hángörienidiocc

Latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc?

Idiotac.

Isa?

Fontos!!!

Még mielőtt elkezdenél alázni egy kommentben, kérlek olvasd el a RAGYA-t!!!
A nem nyilvános alázásokat pedig kéretik a verszegeny@gmail.com (egyszerű eset: nickre katt!) címre küldeni, de túl sokat nem kell ezektől a levelektől várni, mert kéjes mosolyok között fogom törölni mindet.

Friss topikok

Innen olvasnak

Hódacska, Fődecske, felhőcske

Ezen képecskéért meg millió köszönet az Időkép.hu portálnak:

Felhőkép

Erő-szak-szervezet

2010.10.01. 19:06 Vérszegény éjszakai dúvad

Mióta kitört a XXI. század nagy gazdasági világválsága sokan sokféle konzekvenciát vontak le a kapitalizmus jelenlegi formájáról, a bankokról, az államokról, meg azok gazdálkodásáról, stb. Na, mindezeket tegyük most félre, és koncentráljunk azokra a szervezetekre, amelyek eddig is hallatták ugyan a hangjukat, ám sokat nem törődtek velük. Ezek pedig a szakszervezet.

 

 

Tegnapelőtt éppen Spanyolországban volt általános sztrájk. A sztrájkolók egyik vezetője a következőképpen nyilatkozott:

...nehéz lenne a kormányt intézkedései visszavonására kényszeríteni, hiszen a spanyolok többsége a tiltakozás dacára szükségesnek ítéli azokat a válságból való kilábaláshoz.

Rögtön adódik a kérdés, hogy akkor mi a francért sztrájkolnak? Ha már a spanyolok többsége is szükségesnek ítéli meg a változtatásokat, akkor miért tiltakoznak ellene? Arról nem is beszélve, hogy a jóléti államnak nevezett berendezkedés minimum egyszeri átgondolását a beütött válság tényleg szükségessé tette, ezt viszont a legnagyobb valószínűséggel az ún. megszorító intézkedések révén lehet megtenni.

Egyébként nyilván azért tiltakoznak, mert a megszorítások hátrányosabb helyzetbe hozza a munkavállalókat, mint amilyen helyzetben voltak addig. Csak hát ez egyáltalán nem újdonság. Ez a válság jellemzője. Az emberek legalább 99%-át hátrányosabb helyzetbe hozta, gazdasági szempontból mindenképp.

A szakszervezet valaha jó dolog volt. De elmúlt már Marx kora, amikor tizenegynéhányéves gyerekek a bányákban dolgoztak, és túl vagyunk már Móriczon is, a "proletárok" már nem nedves, penészes alagsori lakásokban laknak, döglődve a TBC-től, és más egyéb betegségektől. Az eltelt időben kiépült (az ismétlem - szerintem - újragondolásra váró) jóléti állam, van nyugdíjrendszer, van táppénz, van munkanélküli ellátás.

Amíg a fentebb citált korokban a szakszervezetek (és más egyéb szervezetek) tényleg a munkavállalók jogaiért harcoltak, addig ma már van Munka Törvénykönyve, vannak munkaügyi perek, van munkaügyi bíróság. Az, hogy ma Magyarországon a szakszervezetek igazából csak az állami szférában vannak jelen, csak az állami szférában mozgolódnak, nem az az oka, hogy az állami szférában kb. percenként megsértik a munkavállalók jogait, hanem azért, mert a magyar állam kifejezetten gyáva (és nem csak ebben a kérdésben), illetve a magyar munkaerőpiac állapota. Nincs annyi szabad munkahely, hogy a munkavállalók szívesen kockáztatnák a munkahelyüket pl. félórás ebédszünetért, vagy cafeteria juttatásokért.

De hogy mégse nyilvánítsuk teljesen feleslegesnek a szakszervezeteket, annyi hasznuk tényleg van, hogy képviselik a munkavállalók összességét a kollektív szerződésről szóló tárgyalások során. (Illetve gondolom, hogy ez haszon, én még soha nem dolgoztam olyan helyen, ahol létezett volna a kollektív szerződés).

De összességében azt mondhatjuk, hogy manapság a szakszervezetek a részérdekek képviseletével makroszinten olyan károkat tudnak okozni, amelyek mindenkire terheket rónak.

Így, összességében, a szakszervezetek károsak.

Vagy legalábbis újragondolandó a tevékenységük.

6 komment

Címkék: gazdaság szerintem szakszervezet

A bejegyzés trackback címe:

https://hangorienidiocc.blog.hu/api/trackback/id/tr432337793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vidéki 2010.10.02. 08:44:50

"Így, összességében, a szakszervezetek károsak."

Ezt így túl kemény megfogalmazásnak érzem.

Manapság is léteznek munkaadói és munkavállalói érdekek. Ezeknek jól összehangolt egyensúlya jelentheti az optimumot.

Hasonlítható ez szervezetünkhöz, ahol izmaink tevékenységét szinergista és antagonista beidegződések irányítják. Ezek finom összhangja bitosítja a jó izomtónust. Ha valamelyik tartós túlsúlyra jut, izmaink görcsbe rándulnak.

A magyarországi irracionális helyzetet nagyon jól jellemzi a szerző:

"Az, hogy ma Magyarországon a szakszervezetek igazából csak az állami szférában vannak jelen, csak az állami szférában mozgolódnak, nem az az oka, hogy az állami szférában kb. percenként megsértik a munkavállalók jogait, hanem azért, mert a magyar állam kifejezetten gyáva (és nem csak ebben a kérdésben), illetve a magyar munkaerőpiac állapota. Nincs annyi szabad munkahely, hogy a munkavállalók szívesen kockáztatnák a munkahelyüket pl. félórás ebédszünetért, vagy cafeteria juttatásokért."

A privát szférában persze nemcsak olyan csip-csup ügyek léteznek, mint az ebédszünet, vagy a cafeteria.

Sokkal nyilvánvalóbb a diszkrimináció kérdése.

Nem egészen nyilvánvaló, hogy egy befektető Magyarországon modern létesítményében, azonos termelékenységi szint mellett miért fizet töredéknyi munkabért ahhoz képest, mintha mondjuk 60 kilométerrel nyugati irányban Ausztriában fektette volna be pénzét.

Ha ez így marad, ebből sohasem lehet "felzárkózás".

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2010.10.02. 18:18:09

@Vidéki:

"Ezt így túl kemény megfogalmazásnak érzem."

Talán sarkítás, de túl keménynek nem nevezném...

A multik meg pont ezért a töredéknyi munkabérért telepednek itt, aztán amikor találnak egy helyet, ahol még töredéknyibb, akkor szedik a sátorfájukat.
Gondolom azért, mert még az állandó költözgetéssel is megérik nekik.

Sics68 2010.12.15. 23:49:04

Abban egyetértek veled, hogy a szakszervezetek sok marhaságot csinálnak manapság ... de ami a munkavállalók jogait illeti... azokkal alapvetőn most is vannak gondok.

Egyrészt ugye a munkaadók eleve jobb érdek-érvényesítő képességűek. Minden szerinten, parlamenti lobbizástól a peres eljárásokig... és ez a multikra, a KKV-kre és az állami szektorra is egyaránt igaz. ( Ki tud megkenni vagy megzsarolni egy képviselőt? Kinek van ráérő "jogi osztálya" és ki nem tud megfizetni egy ügyvédet szükség esetén se ... ? )

Szóval munkavállalói érdekvédelemre szerintem igenis szükség van.

Ami gázos, az a terrorista módszerek alkalmazása ( megszívatok "mindenkit", hogy "mindenki" szívassa meg a főnökömet, hogy az adjon több bért - mindenkiként ekkor felmerül bennem, hogy a főnökét szívassa, ne engem, rohadt volna meg az anyjában az illető...)

bye
Sics

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2010.12.18. 18:29:12

@Sics68:
"Szóval munkavállalói érdekvédelemre szerintem igenis szükség van."
Igen, fentebb írtam is, hogy a bejegyzésben sarkosan fogalmaztam.
Egész egyszerűen pofátlanság, hogy - maradjunk Magyarországon csak - Gaskóék, akárhányszor is próbáltak meg kezdeni valamit a baromi veszteséges MÁV-val, mindig keresztbetettek a kezdeményezésnek.
Így lassan eljutottunk nem csak oda, hogy kutya-macska sem szolidáris a sztrájkolókkal, de lassan feltehetnénk a kérdést, hogy Gaskóék miért nem szolidárisak a magyar társadalommal.
ez pedig már az abszurd kategóriájába tartozik.

Sics68 2010.12.18. 22:41:25

@Vérszegény éjszakai dúvad:

Üdv!

Ahhoz, hogy "helyes" ( klasszikus logikában logikailag igaz, fuzzy logic-ban pedig úgy nagyjából okés ) következtetéseket vonhassunk le, szükség van arra, hogy összeszedjük az összes fontos és releváns premisszát, és ezek összességéből vonjuk le a következtetésünket illetve alakítsuk ki álláspontunkat.

Ha fontos premisszákat ( a témára vonatkozó alapvető igazságokat) kihagyunk következtetésünk alapjai közül (vagy lekicsinyítjük vagy túlsúlyozzuk jelentőségüket) akkor a következtetésünk nem lesz helytálló. (*)

Ez egyszerűen elméleti logika.

( *: Továbbá az ilyen következtetése rosszul, tévesen értelmezi a valóságot, és ennek okán az ilyen következtetésre alapozott cselekvés is nagyon nagy valószínűséggel elhibázott lesz. )

Sics

Ps: a fentiek miatt azt tartom célszerűnek, ha valaki előbb összeszedi a pro és kontra érveket, megvizsgálja az adott kérdést több nézőpontból ... és csak ezt követően alakítja ki róla az álláspontját.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2010.12.20. 19:13:11

@Sics68:
Azonban mindez nem feltétlenül (sőt! - szerintem) fér el egy blogban. egy blog (legalábbis számomra) rapid és inkább véleményez, mintsem értelmez - bár ez a két dolog nem feltétlen zárja ki egymást.
A téma körbejárása, pontosítása, stb. sokkal inkább a kommentekbeni párbeszédekben tud megvalósulni, amely során inkább érvényesülni tud a több szemszög.
Egyébként - csak hogy elhelyezzem magam a fentebb leírt témában - az tény és való, hogy nem dolgoztam még olyan helyen, ahol ténylegesen működött szakszervezet, ami szakszervezeti tevékenységgel találkoztam eddig, azt leginkább csak viccesnek tudnám nevezni, ti. a szakszervezet tevékenység kvázi kimerült abban, hogy megajándékozta a tagokat húsvétkor és karácsonykor.
de ha az államháztartás és a szakszervezetek viszonyára szűkítjük a bejegyzés végkövetkeztetését, akkor olyan nagyot nem tévedhetek.
süti beállítások módosítása