hángörienidiocc

Latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc?

Idiotac.

Isa?

Fontos!!!

Még mielőtt elkezdenél alázni egy kommentben, kérlek olvasd el a RAGYA-t!!!
A nem nyilvános alázásokat pedig kéretik a verszegeny@gmail.com (egyszerű eset: nickre katt!) címre küldeni, de túl sokat nem kell ezektől a levelektől várni, mert kéjes mosolyok között fogom törölni mindet.

Friss topikok

Innen olvasnak

Hódacska, Fődecske, felhőcske

Ezen képecskéért meg millió köszönet az Időkép.hu portálnak:

Felhőkép

Tiszta haszon, mi?

2009.01.29. 00:13 Vérszegény éjszakai dúvad

Őszintén mondom, nagyon szeretnék végre végignézni egy olyan kormányülést, amelyen éppen a gazdaság kifehérítéséről tárgyalnak. Ugyanis már halálosan kíváncsi vagyok, hogy vajon kik lehetnek azok a "közgazdasági (vagy egyéb) szakértők", akiktől a kormány az ötleteit veszi.

Az idei első (illetve idén bevezetett) találmányuk ez a Tiszta haszon című program. A program lényege igen egyszerű, csak számlát kell kérni egy igénybevett lakossági szolgáltatásról, majd neten, vagy mobiltelefonon beküldeni a számla adatait, aztán már csak reménykedni kell, hogy "megüssük a főnyereményt".

Én ezzel a programmal kapcsolatban sok mindent el tudok képzelni, kivéve azt, hogy ez ösztönözni fogja a "gazdaság kifehérítését", mint ahogy a kormányszóvivő azt állítja.

Egyrészt azért, mert csak a szolgáltatások egy igen kis köréről kiállított számlával lehet pályázni (ami egyrészt érthető, hiszen pl. a kisebb-nagyobb értékű berendezésekről az ember a garancia miatt is elkéri a számlát, ugyanakkor csak felvetődik a kérdés, hogy pl. kisboltban nem kell gazdaságot fehéríteni? Vagy esetleg a százforintos boltokban?), másrészt viszont azért, Budai Bernadett azt állítja, hogy ez a program nem szerencsejáték, attól még az emberek szerencsejátékként fogják tekinteni, méghozzá olyan speciális szerencsejátékként, ahol saját magunk határozzuk meg, hogy mekkora összeg ellenében próbáljuk meg megütni a főnyereményt.

Lett légyen szó akár lottóról, vagy sorsjegyről (kaszinózni azért most ne menjünk), minden szelvénynek szabott ára van. A Tiszta haszon programban ez nem így van, mindössze annyi a kikötés, hogy a számla nettó értéke érje el az ezer forintot. Na, most induljunk ki a VG cikkben felsorolt két szolgáltatásból.

Tegyük fel egy kisnyugdíjas elmegy fodrászhoz. Mosás, vágás, megmittoménmégmi, és a fodrász azt mondja kisnyugdíjasunknak, hogy ez kétezer forint lesz. Nagyszerű, főhősünk kér róla számlát, majd neten, vagy mobiltelefonon (feltéve, ha rendelkezik ezek valamelyikével) leadja a kis pályázatát. Másnap reggel kisnyugdíjasunk úgy gondolja, hogy új frizurához frissen festett falak az igaziak, így hát felhívja a festő szakit, aki kimegy, megnézi a falakat, oszt, szoroz, számol, majd kihozza, hogy hát ez anyaggal, munkával, mindennel együtt legalább százezer forint. Kisnyugdíjasunk előbb a szívéhez, majd a szívgyógyszereihez kap, aztán remegő hangon megkérdi, hogy, na és számla nélkül?
Számla nélkül csak hatvanezer, mondja a szaki, és többé szóba sem kerül számla.

Szóval ez a Tiszta haszon program, "ami nem szerencsejáték", egy olyan állami szervezésű szerencsejáték, ahol a fogadó határozza meg a tét nagyságát. És nem csak olyan szűk keretek között, mint pl. a tippmixnél, hanem kifejezetten tág határok között. Senki nem fog a festőtől számlát kérni, mivel az legalább több tízezer forint azonnali pluszkiadást jelent(het) neki, miközben a mérleg másik serpenyőjében egy bizonytalan sorsú egymillió forint van. Elvégre jobb ma egy veréb, mint... nemdebár? A fodrásztól, kozmetikustól, stb. viszont el lehet kérni a számlát, hiszen ezen esetekben amúgy sem alkudoznánk a végösszeget illetően, de ha már egyszer a szolgáltatást igénybe vettük, hát akkor legalább próbáljunk meg ebből valami hasznot csiholni, nosza pályázzunk.

Arra appellálni meg szerintem tényleg teljesen felesleges, hogy majd a számla elkérése megszokássá fog válni. Egyrészt nem hiszem, hogy ez a program hosszútávon megmarad (azért, mert a hosszútávú programok és a kiszámítható működés nem jellemző a jelenlegi magyar kormányra, másrészt a pénzügyileg tiszta bukás), és abban a pillanatban, ahogy megszűnik, meg fog szűnni a számlakérési kedv is, hiszen már nem lehet nyerni a számlával.

Amennyiben viszont az volt a cél, hogy eltapsoljunk évi százhúszmillió forintot, vagy hogy éves szinten kb. százhúsz családnak szerezzünk hosszabb-rövidebb időre kellemes perceket, akkor ez a program telitalálat.

29 komment

Címkék: gazdaság tiszta haszon program

A bejegyzés trackback címe:

https://hangorienidiocc.blog.hu/api/trackback/id/tr75897337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Acmee 2009.01.29. 06:58:45

Ahogy a blog címe: a legfrissebb "hángörienidiocc"

Vidéki 2009.01.29. 11:31:57

A kisnyugdíjasnak (ha komolyan jóakaratú, felelős gondolkodású állampolgárnak képzeli magát) sem szabadna a fekete gazdaságot támogató felfogást elfogadni.
Inkább nyújtózkodjon csak addig, ameddig a takarója ér.
A „tiszta haszon” legalább megpróbál valamit tenni a fekete gazdaság visszaszorítására.
A szerzőnek talán van valami használható javaslata, vagy úgy gondolja, hogy úgy jó minden ahogy van?

paráznabillegető 2009.01.29. 11:38:29

aki adót csal, annak százszoros büntetés, vagyonelkobzás (szűkebb rokonságra is kiterjedő!), állampolgári jogok megvonása (na jó, ez lehet ideiglenes is), és persze alap, hogy sitt.

korrupció esetén meg fővesztés és írmagírtás.

másképp nem fog menni...

borpancsoló 2009.01.29. 11:48:33

Ugye senki nem hiszi azt, hogy a feketegazdaságból származó károknak akár csak 5%-át is a festők, kárpitosok, villanyszerelők okozzák!
A feketegazdaság a nagyberuházásoknál kezdődik és az állami csúcsberuházásoknál végződik.

Különben meg, bár támogatom, hogy igenis mindenki adjon számlát, nem sokat várhatunk olyan képviselőktől, akik szerint nekik számlát kérni a kiadásaikról "nem életszerű".

Szóval nem feltétlenül Marikanénire kell csak szűkíteni a tisztogatást. (most pedig ez zajlik.)

Egyébként meg jelenleg nincs jobb ötletem, nem is gondolkoztam ilyesmin, de biztos vagyok benne, hogyha akkora fizetést kapnék érte, ki tudnék találni valami világtól kevésbé elrugaszkodott, hétköznapi életet élő emberek számára kevésbé nevetséges ötletet.

Tichamér · http://kutyushop.blog.hu 2009.01.29. 12:15:49

Azt el kell ismerni, az adófizetési morál is olyan, mint a közlekedési: vannak olyanok, akik szinte mindent megengedhetnek maguknak, ráadásul pofátlanok, és vannak azok a kisemberek, akik nem, mert őket tuti megállítja a rendőr, és feljelent, megbüntet, stb. Ugyanez van az adózásnál is, sok embert nem kapnak el, akikről pedig mindenki pontosan meg tudja mondani, hogy adót csalt, a kicsiket meg vagyonosodási vizsgálat alá vetik (mintha rajtuk akarnák számon kérni, hova lett az a pénz, amit a nagy "elsikkasztott").
A probléma gyökere az, hogy az állam szerint az állampolgárok/vállalkozók a hibásak amiatt, hogy nincs pénz a kasszában, pedig csak meg kellene teremteni számukra a megfelelő gazdasági környezetet, amiben nem halnak éhen az adók és járulékok befizetése után.
Szerintem egyszerűen a törvények alkotóinak felelősséget kellene vállalniuk a döntéseikért, sőt, először nekik kellene önmagukon tesztelniük, mondjuk egy 3 hónapos tesztidőszak alatt, minden szankcióval és miegyébbel.
De hadd ne én vagy a poszt írója találja már fel a spanyolviaszt, hiszen rengeteg tanulmány jött létre az utóbbi években arról, hogy oldható meg a magyar gazdaság gondja, köztük a kifehérítés kérdése is. Csak éppen kedvenc politikai elitünk magasról tett rá. Jó magasról...

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2009.01.29. 12:24:32

@Vidéki:
Ez a program sok mindenre jó, kivéve a gazdaság fehérítését. Ahhoz leginkább a jelenlegi ellenőrzési szint mellett (esetleg a büntetési tételek emelésével) az adóprés jelentős csökkentésére lenne szükség. Jelenleg egy egyéni vállalkozó nyereségének több, mint az ötven százalékát (kb. 54%) elviszi az állam, miután megfizette maga után a járulékokat is. Mindezek után mi a francért állítana ki számlát, ha nem szükséges?
És kisnyugdíjasunk tényleg miért kéne számlát a szobafestőtől, ha az többtízezerbe fájhat neki azonnal, miközben egy hajvágással is pályázhat a millióért?

Bit Rot 2009.01.29. 12:25:48

Ja, aki szokott parkolni, és pénzt dobálni az automatába:
Gyűjtsetek össze legalább 1000 Ft + AFA értékű jegyet, irány a parkolótársaság irodája, majd kérjetek a nevetekre számlát!!

Ezután már lehet is nevezni, nyerni! :-)

croesus aka. the grinder 2009.01.29. 12:26:42

@borpancsoló >> Istvándy Jenő Pincészete:
De, igenis a legnagyobb károkat ezek a kisemberek okozzák. Nem pénzben, morálisan.
Amíg a rendszer úgy van megcsinálva, hogy mindenki lop (lopni kényszerül), addig senki sem fog az adószigor mellett kardoskodni, mert félti a saját megélhetését. És így minden meg tovább a megszokott, bűzlő mederben...

qwertzu 2009.01.29. 12:32:01

Gondolkodtam ezen, és asszem rájöttem mire jó ez az egész. Az nyilvánvaló, hogy emiatt nem kérnek többen számlát. De aki kap, azoknak egy része beküldi, mert mért ne. Egy idő után így kialakul egy adatbázis, amiből ki lehet olvasni, hogy melyik vállalkozástól hány számlát küldtek be.
Aztán ha egy városban van 10 fodrászat, amiből 2-höz nem jött be egy számla se, akkor az jó tipp, hogy hova menjenek ellenőrzésre.

misc · http://misc.blog.hu 2009.01.29. 12:35:48

az adócsalásnak nem erkölcsi kérdésnek kellene lennie, hanem gazdaságinak. arra talán jó a program, hogy felhívja a célcsoport figyelmét arra, hogy mi is az a számla, de másra nem nagyon. Amíg az adócsalással szerezhető haszonért megéri vállalni az adócsalás kockázatait, addig az emberek adót fognak csalni, függetlenül attól, hogy hány óriásplakátra írja ki a kormány, hogy ez csúnya dolog.

arról meg nem is beszélve, hogy nevetséges, képmutató dolog a kormánynak erkölcsökről beszélnie az adózással kapcsolatban, amíg olyan "műemlékeket" állítanak az adófizetők pénzének hatékony felhasználásának, mint a köröshegyi völgyhíd, az M6 alagútjai a búzamezők alatt, vagy a négyes metró projekt.

AndOr01 2009.01.29. 12:46:19

@Vidéki: A „tiszta haszon” legalább megpróbál valamit tenni a fekete gazdaság visszaszorítására.

Én Yodával értek egyet: "Tedd vagy netedd. De ne próbáld!"

Az embereknek tele van már a @uk az ilyen próbálgatással. Az ilyenfajta próbálgatást hívják pótcselekvésnek.

Nekem az a bizonyos vicc jut az eszembe:
"...
- Doktorúr mostmár megdöglött az összes libám!
- Jaj de kár, pedig lett volna még néhány ötletem! "

Az, hogy az emberek tisztességesen viselkedjenek az az előfeltétele, hogy tisztességes törvények szülessenek. Addig is lehet ilyen marhaságokat kitalálni, de én senkinek a helyébe nem járatnám le magam ilyen kicsinyes dolgokkal. Csak mégeyszer (százezredszer) be lett bizonyítva, hogy gyereknek nézik a polgárokat.

Még egy tisztességes reklámot sem tudtak összehozni hozzá. Játszótér számlából? Mi a t@k@met akar ez kifejezni? Csak nem egy "haveri reklámszakember" nyúlta le valamelyik kollegájának a "fözzünk játszóteret" ötletét? Ahhh, siralmas az egész!

cégalapító · http://cegalapitas.blog.hu 2009.01.29. 12:58:14

Szerintem jó ez a program, nincs vele gond. Kicsit talán összekevered a nyereményjáték és szerencsejáték fogalmát. Úgy gondolom ez inkább nyereményjáték...
Természetesen ahogy már előttem szólok is említették, attól még szigorítani kellene pár dolgot ezen, és másik oldalon pedig egyszerűsíteni.

Én is fogok játszani ezen, ha már úgy is kell ilyen szolgáltatást igénybe vennem, akkor simán kérek majd számlát.
Amikor a Westend játékán elkezdtünk párommal játszani, hogy az ott vásárolt legalább 2e Ft-os számlát bemutatva lehetett részt venni sorsolásokon. Néha ott ettünk egyik gyors étteremben, és általában nem akartak számlát adni, de ezt a sorban előttem állóknál is láttam, hogy beütötte a gépbe a számot, de nem nyomtatta már a blokkot, hanem törölte a tételt. Aztán amikor 2-3x kértem a blokkot, akkor kicsit néztek, de kiszolgáltak (nem is köptek bele az ételbe), valamint egy idő után már láttam, hogy mindenkinek (amit a sorban állásnál láttam) odaadják a blokkot.

Szerintem jól gondolják, hogy javítja az adózási szokásokat, kell az, hogy megszokássá váljon a számla adás.

AndOr01:
Játszóteres rész nagyon egyszerű... ha több adó folyik be (és nem újabb adónemek bevezetéséből), lesz pénz normális játszóterekre is... ideális esetben.
Én nem nézek tévét, nem láttam ilyen spotokat, de a bannerrel szerintem nem volt nagy gond.

opelgeza 2009.01.29. 13:20:57

Hehe. Itt svajcban megkerdezik hogy adjanak-e szamlat, mert ha nem, akkor azt sem kell hulladekkezelni. Aztan annyira nem omlik a gazdasag megsem ossze. Bar lehet hogy ennek mas oka is van ;->

bontókalapács...... http:/ /sportblog.blog.hu 2009.01.29. 13:28:37

Először a képviselők kérjenek számlát, és azt számolják el. Majd ha ez megtörténik, akkor én is kérek a fodrászomtól...

memo62 2009.01.29. 13:32:50

Ez egy idétlen ötlet ami már megint csak a figyelem elterelésére szolgál. Amíg az emberek a számlát gyűjtögetik, addig nem az utcán tüntetnek az ellopott milliárdok miatt. De valójában ez kell a magyarnak, hiszen ha ennyi disznóság után ami már kiderült (s ez csak a jéghegy csúcsa), még mindig tűr, akkor mi mást vár , mint további hülyítást.

tevez 2009.01.29. 13:33:36

cégalapítónak szeretettel!!

Az éttermi storyd ott sántít, hogy fogalmad nincs, hogy üzletközpontban lévő étteremnek mennyi a bérleti díja. Elmondom neked, hogy 7 azaz hétjegyű a szám. Namármost ha az egyéb "szerény" kölségeket még hozzávágom, úgy mint víz, villany, szemét, szakács,felszolgáló, pultos, takarító, pizzafutár bére, járuléka + áfa + adó + a fletó pápai jó édesanyja akkor nem tehetem meg, hogy ne üssek be mindent, mert 5 és fél 6 milliós költségekhez minimum 10-12 milliós bevételt kell produkálnom, hogy higgyen nekem az adóhivatal.
Érted??????????

Vidéki 2009.01.29. 13:34:50

@Vérszegény éjszakai dúvad: Ha a kisnyugdíjasnak választania kell: kér e számlát a fodrásztól, vagy ő is beszáll az adócsalásba, akkor (ha felelősségteljesen gondolkodik) inkább egy darabig még növeszteni kellene a haját és az így összegyűjtött pénzt arra fordítani, hogy ki tudja fizetni a korrekt számlát.
A szerző gondolkodása arra vall, hogy addig, amíg minden nem lesz (magától?) tökéletes, nem érdemes semmit se tenni, még kis lépéseket sem a jó irányban.

portis · http://www.online-szallas.com 2009.01.29. 13:35:50

Nekem az a furcsa , hogy amikor az állami vagy közintézményekben "vásárolok" akkor ott nem kapok számlát.

Például az utlevél igénylésekor.

De például a cégbiróságon sem adnak számlát amikor valamit modositasz a cégpapirokon.

Vidéki 2009.01.29. 13:38:47

@AndOr01: Látom járatos vagy a „Csillagok háborújában”.
De ott Yoda mester ilyent is mondott: „Érezd magadban az erőt!”

Ez csak egy nick 2009.01.29. 13:45:29

@paráznabillegető: Így van! Második lépésként a torrentezőket. Marad itt párszázezer segélyből élő cigány, aki nem csal adót, merthogy nem is fizet. Majd ők ellesznek ebben az országban egymagukból. Hogy miből? Amit tisztességes munkával megtermelnek, és amely után tisztességesen leadóznak...

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2009.01.29. 13:57:01

@Vidéki:
A szerző gondolkodása szerint kis lépéseket már nem érdemes tenni, hanem nagy, sőt nagyon-nagy lépésekre lenne szükség. Ráadásul számomra erősen kétséges, hogy ez a program lépés-e egyáltalán. Ugyanis akár szerencse-, akár nyereményjáték, a számlát csak addig fogod elkérni, amíg érdekedben áll. (Arról meg ne is beszéljünk, hogy én pl. a fodrásznál mindig kapok nyugtát. Nem számla, de a fodrászok jellemzően nyugtatömböket használnak. Aztán persze kidobom, mert mi a francot csináljak vele...)
Egyébként azért a fodrászat nem az a hely, ahol azt mondják, hogy számlával kétezer, anélkül meg csak ezeröt a hajvágás.

(Egyébként bocsi, de estig már bizton nemvok)

ősi homár fapados · http://zsigavagyok.tumblr.com/ 2009.01.29. 14:25:31

A fodrásztól, kozmetikustól, stb. viszont el lehet kérni a számlát

hát te hülye vagy!
- vagy kűdlek el anyádba
- vagy zárom be a boltot:
mer mikor fogod nekem te kifizetni az ÁFAmat, iparűzési adómat, stbmet?
mer akkor már hadd jelentsem be magamat minimál helyett tutira, úgyhogy a bérterheket is lécilécci, ugye mingyár ott tartunk, hogy szorozd a hajvágásodat kettő és féllel!
jaja meg megfektetem a beszállítómat is, mer a számla az számla, ugye neki akkor ugyanez a problémája
meg mer az adózott jövedelmemből fizessem svarcba a kőművest, hogy neki legyen jó? nemár!
mer - és főleg! - a nemszámlátadó konkurenciának ez olyan versenyelőny, hogy belefeketedek, ígyisúgyis megfekszek, jobb egyből zárni!
mer persze én vagyok, aki el akarom tartani az orbángyurcsány polgárkormányt murvabányástul, apróvillástul, völgyhídastul, alagutastul, mer ez nekem milyen jó!

és kígyó a farkába harap

misc · http://misc.blog.hu 2009.01.29. 14:33:11

@vidéki

te hol élsz? jó, hajvágásra még lehet azt mondani, hogy az nem létszükséglet.. de mondjuk ha rossz a vécéje, akkor ("ha felelősségteljesen gondolkodik") spórol még 2 hónapot, hogy számlával is ki tudja fizetni a vízvezeték-szerelőt?

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2009.01.29. 16:00:34

Ez megint egy ostoba látszatintézkedés... Ha leírhatnám az adómból a számlát, az sokkal hatékonyabb lenne...

jacint.blog.hu/2008/10/07/ujabb_ostobasag

ősi homár fapados · http://zsigavagyok.tumblr.com/ 2009.01.29. 18:15:23

"Egyébként azért a fodrászat nem az a hely, ahol azt mondják, hogy számlával kétezer, anélkül meg csak ezeröt a hajvágás."

eleve azt az árat kalkulálom, hogy csak annyi számlát/nyugtát adok, hogy fedezze a számlás költségeimet, versenyképes legyek és egyben megérje keccsölni


az érdekes az lenne, ha végigvennénk, hogyan mászott bele a magyar (kényszer/kis)vállalkozó réteg ebbe a gödörbe, pontosabban lett belemásztatva

pontosabban: ki is érdekelt kádári konszenzus folytonosságában? (hogy miénk a hatalom, azt csinálunk amit akarunk, cserébe hagyjuk, hogy úgy boldoguljatok, ahogy tudtok: pl. elhisszük, hogy többmillióan minimálbérből éltek, lophatjátok a cementet az M6ból ugyanúgy, mint az M7ből annakidején, stb)
Ki is érdekelt? kvázi mindenki..., minden jelentős szavazóréteg (akinek ennél több esze van, tehetségesebb bírna lenni, már rég nem megy szavazni...)
úgyhogy ne tessék azt hinni, csak mer nyakig ér a szar, meg fog itten valami változni csakúgy pikkpakk

Vidéki 2009.01.29. 18:49:33

@ősi homár fapados: A felsorolásból kihagytad az orbáni "szőlőbányákat".
Remélem ez egyszerű feledékenység volt és nem szándékosság.

ősi homár fapados · http://zsigavagyok.tumblr.com/ 2009.01.29. 19:03:13

murvabányát írtam, az nagyon gáz volt mindent egybevetve

szőlő az asszonyé, ott se nincs, amikor pályáznak, az orbán

hölgyválasz · http://holgyi.freeblog.hu 2009.01.30. 05:15:25

Zseniális!:)))))

Bólogatok, mint régen a mű-kutya feje, az autók hátsó ablakában!:)

A nyugdíjas néni meg jobb, ha az új fal helyett a bongyorkáit is inkább a szobafestővel daueroltatja:)))
Ez mindkét fél számára kábé annyira hatékony és előnyös, mint ami ez a progi akar lenni, bár ha kibontakozásra képtelen csirájában, lenne is valami előremutató.

Már ott bukik meg a dolog, hogy nálunk nincsenek hagyományai a számlakérésnek.
Nem csak azért, mert eleve arra rendezkedett be a szolgáltatóipar, hogy enélkül olcsóbban kínálja magát, amiben mindkét fél jobban jár, hanem mert valami érthetetlen szeméremmel kezeljük a kérdést. Magyarán, az embernek nincs pofája egy csomó mindenért számlát követelni.
Pl. tikkatag hőségben, 1 gömb fagyiért, számlát követelni, mikor mögötted vagy 10-en állnak.

És éppígy nincs meg a kultúrája ennek a "fagyit kimérőkében" sem...

ősi homár fapados · http://zsigavagyok.tumblr.com/ 2009.01.30. 13:00:23

@hölgyválasznak a kultúráról

annak nincs kultúrája, hogy az emberek szolidárisak legyenek a hatalommal, állami monopóliumokkal, intézményekkel, mert erre az elmúlt többszázévben semmi okuk nem volt (a kormányoktól az APEHEN át a BKVig), ellenben általában szolidárisak a hozzájuk hasonló másik szerencsétlennel, pláne hajó a fagyi, egyenes a fal, teccik a pasimnak az új frizura

a 70es években még nem voltak zsilipes raktárak, térfigyelők, meg 40 kilós biztonsági őrök, ilyesmik, hajnalban a tejes csak ledobta a rekeszt a bolt elé, demivel a bolt csak hétkor nyitott, a munkába menő emberek kivették a tejet, betették az árát a helyére, kicsit többet, így aztán, még ha valaki nem fizetett is, mindig több volt a pénz, mint az elvitt áru
szolidaritáson alapuló nyer-nyer játszma

na ekkoriban volt kitalálva, hogy a nyugati mintára legyenek az Esti Hírlapnak becsületkasszás elárusítóhelyei a város forgalmas pontjain
de az emberek tudták, hogy nincs sajtószabadság, tudták, hogy hazudnak nappal meg éjjel (akkoriban ezen még nem volt szokás csodálkozni), egyébkéntis állami monopólium a sajtó, hát kivették az ujságot, és nem tették be a pénzt: a szocializmusban szokatlan fürgeséggel szűnt meg a rendszer

na azóta is ez a veszít-veszít játszma megy lakóssság és hatalom (a mindenkori fölöttünk lévők, merugye a bankokat meg a tescót utáljuk, de a postáskislánynak, vagy a sarki boltban szólunk, ha véletlenül többet ad vissza) között, tartunk ahol tartunk

ez a rendelet akkor lehetne sikeres, ha a szintén történelmi hagyományokkal rendelkező gyűlöletre apellálna, azaz nem a feljelentőt díjazná elsősorban, és ráadásul esetlegesen, hanem a feljelentettet szankcionálná minél brutálisabban, ez működött a német megszállás alatt, és a 3/3nak is ez volt a lényege, akkor a szoci/fidesz érzelmű kuncsaftok, jó eséllyel jelentgetnék a fidesz/szoci érzemű fodrászokat ugyebár
süti beállítások módosítása