hángörienidiocc

Latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc?

Idiotac.

Isa?

Fontos!!!

Még mielőtt elkezdenél alázni egy kommentben, kérlek olvasd el a RAGYA-t!!!
A nem nyilvános alázásokat pedig kéretik a verszegeny@gmail.com (egyszerű eset: nickre katt!) címre küldeni, de túl sokat nem kell ezektől a levelektől várni, mert kéjes mosolyok között fogom törölni mindet.

Friss topikok

Innen olvasnak

Hódacska, Fődecske, felhőcske

Ezen képecskéért meg millió köszönet az Időkép.hu portálnak:

Felhőkép

Touché?

2010.06.10. 20:00 Vérszegény éjszakai dúvad

Figyelmeztetés: A blogger nem tart narancsdiktatúrától, nem vízionál Orbán királyságot, és még csak világvégének sem gondolja a 2/3-os Fidesz többséget. Ellenben szilárdan hiszi, hogy a hatalmat és annak birtokosait folyamatos kontroll alatt kell tartani.

A Hírextra arról számol be, hogy a Fidesz június 29-én Schmitt Pált fogja a köztársasági elnök posztjára jelölni. Első látásra nem tűnik ez akkora problémának, sőt (bár erre bizonyítékot nem tudok mutatni, hiszen akkor még semmiféle blogot nem vezettem) 2000 környékén, amikor Göncz helyére végül is Mádl Ferencet választották meg, az én ideális jelöltem pont Schmitt Pál volt. Igaz, akkor még nem pártpolitizált, berni nagykövet volt, és éppen túl volt a NOB alelnökségén. (Schmitt önéletrajza). Azonban annak nem örülök, egyáltalán nem örülök, hogy most pont őt szánják az államfői posztra.

Az elmúlt két évtizedben kétféle köztársasági elnöki magatartásnak lehettünk szemtanúi: I. Göncz és Sólyom inkább egyfajta kontrollt gyakorolt a törvényhozás felett, míg II. Göncz és Mádl inkább a poszt reprezentatív oldalát helyezte előtérbe.

Maradva Sólyomnál, az ő tevékenysége Göncz második periódusa, és Mádl után kifejezetten üdítő volt. Az a próbálkozása, hogy a köztársasági elnöki funkciót ismét valamilyen tartalommal töltse meg, nálam szimpátiát váltott ki, ellenben maga a tartalom nem. (Ahogy arról már itt és itt is írtam). Sólyom tehát nem volt igazán jó köztársasági elnök, ellenben a következő időszakra sokkal jobb lenne, mint Schmitt. Hogy miért is?

Nyúljunk vissza ismét Schmitt saját honlapján megjelentett önéletrajzához. Mivel foglalkozott az elmúlt években?

Politikai tevékenység

A Magyar Köztársaság Parlamentjének elnöke (2010. május 14-től)
A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség alelnöke (2003. május 17-től)
Az Európai Parlament egyik alelnöke (2009. július 14- 2010. május 14.)
Az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságának alenöke (2004-2010)
Az Európai Parlament Küldöttségi Elnökök Értekezletének tagja (2004-2010)
Az EU-Horvátország Parlamenti Vegyes Bizottságba delegált küldöttség elnöke (2004-2010)
Az Európai Parlament Japánnal fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttségének póttagja (2004-2010)

Tekintélyes, és korántsem lebecsülendő lista, de nem gondolom, hogy eleve predesztinálná Schmittet a köztársasági elnök posztjára, de ettől még nem lenne problémás. Ám ha megtekintjük azt is, hogy a 'Közélet' kategóriában milyen híreket, tudósításokat sorol fel saját magával kapcsolatban, a következőket találjuk: Schmitt felszólal a kampány során, Schmitt felszólal valamilyen konferencián, Schmitt részt vesz valamilyen eseményen, no meg, hogy ez se maradjon le: Schmitt felszólal az EP-ben a szlovák nyelvtörvény ellen.

Azaz a korábbi évek tevékenysége alapján arra lehet számítani, hogy Schmitt - amennyiben helyesek a Hírextra információi, de én úgy gondolom, hogy azok - a köztársasági elnöki poszt reprezentatív oldalát helyezi majd ismét előtérbe. Ami még mindig nem lenne gond. De ha a képbe belevesszük a Fidesz Alkotmánybírósággal kapcsolatos terveit, akkor elkezdhetünk aggódni.

Ismétlem, nem azért, mert valami diktatúrától, vagy valamiféle "királyságtól" rettegnék, hanem azért, mert nem szeretem a kontrollálatlan hatalmat. Márpedig a mindenkori kormányok felett épp ez a két intézmény jelentette az állandó kontrollt. (Már amikor kettő volt, hiszen Göncz II. periódusa és Mádl alatt inkább csak az Alkotmánybíróság, függetlenül attól, hogy tisztában vagyok azzal is, hogy az AB tulajdonképpen pártkatonák lerakatává vált. De legalább különböző pártok katonáivá). A tervezett intézkedésekkel ez fog eltűnni.

Félreértés ne essék: természetesen tisztában vagyok azzal, hogy vannak más eljárások is, ám nem tarthatunk minden csip-csup ügyben népszavazást, és nem rohanhatunk minden kis aprósággal pl. Brüsszelbe.

De, ha választani kell, akkor az én választásom inkább Sólyom lenne, a fentebb vázolt problémáim ellenére is, mint Schmitt. Már csak azért is, mert Sólyomnak jogi végzettsége van, emellett volt alkotmánybíró, míg Schmitt közgazdasági végzettséggel rendelkezik.

Márpedig az elöttünk álló alkotmányozási és törvényhozási dömpingben inkább látnék egy jogi végzettségű embert a köztársasági elnöki poszton.

 

Szólj hozzá!

Címkék: fidesz sólyom lászló szerintem schmitt pál

A bejegyzés trackback címe:

https://hangorienidiocc.blog.hu/api/trackback/id/tr582072358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása