hángörienidiocc

Latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc?

Idiotac.

Isa?

Fontos!!!

Még mielőtt elkezdenél alázni egy kommentben, kérlek olvasd el a RAGYA-t!!!
A nem nyilvános alázásokat pedig kéretik a verszegeny@gmail.com (egyszerű eset: nickre katt!) címre küldeni, de túl sokat nem kell ezektől a levelektől várni, mert kéjes mosolyok között fogom törölni mindet.

Friss topikok

Innen olvasnak

Hódacska, Fődecske, felhőcske

Ezen képecskéért meg millió köszönet az Időkép.hu portálnak:

Felhőkép

Alkalomhoz illően

2009.09.28. 18:45 Vérszegény éjszakai dúvad

"Úgy rémlik, ön hattized részben már elvesztette józanságát."
Fu úr figyelmeztetése a fiatal Csennek.

Úgy jellemzően minden alkalomnak megvan a maga viselkedési kódexe. Amikor Patrick Berger végigtáncol az ünnepi asztalon, az persze jópofa, de a való életben egy Patrick Berger imitátor aligha úszná meg törött csontok nélkül, és ez így is van jól. Mondjuk szerintem az is helyénvaló lenne, hogy egy közgazdász kongresszuson nem mondunk kampánybeszédet az összegyűlt szakemberek előtt. Kár, hogy Bajnai Gordon erről mást gondol.

Márpedig Bajnai a 47. Közgazdász Vándorgyűlésen egy elég kampányízű beszédet mondott el, függetlenül attól, hogy a beszédnek vannak olyan elemei, amelyekkel egyet lehet érteni.

Az olyan kijelentésekkel, mint pl. 'a gazdaságot egyensúlyban kell tartani', 'jelentős kiadáscsökkentést kell végrehajtani', 'a munkaerőpiaci keresletet is ösztönözni kell', 'a legnagyobb foglalkoztatási problémák az alacsony képzettségűek körében vannak', illetve, hogy 'az egészségügyből nem lehet több pénzt kivenni' nem lehet nem egyetérteni, ám ha mindezeket egybevetjük a jövő évi költségvetésről keringő hírekkel, akkor az a rémisztő gyanúnk támad, hogy Bajnai érdemi hozzászólás helyett inkább külső, szakmai segítséget szeretne toborozni a parlamenti vita előtt. Persze úgy látszik, hiába, de erről egy kicsit később.

Először csak pár megjegyzés ezekhez az állításokhoz.

1. Az egészségügyből nemhogy nem lehet több pénzt kivonni, hanem inkább pumpálni kellene bele, hogy normálisan tudjon működni, és ne kelljen zöldzászlózni. Most ne tessék előhozakodni egy-két igazgató fizetésével, azzal van a legkisebb probléma.

2. Igen, az alacsonyképzettségűek körében jócskán vannak foglalkoztatási problémák. De ne az 'Út a munkába' című programot tessék emlegetni, mint teszi azt Bajnai a beszédében, mert elsősorban nem az, hanem a munkahelyteremtés fogja ezt a problémát orvosolni.

3. Na, és hogyan ösztönözzük a munkaerőpiaci keresletet? Hát persze, járulékcsökkentéssel. Na de, amikor a munkaadói oldal terhet öt százalékkal csökkentjük úgy, hogy közben még mindig harminc százalék körül van, akkor ezzel ne büszkélkedjünk, hanem szemlesütve mondjuk inkább azt, hogy 'hát, ez van kérem, most csak ennyire telik'. Ennek az öt százalékos csökkentésnek kb. akkora hatása lesz, mint egy pillangó szárnycsapásának egy tornádóra.

4. Szó se róla, a magyar állami kiadásokat tényleg csökkenteni kell. De nem feltétlenül úgy en bloc, lásd pl. egészségügy, vagy iskolai étkeztetés, hanem meg kell vizsgálni egyrészt, hogy milyen kiadásokból, másrészt, hogy ezekből hogyan lehet lefaragni.

5. Mert az egyensúlyteremtés (ami szó se róla szükséges, bár azért a növekedési pálya jobban hangzik) nem állhat a kiadások felelőtlen megnyirbálásáról, arról nem is szólva, hogy a spórolt pénz jelentős részét munkahelyteremtésre kell fordítani, amitől a későbbiekben növekedhet a büdzsé bevételi oldala.

No, de úgy látszik nem csak az én véleményem tér el markánsan Bajnaiétól (ami egyébként is - lássuk be - nem sokat számít), hanem másoké is. Szemezgetés két hozzászólásból:

Parragh László:

 Leszögezte: egyelőre vesztésre áll a gazdaság, ugyanazt a hibát követjük el, mint 2006-ban, mindent a válságra fogunk, ezért kizárólag az egyensúlyteremtésre koncentrálunk. A segélyek és támogatások rendszere nem lett rendbetéve, pedig most az országban mindenki erre vár.

 

A versenyképességet rontják a magas élőmunkaterhek, a magas alapkamat, a források drágasága, a beruházások és a működőtőke csökkenése, a magas energiaárak, a duális gazdaság. A magas adminisztrációs terhek, a növekvő korrupció, a közbeszerzési anomáliák szintén problémákat okoznak.

 Járai Zsigmond (igen, tudom milyen kötődésű, de azért még nem feltétlenül beszél - mindig - hülyeségeket):

 Szerinte szolgáltató államra lenne szükség, amely lehetőséget teremt a vállalkozóknak és a magánembereknek. Csökkenteni kell a bürokráciát, több ezer intézményt kellene megszüntetni. A költségvetést pedig rendbe kell rakni, az újraelosztás nem lehet a GDP 40 százalékánál nagyobb. Az adórendszerrel kapcsolatban úgy fogalmazott: alacsonyabb adóterhelésre lenne szükség, ehhez a mozgásteret pedig a kiadások csökkentésével kell megteremteni.

 No, nem idézgetek többet, innen még több hozzászólás elérhető, én úgy gondolom, hogy érdemes átböngészni a többit is.

Igazából csak azért hoztam fel ezt a témát, mert mindenki látja, hogy a problémák nagyjából merre húzódnak, és milyen jellegűek, kivéve a jelenlegi miniszterelnökünket. Az az ember, akinek a leginkább lehetősége van a változtatásokra.

Vagy csak úgy tesz, mintha nem látná? Nem tudom. De nem lehetséges-e, hogy Bajnai Gordon nem is tudom hány tized mértékben, de elvesztette a józanságát? Vagy csak én gondolom, hogy szakemberek előtt előadni egy kampányízű beszédet, az bizony ... gáz?

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hangorienidiocc.blog.hu/api/trackback/id/tr821408757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.09.29. 21:07:39

"a duális gazdaság"
ha az egyik szabályszegését következetesen megtorlatlanul hagyjuk, mindenki másét viszont büntetjük, akkor egyik versenyképes lesz, és a többi vagy lehúzza a rolót, és elmegy egyikhez dolgozni, vagy kockáztat.
welcome to the suck.
süti beállítások módosítása