hángörienidiocc

Latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc?

Idiotac.

Isa?

Fontos!!!

Még mielőtt elkezdenél alázni egy kommentben, kérlek olvasd el a RAGYA-t!!!
A nem nyilvános alázásokat pedig kéretik a verszegeny@gmail.com (egyszerű eset: nickre katt!) címre küldeni, de túl sokat nem kell ezektől a levelektől várni, mert kéjes mosolyok között fogom törölni mindet.

Friss topikok

Innen olvasnak

Hódacska, Fődecske, felhőcske

Ezen képecskéért meg millió köszönet az Időkép.hu portálnak:

Felhőkép

Korai öröm

2010.12.01. 16:50 Vérszegény éjszakai dúvad

Már 2008-ban lehetett sejteni, hogy vége. 2009-ben bizonysággá vált, majd 2010 áprilisában fel lehetett lélegezni. Kész, vége, soha többé. Ám úgy néz ki korai volt az öröm.
Nem, nem a szocik kormányzásáról beszélek, valami egészen másról: a NYENYI bevallásról.

A NYENYI (nem keverendő a NENYI-vel, a Nemzeti Együttműködési Nyilatkozattal) a nyugdíjbiztosítási egyéni nyilvántartólappal kapcsolatos adatszolgáltatás, lényege, hogy az ONYF felé le kell jelenteni minden biztosítottról, hogy milyen jogviszonyban és mennyi volt a nyugdíjjárulékköteles keresete.

Ez cirka 2006-ig meglehetősen bonyolult és unalmas eljárás volt, a NYENYI-ért felelős személynek be kellett küldeni minden foglalkoztatóról egy igénylő lapot, amelyért cserébe az ONYF kiküldött egy floppit. Az ONYF honlapjáról letöltve a kitöltőprogramot (minden évben újra le kellett tölteni, és feltelepíteni!), a majd floppin található indítófájl elindításával végre eljuthattunk odáig, hogy egyáltalán nekikezdjünk a NYENYI adatszolgáltatás kitöltésének. Végül az exportot egy másik floppira másolva, azt visszaküldve az ONYF-nek, végre az eljárás végére érhettünk.

Aztán a nyugdíjbiztosítónál megérezték végre az új szelek fuvallatát, lehetővé tették az Ügyfélkapun keresztül történő elektronikus bevallást. Ehhez "már csak" egy bejelentést kellett tenni az adatszolgáltatási szándékról, ha más nevében teljesítjük, akkor egy meghatalmazást is kellett mellé csatolni, majd miután az ONYF mindezt nyugtázta, a honlapjukról lehetett letölteni az indítófájlt. (Idén végre mindez eljutott odáig, hogy nem kellett indítófájlokkal szarakodni).

És idén áprilisban végre fel lehetett lélegezni, jövőre már nem kell NYENYI-t küldeni. Ami teljesen normális, hiszen mindazon adatokat, amelyeket a NYENYI-n fel kellett tüntetni, az utóbbi években már havi rendszerességgel le kellett jelenteni az adóhivatal felé, az 58-as, a 08-as, vagy nyugdíjas egyéni vállalkozók esetében az 53-as bevallásokon (ez utóbbi éves bevallás).

Az APEH-nek pedig semmi mást nem kell(ett volna) tennie, mint az adatokat átadni a nyugdíjbiztosítónak, így legalább egy dupla bevallási kötelezettséget levéve a magyar vállalkozók válláról.

Csakhogy van valami probléma (pl. egy megfelelő számítógépes nyilvántartási rendszer bevezetésének az elmaradása), így egy új javaslat (PDF) szerint a NYENYI-t még további két évig le kellene adni. Ami egyébként már csak azért is idegesítő, mert az ONYF pontosan tisztában van azokkal az adatokkal, amiket bekér, legalábbis másként nem tudom magyarázni azt, hogy egyszer rossz dátumot írtam be egy egyéni vállalkoz megszűnésének időpontjához, amire ők visszaszóltak, hogy hahó, nálunk teljesen más dátum van nyilvántartva a megszűnés dátumaként. Ehhez képest minden egyes évben elkérik a TAJ számtól kezdve a születési helyen és időn keresztül az anyja nevéig mindent, miközben már évek óta pontosan tudják ezeket az adatokat.

Tudom, hogy ez még csak javaslat, de kétségem nincs afelől, hogy meg fogják szavazni, mert mégiscsak egyszerűbb a vállalkozókat szivatni, mint elérni, hogy az APEH működjön végre normálisan.

Arról a bizonyos 1,000 forint + ÁFA költségtérítésről meg csak annyit, hogy inkább ezt a rohadt NYENYI-t tüntessék el (meg egyébként sem  hiszem, hogy a javaslatnak ezt a részét is megszavazzák, ti. ez cirka hárommilliárd forint kifizetését jelentené a semmire).

3 komment

Címkék: nyugdíj államgép nyenyi

A bejegyzés trackback címe:

https://hangorienidiocc.blog.hu/api/trackback/id/tr402486398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.12.01. 19:43:49

volt a NYENYI-ügynek egy szép alfejezete, amely a papíralapú beadással volt összefüggésben.

ahelyett, hogy az ONYF oldaláról le lehetett volna tölteni a szükséges dokumentumokat, papír alapon kellett igényelni a szükséges nyomtatványokat, amelyeket aztán a hivatal megküldött.

én egy elmaradt NYENYI-t akartam pótolni, de sehol sem találtam a nyomtatványokat, persze 2010-ben ezeket mondjuk pdf-ben feltenni egy honlapra, nos arra biztos nincs meg a megfelelő műszaki-személyzeti felkészültsége az államapparátusnak. viszont találtam egy lelkes könyvelőt a neten, aki Word-ben elkészítette az eredeti nyomtatványra kiköpött módon hasonlító nyomtatványt, amit beküldtem, mire megírták levélben, hoyg nem megfelelő a nyomtatvány, és kiküldték az összes szóba jöhető papírt, azt is, amelyen az összes szóba jöhető papírt lehetett volna igényelni.

de legalább az ügyintéző segítőkész volt.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.12.01. 20:19:52

az országot a fénymásoló-maffia irányítja, én minig mondtam.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2010.12.01. 22:13:52

@idelle:
hál'istennek a papíralapú jelentésekből kimaradtam, de hallottam rémtörténeteket a miniatűr kockákról, meg az azokból kilógó írásjelekről.

@bs395:
nemúgyvana' a papírmaffia az igazából (ill. hivatalos nevén: papíripari lobbi :)
süti beállítások módosítása