hángörienidiocc

Latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc?

Idiotac.

Isa?

Fontos!!!

Még mielőtt elkezdenél alázni egy kommentben, kérlek olvasd el a RAGYA-t!!!
A nem nyilvános alázásokat pedig kéretik a verszegeny@gmail.com (egyszerű eset: nickre katt!) címre küldeni, de túl sokat nem kell ezektől a levelektől várni, mert kéjes mosolyok között fogom törölni mindet.

Friss topikok

Innen olvasnak

Hódacska, Fődecske, felhőcske

Ezen képecskéért meg millió köszönet az Időkép.hu portálnak:

Felhőkép

E-lőfizetés

2009.06.14. 20:03 Vérszegény éjszakai dúvad

Belefutottam nemrégiben egy olyan dologba, amivel én még nem találkoztam, sőt nem is hallottam ilyenről. (Ez persze lehet az én szegénységi bizonyítványom is). Olyan dolog, amiről még nem nagyon tudtam eldönteni, hogy ez jó dolog-e, vagy sem.

Épp a Google fordító programával böngészgettem norvég oldalakat, amikor egy helyi újság előfizetési lehetőségei között feltűnt, hogy módot kínálnak arra, hogy a lapot nem kinyomtatva, hanem elektronikus levélként, PDF formátumban rendeld meg. (Egyébként úgy látszik, hogy ez Norvégiában elterjedt dolog, mert azok a - leginkább helyi, regionális - lapok, amelyeknek ránéztem a honlapjára szinte egytől-egyig felkínálják ezt a lehetőséget).

Egyfelől azt mondanám, hogy ez abszolút jó dolog, hiszen így lényegesen kevesebb szemét keletkezik, valamint könnyebb archiválni a régi számokat, mint a padláson, vagy bárhol máshol tárolni azokat, és visszakeresni is könnyebb a régebbi számokban, főleg, ha valaki veszi a fáradságot, és kulcsszavakat rendel egy-egy számhoz pl. egy katalógusprogramban.

Másrészt viszont - és lehet, hogy én vagyok a maradi - számomra az újságolvasás még mindig azt jelenti, hogy a kezembe veszem az újságot, lapozgatom, esetleg még kávézok is mellé (persze a kávézást meg lehet ejteni a számítógép mellett is). Ebből a szempontból egyáltalán nem tetszik ez az ötlet.
Még az is idetartozik, hogy miközben az újságok ugyan megrendelhetőek, de manapság már az a minimum, hogy a lapok honlapjain elérhetővé teszik az aktuális számok tartalmát, tehát mi a francért is kellene megrendelni - és tegyük hozzá: egyáltalán kinyomtatni. (Hm, vajon ez lenne a fejlődés iránya?) (Mondjuk van az úgy, hogy fizetni kell azért, hogy elektronikusan olvashassuk a kinyomtatott számokat - így van ez pl. Magyarországon a Nemzeti Sport esetében).
 

A kiadóknak viszont ez elég nagy(?) költségmegtakarítást jelenthet - azonban mégsincs így. Legalábbis Norvégiában. A PDF formátumú előfizetés és a papír alapú előfizetés árai között nagyon kicsi az eltérés, és meglepő módon van úgy, hogy a PDF formátumú előfizetés a drágább. Erről itt van egy Translate fordította cikk, nehezen érthető, de annyi kisilabizálható belőle, hogy az elektronikus kiadásokat terheli egy bizonyos "moms" (ami valószínűleg egyfajta adó), de a papír alapúakat nem, ezért kerül kb. ugyanannyiba a kétfajta kiadás, noha az elektronikusnak nyilván alacsonyabb az előállítási költsége.

Viszont igazából azért dobtam fel ezt a témát, mert érdekelne, hogy Magyarországon (még?) miért nem terjedt el ez a rendszer, miért nem vetődött fel még ötlet szintjén sem? Most nem azt mondom, a Népszabadság, vagy a Magyar Nemzet, vagy a Blikk miért nem él ezzel az előfizetési lehetőséggel (egyébként tényleg, miért nem?) Mert mondjuk az rendben van, hogy a PDF könnyebben másolható, könnyebben átadható másoknak, mint egy kinyomtatott újság, ahol a két személynek egyidőben kell lennie egy helyen, de a lapok így is elesnek x vásárlótól, akik nem veszik meg az újságot, hanem mások által megvettet olvasnak el. Viszont a kiadók csak igen kis részben építhetnek az előfizetési díjakra, az igazi árbevételt számukra a hirdetési díjak jelentik, azaz miért is lenne baj az, hogy az elektronikus kiadások szabadon és könnyen másolhatóak? A hirdetés mindenképp célba ér.

Viszont a kis helyi újságok - amelyek nagyon sokszor ingyenesek, és bedobálják mindenkinek a postaládájába, akár kéri, akár nem - tényleg élhetnének ezzel a fogással, hiszen jellemzően az önkormányzatok tartják fent, azaz nekik igazán az érdekükben állhatna a költségmegtakarítás.

Vajon az lenne az elektronikus kiadás meg nem valósítása mögött, hogy Magyarország, illetve a magyar emberek zöme még mindig elektronikus analfabéta? Hogy nincs még (mindig) eléggé elterjedve a magyar háztartásokban a számítógép?

Nem tudom, de azt mégis eldöntöttem, hogy ez az elektronikus előfizetési lehetőség jó dolog. Én meg legfeljebb, ha lapozgatni akarom az újságot, akkor majd kinyomtatom, és úgy lapozgatom.

5 komment

Címkék: médiaipar

A bejegyzés trackback címe:

https://hangorienidiocc.blog.hu/api/trackback/id/tr351184843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kiskocsma 2009.06.14. 20:23:22

Ez néhol működik nálunk is, csak sajnos nagyon kevés helyen, pedig igazán hasznos dolog. Itt van pl a Civilnapló, egy független helyi (kecskeméti) lap, amelyiknek az összes száma leszedhető pdf-ben már másfél éve:

civilnaplo.hu/hun/sa_pdf/t_Alf%C3%B6ldi%20Napl%C3%B3%20PDF%20let%C3%B6lt%C3%A9se/index.html

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.06.14. 20:50:47

2 dolog.
1. te norvég lapokat böngészel? az druva.
2. amerikában meg épp a nyomtatott sajtó megy igen durván csődbe, mert a google egymaga fele annyi hirdetést szipkáz be, mint az összes papírlap együtvéve. nem hiszem, hogy ezen a pdf segítene, pláne pénzért. a reklámból fizetett on-line újságé a jövő, esetleg a kétéltűeké.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2009.06.14. 23:41:55

@kiskocsma:

Igen, ilyen mifelénk is van, csak emellett minden hónapban (esetleg kéthavonta) bedobják a postaládába is.

@bs395:
Csak az elsőre, mert a másodikra írnék majd valamit a közeljövőben. Vagy, ha lejutok a héten Orfűre, akkor egy kicsit a távolabbi jövőben.
Szal, kifejezetten viking-buzi vagyok, ami skandináv, az nekem tetszik. Hozzátéve, hogy igazi vikingeknek csak a norvégokat és az izlandiakat tekintem, a svédek és a dánok nálam csak félvikingek.

virágelvtárs 2009.06.16. 11:04:13

A kézbevevés-lapozgatásról: Most nagyon ráindultam az elektronikus papírra, bár most a nősülés viszi a pénzem, de ha nagy leszek, rászánok annyit amennyit. Kényelmes rajta olvasni, bőrkötésben még illata is van, a gépről rátölthető az olvasnivaló, akár netes feedek, újságok is. Nem fárasztja a szemet, mint a képernyő, könyvjelzőzhető, sőt több fajtájára jegyzetelni is lehet, az aksija is sokáig bírja. Sok fajtája van, ez a mostani legjobb:

www.irextechnologies.com/products/iliad

Ezt itt gyártják "napkeleten", otthon is lehet már rendelni meg venni. Szerintem nem rossz.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2009.06.18. 13:03:09

@virágelvtárs:

Ez tök jó, nekem is kell majd egy ilyen. Most is legalább 4 könyvet csomagoltam el magamnak.

Ja, igen: Sajnos még csak félig készültem a legújabb bejegyzéssel, de most elmegyek fishingelni Orfűre, szóval az valszeg hétfőnél előbb nemigen fog kikerülni.
Sorry.
süti beállítások módosítása