hángörienidiocc

Latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc?

Idiotac.

Isa?

Fontos!!!

Még mielőtt elkezdenél alázni egy kommentben, kérlek olvasd el a RAGYA-t!!!
A nem nyilvános alázásokat pedig kéretik a verszegeny@gmail.com (egyszerű eset: nickre katt!) címre küldeni, de túl sokat nem kell ezektől a levelektől várni, mert kéjes mosolyok között fogom törölni mindet.

Friss topikok

Innen olvasnak

Hódacska, Fődecske, felhőcske

Ezen képecskéért meg millió köszönet az Időkép.hu portálnak:

Felhőkép

A könyv diadala

2010.03.05. 18:32 Vérszegény éjszakai dúvad

... Kimutatta, hogy azokhoz a reklámműsorokhoz, amelyek eltartják az ijesztően költséges tv-állomásokat, és kielégítik az ijesztően mohó hirdetőket, feltétlenül tízmilliós nagyságrendű közönségre van szükség.
Mint mindannyian tudjuk, huszonöt-ötven millió különböző ember egyidejű tetszését csak olyasmi nyerheti el, ami kínos gonddal kerüli, hogy bárkit is megbántson. Minden, ami vagy egyéniséget ed, valakiben visszatetszést szül - és ez lesz a veszte.
A küzdelemből tehát az íztelen kotyvalék kerül ki győztesen; nem azért, mert tetszést vált ki, hanem mert nem vált ki visszatetszést. (Persze néhányan, mint az Olvasó és jómagam, bosszankodunk. De amikor a hirdetőmágnások összeszámlálják, hogy hányan vagyunk, a végösszeg gúnyos kacajt fakaszt ajkukon.)

(...)

Az olvasást viszont gondosan meg kell tanítani. Ez rendszerint kevés sikerrel jár.

(...)

Azok közül, akik tudnak olvasni olyan értelemben, hogy megértik a "Tilos a dohányzás!" feliratot, kevesen barátkoznak meg valaha is annyira az írott szóval, kevesek szeme lesz valaha is képes olyan könnyedséggel megfejteni a kiejtett hangokat helyettesítő bonyolult kis figurákat, hogy hajlandóak legyenek nekivágni hosszabb olvasási feladatoknak - teszem azt, hogy átrágják magukat ezer egymást követő szón.
És azt sem hiszem, hogy ez teljesen az oktatási rendszerünk eredménytelenségét jelzi (noha nem sokat ér, az szent igaz).

(...)

Nos, véleményem szerint az olvasáshoz is tehetség kell. Az olvasás nagyon nehéz tevékenység.

(...)

Aztán egyszer a földalattin, az egyetemre menet azon kaptam magam, hogy ott csüggök a zsúfolt kocsiban a kapaszkodón, és nincs nálam olvasnivaló. Szerencsére az előttem ülő bakfis egy képregényt olvasott. Az is jobb volt, mint a semmi, tehát úgy helyezkedtem el, hogy beleolvashassak. (Szerencsémre fordítva ugyanolyan jól tudok olvasni.)
Aztán néhány másodperc múlva azt kérdeztem magamtól: "Miért nem lapoz már?"
Végül lapozott. Percekbe tellett, hogy végezzen két-két szomszédos oldallal; s ahogy néztem, amint tekintete az egyik rajzról a másikra vándorol, és ajka lassan formálja a szavakat, belém villant a felismerés.

(...)

Mérget vehetnek rá, hogy ilyen körülmények között nem sokat olvasnék! Én csakis azért szoktam olvasni, mert amikor ránézek a leírt sorra, azonnal szóegyüttesként érzékelem.
Márpedig az olvasó és a nem-olvasó közötti különbség évről évre nő. Minél többet olvas az olvasó, annál több információt kap, annál nagyobb lesz a szókincse, annál ismerősebbé válnak a különféle irodalmi utalások. Egyre könnyebb és szórakoztatóbb lesz neki az olvasás, míg a nem-olvasónak egye nehezebb és érdektelenebb.
Ennek az az eredménye, hogy vannak és mindig is voltak (akármilyen az állítólagos olvasottság az adott társadalomban) olvasók és nem-olvasók, méghozzá az előbbiek szerintem 1 százalék alatti elenyésző kisebbségben.

(...)

De az 1 száazlék alatti kisebbség egész idő alatt kitart a könyv mellett. Mert csak az írott szó követelhet ilyen sokat tőlük, csak az írott szó kényszerítheti őket alkotó tevékenységre, csak az írott szó idomulhat szükségleteikhez és vágyaikhoz, csak az írott szó adhatja meg nekik azt, amit semmi más.
Ősi ugyan a könyv, de felülmúlhatatlan is, és az olvasók sohasem fogják cserbenhagyni. Megmaradnak kisebbségnek, de megmaradnak.

Mit mondhatnék erre?

Ámen.

Isaac Asimov: Az ősi és felülmúlhatatlan

Megjelent: A Hold tragédiája, Kozmosz Könyvek, Budapest, 1979 240-255 (Eredeti megjelenés: 1973)

(zárójeles megjegyzés: bocsi, ez egy ilyen nap...)
 

Szólj hozzá!

Címkék: idézet

A bejegyzés trackback címe:

https://hangorienidiocc.blog.hu/api/trackback/id/tr231812125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása