hángörienidiocc

Latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc?

Idiotac.

Isa?

Fontos!!!

Még mielőtt elkezdenél alázni egy kommentben, kérlek olvasd el a RAGYA-t!!!
A nem nyilvános alázásokat pedig kéretik a verszegeny@gmail.com (egyszerű eset: nickre katt!) címre küldeni, de túl sokat nem kell ezektől a levelektől várni, mert kéjes mosolyok között fogom törölni mindet.

Friss topikok

Innen olvasnak

Hódacska, Fődecske, felhőcske

Ezen képecskéért meg millió köszönet az Időkép.hu portálnak:

Felhőkép

Miféle államosítás?

2010.10.11. 21:40 Vérszegény éjszakai dúvad

Megszavazták a Lex Mal-t, és azóta az államosítástól hangos az internet. Legalábbis a magyar nyelvű része. Gyurcsány először kiállt Orbán mellett (vagy talán a beszéde mellett, de mindegy is, igaza van, Orbán mai parlamenti beszédében kivetnivalót nem lehet találni), de aztán mégis harapott egyet. Még a Zugügyvéd is államosításról beszél, bár nekem kétségeim vannak, hogy tényleg így gondolja-e, vagy csak egy hatásvadász címet keresett. Pedig szó sincs államosításról. Egészen másról van szó.

Orbán a parlamenti beszédében azt mondta, hogy a cégnek, amelyik a katasztrófát okozta, állnia kell a kármentesítés költségeit is, ne terhelje azt az állam (lásd még: adófizetők) nyakába. Van-e olyan ember, aki ezt másként gondolja? Van-e valaki, aki szerint nem a cégnek, hanem az államnak kellene fizetnie a kármentesítés költségeit. Gondolom nincs.

És a lex Mal (pdf) pont erről szól. Az első paragrafus negyedik bekezdése a következőképpen hangzik:

(4) A Magyar Állam a gazdálkodó szervezet legfőbb döntéshozó szerve hatáskörébe tartozó ügyekben hozott döntéseiről haladéktalanul írásban tájékoztatja a gazdálkodó szervezet vezető tisztségviselőit és felügyelőbizottsága tagjait. A (3) bekezdés c) pontjában meghatározott döntéshozatali jog egyebekben nem érinti a gazdálkodó szervezet legfőbb döntéshozó szervének a hatásköreit.

Mit jelent ez? Egész pontosan annyit, hogy az államháztartásért felelős miniszter, vagy kormánybiztos minden intézkedéséről értesíti adott vállalkozás vezetőit, illetve, hogy a hatásköre csak a (3) bekezdés (c) pontjában foglaltakra terjed ki, amely így hangzik:

c) a rendkívüli intézkedés bevezetését előidéző helyzet közvetlen elhárításával, illetve következményeinek enyhítésével összefüggésben dönt a gazdálkodó szervezet legfőbb döntéshozó szerve hatáskörébe tartozó ügyekben (...)

Ergo ennek a törvénynek nem az államosítás a célja, egyáltalán nem cél a teljes vállalkozás végleges állami irányítás alá vonása, nem a Fidesz, illetve annak vezetőinek hirtelen és gyors (és törvény által biztosított) meggazdagodása, hanem mindössze annyi, hogy a katasztrófát okozó cég ne kerülhessen hirtelen felszámolás, vagy végelszámolás alá. Hogy a cég tulajdonosai ne menekíthessék ki hirtelen a vagyont a cégből.

Ez államosítás lenne? Ez a törvény tényleg probléma lenne? Tényleg abból csinálunk problémát, hogy a kár megtérítését elvárjuk a károkozótól?

 Végezetül, egy dolgot fontos még tudni. Olyan törvény még nem született, amellyel ne lehetne visszaélni. Ezzel is vissza lehet, noha a visszaélések számát erősen korlátozza a törvény indoklása:

A törvényjavaslat célja az egyes gazdálkodó szervezetek tevékenységével összefüggésben felmerült katasztrófák elleni hatékony fellépéshez, illetve azok káros következményeinek enyhítéséhez az eddigieknél hatékonyabb kormányzati beavatkozás lehetőségének megteremtése. Ennek érdekében a javaslat lehetővé teszi, hogy az érintett gazdálkodó szervezetek m űködését, tevékenységét a Kormány döntése szerint az államháztartásért felelős miniszter vagy kormánybiztos felügyelje.

Azért egy katasztrófahelyzetet csak kevés cég tud előidézni. Itt szó sincs arról, hogy bármikor, bármilyen céget állami ellenőrzés alá lehetne vonni. Mint mondtam, bármilyen törvénnyel vissza lehet élni, de ez az indoklás elég erősen csökkenti ezek lehetőségét.

Meg nem is az a kérdés, hogy visszaélhet-e az állam ennek a törvénynek a lehetőségeivel, hanem az, hogy vissza fog-e élni, illetve vissza tud-e élni.

Ha ez utóbbi kérdésre igen a válasz, akkor magyar demokrácia soha nem is létezett.

226 komment · 8 trackback

Címkék: gyurcsány ferenc orbán viktor szerintem vörösiszap lex mal

A bejegyzés trackback címe:

https://hangorienidiocc.blog.hu/api/trackback/id/tr412363972

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Két csak látszólag nem összetartozó hír 2010.10.12. 19:44:49

Államosítás -- egy jogállamellenes álom beteljesülése, avagy kommunista-e az, aki csak úgy ad hoc közösségi tulajdonba kíván venni mindent, amit csak lehet? 1) "Hugo Chávez venezuelai elnök elrendelte legkevesebb hat

Trackback: Putyinizáció 2010.10.12. 10:30:36

Hogyan járul hozzá a vörösiszap-katasztrófa Magyarország putyinizálódásához? Kezdjük azzal, hogy az adott helyzetben üdvözlendő minden határozott állami lépés és a MAL Zrt. vezetőségére a történtek után az ember egy macskát nem bízna, nem egy közveszél...

Trackback: Tantárgy: A vezérigazgató feladata és felelőssége, Bakonyi: elégtelen 2010.10.12. 10:04:41

Ha igaz a hír, az örizetbevétel alapja a hiányos katasztrófaterv. Bakonyi megint Karinthyt olvasott, és hatott rá : magyarázza a bizonyítványt!Rövid poszt lesz, egy igazgató vagy megfelelő felkészültségű emberekkel vegye körül magát, vagy mindent olvas...

Trackback: Az iszap négy parancsolata 2010.10.12. 10:04:01

Sikerülni fog fából vaskarikát készíteni, ez már biztos. Akárcsak az újabb kormányzati bürokratikus vízfej: a katasztrófabiztos!Szent kormányunk megoldást kínál a jövőbeni katasztrófák kezelésére, (elkerülésére?) egy kormánybiztosi székkel.A katasztróf...

Trackback: Mudman Zolka 2010.10.12. 09:35:57

A Szentséges Garnitúra belelendült az ügyintézésbe, merthisz a pöcsmörgés a tett halála. Sőtmitöbb! Polgárököl, vasököl, oda sújt, ahova köll! "Egy felelős rendel!" - a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) meg szállította is, a részidő majdnem olyan e...

Trackback: A vörös végül győzött a krómiszap fölött? 2010.10.12. 09:29:40

Kísértetváros élő problémákkal   Simontornya, egy hely, ami külföldi természetvédők szerint Európa legszennyezettebb területei között eddig magáénak dobogós helyet mondhatott.   Tiszta horror, nyilván ezen nincs mit magyarázni. Az ember...

Trackback: A végén még tényleg forradalmat csinálnak 2010.10.12. 08:37:00

A Mal Zrt. államosítása csak az első lesz a sorban. A történet a '90-es évek homályos privatizációival létrejött hazai nagytulajdonosi körnek a megzabolázásáról, átalakítására szól. (Fotó: Mohai Balázs/MTI) Talán sokan nem is sejtik, hogy milyen hord...

Trackback: MOL részvényeket eladni! 2010.10.11. 22:30:45

Új törvényünk van. Itt van. Ízlelgessük gyorsan! Mivel feltételek jelenleg nincsenek, az állam tulajdonképpen önkényesen átveheti a cégek irányítását. Bárkiét! Kicsit fura, hogy a cégtulajdonosok nem tüntetnek azonnal a parlament előtt. Értem én, hogy ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hiryu2,0 2010.10.12. 12:10:01

Khmm..... Ha az összes állami szerv aminek felügyelnie, ellenőrizni kellett volna csókosokkal töltögette fel a szakemberek helyeit, ha nem is nokiás, de egy családi gyufa dobozért kussolt, és egyből minden rendben volt, akkor ne má csak a MAL legyen a felelős... Akkor most mi lesz, államosítjuk az államot?

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2010.10.12. 12:10:55

@megmondomdom:

Faszkalapkám, ezek után csodálkozol, hogy a Tóta W nem akarja leközölni a baromságodat?!

Először is: a privatizációt a te buzifejű MDF-es nemzeti oldalad kezdte, és folytatta.
Amire Hornék kerültek hatalomra, már csak a maradék volt, amit privatizálni tudtak.

Másodszor: Fellegi, Pintér , Széles, Simicska, Liszkay. Az ö vagyonaik miböl származnak? Vagy ezek is libsikomcsik?

Látod öreg, ezért vagy egy Faszkalap.

springbok 2010.10.12. 12:14:48

@EMU:
20 ev alatt nem igazan sikerult "Betartható, releváns, mindenkire érvényes törvények" -et krealni, az elozo kormany rekord 8 eve alatt sem. Tehat erre politikusaink nem kepesek, ugyhogy felesleges ezen melazgatni.

"A morált nem lehet "honosítani", azt kikényszeríteni kell törvényekkel."
Torvenyekkel tamogatni lehet maximum, de amit kikenyszeritenek, abbol sosem lesz "moral".
Moral abbol lesz, ha az emberrel megertetik, hogy mi a helyes es mi nem es a szemely ezutan a helyes utat valasztja. A kulcsszo: neveles.

"Ez az államosítás "
Eloszor olvasd el a torvenyt, szo nincs allamositasrol. Felugyelet van, a ceg tulajdonosi rendszere NEM valtozik.

EMU 2010.10.12. 12:15:57

@gyvy: Marha kíváncsi vagyok, hogy azon kívül hogy faragott makovecz lakóparkba költöztetik orbán dolomitból emelt gátak mögé őket, vajon az állami Mal milyen hatásfokkal fog a károk ellentételezésében részt venni. Nincsenek illúzióim. Bár a kommunikációja biztos lehengerlően pozitív lesz.

Hurri Kán 2010.10.12. 12:17:48

@EMU: Nem marhaság. Sajnos törvényt ugye nem lehet minden konkrét esetre hozni. Ez az üzem, ha pl. veszélyes üzemnek minősül, ezt pl. szabályozza a törvény hogy milyen helytállási kötelezettsége van a tulajdonosi körnek.

Ha megállapítják, jöhet a kártalanítás. Ezek sem 2 napig tartó eljárások, ennyi idő alatt pedig az utolsó szögig ki lehet a céget üríteni, ezt akadályozzák most meg. Ez is egyfajta kényszerintézkedés, mint pl. ittas vezetésnél a jogosítványbevonás, csak eddig nem nagyon alkalmazták.

springbok 2010.10.12. 12:21:26

@EMU: "a teljes törvényalkotást rendbe teszik? Igen....Hozzákezdtek a rendbetételhez? Frászt."

Ember 4 honapja vannak kormanyon! A teljes torvenyalkotas rendbetetele, az arviz es a koltsegvetes mellett van meg esetleg amit csinalniuk kellene?
Egyebkent azert vannak 2/3-on , mert az elozo kormany ezt a feladatot 8 EV alatt nem tudta megoldani... Baj , hogy a 4 honap meg nem volt eleg..?
Lol

Hurri Kán 2010.10.12. 12:22:09

@EMU: erről a dolomit témáról le kéne szakadni mert full nevetséges. Talán nem kéne prejudikálni (senkit), majd kiderül. Illúzióim nekem sincsenek, majd meglátjuk.

EMU 2010.10.12. 12:23:20

@springbok: Az állami felügyelet egyfajta gyámság, olyan döntési hierarchia, ami megszünteti a tulajdonosi jogok gyakorlását. Sztem ez alkotmánybíróságon lesz, sőt talán uniós alapszabályba is ütközik, és a nagyobb baj, hogy egy törvényes és betartható alternatíváján a derék és remek, okos és egyenes orbán kurzus nem is dolgozik, mert minek.

Hurri Kán 2010.10.12. 12:27:39

@EMU: a német kormány is úgy volt, hogy beszáll az Opelbe, végül nem tették de nem az uniós jog miatt. Ez nem érv.
Amúgy, ha elolvasnád a törvényt abból kiderül hogy nem szüntetnek meg minden tulajdonosi jogot.

Popeye76 · http://zugloihazelado.atw.hu 2010.10.12. 12:29:13

@Licus: Nem tudom, írta-e már vki, de
1. Senki nem mondta, hogy CSAK a hatóság felelős, de az igaz, hogy a hatóság NAGY MÉRTÉKBEN felelős, mert neki pontosan az volt a feladata, hogy ellenőrizze a gát és a medence állapotát=van-e veszély. Azt mondta: nincs veszély, de mégis volt.
2. Ha a cégvezetőt letartóztatjuk, mert előre látható volt a veszély, akkor logikus, hogy a hivatalvezetőt is le kell tartóztatni, mert neki is látnia kellett azt. A vonatkozó iratok eltüntetése és a tanúk befolyásolása mindkét vezetőnél egyformán fennáll pozíciójuknál és befolyásuknál fogva.
3. Ha nem volt előre látható a veszély, akkor nem felelős egyik vezető sem, de ismét felmerül a kérdés, hogy akkor miért "ül" a MAL igazgató, és miért szabad az állami vezető?

Nem kötelező érvénnyel következik a fentiekből, de sejthető, hogy a bajban a "barátunk" (elvtársunk?) nem hibás, ellenfelünk azonban egyenesen bűnöző.

Most el is jutottunk az itt védett törvény legnagyobb hibájáig: a törvénynek az a mondata, ami rendkívüli helyzet esetén kormánydöntéssel teszi lehetővé a beavatkozást nem határozza meg a rendkívüli helyzetet. Még annyi "féket" sem építettek be, hogy parlamenti jóváhagyás kelljen hozzá. Magyarul mondva: ha a kormány (pár ember) azt gondolja: "helyzet van" már mehet is a kormánybiztos és utalhatja a vállalati kasszából a pénzeket ki tudja hová, akár a működést ellehetetlenítve.
Visszatérve a mostani helyzethez: a MAL Zrt működését leállították. Amennyiben nem indítják újra, vajon ki és miből finanszírozza a kártérítést?
A tulajdonosok vagyonából? Ne vicceljünk, ez utoljára tényleg Rákosi idejében működött így! Ebben az esetben tényleg komoly a veszély, hogy a a Százhalombattai finomító környezetszennyezése esetén az egyszeri MOL részvényesen hajtják be a kár egy részét! Ez pedig ugyanolyan abszurd feltételezés, mint a MAL tulajdonosok vagyont "elkobozni". Mégis hogyan, és milyen alapon? Az erősebb jogán? A haragos tömeg véleménye szerint? Esetleg azért, mert pl. a blog írója azt gondolja, hogy az igazgató vagy vmelyik tulajdonos a hibás?

Mindig arra gondoljatok, hogy egyszer személyesen ti is kerülhettek ilyen helyzetbe. Nem nehéz elérni, hogy az aktuális vezetés (cég, önkormányzat, állam, akárki) ne értsen egyet veletek/megharagudjon rátok vmiért. Kommunikációt sem nehéz építeni vki ellen. Nektek hogy esne a jog, a rend, az épeszű erkölcs teljes figyelmen kívül hagyása egy olyan helyzetben amikor ugyanez a ti rovásotokra történik, mindegy, hogy miért?

EMU 2010.10.12. 12:32:04

@gyvy: Nem szakadnék le, mert amíg ebben az országban élek, pontosan fogom tudni már, hogy ezek a sztereotípiák sokkal közelebb állnak a valósághoz, mint azt gondolhatnánk, úgyhogy prejudikálok is bátran, kevésbé hazug lesz az, mint bármiféle magyar politikusi húzás.
@springbok: Igen, van még ezer minden, amit tenniük kellene, egyrészt ezt kérték számon az övékét megelőző másik bűnszervezeten, másrészt arról papoltak, hogy ezt fogják tenni. Nem olyanról hallottam a kampányban, hogy két hét alatt csak akkor lesz közbiztonság, és egy hónap alatt megszilárdított rend, ha végig süt a nap, és nem történik semmiféle esemény.

Hurri Kán 2010.10.12. 12:37:29

@Popeye76: akkor még mindig Rákosi-korszakban élünk, mert jópár cégformánál a tulajdonos a cég kötelezettségeiért teljes vagyonával felel, rosszhiszeműség esetén -hangsúlyozom, ez itt még nem került megállapításra!!!- gyakorlatilag minden cégformánál.

Kb. most írom le huszadszor, hogy kisrészvényes a cég károkozásáért nem felelős.
Észosztás helyett előbb kicsit el kéne mélyedni a gazdasági jogban.

insert random 2010.10.12. 12:37:56

Üdv,
Nagyon jól leírtad, mi a helyzet, teljesen egyetértek, már engem is idegesített, hogy mindenki államosítást meg kommunizmust emlegetett. Lehet, hogy a kormány tanult az amerikaiak hibájából, emlékezzünk csak a multkori BP-s olajömlésre: ott hiába bízták a cégre a kár kijavítását. Valószínűleg itt is ez lett volna, ha nem avatkoznak bele.

ZOH 2010.10.12. 12:39:49

És amikor majd egy-egy ilyen felügyelet alá vonás miatt 8 évvel később Strassbourgban elmeszelik az államot, akkor a kártérítést fizethetik szépen az adófizetők. :-(

Hurri Kán 2010.10.12. 12:40:52

@ZOH: Példa erre? Adattal? Hivatkozással?

springbok 2010.10.12. 12:42:03

EMU: azokat a tulajdonosi jogokat FUGGESZTI fel, amelyek a ceg vagyonat erintik. Lehet akar eladni is a ceg vagyonabol, vagy pl. beruhazni egy uj tarozoba, de azt a kormanybiztosnak jova kell hagynia. Esszeru dontesek at fognak menni a rostan, viszont penzt kivenni a vallalatbol nem lehet.

hirado.hu:"Egy méterrel megemeltette a tragédiát okozó zagytározó északi falát nyáron a MAL ZRt. - ezt állítja a Híradónak egy név nélkül nyilatkozó férfi, aki csőszerelőként dolgozott a zagytározónál. Az volt a feladata, hogy egy méterrel a megemelt töltés fölé szerelje át az iszapot szállító csöveket. Azt is mondta, hogy a tragédia napján a közeli, 9-es tározónál dolgozott és látta, hogy az erős szél miatt a vörösiszap átcsapott a 10-es tározó gátján.
A férfi azt is elmondta június vége, július elején történt ez az egyméteres gátemelés, ez azért történt meg, mert a tározóba nem tudtak elég mennyiségű iszapot beleengedni, ugyanis folyamatosan folyt bele, mert még zajlott a termelés. "

Hajhaj...

Hurri Kán 2010.10.12. 12:44:50

Meg egy cikk azoknak akik most hirtelen aggódni kezdtek hogy rossz, hozzánemértő kezekbe kerül az állami -és horribile dictu, állítólag!- magánvagyon is:
index.hu/gazdasag/magyar/2010/10/11/felfuggeszti_brusszel_a_kozlekedesi_tamogatasunkat/
Nyilván éveken át ez ügyben mindenki rohadt jól végezte a munkáját. Itt miért nem kiabál a tisztelt libsi média felelősségrevonást követelve?

Zz_ 2010.10.12. 12:55:56

És mi van azokkal a cégekkel, akik nem közvetlenül veszélyeztetik az embereket, akik egzisztenciálisan teszik tönkre? Azok ellen is véd (s atomtámadás ellen is véd? :-)).
Én azt vártam, választások után előrukkolnak egy kikezdhetetlen törvénycsomaggal, ami minden ismert problémára megoldás.

Pettyes Szfinx 2010.10.12. 12:57:18

@egyenlítő: Könyörgöm! A részvényes az osztalékát várja. A döntéseket pedig a vezetés, az igazgatóság hozza. Tehát a felelősség az igazgatóságé. A részvényes a közgyűlésen dönt pl. az igazgatóság személyéről. De a felelősség azé, aki az érdemi döntéseket hozza!! Sokszor persze a vezető az egyik tulajdonos is, de egy mezei részvényes, aki pusztán a kis osztaléka reményében fektetett be, nem felelős!! Ezt nehéz megérteni?
Egy Kft. esetében is mindig az ügyvezetőt veszik elő, bármi van. Más kérdés, hogy azok időnként csak szerencsétlen stromanok.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.10.12. 12:58:38

ertem en, hogy a felelosoket karteritesre kell kotelezni,. de egyelore hol a bizonyitek, a jogeros biroi hatarozat arrol, hogy ki a felelos?

ugyanis jogeros biroi hatarozat nelkul mindenki artatlan. meg a mal ugyvezetoje is.

de azt viszont tudjuk, hogy az mta szakertoi allasfoglalasa szerint a gatszakadast egy "valamiféle rendkívül nagy mértékű és eddig ismeretlen eredetű váratlan, hirtelen erőhatás, amely közvetlenül kiváltott a gátszakadást." okozta.

de ez a hivatalos szakaertoi velemeny mara hogy, hogy nem eltunt az mta oldalarol - de jo is, ha az mta vezetoje egy fideszes partkatona... rogton a tudomany is alatamasztja a ketharmadot...

az inforadio oldalan meg megvan..
meg..

www.inforadio.hu/hir/belfold/hir-385044

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.10.12. 13:03:16

@Zz_: "Én azt vártam, választások után előrukkolnak egy kikezdhetetlen törvénycsomaggal, ami minden ismert problémára megoldás. "

ez ugye csak ironia..?:-)

Popeye76 · http://zugloihazelado.atw.hu 2010.10.12. 13:04:44

@gyvy: Én elég pontosan tudom, hogy az egyéni vállalkozó, és a Bt tulajdonosa a saját vagyonával felel, ennek fő oka, hogy nem tett le alaptőkét, azaz az ilyen cégeknek (jellemzően, pár kivételtől eltekintve) nincs számottevő saját vagyona.
A MAL Zrt tulajdonosai viszont nem erre a hajóra vettek jegyet! Ők, és ezt te is nyilván pontosan tudod, a befektetett tőkéjükkel felelnek, azaz a cég teljes vagyonával. Pont.
Lehet magyarázni, hogy kisrészvényes, meg nagyrészvényes, de ki húzza meg a határt és hová?
A Mal Zrt 3 tulajdonosa még felelő, de ha 5-en vannak akkor azok már nem? Akinek 30%-van felel, 29% már nem? A gyakorlati alkalmazásra kell ilyenkor gondolni, és ott igenis megállja a helyét az összehasonlítás.

Más: mit gondolsz az amerikai nyugdíjpénztár alapkezelője fog-e a magyar alumínium iparba pénzt fektetni (pl. hogy a környezetbarát működést lehetővé tevő beruházásokat finanszírozza, csak hogy mindenki értse) egy olyan magyar jogi környezetben ahol a "kisrészvényes nem felel, de a nagyrészvényes igen"? Fogja-e tudni, hogy mire számítson? Mert, ha nem akkor bizony Szlovákiába meg Romániába fogja tolni a pénzt nem ide.
A félreértések elkerülése végett: ez BAJ.

Összefoglalva: mélyedni azt lehet bárhova, csak az a gond, hogy nem méred fel, hogy miről beszélsz. Azért, mert a közhangulat szerint utálni kell a gazdagokat, és mert ugyancsak eszerint biztosan kilopták a pénzt a cégből 20 éven át (érdekes: valahogy csak működtek 20évig, sőt most is) az nem feltétlenül jogszerű, nem feltétlenül jogos, és valószínűleg nem is célravezető, hogy az "utálatosaktól" elvesszük a vagyont kártérítés címén, "ellenségeink" cégei felett pedig átvesszük az irányítást. Ezt azért jóval megfontoltabban kéne csinálni.

Én egyébként nagyon remélem, hogy a kormány nem él vissza ezen törvény hatalmával, még jobban remélem, hogy a céget az állam jobban fogja működtetni, mint a magántulajdonos, de illúzióim sajnos nincsenek. Eddig minden tapasztalatom sajnos az előző mondattal ellentétes.

Popeye76 · http://zugloihazelado.atw.hu 2010.10.12. 13:09:42

@gyvy: Egyről beszélünk: a kommented pontosan azt mondja, hogy rossz, hozzánemértő az állami tulajdonos.
Ez alapvető igazság, és nem attól függ, hogy Antal Jóska, Horn Gyuszi, vagy az Orbán Viki a fővezér.
Az állami tulajdon Magyarország utóbbi 20 évében a felelőtlen, hanyag gazdálkodást jelentette. Az utóbbi 8-10 évben a politikai nyomásgyakorláson keresztül az önérdekek közérdek elé helyezését is.
Többek között ezért jelent hatalmas problémát az állami irányítás ilyen feltétel nélküli, gyors kiterjesztése a magántulajdonra.

Zz_ 2010.10.12. 13:12:49

@az igazi Sipi: Sajna nem. Én tényleg azt gondoltam, hogy Ők, mivel tűz közelben vannak, tényleg tudják a megoldást és amint helyzetbe kerülnek meg is lépik. Mert megvan a 2/3, ami sok esetben 3/3 és idő is volt, ember is volt....

Hurri Kán 2010.10.12. 13:14:15

@Popeye76: eddig hány amerikai nyugdíjpénztár fektetett be a magyar aluminiumiparba? És a szlovákba? Ez akademikus kérdés, teljesen irreleváns. Ha egy kicsit belenézel a Gt-be, ott megtalálod hogy ki miért felel, plusz ezt a Ptk. is szabályozza. Nem tudom elolvastad e a törvénymódosítást, ami alapján ez a megoldás lehetővé vált, ha nem, olvasd el. Szó nincs arról hogy elveszik a vagyont vagy a céget, ideiglenes és korlátozott jogkörökkel járó felügyeletről van szó. A kirendelt felügyelő, ha nem megfelelően jár el, felelősségre vonható. Csak most a károkozó szépen fizet, és ha indokolatlannak találja majd perel, nem a vétlen félnek (kisemberek, akik ott laktak és elvitte mindenüket az iszap) kell perelnie a kártérítésért. Ez olyan nagy baj?

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.10.12. 13:16:49

@Zz_: nem akarnalak semmikeppen megbantani, de rendkivul naiv vagy.

nincs elo ember, aki ilyet tudna tenni. halott sem es olyan sem, aki a kozeli v. tavoli jovoben fog megszuletni.

nincsennek messiasok. ok sem hugyoznak nyersolajat es finganak foldgazt es nem szarnak aranyrudat.
marpedig ez az egyetlen "mindenre megoldas"

olyan nincs, hogy akkor majd bulbulszavu vezetoink megmondjak a tutit es hejj, jon a siralysag. vagy megcsinalod magadnak, vagy megette a fene az egeszet. ha az alkalmazottainkra varsz, akkor ugy fogsz maradni...

Hurri Kán 2010.10.12. 13:17:07

@Popeye76: nem azt mondom hogy az állam automatikusan rossz gazda, nem kell kiforgatni amit leírtam. És nem kell visszamenni Ádámhoz és Évához, pontosan benne van a hivatkozott cikkben hogy melyik időszakról van szó és akkor kik ültek felelős pozícióban. Azok voltak a rossz gazdák, nem az állam. Ne keverjük Jézuskát a géppuskával.

ZX 2010.10.12. 13:17:35

@gyvy: Mit jelent az, hogy ideiglenesen? Mondjuk ideiglenesen 20-30 évig irányítják? Nagyon alkotmányellenesnek tűnik ÍGY ebben a formában ez a törvény.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.10.12. 13:19:33

@gyvy: a nagy baj az, hogy nincs karokozo, csak bunbak.

karokkozo majd akkor lesz, ha valakit a birosag jogerosen elmarasztal. bar nem aggodom emiatt. a bizonyitekok es a szakertoi velemenyek ellenere a birosag a megfelelo dontest fogja hozni, ami nem lehet mas, mint orban viktor multheti bejelentese. mert orban viktor nem tevedhet. a temnyek, bizonyitekok es szakertok igen. olyannyira, hogy az mta szakertoi velemenyet mar el is tuntettek..

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.10.12. 13:21:01

@gyvy: "nem azt mondom hogy az állam automatikusan rossz gazda"

en viszont allitom, sot, axiomakent kezelem, hogy az allam, mivel a kezelesnek nincs szemelyes erdekeltsege mindenkeppen csakis rossz gazda lehet.

Zz_ 2010.10.12. 13:21:30

@az igazi Sipi: Nem a kerítéskolbász osztásra gondoltam :-)
A korrupció, adóelkerülés és ügyeskedés végére és ennek a törvényi hátterének megteremtésére. Ez lehetetlen?

Paralelepipedon 2010.10.12. 13:22:13

@az igazi Sipi: akkor ezzel el is mondtad a lényeget. Magadról. Az a helyzet barátom, hogy vannak akik nem csak szélsőségekben tudnak gondolkodni.

Hurri Kán 2010.10.12. 13:24:41

@ZX: neked lehet hogy annak tűnik, az Ab még nem jelezte hogy az lenne

@az igazi Sipi: Németország pl. rossz gazda? Csak mert a német vasút pl. túlnyomórészt állami kézben van. Olyan rengeteg botrányról onnan az elmúlt években nem hallottam.

Itt egy felelőtlenül működő magáncég megölt 8 embert, megsebesített kb. 100-at és ki tudja hánynak tönkretette az otthonát. Akkor ők jó gazdák?

Zz_ 2010.10.12. 13:26:30

Szarok a törvények, vagy akik alkalmazzák.
Nem tegnap termelték oda azt a tengernyi hippót. Nem tegnap óta tudjuk, hogy 10 millió a biztosítása a cégnek (ez tényleg akkora vicc!!! ).
Ezeket valakik megengedték!

Paralelepipedon 2010.10.12. 13:27:22

Koncz Zsuzsának volt régen egy száma, amiben ezt énekelte: "túl sok ember van, ki másra nem, csak jelszavakra gondol". Ahogy régen az állam bácsit abszolutizálták, úgy abszolutizálják ma a piac bácsit a szabad rablásban érdekeltek. A piac nem mindenható, és ráadásul - nem mi vagyunk a piacért, hanem a piacgazdaság (lenne) az emberekért. Az egészséges piaci szemlélettel az ilyen jelszavak (is), mint az "állam rossz gazda" összeegyeztethetetlen. És még valami: a legelemibb közgazdaságtan könyvekből is kiderül, hogy nem létezik sem abszolút állam, sem abszolút piac.

AzHofi 2010.10.12. 13:29:29

A károkozók úgysem lesznek meg, itt egy egész rendszer hibázott és okozott kárt, nem egy Bakonyi vagy egy akárki. Az egész építési engedélyeztetés, az egész ellenőrzési rendszer állami oldalról, a cég belső szabályzata, minőségellenőrzési és folyamatirányítási rendszere, tulajdonképpen itt mindenki egy kicsikét hibázott. Valakik vettek anno egy autót olcsón az államtól, ami utána az állami műszaki vizsgákon sorra mindig átment, és egyszer mégis elromlott, és felhajtott a villamosmegállóba, elütve pár embert. Lehet sittre vagdosni mindenféle vizsgálat nélkül embereket, de a legjobb amit tehetünk magunknak, szerintem, hogy becsületesen és korrektül kivizsgáljuk, és nem hagyjuk, hogy még egyszer megtörténjen. Azzal már sokat nyerünk, és főleg nem vesztünk semmit.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2010.10.12. 13:30:45

Csak röviden, mert nincs túl sok időm perpill.

A Mal egy Zrt. Tehát nem millió kisrészvényest kell elképzelni, hanem néhány nagyot, akik igenis ki tudnák menekíteni a vagyonukat a cégből.

Hogy ki a hibás?
A Mal nyilván nem, hiszen jogi személy, a Mal Zrt nem hoz döntéseket, márpedig ebben az esetben döntéshozók hibáztak, rossz döntések meghozatala miatt haltak meg emberek.
Azonban a tározó a Mal-hoz tartozott, a felelősséget a Mal-nak, mint jogi személynek kell viselnie. (Esetleges) börtönbüntetésre csak a Mal valamelyik döntéshozóját ítélhetik. Az a hirtelen letartóztatás viszont most nem ennek a bejegyzésnek a témája.

springbok 2010.10.12. 13:32:26

Valamit nem ertek: A torvenyt a parlament az ellenzeki partokkal EGYUTT szavazta meg!
(az LMP tartozkodott)
"Hétfő este 336 igennel, egyetlen ellenszavazattal, tizenhárom tartózkodás mellett elfogadta a parlament"

Most akkor legyetek szivesek es fejezzetek be a FIDESZ-es/Viktoros bofogest,rinyalast mert unalmas.

Hurri Kán 2010.10.12. 13:34:00

@springbok: az LMP az ökopárt állítólag?

Ringlósztár 2010.10.12. 13:35:38

Höhöhö.
Már a felvetés is érdekes: megyar demokrácia.
Sosem volt, sosem lesz.
Az nem demokrácia, hogy dönthetsz két vezér között, melyiket akarod királyodnak, az lófasz.

Hurri Kán 2010.10.12. 13:39:21

A sok okoskodónak:
www.hir24.hu/belfold/152054/orbanek-ujrainditjak-a-mal-uzemet.html

ez azért jelen helyzetben elég komoly felelősséggel is jár...

Hurri Kán 2010.10.12. 13:52:40

@ZX: alkotmányellenes LEHET. Már az?

Ennek kb. annyi hírértéke van, mintha azt mondanám , ha felállna a f@@m akkor ba;@@nék, ennyi.

solesz · www.index.hu 2010.10.12. 13:53:04

@Trompf: nem az a kérdés, hogy szövegszerűen és a törvény beűtjének értelmében mi történik.

A jelen intézkedés kimondva jól hangzik. Végrehajtva már nem annyira. Végső eredményét tekintve meg egyenesen kérdéses.

Jelenleg egy olyan vállalatról van szó, ahol a szocialista források jelentős része jön.
A választásokat már megnyerték, a politikai ellenfelek kicsinálása meg nem igazán demokratikus.

Jobb lenne, ha az intézkedésekkel győznék meg az embereket.

Ja, igen. Én arról beszélek, hogy semmi sem véletlen. Orbán és a Fidesz azért volt felháborodva a természeti katasztrófa emlegetésén, mert ők tudják, hogy ez nem lehetett természeti katasztrófa.

ca2 2010.10.12. 13:56:58

@gyvy: Az LMP annyira öko..., hogy egyedül számukra volt fontosabb a kiprivatizált vagyonok védelme mint a kárelhárítás biztosítása...
Ennek látszatát még a szocialisták sem engedték meg maguknak.
Lassan kibújik a szadeszes szög a zöld zsákból.

ZX 2010.10.12. 13:57:15

@gyvy: szerinted nem fog az AB elé kerülni? Nem adok 2-3 napot neki.

solesz · www.index.hu 2010.10.12. 13:57:20

@springbok: Ezzel a szavazással annyi történt, hogy nem lehet a szoc frakciót támadni.

esetek:
1. szoc frakció _ellene_ szavaz: nő a népharag az mszp ellen, MAL államosítva, hiszen 2/3 az ellenfélnél
2. szoc frakció mellette szavat: népharag nem nő, MAL államosítva.

ha te nem vagy sem ilyen-sem-olyan, akkor mit tennél? szerinted ez alapján a szavazás alapján értelmes bekussoltatni a kommentelő társaidat?

Bummer 2010.10.12. 13:58:32

@ZX:
Az államosítása az lehet. De itt távolról sem arról van szó.

ca2 2010.10.12. 14:01:01

@solesz: "mert ők tudják, hogy ez nem lehetett természeti katasztrófa. "

Ezt nem olyan nehéz "tudni", mivel ez egy ipari létesítmény ami leomlott és nem egy természeti csapás történt.
Ez kb olyan mint ha valaki a gyárkémény ledőlését nevezné természeti katasztrófának.

ZX 2010.10.12. 14:05:27

@Bummer: Olvasd el a cikket, nem csak az államosítás, hanem már a lex Mal is valószínű az. Ráadásul túl sok hiányossága van.

solesz · www.index.hu 2010.10.12. 14:07:10

@ca2: hihi :)
te ne olvasd a kommentjeimet, ha lehet, sajnos nincs ignore lehetőség, de ha lenne, most megkérnélek, hogy ignorálj :)

gy.k: én azt írtam, hogy tudják. és nem azt, hogy feltételezik.

ha egy gyárkémény a ledől, akkor azzal kezdik, hogy kikérik a körzeti időjárás jelentést. szél.
tényleg ne olvasd a kommentjeimet. kösz.

Hurri Kán 2010.10.12. 14:09:01

@ZX: és akkor mi van? Vihar a biliben. Amúgy a pofám leszakad hogy van akinek ilyenkor is a jogászkodás fontosabb mint az, hogy a katasztrófában érintettek életét minél hamarabb vissza tudják vinni a normális mederbe, ez az intézkedés is ezt elősegítheti. Ha ezt olyan nehéz felfogni akkor tényleg nincs miről beszélni.

Amúgy megint felteszem a kérdést: elolvastad a vonatkozó törvényt?

ca2 2010.10.12. 14:11:46

@gyvy: Tudod ez olyan zindexes hír...
"Alkotmányellenes lehet..."
"Lehet, hogy minden rendben van a MAL papírjai körül..."
Persze mindez nagybetűvel, vezércikként...
Meg persze csak lehet..., gondoljuk..., valódi hírérték nuku, de lehet közben zorbánozni meg rettegtetni az olvasóközönséget a magántulajdon felszámolásával.
Azt is kiírhatnák, hogy "Lehet, hogy holnap reggelre a marslakók már az egész Földet az uralmukba kerítik"
Végül is lehet, mert míg az ellenkezője nem történik meg addig nincs egyértelmű cáfolat a hírre.
Magyar újságírás 2010!

Hurri Kán 2010.10.12. 14:14:42

@ca2: lehet, hogy tegnap felállt. Ha felállt volna, lehet hogy b@@@k. Kábé ennyi. Meg ha nagyanyámnak lett volna két szarva meg kereke akkor talicska lett volna. Lehet cáfolni.

Hurri Kán 2010.10.12. 14:17:38

Gyengébbek kedvéért idemásolom az államosítás szó jelentését. Lehet leülni, elolvasni, értelmezni, már akinek megy.
hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81llamos%C3%ADt%C3%A1s

solesz · www.index.hu 2010.10.12. 14:17:48

Nézzük csak.

1. történt egy halálos áldozatokkal járó esemény. (az esemény helyére bárki vérmérséklete szerint helyettesítsan)

2. megállapítást nyert, hogy az utolsó felülvizsgálatot végző szerv rendben talált mindent.

3. napvilágot látnak mindenféle teoriák, hogy ki, és miképpen lehet felelős

4. a közvélemény hergelődik

5. megtörténik egy magántulajdonú cég állami felügyelet alá vétele

6. előzetesbe kerül a cég egyik vezetője

A 7 ember halálán-, a magántulajdon állami irányítás alá vonásán és egy vezető előzetes letartóztasán kívül semmilyen, SEMMILYEN igazolt tény nincs a birtokunkban.

solesz · www.index.hu 2010.10.12. 14:18:50

@solesz: nem 7, hanem 8 halálos áldozat és megannyi sérült.

ZX 2010.10.12. 14:20:20

@gyvy: Tudod, mindenki végzi a maga feladatát. Ezt ugyebár munkamegosztásnak hívjuk, az ősközösségben is ismerték, a kommunisták meg jól feltalálták újra. Szóval a mentők menjenek menteni, a jogászok meg jogászkodjanak. De ha ez nem tetszik, akkor először is Orbánt kérd meg, hogy ne csak körülnézni menjen Kolontárra, hanem lapátot és vödröt is vegyen a kezébe és dolgozzon.
Olvastam a törvényt. És? Előkészít valamit aminek nem így kellene történnie, mert 1000 más lehetőség is lenne. Csak mi most erőből jól megmutatjuk.

solesz · www.index.hu 2010.10.12. 14:22:02

Találós kérdés:

Ha egy céget állami felügyelet alá vonnak, gyorsan születik egy elmarasztaló ítélet, a pénzt átutalják állam bácsinak, azt hogyan hívhatjuk?

a kommentelők szerint államosításnak nem. szerintem sem.

jogszerűnek? csak abszurdisztánban lehetséges ezt jogszerűnek nevezni. Ja, most éppen Orbán irányítja abszurdisztánt.

Már várom, hogy a Waberer hol fog elcsúszni...

Hurri Kán 2010.10.12. 14:24:12

@ZX: hát hogyne, pezsgős, gyertyafényes, revüműsorral egybekötött vacsorára kéne hívni a cég menedzsmentjét, és ott szépen a pezsgő meg a kaviár mellett mielőtt a szivarokat szétosztják megkérni őket, hogy legyenek kedvesek kártéríteni, ez talán nem sértené senki érzékenységét és demokráciaféltését?

Amúgy kurva kíváncsi lennék mit mondanál ha a 8 áldozat közül az egyik rokonod lenne és neked is elvitte volna az iszap mindenedet.

AzHofi 2010.10.12. 14:24:32

Ráadásul a makovecz majd jól épít nekik sorházat. Akiknek ól kell meg tyúkketrec, azok mennek sorházba. Hát mit is mondhatnék. A vidéki nagyapám két óra sorházban tartózkodás után már hazavágyik.

solesz · www.index.hu 2010.10.12. 14:29:15

@gyvy: ha te felveszel egy mackó alsót, akkor nyilván egy fél medvét húzol magadra.
persze az államosítás közvetlen jelentésében tökéletesen igazad van.
de abban, hogy a jelenlegi eset alkalmat ad-e a tulajdon vagyoni értékének a kinyerésére már nincsen.

tehát a tulajdonjog marad (nem államosítás) a tulajdont jelképező érték átkerül az államhoz. Ez egyfajta kizsákmányolás. Még a végén a tulajdont megtestesítő ingatlanok is elárverezésre kerülnek egy felszámolás során.

Ja, és még valami: ma egy cégtulajdonos sehol sem felel a cég operatív tevékenységéért. Ha van 2 db MOL részvényed, akkor pont megérted, hogy miért van ez. Aki felel a cég tevékenységért az a vezető tisztségviselő, pl. ügyvezető ig, igazgató, stb.
Ha bebizonyosodik, hogy a tulajdonos operatív utasításokat adott, akkor természetesen ezért felel.

Megfigyelo 2010.10.12. 14:35:51

Ha valaki elolvassa az új törvény szövegét, láthatja, hogy mostantól bármikor, bármely céget, bármiféle indoklás nálkül, bármiféle kártalanítás és fellebezési lehetőség biztosítása nélkül el lehet kobozni. Formálisan nem államosításnak nevezik, de az állami megbízott szabadon rendelkezik vele, és bármit megtehet, amit csak a tulajdonos tehetne. Vagyis ezentúl mindenünk Orbáné, azt csinál vele, mait akar.

applecht 2010.10.12. 14:38:32

@ca2: Miért ne lehetne természeti katasztrófa?
Ha orkán miatt dőlt le a gyárkémény, akkor lehet természeti katasztrófa. Honnan tudjuk, hogy itt mi történt? sehonnan. Itt megint kiderült, hogy mennyire irigyek az emberek. Fáj, hogy nem Ti keresitek meg azokat a milliárdokat, mi? Igenis, hogy az állam is hibás, abban, hogy ez történt!!! Tessék olyan törvényeket hozni, ami óvja és védi a környezetünket, felügyelői munkát szigorítani, és a lakósságot, és vállalatokat a felelős környezet tudatosság felé terelni. Szerintem nagyon is gáz ez a törvény, sőt ijesztő!

ZX 2010.10.12. 14:39:04

@gyvy: Egy szóval sem mondtam ilyet. Ki kell deríteni, hogy ki a felelős, de nem ilyen ÁVH-s módszerekkel. Ezek után elvihetnek mert a szomszéd azt mondja rád, hogy látott a tározónál és tutira te voltál? Na kösz, elég volt az a 40 év.
Orbánék most örülhetnek, hogy találtak egy indokot ami alapján államosíthatják újra a vállalatokat. Csak ezt már nem lehet úgy megtenni mint anno, ezért kezdünk most "kicsiben" a lex MAL-lal. A közfelháborodás meg a malmukra hajtja a vizet.

solesz · www.index.hu 2010.10.12. 14:46:37

Az egész nem különbözik attól, amikor gyurcsány törvénytelenül szérumot gyártatott, a szoci pártiak meg hajbókoltak előtte.
Ma ismét az emberek orra előtt történik a törvénytelenség, és érdekes módon a kormány szimpatizánsok megmagyarázzák, hogy ez így jó.

Vajon képes-e a nemzetünk a saját sorsában felelősen dönteni? Vagy szurkolnak, mint a meccsen, ész nélkül pusztán érzelmek alapján?

Lassan fradi-újpest szintre kerül az emberek poltikai választási képessége.

Megfigyelo 2010.10.12. 14:50:16

@solesz: Gyurcsány NEM gyártatott szérumot törvénytelenül. Ez alaptalan rágalom.

is 2010.10.12. 15:08:27

ejnye-ejnye, az elso paragrafus nyito mondatat meg senki nem akarja ertelmezni, aki szerint ez nem allamositas. abban a mondatban semmilyen hivatkozas, feltetel nincs. ez a paragrafus korlatlanul alkalmazhato. en bizonyos vagyok benne, pont az (3) (c) miatt, hogy a jogaszok meg odatettek ezeket a felteteleket, csak Orban meglatta, es magabol kikelve uvoltozott, hogy ot hogyan mereszelik korlatozni. igy aztan a nyitomondat korlatlan felhatalmazas.

az hol van a torvenyben, hogy az einstandolt vallalatnak kell a rendkívüli intézkedés bevezetését előidéző helyzet okozojanak lenni? mondjuk arviz van, es en az arviz elharitasara lefoglalom az OTP-t, es annak eszkozeivel haritom el az arvizet. nyilvan az indito mondatban volt ez korulirva, csak mint mondtam, Orban magabol kikelve.

tehat csak ki kell mondani egy rendkivuli helyzetet (pl. koltsegvetesi hiany) es maris lehet BARMELY vallalatot einstandolni. mondjuk a bankado is mar pont ez volt, tenyleg nem nagy elorelepes ez a torveny a szocializmus epitesenek orbani utjan.

solesz · www.index.hu 2010.10.12. 15:10:50

@Megfigyelo: a közpénz megalapozatlan elköltése törvénytelen.

ca2 2010.10.12. 15:23:56

@applecht: Hát először is önmagában egy orkán miatt sem dőlhet le a gyárkémény, ez a tulajdonos felelőssége.
Ha egészen precízek akarunk lenni akkor orkán erejűnek a 117km/h-nál erősebb szelet nevezzük, ami önmagában még nem dönthet le egy gyárkéményt.
Természetesen ha megjósolhatatlanul nagy erejű- mondjuk 250km/h-ás -széllökések érik az más tészta, de gondolom, ha itt ilyesmi történt volna, akkor arról értesültünk volna. Tudomásom szerint nem volt sem 9-es erősségű földrengés, sem 200km/h-ás szél.
Feltételezem ebben az iparágban is megvannak a technológiai előírások, hogy egy ilyen gátnak milyen típusú és mértékű erőnekk kell ellenállnia és az technológiai előírások betartása az üzemeltető feladata, nem az államé.

is 2010.10.12. 15:31:43

@solesz: egyetertek, pl. az eszetlen gyogyfurdoepites is torvenytelen volt. be is kene csukni Orbant meg Matolcsyt miatta, nem egy-ket, hanem joparmilliardot veszitunk vele EVENTE.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.10.12. 15:38:06

@Paralelepipedon: es azt is tegyuk hozza, hogy buszke vagyok ra, hogy megvetem az allamot es annak apparatusat. megtehetem, en tartom ki oket.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.10.12. 15:40:07

@gyvy: igen, a nemet allam is rossz gazda. meg az orosz is, az angol is, az izraeli is, a szlovak is, a roman is.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2010.10.12. 15:43:45

@is:
való igaz. elolvastam, de számomra egész egyszerűen egyértelmű volt, hogy a katasztrófa okozójára gondolnak. de tényleg nincs benne.
másrészről azt gondolom, hogy - bár nem szokásom - most ne tételezzünk fel rossz szándékot a tv. mögött. egyelőre tudjuk be a szar megfogalmazásnak, aztán, ha ezzel tényleg visszaélnek, és a magyar jogrendszer statisztál ehhez, akkor tényleg lehet jajongani.

ET-nick 2010.10.12. 15:59:22

EMLÉKEZTEK?

Amikor a Mexikói öbölben nemrégiben megtörtént az olajfúró torony karasztrófája, egyáltalán nem volt téma, hogy baleset, gondtalanság vagy mi történt. Az egész világ egyből a BP-t okolta, mert olaj került ki a gépezetből a természeti környezetbe és kész. Ennyi bőven elég volt. Máig nem tudjuk mi történt, földrengés stb, senkit nem érdekelt, csak a probléma mihamarabbi megoldása. A felelős az első pillanattól fogva a BP volt, akinek mindenre fel kellett volna készülnie egy ilyen veszélyes fúrótorony üzemeltetése során, még egy terrortámadásra vagy földrengésre, tornádóra is, nemcsak a busás profit fogadására.

Érdekes abban az esetben a nemzetközi média és szakértők nem keresték a felelőst, ez nem volt kérdés, csak nálunk divat ez a "ha lehet ússzuk meg", "mossuk kezeink", "kenjük a nyuszira" szocializmusból itt maradt hozzáállás. Ez is el lesz így sinkófálva, ahogy itt minden eddig. Felelősséget vállalt itt valaki valamiért is az utóbbi időkben? A MAL semmiképp sem ártatlan, mint a ma született bárány. Mindenképp felelős!

ZX 2010.10.12. 16:11:25

@Vérszegény éjszakai dúvad: Jah, végül is a juhász is csak azután védi a birkákat, mikor a farkasok már a nyájat pusztítják.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.10.12. 16:12:17

@ET-nick: "Mindenképp felelős! "

valoban felelos.
ha esze lett volna, akkor elvisz innen mindent romaniaba es inkabb ott ad munkat a romanoknak, oda adozik a roman allamnak es beleszarik ennek a szarkupacnak a kozepebe, amit ma magyarorszagnak hivunk..

szegyellem, hogy anyam ide nyomott ki...

ennyi rosszindulatu geci koze, ennyi irigy szofoso tetulada koze, akiket csakis a roszindulat es bosszuvagy vezerel es a merhetetlen ostobasag.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2010.10.12. 16:13:58

@is: Egyenlőre nem bármely vállalatot és nem einstandolnak, hanem a MAL-t amelyik romba döntött egy falut, és a kárelhárításra fordított összeget koordinálják.

A többi az a te képzelgésed.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2010.10.12. 16:17:21

@az igazi Sipi: Mindenki jobban járt volna. Leszámítva a románokat. De ott könnyebben eltusolták volna egy falu vörös iszappal elárasztását abban igazad van.
Eltüntettek arrafele nem egy falut már zokszó nélkül.

Vagy szerinted a ciánozó céget a románok számonkérték ? Még röhögtek is, hogy a idefolyt hozzánk a cián.

Szóval leszállnék a helyedben a magas lóról, és elolvasnám azon cikkeket, ahol egy főmérnök vall a MAL főnökség ellen, több karbantartó, ahol gazdasági jelentésben benne van kerek-perec, hogy a rekultiváción és ellenőrzési, felújítási munkákon spóroltak leginkább.

Goompah 2010.10.12. 16:21:41

Hogy nyüzsögnek a bérkommentelők! Vajon mennyit fizethetnek az államosítással stb. riogató kommentekért?

Trompf · http://trompf.blog.hu 2010.10.12. 16:26:30

@Goompah: Azt nem hiszem, hogy valaki ezt munka gyanánt végzi.
Szerintem egész egyszerűen csak ennyi ostoba ember van hazánkban.
Pedig példaképeik (az egész MSZP) megszavazta az új törvényt, Gyurcsány is első reakcióban egyetértett a kárelhárítás módszertanával ahogy Mesterházy is.

ZX 2010.10.12. 16:35:27

@Trompf: Mert a patkányok félnek, hogy a saját módszereiket fordítják ellenük. :P
Ez van amikor egymást váltják az elvtársak.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.10.12. 16:43:23

@Trompf: a felelost kel szamonkerni.
vizsgalat kell, fuggetlen szakertokkel, utana a vizsgalat eredmenyet koveto nyomozas, a nyomozas utan ugyeszsegi vademeles, majd jogeros birosagi hatarozat

ami most tortenik az intezmenyesitett lincseles.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2010.10.12. 16:50:39

@az igazi Sipi: Kb pont ezt a 3-5 évet megelőzendő találták ki ezt a törvényt. Hogy a kárelhárítás folytatódhasson, és hogy a céget se kelljen bezárni közben.

Gábor mester 2010.10.12. 17:20:52

Most olvasom, hogy a Szeretett Vezérünk (mármint a Mal Zrt.-é!) által 2009-ben aláírt katasztrófa-vészforgatókönyv vagy miarosseb nem tartalmaz teendőket gátszakadás esetére. Nem tudta, nem gondolta... Aha. De azért egy méterrel megemeltette a gátat, hogy elférjen a trutyi. Én, mint a nép egyszerű fia. úgy gondolom: bele kéne lógatni a felelősöket (de az összeset ám!) ebbe a trutyiba. "Az igazi Sipi"-vel együtt, természetesen. Eddig 10 ember halt meg, 1000 lett földönfutó, és még nem látni a végét!

2010.10.12. 17:27:09

@Goompah: valószínűleg egyre kevesebbet. A cigányfajvédelem mellett lassan a neolib rettegde is csak belterjes szeánszokon lesz érdekes, ahol a maradék pár tucat ávós csemete és zsidókomcsi riogatja egymást barnaesővel, orbánsátánnal meg a többi baromságukkal.

Aztán szépen kipusztulnak a szadesszel meg a maszoppal együtt.

Franzi 2010.10.12. 17:32:20

@Der Beste:

itt nem a bauxitot szállító teherautó borult fel.

Franzi 2010.10.12. 18:01:00

a sok, államosítást kiáltó emberkében fel sem merült az a megoldás, hogy talán felelősségteljesen kellene üzemeltetni cégeket és akkor elkerülhető lenne az, amin itt folyik a vita?

egyenlítő 2010.10.12. 19:04:51

@Pettyes Szfinx: "A részvényes az osztalékát várja. A döntéseket pedig a vezetés, az igazgatóság hozza. Tehát a felelősség az igazgatóságé. ... Ezt nehéz megérteni?"

Én értem! És azok, akik itt és mindenhol a vörös milliárdos tulajdonosok keresztre feszítését követelik?

egyenlítő 2010.10.12. 19:07:08

@EMU: "A morált nem lehet "honosítani", azt kikényszeríteni kell törvényekkel."

A morálhoz hosszú, stabil időszak kell, hogy az emberek képesek legyenek alkalmazkodni.

lehet más a propaganda 2010.10.12. 20:34:46

Akik most államosítással riogatnak, azoknak nem okozott gondot a privatizáció rendezetlen törvényi háttere? Mert az gyakorlatilag minden parlamenti kontroll nélkül, szűk körben meghozott döntésekkel, alkotmányos ellensúly nélkül zajlott. Jó buli volt, kár hogy kihagytatok

lehet más a propaganda 2010.10.12. 20:44:40

@ET-nick: "Az egész világ egyből a BP-t okolta, mert olaj került ki a gépezetből a természeti környezetbe és kész. Ennyi bőven elég volt. Máig nem tudjuk mi történt"

De elég pontosan tudjuk. A BP nagyon rizikós helyen kezdett kitermelésbe, a legminimálisabb biztonsági intézkedések mellett, ráadásul nem tartotta be a szükséges lépéseket, időintervallumokat. Profitmaximalizálás, meg talán egy adag hülyeség is volt benne. Egy az egyben hasonló háttér kezd körvonalódni az ajkai esetnél is

springbok 2010.10.12. 22:05:58

@solesz: @is :

@solesz, felsorolja az esemenyeket, "liberalisan" valogatva az esemenyek kozott... lol

Picit korrigalva a teljesseg igenye nelkul:

1. tortent egy halalos kimenetelu katasztrofa . Egy ceg vorosiszap tarozojabol kiszabadult ~1 millio kobmeter 13+ PH erteku maro folyadek, elontott 3 falut, 8 halott, tobb szaz egesi serult ember es allat, tobb szaz haz valt lakhatatlanna, stb stb

2. megkezdodik az eletmentes a helyszinen, szallitjak korhazba a serulteket, keresik az eltunteket. Megjelenik a felelos ceg igazgatoja a helyszinen es azt nyilatkozza, hogy a vorosiszap artalmatlan anyag. Majd kijelenti, hogy oket felelosseg nem terheli es elhagyja a helyszint.
(Masnap korrigal, kijelenti, hogy a ceg atvallalja a halottak temetesi koltseget. :) LOL)

3. a kozvelemeny innentol kezdve hergelodik

4. napvilágot látnak mindenféle teoriák, hogy ki, és miképpen lehet felelős. Megallapitjak, hogy kulonleges termeszeti esemeny nem jatszik szerepet a katasztrofaban. Kiderul , hogy 2 hete volt vizsgalat a tarozonal , ami mindent rendben levonek talalt. Aztan szinten reflektorfenybe kerul a ceg privatizacios szerzodese, amelyben jelkepes aron vettek at a tulajdonosok az allamtol a tulajdonjogot, megpedig azert , mert bevallaltak az akkor meg veszelyes hulladeknak szamito anyag BIZTONSAGOS tarolasat.A tarolo jelenlegi allapotabol egyertelmu, hogy arra az elmult 12 ev soran egy fillert nem koltottek, kiveve az idonkenti magasitasokat. A cegnek nincs ilyen esetre kesz katasztrofaterve, fogalmuk sincs, mit lehet csinalni a kifolyt iszappal. A nyomozok a karelharitassal parhuzamosan megkezdik a nyomozast.

5. egy hettel a katasztrofa utan orizetbe veszik a ceg egyik vezetojet, azt, amelyik a helyszinen a ceg neveben nyilatkozott.

6. a karmentesitesre forditott adofizetoi milliardok vedelmenek erdekeben allami ellenorzes ala vonjak a ceget. Az ezt lehetove tevo torvenyjavaslatot ellenzek es kormany egyarant megszavazza. (LMP tartozkodassal)

Igy milyen?
Mi az a baromsag, hogy nincsenek tenyek 1 hettel a katasztrofa utan? Ezt te sem gondoltad komolyan, ugye?
Azt sem, hogy a nyomozoknak, akik orizetbe vettek a cegvezetot, szinten annyi informacioja van , mint nekunk az indexbol es a tevebol? LOL

Picit belehuztok, es Rejto Jenoi magassagokba emelitek az iromanyaitokat. :)

bierkamp 2010.10.13. 06:40:18

Államosítás--------minden, ami tetszik az Orbánnak és Fidesznek------- utána olcsó pénzért a klientúrának újraprivatizálás és a NAGY KENŐPÉNZT ELTESZIK zsebbre Orbánék---------ez a menete.
EZ A NEMZETI ORBÁN ÉRDEK!

Megkezdődik a RABLÁS AZ EMBEREKTŐL, A KORRUPCIÓ A ÉS POLT PÉTER ADDIGRA A HELYÉN CSÜCSÜL S MINDENT LESÖPÖR AZ ASZTALRÓL!!!!
ROHADT ORBÁN BANDA!

bierkamp 2010.10.13. 06:40:58

....de várom már az ORBÁN TEMETÉSÉT!!!!!!

Franzi 2010.10.13. 23:39:19

@bierkamp:

kezelőorvosod és gyógyszerészed mit javasol ilyenkor?

Voloka 2010.10.15. 22:15:16

@bierkamp: Mondd csak, téged kicsaptak az OPNI-ból?
S azóta nem találod a helyed?
süti beállítások módosítása