hángörienidiocc

Latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc?

Idiotac.

Isa?

Fontos!!!

Még mielőtt elkezdenél alázni egy kommentben, kérlek olvasd el a RAGYA-t!!!
A nem nyilvános alázásokat pedig kéretik a verszegeny@gmail.com (egyszerű eset: nickre katt!) címre küldeni, de túl sokat nem kell ezektől a levelektől várni, mert kéjes mosolyok között fogom törölni mindet.

Friss topikok

Innen olvasnak

Hódacska, Fődecske, felhőcske

Ezen képecskéért meg millió köszönet az Időkép.hu portálnak:

Felhőkép

Példázat az értelmiségiről

2010.11.24. 19:03 Vérszegény éjszakai dúvad

Kikerült ma az Index címlapjára az Irodalmi Centrifuga egy bejegyzése. Jómagam még soha nem olvastam azt a blogot, pedig emlékeim szerint elég sűrűn kerül ajánlóba, úgyhogy a kíváncsiságtól hajtva ma ránéztem. Elolvastam a Saláta című írást, amelyről a magam részéről túl nagy véleménnyel nem voltam, de hát, mint tudjuk jól, az irodalom olyan dolog, hogy kifejezetten ízlés kérdése. Ellenben nem csak én gondoltam azt, hogy az írás nem annyira jó, mint amennyire beharangozták, hanem mások is, csak ők szóvá (kommentté) is tették ezen véleményüket. Délután kettő körül történt mindez, akkor volt ott kb. 25-27 komment. Most - pár perce - kíváncsiságból (igen, a kommentekre voltam kíváncsi) ismét ránéztem a bejegyzésre, már csak 13 komment olvasható, és a további kommentelési lehetőség letiltva. Na igen. Ez az, ami tipikus értelmiségi hozzáállás. Legalábbis Magyarországon, a világ többi részéről most ne vegyünk tudomást, lévén Magyarországon élünk. (És tegyük hozzá rögtön: tisztelet a kivételnek).

 

 

Ne feledjük, hogy az értelmiségi kifejezést jelenleg a kanonizált értelmében használom, azaz az értelmiségi lét bizonyos (státusz)szimbólumokhoz kötött - diploma, újságírói igazolvány, egy már értelmiségként elkönyvelt személy ajánlása, vagy legalább egy publikáció, könyv, bármi, és akik persze egyáltalán nem néznek/olvasnak bulvárt, mert az alantas -, nem pedig az újdonságokra nyitott, érdeklődő, azokon eltöprengő, azokat értelmezni képes emberek csoportját jelölöm ezzel, akiknek talán még diplomájuk sincs. (Tegyük hozzá, ilyen emberből lényegesen több van Magyarországon, mint gondolnánk, persze korántsem annyi, mint szeretnénk. Itt a blog.hu-n is elég sok olyan blog van, amelyet érdemes olvasgatni, hébe-korba velük gondolkodni).

Mi is történt az ICA-n? Látszólag semmi különös, kikerült egy írás, amelyet az emberek egy része dicsért, egy másik része pedig nem. A nem tetszést kifejező kommenteket pedig törölte a blogtulaj, vagy a kommentpolitika betartásáért felelős személy. Ez nem új dolog, láttunk már ilyet eleget, láttunk olyan megoldást is, miszerint a kommentek csak előzetes szűrés után jelennek meg - nyilván azért, hogy kiszűrjék az ostoba zsidózást, cigányozást és hasonló uszításokat. Aztán persze olyan eshetőség is van, hogy nincs semmilyen kontroll - illetve csak minimális -, például mint itt, hiszen az én meglátásom szerint mindenki annyira hülye, mint amennyire hülyének akarja tettetni magát, be lehet hányni nyugodtan, hogy 'napalmot az összes mocskos ................-ra' (a pontozott helyre szabadon be lehet illeszteni bármilyen csoportot), csak akkor az illető ne várja el, hogy szóba is álljak vele.

Csakhogy az ICA-n véleményeket moderáltak ki, egy irodalmi művel kapcsolatos véleményeket, és mint fentebb említettem, ha van valami, ami abszolút szubjektív megítélés alá esik, hát az irodalom mindenképp az. Most abba ne menjünk bele, hogy az irodalomnak van egy kánonja is, amellyel meghatározzák az értékes műveket, mert most jelenleg kifejezetten a befogadói aktusról van szó. Azért, mert adott művet a magyar irodalmi kánon értékesnek minősít, én még tarthatom olvashatatlannak. Egyszóval a hivatalos-, és a magánkánonnak nem kell feltétlenül egybeesnie. Sőt...

És ebben a 'sőt'-ben van a magyar értelmiségi viselkedésének lényege. A magyar értelmiségi nem ismeri el ennek a 'sőt'-nek a létét. A magyar értelmiségi (továbbra se feledjük: az értelmiségi hivatalos meghatározásáról van szó) nem vesz tudomást a változásokról, nem tart semmilyen kontaktot az általa nem értelmiséginek nyilvánított emberekkel - hiszen azok nem értelmiségiek -, ha újdonságot teremt ebben az országban, akkor az kb. 99%-ban valamilyen nyugat-európai jelenség átvétele, ellenben a magyar értelmiségi kinyilatkoztat. Elveszítve, illetve figyelmen kívül hagyva minden társadalmi visszajelzést, a magyar értelmiségi boldogan ül a saját maga emelte piedesztálján, és kinyilatkoztat.

Tudják, hogy létezik ez az internet nevű dolog, és talán tudják azt is, hogy millió példa van arra, hogy ezt fel lehet használni normális kommunikációra is, de nem törődnek vele. A magyar értelmiségit nem lehet kirángatni az üvegbúra alól. A kritika pedig ilyesformán teljesen eltűnik, egyrészt, mert a nem-értelmiségi körökből érkező kritikát egyszerűen figyelmen kívül hagyják, inkább homokba dugják a fejüket, mintsem foglalkozzanak vele, vagy tudomásul vegyék, hogy bizony elképzelhető az övékkel meg nem egyező vélemény is, másrészt Magyarország lélekszáma már a tízmillió főt sem éri el, nem sok író, költő, festő, film- és színházi rendező szaladgál az országban (most maradjunk szigorúan a kultúra területén). Ha pedig valaki veszi a bátorságot, és kritizálni meri valamelyik író-, rendező-, stb. társa művét (még akkor is, ha az a teljesítmény esetleg tényleg pocsék), akkor joggal retteghet attól, hogy legközelebb a most megkritizált illető vissza fog támadni. Mert igazi uram-bátyám világ ez, az értelmiségi körbe leginkább ismeretségi alapon lehet bekerülni és működni ott, és hát kell-e mondanom, hogy éppen ezért meglehetősen kontraszelektív is. (Nem tudom, hogy igaz-e még - vagy igaz volt-e valaha is - az a mondás, miszerint a magyar az egyik legkreatívabb nép, hogy a magyar agy szürkeállománya annyira kivételes, de ha igen, akkor mindenképpen ez az az erőforrásunk, amellyel a legtékozlóbban bánunk).

Így eljutunk oda, hogy erősen közepes írásokat ajnároznak, vagy nézőként alig élvezhető filmeknek ítélnek oda fődíjakat. Végső soron oda jutunk el, hogy a magyar értelmiségi nem veszi észre, hogy elszaladt mellette a világ (hála a buroknak, amiben él), ha észreveszi, akkor sem törődik vele, ha pedig figyelmeztetik rá, inkább a homokba dugja a fejét. Végső soron oda jutunk, hogy a magyar értelmiségi nem a köznek alkot, hanem a többi magyar értelmiséginek, és egymás között lelkesen dicsérik egymás műveit, függetlenül attól, hogy azokat tényleg jónak gondolják, vagy sem.

Legeslegvégső soron pedig addig a pontig jutunk el, hogy nem süllyedünk, nem süllyedünk.

8 komment · 1 trackback

Címkék: értelmiségi szerintem welcome to hungary

A bejegyzés trackback címe:

https://hangorienidiocc.blog.hu/api/trackback/id/tr362470852

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Polgár Teréz Eszter - TEREPRENDEZÉS 2010.11.25. 08:00:10

Hogy a terecskét körbevevő házak lakói is tudják, miért sorakoztak fel munkagépek az ablakuk alatt és miért ébrednek minden reggel bármely vekkert lepipáló csörömpölésükre, arról a „Tereprendezési munkálatok” feliratú tábla gondoskodott. A ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.11.24. 22:14:53

lásd még az mta filozófiai kutatótanszékén (mit kell kutatni a filozófiában? van valami új a filozófiában?) történő dolgokat: megkérdezték a kartársakat, hogy publikációs index? s lőn síri csend.
az értelmiség nem szereti, ha szembesítik, ezért értelmiség. kb. mint az elméleti fizikus. vagy a teológus: jó sokat gondolkodik, hogy szerinte hogyan kéne lennie, és ha mégse úgy van, az a te hibád.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.11.25. 00:01:43

nem süllyedünk - nem süllyedhetünk! De ha mégis, akkor van oxigénpalack és mentőöv is mindig... De!
- nem kell! :) vagyis inkább :(

Rodeo36 2010.11.25. 04:08:56

ezért lesz némaság, meg a hatalom által nagyratartott "alkotások" glorifikálása, nem vagyok érdekelt benn, olvasni sem fogom meg kommentelni sem fogom, elpusztúl magától, az érdektelenség öl, butít és nyomorba dönt, ez a sorsa minden "hivatalos" véleménysúlykolásnak

bye

indianajones 2010.11.26. 01:55:18

A magyar ertelmiseg kirekeszto , pontosabban olyba tunik, hogy a magyar tarsadalom legkirekesztobb retege maga az ertelmisegi magyar. Ennek is megvannak a maga tortenelmi, intezmenyi okai termeszetesen. De hogyan valjon egy tarsadalom nyitottabba es befogadobba ha azok akiknek peldat kellene mutatni ebben az iranyban sem teszik meg. A magyar ertelmisegi szereti NEM megosztani a tudasat a szelesebb publikummal, mert leginkabb lenezi azt. A magyar ertelmisegi szeret inkabb csak maganak dolgozni a szuk szakmai kor, szakmai elismereseert, a baberokert. Lehet mas nemzeteknel is fellelheto ez a szindroma, de a mai angolszasz kuluturakban talan kevesbe. Egy magyar ertelmisegi viszont meg az ilyen uj kornyezetben sem valtozik meg gyokeresen. Ez igen sajnalatos teny.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2010.11.26. 09:18:22

@bs395: @indianajones:
egyébként a magyar tudományos élet is hasonló tüneteket produkál, és az ún. társ. tud-os elit is nyakig benne van abban, hogy a politikai pártok ennyire elvesztették a realitásérzéküket. a társ.tud. nem tölti be a közvetítőszerepet az emberek és a politika között, amit normál esetben be kellene töltenie.
azon szoktam - csak néha és keveset, mert csak ennyit ér - gondolkodni, hogy amíg Hawking meg tudta írni az 'Idő rövid történetét', vagy Stephen Jay Gould az 'A panda hüvelykujja'-t (de elmlíthetném az 'Elméricskélt ember'-t is, amelyekben a saját szakterületükről írnak, de mindenki számára élvezhetően és befogadhatóan, addig ilyen jellegű könyvek magyar tudósoktól nem születnek.

@Rodeo36:
ha vannak hatalom által nagyra tartott alkotások, az jó dolog, mert van mit kigúnyolni :) (ja, gondolom nem gond, ha háromból kettőt kiszedek...)

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2010.11.26. 09:19:37

@Vérszegény éjszakai dúvad:
jut eszembe, mert hülye vagyok, és elfelejtettem: a fentebbi trackback viszont egy baromi jó írást takar, akinek kedve és ideje van hozzá, olvassa el, megéri

indianajones 2010.11.26. 16:43:21

@Vérszegény éjszakai dúvad:
A magyar ertelmisegi ugy gondolja hogy kockazatos vasarra vinni a presztizset. Ha ismereterjeszto jellegu, kozertheto hangu muvet ir azzal valamit elveszit tudomanyos nimbuszabol.(Emlekszem mennyi kritikat kapott hajdanan Czeizel Endre is ertelmisegi korokben.) A magyar ertelmisegiek kozul sokan tartozkodnak a kozeleti szereplestol is nem is beszelve az internetes "forumuzastol." Ez utobbinak lehet olyan merlegelheto oka, hogy e forumozas, sot meg egy blog sem lehet teljes igenyu, a tudomanyossag fokat jelzo, labjegyzetekkel ellatott, akademiai ertekezes. Igy minden ilyen iromany hordozza azt a formabol adodo veszelyt , hogy ezzel a szerzo olyan dolgot ir le ami talan az akademiai kozosseg elotti merettes soran nem vallalna, mert azoknak a kovetelmenyeknek nem felelne meg. De hogyan tudja, pl egy angol tortenesz megtartani szakmai presztizset, es mindenki altal elismert maradni mikozben aktivan kozeleti forumozik amellett, hogy tudomanyos igenyu tanulmanyokat is ir(t)? Na ezt lenne jo eltanulni!

indianajones 2010.11.26. 17:13:37

Azt is meg lehet nezni, hogy milyen keves tars tudosnak nyitott az uzenofala a FB-on. Pedig lehet eredekelne masokat is , hogy pl egyetemi oktatok, szociologusok, kozgazdaszok mit gondolnak a mai magyar kozeletrol. Dehat a legtobbjuk kommentjeit nem lehet olvasni, csak baratoknak. Vagy peldaul ugyanazon egyetemi oktatok, szociologusok, kozgazdaszok, tarsadalom kutatok, media szakemberek miert nem linkelik be cikkeiket a weboldalaikra. (Mar szinte minden egyetemen van ilyen kovetelmeny.) Ugy gondoljak, ha jobban hozzaferheto az iras akkor veszit az ertekebol? Utana lehet nezni, hogy adott amerikai es angol egyetemi oktatok munkainak hozzaferhetosege mennyivel egyszerubb.
süti beállítások módosítása