hángörienidiocc

Latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc?

Idiotac.

Isa?

Fontos!!!

Még mielőtt elkezdenél alázni egy kommentben, kérlek olvasd el a RAGYA-t!!!
A nem nyilvános alázásokat pedig kéretik a verszegeny@gmail.com (egyszerű eset: nickre katt!) címre küldeni, de túl sokat nem kell ezektől a levelektől várni, mert kéjes mosolyok között fogom törölni mindet.

Friss topikok

Innen olvasnak

Hódacska, Fődecske, felhőcske

Ezen képecskéért meg millió köszönet az Időkép.hu portálnak:

Felhőkép

Az erőszak vége

2008.12.17. 22:50 Vérszegény éjszakai dúvad

A hétfőn elfogadott törvénynek köszönhetően júliustól (miért pont júliustól, miért nem már januártól?) Magyarországon is lesz azonnali távoltartás. Az Index.hu összefoglalója szerint:

Az új törvény értelmében hozzátartozók közötti erőszaknak minősül minden olyan cselekedet vagy mulasztás, ami a méltóságot, az életét, a szexuális önrendelkezéshez való jogot, valamint a testi és lelki egészséget súlyosan és közvetlenül veszélyezteti.

Egyrészt örömteli, hogy nemcsak a cselekedetet, hanem a mulasztást is megemlítik a szövegben, másrészt viszont (leragadva a cselekedetnél, hiszen a mulasztás bizonyos cselekedet elmaradását jelenti, azaz nem cselekvést, ami tulajdonképpen ugyanúgy cselekvés - de ebbe most ne menjünk mélyebben bele) nem foglalkozik azzal a folyamattal, ahogy a családon belüli erőszak eljut a fizikai erőszakig. (És ez bizonyos értelemben érthető is, hiszen szerintem nem teheti).

Mert az első ütés nem a kezdete, hanem a vége a családon belüli erőszaknak. És úgy gondolom, hogy odáig hosszú út vezet.

Mert ahol kezdődik, azt talán egyfajta mentális erőszakként, pszichikai terrorként lehetne leírni (és tegyük hozzá, hogy ez a későbbiekben sem feltétlenül manifesztálódik fizikai erőszakban, "leragadhat" ennél a szintnél). A családon belüli erőszak ott kezdődik, hogy (általában) a férfi/az apa a családfő, és mindenki másnak kuss. Mindenki más vagy megtesz mindent, hogy megfeleljen neki, vagy pedig szépen lassan felőrlődik a mindennapi harcban - és talán ő lesz, aki először alkalmazza a fizikai erőszakot. Ez nem feltétlenül a (z általában) férfi/az apa gonoszságából adódik, lehet, hogy csak erősebbek benne az autoriter hajlamok (fogalmazzunk úgy, hogy relatíve magasabb értéket érne el az F-skálán), vagy csak egész egyszerűen ezt a mentalitást hozta a saját gyerekkorából (mondjuk mindezek megtetézve némi alkoholizmussal a pokol közelébe viszik el az elszenvedőiket). De ideje lenne felébredni, a hímdominancia világának vége. Egy család manapság már nem szólhat az uralkodásról, hanem az együttműködésről kell szóljon. (Illetve, ha már uralkodás, akkor inkább önuralom).

Azért ne gondoljuk azt, hogy Simek Kitty csak viccből gyilkolta meg mostohaapját. De a legfontosabb mondatot talán Böszörményi Edina mondja:

Állandóan attól rettegtem, mi vár otthon.

Nem hiszem, hogy egyedi eset lenne. Csak esetleg másoknak van hova menekülniük, így esetükben a családon belüli erőszak nem jut el a végső fázisig: az ölésig. (És persze ez a rettegés sok helyen nem is a fizikai erőszaktól való rettegést jelenti).

Ez az, amit nem lehet törvénnyel szabályozni. Ehhez egy általános, társadalmi felismerés kell, mégpedig, hogy férfi és nő nem hierarchikus, hanem egyenrangú viszonyban kell álljanak. (És most ne tessék a biológiai érvekkel előhozakodni, ti. a nők képesek gyereket szülni, a férfiak meg nem, mert ez a dolog egyáltalán nem erről szól. Különbségek vannak, persze, ezek kénytelen-kelletlen manifesztálódnak pl. a munka világában, de a család nem erről szól).

És van még egy dolog (ami úgy gondolom kapcsolódik ide), amiről illene már végre leszokni, ez pedig a "blaming the victim".

Ma az Index blogketrecében megjelent igazságos Izom Tibor egy bejegyzése a fiatal kurvákról, amihez született egy érdekes komment. Azt mondja parttalan, hogy:

Arról, hogy ennyi kis-és fiatalkorúak ellen elkövetett szexuális erőszak van az országban (és a világon), maguk a gyerekek is tehetnek, csak erről valahogy nem akarunk beszélni. Egyszerűen azzal, hogy kirívóan öltözködnek (...)

Hát, szóval nem. Még akkor sem létesíthetsz senkivel sem az akaratán kívül szexuális kapcsolatot, ha tök meztelenül járkál az utcán, és hozzá képest még Vad Kati is csak egy ráncos seggű öregasszony. Hogy miért?

Mert egész egyszerűen nem vagyunk állatok. (Állítólag...)

Ennyi.

18 komment

Címkék: család erőszak

A bejegyzés trackback címe:

https://hangorienidiocc.blog.hu/api/trackback/id/tr46825248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Guszty 2008.12.18. 12:42:57

Hol is írja parttalan, hogy rendben van a gyerekek elleni erőszak? Gondolom, ha valaki tárva-nyitva hagyja az autóját, és emiatt kiemelik az első ülésről az otthagyott brifkóját, ő is felelős, annak ellenére, hogy nem lenne szabad lopni.

Barakis (törölt) 2008.12.18. 12:48:35

Mert egész egyszerűen nem vagyunk állatok. (Állítólag...)

Francokat nem. Nézd meg Afrikát. Nézd meg azt a helyzetet, ha emberek egy csoportja kontrol nélkül marad. Őszintén szólva kezd elegem lenni az olyan hülye hozzáállásból, miszerint az ember mint faj kitüntetett szereppel rendelkezik. Ebből a szempontból Frank Herbert Dűnéje tetszik, főleg a Bene Gesserit nézete, miszerint ki kell érdemelni azt, hogy embernek nevezzenek minket (egyénenként).

Vagy elfogadjuk azt, hogy veszélyes a világ, vagy becsukjuk a szemünket és azt mondjuk, hogy minden ember kultúrlény, aki önszántából meg akar felelni a mostani (!!!) normáknak. Az meg eszünkbe se jut, hogy hány ember van körülöttünk, aki éppen azon gondolkodik, hogy hogy úszhatna meg egy felelősségre vonást.

Ne felejtsd el, hogy az emberi viselkedés többek közt levezethető IQ-ra és EQ-ra. Szép számmal vannak olyan egyedek, akiknél mindkét érték alacsony, a köztörvényes bűnelkövetők rendszerint ilyenek.

amondó (törölt) 2008.12.18. 12:55:33

Ez a "kihívóan öltözködött" érv tényleg nevetséges. Képzeljük el, hogy egy ékszerüzlet fegyveres kirablásában az ékszerüzlet tulajdonosát is felelősség terhelné, mert túl csillogó és hivalkodó volt a kirakata. És ugyanilyen arányban csökkenne a rabló felelőssége, mondván, hogy nem tudott ellenállni a csábításnak.

Nonszensz.

Barakis (törölt) 2008.12.18. 13:05:20

amondó

Jogilag igazad van. Gyakorlatilag meg nagyon nem. Fokozatok, tudod. Pl mikor szívesebben parkolsz éjszaka az V.kerületben az utcán, mint a "nyócker" bizonyos részein. Vagy kezdjél beszélgetni a náci fajelméletről pár tudóssal vagy pár kigyúrt négerrel.

amondó (törölt) 2008.12.18. 13:20:35

Barakis:

Ez a bejegyzés a jogról szólt. A jognak pedig meg kell védenie azt, akit megütnek, megerőszakolnak függetlenül attól, hogy mi az indíték.

Ugyanezért háborít fel, amikor párkapcsolati problémaként kezelik a családon belüli erőszakot. Mert egy kevésbé fontos dolognak (a párkapcsolat működésének) rendelik alá a sokkal fontosabb dolgot (a bántalmazott fél testi épségét, emberi méltóságát és végső soron életét).

A jognak NEM kell megoldania a párkapcsolatokat. NEM kell szerénységre, erkölcsös magatartásra nevelnie a tinilányokat. Viszont indítéktól függetlenül fel kell lépnie az emberi élet ellen irányuló bűncselekmények ellen.

amondó (törölt) 2008.12.18. 13:26:44

"Vagy kezdjél beszélgetni a náci fajelméletről pár tudóssal vagy pár kigyúrt négerrel."

Az már provokáció.

A női test viszont nem provokáció. Attól lesz az, hogy egyes állatok annak veszik, elhiszik azt, amit a társadalmi közmegegyezés sugall, hogy a nő teste élvezeti cikk, és arra való, hogy ő vagy más férfi kihasználja.

Értem én, hogy ez túl idealista megközelítés, és nem szabad öncélúan kihívóan öltözködni. De nagyon nagy baj az, ha a közbeszédben, sőt a tárgyalóteremben ilyen érv elhangozhat, mint felmentő körülmény. Mert ezzel csak még jobban megszilárdítjuk azt a hazug közhelyet, hogy a nők maguk tehetnek megerőszakolásukról.

nuart · http://nudeart.blog.hu/ 2008.12.18. 13:28:34

ez a parttalan-féle mentalitás védhetetlen

Barakis (törölt) 2008.12.18. 13:43:17

amondó

A jogorvoslattal az a baj, hogy orvosol. Nem nyugtatja meg az áldozatot az, hogy leültették az elkövetőt, akkor főleg nem, ha belehalt a cselekményben. Pont amit írsz, azt tartom veszélyesnek, nem csak a tárgyalóterem a lényeg. Az alapelv legyen már az, hogy ne kerüljünk ilyen helyzetbe. Jön egy kiscsaj elolvassa, hogy a bumszli meláknak nincs joga megerőszakolni őt és aztán csodálkozik, mikor a bumszli melák nem ismeri a jog kifejezést. Másrészt a lenge öltözék is provokáció a maga nemében. Tudod, van az a mondás, hogy aki kurvának áll az ne sírjon, ha basszák. Ez nem mentesít senkit se, természetesen, de publikus írásban ne CSAK az elv legyen a lényeg, hanem a való világ is!

Halkan hozzáteszem, hogy menjél le egy tini diszkóba, amit ott művelnek kis ribancok, az messze kimeríti a provokálás fogalmát.

Acmee 2008.12.18. 13:47:34

amondó:

Másik probléma: Mint minden "egészséges" tizenéves srác, anno Én is nézegettem pornófilmeket. Azoknak a 90%-ban is szinte a végletekig kihasználják a nőket. És mit lát a tizenéves srác? Kb. azt, h ha ott úgy csinálják, akkor biztos ez a normális. A szülők nagy része ugye jobban elpirul, ha ilyenekről kellene beszélgetni, mint a tizenévesek.

A hasonló témájú filmeknek épp azt kellene sugallniuk, h a férfi-nő nemi kapcsolatában nem a durvaság, hanem épp ellenkezőleg, a gyengédség és a kölcsönös örömszerzés a lényeg. Ezt szeretkezésnek hívják... A többit kefélésnek, dugásnak, ki hogy hívja. Ez viszont nem különbözik az állatok által "használt" szaporodási "kísérlettől".

Acmee 2008.12.18. 13:50:21

"Halkan hozzáteszem, hogy menjél le egy tini diszkóba, amit ott művelnek kis ribancok, az messze kimeríti a provokálás fogalmát."

Nem csak ott... Elmész egy akármilyen szórakozóhelyre, a 15-18 éves korosztályt is simán beengedik, és a legsúlyosabb, h nem látszik rajtuk, h mennyi idősek!

És (lehet, h maradi, konzervatív hülye vok) olyan simán markolásznak bele mindenedbe, még akkor is, ha csak elmész mellettük, h Én pirulok bele. :$

demizson bobby 2008.12.18. 13:53:00

Ezért szabad csak szoftpornót nézni!

Barakis (törölt) 2008.12.18. 13:53:37

Acmee

Ez megint csak félig igaz. Van egy olyan kultúra piciny hazánkban, amely pornó nélkül is semmibe veszi a nőket. Használati tárgyként kezeli őket. Szorosan kapcsolható egy bizonyos kisebbséghez.

Barakis (törölt) 2008.12.18. 13:59:34

Acmee

És (lehet, h maradi, konzervatív hülye vok) olyan simán markolásznak bele mindenedbe, még akkor is, ha csak elmész mellettük, h Én pirulok bele. :$

Érdekes, engem ilyen még nem ért. Mondjuk mindkét esetben mikor diszkóban jártam, akkor acbetes bakancs és gyakorló volt rajtam + matt részeg is voltam. Inkább kerültek a csajok. :DDD

lolcode · http://isten.aldja.szalaiannamari.at 2008.12.18. 14:17:00

"családon belüli erőszak ott kezdődik, hogy (általában) a férfi/az apa a családfő, és mindenki másnak kuss. Mindenki más vagy megtesz mindent, hogy megfeleljen neki, vagy pedig szépen lassan felőrlődik a mindennapi harcban - és talán ő lesz, aki először alkalmazza a fizikai erőszakot. Ez nem feltétlenül a (z általában) férfi/az apa gonoszságából adódik, lehet, hogy csak erősebbek benne az autoriter hajlamok (fogalmazzunk úgy, hogy relatíve magasabb értéket érne el az F-skálán), vagy csak egész egyszerűen ezt a mentalitást hozta a saját gyerekkorából (mondjuk mindezek megtetézve némi alkoholizmussal a pokol közelébe viszik el az elszenvedőiket)."

yeah

szerintem tul kellene lepned a sajat serelmeiden es esetleg nem kellene altalanositani

kezd ezzel:

www.libri.hu/hu/konyvek/tars_tudomanyok/pszichologia/mergezo_szulok

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.12.18. 14:27:57

Személyes sérelmekből ide nem igazán jutott.
Egyébként mire gondolsz? Az a típus, amelyikről írtam az nem "mérgező szülő"? Szvsz a családon belüli erőszak mindenképp ott kezdődik, hogy valaki (és általában szerintem a férfiak) 'mindenáron' dominanciára törekednek.

A pornófilm most nem feltétlenül tartozik ide, bár nem tudom, hogy lehetséges-e csak és kizárólag pornón szocializálódni... Gondolom az elős éles tapasztalatok azért változtatnak a magatartáson...

maydayray 2008.12.18. 14:50:42

Barakis, azért ez qrvára nem cigányprobléma, van abból elég, de ez nem.

Édes Anna 2008.12.18. 15:11:06

Nővédő szervezetek szerint káros az új távoltartási törvény

nol.hu/belfold/lap-20081218-20081218-25

A köztársasági elnökhöz fordulnak nők elleni erőszakkal foglalkozó civil szervezetek, arra kérik, hogy a most elfogadott távoltartási törvényt küldje vissza a parlamentnek. Szerintük az többet árt, mint használ.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.12.18. 22:16:39

ButaTyúk,

elolvastam, szerintem, amit a civilek mondanak, az túlzás. Úgy gondolom, hogy ez a törvény első lépésnek jó, főleg ahhoz képest, ami ebben az országban eddig (nem) történt. Aztán a tapasztalatok alapján lehet majd korrigálni. (Persze kérdés, hogy fognak-e).
süti beállítások módosítása