hángörienidiocc

Latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc?

Idiotac.

Isa?

Fontos!!!

Még mielőtt elkezdenél alázni egy kommentben, kérlek olvasd el a RAGYA-t!!!
A nem nyilvános alázásokat pedig kéretik a verszegeny@gmail.com (egyszerű eset: nickre katt!) címre küldeni, de túl sokat nem kell ezektől a levelektől várni, mert kéjes mosolyok között fogom törölni mindet.

Friss topikok

Innen olvasnak

Hódacska, Fődecske, felhőcske

Ezen képecskéért meg millió köszönet az Időkép.hu portálnak:

Felhőkép

Miféle államosítás?

2010.10.11. 21:40 Vérszegény éjszakai dúvad

Megszavazták a Lex Mal-t, és azóta az államosítástól hangos az internet. Legalábbis a magyar nyelvű része. Gyurcsány először kiállt Orbán mellett (vagy talán a beszéde mellett, de mindegy is, igaza van, Orbán mai parlamenti beszédében kivetnivalót nem lehet találni), de aztán mégis harapott egyet. Még a Zugügyvéd is államosításról beszél, bár nekem kétségeim vannak, hogy tényleg így gondolja-e, vagy csak egy hatásvadász címet keresett. Pedig szó sincs államosításról. Egészen másról van szó.

Orbán a parlamenti beszédében azt mondta, hogy a cégnek, amelyik a katasztrófát okozta, állnia kell a kármentesítés költségeit is, ne terhelje azt az állam (lásd még: adófizetők) nyakába. Van-e olyan ember, aki ezt másként gondolja? Van-e valaki, aki szerint nem a cégnek, hanem az államnak kellene fizetnie a kármentesítés költségeit. Gondolom nincs.

És a lex Mal (pdf) pont erről szól. Az első paragrafus negyedik bekezdése a következőképpen hangzik:

(4) A Magyar Állam a gazdálkodó szervezet legfőbb döntéshozó szerve hatáskörébe tartozó ügyekben hozott döntéseiről haladéktalanul írásban tájékoztatja a gazdálkodó szervezet vezető tisztségviselőit és felügyelőbizottsága tagjait. A (3) bekezdés c) pontjában meghatározott döntéshozatali jog egyebekben nem érinti a gazdálkodó szervezet legfőbb döntéshozó szervének a hatásköreit.

Mit jelent ez? Egész pontosan annyit, hogy az államháztartásért felelős miniszter, vagy kormánybiztos minden intézkedéséről értesíti adott vállalkozás vezetőit, illetve, hogy a hatásköre csak a (3) bekezdés (c) pontjában foglaltakra terjed ki, amely így hangzik:

c) a rendkívüli intézkedés bevezetését előidéző helyzet közvetlen elhárításával, illetve következményeinek enyhítésével összefüggésben dönt a gazdálkodó szervezet legfőbb döntéshozó szerve hatáskörébe tartozó ügyekben (...)

Ergo ennek a törvénynek nem az államosítás a célja, egyáltalán nem cél a teljes vállalkozás végleges állami irányítás alá vonása, nem a Fidesz, illetve annak vezetőinek hirtelen és gyors (és törvény által biztosított) meggazdagodása, hanem mindössze annyi, hogy a katasztrófát okozó cég ne kerülhessen hirtelen felszámolás, vagy végelszámolás alá. Hogy a cég tulajdonosai ne menekíthessék ki hirtelen a vagyont a cégből.

Ez államosítás lenne? Ez a törvény tényleg probléma lenne? Tényleg abból csinálunk problémát, hogy a kár megtérítését elvárjuk a károkozótól?

 Végezetül, egy dolgot fontos még tudni. Olyan törvény még nem született, amellyel ne lehetne visszaélni. Ezzel is vissza lehet, noha a visszaélések számát erősen korlátozza a törvény indoklása:

A törvényjavaslat célja az egyes gazdálkodó szervezetek tevékenységével összefüggésben felmerült katasztrófák elleni hatékony fellépéshez, illetve azok káros következményeinek enyhítéséhez az eddigieknél hatékonyabb kormányzati beavatkozás lehetőségének megteremtése. Ennek érdekében a javaslat lehetővé teszi, hogy az érintett gazdálkodó szervezetek m űködését, tevékenységét a Kormány döntése szerint az államháztartásért felelős miniszter vagy kormánybiztos felügyelje.

Azért egy katasztrófahelyzetet csak kevés cég tud előidézni. Itt szó sincs arról, hogy bármikor, bármilyen céget állami ellenőrzés alá lehetne vonni. Mint mondtam, bármilyen törvénnyel vissza lehet élni, de ez az indoklás elég erősen csökkenti ezek lehetőségét.

Meg nem is az a kérdés, hogy visszaélhet-e az állam ennek a törvénynek a lehetőségeivel, hanem az, hogy vissza fog-e élni, illetve vissza tud-e élni.

Ha ez utóbbi kérdésre igen a válasz, akkor magyar demokrácia soha nem is létezett.

226 komment · 8 trackback

Címkék: gyurcsány ferenc orbán viktor szerintem vörösiszap lex mal

A bejegyzés trackback címe:

https://hangorienidiocc.blog.hu/api/trackback/id/tr572363972

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Két csak látszólag nem összetartozó hír 2010.10.12. 19:44:49

Államosítás -- egy jogállamellenes álom beteljesülése, avagy kommunista-e az, aki csak úgy ad hoc közösségi tulajdonba kíván venni mindent, amit csak lehet? 1) "Hugo Chávez venezuelai elnök elrendelte legkevesebb hat

Trackback: Putyinizáció 2010.10.12. 10:30:36

Hogyan járul hozzá a vörösiszap-katasztrófa Magyarország putyinizálódásához? Kezdjük azzal, hogy az adott helyzetben üdvözlendő minden határozott állami lépés és a MAL Zrt. vezetőségére a történtek után az ember egy macskát nem bízna, nem egy közveszél...

Trackback: Tantárgy: A vezérigazgató feladata és felelőssége, Bakonyi: elégtelen 2010.10.12. 10:04:41

Ha igaz a hír, az örizetbevétel alapja a hiányos katasztrófaterv. Bakonyi megint Karinthyt olvasott, és hatott rá : magyarázza a bizonyítványt!Rövid poszt lesz, egy igazgató vagy megfelelő felkészültségű emberekkel vegye körül magát, vagy mindent olvas...

Trackback: Az iszap négy parancsolata 2010.10.12. 10:04:01

Sikerülni fog fából vaskarikát készíteni, ez már biztos. Akárcsak az újabb kormányzati bürokratikus vízfej: a katasztrófabiztos!Szent kormányunk megoldást kínál a jövőbeni katasztrófák kezelésére, (elkerülésére?) egy kormánybiztosi székkel.A katasztróf...

Trackback: Mudman Zolka 2010.10.12. 09:35:57

A Szentséges Garnitúra belelendült az ügyintézésbe, merthisz a pöcsmörgés a tett halála. Sőtmitöbb! Polgárököl, vasököl, oda sújt, ahova köll! "Egy felelős rendel!" - a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) meg szállította is, a részidő majdnem olyan e...

Trackback: A vörös végül győzött a krómiszap fölött? 2010.10.12. 09:29:40

Kísértetváros élő problémákkal   Simontornya, egy hely, ami külföldi természetvédők szerint Európa legszennyezettebb területei között eddig magáénak dobogós helyet mondhatott.   Tiszta horror, nyilván ezen nincs mit magyarázni. Az ember...

Trackback: A végén még tényleg forradalmat csinálnak 2010.10.12. 08:37:00

A Mal Zrt. államosítása csak az első lesz a sorban. A történet a '90-es évek homályos privatizációival létrejött hazai nagytulajdonosi körnek a megzabolázásáról, átalakítására szól. (Fotó: Mohai Balázs/MTI) Talán sokan nem is sejtik, hogy milyen hord...

Trackback: MOL részvényeket eladni! 2010.10.11. 22:30:45

Új törvényünk van. Itt van. Ízlelgessük gyorsan! Mivel feltételek jelenleg nincsenek, az állam tulajdonképpen önkényesen átveheti a cégek irányítását. Bárkiét! Kicsit fura, hogy a cégtulajdonosok nem tüntetnek azonnal a parlament előtt. Értem én, hogy ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyelv-ész 2010.10.11. 22:04:42

Először is, ki mondja meg, mi minősül katasztrófahelyzetnek?

Másodszor: ha egy károkozó céget csak úgy lehet felelősségre vonni, hogy a hadsereget kivezényeljük, akkor a Btk. meg a Ptk. mehet gyújtósnak a cserépkályhába.

nyelvesz.blog.hu/2010/10/11/hungarian_911

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2010.10.11. 22:16:23

@nyelv-ész:
Nyilván, hogy bár elég egyértelmű kifejezésnek tűnik a 'katasztrófahelyzet' elég sok minden érthető bele.
De ha a Mal ügye precedens, akkor a katasztrófahelyzetre is van precedensünk.
(Én pl. nem gondolnám katasztrófahelyzetnek a mobilhálózat összeomlását, de a csapból folyó szennyezett ivóvizet sem, ti. mindkét esetben a szolgáltató érdeke is, hogy minél gyorsabban elhárítsák a hibát, ráadásul ezek nem járnak halálesettel, vagy házak összeomlásával. Az árvíz az már nyilván más, de azért ki a francot lehet felelősségre vonni?)
A legutolsó bekezdéssel gondoltam arra, hogy - feltéve, hogy máskor is lesz erre alkalom (én remélem, hogy nem), és vitatott lesz a dolog - ha bíróság elé fog kerülni az ügy (ez nem, mert ez elég nyilvánvaló), akkor a bíróságok nem feküdnek le az államnak.

megmondomdom 2010.10.11. 22:48:33

Ezt Tóta-Bayer W-nek írtam, de ő annyira szereti moderálni a neki ellentmondókat, hogy beírom ide is. Ugyanis az ügyeletes libsi bértollnok azt állítja, hogy ez az egész csak valamiféle véletlenség, amire nem lehet felkészülni ......

Tóta W, értékelése olyan silány, hogy összeölelkezhetne az egykor az ő oldalán focizó Bayer Zsoltikával.
Az állam, vagyis helyesebben az uralkodó elitek -szegény Tóta, ebben az esetben elsősorban a libkomcsikra vonatkozik, hiszen ők privatizálták fillérékért a haveroknak, illetve ők kormányoztak a legtöbb ideig- és a vöröskapitalisták is felelősek. Az állami szervezetek a korrupció és az urambátyám kapcsolatok miatt nem hajtotta végre a szükséges ellenőrző feladatokat, nem követelték a környezetbiztonságos működtetést, a vöröskommunisták meg a szabadrablás útján összelopott milliárdjaikból nagy ívben tettek a környezetbiztonságos üzemeltetésre. Ez egy ilyen világ. A világ fejlett részein sehol nem tárolják ily módon a vörösiszapot. A vöröskommunisták extraprofitot nyertek az olcsó, de környezetre hihetetlenül veszélyes, felelőtlen tárolási módszerükkel, most ideje fizetniük.
Egyetlen normális ember se az alumíniumgyártás ellensége, azt viszont joggal követelik meg, hogy biztonságosan termeljenek, gyártsanak ezek az üzemek. Ahogy azt is joggal követelik meg a vöröskommunistáktól, ha már erkölcstelen módon jutottak hozzá a nemzeti vagyonhoz, akkor legalább felelősségteljesen üzemeltessék azt. Méltóztassanak a nemzeti vagyon ellopásából származó vagyonukból a megfelelő, európai szintű működtetésre is pénzt szánni. Megfelelő módon figyeljék, ellenőrizzék a veszélyes üzemeik tevékenységét. Ne azon legyenek, hogy a profitmaximalizálás érdekében lefizessék az ellenőrzést végzőket, miközben életveszélyes módon üzemelnek.
Egyébként, Tóta-Bayer W-nek figyelmébe ajánlom, hogy itt nem volt olyan elkerülhetetlen természeti jelenség, amire nem lehetett felkészülni.
Reménykedek, hogy Tóta-Bayer W. a bértollnoki tiszteletdíja mellé a gazdáitól kap egy jó adag lúgos vörösiszap-pakolást is, amit igénybe is vesz.

Vidéki 2010.10.11. 22:49:58

@nyelv-ész:
Kérdezed: "Először is, ki mondja meg, mi minősül katasztrófahelyzetnek?"

Ilyen súlyos, 8 halálesettel rengeteg sérüléssel és hatalmas anyagi kárral járó balesetnél eléggé világosan felismerhető a katasztrófahelyzet.

Ha ez számodra nem felfogható, akkor kérd vissza az "iskolapénzt".

A szerző érvelése világos:

"Ergo ennek a törvénynek nem az államosítás a célja, egyáltalán nem cél a teljes vállalkozás végleges állami irányítás alá vonása, nem a Fidesz, illetve annak vezetőinek hirtelen és gyors (és törvény által biztosított) meggazdagodása, hanem mindössze annyi, hogy a katasztrófát okozó cég ne kerülhessen hirtelen felszámolás, vagy végelszámolás alá. Hogy a cég tulajdonosai ne menekíthessék ki hirtelen a vagyont a cégből."

A tények a hatásvadász propagandistákat nem tántorítják el téveszméiktől, ők a tényeket sutba dobva államosításról regélnek.

megmondomdom 2010.10.11. 22:51:09

Ez egy rapid törvény, de szükséges volt meghozni, pont. Később lehet módosítgatni, de most erre nem volt idő.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2010.10.11. 23:00:53

@megmondomdom:
a tv. maga tényleg összetákolt, de láttunk mi már hosszabb idő alatt kb. ugyanennyire összetákolt tv-t.
én a magam részéről remélem, hogy soha nem kell majd pontosítani. sőt, soha többé nem kell majd igénybe venni.

borigabi 2010.10.12. 08:15:34

Soha nem is létezett. :)

m.logic 2010.10.12. 09:15:02

Át kell vizsgálni a 90-es évek privatizációs szerződésit, hiszen valami nincs rendben, ha zsebpénzért megvettek a komcsik olyasmiket, amiknek köszönhetően Mo. leggazdagabb 200-a között virítanak évek óta.

Der Beste 2010.10.12. 09:16:12

Ha a Tesco kamionja felborul az autópályán, letarol több személyautót, amelyekben meghal 8-10 ember, s a végén összeütközik egy veszélyes anyagot szállító tartálykocsival, akkor letartóztatják-e a Tesco igazgatóját?

Corry 2010.10.12. 09:19:41

A dologban az a gáz, hogy az államnak külön törvényt és mechanizmust kell létrehoznia arra, hogy valaki, vagy valami (most jelent esetben a köz) kárát egy gazdálkodó szervezet megtérítse, illetve hogy jogi úton ne lehessen kiszlalomozni a kártérítés alól.

Egy jogi kiskapu bezárult, akik pedig jogi kiskapukból élnek, nyilván most vinnyognak.

Emellett egy mondatot azért az is megérdemel, hogy ha nem is ekkora kárt, de összességében sokkal nagyobbat okoznak a gazdálkodó szervezetek egymásnak és ott semmiféle védelem nincs, ez a pénz megy a lecsóba és ez a pénz száz milliárdos nagyságrendű.

Licus 2010.10.12. 09:26:42

@Der Beste: Azért nem - de ez nem jó hasonlat. A Tesco teherautó hibás kanyarodásáért annak vezetője, az őt leszorító másik autós, az úthiba stb. stb. lehet felelős. Ne csúsztassunk tehát! Pontosabb hasonlat: Ha a Tesco épít egy áruházat, amely (a talaj, a hibás tervezés, a karbantartás/statikai ellenőrzés stb. miatt) egyszer csak összedől és emberek is odavesznek, azért már igen...

weine11 2010.10.12. 09:27:00

Az hagyján, de államosítják a tescot. Bocsánat, "ideiglenes" állami zár alá veszik a vagyonát és valami állami ex személyi titkár fogja majd kezelgetni a pénzeket meg kötni-felbontani szerződéseket.
Ez az "ideiglenes" kifejezés legutóbb 40 évig tartott:)

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.10.12. 09:28:21

Amíg az összes privatizásiós ügyletet nem vizsgálják felül, addig sajnos nem lesz rend..
VALÓDI elszámoltatásra lenne szükség, elévülési idők nélkül, de sajnos akkor Papcsáknak magával kéne kezdenie... :-(

na__most__akkor 2010.10.12. 09:30:36

"Miféle államosítás?"

Nem tudom, ismeri-e mindenki a viccet.
Akár ismerik, akár nem, elmondom Önöknek.
VIGYÁZAT! Nem rasszizmus, csak vicc.
_________________________________
Viszi a cigány a lopott malacot a hosszú köpenye alatt.
Megszólítja a csendőr:
- Hová mész, te cigány?
- Miféle malac?
_________________________________

Lehet guglizni.
Miért hívják a hosszú nagykabátot malaclopónak?

Licus 2010.10.12. 09:30:58

Skacok, hallottatok arról, h MUNKAKÖRI leírás??? Abban bizony szerepel, ki kit/mit irányít, mi tartozik a felelősségi körébe. A vezérigazgató bizony felelős az alatta zakatoló gépezet működéséért. És ebbe beletartotózik az is, h résen kell lennie, előre kell készülnia a veszélyekre (statikai mérések, karbantartás stb.) Arról meg h ez NEM államosítás (tulajdonjogilag), nem is érdemes beszélni. Aki nem érti meg v nem akarja megérteni, annak hiába beszélsz.

2010.10.12. 09:31:33

Azért nem tudom, a katasztrófahelyzet jogilag meg van-e határozva, de szerintem ha ilyen lép fel, elég egyértelmű szokott lenni mindenki számára...
Az államosítás elég rosszul hangzott, de egy ilyen cikk azt erősíti meg a számomra, amit már tudtam, hogy mi átlagemberek azt tudjuk, amit a média mond nekünk, és a média legtöbb esetben eléggé elferdíti az igazságot... nem feltétlen rosszindulatból, de sok az elfogult troll író, kell az olvasó- vagy nézőszám (szenzáció), stb... az éremnek legtöbbször 2 oldala van, és mi csak általában egyről tudunk, ami a médiában népszerűbb szemszög. :)

ampelmann 2010.10.12. 09:32:03

@Der Beste: igen, ez ugyanaz a körülmény...

LevLev 2010.10.12. 09:32:50

Sötét ötvenes évek!
Ez jutott eszembe, vajon miért? A Miniszterelnök a Parlamentben jelenti be a letartóztatást, amit Ő már 2 napja megjósolt. Miniszterelnök csak diktatúrákban "jósolja meg" előre, hogy kit fognak letartóztatni, hogy ki a felelős. Demokráciákban a parlamentben nem dicsekszenek letartóztatásokkal, Kadhafi Líbiájában igen A frakcióvezető vagyonelkobzást követel a "bűnös" kapitalistáktól. A vonatkozó törvények senkit nem érdekelnek, az MSZP immel-ámmal, az LMP vadul tapsol.
A gátat amúgy a Magyar Állam (már a demokratikus) építette oda és úgy ahogy épült.
A gátszakadás valószínű okáról:
index.hu/tudomany/2010/10/12/a_talaj_vitte_magaval_a_gatat/

A gátszakadás

na__most__akkor 2010.10.12. 09:33:55

@Licus:
"Arról meg h ez NEM államosítás (tulajdonjogilag), nem is érdemes beszélni."
Azért, mert ez az. Államosítás.

A "h" meg HOGY. Csak HOGY mindenki értse.

p0wer 2010.10.12. 09:34:12

@Der Beste: Te nem vagy valami túl okos, nem?

Ennyi metéltpöcsü faszt:

A katasztrófa a szükséghelyzet vagy a veszélyhelyzet kihirdetésére alkalmas, illetőleg a minősített helyzetek kihirdetését el nem érő mértékű olyan állapot vagy helyzet (pl. természeti, biológiai eredetű, tűz okozta), amely emberek életét, egészségét, anyagi értékeiket, a lakosság alapvető ellátását, a természeti környezetet, a természeti értékeket olyan módon vagy mértékben veszélyezteti, károsítja, hogy a kár megelőzése, elhárítása vagy a következmények felszámolása meghaladja az erre rendelt szervezetek előírt együttműködési rendben történő védekezési lehetőségeit és különleges intézkedések bevezetését, valamint az önkormányzatok és az állami szervek folyamatos és szigorúan összehangolt együttműködését, illetve nemzetközi segítség igénybevételét igényli. (A katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről és a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről szóló 1999. évi LXXIV. törvény 3. § )
Napjainkban – főleg az ebben érdekelt nagy biztosítótársaságok adatai alapján – egy földrengést, vulkánkitörést, árvizet vagy bármilyen egyéb csapást akkor minősítenek katasztrófának, ha az áldozatok száma meghaladja a húszat, vagy a kár összege a hatmillió dollárt. Ha elfogadjuk ezt a ketegorizálást, akkor egy átlagos évtized alatt mintegy 1500 katasztrofális esemény történik (ez heti három katasztrófának felel meg), és ezek 95 százaléka természeti csapás. Miattuk egy évtized alatt ötvenmillió ember válik hajléktalanná

Der Beste 2010.10.12. 09:35:26

@ampelmann: S azt a letartóztatást is a miniszterelnök jelenti majd be a parlamentben?

csoko20 2010.10.12. 09:35:57

Így, a téli hidegek előtt nem lehetne szó a nagyobb földgáz- és távhőszolgáltatók államosításáról? Ha ez megvan akkor sorra kerülhetnének a benzinkútak, pékségek...

weine11 2010.10.12. 09:36:13

Miféle államosítás? Eféle:
""A vörösiszap-katasztrófát okozó vállalatot állami irányítás és állami vagyonzár alá kell vonni, amíg mind a négy feladatot meg nem oldjuk" - mondta. Az államosításhoz szerinte "bátorságra" van szükség. Korábban az állam ilyen feladatra egyszerűen nem vállalkozott, "a milliárdosok mindig megúszták", mondta Orbán Viktor napirend előtt a Parlamentben."

Licus 2010.10.12. 09:37:08

@newtehen: Keversz! Az "ideiglenes" 40 év VALÓDI ÁLLAMOSÍTÁS, tulajdonelvétel után következett. Ha nem így lett volna (vagyis az álam csak "kezelte" volna a magánvagyont 40egynéhány évig), akkor az egyszerűen visszaszált volna azok a (valódi) tulajdonosra, pl. a Csepel Művek Weisz Manfrédra (v leszármazottaira). Teszerinted ez történt???

Der Beste 2010.10.12. 09:37:18

@p0wer: Ennek mi köze van ahhoz, hogy kinek milyen a fasza?

Logan Grimnar 2010.10.12. 09:38:38

Jó ez a poszt.
Nagyon jó - alapjaiban - az új törvény. Lehet, hogy a végén még sem leszünk "következményektől mentes ország" ?
Többek között itt az idő a 90-es évek gyanús privatizációs ügyleteinek felülvizsgálatára!

weine11 2010.10.12. 09:38:39

@Licus: MInt ahogy az államtitkár is felelős az általa felügyelt hatóság működéséért. És Illést mégsem tartóztatták le, bár lehet, pont most jelenti be orbán a parlamentben...

p0wer 2010.10.12. 09:41:10

@LevLev: neviccelj:

index.hu/belfold/2010/10/12/blikk_tudott_a_veszelyrol_a_mal_zrt._vezetoje/

Inkább ezeket a mocskokat véded csakhogy a Fideszbe rughass még1et? S Z Á N A L M A S (de mókás :DD)

Zz_ 2010.10.12. 09:42:58

Amúgy a BP-t vagy az Exxon Mobil Corporation-t állami felügyelet alá vonták?

p0wer 2010.10.12. 09:44:44

@Zz_: Itt perelnek azért mert a használati utasításban nem szerepel az, hogy a macskádat NE tedd bele a mikróba?

Der Beste 2010.10.12. 09:44:53

@Zz_: Ott nem voltak olyan "tökös" fülfeforradalmárok, mint nálunk vannak.

.)

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.10.12. 09:45:13

@Licus: Vágod mi a különbség az "államosítás" és a "privatizáció" között? Egyik sincs rendben, de mi most a privatizáció sarát nyögjük. Az államosítás-kárpótlás kombó is megérne egy revíziót.

Licus 2010.10.12. 09:45:59

@weine11: Nem tudom a szerzőt, de idézem. Mostanában írta valaki: "Ha a környezetvédelmi hatóság vizsgálja, h egy gyár kéménye mennyi káros anyagot bocsát ki, és azt találja, h annak mértéke nem éri el a károsat, ez a hivatalos vélemény még NEM jelenti azt, h az adott kémény holnapra nem dől össze".
Tehát meg kell nézni, PONTOSAN mire vonatkozott a hatóság szavéleménye - mit kellett vizsgálniuk. A vegyi lötty sűrűségét vagy a gátak állapotát vagy... És ha sumákoltak, azaz nem mondták, h "itt baj van", akkor igenis vonjanak felelősségre mindenkit. A tározó hány éve áll? 30-40? Mért csak az utolsó hónapok (hatósági) vezetői felelősek a karbantartási hiányosságok eltussolásáért (ha ilyen valóban volt)?

2010.10.12. 09:46:42

Ipari katasztrófa sajátos tulajdonsága, hogy csak akkor tud ismétlődni, ha az ellenőrző hatóság hanyagul jár el. Tehát ipari katasztrófa precedens értékű nem lehet, mert minden ipari katasztrófa valamilyen nem várt, új ok miatt következik be. Ha ismert volt korábban olyan ok, ami ipari katasztrófát válthat ki, és annak a vizsgálatát nem írták elő, azért a hatóság, és rajtuk keresztül a törvényalkotó felel.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.10.12. 09:47:07

@Zz_: Az a gáz, hogy ez nagyobb katasztrófa az Exon fúrótoronyénál is. Ott "csak" 780 millió liter kőolaj ömlött ki, ezt mi túltoltuk az 1 milliárd liter (1 millió köbméter) vörös iszappal...

Zz_ 2010.10.12. 09:47:16

@p0wer: Ezzel azt akarod mondani, hogy Ők hülyék?

veny 2010.10.12. 09:47:39

Ennek a törvénynek egyáltalán nem az államosítás a célja.

Ennek a postnak egyáltalán nem a benyalás a célja.

Mezőbándi 2010.10.12. 09:48:21

>>Van-e valaki, aki szerint nem a cégnek, hanem az államnak kellene fizetnie a kármentesítés költségeit.<<

Igen. Az állami hatóságok adtak ki engedélyeket, folytattak ellenőrzéseket, hagyták jóvá a tározó működését, stb. Vagyis, ha ez a katasztrófa valóban megelőzhető lett volna, akkor az állam nem tett semmit a megelőzésére, az ezért felelős és ezért fizetett alkalmazottain keresztül.

Persze ettől még a cég is felelős. Sőt, nyilván ők viselik a nagyobb felelősséget. De nem a kizárólagosat.

A cég igazgatóját őrizetbe vették, de mi a helyzet a felügyeleti szervek vezetőivel (vagy korábbi vezetőivel). Az ő őrizetbevételük hol marad?

nagyon_buta 2010.10.12. 09:48:52

Érdekes csak kuláktól lehet államosítani?
Komcsi milliárdostól nem?
Ahelyett, hogy ez a sok kriptokommunista örülne, hogy közeledik a Kánaán (államkommunizmus) itt ajvéakol, hogy jaj-jaj ... (érdekes)
Azt pedig Bajnai elvtárs óta tudjuk, hogy hány hét alatt lehet szabályosan eltüntetni az RT-k vagyonát ugye?

Hurri Kán 2010.10.12. 09:49:15

Atya Úr Isten... Ennyi szellemi karonülőt egy bokorban...

Devil 2010.10.12. 09:50:08

@Corry: Te tenykent kezeled hogy a MAL kibujt volna a karterites alol (biztos a jobbos sajto ezt sulykolja...) de egyreszt ez csak feltetelezes nem teny, ahogy a felelosseg sincs megallapitva - siman lehet hogy a magyar allam a felelos az egeszert. Akkor a magyar allam vezetesebe fogunk civileket beultetni?

manager2008 2010.10.12. 09:50:27

Fel kellene ébredni. Magyarország nem az USA, ahol van forrás a gazdaságos és hatékony termelésre. Itt a profit a költségek minimalizálása után jön csak létre. Lehet megtakarítani a munkaerőn, a biztonságon, a környezetvédelmen, a technológián, és az adón, stb.
Aztán lehet imádkozni.....
A hülyéknek meg csodálkozni...

Devil 2010.10.12. 09:50:49

@newtehen: Gondolom ezt te is viccnek szantad.

Zz_ 2010.10.12. 09:51:03

@newtehen: A torony a BP-é, a hajó az Exxoné, de nem ez a lényeg. Szerintem azok ökológiailag jóval nagyobb katasztrófák.
Aztán lehet, több pénzük és befolyásuk volt a dolgokra, szóval pénz beszél....
Szerintem ha egy OTP fiók összeomlana, Csányi nem menne börtönbe :-/, persze ez csak találgatás :-)

Licus 2010.10.12. 09:51:03

Index: "...elsődleges célja a vagyonmentés megakadályozása, tehát, hogy a Mal, mint teljes cégcsoport "fogható legyen anyagilag", a teljes vagyon, ne csak a tározót közvetlenül üzemeltető, önálló kft.-ként működő timföldgyár eszközei képezhessék a kártérítés alapját"
Magyarán a mostani tulajdonos ne vihesse el a kasszát. Nem tudom, mért akarod, h te (és másik 9,9 millió állampolgátr fizessen a vétkes helyett?Ha kiderül, h természeti csapás okozta - OK, akkor fizessünk mi. de ha pl. karbantartási hiiány???

2010.10.12. 09:51:20

"c) a rendkívüli intézkedés bevezetését előidéző helyzet közvetlen elhárításával, illetve következményeinek enyhítésével összefüggésben dönt a gazdálkodó szervezet legfőbb döntéshozó szerve hatáskörébe tartozó ügyekben (...)"

Tehát elegendő egy cégre rámutatni, és kijelenteni a miniszternek, hogy ez a cég további működése rendkívüli indézkedés bevezetését fogja előidézni, így kirendelem az állami biztost.
Jósolgatunk? Jósolgatunk?

Devil 2010.10.12. 09:52:15

@p0wer: A Blikk mint megbizhato, hiteles forras :) fordulj orvoshoz!

Devil 2010.10.12. 09:54:33

@p0wer: "... olyan módon vagy mértékben veszélyezteti, károsítja, hogy a kár megelőzése, elhárítása vagy a következmények felszámolása meghaladja az erre rendelt szervezetek előírt együttműködési rendben történő védekezési lehetőségeit ..."

Es most meghaladja? Ki donti el hogy meghaladja-e vagy sem?

Devil 2010.10.12. 09:55:42

@Kilo166: Ja meg hogy mi tartozik a kovetkezmenyek elharitasaba... es hogy ez valojaban a ceg kotelessege-e vagy sem?

Devil 2010.10.12. 09:56:42

@Logan Grimnar: Ja adok par tippet. Gripen-ugy, olajszokites, Orban-banyak... kedjuk a miniszterelnokkel, mert az orszag csak annyira lesz tiszta amennyire o maga tiszta!

Licus 2010.10.12. 09:56:51

@weine11: Az igazi államosítás definícióját magyarázzák meg neked a jogászok, de annak minimum feltétele, h a cégbírósági papírokon az állam jelenik meg TULAJDONDOSKÉNT. Vagyonkezelő - ez ismeretlen szó számodra? S hogy a 40-es években az államosítás mit jelentett, arról se hallottál? Örülök, h ilyen fiatal vagy, de azért a töri órákon nem kellett volna mindig szunyálni:(

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2010.10.12. 09:57:35

Nos, ami az ideiglenest illeti...
A szovjet csapatok hivatalosan ideiglenesen állomásoztak Magyarországon, mintegy negyven évig.

Hurri Kán 2010.10.12. 09:57:46

@Devil: :DD

Még egy-két apróság: a posztban hivatkozott törvény egy már meglévő törvény kiegészítése. Másrészt elég világosan kiderül hogy a kirendelt felügyelő, vagy biztos, vagy anyámtyúkja csak meghatározott ügyekben járhat el. Harmadrészt én sehol nem látok benne olyan utalást, hogy ez a kirendelt felügyelőt felhatalmazná a cég tulajdonosi struktúrájának átalakítására.

Akik ezek után államosításról beszélnek, javaslom kezdjék újra az általános iskolát kb. a 2-3. osztálytól.

csorsza 2010.10.12. 10:00:02

tényleg furcsa ez a kvázi-visszaállamosítás, de sajnos vagy ez, vagy megint csak majd a karbantartó józsi lesz a felelős, állambácsi meg viseli a kár költségeit. Egy kicsit most a közösbe jöjjön a nyereség, aztán majd vissza lehet adni, ha a bevétel fedezte a helyreállítást, az új technológiát, stb.
Ha ez kell, hát ez kell.

Zz_ 2010.10.12. 10:03:03

Én nem vagyok jogász és biztosan ezért nem értem.
Miért van szükség az állami felügyeletre?
Esélyes hogy nem fizet a cég? Megteheti a mai törvények mellett?

Hurri Kán 2010.10.12. 10:04:11

@csorsza: szerinted a törvény melyik pontja alapján vonják el a cég nyereségét???

Hurri Kán 2010.10.12. 10:06:10

@Zz_: Igen, simán esélyes. Ha esetleg készültek egy ilyen forgatókönyvre( és miért ne) elő lehet készíteni olyan szerződéseket, hogy az a cég, amelyiknek végül fizetni kellene, teljesen üres, vagyon nélküli legyen.

LevLev 2010.10.12. 10:07:54

A ledőlt gátat a Magyar Állam építette oda és úgy, ahogy volt majd beszakadt. Eladta mint hibátlan árút. Hol is van a felelős?
Ha veszek egy házat és az 10 év múlva a bérlők fejére szakad, akkor ki a hibás, a tulajdonos vagy az építtető? A válasz egyszerű: Ha kapitalista a tulaj akkor Ő felel, ha Fideszes akkor az építtető, a műszaki ellenőrről meg tilos beszélni, ha ő meg Illés nagyfőnök csókosa.

lehet más a propaganda 2010.10.12. 10:11:14

Egy dolog számomra mostanáig rejtély. Bakonyi Zolcsit reggel vették őrizetbe, és ezt délután 1-kor jelentette be Orbánvitya a Parlamentben. Miként lehet hogy a sajtónak nem voltak erről addigra értesülései? A hazai média egy nagy szar, csak a kész információt habosítják, semmi máshoz nem értenek

p0wer 2010.10.12. 10:14:24

@LevLev: Akkor most basszuk börtönbe az egész MSZ(M)P-t?

Hurri Kán 2010.10.12. 10:14:57

@p0wer: nem teljesen elvetendő az ötlet.

Csak Norris 2010.10.12. 10:15:04

@Devil:
"Te tenykent kezeled hogy a MAL kibujt volna a karterites alol (biztos a jobbos sajto ezt sulykolja...) de egyreszt ez csak feltetelezes nem teny, ahogy a felelosseg sincs megallapitva - siman lehet hogy a magyar allam a felelos az egeszert. Akkor a magyar allam vezetesebe fogunk civileket beultetni?"

Én pl nem vagyok jobbos, de tudom hogy ez Mo.-on szokás. Nem lepődnék meg ha ez lenne, attól függetlenül ha akár jobbos akár balos beállítottságú cégről lenne szó.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.10.12. 10:16:15

@Devil: Nem vicc, sajnos a tények makacs dolgok...Bár a maszatolásban világelsők vagyunk a számok azért magukért beszélnek.

Zz_ 2010.10.12. 10:16:22

@gyvy: Ezt értem. Azt már kevésbé, hogy miért engedi ezt meg a törvény. Ez is olyan magyar dolog mint a tartozásos cégek stromanoknak eladása.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.12. 10:21:41

Lefordítanám, hogy miről szól a fenti törvényke:

Ha minden munkát, amit elvégeznek a "katasztrófa-elhárítás" érdekében, ráterhelnek a MAL-ra, akkor nagyon gyorsan felélik a cég teljes vagyonát.
Most építenek egy gátat a haverokkal/katasztrófavédelemmel, öntetnek a vízbe pár zsák gipszet, stb, ezt kiszámlázzák jó sok pénzért, aztán, ha van még pénz/tulajdonrész, építtetnek még egy-két gátat, még pár zsák gipszet kiöntenek, ha még mindig van pénz/tulajdonrész, akkor építtetnek egy új falut, ha még mindig van, akkor kotorják egy kicsit a Marcal és a Duna medrét.
Ha elfogyott a tulajdonrész, a kármentesítést sikeresnek lehet nyilvánítani.

Az eredmény: a haveroknak az ÁLLAM kifizeti a MAL-t, majd az ÁLLAM a haverokat és a búbosbankákat beülteti a MAL vezetőségébe, és hoz arról néhány törvényt, hogy akiket oda kineveztek, azok tizenkét évig mozdíthatatlanok.

Esetleg privatizálódik majd az immáron veszteséggel működő vállalat pár éven belül.

Hurri Kán 2010.10.12. 10:23:41

@Zz_: Amíg van egy céged, és amit a törvény nem tilt, azt lehet. Bevett gyakorlat egyébként, hogy úgy alakítanak ki cégstruktúrát, hogy a vagyon, a jogok, tehát ami értékes az egy cégben van, egy másikban foglalkoztatják az embereket és veszik az alapanyagot. Namost ha nem tudnak fizetni pl., csak az a cég dől, de a vagyon megmarad.

persze ha egy cégnek adóssága, vagy hitele van, és akkor alakítják át a cégstruktúrát, utólag megállapíthatják hogy rosszhiszeműen történt a dolog, és nem a hitelezők érdekeinek szem előtt tartásával járt el a cég (gazdasági törvényben van ilyen fogalom), de mire ez jogerős lesz az sok év.

Ezzel az intézkedéssel ennek lehet elejét venni.

ZX 2010.10.12. 10:26:25

Ahhaha. A lex Mal valóban nem államosítás. Még! De ne legyenek senkinek kétségei afelől, hogy olyan büntetést kap a cég amit nem tud kifizetni, és aztán majd valamilyen úton módon az Állam Bácsi szerzi meg a tulajdonjogot. maga Orbán is így ült be a napokban kormánytárgyalásra, hogymegvitassák miképpen lehet államosítani a MAL-t. Hát így!
Az első lépést meg is tették. Aztán majd jön a többi cég. Hiába, én mondtam válsztásokkor, hogy a vörös kapitalistákat a narancs kommunisták váltják.

p0wer 2010.10.12. 10:28:08

@Devil: Egyrészt Indexen volt, faszomse olvas blikket. Másrészt, fuss neki mégegyszer bazdmeg mert egy icipicit sem fogtad fel ezt a dolgot. Az, hogy meg mi az előírás azt a közlönyben vagy a googleben megtalálod... fogyaték

Trompf · http://trompf.blog.hu 2010.10.12. 10:28:23

Jó érzés látni a címlapon olyan hozzászólást amelyik nem csak retteg pusztán önmagáért, hanem esetenként idéz a konkrét törvényből is.
Persze a rettegők ha elolvasnák, nem lenne okuk rettegni.

trompf.blog.hu/2010/10/12/allamositott_felelosseg

p0wer 2010.10.12. 10:29:49

@ZX: Persze bazdmeg, te látod a jövőt.. Én csak vonatokat meg égetőket látok de sajnos ez is ugyanolyan álom mint a tied.. :[

Hurri Kán 2010.10.12. 10:32:14

@kolbászoszsömle: amit te írsz azt elvtársaid csinálták akkor még állami kézben lévő cégekkel. Először lezüllesztették hogy haveroknak jó olcsón el lehessen adni.

mezítlábasfellebbezés 2010.10.12. 10:33:40

Szerintem ez történt:

Alk. 35. § (1) A Kormány (...) i) az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítása (a továbbiakban: veszélyhelyzet), valamint a közrend és a közbiztonság védelme érdekében megteszi a szükséges intézkedéseket;

és ugyanezen §. (3): Veszélyhelyzetben és megelőző védelmi helyzetben a Kormány az Országgyűlés felhatalmazása alapján egyes törvények rendelkezéseitől eltérő rendeleteket és intézkedéseket hozhat. A veszélyhelyzetben és a megelőző védelmi helyzetben alkalmazható szabályokról szóló törvény elfogadásához a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges.

Utána kellett volna kicsit nézni és a megfelelő fogalmakat használni és akkor nem lennének ilyen értelmezési és eljárási kérdések.

EMU 2010.10.12. 10:34:14

Egyszerűen nevetséges, hogy van egy ország, a miénk, itt Európában, ahol a jogbiztonság és a törvényeink olyanféle garanciát és jogokat nyújtanak bármiféle kártalanításra és kártérítésre, amelyeknek érvényt csak akkor lehet szerezni, ha a károkozót állami irányítás alá vonják, államosítják. Szánalmas, siralmas, provinciális, megalázó, elmaradott, dühítő. A fidesz pedig az ilyen anomáliák felszámolását ígérte, jogbiztonságot és törvényi garanciákat, közbiztonságot és méltányos büntetéseket, nem pedig azt, hogy a törvényeink felett álló állami beavatkozással fogja orvosolni mindazt, amit ezek szerint képtelen szakmailag rendbe tenni, aminek ő maga is képtelen érvényt szerezni. Ha ugyanezt a másik oldal tenné, már fröcsögnének, hogy kísért a múlt, ahelyett, hogy törvénykeznének és az emberek valós jogi igényeire adekvát válaszokat adnának, a rákosi rendszer gyakorlatát hozzák vissza. Ők pontosan ezt teszik amúgy. Nem bírnak ésszerű, átgondolt, szakmailag megalapozott normákat felállítani, úgyhogy erőből meghúzzák az államosítást, vagyonelkobzást. Várom mikor jönnek vissza a kuláklisták, a kitelepítések, aztán meg a deres is.

Paralelepipedon 2010.10.12. 10:34:42

@gyvy: A lényeg, hogy a liberálisok csak szélsőségekben tudnak gondolkozni. Úgy kommunikálnak, mintha a szabadrablás alternatívája csak a kommunizmus lenne. Meg van rá az okuk az álszent liberóknak, akik a szólásszabadságért tépik a szájukat, és közben olyan blogokat linkelnek az index címoldalára, ahol meghamisítják a közvéleményt azzal, hogy a kommentfolyamból az odaillőeket meghagyják, a nekik nemtetszőeket kiollózzák.
Az orulunkvincent.blog.hu/ egy manipulált, saját véleményt általánosnak feltüntető blog.
Nem baj liberók, ha ti úgy, én így.

gyvy: azért címeztem ezt neked, mert te is alátámaszthatod amit írtam. Ezek a sunyi, lapos csalók tépik a szájukat folyton a demokráciáért.

Csak Norris 2010.10.12. 10:35:39

@kolbászoszsömle:
Gondolom neked jobban tetszik a következő forgatókönyv:

MAL-nak az összes vagyon ki van mentve a tulajdonosokhoz (papíron befektetve felújításra, stb., a pénz egy része a tulajdonosi zsebekbe csúsztatva)
Állam bácsi épít gátat, kármentesít, mert ezt KELL. (ugyanúgy az adófizetők pénzéből, mint a te áltlad leírt verzióban)
Mivel a cégnek semmi vagyona nincs, leszámítva az eszközöket, és ugye nem akarjuk hogy megszűnjenek a munkahelyek, nem árverezhetjük el az eszközöket. Így lesz csődeljárás, fillérekért megveszi a gyárat egy másik Kft., ami ugyanazon tulajdonosok kezében van, természetesen lesz egy felelős aki önként vállalja, mert kap akkora összeget zsebbe ami a tulajdonosnak meg sem kottyan, de neki viszont élete végéig elég pénze van, csak 5 évet le kell ülni miatta. Minden folytatódik tovább a régi kerékvágásban, új néven...

ZX 2010.10.12. 10:37:15

@p0wer: Nem látom a jövőt, de ha valaki mond valamit és aztán tesz is olyat, akkor abból le lehet szűrni nagyjából mi következik. Gondolom te sem csak a megtörténtek után mész, hanem remélem előre is szoktál gondolkodni.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.10.12. 10:38:13

@LevLev: Egészen pontosan építesz egy házat, majd 50 év múlva eladod, majd 20 év múlva az új vevők fejére omlik. Nem hiszem, hogy a Te hibád lesz, addigra az már rég az ő saruk ellenőrizni, karbantartani, felújítani.
A csúsztatás amúgy jó volt, csak túl demagóg...

Trompf · http://trompf.blog.hu 2010.10.12. 10:40:16

@EMU: Észre kellene venni, hogy pont a felelősség lett államosítva azáltal hogy az intézkedéseket a katasztrófa elhárítása kapcsán a kormány megbízottja végzi.
Azt gondolni pediglen, hogy a cégek majd maguktól megteszik ezt nagyfokú naivitást feltételez.

Hurri Kán 2010.10.12. 10:40:19

@EMU: nyilván ha máshogy is biztosítható lenne a kártérítés, nem lépték volna meg. Ha semmit nem csinálnak, az lenne a baj hogy puhapöcskormányazoligarchákattámogatjabiztoskapazorbánfociakadémiapénztamaltól.

Hurri Kán 2010.10.12. 10:43:58

@Paralelepipedon:
@gyvy: A lényeg, hogy a liberálisok csak szélsőségekben tudnak gondolkozni. Úgy kommunikálnak, mintha a szabadrablás alternatívája csak a kommunizmus lenne. Meg van rá az okuk az álszent liberóknak, akik a szólásszabadságért tépik a szájukat, és közben olyan blogokat linkelnek az index címoldalára, ahol meghamisítják a közvéleményt azzal, hogy a kommentfolyamból az odaillőeket meghagyják, a nekik nemtetszőeket kiollózzák.
Az orulunkvincent.blog.hu/ egy manipulált, saját véleményt általánosnak feltüntető blog.
Nem baj liberók, ha ti úgy, én így.

Ez így van. Azon sem lepődnék meg ha a blog szerzője -még két joint után- leírná, hogy maguk a kolontáriak fúrták meg a gátat hogy elöntse őket, mert így akartak ingyen jobb házakhoz jutni.

Azt hittem eddig, hogy van egy szint ami alatt már nincs lejjebb, de tévedtem. Van.

Egyébként ennek a blognak a gazdájával sem értünk mindenben egyet, de érdekes mód leírta Ő is az álláspontját, én is és kölcsönösen tudomásul vettük és még mindig itt vagyok...

Goompah 2010.10.12. 10:49:36

@Licus:

"Aki nem érti meg v nem akarja megérteni, annak hiába beszélsz."

Ahogy olvasom a rengeteg blogban a kommenteket, az értetlenkedők két fajyáját ismertem meg. Az egyik minden alkalmat megragad, hogy a patás Prbánt szidja, ezek a szokásos droidok.

A másik kapcsán meg arra gondolok, pár üveggolyóért (a sokmilliárdos vagyonokhoz képest) hány bérbloggert és bérkommentelőt lehet megvásárolni, akik aztán próbálják befplyásolni a közvéleményt.

ZX 2010.10.12. 10:49:54

@Trompf: Nem maguktól kell megtenni, hanem olyan törvényi szabályozás hatására, ami egyértelműen kimondja ilyenkor ki a felelős, és milyen büntetésben részesül ha nem tartja be a jogszabályokat, és azok betartását ellenőrzik.

springbok 2010.10.12. 10:49:59

Gyerekek, adott egy ceg , aki a karelharitas koltsegeibol kifolyolag mar most milliardokkal tartozik az allamnak, vagyis az adofizetoknek. A ceg menedzsmentje egy kalap szar, 12 ev alatt sem tudtak magukat kiiskolazni ugy, hogy penzuk lett volna ra boven. Megfizetni sem voltak hajlandoak egy hozzaerto cegvezetot, aki legalabb nyilatkozni es katasztrofat kezelni tud.

Ha csak ezeket vesszuk figyelembe egyertelmu, hogy azonnal at kell venni eme ceg iranyitasat az inkompetens menedzsmenttol, amig az ugy tisztazva nem lett es az adofizetok penze visszakerult a helyere.

Namost magyarorszagon ilyen ugyesen privatizalt cegbol van jo sok, ahol a beultetett idiotak "iranyitjak" a ceget addig persze, mig rajuk nem szakad a gyar.

Ilyen torveny tehat kell, ez konnyen belathato.

Ezt a tarozot valoban anno az allam epitette, nade a cegvezetes ugy vette at 10 millaert az allamtol, hogy a veszelyes hulladek tarolasat megnyugtatoan megoldja es kezeli. Valamint nem tegnap, hanem 12+ eve vettek meg.

A 12 ev alatt nem jutott arra penz, hogy keszitsenek egy teljeskoru allapotfelmerest a tarozokrol?

Erre az evente esedekes vizsgalatra sem erdemes hivatkozni, hiszen ott az ellenorok mozgastere eleve korlatozott. Nem vegeznek talajreteg elemzest, amibol latszodna, hogy a gat egy resze agyagon fekszik...Mondjuk azt szamonkerhetnek, hogy 12 ev utan miert nincs egy allapotfelmeres a 20+ eves tarozorol...

Goompah 2010.10.12. 10:54:02

@kolbászoszsömle: Gammelbrötchen, gyakorold még a fordítást, eddig egyes alá.

bierkamp 2010.10.12. 10:57:21

Egyébként aki még nem lett felvilágosítva annak mondom: Azért szavaztatták és fogadták el, hogy " mindent" ami Nekik tetszik államosíthassák , hogy újra privatizálhassák azaz "klientúrának" adhassák olcsó de nagy KENŐPÉNZÉRT!
EMLÉKEZZETEK majd HÜLYE MAGYAR NÉP!!
Ez a ROHADT ORBÁN ÉS BANDÁJA!!

Unbiased 2010.10.12. 10:57:22

A MAL veszteséges, a tulajdonosok milliárdosok. Nincs itt valami összefüggés? Abból is elegem van, hogy kiváló jogászaink sűrűn az orrunk alá dörgölik az alkotmány azon paragrafusát, hogy a magánvagyon szent és sérthetetlen. Ez az a pont, ahol a jog és az igazságérzet homlokegyenest szembenáll. Olyan még nem volt, hogy egy ítélet vagyonelkobzást is tartalmazott?

Goompah 2010.10.12. 10:58:27

@LevLev:

"A ledőlt gátat a Magyar Állam építette oda és úgy, ahogy volt majd beszakadt. Eladta mint hibátlan árút. Hol is van a felelős?"

Honnan veszed azt a marhaságot, hogy hibátlan áruként adta?

Lófaszt hibátlan áruként adta. Akkor nem 10 milla lett volna az ára, és az adásvétel nem kötelezte volna a vevőt a hulladékprobléma megoldására.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2010.10.12. 11:00:36

@Goompah: Idézet Debreczeni Józsefnek a Gyurcsány Ferencről írt könyvéből: „ A privatizáció különlegessége, hogy az új tulajdonosok a megvásárolt üzemekkel együtt átveszik a bauxitbányászat és a timföldgyártás melléktermékeként keletkezett környezeti kárrendezés és rekultiváció – nem kevesebb mint 11 milliárdra rúgó – költségeit is.”

EMU 2010.10.12. 11:01:29

@gyvy: @Trompf: Nem értek ezzel egyet, ha egy országnak ilyen szar törvényei vannak, amelyek megengedik egy katasztrófa okozó cég teljes felelősség elhárítását, és a kártalanítás elmaradását, akkor ott komoly problémák vannak. Orbánék az efféle anomáliák felszámolását ígérték, nem padig azt, hogy a törvények felett létrejövő államhatalmi ernyőt hoznak létre, amely felülírhat minden létező jogszabályt és bírósági eljárást. Nem a megoldásra törekvés a baj, hanem a teljes fantáziátlanság, az erőből begyűrjük ezt is mentalitás, illetve a törvényes felügyelet és eljárásrend hiányának, impotenciájának bebetonozása, az anomáliák elódázása, a teljes elképzelésnélküliség, a jogállami rend helyreállításának kudarca a fidesz részéről. Ez felületi kezelése egy adott problémának, nem pedig a fidesz ígéretei szerinti jogrend helyreállítása, nem a törvények érvényének visszaszerzése. Ez egy durva beavatkozás, ami semmi mást nem jelent, hogy ezt az esetet megoldják így, de ugyanakkor semmivel nem szavatol többet a teljesen bizonytalan jogrendünk. Vagy talán a fidesz ezt hirdette orrba szájba? Hogy ugyan a kiskapuk megmaradnak, a joghézagok maradnak, de majd ha éppen olyan ügy lesz, akkor majd az állam beavatkozik, ha kedve tartja? Ez az igazi banánköztársaság, amikor a törvényhozói hatalmi ág az aktuális érdekeinek, dolgainak megfelelően adhoc törvénykezéssel kormányoz.

fitball 2010.10.12. 11:01:29

@meSürgősen lépni kelllett reméljük jót léptek!!gmondomdom:

lobelt_ledfold 2010.10.12. 11:01:32

@Der Beste: "Ha a Tesco kamionja felborul az autópályán, letarol több személyautót, amelyekben meghal 8-10 ember, s a végén összeütközik egy veszélyes anyagot szállító tartálykocsival, akkor letartóztatják-e a Tesco igazgatóját?"

Úgy helyesebb a kérdés, hogy le kell-e tartóztatni azt az igazgatót, ha tudomása volt (vagy felmerül a gyanú, hogy volt) arról, hogy a sofőrei gyakran részegen vezetnek és a fékbetétek cseréjét évek óta költségtakarékossági okokból csak papíron végzik el.

Várúr 2010.10.12. 11:02:33

@Zz_:
Az USA-ban nagybankokat vontak állami felügyelet alá (pl. Citigroup) majd az állam brutális mértékű tulajdonrészt szerzett bennük. A BP azért más, mert
1. Ők azonnal elismerték teljeskörű felelősségüket
2. Ilyen esetekre sok milliárd dolláros biztosításuk volt (a MAL_nak - nem vicc - tízmillió Ft.-)
3. A BP nem fillérekért privatizált.
4. A MAL még mindig azt hiszi, hogy szarér'-hugyér' csak a hatalmas nyereséget vette meg, a kockázatot nem. (Az legyen az államé).
5. Várhatóan csúnya dolgok fognak kiderülni mind a privatizávióról, mind a profitmaximalizáló tudatos felelőtlenségről... (pl. a tározó túltöltése már most ismert).

Trompf · http://trompf.blog.hu 2010.10.12. 11:03:04

@bierkamp: Nincs államosításról szó. Olvasd el a törvényt, és higgadj le.
Persze gyűlöleted, mint léted elemét ne veszísd el, de legalább hülyeségeket nem fogsz írni eközben.

Goompah 2010.10.12. 11:03:42

@Unbiased:

"kiváló jogászaink sűrűn az orrunk alá dörgölik az alkotmány azon paragrafusát, hogy a magánvagyon szent és sérthetetlen."

Ugyanezen kiváló jogászok megfeledkeznek arról, hogy a tönkretett házak tulajdonosainak a magánvagyona is szent és sérthetetlen. Meg a közvagyon is. Avagy a vagyon sérthetetlensége csak a károkozó vagyonára vonatkozik?

ZX 2010.10.12. 11:04:24

@Unbiased: Az igazság mindenkinek más. Nem igazság, hogy egyesek olcsón, mások meg csak drága hitellel tudtak lakást venni. Akkor vegyük el az olcsó hitelesektől a lakást. A magánvagyon igenis szent, azt kell viszont viszont nagyon pontosan meghatározni, hogy a megszerzése mikor törvényes. Kiskapuk nélkül.

EMU 2010.10.12. 11:04:31

@EMU: Nyilván a törvényhozói ág nem kormányoz, mert az a parlament, de ebben az esetben a fidesz többség maga a törvényhozás és a kormányzás egyben. Mielőtt valaki belekötne.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2010.10.12. 11:07:43

@EMU: A probléma kezelésére sok lehetőség van.
A legidálisabb az valóban az, ha a cégek elismerik felelősségüket, és kártalanítanak mint a kisangyal.

Két eset van, vagy legyintünk, hogy ez az út amin most járunk ez nem oda vezet, vagy hagyunk mindent a régiben, hogy a felelőségnek még a látszatát is elkerüljék, a védekezésen spóroló, milliárdokkal rendelkező, a milliárdokat off-shore-ba bármikor átmozgató, katasztrófát okozó cégek.

Ezt a problémát most kellett megoldani, orvosolni.
A cél remélem az általad vázolt, morál megjelenése lenne az üzleti világban, de ez ma most itt nincs meg.

Goompah 2010.10.12. 11:07:45

@Trompf: Levlev szó szerint ugyanezzel az idióta szöveggel spammeli a többi blogot is. Vagy szellemi fogyatékos a koma, vagy bérkommentelő - én az utóbbira tippelek. Már pár millából sok emberkét le lehet fizetni, hogy a neten mindenhol mosdassák a szerecsent.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2010.10.12. 11:12:57

@EMU: Mellesleg nekem az irány tetszik amin haladunk.
Kicsit off, de a bankok és hitelesek kapcsán pl:
index.hu/gazdasag/magyar/2010/10/11/rogan_megszunik_a_hitelesek_kiszolgaltatottsaga/

Szóval szerintem a kiszolgáltatottságát probálják meg éppenhogy csökkenteni az embereknek, az iszap törvény esetében is (és általában), csak éppen itt kapkodva (ebben igazad van), mert most van a katasztrófa, most kell megakadályozni hogy a cég a vagyont eltüntesse.

Várúr 2010.10.12. 11:13:52

@Goompah:
Egytértek. Milyen érdekes: a kisembereknek egy élet munkájával kiizzadt vagyonkája a jogászkodó urakat/hölgyeket csöppet sem érdekli, a milliárdosok összehörcsögölt magántulajdona bezzeg szent és sérthetetlen. Helyettük inkább fizessen az állam. Elvégre nagytőkés uraimék nyereséget vettek, nem kockázatot...

Trompf · http://trompf.blog.hu 2010.10.12. 11:15:04

@Goompah: Én is csak lesem, ami az indexen folyik.
Csoda hogy ez a blog bekerült a cmílapra.. Ezidáig szinte csak rettegő posztokat olvashattunk.

Dr Kangörény 2010.10.12. 11:17:14

Ez a törvény baromság, csak annak a bizonyítéke, hogy az állam szarul működik.

Erre a törvényre semmi szükség nem lenne, ha az ügyészség, az apeh, a cégbíróság, a környezetvédelmi hatóság, az antsz, stb. rendesen végezné a dolgát, mert akkor nem forulhatna elő, hogy a búbos banka környeztevédelmi gittegylet vezetője hatósági feladatokat fog ellátni, nem fog előfordulni, hogy 2 héttel a katasztrófa előtt mindent hibátlannak találnak az ellenőrző hatóságok, nem fog előfordulni, hogy egy cég kimenekíthesse a vagyonát, ha szorul a hurok a nyaka körül, stb.

Most mindenki örül, mert hú de megszopatta orbán a milliárdosokat; a gond azonban az, hogy amiket leírtam az az állam normális működése esetén védené a becsületes embereket a HÉTKÖZNAPOKON is!

De nem, nem a normális működést kell biztosítani, hanem látványos beszédeket kell tartani, új törvényeket hozni, azonban kicsiben a világon semmi nem fog változni.

Autópálya-építő, hídépítő cégek tulajdonosai kifizetetlen milliárdos számlákat hagyva maguk mögött tűnnek majd el továbbra is, csődbe döntve kisvállalkozók százait, kaya ibrhaimuk fogják felvásárolni a csődbe vitt pártközeli cégeket, minden további következmény nélkül.

Mert rájuk nem lesz új törvény, rájuk a régi vonatkozik, amit a hatóságok nagy ívben leszarnak továbbra is.
Mert ilyen "kis" esetekben nem lehet gumicsizmában nemzetközi sajtótájékoztatót tartani.

De ti örüljetek cak, hogy milyen jó nekünk mostantól!

Várúr 2010.10.12. 11:17:54

@Trompf:
Még csak annyit: a MAL termérdek pénzéből se könnyű "szakértőket" és jogászokat, Merlin-szerű varázsló papíreltüntetőket vásárolni a börtönből. Itt valóban precedensről van szó. Mellesleg a letartóztatott vezérigazgató urat senki sem állította rögtönítélő bíróság elé - miközben egy kukorica vagy fatolvajt gyorsított eljárásban ítélnek el.

Hurri Kán 2010.10.12. 11:18:26

@EMU: törvényt lehet módosítani, az elég sok idő. Egyébként ez a törvénymódosítás -mert ez egy meglévő törvény kiegészítése- (nem tudom elolvastad -e miről szól, itt www.parlament.hu/irom39/01334/01334.pdf találod. Nincs benne szó arról hogy elvennék a céget a tulajdonosoktól, csupán megakadályozzák a vagyonkimentést azon idő alatt amíg a felelősséget megállapítják, erről szól, nem többről.

Kérdezek, kicsit durva lesz de nem sértő szándékkal teszem: tegyük fel, valamelyik rokonodat részegen autóval elgázolom, meghal. Nyilván a jogsimat elveszik. Én megígérem a rendőröknek hogy megjavulok és ők visszaadják. Feltételezem, fel lennél háborodva, egyébként jogosan.

@Goompah: eddig ez sajnos úgy érvényesült, hogy aki gazdagabb, annak a magánvagyona sérthetetlenebb. Reméljük változni fog.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2010.10.12. 11:19:49

A precedens ugyan fontos, de az ügyészség nem hülye.
Ugyan kicsit blikkes, de valszeg van valóságtartalma az alábbiaknak:

index.hu/belfold/2010/10/12/blikk_tudott_a_veszelyrol_a_mal_zrt._vezetoje/

egyenlítő 2010.10.12. 11:20:36

Tessék mondani, ez a törvény profitmaximalizálásból és költségminimalizálásból eredő károk esetén csak a vörös milliárdosokra terjed ki, vagy esetleg a MOL részvényesekre is (ha történik valami Százhalombattán, mondjuk összeroskad a lösz)?

egyszo (törölt) 2010.10.12. 11:20:55

M. logic: nem csak a most komcsinak mondott emberek vettek, hanem a most nagy jobbosok is ebből a vagyonból ugrálnak...ezt el kell felejteni, hogy az exbolsik a nagytőkések, a jobboldal meg a tisztességért harcol.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.10.12. 11:23:20

Teljesen egyetértek a poszttal. Az is fényesen mutatja az egyetértést, hogy mindegyik párt támogatta, még az LMP is csak tartózkodott.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2010.10.12. 11:25:23

@Kangörény_: Egy dologban igazad van:
"nem fog előfordulni, hogy 2 héttel a katasztrófa előtt mindent hibátlannak találnak az ellenőrző hatóságok"
Mert mostantól nem hiszem, hogy lesz ellenőr, aki bagóért alárja az engedélyt, mint tették ezt a MAL esetében vélhetőleg.
Ugyanis remélhetőleg nem csak a MAL vezetése lesz vélhetőleg megbüntetve, aki ellen már tanút is találtak egy főmérnök személyében, hanem az is aki ellenőrizte a MAL-t, és nem szúrta ki azt a repedést amiről mindenki tudott a gyárban is és a környéken is, vagy akár a google-earthről is.

HAL 9000 2010.10.12. 11:25:49

Egy cég katasztrófát okozott, hoztak egy törvényt, amivel állami ellenőrzés alá vonják mindaddig, amíg nem rendezik a károkat és most a sok eszetlen barom, meg az erre ugró gyurcsány-félék egyből el kezdik terjeszteni, hogy minden magáncéget most államosítani fognak és a sok idióta meg el is hiszi nekik. Komolyan mondom az emberi butaságnak nincsenek határai.
De nem lepődök meg, olyan sose lesz, hogy mindenkinek jó lesz.
Gondolom akik ezt is ellenzik, azok elintéznék a helyzetet egy ejnye-bejnyével, majd azt mondanák, hogy Isten fizesse meg a károkat.
Sokak szemét az is szúrja, hogy Orbán ott volt Kolontáron és nagy "népmentőként" tetszeleg. De ha nem lett volna ott, akkor meg az lenne a baj.
Ha azt mondaná X, akkor Y-ért kiáltanának, ha meg Y-t, akkor meg X-ért.

samba pa ti 2010.10.12. 11:27:41

"királyok,hercegek,grófok,
naplopók és burzsoák,
reszkessetek,mert feltámad,
az elnyomott proletár!"
o.v.,alias kim dzsong un

Hurri Kán 2010.10.12. 11:27:52

@egyenlítő: kisrészvényes felelőssége ilyen esetekre nem terjed ki.

bierkamp 2010.10.12. 11:28:32

a disznó RÉPA ROBI most röfögött a Parlamentben, , hogy meg kell erősíteni a független ügyészséget, korrupció ellenes vizsgálódási hatalommal.-.----heheheheheh:)és csak arról nem beszélt, hogy a Polt Péter fogja megint a FIDESZ és ORBÁN korrupciós ügyeit lesöpörni az asztalról...Rohadt egy banda! GYŰLŐLETET VÁLTANAK KI A DEMOKRÁCIÁT FÉLTŐ EMBEREKBŐL.

HAL 9000 2010.10.12. 11:30:35

@bierkamp: vedd már be a gyógyszered!

Trompf · http://trompf.blog.hu 2010.10.12. 11:31:41

@bierkamp: Amíg ilyenek féltik a demokráciát, mint te, addig én jól érzem magam. Hagyóék, meg a többi tolvaj meg megy a börtönbe.

egyenlítő 2010.10.12. 11:31:48

@gyvy: És ha annak a kisrészvényesnek tízezer kisrészvénye van?

Hurri Kán 2010.10.12. 11:34:28

@egyenlítő: akkor sem. Nem tudom, mennyire vagy tisztában vonatkozó törvényekkel (Gazdasági Törvény), részvénytársaság különböző típusú részvényeket bocsát ki, amelyek más-más jogokkal és esetleges kötelezettségekkel bírnak.

Max. elértéktelenedhet a befektetése, de ez számos más okból is bekövetkezhet.

ZX 2010.10.12. 11:44:29

@Trompf: Az a hír ugye megvan amiben bocsánatot kérnek, mert benézték a felvételt és valójában nem is volt ott repedés?
Ettől függetlenül biztos nem véletlen volt a dolog, hiszen furcsa, hogy a saroknál szakadt át, holott a nyomás nem ott a legnagyobb, de azért ne higgyjünk már el minden álhírt.

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.10.12. 11:54:45

Pécsett így kezdték a Vízmű elrablásával, most jön a MAL.

Vannak még jó cégek Orbán eltárs, de az idő kevés lesz!

A búbosbanka Illés meg röhög a markába a letartóztatása helyett.

Vélelmezem - szemben Orbánnal aki kijelentett- hogy az Orbán bánya kőeladása miatt történt a tragédia. Ebből készül az új gát! Érdekes megközelítés ugye?

Orbán még a miniszterelnök, ő felel az országért. Tehát miért nem záratta be időben a gyárat, miért hagyta ezt a szörnyűséget, miért nem ellenőrizte jobban a dolgokat?
Most gyorsan államosít, de már biztos meg van az új tulaj, valami fideszes jó oligarcha.

Ha állami kézbe kerül, akkor a kártérítés is az ő feladatuk lesz!

Orbán "itt az idő", mondjon le!

EMU 2010.10.12. 11:59:13

@Trompf: Nem két eset van. Van egy harmadik. Betartható, releváns, mindenkire érvényes törvények születnek, amelyek kellő védelmet nyújtanak az áldozatoknak, sértetteknek, károsultaknak, és megfelelő elrettentő erővel bírnak az elkövetőkkel szemben, illetve arányos büntetési tételeket tartalmaznak, és olyan magatartásformákat fogalmaznak meg, amelyek szankcionálhatósága egyértelmű. Én nem morált vázoltam, hanem betartható és betartott törvényeket. Ez az államosított intézkedési hatáskör nem az. Nem is ez lett vázolva a fidesz részéről, hanem rendelvűség. Ez nem rendelvű parlamenti döntés, hanem aktuális érdekek szerinti adhoc törvénykezés. A morált nem lehet "honosítani", azt kikényszeríteni kell törvényekkel. Ez az államosítás kikényszerít ilyesmit? Nem. Mert nem általánosítható, gyakorlati esetre ad választ, nem nyújt mintát, és nem összevethető törvényben megfogalmazott elvárt magatartással. Ez törvényeken felüli államhatalmi durva beavatkozás. Ennek dolga az volna, hogy a következő, meg a következő, meg a hasonló, de mondjuk károkozásában nem összevethető, vagy kisebb anyagi kárral, de több áldozattal járó eseteket szankcionáljon. Törvényhozással kellene foglalkozni, és a törvények betartatásával, illetve a vállalati, technológiai szabályozással, de ehhez orbánék is gyengék, képzetlenek, és csak a szájuk jár. Könnyebb erőből megoldani ezt is, mint gondolkodni és dolgozni.

Hurri Kán 2010.10.12. 12:06:35

@EMU:
"Nem két eset van. Van egy harmadik. Betartható, releváns, mindenkire érvényes törvények születnek, amelyek kellő védelmet nyújtanak az áldozatoknak, sértetteknek, károsultaknak, és megfelelő elrettentő erővel bírnak az elkövetőkkel szemben, illetve arányos büntetési tételeket tartalmaznak"

Viccnek jó amit leírtál. Lehet hogy 50-60 év múlva eljutunk oda. Akiknek az iszap mindenét elvitte, azoknak most kéne lakni és élni valahol.

EMU 2010.10.12. 12:08:16

@gyvy: Én sem sértő szándékból írom, de egy marsaság, amivel példálózol, ugyanis pontosan hogy nem hogy nem adják vissza a jogsit, hanem a hatályos törvények szerint mész a kóterba. Hol van a környezeti katasztrófát, emberéleteket követelő emberi mulasztások szankcionálása vállalati szinten, hol vannak az egzakt büntetési tételek (mint közúti ittas vezetés esetében), hol vannak az előírt biztosítékok egy veszélyes üzem esetében? Hol van az esetleges kártalanítás során alkalmazandó eljárási rend? Szó volt róla a fidesz részéről, hogy a teljes törvényalkotást rendbe teszik? Igen. Hogy a vétkesek felelősségét majd a tett súlyának megfelelően kezelik? Igen. Hozzákezdtek a rendbetételhez? Frászt. Mi az amit tesznek? Erőből begyűrnek mindent, a parlamenti többséggel banánköztársasági törvénykezési gyakorlattal.

hiryu2,0 2010.10.12. 12:10:01

Khmm..... Ha az összes állami szerv aminek felügyelnie, ellenőrizni kellett volna csókosokkal töltögette fel a szakemberek helyeit, ha nem is nokiás, de egy családi gyufa dobozért kussolt, és egyből minden rendben volt, akkor ne má csak a MAL legyen a felelős... Akkor most mi lesz, államosítjuk az államot?

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2010.10.12. 12:10:55

@megmondomdom:

Faszkalapkám, ezek után csodálkozol, hogy a Tóta W nem akarja leközölni a baromságodat?!

Először is: a privatizációt a te buzifejű MDF-es nemzeti oldalad kezdte, és folytatta.
Amire Hornék kerültek hatalomra, már csak a maradék volt, amit privatizálni tudtak.

Másodszor: Fellegi, Pintér , Széles, Simicska, Liszkay. Az ö vagyonaik miböl származnak? Vagy ezek is libsikomcsik?

Látod öreg, ezért vagy egy Faszkalap.

springbok 2010.10.12. 12:14:48

@EMU:
20 ev alatt nem igazan sikerult "Betartható, releváns, mindenkire érvényes törvények" -et krealni, az elozo kormany rekord 8 eve alatt sem. Tehat erre politikusaink nem kepesek, ugyhogy felesleges ezen melazgatni.

"A morált nem lehet "honosítani", azt kikényszeríteni kell törvényekkel."
Torvenyekkel tamogatni lehet maximum, de amit kikenyszeritenek, abbol sosem lesz "moral".
Moral abbol lesz, ha az emberrel megertetik, hogy mi a helyes es mi nem es a szemely ezutan a helyes utat valasztja. A kulcsszo: neveles.

"Ez az államosítás "
Eloszor olvasd el a torvenyt, szo nincs allamositasrol. Felugyelet van, a ceg tulajdonosi rendszere NEM valtozik.

EMU 2010.10.12. 12:15:57

@gyvy: Marha kíváncsi vagyok, hogy azon kívül hogy faragott makovecz lakóparkba költöztetik orbán dolomitból emelt gátak mögé őket, vajon az állami Mal milyen hatásfokkal fog a károk ellentételezésében részt venni. Nincsenek illúzióim. Bár a kommunikációja biztos lehengerlően pozitív lesz.

Hurri Kán 2010.10.12. 12:17:48

@EMU: Nem marhaság. Sajnos törvényt ugye nem lehet minden konkrét esetre hozni. Ez az üzem, ha pl. veszélyes üzemnek minősül, ezt pl. szabályozza a törvény hogy milyen helytállási kötelezettsége van a tulajdonosi körnek.

Ha megállapítják, jöhet a kártalanítás. Ezek sem 2 napig tartó eljárások, ennyi idő alatt pedig az utolsó szögig ki lehet a céget üríteni, ezt akadályozzák most meg. Ez is egyfajta kényszerintézkedés, mint pl. ittas vezetésnél a jogosítványbevonás, csak eddig nem nagyon alkalmazták.

springbok 2010.10.12. 12:21:26

@EMU: "a teljes törvényalkotást rendbe teszik? Igen....Hozzákezdtek a rendbetételhez? Frászt."

Ember 4 honapja vannak kormanyon! A teljes torvenyalkotas rendbetetele, az arviz es a koltsegvetes mellett van meg esetleg amit csinalniuk kellene?
Egyebkent azert vannak 2/3-on , mert az elozo kormany ezt a feladatot 8 EV alatt nem tudta megoldani... Baj , hogy a 4 honap meg nem volt eleg..?
Lol

Hurri Kán 2010.10.12. 12:22:09

@EMU: erről a dolomit témáról le kéne szakadni mert full nevetséges. Talán nem kéne prejudikálni (senkit), majd kiderül. Illúzióim nekem sincsenek, majd meglátjuk.

EMU 2010.10.12. 12:23:20

@springbok: Az állami felügyelet egyfajta gyámság, olyan döntési hierarchia, ami megszünteti a tulajdonosi jogok gyakorlását. Sztem ez alkotmánybíróságon lesz, sőt talán uniós alapszabályba is ütközik, és a nagyobb baj, hogy egy törvényes és betartható alternatíváján a derék és remek, okos és egyenes orbán kurzus nem is dolgozik, mert minek.

Hurri Kán 2010.10.12. 12:27:39

@EMU: a német kormány is úgy volt, hogy beszáll az Opelbe, végül nem tették de nem az uniós jog miatt. Ez nem érv.
Amúgy, ha elolvasnád a törvényt abból kiderül hogy nem szüntetnek meg minden tulajdonosi jogot.

Popeye76 · http://zugloihazelado.atw.hu 2010.10.12. 12:29:13

@Licus: Nem tudom, írta-e már vki, de
1. Senki nem mondta, hogy CSAK a hatóság felelős, de az igaz, hogy a hatóság NAGY MÉRTÉKBEN felelős, mert neki pontosan az volt a feladata, hogy ellenőrizze a gát és a medence állapotát=van-e veszély. Azt mondta: nincs veszély, de mégis volt.
2. Ha a cégvezetőt letartóztatjuk, mert előre látható volt a veszély, akkor logikus, hogy a hivatalvezetőt is le kell tartóztatni, mert neki is látnia kellett azt. A vonatkozó iratok eltüntetése és a tanúk befolyásolása mindkét vezetőnél egyformán fennáll pozíciójuknál és befolyásuknál fogva.
3. Ha nem volt előre látható a veszély, akkor nem felelős egyik vezető sem, de ismét felmerül a kérdés, hogy akkor miért "ül" a MAL igazgató, és miért szabad az állami vezető?

Nem kötelező érvénnyel következik a fentiekből, de sejthető, hogy a bajban a "barátunk" (elvtársunk?) nem hibás, ellenfelünk azonban egyenesen bűnöző.

Most el is jutottunk az itt védett törvény legnagyobb hibájáig: a törvénynek az a mondata, ami rendkívüli helyzet esetén kormánydöntéssel teszi lehetővé a beavatkozást nem határozza meg a rendkívüli helyzetet. Még annyi "féket" sem építettek be, hogy parlamenti jóváhagyás kelljen hozzá. Magyarul mondva: ha a kormány (pár ember) azt gondolja: "helyzet van" már mehet is a kormánybiztos és utalhatja a vállalati kasszából a pénzeket ki tudja hová, akár a működést ellehetetlenítve.
Visszatérve a mostani helyzethez: a MAL Zrt működését leállították. Amennyiben nem indítják újra, vajon ki és miből finanszírozza a kártérítést?
A tulajdonosok vagyonából? Ne vicceljünk, ez utoljára tényleg Rákosi idejében működött így! Ebben az esetben tényleg komoly a veszély, hogy a a Százhalombattai finomító környezetszennyezése esetén az egyszeri MOL részvényesen hajtják be a kár egy részét! Ez pedig ugyanolyan abszurd feltételezés, mint a MAL tulajdonosok vagyont "elkobozni". Mégis hogyan, és milyen alapon? Az erősebb jogán? A haragos tömeg véleménye szerint? Esetleg azért, mert pl. a blog írója azt gondolja, hogy az igazgató vagy vmelyik tulajdonos a hibás?

Mindig arra gondoljatok, hogy egyszer személyesen ti is kerülhettek ilyen helyzetbe. Nem nehéz elérni, hogy az aktuális vezetés (cég, önkormányzat, állam, akárki) ne értsen egyet veletek/megharagudjon rátok vmiért. Kommunikációt sem nehéz építeni vki ellen. Nektek hogy esne a jog, a rend, az épeszű erkölcs teljes figyelmen kívül hagyása egy olyan helyzetben amikor ugyanez a ti rovásotokra történik, mindegy, hogy miért?

EMU 2010.10.12. 12:32:04

@gyvy: Nem szakadnék le, mert amíg ebben az országban élek, pontosan fogom tudni már, hogy ezek a sztereotípiák sokkal közelebb állnak a valósághoz, mint azt gondolhatnánk, úgyhogy prejudikálok is bátran, kevésbé hazug lesz az, mint bármiféle magyar politikusi húzás.
@springbok: Igen, van még ezer minden, amit tenniük kellene, egyrészt ezt kérték számon az övékét megelőző másik bűnszervezeten, másrészt arról papoltak, hogy ezt fogják tenni. Nem olyanról hallottam a kampányban, hogy két hét alatt csak akkor lesz közbiztonság, és egy hónap alatt megszilárdított rend, ha végig süt a nap, és nem történik semmiféle esemény.

Hurri Kán 2010.10.12. 12:37:29

@Popeye76: akkor még mindig Rákosi-korszakban élünk, mert jópár cégformánál a tulajdonos a cég kötelezettségeiért teljes vagyonával felel, rosszhiszeműség esetén -hangsúlyozom, ez itt még nem került megállapításra!!!- gyakorlatilag minden cégformánál.

Kb. most írom le huszadszor, hogy kisrészvényes a cég károkozásáért nem felelős.
Észosztás helyett előbb kicsit el kéne mélyedni a gazdasági jogban.

insert random 2010.10.12. 12:37:56

Üdv,
Nagyon jól leírtad, mi a helyzet, teljesen egyetértek, már engem is idegesített, hogy mindenki államosítást meg kommunizmust emlegetett. Lehet, hogy a kormány tanult az amerikaiak hibájából, emlékezzünk csak a multkori BP-s olajömlésre: ott hiába bízták a cégre a kár kijavítását. Valószínűleg itt is ez lett volna, ha nem avatkoznak bele.

ZOH 2010.10.12. 12:39:49

És amikor majd egy-egy ilyen felügyelet alá vonás miatt 8 évvel később Strassbourgban elmeszelik az államot, akkor a kártérítést fizethetik szépen az adófizetők. :-(

Hurri Kán 2010.10.12. 12:40:52

@ZOH: Példa erre? Adattal? Hivatkozással?

springbok 2010.10.12. 12:42:03

EMU: azokat a tulajdonosi jogokat FUGGESZTI fel, amelyek a ceg vagyonat erintik. Lehet akar eladni is a ceg vagyonabol, vagy pl. beruhazni egy uj tarozoba, de azt a kormanybiztosnak jova kell hagynia. Esszeru dontesek at fognak menni a rostan, viszont penzt kivenni a vallalatbol nem lehet.

hirado.hu:"Egy méterrel megemeltette a tragédiát okozó zagytározó északi falát nyáron a MAL ZRt. - ezt állítja a Híradónak egy név nélkül nyilatkozó férfi, aki csőszerelőként dolgozott a zagytározónál. Az volt a feladata, hogy egy méterrel a megemelt töltés fölé szerelje át az iszapot szállító csöveket. Azt is mondta, hogy a tragédia napján a közeli, 9-es tározónál dolgozott és látta, hogy az erős szél miatt a vörösiszap átcsapott a 10-es tározó gátján.
A férfi azt is elmondta június vége, július elején történt ez az egyméteres gátemelés, ez azért történt meg, mert a tározóba nem tudtak elég mennyiségű iszapot beleengedni, ugyanis folyamatosan folyt bele, mert még zajlott a termelés. "

Hajhaj...

Hurri Kán 2010.10.12. 12:44:50

Meg egy cikk azoknak akik most hirtelen aggódni kezdtek hogy rossz, hozzánemértő kezekbe kerül az állami -és horribile dictu, állítólag!- magánvagyon is:
index.hu/gazdasag/magyar/2010/10/11/felfuggeszti_brusszel_a_kozlekedesi_tamogatasunkat/
Nyilván éveken át ez ügyben mindenki rohadt jól végezte a munkáját. Itt miért nem kiabál a tisztelt libsi média felelősségrevonást követelve?

Zz_ 2010.10.12. 12:55:56

És mi van azokkal a cégekkel, akik nem közvetlenül veszélyeztetik az embereket, akik egzisztenciálisan teszik tönkre? Azok ellen is véd (s atomtámadás ellen is véd? :-)).
Én azt vártam, választások után előrukkolnak egy kikezdhetetlen törvénycsomaggal, ami minden ismert problémára megoldás.

Pettyes Szfinx 2010.10.12. 12:57:18

@egyenlítő: Könyörgöm! A részvényes az osztalékát várja. A döntéseket pedig a vezetés, az igazgatóság hozza. Tehát a felelősség az igazgatóságé. A részvényes a közgyűlésen dönt pl. az igazgatóság személyéről. De a felelősség azé, aki az érdemi döntéseket hozza!! Sokszor persze a vezető az egyik tulajdonos is, de egy mezei részvényes, aki pusztán a kis osztaléka reményében fektetett be, nem felelős!! Ezt nehéz megérteni?
Egy Kft. esetében is mindig az ügyvezetőt veszik elő, bármi van. Más kérdés, hogy azok időnként csak szerencsétlen stromanok.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.10.12. 12:58:38

ertem en, hogy a felelosoket karteritesre kell kotelezni,. de egyelore hol a bizonyitek, a jogeros biroi hatarozat arrol, hogy ki a felelos?

ugyanis jogeros biroi hatarozat nelkul mindenki artatlan. meg a mal ugyvezetoje is.

de azt viszont tudjuk, hogy az mta szakertoi allasfoglalasa szerint a gatszakadast egy "valamiféle rendkívül nagy mértékű és eddig ismeretlen eredetű váratlan, hirtelen erőhatás, amely közvetlenül kiváltott a gátszakadást." okozta.

de ez a hivatalos szakaertoi velemeny mara hogy, hogy nem eltunt az mta oldalarol - de jo is, ha az mta vezetoje egy fideszes partkatona... rogton a tudomany is alatamasztja a ketharmadot...

az inforadio oldalan meg megvan..
meg..

www.inforadio.hu/hir/belfold/hir-385044

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.10.12. 13:03:16

@Zz_: "Én azt vártam, választások után előrukkolnak egy kikezdhetetlen törvénycsomaggal, ami minden ismert problémára megoldás. "

ez ugye csak ironia..?:-)

Popeye76 · http://zugloihazelado.atw.hu 2010.10.12. 13:04:44

@gyvy: Én elég pontosan tudom, hogy az egyéni vállalkozó, és a Bt tulajdonosa a saját vagyonával felel, ennek fő oka, hogy nem tett le alaptőkét, azaz az ilyen cégeknek (jellemzően, pár kivételtől eltekintve) nincs számottevő saját vagyona.
A MAL Zrt tulajdonosai viszont nem erre a hajóra vettek jegyet! Ők, és ezt te is nyilván pontosan tudod, a befektetett tőkéjükkel felelnek, azaz a cég teljes vagyonával. Pont.
Lehet magyarázni, hogy kisrészvényes, meg nagyrészvényes, de ki húzza meg a határt és hová?
A Mal Zrt 3 tulajdonosa még felelő, de ha 5-en vannak akkor azok már nem? Akinek 30%-van felel, 29% már nem? A gyakorlati alkalmazásra kell ilyenkor gondolni, és ott igenis megállja a helyét az összehasonlítás.

Más: mit gondolsz az amerikai nyugdíjpénztár alapkezelője fog-e a magyar alumínium iparba pénzt fektetni (pl. hogy a környezetbarát működést lehetővé tevő beruházásokat finanszírozza, csak hogy mindenki értse) egy olyan magyar jogi környezetben ahol a "kisrészvényes nem felel, de a nagyrészvényes igen"? Fogja-e tudni, hogy mire számítson? Mert, ha nem akkor bizony Szlovákiába meg Romániába fogja tolni a pénzt nem ide.
A félreértések elkerülése végett: ez BAJ.

Összefoglalva: mélyedni azt lehet bárhova, csak az a gond, hogy nem méred fel, hogy miről beszélsz. Azért, mert a közhangulat szerint utálni kell a gazdagokat, és mert ugyancsak eszerint biztosan kilopták a pénzt a cégből 20 éven át (érdekes: valahogy csak működtek 20évig, sőt most is) az nem feltétlenül jogszerű, nem feltétlenül jogos, és valószínűleg nem is célravezető, hogy az "utálatosaktól" elvesszük a vagyont kártérítés címén, "ellenségeink" cégei felett pedig átvesszük az irányítást. Ezt azért jóval megfontoltabban kéne csinálni.

Én egyébként nagyon remélem, hogy a kormány nem él vissza ezen törvény hatalmával, még jobban remélem, hogy a céget az állam jobban fogja működtetni, mint a magántulajdonos, de illúzióim sajnos nincsenek. Eddig minden tapasztalatom sajnos az előző mondattal ellentétes.

Popeye76 · http://zugloihazelado.atw.hu 2010.10.12. 13:09:42

@gyvy: Egyről beszélünk: a kommented pontosan azt mondja, hogy rossz, hozzánemértő az állami tulajdonos.
Ez alapvető igazság, és nem attól függ, hogy Antal Jóska, Horn Gyuszi, vagy az Orbán Viki a fővezér.
Az állami tulajdon Magyarország utóbbi 20 évében a felelőtlen, hanyag gazdálkodást jelentette. Az utóbbi 8-10 évben a politikai nyomásgyakorláson keresztül az önérdekek közérdek elé helyezését is.
Többek között ezért jelent hatalmas problémát az állami irányítás ilyen feltétel nélküli, gyors kiterjesztése a magántulajdonra.

Zz_ 2010.10.12. 13:12:49

@az igazi Sipi: Sajna nem. Én tényleg azt gondoltam, hogy Ők, mivel tűz közelben vannak, tényleg tudják a megoldást és amint helyzetbe kerülnek meg is lépik. Mert megvan a 2/3, ami sok esetben 3/3 és idő is volt, ember is volt....

Hurri Kán 2010.10.12. 13:14:15

@Popeye76: eddig hány amerikai nyugdíjpénztár fektetett be a magyar aluminiumiparba? És a szlovákba? Ez akademikus kérdés, teljesen irreleváns. Ha egy kicsit belenézel a Gt-be, ott megtalálod hogy ki miért felel, plusz ezt a Ptk. is szabályozza. Nem tudom elolvastad e a törvénymódosítást, ami alapján ez a megoldás lehetővé vált, ha nem, olvasd el. Szó nincs arról hogy elveszik a vagyont vagy a céget, ideiglenes és korlátozott jogkörökkel járó felügyeletről van szó. A kirendelt felügyelő, ha nem megfelelően jár el, felelősségre vonható. Csak most a károkozó szépen fizet, és ha indokolatlannak találja majd perel, nem a vétlen félnek (kisemberek, akik ott laktak és elvitte mindenüket az iszap) kell perelnie a kártérítésért. Ez olyan nagy baj?

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.10.12. 13:16:49

@Zz_: nem akarnalak semmikeppen megbantani, de rendkivul naiv vagy.

nincs elo ember, aki ilyet tudna tenni. halott sem es olyan sem, aki a kozeli v. tavoli jovoben fog megszuletni.

nincsennek messiasok. ok sem hugyoznak nyersolajat es finganak foldgazt es nem szarnak aranyrudat.
marpedig ez az egyetlen "mindenre megoldas"

olyan nincs, hogy akkor majd bulbulszavu vezetoink megmondjak a tutit es hejj, jon a siralysag. vagy megcsinalod magadnak, vagy megette a fene az egeszet. ha az alkalmazottainkra varsz, akkor ugy fogsz maradni...

Hurri Kán 2010.10.12. 13:17:07

@Popeye76: nem azt mondom hogy az állam automatikusan rossz gazda, nem kell kiforgatni amit leírtam. És nem kell visszamenni Ádámhoz és Évához, pontosan benne van a hivatkozott cikkben hogy melyik időszakról van szó és akkor kik ültek felelős pozícióban. Azok voltak a rossz gazdák, nem az állam. Ne keverjük Jézuskát a géppuskával.

ZX 2010.10.12. 13:17:35

@gyvy: Mit jelent az, hogy ideiglenesen? Mondjuk ideiglenesen 20-30 évig irányítják? Nagyon alkotmányellenesnek tűnik ÍGY ebben a formában ez a törvény.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.10.12. 13:19:33

@gyvy: a nagy baj az, hogy nincs karokozo, csak bunbak.

karokkozo majd akkor lesz, ha valakit a birosag jogerosen elmarasztal. bar nem aggodom emiatt. a bizonyitekok es a szakertoi velemenyek ellenere a birosag a megfelelo dontest fogja hozni, ami nem lehet mas, mint orban viktor multheti bejelentese. mert orban viktor nem tevedhet. a temnyek, bizonyitekok es szakertok igen. olyannyira, hogy az mta szakertoi velemenyet mar el is tuntettek..

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.10.12. 13:21:01

@gyvy: "nem azt mondom hogy az állam automatikusan rossz gazda"

en viszont allitom, sot, axiomakent kezelem, hogy az allam, mivel a kezelesnek nincs szemelyes erdekeltsege mindenkeppen csakis rossz gazda lehet.

Zz_ 2010.10.12. 13:21:30

@az igazi Sipi: Nem a kerítéskolbász osztásra gondoltam :-)
A korrupció, adóelkerülés és ügyeskedés végére és ennek a törvényi hátterének megteremtésére. Ez lehetetlen?

Paralelepipedon 2010.10.12. 13:22:13

@az igazi Sipi: akkor ezzel el is mondtad a lényeget. Magadról. Az a helyzet barátom, hogy vannak akik nem csak szélsőségekben tudnak gondolkodni.

Hurri Kán 2010.10.12. 13:24:41

@ZX: neked lehet hogy annak tűnik, az Ab még nem jelezte hogy az lenne

@az igazi Sipi: Németország pl. rossz gazda? Csak mert a német vasút pl. túlnyomórészt állami kézben van. Olyan rengeteg botrányról onnan az elmúlt években nem hallottam.

Itt egy felelőtlenül működő magáncég megölt 8 embert, megsebesített kb. 100-at és ki tudja hánynak tönkretette az otthonát. Akkor ők jó gazdák?

Zz_ 2010.10.12. 13:26:30

Szarok a törvények, vagy akik alkalmazzák.
Nem tegnap termelték oda azt a tengernyi hippót. Nem tegnap óta tudjuk, hogy 10 millió a biztosítása a cégnek (ez tényleg akkora vicc!!! ).
Ezeket valakik megengedték!

Paralelepipedon 2010.10.12. 13:27:22

Koncz Zsuzsának volt régen egy száma, amiben ezt énekelte: "túl sok ember van, ki másra nem, csak jelszavakra gondol". Ahogy régen az állam bácsit abszolutizálták, úgy abszolutizálják ma a piac bácsit a szabad rablásban érdekeltek. A piac nem mindenható, és ráadásul - nem mi vagyunk a piacért, hanem a piacgazdaság (lenne) az emberekért. Az egészséges piaci szemlélettel az ilyen jelszavak (is), mint az "állam rossz gazda" összeegyeztethetetlen. És még valami: a legelemibb közgazdaságtan könyvekből is kiderül, hogy nem létezik sem abszolút állam, sem abszolút piac.

AzHofi 2010.10.12. 13:29:29

A károkozók úgysem lesznek meg, itt egy egész rendszer hibázott és okozott kárt, nem egy Bakonyi vagy egy akárki. Az egész építési engedélyeztetés, az egész ellenőrzési rendszer állami oldalról, a cég belső szabályzata, minőségellenőrzési és folyamatirányítási rendszere, tulajdonképpen itt mindenki egy kicsikét hibázott. Valakik vettek anno egy autót olcsón az államtól, ami utána az állami műszaki vizsgákon sorra mindig átment, és egyszer mégis elromlott, és felhajtott a villamosmegállóba, elütve pár embert. Lehet sittre vagdosni mindenféle vizsgálat nélkül embereket, de a legjobb amit tehetünk magunknak, szerintem, hogy becsületesen és korrektül kivizsgáljuk, és nem hagyjuk, hogy még egyszer megtörténjen. Azzal már sokat nyerünk, és főleg nem vesztünk semmit.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2010.10.12. 13:30:45

Csak röviden, mert nincs túl sok időm perpill.

A Mal egy Zrt. Tehát nem millió kisrészvényest kell elképzelni, hanem néhány nagyot, akik igenis ki tudnák menekíteni a vagyonukat a cégből.

Hogy ki a hibás?
A Mal nyilván nem, hiszen jogi személy, a Mal Zrt nem hoz döntéseket, márpedig ebben az esetben döntéshozók hibáztak, rossz döntések meghozatala miatt haltak meg emberek.
Azonban a tározó a Mal-hoz tartozott, a felelősséget a Mal-nak, mint jogi személynek kell viselnie. (Esetleges) börtönbüntetésre csak a Mal valamelyik döntéshozóját ítélhetik. Az a hirtelen letartóztatás viszont most nem ennek a bejegyzésnek a témája.

springbok 2010.10.12. 13:32:26

Valamit nem ertek: A torvenyt a parlament az ellenzeki partokkal EGYUTT szavazta meg!
(az LMP tartozkodott)
"Hétfő este 336 igennel, egyetlen ellenszavazattal, tizenhárom tartózkodás mellett elfogadta a parlament"

Most akkor legyetek szivesek es fejezzetek be a FIDESZ-es/Viktoros bofogest,rinyalast mert unalmas.

Hurri Kán 2010.10.12. 13:34:00

@springbok: az LMP az ökopárt állítólag?

Ringlósztár 2010.10.12. 13:35:38

Höhöhö.
Már a felvetés is érdekes: megyar demokrácia.
Sosem volt, sosem lesz.
Az nem demokrácia, hogy dönthetsz két vezér között, melyiket akarod királyodnak, az lófasz.

Hurri Kán 2010.10.12. 13:39:21

A sok okoskodónak:
www.hir24.hu/belfold/152054/orbanek-ujrainditjak-a-mal-uzemet.html

ez azért jelen helyzetben elég komoly felelősséggel is jár...

Hurri Kán 2010.10.12. 13:52:40

@ZX: alkotmányellenes LEHET. Már az?

Ennek kb. annyi hírértéke van, mintha azt mondanám , ha felállna a f@@m akkor ba;@@nék, ennyi.

solesz · www.index.hu 2010.10.12. 13:53:04

@Trompf: nem az a kérdés, hogy szövegszerűen és a törvény beűtjének értelmében mi történik.

A jelen intézkedés kimondva jól hangzik. Végrehajtva már nem annyira. Végső eredményét tekintve meg egyenesen kérdéses.

Jelenleg egy olyan vállalatról van szó, ahol a szocialista források jelentős része jön.
A választásokat már megnyerték, a politikai ellenfelek kicsinálása meg nem igazán demokratikus.

Jobb lenne, ha az intézkedésekkel győznék meg az embereket.

Ja, igen. Én arról beszélek, hogy semmi sem véletlen. Orbán és a Fidesz azért volt felháborodva a természeti katasztrófa emlegetésén, mert ők tudják, hogy ez nem lehetett természeti katasztrófa.

ca2 2010.10.12. 13:56:58

@gyvy: Az LMP annyira öko..., hogy egyedül számukra volt fontosabb a kiprivatizált vagyonok védelme mint a kárelhárítás biztosítása...
Ennek látszatát még a szocialisták sem engedték meg maguknak.
Lassan kibújik a szadeszes szög a zöld zsákból.

ZX 2010.10.12. 13:57:15

@gyvy: szerinted nem fog az AB elé kerülni? Nem adok 2-3 napot neki.

solesz · www.index.hu 2010.10.12. 13:57:20

@springbok: Ezzel a szavazással annyi történt, hogy nem lehet a szoc frakciót támadni.

esetek:
1. szoc frakció _ellene_ szavaz: nő a népharag az mszp ellen, MAL államosítva, hiszen 2/3 az ellenfélnél
2. szoc frakció mellette szavat: népharag nem nő, MAL államosítva.

ha te nem vagy sem ilyen-sem-olyan, akkor mit tennél? szerinted ez alapján a szavazás alapján értelmes bekussoltatni a kommentelő társaidat?

Bummer 2010.10.12. 13:58:32

@ZX:
Az államosítása az lehet. De itt távolról sem arról van szó.

ca2 2010.10.12. 14:01:01

@solesz: "mert ők tudják, hogy ez nem lehetett természeti katasztrófa. "

Ezt nem olyan nehéz "tudni", mivel ez egy ipari létesítmény ami leomlott és nem egy természeti csapás történt.
Ez kb olyan mint ha valaki a gyárkémény ledőlését nevezné természeti katasztrófának.

ZX 2010.10.12. 14:05:27

@Bummer: Olvasd el a cikket, nem csak az államosítás, hanem már a lex Mal is valószínű az. Ráadásul túl sok hiányossága van.

solesz · www.index.hu 2010.10.12. 14:07:10

@ca2: hihi :)
te ne olvasd a kommentjeimet, ha lehet, sajnos nincs ignore lehetőség, de ha lenne, most megkérnélek, hogy ignorálj :)

gy.k: én azt írtam, hogy tudják. és nem azt, hogy feltételezik.

ha egy gyárkémény a ledől, akkor azzal kezdik, hogy kikérik a körzeti időjárás jelentést. szél.
tényleg ne olvasd a kommentjeimet. kösz.

Hurri Kán 2010.10.12. 14:09:01

@ZX: és akkor mi van? Vihar a biliben. Amúgy a pofám leszakad hogy van akinek ilyenkor is a jogászkodás fontosabb mint az, hogy a katasztrófában érintettek életét minél hamarabb vissza tudják vinni a normális mederbe, ez az intézkedés is ezt elősegítheti. Ha ezt olyan nehéz felfogni akkor tényleg nincs miről beszélni.

Amúgy megint felteszem a kérdést: elolvastad a vonatkozó törvényt?

ca2 2010.10.12. 14:11:46

@gyvy: Tudod ez olyan zindexes hír...
"Alkotmányellenes lehet..."
"Lehet, hogy minden rendben van a MAL papírjai körül..."
Persze mindez nagybetűvel, vezércikként...
Meg persze csak lehet..., gondoljuk..., valódi hírérték nuku, de lehet közben zorbánozni meg rettegtetni az olvasóközönséget a magántulajdon felszámolásával.
Azt is kiírhatnák, hogy "Lehet, hogy holnap reggelre a marslakók már az egész Földet az uralmukba kerítik"
Végül is lehet, mert míg az ellenkezője nem történik meg addig nincs egyértelmű cáfolat a hírre.
Magyar újságírás 2010!

Hurri Kán 2010.10.12. 14:14:42

@ca2: lehet, hogy tegnap felállt. Ha felállt volna, lehet hogy b@@@k. Kábé ennyi. Meg ha nagyanyámnak lett volna két szarva meg kereke akkor talicska lett volna. Lehet cáfolni.

Hurri Kán 2010.10.12. 14:17:38

Gyengébbek kedvéért idemásolom az államosítás szó jelentését. Lehet leülni, elolvasni, értelmezni, már akinek megy.
hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81llamos%C3%ADt%C3%A1s

solesz · www.index.hu 2010.10.12. 14:17:48

Nézzük csak.

1. történt egy halálos áldozatokkal járó esemény. (az esemény helyére bárki vérmérséklete szerint helyettesítsan)

2. megállapítást nyert, hogy az utolsó felülvizsgálatot végző szerv rendben talált mindent.

3. napvilágot látnak mindenféle teoriák, hogy ki, és miképpen lehet felelős

4. a közvélemény hergelődik

5. megtörténik egy magántulajdonú cég állami felügyelet alá vétele

6. előzetesbe kerül a cég egyik vezetője

A 7 ember halálán-, a magántulajdon állami irányítás alá vonásán és egy vezető előzetes letartóztasán kívül semmilyen, SEMMILYEN igazolt tény nincs a birtokunkban.

solesz · www.index.hu 2010.10.12. 14:18:50

@solesz: nem 7, hanem 8 halálos áldozat és megannyi sérült.

ZX 2010.10.12. 14:20:20

@gyvy: Tudod, mindenki végzi a maga feladatát. Ezt ugyebár munkamegosztásnak hívjuk, az ősközösségben is ismerték, a kommunisták meg jól feltalálták újra. Szóval a mentők menjenek menteni, a jogászok meg jogászkodjanak. De ha ez nem tetszik, akkor először is Orbánt kérd meg, hogy ne csak körülnézni menjen Kolontárra, hanem lapátot és vödröt is vegyen a kezébe és dolgozzon.
Olvastam a törvényt. És? Előkészít valamit aminek nem így kellene történnie, mert 1000 más lehetőség is lenne. Csak mi most erőből jól megmutatjuk.

solesz · www.index.hu 2010.10.12. 14:22:02

Találós kérdés:

Ha egy céget állami felügyelet alá vonnak, gyorsan születik egy elmarasztaló ítélet, a pénzt átutalják állam bácsinak, azt hogyan hívhatjuk?

a kommentelők szerint államosításnak nem. szerintem sem.

jogszerűnek? csak abszurdisztánban lehetséges ezt jogszerűnek nevezni. Ja, most éppen Orbán irányítja abszurdisztánt.

Már várom, hogy a Waberer hol fog elcsúszni...

Hurri Kán 2010.10.12. 14:24:12

@ZX: hát hogyne, pezsgős, gyertyafényes, revüműsorral egybekötött vacsorára kéne hívni a cég menedzsmentjét, és ott szépen a pezsgő meg a kaviár mellett mielőtt a szivarokat szétosztják megkérni őket, hogy legyenek kedvesek kártéríteni, ez talán nem sértené senki érzékenységét és demokráciaféltését?

Amúgy kurva kíváncsi lennék mit mondanál ha a 8 áldozat közül az egyik rokonod lenne és neked is elvitte volna az iszap mindenedet.

AzHofi 2010.10.12. 14:24:32

Ráadásul a makovecz majd jól épít nekik sorházat. Akiknek ól kell meg tyúkketrec, azok mennek sorházba. Hát mit is mondhatnék. A vidéki nagyapám két óra sorházban tartózkodás után már hazavágyik.

solesz · www.index.hu 2010.10.12. 14:29:15

@gyvy: ha te felveszel egy mackó alsót, akkor nyilván egy fél medvét húzol magadra.
persze az államosítás közvetlen jelentésében tökéletesen igazad van.
de abban, hogy a jelenlegi eset alkalmat ad-e a tulajdon vagyoni értékének a kinyerésére már nincsen.

tehát a tulajdonjog marad (nem államosítás) a tulajdont jelképező érték átkerül az államhoz. Ez egyfajta kizsákmányolás. Még a végén a tulajdont megtestesítő ingatlanok is elárverezésre kerülnek egy felszámolás során.

Ja, és még valami: ma egy cégtulajdonos sehol sem felel a cég operatív tevékenységéért. Ha van 2 db MOL részvényed, akkor pont megérted, hogy miért van ez. Aki felel a cég tevékenységért az a vezető tisztségviselő, pl. ügyvezető ig, igazgató, stb.
Ha bebizonyosodik, hogy a tulajdonos operatív utasításokat adott, akkor természetesen ezért felel.

Megfigyelo 2010.10.12. 14:35:51

Ha valaki elolvassa az új törvény szövegét, láthatja, hogy mostantól bármikor, bármely céget, bármiféle indoklás nálkül, bármiféle kártalanítás és fellebezési lehetőség biztosítása nélkül el lehet kobozni. Formálisan nem államosításnak nevezik, de az állami megbízott szabadon rendelkezik vele, és bármit megtehet, amit csak a tulajdonos tehetne. Vagyis ezentúl mindenünk Orbáné, azt csinál vele, mait akar.

applecht 2010.10.12. 14:38:32

@ca2: Miért ne lehetne természeti katasztrófa?
Ha orkán miatt dőlt le a gyárkémény, akkor lehet természeti katasztrófa. Honnan tudjuk, hogy itt mi történt? sehonnan. Itt megint kiderült, hogy mennyire irigyek az emberek. Fáj, hogy nem Ti keresitek meg azokat a milliárdokat, mi? Igenis, hogy az állam is hibás, abban, hogy ez történt!!! Tessék olyan törvényeket hozni, ami óvja és védi a környezetünket, felügyelői munkát szigorítani, és a lakósságot, és vállalatokat a felelős környezet tudatosság felé terelni. Szerintem nagyon is gáz ez a törvény, sőt ijesztő!

ZX 2010.10.12. 14:39:04

@gyvy: Egy szóval sem mondtam ilyet. Ki kell deríteni, hogy ki a felelős, de nem ilyen ÁVH-s módszerekkel. Ezek után elvihetnek mert a szomszéd azt mondja rád, hogy látott a tározónál és tutira te voltál? Na kösz, elég volt az a 40 év.
Orbánék most örülhetnek, hogy találtak egy indokot ami alapján államosíthatják újra a vállalatokat. Csak ezt már nem lehet úgy megtenni mint anno, ezért kezdünk most "kicsiben" a lex MAL-lal. A közfelháborodás meg a malmukra hajtja a vizet.

solesz · www.index.hu 2010.10.12. 14:46:37

Az egész nem különbözik attól, amikor gyurcsány törvénytelenül szérumot gyártatott, a szoci pártiak meg hajbókoltak előtte.
Ma ismét az emberek orra előtt történik a törvénytelenség, és érdekes módon a kormány szimpatizánsok megmagyarázzák, hogy ez így jó.

Vajon képes-e a nemzetünk a saját sorsában felelősen dönteni? Vagy szurkolnak, mint a meccsen, ész nélkül pusztán érzelmek alapján?

Lassan fradi-újpest szintre kerül az emberek poltikai választási képessége.

Megfigyelo 2010.10.12. 14:50:16

@solesz: Gyurcsány NEM gyártatott szérumot törvénytelenül. Ez alaptalan rágalom.

is 2010.10.12. 15:08:27

ejnye-ejnye, az elso paragrafus nyito mondatat meg senki nem akarja ertelmezni, aki szerint ez nem allamositas. abban a mondatban semmilyen hivatkozas, feltetel nincs. ez a paragrafus korlatlanul alkalmazhato. en bizonyos vagyok benne, pont az (3) (c) miatt, hogy a jogaszok meg odatettek ezeket a felteteleket, csak Orban meglatta, es magabol kikelve uvoltozott, hogy ot hogyan mereszelik korlatozni. igy aztan a nyitomondat korlatlan felhatalmazas.

az hol van a torvenyben, hogy az einstandolt vallalatnak kell a rendkívüli intézkedés bevezetését előidéző helyzet okozojanak lenni? mondjuk arviz van, es en az arviz elharitasara lefoglalom az OTP-t, es annak eszkozeivel haritom el az arvizet. nyilvan az indito mondatban volt ez korulirva, csak mint mondtam, Orban magabol kikelve.

tehat csak ki kell mondani egy rendkivuli helyzetet (pl. koltsegvetesi hiany) es maris lehet BARMELY vallalatot einstandolni. mondjuk a bankado is mar pont ez volt, tenyleg nem nagy elorelepes ez a torveny a szocializmus epitesenek orbani utjan.

solesz · www.index.hu 2010.10.12. 15:10:50

@Megfigyelo: a közpénz megalapozatlan elköltése törvénytelen.

ca2 2010.10.12. 15:23:56

@applecht: Hát először is önmagában egy orkán miatt sem dőlhet le a gyárkémény, ez a tulajdonos felelőssége.
Ha egészen precízek akarunk lenni akkor orkán erejűnek a 117km/h-nál erősebb szelet nevezzük, ami önmagában még nem dönthet le egy gyárkéményt.
Természetesen ha megjósolhatatlanul nagy erejű- mondjuk 250km/h-ás -széllökések érik az más tészta, de gondolom, ha itt ilyesmi történt volna, akkor arról értesültünk volna. Tudomásom szerint nem volt sem 9-es erősségű földrengés, sem 200km/h-ás szél.
Feltételezem ebben az iparágban is megvannak a technológiai előírások, hogy egy ilyen gátnak milyen típusú és mértékű erőnekk kell ellenállnia és az technológiai előírások betartása az üzemeltető feladata, nem az államé.

is 2010.10.12. 15:31:43

@solesz: egyetertek, pl. az eszetlen gyogyfurdoepites is torvenytelen volt. be is kene csukni Orbant meg Matolcsyt miatta, nem egy-ket, hanem joparmilliardot veszitunk vele EVENTE.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.10.12. 15:38:06

@Paralelepipedon: es azt is tegyuk hozza, hogy buszke vagyok ra, hogy megvetem az allamot es annak apparatusat. megtehetem, en tartom ki oket.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.10.12. 15:40:07

@gyvy: igen, a nemet allam is rossz gazda. meg az orosz is, az angol is, az izraeli is, a szlovak is, a roman is.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2010.10.12. 15:43:45

@is:
való igaz. elolvastam, de számomra egész egyszerűen egyértelmű volt, hogy a katasztrófa okozójára gondolnak. de tényleg nincs benne.
másrészről azt gondolom, hogy - bár nem szokásom - most ne tételezzünk fel rossz szándékot a tv. mögött. egyelőre tudjuk be a szar megfogalmazásnak, aztán, ha ezzel tényleg visszaélnek, és a magyar jogrendszer statisztál ehhez, akkor tényleg lehet jajongani.

ET-nick 2010.10.12. 15:59:22

EMLÉKEZTEK?

Amikor a Mexikói öbölben nemrégiben megtörtént az olajfúró torony karasztrófája, egyáltalán nem volt téma, hogy baleset, gondtalanság vagy mi történt. Az egész világ egyből a BP-t okolta, mert olaj került ki a gépezetből a természeti környezetbe és kész. Ennyi bőven elég volt. Máig nem tudjuk mi történt, földrengés stb, senkit nem érdekelt, csak a probléma mihamarabbi megoldása. A felelős az első pillanattól fogva a BP volt, akinek mindenre fel kellett volna készülnie egy ilyen veszélyes fúrótorony üzemeltetése során, még egy terrortámadásra vagy földrengésre, tornádóra is, nemcsak a busás profit fogadására.

Érdekes abban az esetben a nemzetközi média és szakértők nem keresték a felelőst, ez nem volt kérdés, csak nálunk divat ez a "ha lehet ússzuk meg", "mossuk kezeink", "kenjük a nyuszira" szocializmusból itt maradt hozzáállás. Ez is el lesz így sinkófálva, ahogy itt minden eddig. Felelősséget vállalt itt valaki valamiért is az utóbbi időkben? A MAL semmiképp sem ártatlan, mint a ma született bárány. Mindenképp felelős!

ZX 2010.10.12. 16:11:25

@Vérszegény éjszakai dúvad: Jah, végül is a juhász is csak azután védi a birkákat, mikor a farkasok már a nyájat pusztítják.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.10.12. 16:12:17

@ET-nick: "Mindenképp felelős! "

valoban felelos.
ha esze lett volna, akkor elvisz innen mindent romaniaba es inkabb ott ad munkat a romanoknak, oda adozik a roman allamnak es beleszarik ennek a szarkupacnak a kozepebe, amit ma magyarorszagnak hivunk..

szegyellem, hogy anyam ide nyomott ki...

ennyi rosszindulatu geci koze, ennyi irigy szofoso tetulada koze, akiket csakis a roszindulat es bosszuvagy vezerel es a merhetetlen ostobasag.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2010.10.12. 16:13:58

@is: Egyenlőre nem bármely vállalatot és nem einstandolnak, hanem a MAL-t amelyik romba döntött egy falut, és a kárelhárításra fordított összeget koordinálják.

A többi az a te képzelgésed.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2010.10.12. 16:17:21

@az igazi Sipi: Mindenki jobban járt volna. Leszámítva a románokat. De ott könnyebben eltusolták volna egy falu vörös iszappal elárasztását abban igazad van.
Eltüntettek arrafele nem egy falut már zokszó nélkül.

Vagy szerinted a ciánozó céget a románok számonkérték ? Még röhögtek is, hogy a idefolyt hozzánk a cián.

Szóval leszállnék a helyedben a magas lóról, és elolvasnám azon cikkeket, ahol egy főmérnök vall a MAL főnökség ellen, több karbantartó, ahol gazdasági jelentésben benne van kerek-perec, hogy a rekultiváción és ellenőrzési, felújítási munkákon spóroltak leginkább.

Goompah 2010.10.12. 16:21:41

Hogy nyüzsögnek a bérkommentelők! Vajon mennyit fizethetnek az államosítással stb. riogató kommentekért?

Trompf · http://trompf.blog.hu 2010.10.12. 16:26:30

@Goompah: Azt nem hiszem, hogy valaki ezt munka gyanánt végzi.
Szerintem egész egyszerűen csak ennyi ostoba ember van hazánkban.
Pedig példaképeik (az egész MSZP) megszavazta az új törvényt, Gyurcsány is első reakcióban egyetértett a kárelhárítás módszertanával ahogy Mesterházy is.

ZX 2010.10.12. 16:35:27

@Trompf: Mert a patkányok félnek, hogy a saját módszereiket fordítják ellenük. :P
Ez van amikor egymást váltják az elvtársak.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.10.12. 16:43:23

@Trompf: a felelost kel szamonkerni.
vizsgalat kell, fuggetlen szakertokkel, utana a vizsgalat eredmenyet koveto nyomozas, a nyomozas utan ugyeszsegi vademeles, majd jogeros birosagi hatarozat

ami most tortenik az intezmenyesitett lincseles.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2010.10.12. 16:50:39

@az igazi Sipi: Kb pont ezt a 3-5 évet megelőzendő találták ki ezt a törvényt. Hogy a kárelhárítás folytatódhasson, és hogy a céget se kelljen bezárni közben.

Gábor mester 2010.10.12. 17:20:52

Most olvasom, hogy a Szeretett Vezérünk (mármint a Mal Zrt.-é!) által 2009-ben aláírt katasztrófa-vészforgatókönyv vagy miarosseb nem tartalmaz teendőket gátszakadás esetére. Nem tudta, nem gondolta... Aha. De azért egy méterrel megemeltette a gátat, hogy elférjen a trutyi. Én, mint a nép egyszerű fia. úgy gondolom: bele kéne lógatni a felelősöket (de az összeset ám!) ebbe a trutyiba. "Az igazi Sipi"-vel együtt, természetesen. Eddig 10 ember halt meg, 1000 lett földönfutó, és még nem látni a végét!

2010.10.12. 17:27:09

@Goompah: valószínűleg egyre kevesebbet. A cigányfajvédelem mellett lassan a neolib rettegde is csak belterjes szeánszokon lesz érdekes, ahol a maradék pár tucat ávós csemete és zsidókomcsi riogatja egymást barnaesővel, orbánsátánnal meg a többi baromságukkal.

Aztán szépen kipusztulnak a szadesszel meg a maszoppal együtt.

Franzi 2010.10.12. 17:32:20

@Der Beste:

itt nem a bauxitot szállító teherautó borult fel.

Franzi 2010.10.12. 18:01:00

a sok, államosítást kiáltó emberkében fel sem merült az a megoldás, hogy talán felelősségteljesen kellene üzemeltetni cégeket és akkor elkerülhető lenne az, amin itt folyik a vita?

egyenlítő 2010.10.12. 19:04:51

@Pettyes Szfinx: "A részvényes az osztalékát várja. A döntéseket pedig a vezetés, az igazgatóság hozza. Tehát a felelősség az igazgatóságé. ... Ezt nehéz megérteni?"

Én értem! És azok, akik itt és mindenhol a vörös milliárdos tulajdonosok keresztre feszítését követelik?

egyenlítő 2010.10.12. 19:07:08

@EMU: "A morált nem lehet "honosítani", azt kikényszeríteni kell törvényekkel."

A morálhoz hosszú, stabil időszak kell, hogy az emberek képesek legyenek alkalmazkodni.

lehet más a propaganda 2010.10.12. 20:34:46

Akik most államosítással riogatnak, azoknak nem okozott gondot a privatizáció rendezetlen törvényi háttere? Mert az gyakorlatilag minden parlamenti kontroll nélkül, szűk körben meghozott döntésekkel, alkotmányos ellensúly nélkül zajlott. Jó buli volt, kár hogy kihagytatok

lehet más a propaganda 2010.10.12. 20:44:40

@ET-nick: "Az egész világ egyből a BP-t okolta, mert olaj került ki a gépezetből a természeti környezetbe és kész. Ennyi bőven elég volt. Máig nem tudjuk mi történt"

De elég pontosan tudjuk. A BP nagyon rizikós helyen kezdett kitermelésbe, a legminimálisabb biztonsági intézkedések mellett, ráadásul nem tartotta be a szükséges lépéseket, időintervallumokat. Profitmaximalizálás, meg talán egy adag hülyeség is volt benne. Egy az egyben hasonló háttér kezd körvonalódni az ajkai esetnél is

springbok 2010.10.12. 22:05:58

@solesz: @is :

@solesz, felsorolja az esemenyeket, "liberalisan" valogatva az esemenyek kozott... lol

Picit korrigalva a teljesseg igenye nelkul:

1. tortent egy halalos kimenetelu katasztrofa . Egy ceg vorosiszap tarozojabol kiszabadult ~1 millio kobmeter 13+ PH erteku maro folyadek, elontott 3 falut, 8 halott, tobb szaz egesi serult ember es allat, tobb szaz haz valt lakhatatlanna, stb stb

2. megkezdodik az eletmentes a helyszinen, szallitjak korhazba a serulteket, keresik az eltunteket. Megjelenik a felelos ceg igazgatoja a helyszinen es azt nyilatkozza, hogy a vorosiszap artalmatlan anyag. Majd kijelenti, hogy oket felelosseg nem terheli es elhagyja a helyszint.
(Masnap korrigal, kijelenti, hogy a ceg atvallalja a halottak temetesi koltseget. :) LOL)

3. a kozvelemeny innentol kezdve hergelodik

4. napvilágot látnak mindenféle teoriák, hogy ki, és miképpen lehet felelős. Megallapitjak, hogy kulonleges termeszeti esemeny nem jatszik szerepet a katasztrofaban. Kiderul , hogy 2 hete volt vizsgalat a tarozonal , ami mindent rendben levonek talalt. Aztan szinten reflektorfenybe kerul a ceg privatizacios szerzodese, amelyben jelkepes aron vettek at a tulajdonosok az allamtol a tulajdonjogot, megpedig azert , mert bevallaltak az akkor meg veszelyes hulladeknak szamito anyag BIZTONSAGOS tarolasat.A tarolo jelenlegi allapotabol egyertelmu, hogy arra az elmult 12 ev soran egy fillert nem koltottek, kiveve az idonkenti magasitasokat. A cegnek nincs ilyen esetre kesz katasztrofaterve, fogalmuk sincs, mit lehet csinalni a kifolyt iszappal. A nyomozok a karelharitassal parhuzamosan megkezdik a nyomozast.

5. egy hettel a katasztrofa utan orizetbe veszik a ceg egyik vezetojet, azt, amelyik a helyszinen a ceg neveben nyilatkozott.

6. a karmentesitesre forditott adofizetoi milliardok vedelmenek erdekeben allami ellenorzes ala vonjak a ceget. Az ezt lehetove tevo torvenyjavaslatot ellenzek es kormany egyarant megszavazza. (LMP tartozkodassal)

Igy milyen?
Mi az a baromsag, hogy nincsenek tenyek 1 hettel a katasztrofa utan? Ezt te sem gondoltad komolyan, ugye?
Azt sem, hogy a nyomozoknak, akik orizetbe vettek a cegvezetot, szinten annyi informacioja van , mint nekunk az indexbol es a tevebol? LOL

Picit belehuztok, es Rejto Jenoi magassagokba emelitek az iromanyaitokat. :)

bierkamp 2010.10.13. 06:40:18

Államosítás--------minden, ami tetszik az Orbánnak és Fidesznek------- utána olcsó pénzért a klientúrának újraprivatizálás és a NAGY KENŐPÉNZT ELTESZIK zsebbre Orbánék---------ez a menete.
EZ A NEMZETI ORBÁN ÉRDEK!

Megkezdődik a RABLÁS AZ EMBEREKTŐL, A KORRUPCIÓ A ÉS POLT PÉTER ADDIGRA A HELYÉN CSÜCSÜL S MINDENT LESÖPÖR AZ ASZTALRÓL!!!!
ROHADT ORBÁN BANDA!

bierkamp 2010.10.13. 06:40:58

....de várom már az ORBÁN TEMETÉSÉT!!!!!!

Franzi 2010.10.13. 23:39:19

@bierkamp:

kezelőorvosod és gyógyszerészed mit javasol ilyenkor?

Voloka 2010.10.15. 22:15:16

@bierkamp: Mondd csak, téged kicsaptak az OPNI-ból?
S azóta nem találod a helyed?
süti beállítások módosítása