hángörienidiocc

Latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc?

Idiotac.

Isa?

Fontos!!!

Még mielőtt elkezdenél alázni egy kommentben, kérlek olvasd el a RAGYA-t!!!
A nem nyilvános alázásokat pedig kéretik a verszegeny@gmail.com (egyszerű eset: nickre katt!) címre küldeni, de túl sokat nem kell ezektől a levelektől várni, mert kéjes mosolyok között fogom törölni mindet.

Friss topikok

Innen olvasnak

Hódacska, Fődecske, felhőcske

Ezen képecskéért meg millió köszönet az Időkép.hu portálnak:

Felhőkép

A Sziget elkurvulásáról

2007.08.16. 16:25 Vérszegény éjszakai dúvad

Szóval miután 'megvádoltak' azzal, hogy irigy vagyok Gerendai (gazdasági) sikerére, akkor talán elmondanám, hogy egész pontosan mi is a bajom a Szigettel mostanában. A problémámat röviden összefoglalva talán így lehetne kifejezni: A Sziget egy klasszikus magyar sikertörténet.

 Legelőször azért fűzzük hozzá, hogy egy ilyen rendezvény létrehozásához az ötleten kívül anyagi és kapcsolati tőkére is szükség van, ezek eloszlása pedig még jelenleg is igen egyenlőtlen a magyar társadalomban. Azaz az emberek jelentős része ki van zárva az érvényesülés különböző módozataiból. A diploma megszerzése manapság nem feltétlenül jelenti a felemelkedés lehetőségét, inkább már valami iskolázottsági minimumnak számít.

A Sziget fesztivál az egy évvel korábban megrendezett Sziámi táborból nőtt ki. Gondolom sokan emlékeznek arra, hogy sokáig probléma volt a finanszírozásával, a Sziget évről - évre veszteséget termelt. Ezen nyilvánvalóan változtatni kellett, az állami támogatás mellé növelni kellett a látogatók számát, illetve szponzorokat, támogatókat kellett bevonni. Eddig a történet rendben is volna. Hiszen a költségek egy része - bérleti díj, villanyszámla, a színpadok összeszerelési-, és anyagköltsége, a hangosítók bérköltsége, stb. - a látogatók számától független, és ebből következőleg a fentiek hiányában a fesztivál nem válhatott még nullszaldóssá sem. Azonban - feltételezhetően - erre az időszakra tehető, hogy a szervezők megérzik az üzlet - a pénz - szagát.

A kilencvenes években a Szigetnek még sikerült megőrizni valamit az ősfílingből, hiába a látogatók számának növekedése - és ezzel párhuzamosan nyilvánvalóan egyre inkább heterogén összetételűvé válása - és hiába a vérbunkó inkálosok alkalmazása, hiába a szabadáras kereskedelmi rendszer - néhány dolog drágább volt akkor, mint most - hiába a wc-k és zuhanyzók mocskossága.

Aztán egyre inkább üzletként kezdtek róla gondolkodni a szervezők, ez pedig egyfajta kiüresedést eredményezett. Ennek oka az, hogy a nyereségességhez egy nyilvánvalóan magas látogatószámot kellett produkálni, amit csak a tömegigények kielégítésével lehetett elérni. Márpedig minél nagyobb a tömeg, annál kisebb a közös osztó, azaz a Sziget elkezdett kommercializálódni. A nyereségesség további fokozásához pedig már a külföldi látogatók felé kellett fordulni, hiszen magyar viszonylatban ők jelentik az igazán fizetőképes keresletet. 

A külföldiek megjelenésével párhuzamosan a hetijegyek ára is meredek emelkedésnek indult. Az 1993-as 1,800 Ft-os elővételes hetijegy 2005-re eléri a 20,000 Ft-ot, míg a napijegyek 300 Ft-ról 5,000 Ft-ra nőnek. Persze eleinte a látógatók száma is meredeken emelkedik, az utóbbi években viszont jellemzően stagnál, köszönhetőn a helyszín véges befogadóképességének. A kisebb - nagyobb változásokat talán az időjárás és a fellépők kontójára írhatjuk. Azaz a Sziget már korábban a csúcsra ért, nem csak idén, ahogy azt Gerendai nyilatkozta.

Pedig talán lehetett volna ezt másképp is csinálni. Egy alapítvány létrehozásával, az állami támogatás megtartásával, valamint a szponzori pénzekkel lehetett volna biztosítani a kulturális sokszínűséget továbbra is (amely azért mára kezd eltűnni). Nekem pl. felejthetetlen élmény még 1993-ból a "Születésnapomra" című József Attila est ősbemutatója, valamint néhány performance, amiket őszintén szólva máig sem biztos, hogy értek, de a lángoló hamburgert, vagy a Duna közepén (na, jó, a szélén, de a vízben) bemutatott előadást még egy jó darabig nem felejtem el.

Tehát röviden összefoglalva az eddigieket az történt, hogy néhány ember gazdasági sikeressége érdekében feláldoztak egy potenciális közösségteremtő, kulturális fesztivált.

Hogy ez miért baj? Azért, mert jelenleg a magyar társadalom nem létezik, mert az atomjaira hullott szét. A közösségek, illetve az ezek létével együttjáró szolidaritás és a másik iránti minimális felelősségérzet eltűnt az emberekből, mindez esetleg családon belül működik, de szerintem a családok működésében is komoly zavarok keletkeztek. (Csak egy röpke megjegyzés: Az atomizálódáshoz természetesen hozzájárult a kádári gondolkodásmód továbbélése, sőt virágzása.) Rögtön adódik a kérdés, kik azok, akik ezen tudnának változtatni. Nos, értelemszerűen, azok az emberek lennének ezek, akik birtokában vannak a megfelelő képzettségnek, anyagi, stb. tőkének. Nagyon röviden: A magyar elit.

Akkor itt kezdődnek a komoly problémák. A magyar társadalom ugyanis az elit körök tökéletes leképeződése. A politikai, kulturális, tudományos, stb. elitet képező emberekből ugyanis ugyanúgy hiányzik a szolidaritás és a társadalmi felelősség érzése, mint a kétkezi munkát végző emberekből.

Csak még egy példa: Még 2001 környékén hallgattam Pallagi Ferenc egy előadását, akkor még a Blikknek volt a főszerkesztője. Ő akkor azt mondta, hogy a magyar egy olyan nép, amely egy 2000 leütésnél hosszabb cikkbe bele sem kezd. Ezért a Blikkben nem jelennek meg ilyen hosszúságú cikkek, így sokan vásárolják. Nem tudom érthető-e a példa. A gazdaságossági sikeresség érdekében még azt is fel lehet vállalni, hogy továbbhülyítjük az embereket? Ez kb. olyan, hogy, ha az ötödikeseinknek már problémát okoz az értő olvasás, akkor tegyünk a tankönyvekbe egyszerűbb szövegeket, hogy megértsék azokat, és nem az értő olvasást tanítjuk meg nekik.

Visszatérve a Szigethez: egy alapítványból is nagyon vígan meg lehet élni, sőt meg lehet belőle gazdagodni is, ha valaki elég pofátlan. De itt arról van szó, hogy nem volt elég a sok pénz, hanem még több pénz kellett, és ezért önös érdekből feláldoztak valamit, ami nagyon jó lehetett volna. (Egy utólagos zárójeles megjegyzés: A hangsúly eltolódását az is nagyon jól jelzi, hogy a civiliseknek idén meg kellett venniük a belépőt, ellentétben a teljes Fővárosi Közgyűléssel, amely tagjai kaptak fejenként kettő ingyenbelépőt. Hál'istennek vissza is küldték, éppen a civilesekre való hivatkozással.) Ezért mondom, hogy a Sziget sajnos egy klasszikus magyar sikertörténet.

Frissítés 2007. 08. 21: Mivel ezt a témát magamban már lezártam, és többet nem nagyon akarok ezzel foglalkozni, ezért ezt a NOL cikket minden kommentár nélkülöm linkelem be.

63 komment

Címkék: médiaipar sziget fogyasztói társadalom szerintem

A bejegyzés trackback címe:

https://hangorienidiocc.blog.hu/api/trackback/id/tr41141520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

almodhi 2007.08.16. 18:00:03

\\\"kádári gondolkodásmód továbbélése\\\":

\\\"egy alapítvány létrehozásával, az állami támogatás megtartásával, valamint a szponzori pénzekkel lehetett volna biztosítani...\\\"

Hát igen. Nehogy már azok fizessék a Szigetet akik részt vesznek benne. Fizessen az állam, fizessenek azok a cégek ahol haver a marketinges.
Fizessen mindenki csak én ne. Én kulturálisan sokszínű vagyok.

Anthony Other 2007.08.16. 18:01:09

Mármint sokmindenben a szerzővel.

ahta 2007.08.16. 18:13:34

Az az iszonyat sok kulfoldi meg mind odamenne Jozsef Attilaert... Utolag nezve a Sziget allami tamogatasa az egyik legjobb idegenforgalmi uzlet volt (nem csak a Szigeten koltenek). Azt hiszem a ket dolog masrol szol. Csinalj Sziget B-t (vagz menj el a Muveszetek Volgyebe (amit amugy tamogatnak) kulturaval es szerezz hozza tamogatast! - csak ne az en penzemet.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2007.08.16. 18:15:30

Hát azt nem tudom, hogy én mennyire vagyok kulturálisan sokszínű, azt viszont igen, hogy ott tényleg rosszul fogalmaztam. Szóval állami támogatással, szponzori pénzekkel, és a magyar közönség számára is elérhető áron kínált napi és hetijegyekkel.
Mert, ha megnézed a táblázatot, '97-ben a látogatók száma meghaladta a 200k-t, és a zömük magyar volt. S ha jól emlékszem, akkor '97-ben a Sziget már hozta a nullszaldót.

morpho 2007.08.16. 18:24:33

Sajnos kb erről van szó.Talán csak az maradt ki,a mégnagyobb bevétel érdekében megjelentek olyan "szolgáltatások",amelyek nemhogy a Sziget eredeti"szellemiségével",de még a kúltúrával sincsenek köszönő viszonyban.Vidámpark,extrém sportok halmazai,paintball..Volt ugye valaha egy Sportsziget címen futó izé is,amit szintén Gerendai"irigyek vagyunk rá"Károly szervezett,de nem jött be megszűnt,egy része pedíg átkerűlt a Szigetfesztiválra jópénzért.Akarom mondani méregdrágán.Nem arról kéne szólnia a történetnek,hogy egy francia túrista bebaszva le mer e ugrani gumikötéllel egy daru tetejéről hatezerért.Nagyon nem. Egyébként néhány egyéb rendezvényt is csinálnak,főleg a magyaroknak.
Lassan a Volt fesztivál lesz a sziget a magyaroknak,a Szigetfesztivál,meg a sziget a nem magyaroknak.

zorglub · http://www.kalakafesztival.hu/ 2007.08.16. 18:39:09

Kaláka fesztivál: 2007 július 12-15
Bérlet elővételben: 5200 Ft
Sátorhely a vártól 200 méterre: 1000Ft a fesztivál teljes időtartamára
Személyenként 600 Ft/éjszaka, strandhasználattal
Naponta 6 fellépő, összesen 18 koncert.

1 nyereségérdekelt, multinacionális főszponzorral.

Minőség, kultúra, kellemes környezet, felemelő hangulat.

Lehet olcsón, sokat adni, példák is léteznek.

atha 2007.08.16. 18:44:18

Ez kicsit olyan, mintha lett volna egy roncsderbink anno, ami kinotte magat forma-1-e. Nyilvan a ketto teljesen mas, de most ahelyett hogy orulnenk hogy van egy Forma-1unk (sok kulfoldivel akik legalabb koltenek) azon gondolkotok hogyan lehetne visszacsinalni. Ha szukseg van roncsderbire akkor tessek csinalni egyet! - ahogy miniszterelnokunk is megmondana :)

morpho 2007.08.16. 19:09:41

A forma1 az már a legelső évben forma1 volt. nyereségorientált, saját, betartandó szabályokkal és sok külföldivel. Ezt mindenki tudta, senki nem mondta azt, hogy ez egy mogyoródi autós hétvége a magyar sofőröknek. Szar példa

Avatar 2007.08.16. 19:36:57

Ezer olyan fesztivál van ma már itthon, amilyen a sziget 10-15 éve volt. Kotta, Mezőtour, Volt, Balaton Sound, Hegyalja, Balatone, EFOTT, Veszprémi utcazene fesztivál, Művészetek völgye, SZIN...

Minden nyári hétvégére jut fesztivál... Miért kellett volna a szigetnek is ilyennek maradni?

flimo13 2007.08.16. 20:05:16

Na a sziget köré szerveződött társadalomból inkább köszönöm, de nem kérek. Akkormár éljen az elkurvulás, és a külföldiek megfejése.

Kutya 2007.08.16. 20:19:19

Igenis legyen üzlet a Sziget, végre valami, ami alúlról szerveződött, és lett nagy. És igenis legyenek gazdagok, akik ezt csinálják.

Hogy hülyíti a népet a Sziget. Nem hiszem, hogy valaki hülyébben jött onnan vissza, mint ahogy kiment. De az atomizált társadalomban éppen ilyen fórumokra van szükség: ahol találkoznak, és együtt vannak az emberek. Ma már senki sem jár táborokba nyáron, ehelyett ott van a fiataloknak a fesztivál.

2007.08.16. 20:23:40

én már elvből nem megyek ki a szigetre. Mert nem ér annyit, amit elkérnek. Nem fizetek ennyit a húgy söré, a szar kajáért. De mindegyik fesztiválon látszik ez a trend. Pl az idei efott söre ihatatlan volt, stb. Ha van pénze az embereknek azt kifizetni, amennyit elkérnek, akkor rendben van az ország, el lehet baszni több évi tandíjat egy hét alatt. Kenyeret és cirkuszt...

eztEgyed 2007.08.16. 20:41:41

Régebben és is sokat gondolkodtam azokon a dolgokon, amiket fent leírtál. Arra jutottam, hogy ez így jó ahogy van.
Azt írod sikertörténet. Pont. Annyi. Örüljünk neki. A többi hülyeség. Jobb lenne, ha maradt volna a régi de nem működne és megszünne? Vald be, akkor nagyon hiányozna!
Azt mondjátok, hogy olyan dolgok jelentek meg ami nem illik a Sziget "szellemiségébe". Sportok, paintball fujj! Emlékeim szerint a sziget szellemiség része volt a tolerancia, meg a sokszínűség. (Te is más vagy, te sem vagy más!) Nem mindegy, hogy tarháló punk vagy technós?

Azt írod 97-ben bezzeg 200k így is ott volt. Na nem is nagyon volt hova menni...
Volt más profi fesztivál? Kac,kac. 10 éve a Volt fesztivált egy sportcsarnokban tartották... (szerintem jobb is volt).

Azt kéred a szervezőktől, tarháljanak az államtól mert olcsóbban szeretnél bejutni. Miért is? Ha olcsóbb akkor a külföldi otthon marad? Vagy tegyünk be a pénzből olyan programot ami nem érdekli, és jól otthon marad? Aztán reménykedünk, hogy a sziget törzsét adó sziámis 30-as brigád nem szült gyereket és kijön? És mindezt miért is? Most nem mehetsz el Sziámira, PUF-ra, színházi sátorba?
Dehogynem. (Evvel az erővel jogosabb lenne azt kérni, hogy az előadók jöjjenek ingyen.)

Mellesleg hidd el a kiskirálykodó állami vezetőktől pénzt kunyerbáni nem a legjobb móka. Nem csodálom, hogy idén hagyták a fenébe.

Röviden. Igen szerintem is magyar sikersztori. És kurvára örülök neki. Sok-sok ilyet szeretnék.

ZBucek 2007.08.16. 20:46:52

Miért baj az, hogy egyre több a külföldi??? A sziget már rég nem arról szól, aminek indult, változnia kellett, ki kellett emelkednie. Ahogy írták többen is, minden hétvégére jut egy fesztivál, ami magyar!!! Akkor legalább egy emelkedjen ezek fölé. Rendben van, elüzletiesedett, engem is piszokul bosszantott, hogy az egyik leggagyibb hazai sör 390/doboz, botrány!!! De inkább nem ezt az oldalát nézem, hanem azt, egy hétig jól érezhettem magam, minek gondolkodjak azon, hogy mi miért??? Vége lett. Visszatértem a munkába, töményen elért megint a nagy magyar valóság... ebből szakított ki a sziget, most is, mint korábban!!!

frompearly 2007.08.16. 20:48:56

EMberek , persze lehet arról beszélni ,hogy már nem az mint régen ,meg mennyibe kerül a vodka meg egymás seggébe vannak a szinpadok ,nem lehetne esetleg csak jól éreznie magát az embernek annélkül ,hogy belegondolnánk mindezekbe...Én kjól éreztem magam például ez volt a 9 edik és jövőre is kimegyek ,ha tehetem . Ja és nem az árak drágák ,hanem mi keresünk keveset....Sziget08

jano · http://www.rockwell.hu 2007.08.16. 20:54:22

Baromira egyetértek eztEgyeddel.

Én sem voltam kint (mint régebben), de azért marhára örülök neki hogy van. Büszke vagyok rá. Mint minden magyar sikersztotira. Bár lenne több...

Netuddki. 2007.08.16. 21:08:42

Mivan fiatalok !
Nézzétek meg az Üvegtörőket.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2007.08.16. 21:10:24

öööö.....
Őszintén szólva ez a bejegyzés inkább társadalomkritika akart lenni a Sziget kapcsán. Illetve magyar elitkritika.
Egyébként meg a Művészetek Völgyében, a Volton, és a SZIN-en is meg lehet figyelni a szigetes folyamatokat.
Ja, nem olcsóbban akarok bejutni, hanem reális áron, de ha mégsem, és ha üzleti vállalkozásról van szó, akkor viszont a színvonalat kérem számon. Ja, és akkor mire fel az állami támogatás, amit csak idén először nem vettek igénybe?
EztEgyed! A gondolatmenetem révén tényleg számon lehetne kérni az előadókon, hogy miért nem jönnek olcsóbban. (Mert ingyen azért Jézus koporsóját sem, mint tudjuk...)
A Kaláka igen, tényleg jó. Csak egy jó ideje sajnos a munkám miatt már nem tudok eljutni oda.

emSz 2007.08.16. 21:26:56

En orulok neki, hogy van egy hely, ahova eljon sok kulfoldi, rohadt jol erzi magat, ezerfele emberrel ismerkedem meg, es ezek mind ugy mennek haza hogy terjesztik otthon a hirt, hogy nem is olyan paraszt hely ez a Magyarorszag...

Meg orulok neki, hogy nincs tobbe Sziami a nagyszinpadon, meg orulok h nem omlik a szar a toitoibol, meg hogy olyan nemzetkozi nevek lepnek fel akiket kulonben az eletben nem latnek (nemcsak a nagy 'vilagsztarok', de eszmeletlen sok kis, ismeretlen, tehetseges kulfoldi zenekar).

Ha magyar egyutteseket akarok nezni, megyek EFOTTra stb. Ha kulturat akarok megyek Muveszetek Volgyere. Ha meg jo bulit ahol baromi sok ismerossel es ismeretlennel talalkozom es 1000fajta elmeny er, megyek a Szigetre. Tarhalo punkbol van eleg mas fesztivalokon, nekem is hianyoznak, de cserebe hany idosebb ember jon ki, mert most mar kulturaltabb a Sziget?

Ja es 550Ft egy nagy tal tesztaert, vagy 1300ft egy uveg minosegi Hilltop borert... Budapesten hany helyen kapod ilyen olcson? Ja es egy Nine Inch Nails, Manu Chao, stbstb. koncertre mennyi a beugro? 6-7000Ft, vagy tobb...

Igenis gazdagodjanak meg a szervezok, ne egy rozoga muveszkedo alapitvany elen alljanak a miniszterium ajtaja elott penzt kunyeralni. Orulok hogy van egy ilyen sikertortenet.

morpho 2007.08.16. 21:29:54

eztEgyed
"Most nem mehetsz el Sziámira, PUF-ra, színházi sátorba?
Dehogynem."
Elmehetsz nyolcezerért.
Aki azt állítja,hogy vannak olyan fesztiválok Magyarországon,amilyen a Sziget volt 10-15 éve,annak gőze nincs milyen volt a Sziget 10-15 éve.
Egy átlagos szigetlakó,kb száz ropit költ el egy hét alatt.Ezt csak egy bizonyos társadalmi réteg tudja kicsengetni.Ezért tűntek el a szegedi punkok és most vannak helyettük drezdai punkok.
Ez nekünk magyaroknak tényleg kurva jó!

"Ma már senki sem jár táborokba nyáron, ehelyett ott van a fiataloknak a fesztivál."
Mindenki táborokba jár ez egyszerűen nem igaz,a fesztivál pedíg a francia fiataloknak van ott.

A büszkeségről,meg a sikersztoriról meg annyit,hogy kísértetiesen emlékeztet a cucc a PestiEst sikersztorira.Ha egy komoly koncertszervező cég akarna csinálni nálunk egy nyári fesztivált és komoly sztárokat hívna ide,
Gerendai kolléga lehúzhatná a rolót.Nincs konkurencia.Egyenlőre.

eztEgyed 2007.08.16. 21:33:12

"Mert ingyen azért Jézus koporsóját sem, mint tudjuk..."

De a sziget legyen olcsóbb. :-))) Az ár addig reális, míg az emberek kifizetik. Tehát jelenleg reális. A Volt "elszigetelődese" kissé logikusan hangzik, főként, hogy a szigetesek szervezik.

Azt hogy, elit kritának szántad, azt sejtem, pont azért késztetett írásra. Ugyanis ezáltal az érdekes magyar gondolkodásmódot mutattad be:
a sikeres fesztivál szervezői (akik titokzatos módon szerezték tőkéjüket) a pénzért feláldozták a magyarság kultúráját.

Na ez hülyeség. (Bocs). Add el a lakásod, és a pénzből szervezz olyan fesztivált, amilyet akarsz. Ők is ezt tették. (Ja hogy mondani könnyebb??)

Aztán majd rájössz, hogy lehet kádári nosztalgivál azt hinni, hogy a pénz nem számít, de a fellépők ingyen nem jönnek el, a helyszinért fizetni kell, takarítani, füvesíteni kell. Dolgozni szintúgy. Akkor miért ne keressenek vele jól? Mert az ciki?

A szocializmusnak ez a legrohadtabb maradéka. Sokan azt hiszik hogy a pénz gusztustalan, a magabiztosság meg beképzeltség.
Dehogy. A pénz fontos (főleg ami a dolog anyagi oldalát illeti :-) ez tény. A baj az, hogy sokak szerint ez a legfontosabb. Na az gusztustalan.

Az vesse a szervezőkre az első követ aki ingyen csinálna 15-éven át egy milliárdos fesztivált. Mellesleg, hidd el fontos, hogy jól keressenek vele: így biztos nem akarják abbahagyni.

A Művészetek Völgye talán pont ezért szünhet meg (nagyon sajnálnám), a szervező megunja és akkor vége. És akkor sok mindent elvesztünk mi is.

morpho 2007.08.16. 21:34:27

emSz
"Ja es egy Nine Inch Nails, Manu Chao, stbstb. koncertre mennyi a beugro? 6-7000Ft, vagy tobb...

Ja,csak ott a zenét is hallod,a színpadkép is rendben van,nem megy el az áram,nem másfélórás haknit nyomnak,a zenekar nem felejti magát koncert közben a backstage-ben és nem mondják le a bulit három nappal a koncert előtt.

Gilfanon 2007.08.16. 21:38:25

A bejegyzésedet én több részre osztanám.

1. Be kell ismerni, hogy ez egy gazdasági vállalkozás, melynek legfőbb célja a profit. Nem jótékonysági szervezet. Ha azt keresel menj a Vöröskereszthez. Ezen a szinten valóban egy sikersztori ha tetszik ha nem. Hollandiában turistaként sokan a Szigetről azonosították be Magyarországot. Pár punktól el is jutottunk egy európai hírű fesztiválhoz. Mi ez ha nem siker? Ha pedig ez egy cég akkor valóban ne kunyeráljon állami támogatást. Miért a szarvasi Pista bácsi adóforintjából kellene támogatni? Soha semmiért ( itt nagyon sok más dologra is gondolok). Viszont ha vállalkozás akkor nemcsak a jegyárakban kell gondolkodni. Kaja, bérleti díjak stb. És akkor elkezd mindenki sipákolni!! jajaj bungie jumping és most hova tűnt a feeling?? Na ez igazi magyar mentalitás! Amúgy meg nem is értem mit várnak azok az emberek akik sokkalják a heti belépőt ( megjegyzem a 8e valóban nagyon sok az egynapos belépőért itt Mo.-n), hogy Pink ( juj de gyenge koncertet adott) a két szép szemünkért fog eljönni meg egy köszönömért.

2. A magyar társadalom meg külön megér egy misét. Több oldalon lehetne írni róla. Elmegyünk az amerikai társadalom felé, amit szörnyűnek tartok. Tudatos népbutítás folyik. Lenne pár sor amit írhatnék nem részletezem, csak kitérek a Norbi féle filmetűdre (szinte kult lett belőle). Ebben tökéletesen igazat adok, vagyis a magyar elit és a társadalom a béka segge alatt van. Ha már a társadalomról beszélünk miért van az a sztereotípia, hogy aki kijár a szigetre az csak analféta, igénytelen, ingyenélő ember lehet?

3. Mindenki ismét vinnyog hogy mennyi a külföldi. Nem akartuk az Eu-t, vagy mi?? Akkor nézzük már azt a táblázatot ha már be lett vágva! A szám stagnál 2000 után végig 60%-on. Tehát annyival több külföldi jött amennyi több magyar lett a szigeten. Ugyhogy elég demagog ha arra fogjuk a sziget szellemiségének eltűnését, hogy sok lett a külföldi. Inkább ez magyar társadalmi probléma ami a szigettől teljesen független. Apropó valahol olvastam de igaz. A szigeten ha meglöktek bocsánatot kértek, míg a 4-6-oson csoda ha még nem az akar megverni aki meglökött.

eztEgyed 2007.08.16. 21:44:55

morpho!

"Ha egy komoly koncertszervező cég akarna csinálni nálunk egy nyári fesztivált és komoly sztárokat hívna ide"
Akkor az nyilván ingyen lenne, mert ők szívjóságból dolgoznak.

"Gerendai kolléga lehúzhatná a rolót."
Igazi magyar vagy: dögöljön meg a szomszéd tehene is.

"Nincs konkurencia.Egyenlőre."
Gyerünk csinálj. És ezt most őszintén kívánom neked.

Velünk magyarokkal ez a legnagyobb baj: mindent jobban tudunk... fejben. Csinálni alig csinál valaki valamit. Mikor értjük már meg, hogy nekem az a jó, ha szomszédomnak jó. Mert jobb egy sikeres, gazdag szomszéd, mint egy szegény.
Ezért legyen sikeres minden magyar. Hajrá.

Gilfanon 2007.08.16. 21:50:52

eztEgyed! Teljesen igazad van! Mindenkinek adott. Csinálja meg és ha jobb oda megyek. Fejben már megnyertük az összes focivébét csak közben focizni felejtettünk el.

tutuka · http://kockagyar.hu 2007.08.16. 21:54:24

miért is gondolja bárki, hogy a szigetnek van valamiféle össztársadalmi feladata? hehe. micsoda hülyeség. színtiszta üzlet. és ez így is van jól. (és nem mellesleg: az állami támogatás sem azért volt/esetleg lesz is, hogy valami hochkulturt szolgáljon, hanem azért, mert adóban rohadtulkurvára visszajön az. bárhogyan is címkézik előtte, erről van szó)

és miért is baj az, hogy a fesztivál a "francia fiataloknak van ott"? és miért is is "kurva jó ez nekünk magyaroknak"? lécci. lécci. valaki egyetlen észérvet hozzon, miért baj az, ha valaki úgy alakítja a vállalkozását, ahogy neki tetszik. ahogy sok pénzt tud csinálni. vagy te nem akarsz olyan magánvállalkozást?

és azt is mondja már meg valaki, hogy miért kellene a szigetnek a magyarságot szolgálnia? (nem mellesleg: éppen azt teszi. sokkal jobban, mint bármilyen justice for hungary póló a hammerworld sátorban. hazamegy innen vagy 100 ezer külföldi ebben az évben, aki szerint magyarországnál nincs jobb hely a világon. és jövőre még többen lesznek. ez van.)

és nem hogy magyarországon, de európában sincsen olyan koncertszervező cég, aki ezt egyhamar kopipésztelni tudná. pontosan azért, mert a sziget nem egy klasszikus koncertre megyek - őrjöngök - hazamegyek fesztivál. hanem egy olyan, ahol elég ha csak ott vagy. sőt. csak ott lenned épp elég. koncertre sem kell menned.

gerendainak nem hiszem, hogy le kellene húznia a rolót. egyelőre.

cs242 2007.08.16. 22:11:14

Gyanítom, hogy az itt írók nagy része nem volt a Szigeten anno még 6-7 éve. Ahhoz képest lehet, hogy már sikersztori ez az egész, az én szemeben feladása egy független gondolatnak, mert ugye a pénz mégiscsak jobban fial kiöregedett road-oknak, és a 20 évvel ezelőtt alternatívnak számító zenészeknek. A külföldiek megjelenésével lehet, hogy nagyobb igényeket elégítenek ki, viszont jól láthatóan (tisztelet a kivételnek) az itt bulizók nagy része azon indíttatásból jött ide, hogy itt majd kitombolja magát, igénytelen Magyarországon ugyanis bármit megtehet a befüvezett ex-NDK-s hülyegyerek. Nem beszélve a hangulatról. Valaha tarháló punkok és rockerek, alternatív arcok, ma tarkaruhás idióták, akik a disco helyett oda mennek egy hét széthányásra és exhibicionizmusra. Lehet, hogy most ezáltal "színvonalasabbnak" gondolják egyesek, de ez kb. olyan, mintha Jim Morrison verseit összehasonlítanánk Hobo fordításaival. Azt mondja, azt mondja, de a kettő között hatalmas szakadék. Ez egy nagy vursli lett, mindenféle magasabb felhang nélkül. Multikulti pöcegödör. De ugye erre van igény. A többi meg valószínűleg le van szarva.

Gilfanon 2007.08.16. 22:21:43

Azért ez egy kicsit arról is szól ez a dolog hogy mindenki szereti megszépíteni a dolgokat. Én is szebben emlékszem az 5 évvel ezelőtti dolgokra. Hisz akkor miről mesélnénk a havarokkal sörözés közben? Pfu emlékszel milyen szar volt a sziget 97-ben? Az ember már csak ilyen.

stardust 2007.08.16. 22:24:21

Vérszegény éjszakai dúvad!
az elsőtől az utolsó előtti szigetig mindegyiken kint voltam, ill. az idein is (csak testben, lélekben már nem), de: túl könnyű feladat a pálya széléről bekiabálva tanácsokat osztogatni. az oly sokat hivatkozott kádári Magyarország nem pont arról szólt, hogy semmiféle piaci/társadalmi elvárásnak nem kellett megfelelni ahhoz, hogy egy produktumot tiltsanak/tűrjenek/támogassanak? a lényeg egy szűk elit ízlésének való megfelelésről szólt. te pedig azt rovod fel a szervezőknek (akik szabad akaratukból lehetnének pékek, vájárok vagy éppen bankvezérek), hogy 15 évnyi munkájukkal kommerciális irányba vitték az általuk létrehozott produkciót? tényleg nincs más megoldás, legalább ennyi energiát befektetve létre kéne hoznod egy ellenszigetet.

mr lebowski (törölt) · http://nearlydark.blog.hu/ 2007.08.16. 22:27:34

"Ja, nem olcsóbban akarok bejutni, hanem reális áron, de ha mégsem, és ha üzleti vállalkozásról van szó, akkor viszont a színvonalat kérem számon."

na akkor erről annyit, hogy épp az idén ecsetelte egy német srác, hogy a külföldi nagy feszteket annyiból járja meg, mint a szigetet. és azok, ugye, nem tartanak tovább három-négy napnál. és ott aztán nincs se árnyék, 1-2 helyen még zuhanyzó sem, és nincs sok-sok színpad, csak kb 3, igaz azokon világsztárok tucatszám, reggeltől estig, de azért mi is kapunk évről-évre nagy neveket, és pl a glastonburry-t meg minden alkalommal úgy mossa el a víz, hogy a sátor sem látszik.
akkor most hogy vagyunk a színvonallal? meg a jegyárakkal? a sziget már nem a csóró punkok fesztiválja, s bár ezt egy picit sajnálom, mert emlékszem, milyen volt '96-ban, az első szigetemen, jól van ez így. mert cserébe azért a 30k-ért, ami tőlünk balra nem annyira nagy pénz ám egy hét dínom-dánomért, megkapom helyben európa egyik legnagyobb és leghíresebb fesztiválját.
és ez jó dolog. nagyon jó dolog.

elgondolkozás 2007.08.16. 22:51:48

Talán ez már nem is a sziget problémája... hogy mindennel ez történik...

A felső tízezer létező dolog, mindörökké létezni fog. Fenntartják magukat, bármi áron, senki sem adja lejjebb az életszínvonalat. Ezzel igazából nincs nagy baj, inkább más valamivel. A mai fiatalok a rendszer"váltás" idején nőttek fel, és akkor kellett volna erkölcsösséget tanulniuk, amikor még fogékonyak voltak rá. Ez volt kb 7-20éves korig, amikoris tipikusan a legnagyobb káosz uralkodott az országban. Mostanra a káosz nem sokat csökkent, sőt... A felső tízezer személyei megmaradtak, és felnőtt az az erkölcstelen korosztály, akiket néha fikázunk, és úgy véljük, hogy a szigeten lebzselnek. Lehet hogy így van, lehet hogy nem. Tőlem igazából lehet sziget, sosem voltam rajta, nem vonz. De azt nem tudom, hogy miért kéne az országnak az ottani idegenforgalomból élnie, pont abból, amit a sziget adhat. És rengeteg más dolog létezik még az idegenforgalmon kívül, csak az a baj, hogy azt belső erőből kéne megvalósítani, saját munkaerővel. Nem kommunizmust kell építeni, sem szocializmust. Keressetek még egy olyan országot, ahol a kapitalizmus begyűrűzése után ekkora káosz teremtődött, és nem akart rendeződni... köszönhetően a butításnak, és pont a felső tízezer pénzéhességének csillapítására szolgáló csürhének, akiket már lebutítottak és erkölcstelenné neveltek. És nem kell ahhoz sziget, hogy láthassuk ezeket. Elég kimennetek az utcára, nap mint nap belebotlasz a jelenségbe. A szigeten is, és az utcán is ugyanazok az emberek vannak (külföldieket nem nézve, az most nem lényeg). NEM a sziget a probléma. Én már nem tudom, ki a "hibás". A többség már csak vegetál, és csak les... nincs más. Fogalmam sincs, miért nem tud az ország a saját lábán állni...

morpho 2007.08.16. 22:59:51

eztEgyed
\"Akkor az nyilván ingyen lenne, mert ők szívjóságból dolgoznak.\"
Ezt senki nem mondta,kérjenek el érte annyit,amiből megéri nekik.Csak akkor olyan lenne,mint egy nyugat-európai fesztivál.Mindenki tudná,hogy a lóvéról szól.A szomszéd tehenének meg kifejezetten drukkolok.Én nem azt mondom,hogy menjenek csődbe hanem azt,hogy szar lett az egész.

tutuka
\"valaki egyetlen észérvet hozzon, miért baj az, ha valaki úgy alakítja a vállalkozását, ahogy neki tetszik. ahogy sok pénzt tud csinálni. vagy te nem akarsz olyan magánvállalkozást?\"

Mindenki úgy alakítja a vállalkozását,ahogy akarja.
Csak akkor nem kell arról pofázni,hogy a magyarok milyen jól fogják majd érezni magukat és milyen űberfasza vécék vannak.
\"elég ha csak ott vagy. sőt. csak ott lenned épp elég. koncertre sem kell menned.\"

Ebben egyetértünk.Bőven elég lenne,ha Chris Cornell unokahúgának a barátnője nem jönne el,az sem érdekelne senkit.

eztEgyed 2007.08.16. 23:03:12

cs242
"Gyanítom, hogy az itt írók nagy része nem volt a Szigeten anno még 6-7 éve."
Voltam. Mind a 15-ön. 1 kivétellel hetijeggyel. Te viszont kétlem, hogy voltál külföldi fesztiválon. Meglepődnél milyen színvonalas a Sziget.

Egyébként miért szellemileg felemelőbb lenézni a discos hülyegyereket, mint a punkot? Más lenézése így is - úgy is surmóság, csak az előbbi szellemi sznobizmus is.

A post eredetileg társadalom és elitkritikának indult. Az is lett bár nem hiszen, hogy a szerző eredeti akarata szerint.

A magyarokkal nem az a baj, hogy üzletileg fenntartható alapokra helyez-e dolgokat, hanem inkább az, hogy szerintük jó kádárista felfogással a dolgoknak olcsónak kell lenniük, ha nem az államnak támogatnia kell. Ja és kitalálója semmiképpen ne gazdagodjon meg rajta. De ha mégis terjesszük róla, hogy lopta a pénzét.

Ez az igazi magyar kritika. Ahelyett, hogy büszkék lennénk a sikeres honfitársainkra, inkább lehúzzuk (vagy le akarjuk) őket húzni közénk a mocsokba, így bizonyítva, hogy mi sikeresek vagyunk, hisz mi vagyunk a kupac tetején!

Az amerikaiak hülyék? Lehet. De kurvára büszkék a sikeres honfitársaikra. És ők csinálják jól!

Utáljátok Norbit? Miért is? Bántott ő téged? (Na jó a hangja tényleg kurva idegesítő.) Zámbó Jimmy bántott téged? Vagy csak zavar, hogy sikeresek és híresek lettek? Miért zavar? Örülj neki, végre egy sikeres magyar!
Az zavar, hogy szerinted igénytelen produkcióval lett sikeres? Örülj neki, mert itt a lehetőség, hogy te még nála is jobban csináld! Ja, hogy pofázni könnyű....

Mikor a mostani lakásomba költöztem kérdeztem mikor festették ki utoljára a lépcsőházat? 75-ben.
Mondtam, hogy akkor én a saját költségemen kifestettem a szintemig. Miért? Mert a ház sose fogja, és így nekem minden nap a koszos lépcsőházban kell felmenni. Hogy így most másoknak is tiszta és nem fizettek érte? Egészségükre. A lényeg, hogy nekem IS jó.

anyad 2007.08.16. 23:06:46

Azt ugye senki nem hiszi itt, hogy egy két és félmilliárd összköltségvetésű fesztiválból nem csiholnak ki (tetemes) nyereséget. Lehet, hogy az egyik cég nem nyereséges papíron, de a másik, ami nem feltétlenül sziget néven fut, akár nem is gerendai nevén van, az tuti, hogy hatalmas profittal működik. Milyen üzletember is lenne már Gerendai, ha az elmúlt három év szigetes költségvetéséből (gyors fejszámolás után kb. 5 milliárd forint jön ki) nem termelt volna ki busás hasznot?

Mondjuk a faszinak jó ízlése van. Nem Porsche Cayenne-t vett magának, mint a sok újgazdag, hanem Maseratit, és egy házat (nem villát) épít magának Csillaghegy fölött, aminek csak a telke 60 (de inkább 300) millába kerül (igaz ketten vették). Persze a csávónak hiába van pénze, magánélete egy szál se. Legalábbis ezt csicsergik a szigeti madarak.

Más kérdés, hogy tőlem nem lát már egy fityinget sem. Már ingyen sincs kedvem kimenni a sok sorban állás meg az állandó mászkálás miatt, de igazából az exkluzivitás hiányzik a legjobban, a bennfentesség érzete. Amúgy is sok egy hét szétesés, azt már tizenévesen se nagyon lehetett bírni. Se testtel, se lélekkel, se pénztárcával.
Amúgy van még egy-két alternatív fesztivál, ahol még él a régi sziget feeling (=kommunizmus).

stardust 2007.08.16. 23:08:12

a sziget legendáriuma szerint (mindenkitől elnézést, ha tévedek vagy rosszul idézek) Gerendai a lakását adta el azért, hogy az első sziget létrejöhessen. innentől kezdve - feltéve, hogy igaz a sztori - nem kéne számon kérni, hogy nincsenek már olyan jó kis József Attila estek, mint régen. ha hiányzik, szervezzen ki-ki magának saját pénzen. amit ők csinálnak, echte kapitalista cselekedet, és azért még így is van benne egy kis (egyre kevesebb) kultúrmisszió. ha nem tetszik, máshová kell járni, olcsón.

eztEgyed 2007.08.16. 23:13:10

morpho!

"Gerendai kolléga lehúzhatná a rolót.Nincs konkurencia.Egyenlőre."

Ezen mondatod alapján inkább a tehén döglését látnád szívesen. Azt ugyan nem tudom, hogy miért is lenne jobb ha külföldi multi keres rajtam, mintha egy magyar srác...

Egyébként te nem tudod, hogy a Sziget már vagy 10 éve a lóvéról szól? Vagy azt hiszed hogy a multi majd úgy fogja reklámozni a sajátját, hogy "Gyertek sokan, hogy nagy legyen a profitom" és nem mint pl:"Coca-Cola Beach House révén a Magyarországon nyaralók számára is kézzel fogható valósággá vált a Coca-Cola örömteli, vidám élete"

stardust 2007.08.16. 23:17:56

anyad!
a sziget nyereségessége hol szól közvetlenül Gerendai magánvagyonáról? amúgy szégyellnie kéne magát, mert van egy jó autója és egy jó háza? mi meg örüljünk, mert ha legalább már gazdag (gazdag=rossz, gonosz, bűnös), legalább a magánéletével szív? gondoltál már arra, hogy ha kenyeret veszel, abból egy mocskos péket támogatsz, ha pólót veszel, abból egy ádáz bangladeshi kisgyerek húz 50centes hasznot, ha tankolsz, akkor pedig egy ismeretlen MOL kisrészvényes arca rándul önelégült mosolyra?

morpho 2007.08.16. 23:19:40

Azt nem értem,hogy miért nem lehet elfogadni,hogy annó kevés szaros vécé és sok lejmoló punk között jó volt David Bowiet hallgatni,aki azóta sem volt Magyarországon,vagy van aki sok tiszta mobilvécé,mexikói konyha,paintball és a negyedszer erre járó Faithless koncertjén érzi jól magát,miközben nyelvet tanul.

Szerintem itt nincs vita,csak el kéne fogadni,hogy a történet igenis megváltozott,és sokak szerint nem előnyére.Aki ezt a mostani Szigetet imádja,az járjon ki és érezze jól magát,de fogadja azt el,hogy volt ez másmilyen is.
A Gerendai magánéletét meg nagyon nem kéne idekeverni.

morpho 2007.08.16. 23:25:07

eztEgyed

"Azt ugyan nem tudom, hogy miért is lenne jobb ha külföldi multi keres rajtam, mintha egy magyar srác..."

Nem teljesen tökmindegy?

A multi és a magyar srác között az a horribilis
különbség,hogy a multi nem ugat küldetéstudatról,meg magyar kultúráról.

eztEgyed 2007.08.16. 23:42:53

morpho!

"Nem teljesen tökmindegy?

A multi és a magyar srác között az a horribilis
különbség,hogy a multi nem ugat küldetéstudatról,meg magyar kultúráról."

Igen a multi "örömteli, vidám élete"-t ígér. De hát ugye ő biztos igazat mond.

Azt gondolom, az ,hogy Gerendeai a régi Sziget fílínggel csábit a Coca Cola meg vidám élettel, az tök mindegy. Mind a kettő hazugság.

És ekkor már inkább a mi kutyánk kölyke legyen gazdag. És legyen rögtön 10 Maserati-ja. Egészségére. Örülök, hogy neki sikerült.

morpho 2007.08.16. 23:53:46

eztEgyed

Ha idejön egy multi és csinál egy zenei fesztivált,ahol fellépnek a lagnagyobb világsztárok,és egy ezressel olcsóbb a beugró,mint a szigetre,akkor te mégis a szigetre mész,mert az magyar?A szigeten előforduló 60%külföldi,meg nem zavar mert jó ez nekünk.Hogy is van ez?
Ráadásul honnan tudod,hogy a Sziget kft tulajdonosi összetétele pontosan hogy néz ki?
Megnézted a cégbírósági adatokat?Mi van akkor,ha eladják a felét a MOL-nak?Az se magyar,csak itt keresi a tőke a pénzt.A multik eleinte kivásárlással próbálkoznak.Ez megtörténhet bármikor a Szigettel is.
A mi kutyánk kölyke attól még gazdag marad,ne aggódj!

anyad 2007.08.17. 00:00:40

hát fiam/lányom stardust, egy üzleti vállalkozás nyereségessége és az üzletember magánvagyona között bizony nagy a korreláció. Amiket felsorolsz, azokra mind gondolok, de nincs bennem közben keserűség (mint nézem, beléd szorult némi), legfeljebb nem adok érte pénzt, ha sokallom.

Pont hogy pozitívumként hoztam fel mellette a stílusérzékét.

Amúgy (vigyázat: filozófia) a gazdagság szinte mindig a rosszból jön, vagy a rossz fele megy, a hirtelen jött vagyonok bizony-bizony gyakran fogannak bűnben. Ez a bűn néha úgy néz ki, hogy kiáll valaki a kamerák elé, ésaszondja veszteséges lett a cégem. Én nem sajnálom tőle a Maseratit, de ez a bohóckodás kezd kicsit unalmassá válni. Most mit kell itt kérem hazudozni. Már a politikusokkal pacsizás is elég gáz, de ez már túlságosan is görbe tükör a magyaroknak: állandóan sír a szánk, miközben Maseratin nyomulunk. Mi van?

Pár éve volt a Glu Glu Fesztivál, amit Laki (a Cinetripes csávó) szervezett. Na ő is felvett hitelt a lakására, meg az anyjáéra is, és csinált egy felejthetetlen fesztivált a még kis sem nyitott mogyoródi Aquaparkba (ő hozta el először a chemical brotherst meg még sok egyéb nyalánkságot). Na azért a buliért simán kifizettem vagy 14 rugót, mert exkluzív volt, jók voltak a fellépők, na meg ugye az ingyen vizicsúszdázás. Még ilyen árak mellett is óriási bukás volt a kétnapos buli, a faszi azóta is az adósságait törleszti, legutóbb pl. a Coke Clubban haknizott.

amúgy le lehet szállni rólam, azt keverek ide, amit akarok, mert a dolgok összefüggenek és kész.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2007.08.17. 00:02:35

Az ár reális, mert kifizetik az emberek, vagy az ár reális, és kifizetik az emberek, mert azt mondják nekik, hogy reális?

A kádári gondolkodásmód belekeverése úgy látszik hiba volt, mert ez nem konkrétan a Sziget változásához kapcsolódik, hanem a társadalom nagyfokú atomizálódásához.

Hogy Gerendai eladta-e a lakását, vagy sem, azt nem tudom, ha mégis, alig hiszem, hogy elkötelezettségből tette. Na, meg erre a csinálj másikat felvetésekre: azért már a legelső Szigethez is kellettek olyan kapcsolatok, amelyekkel az emberek zöme jelenleg sem rendelkezik.

Az viszont igaz, hogy legyünk büszkék a nemzetközileg is elismert hírességeinkre. Bár én ebbe a kategóriába bizonyos sportolókon kívül még egy - két filmrendezőt, illetve az általam kevésbé ismert tudományterületek művelőit tudnám felsorolni. Tetszik, vagy sem az általunk büszkén emlegetett magyar kreativitás mára a városi legendák közé sorolható.
Nemzetközileg is ismert magyar események közé pedig a három augusztusi rendezvényt sorolnék: Forma1, Sziget, és a 20-i rendezvények, főleg mióta a légi versenyek is vannak. De a Sziget ezért szerintem tényleg nagy árat fizetett. Jelenleg nincs olyan rendezvény Magyarországon, amely elég frekventált helyen fekszik (Magyarország Budapest központú. Ami máshol történik az lényegesen kisebb jelentőségű) és elég hosszú ideig tart, ahol tartósabb (nem szexuális) kapcsolatok kiépítésére lenne lehetőség. Pedig erre szükség volna. És anno, a Sziget első néhány évében erre volt lehetőség. Legalábbis nekem akkor sikerült. De azóta nem.

Ami meg a kulturális eseményeket illeti: Az emberek zöme nem jár sem színházba, sem múzeumba. Már a Szigeten sem. Pedig jó dolog.

És sajnos már a Művészetek Völgye sem erről szól. :(

eztEgyed 2007.08.17. 00:06:44

morpho.

Nem. De biztos hogy nem választanám a multit csak azért, nehogy a Gerendai meggazdagodjon.

Ugyanakkor:
-nem jön semmilyen multi
-nem hoz világsztárt
-ha mégis: biztos nem lesz olcsóbb egy ezressel a jegy. (Mégis mitől lenne?)

Továbbá: a szigeten lévő 60% külföldi HOZZA a pénzt és nem viszi.

És most csá és jó éjszakát.

morpho 2007.08.17. 00:13:09

eztEgyed
"-nem jön semmilyen multi
-nem hoz világsztárt
-ha mégis: biztos nem lesz olcsóbb egy ezressel a jegy. (Mégis mitől lenne?)"

Erre tényleg jobb ha alszol egyet.

eztEgyed 2007.08.17. 00:16:15

anyad:

Na azt hiszem akkor a Glu-glu fesztivál a tökéletes példa arra, hogy miért fontos, hogy a szervező igenis jól keressen rajta. Mert ha bukik nem lesz aki jó fesztivált szervezzen: nekünk. Gerendaiék sírása azonban tényleg nagyon gáz.

Vérszegény éjszakai dúvad:

Bocs ha szétoffoltam a blogod.
"Az ár reális, mert kifizetik az emberek, vagy az ár reális, és kifizetik az emberek, mert azt mondják nekik, hogy reális?"

Aki csak azért hiszi, hogy azért reális mert azt mondják neki, az hülye. DE attól még egy egyensúlyi állapot egyensúlyi marad, mindegy miért.

Na tényleg jóccakát.

Kungl Zsófia 2007.08.17. 00:20:25

csatlakoznék egy előttem szólóhoz. én igényes koncerteket akarok. azt akarom hogy elhíresüljünk. hogy valamiért idejöjjenek és azt mondják külföldön, hogy ez igen! én idén is jól éreztem magam. kb annyira kommercializált mint a volt. ott is jól éreztem magam. apám gépkezelő, anyám tanár. gondolhatod, hogy nem vagyunk eleresztve. szeretem a külföldieket, a zenéjüket, de szeretem a kutya vacsoráját is és félreteszek pénzt.

ha a köcsögdudára vagy kiváncsi meg a magyar társadalomra, menj a művészetek völgyébe. ott, ha nagyon csóró vagy, még az egész hetet el is lóghatod! kommercializáció elleni csatakiáltásokkal átverheted a saját "társadalmad"! tök jó buli, nem?

morpho 2007.08.17. 00:26:26

Zsófia

Te mikor voltál utoljára a művészetek völgyében?

josua 2007.08.17. 00:33:33

nemgondolom, hogy a Sziget irreális áron lenne. gondolkodtál már azon, hogy ha kedvet kapnál elmenni mondjuk Bécsbe egy Chemical Brothers koncertre (ugyanis ide hozzánk nem tudom feltűnt-e már nektek, de valahogy nehezebben jönnek a sztárok)? mennyi is lehet a belépő? kb 10ezer forint, nem is számolva az útiköltséget (vonatjegy, benzinpénz, amit akarsz).
sok az a 8ezer forint. sok, de egy nap elmész a példa kedvéért Chemical Brothersre ÉS még minimum 2 olyan koncertre ami érdekel. relatíve ez a 8ezer forint, ez nem sok, hanem semmi.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2007.08.17. 00:37:58

EztEgyed!

Én spec. pont a Zsanett-ügy kapcsán kezdtem el agyalni azon, hogy vajon polgártársaink hány százalékának vannak saját gondolatai. Nem éreztem offolásnak a vitát, de erről szerintem majd holnap, illetve bocs, ma írok egy posztot.
Zsófia!
Örülök, hogy jól érezted magad, én már nem, persze lehet, hogy öregszem, hiszen ez volt a 13. teljes hetem a Szigeten. (Vagy csak balszerencsés szám? :) ) Csóró talán nem vagyok, gazdag viszont biztos, hogy nem. De túlzásnak tartom (már), hogy a nyaram csa a Szigetről szóljon.
Ez a fesztivál anno csak mellesleg szólt a zenéről.
A magyar kultúra nem egyenlő a köcsögdudával, és a magyar társadalomra tényleg kíváncsi vagyok, de azt nem az MV-ben fogom megtalálni. A Sziget (és az MV) a magyar társadalom egyik aspektusa. Egy másik pl. pont a Zsanett-ügy. Egy harmadik pl. az, hogy hogyan tömegközlekedünk. Hosszan lehetne még sorolni...
A kommerszedés viszont sajnos létező jelenség, de ha ezer évig próbálkozom, akkor sem találok rá pozitív jelzőt...

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2007.08.17. 00:40:30

Josua!

Ez akkor igaz, ha csak egy nap akarsz kimenni. Két - három napnál, már azért elkezdenél válogatni, hogy mikor is menj ki...

morpho 2007.08.17. 00:47:38

Josua!

Önismétlő leszek.

Bécsben a zenét is hallod,a színpadkép is rendben van,nem megy el az áram,nem másfélórás haknit nyomnak,a zenekar nem felejti magát koncert közben a backstage-ben és nem mondják le a bulit három nappal a koncert előtt.

anyad 2007.08.17. 01:08:00

Na még ebbe beleugatok.
Mármint hogy nem drága a 8 rugós jegy.
Szerintem ez már olyan összeg, amit meggondol az ember fia, hogy mire költi. 2-3e-t még gondolkodás nélkül elköltenek az emberek, mit ne mondjak egy moziba vagy mekibe szinte bármikor beugranak, ha van munkájuk. De a 8 rugó + cigi + alkohol + egyéb ajzószerek + meghívom a szépszemű lányt egy pálinkára + kaja + taxi haza, na ez már egy szép summa, kb. a fele annak, amiből nagyanyám egy hónapig elél. (jó persze, lehet józankodni, de minek)
Na és ugye ezért tömeget kapsz, nem is látod a zenész arcát, lepacsizni végképp nem lehet vele, plusz a csúcsponton lekapcsolják a zenét és kénytelen vagy csöndben kúszni majd egy órát, mire kijutsz valahová. Persze volt idő, amikor én is erre basztam el az összes nyári pénzem...

Amúgy nektek hol van az a határ, ami pénzért már nem mennétek ki a Szigetre? Nem relatíve, objektíve. Nekem 4e.

morpho 2007.08.17. 01:34:55

anyad
Ez a lényege az egésznek.Egy magyar túrista nem Spanyolországba megy nyaralni,hanem Horvátországba,mert azt ki tudja fizetni.
Utiköltség+szállás+kaja.
Így van ez a Szigettel is.A magyarok vagy a belépőjegyet tudják megvenni,vagy a fogyasztást fedezik,a kettő együtt már nem megy.
Pedíg a szervezők és a hamburgeresek egyaránt keresni akarnak.Így aztán hoppá,megoldást találtak a problémára.Csábítsunk ide egy halom külföldit,nekik van pénzük erre is,meg arra is.A magyarok meg kiszorultak.Nem tudom észrevettétek e,hogy kizárólag angolnyelvű reklámok mentek a Szigetről még itthon is(magyar narrációval),de a külföldi zenecsatornákon sokkal többet láttam.A szokásos plakátdömping is elmaradt.Teljesen nyílvánvaló,hogy kizárólag külföldieknek csinálják az egészet.Bemehetnek persze a magyarok is,ha ki tudják fizetni.Nem tudják.

majdnem100napos 2007.08.17. 04:16:43

Mellesleg, már megvan a tervezet a tankönyvek szövegének átírására, rövidebb mondatok stb. ...erről ennyit.
Nem csodálkozom, hogy egyesek összeesküvést feltételeznek...

Amúgy helytálló a cikk, de annyit hozzáfűznék, hogy ezt így most sok év távlatából jól lehet látni, utólag könnyű okosank lenni... bár az egész már évek óta egyértelmű, csak mostmár be is lehet szépen bizonyítani grafikonnal.

ET 2007.08.17. 09:53:09

"A magyar társadalom ugyanis az elit körök tökéletes leképeződése. A politikai, kulturális, tudományos, stb. elitet képező emberekből ugyanis ugyanúgy hiányzik a szolidaritás és a társadalmi felelősség érzése, mint a kétkezi munkát végző emberekből."

Te "drága" filozófus, a Te fölmentésedre kételkedem, hogy jól értettem-e ezt az eszmefuttatásodat. A társadalom pontosan az ilyenek miatt van bajban: aki nem érti, de nem is ismeri a kétkezi munkásokat; aki általánosít, és elitnek nevezi a tudományos és kultúrális köröket...A politikaival egyetértek (a gazdaságit meg kihagytad). És mindezeket lesivározza azzal, hogy a szolidaritás és a társadalmi felelősség érzése hiányzik belőlük...?
Hát itt kezdődnek a problémák, az ilyen gondolkodású emberekkel!

ősi homár fesztszervező 2007.08.17. 10:54:06

olvasgatok itten, hát tisztára Élet és Irodalom 70es évek, mit mongyak, kurvára nem vagytok sikeres emberek!, majd a gyerekeitek - gondolhatnám, de szerintem nem, meg azt már amúgy sem érem meg
lehetne érdemi is a hozzászólás, de ahhoz óvónéni végzettség kellene, pláne hogy ősi román szokás szerint fingotok sincs, amirők beszéltek
na ilyenek vesznek Batz papucsot

stardust 2007.08.17. 12:33:35

anyad! kicsit off a téma, de ha ismernéd Lakit és a Glu-Glu történetét, pár dolgot máshogy látnál. sok mindent el lehet mondani a srácról, de azt, hogy tisztán intézné az ügyeit, nem feltétlenül. amúgy a k.rva veszteséges Glu-Glu-t Gerendaiék segítették ki (ha jól emléxem az utolsó előtti napon már megnyitni se nagyon lett volna pénzük), Laki meg nem azt a benyomást kelti, mintha azóta is nyögné hatalmas adóssága terheit. Vagy kölcsönből volt idén a Budapest-Bamako rallyn? üdv: stardust fiad

Szándokán 2007.08.17. 12:33:49

Aki végig nézegette a fesztivált, láthatta, hogy évről-évre esnek vissza a nézőszámok a magyar zenekarok koncertjein. Ugye a külföldiek nem esnek hanyatt semelyik magyar produkciótól - ez talán éthető. A magyarok pedig már nem nagyon tudják megfizetni a belépőt, akik mégis, azok általában ott vergődnek a party-sátrak környékén. Kíváncsi vagyok jövőre hány magyar zenekar lesz a rendezvényen?!
Mellesleg nem elhanyagolható szempont, de a külföldiek zöme azért szeret idejárni, mert baromi jók a magyar csajok. Nem a sörünk, a Halászbástya vagy József Attila érdekli őket, hanem a punci.

alicecsodaorszagban 2007.08.17. 14:55:54

Szerintem az elkurvulás akkor kezdődött, mikor, talán kilencvenötben valaki elkerített egy 2x2-es placcot, felkötött a fára egy diszkógömböt, és az volt a diszkósátor. Következő évben meg már Party Aréna lett belőle...

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2007.08.17. 16:34:55

Tehát azért baj, hogy a Sziget nem vállalt fel egyfajta társadalmi felelősséget, mert jelenleg nincs olyan esemény, csoport, közösség, bármi, amely ezt megtenné.

Van egy zéró összegű játék példa, amely szerintem elég jól leírja, hogy jelenleg hol tartunk. Másolva innen: www.consultationmagazin.hu/index.php?menu=cikk&id=118

"A 60-as évek vége felé a fogolydilemmához hasonló társadalmi csapdát jelentett a népességrobbanás. Garrett Hardin biológus egy 19. századi matematikai példát vett elő a jelenség tanulmányozására, mely a közlegelők tragédiája néven lett ismert. A példázat szerint adva van egy „közlegelő”, melyen a falu tíz gazdája fejenként egy-egy tehenet legeltet. A tehenek szép kövérek, és teljesen lelegelik a mezőt. Tegyük fel, hogy mindegyik 1000 fontot nyom, vagyis együttes súlyuk 10 000 font. Az egyik gazda egy nap két tehenet terel ki a rétre, így 11 tehén legel a legelőn, az ő két tehene összesen 1800 fontot, a többi egyenként 900 fontot nyom, mivel a mező teljesen csak tíz tehenet tud jóllakatni. E gazda nyereségét és saját veszteségét látva egy másik gazda is kiterel még egy tehenet, így 12, fejenként 800 fontos tehén legel a réten. A két „leleményes” gazda állataiknak együttes súlya fejenként 1600-1600 font, de ennek ára az, hogy a többiek marhái soványabbak. Ha ez a folyamat így folytatódik, és minden újabb tehén kihajtása 100 fonttal csökkenti a tehenek súlyát, és minden gazda két tehenet visz legelni, az eredmény az lesz, hogy mind 0 fontos lesz, azaz elpusztulnak."

No, szerintem jelenleg ott tartunk, hogy mindenki mániákusan meg akarja vásárolni a második, sőt harmadik tehenét is. Sőt erős késztetést éreznek egyesek, hogy minél több résztvevőt zárjanak ki a "közlegelőről". S ez szerintem nem jó. Nem hiszem, hogy ez csak magyar probléma lenne.
Persze ez analógia, mint ilyen természetesen sántít, meg alig beszélhetünk zéró összegű játékról ez esetben, de a logikát talán visszaadja.

ET!
Elit = Magas (vagy magasnak kommunikált) képzettséggel, tudással, tematizálási erővel, kapcsolati tőkével és kanonizált státussal bíró emberek, akik magatartását példának, véleményét irányadónak tekinthetik mindazok, akik a fentiek közül legalább eggyel nem rendelkeznek.

Celeb nem egyenlő elit. Celeb = Médiabohóc
Ismerem a kétkezi munkásokat. Jó fejek. Jellemzően kedvelem őket, talán csak a nagyon alkoholistákat nem, mert velük mindig töményt kell inni, amit én nem szeretek.

Leeroy of SMV Design 2007.09.16. 17:40:16

"Ha idejön egy multi és csinál egy zenei fesztivált,ahol fellépnek a lagnagyobb világsztárok,és egy ezressel olcsóbb a beugró,mint a szigetre,akkor te mégis a szigetre mész,mert az magyar?A szigeten előforduló 60%külföldi,meg nem zavar mert jó ez nekünk.Hogy is van ez?"

És akkor még nem is szóltatok, szóltunk (bár az eddigi hozzászólásokkal még nem végeztem) a turbomagyarok ellenszigetéről, a Magyar Szigetről. ( magyarsziget.hu ) :) Vannak, akiknek a jelenlegi sziget sem elég magyar...
süti beállítások módosítása