hángörienidiocc

Latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc?

Idiotac.

Isa?

Fontos!!!

Még mielőtt elkezdenél alázni egy kommentben, kérlek olvasd el a RAGYA-t!!!
A nem nyilvános alázásokat pedig kéretik a verszegeny@gmail.com (egyszerű eset: nickre katt!) címre küldeni, de túl sokat nem kell ezektől a levelektől várni, mert kéjes mosolyok között fogom törölni mindet.

Friss topikok

Innen olvasnak

Hódacska, Fődecske, felhőcske

Ezen képecskéért meg millió köszönet az Időkép.hu portálnak:

Felhőkép

A borjú meg az új kapu esete

2010.07.13. 08:00 Vérszegény éjszakai dúvad

Azt mondja Tóta W., hogy most ez vagy egy iszonyúan rossz vicc, vagy pedig visszajöttek a kommunisták. És elnézve az utóbbi hetek-hónapok kormányzati intézkedéseit, akár még egyet is érthetnénk vele. Ám egyik sem elegendő magyarázat. Mivel nem elegendő, ezért nem is megfelelő.

Tóta W. azt is mondja, hogy amikor nincs magyarázat az emberek költenek maguknak. Téves. Magyarázat mindig van, csak nem mindig ismert. Amikor a magyarázat nem ismert, akkor költenek az emberek maguknak.

Az ember racionális majom. Igénye van a kauzalitásra. Ha esik az eső, viszek magammal esernyőt, ha nem, akkor nem. Feltéve, ha később sem számítok esőre. Vagy, ha szeretek elázni. Egy ok-okozati összefüggést tarthatunk irracionálisnak, ha azt mondjuk egy bolondtól halljuk, de a bolond fejében maga az elképzelés – amit mi irracionálisnak gondolunk – igenis racionális kauzalitáson alapul, az ő világában az ok és az okozat között ésszerű összefüggés van. Az őrültség, a bolondság: társadalmi termék. A köz, az emberek határozzák meg.

Ha van a mindennapi életnek olyan területe, ahol a racionalitás fokozottan érvényesül, akkor a politika területe mindenképp az. Ám az utóbbi időben kifejezetten irracionális kormányzati lépésekkel is szembesülhettünk: az internet szabályozásának gondolata, Schmitt államfővé választása több helyen is kiverte a biztosítékot, a közmédiának bizonyos eseményekről kötelező jelleggel be kell számolni, és a NENYI-t ki kell akasztani minden középület falára.

Csak kapkodjuk a fejünket, és bámulunk, mint borjú az új kapura. Mi folyik itt? Mi történik? Rossz vicc? Kommunisták? Diktatúra? Személyi kultusz?

Nos, akkor szögezzük le előre: a Fidesz nem kommunista párt. Nem is lehet, hiszen az ominózus 29 pontot egy kommunista párt nem hirdette volna meg. A Fidesz diktatúrát sem akar építeni. Akár kommunizmust, akár diktatúrát egyébként is meglehetősen problémás lenne Európa közepén, az Európai Unió tagjaként építeni. Hát akkor?

A Véleményvezéren azt mondják két Fidesz létezik. A szebbik arc az a polgári, mérsékelt és antikommunista, a csúnyábbik viszont a ’kádári népnek kádári politikát’ követi. Az én olvasatomban az első az inkább pragmatikus. A második … majd kiderül. A szebbik arc az érzi a közhangulatot és megfelelően rá is tud feküdni. Azért lássuk tisztán: A 29 pont elég jelentős része nem másról szól, mint eleget tenni a közhangulatnak. A bankok megadóztatása, az állami vezetők bérének megvágása, a pártok állami támogatásának csökkentése népszerűek, ám korántsem biztos, hogy hatásos lépések.

Hogy mi van a másik arccal?

"Én pedig azt mondom magamban: Ez az egész dolog téves! Miért? Mert nem a megfelelő szemszögből nézzük." Mondja mondja Poirot a ’Poirot karácsonya’ című könyvben, mielőtt felfedné ki végzett Simeon Lee-vel.

Fogadjuk meg Poirot tanácsát. Ha az egész dolognak, ami jelenleg is zajlik, nem látjuk értelmét, akkor keressünk egy olyan nézőpontot, amelyből az események logikussá válnak. Mert nincs irracionalitás, csak nem megfelelő nézőpont.

Amit állítok: Legalább egy olyan nézőpont létezik, amelyből a Fidesz ténykedését vizsgálva minden logikussá, egy koherens egészet alkotóvá válik. Ebből a nézőpontból a szavazófülkékben forradalom zajlott, az internetet szabályozni, a giccset adóztatni kell, a véleményeket helyre kell igazítani, Schmitt Pál a tökéletes betöltője a köztársasági elnöki posztnak, a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatát pedig igenis ki kell függeszteni mindenhova. Ebből a nézőpontból a NENYI nem egy röhejes politikai nyilatkozat, hanem egy dokumentum – sőt: a Dokumentum –, amely mindent megmagyaráz.

És hogyan kezdődik ez a dokumentum?

Legyen béke, szabadság és egyetértés.

Negyvenhat év megszállás, diktatúra és az átmenet két zavaros évtizede után újra legyen béke, szabadság és egyetértés.

Ez az alfája és ómegája mindennek.

De mindehhez egy kicsit távolabbról kell nekifutni. Mondjuk az identitástól.

 (folyt. köv.)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hangorienidiocc.blog.hu/api/trackback/id/tr112146897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vidéki 2010.07.17. 08:54:25

Remek a Poirot hasonlat:

„Fogadjuk meg Poirot tanácsát. Ha az egész dolognak, ami jelenleg is zajlik, nem látjuk értelmét, akkor keressünk egy olyan nézőpontot, amelyből az események logikussá válnak.”

Ez emlékezetembe idézett egy régebbi TV műsor sorozatot, melynek frappáns címe ez volt:

„Az érem harmadik oldala”.

A cím azt fejezte ki, hogy a valóságról jobb képet alkothatunk, ha törekszünk arra, hogy minden oldaláról megvilágítsuk.
süti beállítások módosítása