hángörienidiocc

Latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc?

Idiotac.

Isa?

Fontos!!!

Még mielőtt elkezdenél alázni egy kommentben, kérlek olvasd el a RAGYA-t!!!
A nem nyilvános alázásokat pedig kéretik a verszegeny@gmail.com (egyszerű eset: nickre katt!) címre küldeni, de túl sokat nem kell ezektől a levelektől várni, mert kéjes mosolyok között fogom törölni mindet.

Friss topikok

Innen olvasnak

Hódacska, Fődecske, felhőcske

Ezen képecskéért meg millió köszönet az Időkép.hu portálnak:

Felhőkép

A borjú és az új kapu esete VIII.

2010.07.13. 22:00 Vérszegény éjszakai dúvad

8. A politika válasza

Milyen választ adott a politika eddig az identitásválságra?

Igazából semmilyet, nem is vagyok biztos benne, hogy egyáltalán felismerték ezt. Ami választ adtak, az meglehetősen primitív volt. A hordákban vándorló ősemberek azt tudták, hogy mi az, ami saját, minden más ellenség volt.

A politikai pártok erre nem voltak képesek, hiszen a világ jóval bonyolultabbá vált, a politikusok viszont továbbra is ebben az ősi, primitív, dichotómiákon alapuló világképben gondolkodtak. Hogyan lehet így segíteni az identitásválságon? Csak primitív módon: Ha a sajátot nem tudjuk kijelölni, akkor jelöljük ki az ellenséget, hiszen az sokkal egyszerűbb. Ha tudod, hogy ki az ellenséged, tudod, hogy ki vagy te. Egy elég primitív eljáráson alapuló külső identitásképzéssel.

Így elkezdődött a viktorkirály-ozás, a konstans nácizás, és a gyurcsányozás, meg az ’egyik nagy párttal sem’-ozás.

De ez nem volt elég. Az ilyen módon képzett identitás túl szűkre szabja az ismert világ határait.

Kellett egy új módszer. 

9. A Fidesz módszere 

De az új módszer egyáltalán nem volt új.

Nem véletlen az ’Új Társadalmi Szerződés’ állandó emlegetése. A Fidesz ezzel, illetve a Nemzeti Együttműködés Rendszere-nek meghirdetésével ugyanúgy a külső identitásképzés eszközét használja, csak éppen előjelet fordít: Nem azt mondja meg, hogy ki az ellenségünk, hanem azt, hogy kik vagyunk mi. A Fidesz rendet akar tenni a káoszban, irányt akar mutatni a posztmodern forgatagában, de mindezt kádári technikákkal. A Fideszben nem az a kádári, hogy kádári népnek kádári politikát ad, hanem az, hogy az identitásválságra primitív, kádári technikával válaszol. Attól, mert előjelet fordít, még ugyanúgy primitív marad, nem segít megbirkózni a posztmodern kihívásaival, az ismert  világ határait a kelleténél szűkebben határozza meg.

De ettől a Fidesz még nem válik kommunistává, sőt, diktatúrát sem akar. Bár a technika kádári, de előjelet fordít.

A kommunisták azt állították, hogy az ő rendszerük, az ő világképük, az ő értékrendjük a legtökéletesebb, amit csak el lehet képzelni. A Fidesz nem ezt állítja, sőt (és itt van a lényeges különbség) a Fidesz nem állít, hanem tagad. Az egyet állítani és a többet tagadni egymással ekvivalens (ettől tűnhetnek kommunistáknak), azonban más logika áll mögötte.

A Fidesz minden, eddig nagyobb közfelháborodást kiváltó cselekedete egy nézőpontból logikus, koherens egészet alkot. De ez nem a kommunista nézőpont, nem is a diktatórikus, és nem is a konzervatív. Ez a nézőpont: a fundamentalista.

Illetve a kvázi-fundamentalista, és ezt nem csak azért mondom, hogy elkerüljük az értelmetlen és felesleges hermeneutikai vitákat.  

(folyt. köv.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hangorienidiocc.blog.hu/api/trackback/id/tr622146930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása