt már lassan húsz éve a rendszerváltás, még mindig ott tartunk, hogy az állam elviselhetetlen mértékben mászik bele polgárainak életébe, és, ha lehet ilyet mondani, a jelenleg nagyobb a bürokrácia mértéke, mint volt a rendszerváltás előtt.

Az pedig egész egyszerűen hihetetlen, hogy továbbra sem tudtuk levetkőzni azt az egydimenziós gondolkodást, miszerint bármilyen probléma is van, azt csak állami szabályozással meg tudjuk oldani.

Szar a fizetési morál? Kevesen fizetnek járulékokat? Naná. Javítani akarunk rajta? Naná. Hogyan lehetne ezeken állami beavatkozással segíteni? Vagy úgy, ahogy most csináljuk, azaz agyonellenőrzéssel, agyonszabályozással. Ami persze nem működik (ezt gondolom mindenki megtapasztalta már), de azért a t. állam iszonyat lelkesen próbálkozik továbbra is.

Vagy pedig úgy is lehet(ne), hogy kijelentjük, hogy az állampolgár nem ellenség, hanem egy jóbarát, akit talán csak hagyni kell(ene) élni. Főként a legálisan dolgozó állampolgár nem ellenség.

Persze ehhez azt is ki kellene jelenteni, hogy a szegény, szerencsétlen (akár már évek óta) nem dolgozó állampolgár sem ellenség, de nem is egy mindenáron gyámolításra szoruló személy, hanem valaki, akit inkább vissza kellene vezetni a dolgozó emberek világába.

26 komment

Címkék: abszurd hülye hivatal

A bejegyzés trackback címe:

https://hangorienidiocc.blog.hu/api/trackback/id/tr28785400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dezsőjóska 2008.11.24. 15:29:22

Ennek az országnak bele kellett volna bukni a válságba, akkor talán kicsit felébredtünk volna. De hát megúsztuk, megint megy a néphülyítés, a fidesszel karöltve!

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2008.11.24. 15:38:20

Engem nem is ez irrital, hanem az, hogy ismerik a trukkot, pont. Vege a gondolatmenetnek, szettarjuk a kezunket. Ha ilyen kreativ a munkaado, akkor az ellenor nem lehet az? Osszanak vasalot nekik, aztan kezcsok. Olcsobb, mint a teljes rendszer csereje.

is 2008.11.24. 15:43:37

sajnos kihagytak egy logikai lépést a cikkból, Te pedig ráugrottál, de sajnos lukra.

ugyanis arról van szó, hogy a feketemunkást úgy lehet lebuktatni, hogy odamész egy munkahelyre, és megnézed, hogy rendben van-e. a könyv szerint rendben, többet pedig az ellenőr nem tud tenni, a tegnapi napot nem tudja ellenőrizni. nem véletlen, hogy használják a könyvet, a könyv nélküli foglalkoztatás már elég kockázatos, és úgy látszik nem éri meg.

ha ezzel szemben minden nap egy elektronikus rendszerbe kellene a munkást bejelenteni, amely rendszernek az adatbázisa a felügyeletnél van, akkor a munkáltató minden reggel eldönti, hogy beírja-e, vagy nem. de ha nem írja be, akkor bizony ott a kockázat, hogy lebukik, mert jöhet az ellenőrzés. és ekkor nem kell minden nap odamenni, és mégis van ellenőrzés, és nem lehet a tegnapi napot eltüntetni.

és még egy ötletem van: amikor útépítésre ajánlatot adnak be, akkor a munkanapot is be kell kérni az egyes munkafázisokra. és külön kelljen benyújtani a munkanapokra vonatkozó számlákat, és ezeket munkaszerződéssel, vagy kiskönyvvel kelljen teljesítésigazolni. ha valaki csak 3 napot dolgozott a kiskönyv szerint, akkor 3 napot lehessen utána kiszámlázni.

egyébként ilyen rendszer működik már a rendes munkavállalóknál: EMMA névre hallgat, és mindenkit 24 órán belül kell és lehet bejelenteni.

szabiaki (törölt) 2008.11.24. 15:44:12

az a szép a darwini evolúciós elméletben, hogy minden dinamikus rendszerre vonatkozik

W Joe 2008.11.24. 15:45:47

Nyilván, ha máshol kell majd nyilvántartani abban nem lehet csalni. Összezavarodnak majd a munkavállalók, munkaadók és hirtelen nem mernek majd csalni. :)

Gaeta 2008.11.24. 15:46:08

"az állam elviselhetetlen mértékben mászik bele polgárainak életébe"

Van pofájuk adót szedni... Felháborító!

Gazz 2008.11.24. 15:46:48

és mit gondolsz, miből jutna a sok nem termelő szavazónak (idő előtt nyugdíjazottak, 40 éves korban nyugdíjba küldött katonák, tűzoltók, rendőrök, szándékosan nem dolgozók...)
Tudatos politikai döntés a rendszer fenntartása.

rolika 2008.11.24. 15:54:59

is: az emma már nem működik ;-)

én fekete-afrikai módszert javasolnék: valamilyen lemoshatatlan takonnyal bélyegezzenek a kézre :)

de egyszerűbb volna megszüntetni az alkalmi munkát: kutya kötelesség lenne mindenkit bejelenteni, mielőtt dolgozna. elég kevés dolog van a világon, ami nem várhat egy napot, és ami mégis ilyen, azt nem maszek alkalmazásban álló alkalmi munkavállalók fogják megoldani.

W Joe 2008.11.24. 15:56:11

is: Ez jól hangzik. De vajon erre gondoltak? Akkor mindenhol elektronikus nyilvántartás kellene, és erre szerintem nem lehet kötelezni a munkáltatókat, és nem is mindenhol megoldható gondolom.

Chalabre (törölt) 2008.11.24. 15:58:52

Te is egyoldalúan gondolkodsz. A kritikával egyetértek. Azonban megoldást Te sem tudsz nyújtani. Ítélkezni könnyű. Egy már megalkotott rendszert kritizálni nem nagy kunszt. Azonban valamit alkotni már nehéz. Az sajnos már neked sem ment. Ennélfogva semmit sem ér a kritikád sem. Szinte haszontalan. Nem jutottunk tőle előbbre.

Dee_ 2008.11.24. 16:10:22

Ugyan. Nem hiába írták a cikkben: ezzel nem akartak foglalkozni most a politikusok. Ők is tudják, hogy feketemunkások dolgoznak. Az árakat így kalkulálták az építkezéseknél. Meghagyják a lehetőségét a csalásnak.

Szerintem jó megoldás lenne az is, hogy kimennek egyik nap, a könyvecskéket megnézik, minden rendben, készül róluk fotó is. Másnap, vagy harmadnap újra kilátogatnak, és ha a fotóhoz képest át lett javítva valami, már megy is a bíróságra az ügy okirathamisítás miatt.
Tudnak róla az ellenőrök, egy ilyen egyszerű módszerrel ki is szűrhetnék ezt a módszert, mégsem teszik. na vajon miért? Kinek áll érdekében? Csak nem a sleppnek?

Kenguru 2008.11.24. 16:13:44

A feketemunkat akkor lehet jelentosen csokenteni, ha az embereknek nem fogja megerni feketen dolgonzi.

Ehhez jelentos jarulekcsokkentes, es tarsadalombiztositasi reform kene.

Ha a feketemunkas NEM FOG jarulekfizetes nelkul se nyugdijat se egeszsegugyi elletast kapni ingyen, nem fog majd elmenni papir nelkul dolgonzi.

Csakhogy ahhoz hogy ugy megeje ot alkalmazni, az kene hogy NE a netto munkaberenek a 120%-at kelljen befizetnia a adora(es jarulekokra) neki es a munkaadojanak, mint most.

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2008.11.24. 16:28:26

A feketemunka mindig meg fogja erni. A lebukas az, ami visszatart. Nem tudod olyan alacsonyra beloni az adot, hogy ne erje meg. Illetve be tudod, csak akkor osszecsuklik a rendszer. Persze lehet azt mondani, hogy az szja-t csokkentjuk, de akkor mast kell novelni. Akarki akarmit mond, csodak nincsenek mas orszagokban sem.

InteriorLulu 2008.11.24. 16:51:47

Nem igazán értem a posztot.
A munkaügyi felügyelet munkatársa teljesen nyilvánvaló, hogy csak saját hatáskörét illetően nyilatkozik.
Egész biztos tudja ő is, amit Te, hogy igazából adót, járulékot kéne csökkenteni, plusz megnyesegetni szépen a szociális kiadásokat (plusz, teszem én hozzá, el kell telnie még egy-két nemzedéknyi időnek, párhuzamosan a gazdasági erősödéssel, hogy javuljon a morál), csak épp ennek az óhajnak a kifejezése roppantul nem az ő dolga. Az ő dolga pusztán az, hogy saját hatáskörében jobbítson. Ennek megfelelően nyilatkozott is. Ennyi.

morpho 2008.11.24. 16:53:38

Ez a probléma nem megoldható.Sehol a világon.A frankfurti építkezésen és a hamburgi kikötőben ugyanúgy feketén dolgozik Ahmed és Günter,mint az M6-nál Gerzson és Borisz.Lehet ellenőrizni,de be van kalkulálva.Lehet a hiperbiztos elektronikus zombiszűrő,de ki lehet játszani.Darwin jó arc,de a majom főnök meg készpénzzel fizet.Ez van.

mittu_domain · http://mittu-domain.blog.hu 2008.11.24. 17:02:56

Épp tegnap láttam egy összehasonlítást, hogy mennyi bruttóból, mennyi nettó marad meg egyes EU országokban. 520 000 Ft bruttóból Angliában 440 000 Ft, Magyarországon 240 000 Ft marad a dolgozó zsebében. És ehhez még nincs hozzászámolva a munkáltató által befizetett irdatlan mennyiségű pénz.
Akkor miért éri meg fehéren dolgozni?

snakekiller23 2008.11.24. 17:19:08

Ahogy fentebb írták, önamgában az adócsökkentés/racionalizálás nem javít az morálon. Kőkemény, ámde a lehetőségekhez mértem igazságos ellenőrzésre is szükség van, ne lehessen már minimálbérből úgy cserélni a kocsikat, mint más a nadrágot, meg évtízedekig éppenhogy veszteséget könyvelni, de közben folyamatosan beruházni, építkezni. Sokak pofátlansága egyszerűen nem ismer határt én úgy tapasztalom.

Lova 2008.11.24. 17:47:14

Ez a feketén vagy fehéren dolgozzak tiszta játékelmélet.
Ha mindenki fehéren dolgozna, mindenki ugyanannyira jól járna, mert alacsonyak lennének az adókulcsok. Most éppen félúton (vagy már azon túl) vagyunk a másik végpontig, ahol mindenki feketén dolgozik mert a "kevesebb adófizető - magasabb adó - még kevesebb adófizető" című ördögi körben mindenki kilépett a feketepiacra. Kár hogy ez a helyzet az állam összeomlásával és mindenki tönkremenetelével jár.

A racionális ember így gondolkodik: amíg van elég fehér, addig én lehetek fekete mert kétszeresen jól járok. Nem kell adóznom és a többiek által eltartott állami szolgáltatásokat is kapom. De ez csak addig működik, amíg van elég fehér hogy a rendszert fenntartsa.
Bizonyos tehetetlenség mellett azonban (miisztériumi alkalmazott soha nem lesz feketemunkás) az egész folyamat önerősítő és egyre nehezebben visszafordítható. Elkezdeni adócsalni sokkal nagyobb emocionális sokk, mint azt fenttartani. Amelyik gyerek pedig mintaként azt látja hogy apu nem fizet adót (vagy nem annyit amennyit keres), mégis van plazmatévé is meg ingyenes orvosi ellátás is, addig miért tenne mást amikor felnő.
Szóval lehet keresni a blikkfangos megoldásokat de ez nem az a probléma amit egy tollvonással (akár "jobbról", akár "balról") meg lehet szüntetni...

Asidotus 2008.11.24. 18:46:14

Nyilatkozik a tévében az autópályát építő cég főmérnöke, hogy szerződésük van az alvállalkozókkal, hogy szabályosan kell dolgozniuk. A probléma viszont az, hogy feketemunkával számolva vannak megírva ezek a szereződések! Mert ha egy cég nem vállalja annyiért, akkor van a helyére másik ,amelyik megcsinálja. Talán az kéne, hogy olyan fővállalkozóknak kellene kiadni az állami pénzeket, akik ténylegesen is dolgoznak. (Itt most ezt nem tudom, hogy van, de én magam dolgoztam olyan projektben, ahol a főváll.-nak nem volt gépe, lapátosa, csak ügyvédjei.)
Na, az sem semmi volt, hogy 400 Ft bélyeg volt beragasztva, amit 1800-2399 Ft-os fizetés esetén kell kifizetni. Hihető?

Asidotus 2008.11.24. 18:53:24

Rövidtávú megoldás lehetne az elektronikus regisztrálás (vki már itt említette), meg szerintem az egységes, 2000 Ft-os illeték, és akkor már nem feltétlenül éri meg az kiskönyvezés.

Kenguru 2008.11.24. 21:43:27

"Ez a feketén vagy fehéren dolgozzak tiszta játékelmélet.
Ha mindenki fehéren dolgozna, mindenki ugyanannyira jól járna, mert alacsonyak lennének az adókulcsok. "

Lenne, ha azt feltételeznénk hogy a Zállam az így fefolyt pénzt jól osztja be.
Ám erre ma meg képtelen.
Nagy a korrpció, és a lopás, és a jó kormányzásnal nyomát sem látni.

Adnál el annak sok pénzt, aki a kevéssel sem tudsz bánni?

Kenguru 2008.11.24. 21:49:30

"ne lehessen már minimálbérből úgy cserélni a kocsikat, mint más a nadrágot, "

Igazítsuk az ALAP befizetés(minimálbér)re járó szolgálattásokat a rendszer bevételeihez.

Keveset fizettek, keveset kaptok. Így mondjárt nem nő az államadósság.
Jah, hogy ígycsak nagyon rossz egészségügyi elletátás jut, es 30 000-ft os nyugdíj?
Hát akkor fizess meg az alap kívül magán egészségügyi pénztárba, meg magánnyugdípénztérba.

Más ember ellétásásért senki nem akar idehaza fizetni, magááért és a családjáért viszont igen.

rolika 2008.11.25. 07:46:41

nyugaton azért jóval kevesebb feketemunkás van, mint itt.

a főmérnök urat nálunk civilizáltabb helyeken ugyanúgy megcibálnák, mint a fekete munkán ért embert, vagy a foglalkoztatóját. németországban pl. a fővállalkozó felel (tényleges felelőssége van!) az alvállalkozóiért. ha az feketézik, a fővállalkozót ugyanúgy megbüntetik. ilyen egyszerű.

és akkor a fő kérdés: ha ezt mindenki tudta (felügyelet is, ők nyilatkozták), akkor mennyibe kerülne egy rohadt öngyújtóval minden ellenőrt felszerelni?! b.zmeg nehogy már egy ezeréves fanthomas-trükkel verják át a magyar államot!!!

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.11.25. 09:49:40

"ha ezzel szemben minden nap egy elektronikus rendszerbe kellene a munkást bejelenteni"

Minden nap? Most havi jelentési kötelezettség van, és már ezt is nehezen lehet bírni. Arról nem is beszélve, hogy kishazánkban azért elég elterjedt még az elektronikai analfabetizmus.

Chalabre, ott van az uccsó két bekezdésben. Nem lehet ismeretlen előtted sem, mert erről pofázik már jóideje a fél ország. Egyébként kb. annyi, mint amit kenguru írt:

"A feketemunkat akkor lehet jelentosen csokenteni, ha az embereknek nem fogja megerni feketen dolgonzi.

Ehhez jelentos jarulekcsokkentes, es tarsadalombiztositasi reform kene."
Mondjuk, ha egy jelentős járulékcsökkentés mellé megtartanák a jelenlegi büntetési tételeket (egymillió/feketekopf), annak már hatása is lenne.

süti beállítások módosítása