hángörienidiocc

Latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc?

Idiotac.

Isa?

Fontos!!!

Még mielőtt elkezdenél alázni egy kommentben, kérlek olvasd el a RAGYA-t!!!
A nem nyilvános alázásokat pedig kéretik a verszegeny@gmail.com (egyszerű eset: nickre katt!) címre küldeni, de túl sokat nem kell ezektől a levelektől várni, mert kéjes mosolyok között fogom törölni mindet.

Friss topikok

Innen olvasnak

Hódacska, Fődecske, felhőcske

Ezen képecskéért meg millió köszönet az Időkép.hu portálnak:

Felhőkép

Amit nyerünk a réven...

2009.02.17. 11:48 Vérszegény éjszakai dúvad

Tegnapig még reménykedtem, de ma már azt hiszem nyugodtan kiegészíthetjük Könyves Kálmán mondását a strigákról a csodákkal is. Strigákról és csodákról pedig, mivel nincsenek, említés se tétessék. Ja, és természetesen felvehetjük a sorba a gazdaságélénkítő programokat, meg a reformokat is.

Ha röviden kellene jellemezni a gyurcsányi programot azt mondhatnánk, hogy adtunk egy pofont annak a bizonyos barna és büdös salakanyagnak, de a legjobb talán, ha azt mondjuk, hogy amit nyerünk a réven, azt elviszi a vám.

Bár önmagukban ezek a lépések akár előremutatóak lehetnének, maga az egész program nem más, mint az államnak fizetett összegek struktúrális átrendezése.

Kezdjük a bérek után fizetendő munkáltatói terhekkel. Öt százalékos csökkentés az egész egyszerűen semmi, főleg annak fényében, hogy az ÁFA-t megemelik három százalékkal, ergo abból az öt százalékból vissza is vesznek rögtön hármat (a munkabér utáni ÁFA-t mindenképp meg kell fizetni, ha éppen egy cég visszaigénylő pozícióban van, akkor a munkabérekre eső ÁFA-val kevesebbet igényelhet vissza). Arról nem is beszélve, hogy öt százalékos csökkentést nehezen lehetne olyan motivációs erőnek nevezni, amely arra ösztönözné a munkáltatókat, hogy bejelentsék a feketén foglalkoztatottakat, vagy valós bruttóval jelentsék be a névlegesen minimálbérért foglalkoztatottakat. Ha ezt az öt százalékot még megfejelnék egy legalább tíz százalékos csökkentéssel, azzal már lehetne kezdeni valamit.

Persze ahhoz, hogy ezt meg lehessen tenni, hozzá kellene nyúlni a nyugdíjakhoz. (Egyáltalán nem véletlen, hogy a mostani járulékcsökkentésnél a nyugdíjjárulékhoz nem nyúltak hozzá.) Noha az Index.hu úgy harangozta be a nyugdíjakat érintő változásokat, hogy megszűnik a 13. havi nyugdíj, azért ez korántsem sincs így, csak az újonnan belépők már nem kapják meg, míg, akiknek eddig is járt, azok nem egyösszegben, hanem tizenkét részletre osztva kapják meg. De miért is? Mert a szent tehén az szent tehén marad, akkor is, ha éppen a fejünkre készül rogyni a tető? Csak az a baj, hogy ha az a tető rogyni fog, akkor a szent tehenek fejére is rá fog rogyni...

Ami az SzJA-ban bekövetkező változásokat illeti, az irány jó. Tudom, most sokan azt mondják, hogy a sávhatár emelése alapvetően azokat érinti kedvezően, akiknek a havi bruttó bére legalább 150.000 forint felett van. (Az alacsonyabb adókulcs  jelenleg 1.700.000 forintig él, ez havi szinten - kerekítve - 142.000 forint bruttót jelent. Ez júliustól havi - szintén kerekítve - 184.000 forintot, jövőre pedig havi 250.000 forintot jelent). Azaz azok, akiknek a bruttója 142.000 forint alatt van, inkább negatívan érintik a változások, főképp a jövedéki adó és az ÁFA emelés miatt, hiszen az SzJA-ból több pénz nem marad náluk, viszont az emelések az ő büdzséjüket is érintik. Az igazi baj nem az, hogy az SzJA változásai a magasabb keresetűeket érinti kedvezően és nem is az, hogy alacsony keresetűeket tulajdonképpen sehogyan. Az igazi probléma az, hogy az alacsonyabb keresetűeket a változások összessége kedvezőtlenül érinti, de ezt a problémát nem az SzJA keretein belül kell megoldani, hanem a munkáltatói bérterhek további - és radikális - csökkentésével.

A változások lényege tehát alapvetően annyi, hogy amit a kormány az egyik kezével kioszt, azt a másikkal rögtön vissza is veszi. Ez, a mai helyzetben, amikor nagyjából az államcsőd szélén táncol(t?)unk és tök üres a kassza(?), talán érthető is. Azonban az már semmiképp, hogy ismét nem történt kísérlet az államháztartás szerkezetének átalakítására. A válságnak egyszer vége lesz. Lehet jövőre, lehet két év múlva, lehet öt év múlva, de egyszer vége lesz. És mi akkor megint itt fogunk állni egy pocsék, a munkát inkább büntető, az inaktívakat erőn felül támogató költségvetéssel, és lehet majd fejet vakargatni, hogy hogyan is kéne lenyomni a nép torkán a már legalább húsz éve szükséges változtatásokat.

Ja, és itt van ugyanez mégegyszer, csak Tallián Miklós tollából.

13 komment

Címkék: gazdaság reform adózás gyurcsány ferenc

A bejegyzés trackback címe:

https://hangorienidiocc.blog.hu/api/trackback/id/tr61948152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.02.17. 14:01:59

az öt százalékot nem az áfa viszi el, hanem a +3% társasági adó, és az alapjának a szélesítése. én meg itt ülök, és nem értem, hol van az a plusz haszon, amiből plusz embert tud felvenni.
a nyugdíjas godriusz több, mint bicskanyitogató, a juttatások bruttósítása meg csak félmegoldás, mert csak félig csinálják meg - és ugyanez az ember beszélt pár nappal korábban egymásra utaltságról, meg arányosságról.
az szja-t meg levezettem, a teljes bérköltség úgy 1,13 százalékpontot fog ténylegesen csökkeni, a bér vásárloóereje meg 1,1 százalékpontos visszaesés után kemény 0,3 százalékponttal zár magasabban. ezekben a számokban én olyan kurva nagy reformot valahogyn em látok.
közben meg balassagyarmat polgármestere pár nagymercivel segélyért járónál kérvényezte a vagyonvizsgálatot - vissza is vonták a segélykérelmet azonnal. 5-8%-ot fognak spórolni azon, hogy a kamatolók eztán nem veszik fel még a segélyt is. és ezt vetítsük ki országos szintre, hogy ha a teljes jóléti kiadás 5%-a törvénytelenül van kérelmezve, az 200 milliárd per év.
épp ennyi hiányzik az államkasszából a legeslegújabb költségvetés szerint a tervezett hiány eléréséhez.

.rzs. 2009.02.17. 15:21:59

Az a vicc, hogy minket, kétgyerekes családot (igaz, most csak én dolgozok, a feleségem gyesen van) a nagyszüleim támogatnak a nyugdíjukból. Nem túl sok, amit kapnak, de még ebből is tudnak spórolni. Szóval amit befizetek (pontosabban a munkáltatóm) adóban, nyugdíjjárulékban, azt ők megkapják és nekem adják. Ez miért jó?

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.02.17. 19:08:57

tévedtem: a cafeteria megadóztatása a nettó fizetésemet 3,5 százalékponttal csökkentené.
tanuljon a gyerek, ezért elvesszük az iskolakezdési támogatás harmadát - így támogatjuk.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2009.02.17. 19:17:39

@bs395:
Vigyázz, a bér vásárlóerejére (szvsz értsd:reálbér) nem csak az Áfa emelés lesz hatással, hanem a benzin jövedéki adó és Áfa emelése is. Szóval nem hiszem, hogy a reálbérek nőnének (főleg úgy, hogy az idei minimálbért még a módosító csomag ismerete előtt határozták meg...)
Ja, cafeteriáról meg le lehet mondani. Most. Az üdülési csekkeket be lehet zúzni, stb.

@.rzs.:
Hm, ezt nem tőled hallom először. Mindezek után tényleg át kéne gondolni a nyugellátást...

Vidéki 2009.02.18. 10:01:24

Van egy kötelező konvergencia programunk.
Ez nem engedi meg a nagyon nagy mértékű eladósodást a jövő generációi terhére.
Ha szükségszerű a vállalkozói adóterhek csökkentése a gazdaság talpon maradása érdekében, akkor értelemszerű, hogy a kieső bevételi tételeket valahogyan pótolni kell.
Mondjuk az ÁFA és a jövedéki adó emelésével.
Ha ezen a dilemmán a végtelenségig tépelődünk, akkor sem tudunk kitalálni ennél sokkal jobb megoldást.
Ésszerűnek tartom, hogy a kormány végül is az örökös tépelődés helyett a kisebb rosszat, a cselekvést választotta.

memo62 2009.02.18. 10:27:19

@Vidéki: Mibol gondolod hogy ez cselekves? Nekem ugy tunik ez mar megint csak egy kis maszatolas megprobalnak ugy tenni mintha csinalnanak valamit, de kozben semmit sem csinalnak.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.02.18. 10:40:58

@Vidéki:
nő az elvonás, csökkennek a kifizetések, az elosztórendszerek lényegében változatlanok maradnak.
ez itt és most annyiról szól, hogy minimális társadalmi feszültség árán (a hibás struktúrákhoz nem nyúlva, lásd a bbicskanyitogató nyugdíj"reform") vissza kell fizetni az imf hitelt.

Vidéki 2009.02.18. 10:58:51

@bs395: Viszont a vállalkozók boldogok lehetnek, mert jelentősen csökkentek az őket eddig sújtó adóterhek, melyek idáig megbénították tevékenységüket.
Ezek után újra „düböröghet” a gazdaság és a „Pannon Puma” újra képes lehet nagyot ugrani.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.02.18. 11:01:20

@Vidéki:
5 százalékponttal csökkennek a munkáltatói járulékok, de 3-mal emelkedik a társasági adó, és szélesebb lesz az alapja is, plusz elvesztenek némi kedvezményt ők is.
egyet előre, egyet hátra. az áfaemelés - mert nincs mögötte kereletnövekedés - meg csökkenti a forgalmukat a válsággal együt.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2009.02.18. 14:08:25

@Vidéki:
Az, hogy - jelenleg - pótolják a kieső bevételeket tényleg rendben van, mást nem is lehetett várni.
Azt azonban igen, hogy a költségvetés szerkezetét - amelyet nyugodt szívvel lehet a kádári jelzővel illetni - nem javították, már nem lehet elfogadni.

A munka terhei tényleg csökkentek ugyan, azonban kérdés, hogy a TA, és az ÁFA növekedése mellett marad-e a vállalkozásoknal (és most főleg a KKV-re gondolok) elég forrás az alkalmazotti létszám növelésére.

Vidéki 2009.02.18. 14:53:54

@Vérszegény éjszakai dúvad: Vállalkozóink egy (törpe?) kisebbsége nagyon megkeseredett.
Már semminek sem képesek örülni, még adóterheik jelentős csökkenésének sem.
Talán az felvidítaná őket, ha a nyugdíjasokat kenyéren és vizen tartanák és az így felszabadított pénzt egyenesen a zsebükbe tömködné a kormány?
Attól tartok, hogy sok vállalkozó akkor sem hagyná abba a siránkozást és még többet követelne.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2009.02.20. 13:46:00

@Vidéki:
nem tudom, abbahagynák-e, lehet nem, már csak a megszokás miatt (persze lehet, hogy némi átfutási idővel azért ez megszűnne), de az biztos, hogy a nyugdíjrendszerhez hozzá kell nyúlni. Nem kenyérre és vízre gondolok, hanem inkább arra, hogy azokat is élni kéne hagyni, akik most dolgoznak.

Ha ez megtörténik, óhatatlanul lesz egy olyan réteg, amely meg fogja szívni. Ezt nem lehet kikerülni. És minél később történik ez meg, annál nagyobb réteg fogja megszívni. A jelenlegi aktív rétegnek most igazából esélye sincs arra, hogy spóroljon, rakjon félre valamit öreg(ebb) korára.

alte trottel 2009.03.02. 21:26:27

Nyavajás taknyosok!
Még szerencse, hogy a MI DRÁGA VIKTORUNK megvédi a magamfajta szegény nyuggertattert!
süti beállítások módosítása